Bank of Baroda Probationary Officers Examination Held on 25-9-2016 Reasoning Question With Answer Key

Bank of Baroda Probationary Officers Examination-2016

Held On 25-9-2016

Reasoning

Directions- (Q. 1-5) Study the following information to answer the given question-

   Sven stores viz. A, B, C, D, E, F and G sold different number TV’s of a particular brand viz. 4, 6, 9, 12, 15, 18 and 27 on seven different days of the same week starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order.

• A sold the TV’s on one of the days after Friday. Only three stores sold TV’s between A and the store which sold 12 TV’s. The store which sold TV’s on the day immediately after the store which sold 12 TV’s sold more than 12 TV’s but not odd number of TV’s.

• Only two stores sold TV’s between F and the store which sold 4 TV’s. The store which sold 4 TV’s sold these before F. 4TV’s were not sold on Monday.

• Only three stores sold TV’s between F and D. The difference between the number of TV’s sold on Wednesday and Saturday is more than 10.

• B sold the TV’s on a day immediately before the day on which 9 TV’s were sold. 9 TV’s were not sold on Friday.

• Only two stores sold TV’s between B and G.

• Difference between the number of TV’s sold by G and D is less than 5. C did not sell the least number of TV’s.

1. In which of the following pairs did both the stores sell odd number of TV’s?

(A)  D, E

(B)  A, B

(C)  E, F

(D)  F, G

(E)  C, D

Answer: (B)

2. Which of the following stores sold 18 TV’s?

(A)  F

(B)  A

(C)  C

(D)  G

(E)  E

Answer: (C)

3. Based on the given arrangement, which of the following is true?

(A)  D sold the TV’s on Wednesday

(B)  Only one store sold TV’s between C and F

(C)  A sold 12 TV’s on Sunday

(D)  C sold 18 TV’s on Thursday

(E)  None of the given options is true

Answer: (D)

4. How many stores sold less number of TV’s than B?

(A)  Five

(B)  Three

(C)  Six

(D)  Two

(E)  One

Answer: (C)

5. What is the difference between the number of TV’s sold on Monday and Friday?

(A)  9

(B)  12

(C)  18

(D)  3

(E)  11

Answer: (A)

Directions- (Q. 6-10) Study the given information carefully and answer the given question-

   When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and arrangement :

    (All the numbers are two digit numbers)

Input : 48 height marker 13 92 kneel school 29 65 12.

Step I : barriers 48 height marker 92 kneel school 29 65 12.

Step II: 28 barriers 48 marker 92 kneel school 65 12 heights.

Step III : kneels 28 barriers marker 92 school 65 12 heights 47.

Step IV : 64 kneels 287 barriers 92 school 12 heights 47 markers.

Step V : schools 64 kneels 28 barriers 12 h eights 47 markers 91.

    Step V is the lasts step of the above arrangement as the intended output of arrangement is obtained.

    As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

    Input : 84 layer 97 packet 51 damage narrow 75 32 table.

6. Which of the following represents the sum of the fourth element from the left end in step V and the second element from the right end in step II?

(A)  105

(B)  125

(C)  114

(D)  147

(E)  81

Answer: (E)

7. ‘damages’ is related to ‘97’ in step III in the same way as ‘narrow’ is related to ‘table’ in step I. Following the same pattern to which element is 31 related to in step IV?

(A)  50

(B)  74

(C)  packets

(D)  damages

(E)  97

Answer: (B)

8. Which of the following represents the element that is fifth to the left of ‘layers’ in the last step?

(A)  narrows

(B)  50

(C)  packets

(D)  83

(E)  table

Answer: (D)

9. In step IV, how many elements are there between ‘50’ and the fourth element from the right end?

(A)  More than three

(B)  None

(C)  Three

(D)  Two

(E)  One

Answer: (C)

10. Which of the following is the third to the left of the ninth element from the left end of step II?

(A)  damages

(B)  75

(C)  narrow

(D)  97

(E)  packet

Answer: (C)

 Directions – (Q. 11-13) Study the given information carefully to answer the given question –

   Roshni starts  walking towards north from Point Q. She walks for 15 m and reaches Point R. She takes left turn and walks for 8 m to reach Point M. From Point M she takes a right turn and walks for 4 m she takes a right turn and walks for 4 m. She then takes a left turn and reaches Point K after walking for 5 m.

    Azhar is standing 8 m west of Point M. He walks 6 m towards north. He takes a right turn and walk for 3 m to reach Point D. Point S is 11 m south of Point D.

11. In which direction is Point K with respect to Roshni’s starting position?

(A)  North

(B)  South

(C)  North-west

(D)  West

(E)  South-east

Answer: (C)

12. If Point C is 13 m west of point Q, how far and in which direction is Point S with respect to Point C?

(A)  15 m to the East

(B)  10 m to the West

(C)  10 m to the North

(D)  15 m to the North

(E)  6 m to the South

Answer: (C)

13. How far is Point R from Azhar’s starting position?

(A)  10 m

 (B) 18 m

(C)  12 m

(D)  16 m

(E)  13 m

Answer: (D)

Directions- (Q. 14-18) Study the given information carefully to answer the given question-

     Eight people M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table facing the centre with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Each person is dressed as a different cartoon character-Scrooge, Dexter, Minion, Nobita, Oswald, Popeye, Yogi and Simpson, but not necessarily in the same order S sits second to the left of the one who is dressed as Yogi. Only two people sit between the one who is dressed as Yogi and the one who is dressed as Scrooge. O sits to the immediate left of the one who is dressed as Scrooge. Only one person sits between O and the one who is dressed as Dexter. S neither is dressed as Dexter nor Simpson. N sits third to the left of the one who is dressed as Dexter nor Simpson. N sits third to the left of the one who is dressed as Simpson. N is neither dressed as Dexter nor Yogi. M sits to the immediate left of the one who is dressed as Simpson. Only three people sit between M and the one who is dressed as Nobita. Q sits second to the left of the one who is dressed as Nobita. T and P are immediate neighbours of each other. T is not dressed as Nobita. The one who is dressed as Oswald sits to the immediate right of P. M is not dressed right of P. M is not dressed as Popeye.

14. Which of the following is true with respect to the given arrangement?

(A)  M is dressed as Minion

(B)  Only two people sit between R and the one who is dressed as Dexter

(C)  The one who is dressed as Popeye sits to the immediate right of O

(D)  None of the given options is true

(E)  The one who is dressed as Yogi and Q are immediate neighbours of each other

Answer: (A)

15. How many people sit between M and the one who is dressed as Scrooge, when counted from the right of M?

(A)  Four

(B)  One

(C)  Two

(D)  More than four

(E)  None

Answer: (B)

16. Who amongst the following is dressed as Oswald?

(A)  T

(B)  R

(C)  Q

(D)  M

(E)  S

Answer: (E)

17. Who sits third to the right of one who is dressed as Minion?

(A)  The one who is dressed s Scrooge

(B)  M

(C)  The one who is dressed as Oswald

(D)  Q

(E)  T

Answer: (E)

18. In the given arrangement, T is related to the one who is dressed as Popeye in the same way as O is related to the one who is dressed as Nobita. Following the same pattern, to who is N related?

(A)  The one is dressed as Dexter

(B)  The one who is dressed as Oswald

(C)  The one who is dressed as Simpson

(D)  The one who is dressed as Minion

(E)  The one who is dressed as Yogi

Answer: (C)

19. Read the following information and answer the given question-

The Handloom industry of Country X provides employment to almost one-third of its population. However, the industry’s contribution to the economy is very less as compared to other industries. Recently, the Government took series of initiatives like skill development, reduced cost of finance etc. to help the industry grow. Which of the following can be a short term effect of the initiatives taken by the Government of Country X?

(A)  Every person engaged in the Handloom industry will have higher skills due to the skill development programmes of the Government

(B)  Handloom industry’s contribution to the economy of Country X will be highest in the next financial year

(C)  Two-third of the population will start working in the Handloom industry of country X

(D)  Ministry of people in Country X will prefer handloom products over other products

(E)  Handloom products development by handloom industry of country X will improve atleast to some extent

Answer: (B)

20. How many such pairs of letters are there in the word BACTERIA each of the which has as many letters between them (both in forward and backward direction) in the word as they have in the English alphabetical series?

(A)  More than three

(B)  None

(C)  Two

(D)  Three

(E)  One

Answer: (D)

Directions – (Q. 21-25) Study the following information to answer the given question-

    Eight friends, A, B, C, D, E, F, G and H are seated in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some them are facing north while some are facing south.

• B sits fifth to the left of G. Neither B nor G sits at an extreme end of the line.

• A sits second to the right of B.

• Only two people sit between A and F.

• D sits third to the left of H. D is not an immediate neighbour of A. Neither H nor E is an immediate neighbour of B.

• Immediate neighbours of A face opposite direction (i.e., if one neighbours faces north then the other faces south and vice-versa.)

• E faces north. Immediate neighbours of B face same direction (i.e., if one neighbours faces north then the other also faces north and vice-versa.)

• Both A and B face a direction opposite to that of F. (i.e., if F facs north then both A and D face south and vice-versa.)

• C and E face opposite directions (i.e., if C faces north then E faces south and vice-versa.)

21. What is the position of F with respect to B?

(A)  Second to the left

(B)  Third to the right

(C)  Immediate left

(D)  Fourth to the left

(E)  Immediate right

Answer: (C)

22. Which of the following pairs represents persons seated at the two extreme ends of the line?

(A)  E, H

(B)  F, D

(C)  F, E

(D)  C, A

(E)  D, C

Answer: (B)

23. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(A)  FC

(B)  BF

(C)  EH

(D)  DE

(E)  AB

Answer: (E)

24. Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to C?

(A)  B sits to the immediate left of C

(B)  H is an immediate neighbour of C

(C)  Only two people sit between C and F

(D)  None of the given options is true

(E)  E sits third to the left of C

Answer: (A)

25. Which of the following sits exactly between G and A?

(A)  CF

(B)  EH

(C)  FB

(D)  HC

(E)  BE

Answer: (B)

26. This question consist of a statement followed by two courses of action I and II given below it. A course of action is an administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc. You have to assume everything in the statement to be true and decide which of the suggested course of action’s logically follows from the given statement.

Statement : ‘Global Girl’, a famous store exclusively for woman apparel. hired new designers 16 months ago for a contract of minimum 3 years. Though ‘Global Girl’ is dissatisfied with the repetitive designs, they cannot fire the designers owing to the contract.

Course of Actions :

A renowned designer should be hired by ‘Global Girl’ who can guide their designers with new designs as per the current trends.

The salaries of the designers should be considerable reduced and moreover, they should be issued a letter stating their disappointment with the designers.

(A)  Either I nor II follows

(B)  Both I and II follow

(C)  Only II follows

(D)  Only I follows

(E)  Neither I nor II follows

Answer: (D)

27. The number of talent based reality shows being broadcasted for entertainment of people have geared up in the past few years.

Which of the following may not be a reason for the increased number of talent based reality shows?

(A)  The talent based reality shows act as a source of knowledge as well as entertainment for the common masses

(B)  As compared to melodramatic shows the concept in talent based reality shows is not repetitive in nature

(C)  The talent based reality shows help in building competitive spirit amongst the viewers as well as the participants

(D)  The cost of making reality shows required huge investment in changing props and sets

(E)  The talent based reality shows help in building an emotional connect between the participants and the viewers

Answer: (D)

28. Which of the following expression will be definitely false if he given expressions ‘D > I ≤ F = C > U ≥ L’: ‘T > C’ are definitely true?

(A)  L < F

(B)  D < T

(C)  C ≥ I

(D)  C < D

(E)  T > L

Answer: (D)

29. Statement : “Company X has approached the a proposal to set up an emergency unit in the only hospital of village Y.”

Which of the following could possibly lead the government to accept the proposal of company X?

(a)   The emergency cases that come to the hospital of village Y are not much in number.

(b)   At present there is no emergency unit in the hospital of village Y where people can visit in case of emergencies.

(c)   The emergency unit in one of the nearby hospitals, where people of village Y visit is overcrowded most of the times.

(A)  Both (b) and (c)

(B)  Only (b)

(C)  Both (a) and (b)

(D)  All (a), (b) and (c)

(E)  Only (c)

Answer: (A)

30. Which of the following symbols should replace the question mark in the given expression in order to make the expressions ‘V ≥ Y’ as well as ‘I < L’ definitely true ?

L > E = V ? I ≥ N = G ≥ Y

(A)  ≤

(B)  Either ‘≥’ or ‘=’

(C)  Either ‘=’ or ‘≤’

(D)  >

(E)  <

Answer: (B)

Directions-(Q. 31-36) In this question three statements followed by two conclusions I and I have been given. You  have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

31. Statement :

Some penguins are peacocks.

Some peacocks are ducks.

Some ducks are swans.

Conclusion:

I. All ducks can never be penguins.

II. Some swans being peacocks is a possibility.

(A)  Only conclusion I is true

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II is true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (D)

32. Statements:

Some chocolates are pizzas.

All pizzas are burgers.

All burgers are ice-creams.

Conclusions:

I. Atleast some chocolates are burgers.

II. All ice-creams being chocolates is a possibility.

(A)  Only conclusion I is true    

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (B)

33. Statements:

No wall is floor.

All floors are roofs.

Some roots are windows.

Conclusions:

I. Some floors are definitely not windows.

II. Atleast some roofs are walls.

(A)  Only conclusion I is true    

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

 Answer: (E)

34. Statements:

All plugs are wires.

Some wires are switches.

All switches are batteries.

Conclusions:

I. All plugs being switches is a possibility.

II. Atleast some batteries are plugs.

(A)  Only conclusion I is true    

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (A)

35. Statements:

Some cakes are biscuits.

All biscuits are pastries.

Some pastries are doughnuts.

Conclusions:

I. All doughnuts being cakes is a possibility.

II. Atleast some cakes are pastries.

(A)  Only conclusion I is true    

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (B)

36. Statements:

No green is yellow.

All yellow are red.

All red are blue.

Conclusions:

I. All blues being greens is a possibility.

II. Atleast some blues are yellows.

(A)  Only conclusion I is true    

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (D)

Directions – (Q. 37-40) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statement is followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

37. Statements: G < A ≤ M = E ≥ S; Q ≥ E < O; D ≤

Conclusions: I. A ≤ Q.

                        II. G < S.

(A)  Only conclusion I is true

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II is true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (A)

38. Statements: A ≤ B = C ≤D ≤ E > F; X≤ D > Z.

Conclusions: I. A ≥ Z.

                        II. X < F.

(A)  Only conclusion I is true

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II is true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (E)

39. Statements: G < A ≤ M = E ≥ S; Q ≥ E < O; D ≤

Conclusion: I. E ≥ D.

                     II. M < O.

(A)  Only conclusion I is true

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II is true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (B)

40. Statements: L = A ≤ M > P; A ≥ J = S < R.

Conclusions I. M ≥ J.

                      II. R > L.

(A)  Only conclusion I is true

(B)  Both conclusion I and II are true

(C)  Either conclusion I or II is true

(D)  Only conclusion II is true

(E)  Neither conclusion I nor II is true

Answer: (A)

Directions- (Q. 41-45) This questions consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and choose the most appropriate option.

41. Is P the husband of Q?

I. S is the brother of Q. V is the only brother of S. M is the father of V. M has only three children. P is the son-in-law of M.

II. P is married to Q. A is the mother-in-law of Q. A is the mother of E. G is the only sister of E.

(A)  The data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

(C)  The data in statement I alone is sufficient to answer the question while data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(E)  The data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (C)

42. How is ‘import’ definitely coded in the given code language? (All the given codes are two letter codes only)

I. ‘import high quality goods’ is coded as ‘fa ju ra ti’ and ‘monitor quality of goods’ is written as ‘mp fa cd ju’.

II. ‘import uranium for plant’ is coded as ‘na ti vo ku’ and ‘plant for uranium access’ is coded as ‘vo zy ku na’.

(A)  The data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

(C)  The data in statement I alone is sufficient to answer the question while data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(E)  The data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (A)

43. In a five storey building (consisting of floors numbered 1 to 5, wherein the ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered and so on till the topmost floor is numbered 5.) each of the five friends namely A, B, C, D and E lives on a different floor. On which floor number does D live?

I. C lives on an even numbered floor. Only two person live between C and E. B lives on an even numbered floor. A lives immediately below B.

II. A lives on an odd numbered floor but not on the lowermost floor. E lives on one of the floors above A. Only two people live between E and C. No one lives between C and D.

(A)  The data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

(C)  The data in statement I alone is sufficient to answer the question while data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(E)  The data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (C)

44. Five different exams Q, R, S, T and U were conducted in January, February, July, September and December of the same year (but not necessarily in the same order). In which month was exam Q conducted? (No exam was conducted in any other month in the year).

I. U was conducted in a month having less than 31 days. Only two exams were conducted between U and T. No exam was conducted between Q and S.

II. R was conducted in a month having 31 days but not July. Only three exams were held between R and T. No exams were held between U and S.

(A)  The data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

(C)  The data in statement I alone is sufficient to answer the question while data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(E)  The data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (E)

45. Three boxes, A, B and C, each having a different colour, yellow, blue and red are kept one above the other (but not necessarily in the same order). How many boxes (none/one/two) are kept below the blue covered box?

I. Only one box is kept between the blue and the yellow box. A is kept immediately below the red box.

II. Yellow coloured box is the lowermost. Blue box is kept immediately above C. B is not blue in colour.

(A)  The data in statement II alone is sufficient to answer the question while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(B)  The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

(C)  The data in statement I alone is sufficient to answer the question while data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(D)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(E)  The data even in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer: (Cannot be determined)

Directions- (Q. 46-48) Study the following information and answer question-

    Six friends Sunny, Saksham, Rishi, Rupali, Preeti and Sandeep won different number of chocolates at an event on the same day.

• Rishi won less chocolates than Sandeep but more than Rupali and Preeti.

• Rishi won less chocolates than only two persons.

• Pretti won less chocolates than Rupali but more than Sunny. Sandeep didn’t win the maximum number of chocolates.

• The one who won second highest number of chocolates won 41 chocolates. Preeti won 25 chocholates.

46. How many chocolates did Saksham probably win ?

(A)  44

(B)  41

(C)  20

(D)  40

(E)  38

Answer: (A)

47. Which of the following possibly won 20 chocolates?

(A)  Rishi

(B)  Saksham

(C)  Sandeep

(D)  Sunny

(E)  Rupali

Answer: (D)

48. If Rishi won 32 chocoaltes, then how many chocolates did Rupali probably win?

(A)  23

(B)  27

(C)  21

(D)  33

(E)  37

Answer: (B)

49. Read he given information and answer the question-

Continuous use of sanitizers should be avoided among young children as they ingest a certain quantity of sanitizer with very use which can increase the percent content of chemical A in their body to as high as 0.04%.

Which of the following can be concluded from the given statement ?

(a)   Chemical A is either present in sanitizers or in formed in the body with the help of an agent present in the sanitizers.

(b)   Adults and older children are not affected by the sanitizers if ingested in small quantities.

(c)   Percentage of chemical A in the body under normal conditions is zero.

(d)   0.03% of chemical A in the body does not lead to any pathological conditions.

(A)  Only (c)

(B)  Both (b) and (d)

(C)  Only (a)

(D)  Both (a) and (c)

(E)  Both (a) and (d)

Answer: (B)

50. If it is possible to make only one meaningful English word with the first, second, third and fifth letters of the word ‘TRANSFORM’, which would be the second letter of that word from the left end ? If more than one such word can be formed, give ‘X’ as your answer. If no such word can be formed, give, ‘Z’ as your answer.

(A)  T

(B)  X

(C)  Z

(D)  A

(E)  R

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...