Bank of Baroda Probationary Officers Examination Held on 25-9-2016 General Awareness Question Paper with Answer Key

Bank of Baroda Probationary Officers Exam., 2016

Held on 25-9-2016

General Awareness

1. What is the current rate of CRR ?

(A)  4%

(B)  5%

(C)  3%

(D)  4.5%

(E)  Other than those given as option

Ans: (A)

2. A leading bank in India has recently (July 2016) launched social media banking platform for its facebook and twitter users which goes by the name of ‘Mingle’. Name the Bank-

(A)  Punjab National Bank

(B)  YES Bank

(C)  State Bank of India

(D)  Bank of Baroda

(E)  ICICI Bank

Ans: (C)

3. ………… has launched India’s first internationally-listed certified green bond to finance climate change solutions around the world at London Stock Exchange.

(A)  Kotak Mahindra Bank

(B)  ICICI Bank

(C)  AXIS Bank

(D)  HDFC Bank

(E)  YES Bank

Ans: (C)

4. Who is the present Governor of Meghalaya ?

(A)  Tathagata Roy

(B)  Padmanabha Acharya

(C)  Balram Das Tandon

(D)  Mridula Sinha

(E)  V. Shanmuganathan

Ans: (E)

5. As per recent newspaper reports (August 2016), hailed as the world’s first ‘self-driving’ taxi service has been launched in which of the following countries ?

(A)  China

(B)  Singapore

(C)  Japan

(D)  USA

(E)  Russia

Ans: (B)

6. How many companies have made it to the latest of fortune 500 companies ?

(A)  Five

(B)  Seventeenth

(C)  Seven

(D)  Two

(E)  Nine

Ans: (C)

7. Which Indian scientist was best owed with the 2016 Dr. APJ Abdul Kalam award by the Government of Tamil Nadhu ?

(A)  D.K. Radhaswami

(B)  Rajesh Gopa Kumar

(C)  C.N.R. Rao

(D)  P. Shanmugam

(E)  Ashoka Sen

Ans: (D)

8. Who has become the first Indian state to ratify Constitution Amendment Bill on the Goods and Service Tax (GST) ?

(A)  West Bengal

(B)  Haryana

(C)  Maharashtra

(D)  Assam

(E)  Punjab

Ans: (D)

9. Reserve Bank of India has recently (August 2016) launched a portal to curb illegal and unauthorized pooling of funds by unscrupulous firms. What is it called ?

(A)  Savdhaan

(B)  Sanchetna

(C)  Sachetna

(D)  Sanchet

(E)  Sachet

Ans: (E)

10. IPPBL has received the Certificate of Incorporation from the Registrar of Companies and has become the first PSU under the Department of posts. What is the full form of IPPBL ?

(A)  India Post Paying Bank Limited

(B)  India Post Payments Bank Limited

(C)  India Post-Office Payment Bank Limited

(D)  International Post Payments Bank Limited

(E)  India Post Payment Banking Limited

Ans: (B)

11. Reserve Bank of India (RBI) has asked banks to provide loans up to Rs. 3 lakh to Women Self-Help Group (SHG) at a discounted rate of ……. per annum.

(A)  4%

(B)  6%

(C)  7%

(D)  9%

(E)  5%

Ans: (C)

12. Which neighbouring country of India passed a resolution recently (March 2016) to convert its Parliament into Constitutional Assembly ?

(A)  Myanmar

(B)  Nepal

(C)  Bhutan

(D)  Bangladesh

(E)  Sri Lanka

Ans: (E)

13. Urjit Patel recently (September 2016) assumed charge as the Governor of Reserve Bank of India. He is the …………. Governor of Reserve Bank of India.

(A)  25th

(B)  23rd

(C)  21st

(D)  20th

(E)  24th

Ans: (E)

14. Domestic Systematically Important Banks (D-SIBs) is announced with the term-

(A)  Too big to fail

(B)  Too big to fall

(C)  Too big to pass

(D)  Too big to die

(E)  Too big to stoop working

Ans: (A)

15. Rupee denominated bonds issues by Indian companies in order to raise funds offshore are called –

(A)  Convertible Bonds

(B)  Global development Bonds

(C)  Callable Bonds

(D)  Masala Bonds

(E)  Asian Development Bond

Ans: (D)

16. Reliance Industries Limited has entered into an agreement with State Bank of India to form a Payment Banks in India. What will be the respective ratio of their share in this Payments Bank ?

(A)  80 : 20

(B)  50 : 50

(C)  90 : 10

(D)  60 : 40

(E)  70 : 30

Ans: (E)

17. How many ‘Basic Savings Bank Deposit Account’ can an individual have in one bank ?

(A)  Three

(B)  Two

(C)  Five

(D)  Any number

(E)  One

Ans: (E)

18. The author of the book ‘The Sleep Revolution’ is-

(A)  Shawn Stevenson

(B)  Ananna Huffington

(C)  Katy West

(D)  Sherry Tunde

(E)  Sheryl Sandberg

Ans: (B)

19. Who has become India’s first woman to join the International Olympic Committee ?

(A)  P.T. Usha

(B)  Preity Zinta

(C)  Nita Ambani

(D)  Deepika Arora

(E)  Mary Kom

Ans: (C)

20. Three giants have come together for setting up a technology enabled microfinance entity. Avanti Finance, which will focus on delivering affordable and timely credit to under-served and un-served segments in India. Who are these ?

(A)  Ratan Tata, Narayana Murthy and Vijay Kelkar

(B)  Cyrus P. Mistry, Nandan Nilekani and Vijay Kelkar

(C)  Ratan Tata, N. S. Raghavan and Vijay Kelkar

(D)  Ratan Tata, Nanda Nilekani and Vijay Kelkar

(E)  Ratan Tata, Nandan Nilekani and Vijay Kelkar

Ans: (D)

21. HDFC Bank have launched complete banking solution for start-ups. What is it called ?

(A)  Gear Up

(B)  Smart Up

(C)  Gett Up

(D)  Smarting Up

(E)  Smarty

Ans: (B)

22. CARE ratings in August 2016 signed a memorandum of understanding (MoU) with …… and Emergency Nepal Ltd. to start a credit rating agency in Nepal to be called CARE Ratings (Nepal) Ltd.

(A)  Adani Group

(B)  Kothan Group Ltd.

(C)  Vishal Group Ltd.

(D)  Reliance India Ltd.

(E)  Rajesh Exports

Ans: (C)

23. The Kawal Tiger Reserve (KTR) is located in which state of India ?

(A)  Nagaland

(B)  West Bengal

(C)  Telangana

(D)  Manipur

(E)  Sikkim

Ans: (C)

24. The Union Government has approved the scheme for granting of Permanent Residency Status (PRS) to foreign investors. For how many years will the PRS be granted ?

(A)  11 years

(B)  25 years

(C)  10 years

(D)  15 years

(E)  5 years

Ans: (C)

25. Which of the following ancient site of India has recently (July 2016) been declared as the UNESCO World Heritage Site ?

(A)  Mountain Railways of India

(B)  Nalanda Maharashtra

(C)  Churches and Convents of Goa

(D)  Chruches of Shimla

(E)  Mahabodhi Temple

Ans: (B)

26. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has recently (June 2016) approved the first set of loan to four countries. Which are those countries ?

(A)  Bangladesh, Pakistan, Indonesia and Tajikistan

(B)  Pakistan, Bhutan, Indonesia and Tajikistan

(C)  Nepal, Bangladesh, Indonesia and Tajikistan

(D)  Pakistan, Bangladesh, Indonesia and Ukraine

(E)  Pakistan, Bangladesh, Indonesia and Tajikistan

Ans: (A)

27. Who is the current Union Minster of Ministry of Human Resource Development (MHRD) ?

(A)  Rakesh Singh

(B)  Santosh Gangwar

(C)  Jayant Sinha

(D)  Prakash Javadekar

Ans: (D)

28. Which Indian teenager has recently (July 2016) won the 2016 Google Community Impact Award from Asia ?

(A)  Riya Sharma

(B)  Priyanka Singh

(C)  Meghna Sharma

(D)  Aadil Khan

(E)  Adway Ramesh

Ans: (E)

29. For sale of stressed assets value over Rs. 50 crores to Arcs, Reserve Bank of India has mandated………. different valuation.

(A)  Four

(B)  Two

(C)  None

(D)  Three

(E)  Five

Ans: (B)

30. The Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has MoU recently (August 2016) with which technology to offer telecom and IT solutions ?

(A)  Wipro

(B)  IBM

(C)  Google

(D)  Microsoft

(E)  Infosys

Ans: (D)

31. Prime Minister of which country recently (April 2016) resigned from his post after his name was revealed in the Panama paper leak ?

(A)  Mexico

(B)  France

(C)  Bulgaria

(D)  Iceland

(E)  Kenya

Ans: (D)

32. The Shanghai-based New Development Bank (NDB), which was founded by Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) is headed by –

(A)  Chanda Kochhar

(B)  Indra Nooi

(C)  K.V. Kamath

(D)  M.V. Kamath

(E)  None of the above

Ans: (C)

33. Reserve Bank of India has recently (June 2016) launched a scheme called ……. to ut real assets back on track of entities facing genuine difficulties by providing an avenue for renewing financial structure.

(A)  S4A

(B)  S2A

(C)  A1A

(D)  S4S

(E)  S3A

Ans: (A)

34. What is the theme of the 2016 World Humanitarian Day ?

(A)  One World : One Heart

(B)  One Humanity

(C)  Being Human

(D)  Inspire the World’s Humanity

(E)  People Helping People

Ans: (B)

35. What is the India’s rank in terms of Foreign Direct Investment (FDI) inflows globally, as per the latest 2016 World Investment Report by UNCTAD ?

(A)  20th

(B)  25th

(C)  15th

(D)  12th

(E)  10th

Ans: (E)

36. In August 2016, the Union Government set an inflation target of ………..% over a period of next five years.

(A)  Five

(B)  Seven

(C)  Four

(D)  Other than those given as options

(E)  Eight

Ans: (C)

37. A medium enterprise is an enterprise where the investment in plant and machinery is more than Rs. 5 crore but does not exceed –

(A)  Rs. 25 crore

(B)  Rs. 8 crore

(C)  Rs. 12 crore

(D)  Rs. 15 crore

(E)  Rs. 10 crore

Ans: (E)

38. What is the total amount of credit that can be allowed in a ‘small account’ in a year ?

(A)  Rs. 1,50,000

(B)  Rs. 1,00,000

(C)  Rs. 5,00,000

(D)  Rs. 50,000

(E)  Rs. 7,50,000

Ans: (B)

39. The State Bank of India’s (SBI) Board of Directors has approved merger of its 5 associate banks with itself. Which among the following is not a part of that group ?

(A)  Bharatiya Mahila Bank

(B)  State Bank of Saurashtra

(C)  State Bank of Patiala

(D)  State Bank of Mysore

(E)  State Bank of Travancore

Ans: (B)

40. The National Payments Corporation of India (NPCI) has announced that Unified Payments Interface (UPI) application has become operational. How many banks has become a part of it in the first phase ?

(A)  10

(B)  15

(C)  9

(D)  12

(E)  21

Ans: (E)

41. As per recent newspaper reports (July 2016), which of the following states are the first states in India where the integrated Criminal Justice System (CJS) will be launched ?

(A)  Punjab and Haryana

(B)  Madhya Pradesh and Chhattisgarh

(C)  Telangana and Andhra Pradesh

(D)  Gujarat and Maharashtra

(E)  Bihar and Jharkhand

Ans: (C)

42. A committee formed by the Union Government to strengthen Border Protection, submitted its report recently (August 2016). The committee is headed by –

(A)  N. K. Singh

(B)  H. R. Nagendra

(C)  Madhukar Gupta

(D)  Sahilesh Gandhi

(E)  Shailesh Nayak

Ans: (C)

43. Who determines the rate of interest on the Medium and Long Term Government Deposits under the-

(A)  State Bank of India

(B)  RBI

(C)  State Government

(D)  Central Government

(E)  Other than those given as options

Ans: (B)

44. Saudi Arabia’s Islamic Development Bank (IDB) has decided to open its first branch in India. Where is it stated to be opened ?

(A)  Ahmedabad

(B)  Gandhinagar

(C)  Ahmednagar

(D)  Jamnagar

(E)  Kochi

Ans: (A)

45. Who among the following recently (June 2016) became the Chairman of the International Chamber of Commerce (ICC) ?

(A)  Sunil Bharti Mittal

(B)  Mukesh Ambani

(C)  Anil Ambani

(D)  Ratan Tata

(E)  Gautam Adani

Ans: (A)

46. Who among the following won a bronze medal for India in Wrestling (freestyle) at the 2016 Rio Olympics ?

(A)  Sandeep Tomar

(B)  Sakshi Malik

(C)  Vinesh Phogat

(D)  Narsingh Yadav

(E)  Babita Kumari

Ans: (B)

47. Who won the Monaco Grand Prix in 2016 ?

(A)  Fernando Alonso

(B)  Nico Hulkenberg

(C)  Kimi Rakkonen

(D)  Lewis Hamilton

(E)  Nico Rosberg

Ans: (D)

48. Who among the following is the current Managing Director of State Bank of India ?

(A)  Dinesh Kant

(B)  Arundhati Bhattacharya

(C)  Sidhartha Sen

(D)  Ravi Kumar Khare

(E)  Dinesh Kumar Khara

Ans: (E)

49. The Government will issue the fifth tranche of sovereign gold bonds in September 2016. Which among the following will not be selling these bonds ?

(A)  Insurance Companies

(B)  Recognized Stock Exchanges

(C)  Stock Holding Corporation of India Ltd.

(D)  Designated Post Offices

(E)  Banks

Ans: (C)

50. The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a committed to study various facets of household finance in India. The committee will be chaired by-

(A)  Raghuram Rajan

(B)  Tarun Tahilani

(C)  Tarun Ramadorai

(D)  Chandrashekhar Ghosh

(E)  Sidharth Sen

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...