Bank of Baroda PO Examination Held on 17-05-2017 General Awareness Question Paper With Answer Key

Bank of Baroda PO Examination Held on 17-05-2017

General Awareness

 

1. ‘MUDRA Bank’ is setup for the development of micro units and to provide funding to the none-corporate small business sector. The alphabet ‘D’ in the abbreviation ‘MUDRA’ stands for

(A)  Development

(B)  Disintermediation

(C)  Demonetization

(D)  Delhi

(E)  Discipline

Answer: (A)

2. The Airtel Payment Bank (APB) is the joint venture of Bharti Airtel Limited and-

(A)  Union Bank of India

(B)  State Bank of India

(C)  Kotak Mahindra Bank

(D)  HDFC

(E)  ICICI

Answer: (C)

3. ‘Malyalam’ is a language predominantly spoken in the Indian and State of-

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Karnataka

(C)  Telangana

(D)  Tamil Nadu

(E)  Kerala

Answer: (E)

4. The ‘Deodhar Trophy’ is associated with the game of-

(A)  Hockey

(B)  Tennis

(C)  Badminton

(D)  Basketball

(E)  Cricket

Answer: (E)

5. The ‘Financial Intelligence Unit (FIU)’ is the national agency mandated to collect, analyzed and disseminate CTRs and STRs. The alphabet ‘S’ in the abbreviation ‘STR’ stands for-

(A)  Serious

(B)  Scandafous

(C)  Statistical

(D)  Structured

(E)  Suspicious

Answer: (E)

6. National Coach Curbax Singh Sandhu is associated with-

(A)  Women’s hockey

(B)  Women’s boxing

(C)  Women’s cricket

(D)  Women’s basketball

(E)  Women’s Football

Answer: (B)

7. The Reserve Bank of India has recently come out with a revised PCA framework on which banks would be monitored. The alphabet ‘P’ in the abbreviation ‘PCA’ stands for-

(A)  Provision

(B)  Package

(C)  Performance

(D)  Prompt

(E)  Print

Answer: (D)

8. The joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship 2017’ focusing on counter-terrorism was recently (April 2017) held by the armies of China and-

(A)  Bhutan

(B)  Nepal

(C)  Pakistan

(D)  Sri Lanka

(E)  Myanmar

Answer: (B)

19. ‘AEPS’ is a payment service offered by the NPCI to banks, financial institutions using Aadhaar number and UIDAI authentication. The alphabet ‘E’ in the abbreviation ‘AEPS’ stands for-

(A)  Econometric

(B)  Equiry

(C)  Enabled

(D)  Emergency

(E)  Electronic

Answer: (C)

10. Which of the following is not a part of Digital banking campaign?

(A)  Internet for all

(B)  e-Revolution

(C)  Phone to all

(D)  Smart phone to all

(E)  None of the above

Answer: (D)

11. Microfinance Institution ‘Janalakshmi Financial Services (JFS)’ has recently received final license from the Reserve Bank of India to set up a Small Finance Bank (SFB). The JFS is headquartered in-

(A)  Bengaluru, Karnataka

(B)  Patna, Bihar

(C)  Raipur, Chhattisgarh

(D)  Shimla, Himachal Pradesh

(E)  Delhi

Answer: (A)

12. India’s rank in the 2017 Global Connectivity Index stands at-

(A)  40th

(B)  41st

(C)  42nd

(D)  43rd

(E)  45th

Answer: (D)

13. BHEL’ is a public sector undertaking which manufactures a variety of heavy equipment. The alphabet ‘E’ in the abhreviation ‘BHEL’ stands for-

(A)  Electricals

(B)  Electronics

(C)  Election

(D)  Education

(E)  Enemy

Answer: (A)

14. The ‘SARFAESI Act 2002’ allows banks and financial institutions to auction residential or commercial properties to recover loans. The alphabet ‘R’ in the abbreviation ‘SARFAESI’ stands for-

(A)  Recover

(B)  Recognize

(C)  Restriction

(D)  Retention

(E)  Reconstruction

Answer: (E)

15. World Blood Donor Day is celebrated every year by the people in many countries around the world on which date?

(A)  14 September

(B)  8 March

(C)  15 April

(D)  14 June

(E)  15 July

Answer: (D)

16. ‘Janalakshmi Small Finance Bank’ is headquartered in-

(A)  Mumbai

(B)  Hyderabad

(C)  Delhi

(D)  Bengaluru

(E)  Kolkata

Answer: (D)

17. The headquarters of World Intellectual Property Organization is in which of the following country?

(A)  India

(B)  USA

(C)  Switzerland

(D)  England

(E)  Istanbul, Turkey

Answer: (C)

18. ‘Pocket’, is a digital wallet launched by-

(A)  HDFC Bank

(B)  ICICI Bank

(C)  AXIS Bank

(D)  SBI

(E)  PNB

Answer: (B)

19. The city ‘Dibrugarh’ is situated on the banks of the river-

(A)  Indus

(B)  Brahmpatura

(C)  Teeshta

(D)  Meghana

(E)  Ganga

Answer: (B)

20. According to Reserve Bank of India guidelines, the deadline for Indian banks to meet capital requirements under the Basel III norms is-

(A)  31st March, 2019

(B)  31st March, 2018

(C)  31st March, 2020

(D)  31st March, 2021

(E)  31st March, 2022

Answer: (A)

21. According to the RBI guidelines, the initial promoter stake in case of NOFHC should not be less than 40 per cent, locked for a period of-

(A)  2 years

(B)  3 years

(C)  4 years

(D)  5 years

(E)  6 years

Answer: (D)

22. The Union Government has constituted a committee to form a strategy to expedite the process of transforming India into a cashless economy. The name of the committee is-

(A)  Tarapore Committee

(B)  Shah Committee

(C)  Amitabh Kant Committee

(D)  Bimal Julka Committee

(E)  Bibek Debroy Committee

Answer: (C)

23. Manas Wildlife Sanctuary is a national park situated in the Indian State of-

(A)  Arunachal Pradesh

(B)  Assam

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Uttar Pradesh

(E)  Uttarakhand

Answer: (B)

24. The ‘Digital Wallet Pockets’ is a complete payment solution launched by-

(A)  State Bank of India

(B)  ICICI Bank

(C)  IDFC Bank

(D)  AXIS Bank

(E)  HDFC Bank

Answer: (B)

25. The new base year adopted by CSO for releasing GDP data is-

(A)  2009-10

(B)  2010-11

(C)  2011-12

(D)  2014-15

(E)  2015-16

Answer: (C)

26. ‘Kathakali’ originated in the region around what is now covered by the Indian State of-

(A)  Gujarat

(B)  Odisha

(C)  Kerala

(D)  Tamil Nadu

(E)  Andhra Pradesh

Answer: (C)

27. The India’s longest cable-stayed bridge was inaugurated by PM Modi in which of the following states?

(A)  Madhya Pradesh

(B)  Gujarat

(C)  Punjab

(D)  Haryana

(E)  Maharashtra

Answer: (B)

28. Central Bank of India is a public sector bank headquartered in-

(A)  Mumbai, Maharashtra

(B)  Kolkata, West Bengal

(C)  Hyderabad, Telangana

(D)  New Delhi, Delhi

(E)  Bengaluru, Karnataka

Answer: (A)

29. Which of the following statements regarding Non-banking Finance Companies (NBFCs) is ‘not’ true?

(A)  The NBFCs are allowed to accept/renew public deposits for a minimum period of 12 months and a maximum period of 60 months.

(B)  The NBFCs cannot offer gifts or any other additional benefit the depositors.

(C)  The NBFCs can accept demand deposits repayable through cheques.

(D)  The deposits with NBFCs are not insured.

(E)  None of the above

Answer: (C)

30. Which of the following teams has recently won the UEFA Champions League?

(A)  Juventus

(B)  FC Barcelona

(C)  Real Madrid

(D)  Atletico Madrid

(E)  Monaco

Answer: (C)

31. World’s largest Uranium reserves are found in-

(A)  Canada

(B)  Chile

(C)  Zaire

(D)  Nigeria

(E)  Sweden

Answer: (A)

32. BSBDA is a Zero Balance Savings Account that takes care of your simple banking needs with Free ATM card, monthly statement, and cheque book. The alphabet ‘S’ in the abbreviation ‘BSBDA’ stands for-

(A)  Small

(B)  Sum

(C)  Savings

(D)  Short

(E)  System

Answer: (C)

33. Who is the incumbent governor of RBI?

(A)  Raghuram Rajan

(B)  S. S. Mundra

(C)  Viral Acharya

(D)  N. S. Vishwanathan

(E)  Dr. Urjit Patel

Answer: (E)

34. Which of the following Indian athletes had won silver medal in Rio Olympics, 2016?

(A)  Sakshi Malik

(B)  Saina Nehwal

(C)  Sourabh Varma

(D)  Srikanth Kidambi

(E)  P. V. Sindhu

Answer: (E)

35. UPI enables bank account holders (of banks participating in UPI) to send and receive money using a VPA without entering additional bank information. What is the full form of VPA?

(A)  Virtual Payment Address

(B)  Virtual Portal Address

(C)  Very Prominent Address

(D)  Very Payment Address

(E)  Very Portal Address

Answer: (A)

36. Which of the following is the India’s first state to get World’s largest roof top solar power plant?

(A)  Kerala

(B)  Punjab

(C)  Sikkim

(D)  Karnataka

(E)  Bihar

Answer: (B)

37. Who is the President of ‘Republic of Turkey’?

(A)  Serzh Sargsyan

(B)  Recep Tayyip Erdogan

(C)  Hassan Rouhani

(D)  Fuad Masum

(E)  Ashraf Ghani

Answer: (B)

38. What is the current repo rate?

(A)  6.75%

(B)  6.25%

(C)  5.75%

(D)  6.50%

(E)  6.0%

Answer: (B)

39. Which of the following is honoured with Vyas Samman Award 2017 by the PM Narendra Modi?

(A)  Surinder Verma

(B)  Sunita Jain

(C)  Vishwanath Tripathi

(D)  Rishabh Jain

(E)  Amar Kanth

Answer: (A)

40. Planning Commission of India was set up in the year-

(A)  1949

(B)  1957

(C)  1950

(D)  1951

(E)  1952

Answer: (C)

41. The Reserve Bank of India has constituted which committee to study various facets of household Finance in India?

(A)  Abhijit Sen Committee

(B)  C. B. Bhave Committee

(C)  Vasudev Committee

(D)  Tarun Ramadorai Committee

(E)  Talwar Committee

Answer: (D)

42. Who had won the 2016 Wimbledon Open in Women Singles?

(A)  Angelique Kerber

(B)  Garbine Muguruza

(C)  Agnieszka Radwanska

(D)  Serena Williams

(E)  Simona Halep

Answer: (D)

43. Which of the following is the dimension of the new Rs 2000 note?

(A)  63 mm ↔ 150 mm

(B)  66 mm ↔ 166 mm

(C)  55 mm ↔ 88 mm

(D)  60 mm ↔ 160 mm

(E)  64 mm ↔ 175 mm

Answer: (B)

44. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is headquartered in which of the following states?

(A)  New Delhi, Delhi

(B)  Bengaluru, Karnataka

(C)  Mumbai, Maharashtra

(D)  Kolkata, West Bengal

(E)  Bhopal, Madhya Pradesh

Answer: (A)

45. Whenever a transaction is completed and the cardholder (or his or her credit card) is not physically present to hand to the seller, it is known as CNP. What is the full form of CNP?

(A)  Care Never Present

(B)  Card Net Payment

(C)  Card Not Present

(D)  Card Not Payment

(E)  Card Never Payment

Answer: (C)

46. Synoptic Information is a leading System Integrator. The chairman of the company is-

(A)  Issa M. Allsaa

(B)  Ibrahim A. Al Touq

(C)  Nemah Sabagh

(D)  Mohammed Al Mandil

(E)  Mohammed Ali Jinnah

Answer: (D)

47. A joint naval exercise named Malabar-2017 is a joint military exercise involving-

(A)  India and Nepal

(B)  Nepal and Bhutan

(C)  India, Japan and U.S.A.

(D)  India and Myanmar

(E)  India and China

Answer: (C)

48. ‘Jitu Rai’ a gold medalist in ISSF, is associated with which of the following sports?

(A)  Boxing

(B)  Wrestling

(C)  Cricket

(D)  Shooting

(E)  Football

Answer: (D)

49. We can recharge, pay bills, send money, shop, get offers and more using Pockets App. Which of the following banks launched this application?

(A)  HDFC Bank

(B)  ICICI Bank

(C)  AXIS Bank

(D)  State Bank of India

(E)  Canara Bank

Answer: (B)

50. After the merger of SBI with its associated banks, the assets of SBI had increased to which of the following ?

(A)  Rs 41 lakh crore

(B)  Rs 45 lakh crore

(C)  Rs 60 lakh crore

(D)  Rs 70 lakh crore

(E)  Rs 80 lakh crore

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...