Bank of Baroda Probationary Officers Examination Held on 25-9-2016 Quantitative Aptitude Question With Answer Key

 Bank of Baroda Probationary Officers Examination-2016

Held in 25-9-2016

Quantitative Aptitude

Direction- What will come in place of question-mark (?) in the given number series ?

1. 4 1  26  57  120

(A)  247

(B)  251

(C)  187

(D)  236

(E)  215

Answer: (A)

2. 50 81  121  172  236  ?

(A)  392

(B)  309

(C)  361

(D)  379

(E)  315

Answer: (E)

3. 84 4  85.6  80.8  ?  79.2

(A)  72.8

(B)  86.4

(C)  88.8

(D)  87.2

(E)  82.4

Answer: (D)

4. 900 448  220  104  44  ?

(A)  8

(B)  16

(C)  24

(D)  42

(E)  12

Answer: (E)

5. 60 ?  120  80  40  16

(A)  90

(B)  110

(C)  120

(D)  70

(E)  100

Answer: (C)

6. 2 3  7  29  ?  3729

(A)  233

(B)  225

(C)  227

(D)  331

(E)  191

Answer: (A)

7. Raju’s age four years hence is equal to Simi’s present age. At present Ganga is years older to Raju. The respective ratio between Simi’s age eight years hence and Ganga’s age two years hence is 10 : 9. What is the Raju’s present age ?

(A)  24 years

(B)  18 years

(C)  32 years

(D)  20 years

(E)  28 years

Answer: (E)

8. Five years ago, Somi’s age at that time was  of Amit’s age at that time. The respective ratio between Amit’s age six years hence and Somi’s age twelve years hence, will be 7 : 4 what was Somi’s age three years ago ? (In years)

(A)  13

(B)  29

(C)  17

(D)  25

(E)  23

Answer: (C)

9. A n umber ‘n’ is selected randomly from a set of numbers 1, 2, 5. Another number ‘m’ selected randomly from a set of numbers 2, 3, 7. What is the probability that product of m and n (mn) is less than 12 ?

(A)  2/3

(B)  5/9

(C)  1/3

(D)  1/8

(E)  1/6

Answer: (A)

10. The respective ratio between the monthly salary of Ram and that of Shyam is 5 : 6. Ram and Shyam, both are 40% and 25% out of their respective monthly salary Ram invests  of h is savings in LIC and Shyam invests  of her savings in LIC. If Ram invests Rs. 1750 more than Shyam in LIC, What is Ram’s monthly salary ?

(A)  Rs. 20,000

(B)  Rs.25,000

(C)  Rs. 40,000

(D)  Rs. 15,000

(E)  Rs. 30,000

Answer: (B)

Directions – Refer to the pie charges and answer the given question.

11. 1/3rd of the number of students (both male and female) in institute C are Science graduates. If the number of male science graduate students in institute C is 32, what percentage of female students in institute C are science graduates ?

(A)  45

(B)  35

(C)  30

(D)  40

(E)  50

Answer: (D)

12. Number of students (both male & female) in institute A increased by 50% from 2013 to 2014. If the respective ratio of number of male and female students in 2014 in institute A was 4 : 3, what was the number of female students in institute A in 2014 ?

(A)  183

(B)  195

(C)  171

(D)  189

(E)  135

Answer: (D)

13. What is the central angle corresponding to the number of students (both male & female) in institute D ?

(A)  68.4°

(B)  65.2°

(C)  71.3°

(D)  61.2°

(E)  67.6°

Answer: (A)

14. What is the average number of male students in institutes A, D and E ?

(A)  242

(B)  282

(C)  248

(D)  246

(E)  238

Answer: (C)

15. Number of female students in institute B is what per cent more the number of male students in institute C?

(A)  30

(B)  29

(C)  32

(D)  42

(E)  36

Answer: (C)

16. What is the difference between total number of female students in institutes A and E together and number of students (both male & female) in institute B?

(A)  215

(B)  213

(C)  306

(D)  203

(E)  217

Answer: (C)

Directions-What approximate value will come in place of question mark (?) in the given question ? (You are not expected to calculate the exact value)

17. 87 + 24.11 ÷ 3.99 × 249.899 ÷ 12= ?

(A)  405

(B)  300

(C)  200

(D)  385

(E)  460

Answer: (B)

18. 

(A)  255

(B)  395

(C)  175

(D)  25

(E)  295

Answer: (C)

19. 96 + 8420.02 ÷ (5.001 × 39.999) = ?

(A)  540

(B)  580

(C)  500

(D)  460

(E)  620

Answer: (A)

20. 

(A)  4

(B)  5

(C)  2

(D)  8

(E)  6

Answer: (A)

21. 

(A)  86

(B)  28

(C)  42

(D)  4

(E)  54

Answer: (D)

22. 

(A)  224

(B)  120

(C)  169

(D)  88

(E)  146

Answer: (E)

23. 15 men can finish a piece of work in 8 days. 18 women can finish the piece of work in 12 days. 6 men and 6 women started working together and worked for 10 days. If the remaining work needed to be finished in 2 days, how many men should be added to the existing number of workers ?

(A)  2

(B)  5

(C)  3

(D)  4

(E)  6

Answer: (D)

24. The length of train A and B are 300 m and 360 m respectively. When the trains are travelling in opposite directions they take 12 sec to cross each other (from the moment they meet.) When they are travelling in same direction they take 2 min 12 sect to cross each other (from the moment they meet). What is the speed of the slower train ? (in km/hr).

(A)  117

(B)  90

(C)  72

(D)  126

(E)  130

Answer: (B)

25. A, B and C invest in a business. B invests an amount which was twice of that invested b y A. C invests an amount which was thrice of that invested by A. At the end of eight months from the start of the business, A and B both double their respective investments. If at the end of the year, C’s share out of the total annual profit earned was Rs. 13,500. What was the total profit earned that year ?

(A)  Rs. 31,500

(B)  Rs. 28,500

(C)  Rs. 32,500

(D)  Rs. 45,000

(E)  Rs. 32,000

Answer: (A)

26. Every year Meenakshi invests 20% of her annual salary in PPF and spends 30% of her annual salary on paying rent. Every month, she spends 20% and 15% of the monthly salary on groceries and travelling respectively. After paying the mentioned monthly expenses (including rent), she puts the remaining amount in the bank as savings. In a year, she is able to put Rs. 1,79,760 in the bank as savings. If she invests in PPF from her annual savings at once, what is the amount that she invests in PPF ?

(A)  Rs. 1,03,600

(B)  Rs. 1,04,800

(C)  Rs. 1,02,720

(D)  Rs. 1,05,600

(E)  Rs. 1,02,800

Answer: (C)

Direction- Refer to the answer the answer the given question.

27. The number of people who watched Movie B on screen-5 was what per cent less than those who watched the same movie on scree-3 ? (Rounded off to two digits after decimal)

(A)  37.83

(B)  39.55

(C)  35.33

(D)  38.99

(E)  33.33

Answer: (E)

28. What is the difference between the total number of people who watched movie A on Screens-3 and 4 together and those who watched Movie B on the same screens together ?

(A)  50

(B)  60

(C)  90

(D)  80

(E)  70

Answer: (C)

29. What is the average number of people who watched Movie B on screens-2, 3 and 4 ?

(A)  325

(B)  312

(C)  315

(D)  320

(E)  310

Answer: (D)

30. On Sunday, the number of people who watched Movie A on screens-1 and 2 increased by 12% and 10% respectively as compared to those who watched the same movie on the respective screens on previous day. What is the respective ratio between the number of people who watched movie A on Screens-1 and 2 on Sunday ?

(A)  14 : 11

(B)  23 : 22

(C)  14 : 9

(D)  15 : 11

(E)  21 : 11

Answer: (A)

31. The number of people who watched both the given movies together o Screen-5 is what per cent of the total number of people who watched both the given movies together on Screen-1 ?

(A)  52

(B)  44

(C)  36

(D)  48

(E)  32

Answer: (D)

32. Equal number of males watched Movies A and B on screen-2. If the respective ratio between the Number of female who watches movie A on Screen-2 and those who watched Movie B on the same screen was 7 : 12, what is the number of male who watched Movie-A on screen 2 ?

(A)  200

(B)  140

(C)  180

(D)  120

(E)  160

Answer: (C)

Directions- Study the following information carefully and answer the given questions-

     In a conference, total 240 students are there. Out of them 25% know Latin, 50% know French and 62.5% know English. 10 students know all there language. 25/3% of students know Latin and French but does not know English and the same number of students know Latin and English but does not know French.

33. How many students are there who know both English and French but do not know Latin ?

(A)  10

(B)  20

(C)  30

(D)  40

(E)  50

Answer: (C)

34. How many students are there who know only French ?

(A)  60

(B)  90

(C)  120

(D)  80

(E)  75

Answer: (A)

35. How many students are there who know exactly one language ?

(A)  240

(B)  220

(C)  200

(D)  180

(E)  160

Answer: (E)

36. How many students are thee who know exactly two languages ?

(A)  60

(B)  70

(C)  80

(D)  90

(E)  120

Answer: (B)

37. How many students known at most two languages ?

(A)  60

(B)  70

(C)  220

(D)  230

(E)  240

Answer: (D)

38. 

(A)  x < y

(B)  Relationship between x and y cannot be established

(C)  x ≥ y

(D)  x . y

(E)  x ≤ y

Answer: (D)

39. 

(A)  x < y

(B)  Relationship between x and cannot be established

(C)  x ≥ y

(D)  x > y

(E)  x ≤ y

Answer: (D)

40. I. (2x2 – 11x + 5) – (x2 – 19x – 7) = 0

    II. (y2 – 5y + 3) + (6y + 3 – 2y2) = 0

(A)  x < y

(B)  Relationship between x and y cannot be established

(C)  x ≥ y

(D)  x > y

(E)  x ≤ y

Answer: (E)

41. I. x = 4y – 9

    II. y = −5 – x

(A)  x  < y

(B)  Relationship between x and y cannot be established

(C)  x ≥ y

(D)  x > y

(E)  x ≤ y

Answer: (A)

42. I. 5x2 – 8x + 13 = 0

    II. 6y2 + 13y – 15 = 0

(A)  x < y

(B)  Relationship between x and y cannot be established

(C)  x ≥ y

(D)  x > y

(E)  x ≤ y    

 

Answer: (B)

Directions- Study the table and answer the given question :

43. In the month of July, the number of people travelling along Route R is 20% more than that of the same route in the previous months approximately by what per cent is the number of people travelling along route R in the month of July more than the number of people travelling along Route S in the month of February?

(A)  57

(B)  38

(C)  78

(D)  138

(E)  62

 

Answer: (B)

44. What was the average number of people who travelled along route P in the months of January, March, April and June (in Lakh) ?

(A)  2.4

(B)  2.6

(C)  2.2

(D)  1.8

(E)  1.6

 

Answer: (A)

45. What was the percentage reduction in the number of people travelling along Route T in the month of April when compared to that along the same route in the month January?

(A)  15

(B)  25

(C)  20

(D)  32

(E)  47

 

Answer: (D)

46. What is the difference between the total number of people who travelled along route R during the months of February and May together and the total number of people of who travelled along Route Q during the months of January and June together ?

(A)  100000

(B)  110000

(C)  150000

(D)  120000

(E)  135000

 

Answer: (D)

47. What is the difference between the highest and the lowest number of people who travelled along Route S during all the given months ?

(A)  30000

(B)  10000

(C)  50000

(D)  60000

(E)  40000

 

Answer: (E)

48. What is the respective ratio between the total number of people who travelled along Route S in the months of February, March and June together and the total number of people who travelled along Route Q in the months of January, March and April together ?

(A)  13 : 9

(B)  11 : 7

(C)  9 : 5

(D)  5 : 4

(E)  None of these

 

Answer: (A)

49. 1/3rd of a right circular cylindrical cistern, whose diameter and height are 28 cm and 12 cm respectively, is full. An iron cuboid whose dimensions are 12 cm, 10.5 cm and 8 cm was immersed into it (the block was totally submerged). how many cubic centrimetre of water need to be added to the custom to make it completely full ?

(A)  3750

(B)  3800

(C)  3690

(D)  3920

(E)  3630

 

Answer: (D)

50. In a class, three students weighing 75 kg, 71 kg and 63 kg respectively leave the class and are replaced by three students weighing 47 kg, 49 kg and 53 kg respectively. As a result, the average weight of the class decreased by 1.25 kg. How many students are there in the class ?

(A)  48

(B)  36

(C)  40

(D)  44

(E)  52

 

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...