Andhra Bank PO Online Examination Held on December 27, 2015 General Awareness & English Language Question Paper With Answer Key

Andhra Bank PO Online Examination Held on December 27, 2015

Part I General Awareness

1. Government approved an investment of Rs 3120 crore for boosting urban infrastructure in 102 cities across five States. These States are

(a)  Andhra Pradesh, Nagaland, Meghalaya, Rajasthan, Gujarat

(b)  West Bengal, Odisha, Karnataka, Kerala, Bihar

(c)  Punjab, Himachal Pradesh, Rajasthan, Gujarat, Telangana

(d)  Maharashtra, Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, Kerala

(e)  Haryana, Chhattisgarh, Kerala, West Bengal and Telangana

Answer: (a)

2. BCSBI is an independent and autonomous institution to monitor and ensure that the Codes and Standards adopted by the banks are adhered to. What does BCSBI stands for in the financial language?

(a)  Business Codes and Standards Board in India

(b)  Banking Codes and Standards Codes of India

(c)  Banking Codes and Systems Bureau of India

(d)  Banking Culture and Standards Board of India

(e)  Banking Systems and Systems Board of India

Answer: (a)

3. A payment bank cannot

(a)  accept demand deposits

(b)  undertake lending activities

(c)  offer payments and remittance services

(d)  distribute non-risk sharing financial product

(e)  issue ATM/debit cards

Answer: (b)

4. Name the Chairman and Managing Director of Dena Bank, who is also the chairman of Indian Banks Association (IBA).

(a)  Shikha Sharma

(b)  Arundhati Bhattacharya

(c)  Ashwani Kumar

(d)  Rajeev Rishi

(e)  MV Tanksale

Answer: (c)

5. According to reports, the 7th Pay Commission has made a significant recommendation to enhance the ceiling of gratuity from the existing Rs 10 lakh to

(a)  Rs 18 lakh

(b)  Rs 20 lakh

(c)  Rs 25 lakh

(d)  Rs 15 lakh

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

6. Australia defeated ………… by 2-1 to clinch the title of the 2014-15 Men’s FIH Hockey World League Final.

(a)  the USA

(b)  China

(c)  India

(d)  Belgium

(e)  Russia

Answer: (d)

7. In a blockbuster merger deal, Plizer Inc is all set to take over

(a)  Allergan Plc

(b)  Biogen

(c)  Other than those given as options

(d)  Gilead Sciences, Inc.

(e)  Genentech, Inc.

Answer: (a)

8. Name the country whose President will be the Chief Guest in the Republic Day Parade in 2016?

(a)  The USA

(b)  UAE

(c)  France

(d)  China

(e)  Poland

Answer: (c)

9. The Union government had recently informed the Supreme Court that it had accepted Commission’s recommendation to allow Non-Resident Indians to vote through ………… of proxy.

(a)  e-Ballot system

(b)  cumulative voting

(c)  Condorcet method

(d)  instant run-off voting

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

10. Cash kept in the currency chest is owned by

(a)  State government

(b)  Currency chest branch bank

(c)  Reserve Bank of India

(d)  Central Bank

(e)  Lead Bank

Answer: (c)

11. What does FATCA stand for in financial parlance?

(a)  Foreign Account Tax Compliance Act

(b)  Forex Account Tax Compliance Act

(c)  Foreign Account Total Compliance Act

(d)  Foreign Agencies Tax Compliance Act

(e)  Foreign Account Tax Companies Act

Answer: (a)

12. What is the maximum period for which a term deposit can be normally opened?

(a)  18 years

(b)  20 years

(c)  5 years

(d)  10 years

(e)  15 years

Answer: (d)

13. Which of the following institutions do not held a banking license?

(a)  Foreign banks

(b)  Small banks

(c)  Payment banks

(d)  NBFCs

(e)  Commercial banks

Answer: (d)

14. Where was the first India International Science Festival headed recently?

(a)  Indian Institute of Technology, Kharagpur

(b)  Indian Institute of Technology, Delhi

(c)  Lady Shri Ram College, Delhi

(d)  ISRO Headquarters, Bengaluru

(e)  Indian Institute of Science, Bengaluru

Answer: (b)

15. India and …………. have entered into a € 2 billion pact with the creation of long-term ‘Climate and Renewable Alliance’ for developing a clean energy corridor.

(a)  Germany

(b)  United Kingdom

(c)  Brazil

(d)  Australia

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

16. The erstwhile Imperial Bank of India is today’s

(a)  IDBI Bank

(b)  State Bank of India

(c)  Allahabad Bank

(d)  Bank of Baroda

(e)  Central Bank of India

Answer: (b)

17. ……………. based journalist Zaina Ezhalm has won the Peter Meckler Award for courageous and ethical journalism.

(a)  Lebanon

(b)  Syria

(c)  Iran

(d)  Jordan

(e)  Iraq

Answer: (b)

18. A cheque bearing a date earlier than the date on which it is presented to the bank, is called a/an

(a)  stale

(b)  antedated

(c)  post dated

(d)  endorsed

(e)  crossed

Answer: (c)

19. What is the minimum initial deposit required for opening a Basic Savings Bank Deposit Account?

(a)  There is requirement of any initial deposit.

(b)  Rs 100

(c)  Rs 1000

(d)  Rs 250

(e)  Rs 500

Answer: (a)

20. ‘The Banker to Every Indian’ is the tagline of

(a)  Canara Bank

(b)  Indian Bank

(c)  State Bank of India

(d)  Andhra Bank

(e)  Syndicate Bank

Answer: (c)

21. A ………. is a document from a bank guaranteeing that a seller will receive payment in full as long as certain delivery conditions have been met.

(a)  Bid Bond Guarantee

(b)  Security receipts

(c)  Letter of Credit

(d)  Participatory Note

(e)  Letter of Guarantee

Answer: (c)

22. A banknote, of which a portion is missing or which is composed of more than two pieces is called

(a)  Mutilated Note

(b)  Bad Note

(c)  Reusable Note

(d)  Other than those given as options

(e)  Soiled Note

Answer: (a)

23. What is the capital of Saudi Arabia?

(a)  Arar

(b)  Riyadh

(c)  Abha

(d)  Dammam

(e)  Mecca

Answer: (b)

24. Which among the following is a money market instrument?

(a)  Fixed deposit

(b)  Debentures

(c)  Equity shares

(d)  Bonds

(e)  Commercial paper

Answer: (*)

25. ‘Smart Vault’ is a digital locker facility of which bank?

(a)  Bank of Baroda

(b)  Yes Bank

(c)  Axis Bank

(d)  ICICI Bank

(e)  State Bank of India

Answer: (d)

26. Under Sukanya Samridhi Yojana, what is the maximum age of a girl child to open an account?

(a)  14 years

(b)  8 years

(c)  15 years

(d)  12 years

(e)  10 years

Answer: (e)

27. Which bank in India has launched its first multi currency contactless cards?

(a)  Kotak Mahindra Bank

(b)  Yes Bank

(c)  Axis Bank

(d)  Bank of Baroda

(e)  Union Bank

Answer: (c)

28. Shishu, Kishore and Tarun are the offerings of

(a)  Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

(b)  Pradhan Mantri Shiksha Yojana

(c)  Pradhan Mantri Avishkaar Yojana

(d)  Pradhan Mantri MUDRA Yojana

(e)  Pradhan Mantri Vatsalya Yojana

Answer: (d)

29. The RBI has kept the Cash Reserve Ratio unchanged in its fifth bimonthly monetary policy review. What is the present CRR?

(a)  5%

(b)  4%

(c)  6.75%

(d)  7.75%

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

30. The market in which long-term financial securities such as stocks and bonds are bought and sold is called

(a)  Commodities market

(b)  Money market

(c)  Bank market

(d)  Capital market

(e)  Other than those given as options

Answer: (d)

31. The Securitization and Reconstructions of Financial Assets and Enforement of Security Interest Act came into force in the year

(a)  2002

(b)  2010

(c)  2004

(d)  2008

(e)  2000

Answer: (d)

32. DICGC is a subsidiary of the RBI. What is the full form of DICGC?

(a)  Direct Insurance and Credit Guarantee Cooperation

(b)  Direct Insurance and Credit Guarantee Corporation

(c)  Other than those given as options

(d)  Deposit Insurance and Clearances Guarantee Corporation

(e)  Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation

Answer: (e)

33. When is the ‘World AIDS Day’ observed?

(a)  December 1

(b)  April 10

(c)  March 1

(d)  March 2

(e)  December 2

Answer: (a)

34. ……….. was elected at the 2015-Commonwealth Heads of Government meeting, as the next Secretary General of Commonwealth.

(a)  Patricia Scotland

(b)  Kamalesh Sharma

(c)  Dr. Ojambo

(d)  Shirin Sharmin Chaudhary

(e)  Pius Psekwa

Answer: (a)

35. What is the maximum term/period of Medium Term Deposit as per the Gold Monetization Scheme 2015?

(a)  8 years

(b)  2 years

(c)  7 years

(d)  10 years

(e)  4 years

Answer: (c)

36. The Union Cabinet recently (December, 2015) has cleaned the proposal regarding the setting up of six new IITs. Which of the following States is not identified for the project?

(a)  Andhra Pradesh

(b)  Kerala

(c)  Karnataka

(d)  Jammu-Kashmir

(e)  Gujarat

Answer: (e)

37. Who among the following decides the volume and value of Bank notes to be printed in India?

(a)  Reserve Bank of India

(b)  State Bank of India

(c)  State government

(d)  Finance Minister

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

38. The SDR are supplementary foreign exchange reserve assets defined and maintained by IMF. What does IMF stands for?

(a)  Indigenous Monetary Fund

(b)  International Monetary Fund

(c)  International Money Fund

(d)  Indian Monetary Fund

(e)  Indian Money Fund

Answer: (b)

39. The maturity period of certificate of deposits issued by banks should not be less than 7 days and not more than ………….. from t he date of issue.

(a)  six months

(b)  one year

(c)  two years

(d)  nine months

(e)  eighteen months

Answer: (b)

40. The Pawl Kuf Festival is a harvest festival of …………… State in India.

(a)  Nagaland

(b)  Meghalaya

(c)  Tripura

(d)  Mizoram

(e)  Manipur

Answer: (d)

41. Finance Minister has launched two funds by SIDBI. The funds are IAF and SMILE. What does IAF stand for?

(a)  India Agriculture Fund

(b)  Indian Air force Fund

(c)  India Achievement Fund

(d)  India’s Applied Fund

(e)  India Aspiration Fund

Answer: (e)

42. The government has recently launched a programme-GIAN in higher education, aimed at tapping the talent pool of scientist and entrepreneurs. What is the full form of GIAN?

(a)  Global Incorporates of Academic Networks

(b)  Globally International Academic Networks

(c)  Gross Initiative of Academic Networks

(d)  Global Initiative of Academic Networks

(e)  Global Indian Academic Nation

Answer: (d)

43. According to TOPSOO, Tianhe-2 (or Milky Way-2) supercomputer is the most powerful machine in the world. To which country does it belong?

(a)  China

(b)  Germany

(c)  Russia

(d)  South Africa

(e)  Japan

Answer: (a)

44. ‘Speed Wallet’ is the mobile wallet launched by

(a)  Airtel

(b)  BOB

(c)  PNB

(d)  SBI

(e)  BSNL

Answer: (e)

45. Where is the headquarters of Reserve Bank of India (RBI) located?

(a)  Mumbai

(b)  Kolkata

(c)  Chennai

(d)  Ahmedabad

(e)  Delhi

Answer: (a)

46. Indian filmmaker Kaushik Ganguly won the newly instituted ICFT-UNESCO Fellini Medal Award for his film

(a)  Laptop

(b)  Cinemawala

(c)  Shabdu

(d)  Apur Panchali

(e)  Arekti Premer Golpo

Answer: (b)

47. Who is the current Minister for Labour and Employment?

(a)  Dr. Najma Heptulla

(b)  Bandaru Dattatreya

(c)  Uma Bharati

(d)  Manohar Parrikar

(e)  Kiren Rijiju

Answer: (b)

48. The Human Resource Development Ministry has constructed a 13-member export committee exclusively on Sanskrit in its attempt to revive interest in the ancient language. The committee will be headed by

(a)  Ved Prakash

(b)  Ramesh Bhardwaj

(c)  Smriti Irani

(d)  Vivek Debroy

(e)  N. Gopalaswami

Answer: (e)

49. LIBOR stands for …………… in financial parlance.

(a)  London Interbank Offered Ratio

(b)  London International Offered Rate

(c)  London International Offered Ratio

(d)  London Interbank Offered Rate

(e)  London Internal Offered Rate

Answer: (d)

50. What is the currency of Germany?

(a)  Pound

(b)  Yen

(c)  Dollar

(d)  Taka

(e)  Euro

Answer: (e)

Part IV English Language

Directions (Q. Nos. 151-155) Which of the phrases given against the sentence should replace the word/phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, select ‘No correction required’ as the answer.

51. Complying the Foreign Account Tax Compliance Act which was passed in the US in 2010, mutual fund investors have to submit declarations and KYC details.

(a)  Comply with

(b)  In order to comply with

(c)  By complying

(d)  Inspite of complying

(e)  No correction required

Answer: (b)

52. When BRICS countries faced opposition to reforms, they pursuit change by establishing new institutions such as the Asian Infrastructure Investment Bank.

(a)  their pursuit of change

(b)  they pursued change

(c)  their pursuit changing

(d)  they were to pursuit changes

(e)  No correction required

Answer: (b)

53. Knowledge centres being much useful in disseminating information pertaining to weather and crop price and also benefit students as they can look up exam scores; learn skills and look for employment.

(a)  are m ore usually

(b)  being of much use

(c)  have much to use

(d)  are very useful

(e)  No correction required

Answer: (d)

54. Experts believe that it is utmost important that staff be trained to take adequate security precautions to avoid cyber attacks.

(a)  utmost importantly

(b)  most importance

(c)  mostly too important

(d)  of  utmost importance

(e)  No correction required

Answer: (d)

55. It can be difficult to impart financial know how at a young age but in developing countries financial literacy among the young are quite well.

(a)  is quite good

(b)  are getting better

(c)  have been good

(d)  will be best

(e)  No correction required

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 156-160) Each sentence has two blanks which indicate that something has been omitted. Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.

56. Each country must realize that it has played a …………. in global warming and should embrace responsibility to …………. this problem.

(a)  joke; reduce

(b)  hunch; improve

(c)  role; arrest

(d)  part; recover

(e)  card; strengthen

Answer: (d)

57. Micro credit institutions in Guatemala provide loans along with free advice and training in how to ………. use the money and this ………. farmers boost their productivity and income.

(a)  best; helps

(b)  well; enables

(c)  better; encourage

(d)  important; makes

(e)  often; urge

Answer: (b)

58. It is ………. that we don’t have to wait for enormous economic growth to improve society, as even small steps such as financial inclusion can bring about ………… progress.

(a)  realized; any

(b)  likely; remarkable

(c)  true; tremendous

(d)  appropriate; significantly

(e)  certainly; superb

Answer: (b)

59. These relaxations in guidelines are ………….only to long-term borrowings and RBI will ………. keep a check on short-term borrowings.

(a)  given; continue

(b)  made; necessary

(c)  valid; ensure

(d)  granted; be

(e)  applicable; still

Answer: (e)

60. Today we ……….. computers with data and get them to use probability to infer and provide us with recommendations and ………. .

(a)  enter; result

(b)  feed; solutions

(c)  type; answer

(d)  key; algorithms

(e)  provide; outcome

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 161-165) Rearrange the given six sentences A, B, C, D, E and F in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.

(A)  In addition, the government wants to boost ‘shared ownership; where people buy a chunk of a house and pay the rest (with the option to buy it in full later) and the hope is that 13500 such homes will be built.

(B) The constructions of homes in Britain has been below its long-term trend since 1990.

(C) These two plans are not without their drawbacks-one of which is house builders will be encouraged to provide houses to buy rather than to rent which will be a problem for low-income families for whom putting together a deposit is tricky.

(D) The government has proposed building 40000 ‘affordable’ homes by 2020 which could bring Britain close to its overall target of 250000 a year which it hopes will help keep its housing prices in check.

(E) Moreover the Prime Minister has merely mentioned these reforms in his speech but has offered no details and until the changes are more concrete efforts to delicate the housing bubble will not get far.

(F) Since 1990 prices too have risen by 60% in real terms, faster than most other rich countries.

61. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(a)  B

(b)  A

(c)  E

(d)  D

(e)  F

Answer: (e)

62. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  F

(e)  D

Answer: (a)

63. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(a)  C

(b)  A

(c)  B

(d)  E

(e)  D

Answer: (c)

64. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

(a)  C

(b)  B

(c)  A

(d)  D

(e)  E

Answer: (d)

65. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?

(a)  E

(b)  B

(c)  A

(d)  C

(e)  F

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 166-180) Read the following passage carefully and answer the questions given. Certain words/phrases have been in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Tastes have changed in the land of traditional tea drinkers. A generation ago few Japanese had sample coffee by the cup, let alone by the tub-full. Now Tokyo alone has some 16000 coffee houses; the nation, more than 100000. Japan’s yen for coffee requires plenty of yen these days-the equivalent of $ 1.50 a serving. For those who find indoor prices too steep, platoons of curb side vending machines dispense coffee for about 50 cents a can, hot or cold according to the season.

From humble beginnings as both food and drink for African tribesmen, coffee evolved into a global phenomenon of extravagant proportions. Among natural commodities in international trade, coffee usually ranks second only to petroleum in dollar value, accounting for 12 billion in 1979. All 50 exporting countries-led by Brazil, Colombia, Indonesia, and the lvory Coast rely on coffee as a major source of foreign exchange. Some 25 million people depend on it for their livelihood. And uncounted millions down it by the pot-full. This adds up to an amazing piece of action for a peanut-size bean whose sole purpose on this planet is to provide a virtually nutrition-less beverage made mildly stimulating by the caffeine it contains-75 to 155 milligrams per cup.

Unlike Brazil, which grows a third of the world’s supply-some five million tons last year-and drinks a third of what it raises, most producing nations consume coffee sparingly. The bean brings more leaving home than staying there. It’s not their addiction to caffeine doses heavily sweetened and darkly brewed-that gives Brazilians the jitters. Rather, it’s the chilling thought of a killing frost, which, in 1975, damaged nearly half of the country’s three billion coffee trees and sent retain prices into orbit.

Another such disaster loomed in June, 1979. Frost had again hit southern Brazil. The loss of a single tree means the loss of income on that spot for the three to five years it takes to replace it. Multiply that by the 15 million trees, and you can appreciate the concern. At Pirajui, an hour’s flight inland, the cold wave had already blackened large swatches of trees. Atalla’s workers, bleary-eyed, toiled into their third sleepless night, burning oil-soaked sawdust and saltpeter to smudge vulnerable areas with warming smog. The Atallas, pioneers in this process, saw their pending assessment of damage. And uneasy importers, fearing a shortage, went on a buying spree. Inevitably, prices rose, even though Brazil’s actual losses fell far below the first dire predictions.

Several international experts summed up coffee’s swings in much the same way. “We have long periods of low prices, short periods of high ones. When highs occur, farmers rush in to plant. Once the tree begins bearing, it churns out beans without too much effort for the 12 to 30 years of its normal life. Overproduction follows; prices fall. Farmers tear up their plants and put in more stable crops. A disruption in coffee supplies starts the cycle all over again. ‘Producers and consumers agree that the only sensible solution is to limit output to what the market can absorb, plus a standby reserve, and sell at prices reasonable to both sides. But what’s reasonable?

Since 1963, 24 import and 44 export countries have cooperated through their London-based International Coffee Organization to stabilize the situation. By imposing a quota system, they can limit the outflow of beans from producing nations in times of oversupply. These controls, in force to sustain prices only until the market does so normally, have been applied twice; from 1963 to 1973 and again in October, 1980.

Despite yo-yo conditions and a 100% increase in living costs in the United States over the past decade, coffee remains one of the least inflated prepared beverages: five cents a brew-it-yourself cup.

66. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Appreciate’ as used in the passage?

(a)  Increase

(b)  Applaud

(c)  Praise

(d)  Welcome

(e)  Understand

Answer: (e)

67. Which of the following sentences is true in the context of the passage?

(a)  Prices of coffee remained relatively stable in the US despite the increases in cost living in the country.

(b)  Coffee is losing its demand on account of its increasing price worldwide.

(c)  Brazil is the only country that grows and exports coffee.

(d)  Only half the coffee manufactured is fit for export to other countries.

(e)  None of the given statements is true.

Answer: (a)

68. The characteristics of coffee as mentioned by author of the passage includes

(A) propensity to get addicted to it

(B) its high nutrient content

(C) its global economic standing

(a)  Only A

(b)  Only C

(c)  A and B

(d)  A and C

(e)  All of these

Answer: (d)

69. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Down’ as used in the passage?

(a)  Consume

(b)  Throw

(c)  Fall

(d)  Lose

(e)  Climb

Answer: (a)

70. Which of the following can be a suitable title for the passage?

(a)  The History of Coffee Making

(b)  Brazil’s Battle with Coffee Imports

(c)  Coffee Today-Gone Tomorrow

(d)  Plummeting Demand for Coffee the World Over

(e)  The Dynamics of Coffee

Answer: (d)

71. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Dire’ as used in the passage?

(a)  Obtuse

(b)  Terrible

(c)  Urgent

(d)  Torn

(e)  Shredded

Answer: (b)

72. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘Steep’ as used in the passage?

(a)  Short

(b)  Gentle

(c)  Low

(d)  Gradual

(e)  Inclined

Answer: (c)

73. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘Swings’ as used in the passage?

(a)  Slides

(b)  Pendulum

(c)  Stability

(d)  Position

(e)  Altercation

Answer: (e)

74. In June, 1979, Brazil

(a)  intentionally restricted the supply of coffee to other nations, thereby increasing the price of the commodity

(b)  faced a never before witnessed frost which destroyed all crops, propelling the country into economic turmoil

(c)  managed to contain a major disaster with respect to coffee production through its dedicated efforts

(d)  faced an unprecedented crisis with respect to coffee production on account of frost freezing all its crops

(e)  None of the above

Answer: (b)

75. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Sparingly’ as used in the passage?

(a)  Abundantly

(b)  Compellingly

(c)  Attractively

(d)  Seldom

(e)  Rarely

Answer: (a)

76. In order to regulate the prices of coffee

(a)  coffee production countries have been asked to increase their production of beans, creating an oversupply

(b)  stakeholders countries have tried in the past to bring order to the supply of coffee beans

(c)  governments of coffee importing countries have tried to dissuade citizens from taking to coffee drinking

(d)  stakeholders countries have nominated Brazil as the sale controller of coffee production worldwide

(e)  None of the above

Answer: (e)

77. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Humble’ as used in the passage?

(a)  Lonely

(b)  Modest

(c)  Shy

(d)  Arrogant

(e)  Ashamed

Answer: (a)

78. The author in the given passage

(a)  is definitely not an avid coffee drinker himself

(b)  thinks that Brazil should cut down on its coffee consumption

(c)  believes that US is the only place where coffee is abundantly available

(d)  ridicules people who are addicted to coffee

(e)  seems to marvel over the popularity of coffee

Answer: (e)

79. Which of the following is the meaning of the phrase ‘gives Brazilians the jitters’ as mentioned in the passage?

(a)  Isolates Brazilians from the rest of the world

(b)  Emboldens Brazilians

(c)  Worries Brazilians

(d)  Makes Brazilians susceptible to the cold

(e)  Makes Brazilians lonely

Answer: (b)

80. As mentioned in the passage, factor/s which attract/s the prices of coffee is/are

(A) short-life span of coffee trees which  produce poor quality beans with a age and hatch very little money

(B) overproduction of coffee

(C) extreme cold in the coffee producing country

(a)  Only A

(b)  Only B

(c)  A and B

(d)  B and C

(e)  None of these

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 181-190) Read each sentence to find out whether there is any error in it the error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, then answer is (e).

81. Challenges for the world have increased / a great deal today and we need / greater coordination among nations/ to cope with these.

(a)  Challenges for the world have increased

(b)  a great deal today and we need

(c)  greater coordination among nations

(d)  to cope with these

(e)  No error

Answer: (d)

82. The World Bank report has found that / last year out of 45 economies, / 33 introduced reforms to/ make it easily to start a business.

(a)  The World Bank report has found that

(b)  last year out of 45 economies

(c)  33 introduced reforms to

(d)  make it easily to start a business

(e)  No error

Answer: (d)

83. In an effort to revitalize a stagnant / rural economy, the Central Bank has pumped / more than $ 9 into them/ hoping that farmers will benefit.

(a)  In an effort to revitalize a stagnant

(b)  rural economy, the Central Bank has pumped

(c)  more than $ 9 into them

(d)  hoping that farmers will benefit

(e)  No error

Answer: (d)

84. From just telling consumers to go / and buy products and celebrating with / their families, brands today are embedding/ social messages in their advertisements.

(a)  From just telling consumers to go

(b)  and buy products and celebrating with

(c)  their families, brands today are embedding

(d)  social messages in their advertisements

(e)  No error

Answer: (b)

85. The State is looking to diversity/ and has been encouraging investments in/ sectors such as information technology/ to creating jobs for youth.

(a)  The State is looking to diversity

(b)  and has  been encouraging investments in

(c)  sectors such as information technology

(d)  to creating jobs for youth

(e)  No error

Answer: (d)

86. As the gains from one set of/ reforms gradually disappear, a country needs/ to initiate another sets of returns/ to take its economy to the next level.

(a)  As the gains from one set of

(b)  reforms gradually disappear, a country needs

(c)  to initiate another sets of returns

(d)  to take its economy to the next level

(e)  No error

Answer: (c)

87. Entrepreneurs today think’ globally’ whether/ they are applied global ideas/ to the domestic market or buildings / in India for the global market.

(a)  Entrepreneurs today think’ globally’ whether

(b)  they are applied global ideas

(c)  to the domestic market or buildings

(d)  in India for the global market

(e)  No error

Answer: (b)

88. As a Chairperson one has to/ work hard to set/ the right agenda so that all member / of the board can add value to discussions.

(a)  As a Chairperson one has to

(b)  work hard to set

(c)  the right agenda so that all member

(d)  of the board can add value to discussions

(e)  No error

Answer: (c)

89. By giving women access to / better health facilities and education/ we can ensure that poverty/ reduces and the standard of living improves.

(a)  By giving women access to

(b)  better health facilities and education

(c)  we can ensure that poverty

(d)  reduces and the standard of living improves

(e)  No error

Answer: (e)

90. With the aim of/ controlling water pollution, / the environment ministry issued/ new norms last week.

(a)  With the aim

(b)  of controlling water pollution

(c)  the environment ministry issued

(d)  new norms last week

(e)  No error

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 91-100) In the following passage, there are blanks, each of each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Reminiscing about the good old days when we were growing up is a memory trip well, worth taking when trying to understand the issues (91) the children of today. A mere 20 years ago, children used to play outside all day, riding bikes and building forts. (92) of imaginary games, children of the past created their own form of play that didn’t require costly equipment or parental supervision. Children of the past moved …. a lot, and their sensory world was nature based and simple. Technology’s impact on the 21st century family is (93) its very foundation, and causing a disintegration of core values that long ago, were the fabric that held families (94). TV, internet, video games, iPads, cell phones  have advanced so rapidly, that families have (95) noticed the significant impact and changes to their family structure and lifestyles. Children’s developing sensory, motor and attachment systems have biologically not (96) to accommodate this sedentary, yet frenzied and chaotic nature today’s technology. The impact of rapidly advancing technology on the developing child has seen an (97) in physical, psychological and behaviour disorders that the health and education systems are just beginning to detect, much less (98).

It’s important to come together as parents, teachers and therapists to help society’ wake up’ and see the (99) effects that technology is having on our children. While technology is a train that will (100) move forward, knowledge regarding its detrimental effects, and action taken toward balancing the use of technology, all work toward sustaining our children.

91.

(a)  by

(b)  ahead

(c)  plaguing

(d)  solving

(e)  determining

Answer: (e)

92.

(a)  Made

(b)  Usage

(c)  Kind

(d)  Contents

(e)  Masters

Answer: (e)

93.

(a)  fracturing

(b)  building

(c)  comprising

(d)  mending

(e)  breached

Answer: (b)

94.

(a)  beliefs

(b)  together

(c)  once

(d)  protected

(e)  whole

Answer: (b)

95.

(a)  failed

(b)  definitely

(c)  scarcely

(d)  silently

(e)  never

Answer: (c)

96.

(a)  provided

(b)  entrusted

(c)  arranged

(d)  evolved

(e)  enough

Answer: (d)

97.

(a)  empathy

(b)  reduction

(c)  improvement

(d)  increase

(e)  enlargement

Answer: (d)

98.

(a)  identifying

(b)  understand

(c)  expect

(d)  important

(e)  revelation

Answer: (a)

99.

(a)  encouraging

(b)  common

(c)  anticipated

(d)  feeble

(e)  devastating

Answer: (e)

100.

(a)  continually

(b)  rarely

(c)  never

(d)  repeatedly

(e)  cease

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...