Bank of India Credit Officer Examination Held on 17-7-2018 General Awareness Question Paper With Answer Key

Bank of India Credit Officer Examination Held on 17-7-2018

General Awareness

1. The Supreme Court h as stayed and order (in January 2018) of which State High Court for reducing size of the pictorial warnings on packages to Tobacco products from 85% to 40%?

(A) Maharashtra

(B) Rajasthan

(C) Madhya Pradesh

(D) Karnataka

(E) Kerala

Answer: (C)

2. A mobile application launched by Eastern Railway for security of passengers, especially women passengers in Kolkata and suburban areas of the Zone is named as …… App.

(A) ER-SEC

(B) R-MITRA

(C) RAIL-SAHAYOG

(D) R-SATHI

(E) W-SARATHI

Answer: (B)

3. ‘Notice Money’, with reference to interbank money market, means deals in funds for-

(A) 5-180 days

(B) None of those given as options

(C) 2-60 days

(D) 2-14 days

(E) 12-90 days

Answer: (D)

4. The Union Government has appointed a new committee to review the Income Tax Act of 1961 which is headed by-

(A) Arvind Subramanian

(B) Mansi Kedia

(C) Arbind Modi

(D) Girish Ahuja

(E) Rajiv Memani

Answer: (C)

5. The 7th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav under the ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’ matrix was organized in January 2018 in which State in India?

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Gujarat

(E) Karnataka

Answer: (E)

6. The Federal Bank Limited is an old generation private sector commercial bank. It is headquartered in-

(A) Chennai, Tamil Nadu

(B) Mumbai, Maharashtra

(C) Aluva, Kerala

(D) Thrissur, Kerala

(E) Manipal, Karnataka

Answer: (C)

7. ………. a resident of Rajasthan became the first woman combat officer to tbe commissioned in the history of the Border Security Force (BSF).

(A) Punita Arora

(B) Mitali Madhumita

(C) Shanti Tigga

(D) Gunjan Saxena

(E) Tanushree Parek

Answer: (E)

8. Under ‘Ayushman Bharat National Health Protection Mission (AB-NHPM)’, what is the insurance cover per family, per year, offered to every vulnerable family?

(A) Rs 3 lakh

(B) Rs 7 lakh

(C) Rs 5 lakh

(D) Rs 2 lakh

(E) Rs 10 lakh

Answer: (C)

9. The World’s longest sandstone cave called ‘Krem Puri’ has been discovered in which Indian State?

(A) Meghalaya

(B) Sikkim

(C) Tripura

(D) Arunachal Pradesh

(E) Nagaland

Answer: (A)

10. Which of the following ‘key ratio’s is monitored by the regulators to ensure that the bank can absorb a reasonable amount of loss and complies with statutory Capital Requirements?

(A) Capital Adequacy Ratio (CAR)

(B) Credit to Deposit Ratio (CD Ratio)

(C) None of the those given as options

(D) Cost to Income Ratio (CIR)

(E) Return on Assets (ROA)

Answer: (A)

11. The ‘Corporate Office’ of the recently established ‘Paytm Payments Bank’ is situated at-

(A) None of those given as options

(B) NOIDA, Uttar Pradesh

(C) Hyderabad, Telangana

(D) Kolkata, West Bengal

(E) Gurugram, Haryana

Answer: (B)

12. A note of which a portion is missing or which is composed of more than two pieces it is called a-

(A) Mutilated Note

(B) None of those given as options

(C) Mismatched Note

(D) Forged Note

(E) Imperfect Note

Answer: (A)

13. Which one of the following is ‘not’ a function of the Reserve Bank of India?

(A) Regulation of issue of bank notes

(B) Banker to the government

(C) Controller of Credit

(D) Managing Foreign Exchange and foreign reserves

(E) Refinancing loans granted to MSME

Answer: (E)

14. The first knowledge portal of its kind in India, which focuses on becoming a single point source for multiple language learning-

(A) Satyavachan

(B) Sikshaprasar

(C) Bharatvani

(D) Bramhawani

(E) Akashwani

Answer: (C)

15. ‘RDA’ is a channel to receive cross-border remittances from overseas jurisdictions. The alphabet ‘R’ in the abbreviation ‘RDA’ stands for-

(A) Rural

(B) Rupee

(C) Rate

(D) Resident

(E) Registered

Answer: (B)

16. The ‘Bharat Bill Payment System’ (BBPS) is aimed at easing-

(A) Retail Merchant Trade Transactions

(B) Utility and Other repetitive bill payments by consumers

(C) Payments for purchase of real estate

(D) None of those given as options

(E) Foreign inward remittance transactions

Answer: (B)

17. Which is a First State in India to commission automatic Early Warning Dissemination System (EWDS) that aims at establishing a fool-proof communication system to disseminate disaster?

(A) Kerala

(B) West Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Gujarat

(E) Odisha

Answer: (E)

18. Union Government has proposed to construct a tunnel under Sela Pass, which is the in the State of-

(A) Sikkim

(B) Assam

(C) Nagaland

(D) Mizoram

(E) Arunachal Pradesh

Answer: (E)

19. The term ‘Mortgage by deposit of title-deeds’ is defined in Section 58 of the-

(A) Transfer of Property Act, 1882

(B) Banking Regulation Act, 1949

(C) Indian Contract Act, 1872

(D) Negotiable Instruments Act, 1881

(E) None of those given as options

Answer: (A)

20. The International Solar Alliance (ISA), headquartered in India is an Indian initiative that was jointly launched by India and …….. to boost solar energy in developing countries.

(A) Russia

(B) United Kingdom

(C) France

(D) United States

(E) Germany

Answer: (C)

21. Who has been recently (February 2018) appointed as the first Independent female Director of the International Cricket Council (ICC) Board?

(A) Vinita Bali

(B) Manisha Girotra

(C) Kalpana Morparia

(D) Indra Nooyi

(E) Ireena Vittal

Answer: (D)

22. The interest rate charged by a bank on a short-term loan to another bank (not the central bank of our country) is known as-

(A) CRR

(B) Marginal standing facility rate

(C) Interbank rate

(D) Spot rate

(E) Forward rate

Answer: (C)

23. ‘SEPA’ is a payment-integration initiative of the European Union for simplification of bank transfers denominated in-

(A) EURO

(B) Indian rupee

(C) US Dollar

(D) British Pound

(E) None of those given as options

Answer: (A)

24. Union Cabinet has recently approved setting up of tribunal for adjudication of long-pending dispute between Odisha and Chhattisgarh States over ….. river water.

(A) Godavari

(B) Narmada

(C) Vasundhara

(D) Indravati

(E) Mahanadi

Answer: (E)

25. Indian Space Research Organization (ISRO) has planned to launch the first Indian mission by the year 2020 to study the Sun is called as-

(A) Aditya-L1

(B) Orbit-L1

(C) Avatar-L1

(D) Nisar-L1

(E) Surya-L1

Answer: (A)

26. In an emergency situation when inter-bank liquidity dries up completely, banks can utilize the ‘Marginal Standing Facility Rate’ facility to borrow from the-

(A) Mutual funds and insurance companies

(B) Inter-bank call money market

(C) None of those given as options

(D) Corporates and Individuals

(E) Reserve Bank of India

Answer: (E)

27. MUDRA bank is as-

(A) to boost imports

(B) Provide tax free interest to investors

(C) Flush out black money from the economy

(D) Encourage financial inclusion among the poor

(E) Encourage entrepreneurship in India

Answer: (E)

28. State Bank of India or SBI is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government owned corporation with its headquarters in Mumbai. Which of the following is the tagline of SBI?

(A) Pure Banking Nothing Else

(B) Where Service is a Way of Life

(C) The Name you can Bank Upon

(D) A Friend You Can Bank On

(E) A Friend You Can Bank Upon

Answer: (A)

29. The Department of Posts has launched Cool EMS Service between India and which country?

(A) Brazil

(B) China

(C) Japan

(D) United States

(E) Russia

Answer: (C)

30. Which union ministry holded the first-ever National conclave on Psychological Trauma, Child Protection and Mental Illnesses?

(A) Ministry of Social Justice and Empowerment

(B) Ministry of Health and Family Welfare

(C) Ministry of Women and Child Development

(D) Ministry of Human Resource Development

(E) None of the given options

Answer: (C)

31. The pan-India expansion of flagship programme “Beti Bachao Beti Padhao (BBBP)” will start from which district of Rajasthan?

(A) Baran     

(B) Jhunjhun

(C) Karauli

(D) Pratapgarh

(E) Jabalpur

Answer: (B)

32. Which country will become the world’s country to issue digital legal tender ‘Sovereign’?

(A) Kiribati

(B) Fiji

(C) Marshall Islands

(D) Nauru

(E) None of the given options

Answer: (C)

33. ‘Indradhansuh 2’ is a comprehensive plan for recapitalization of public sector lenders and will be finalized by RBI after completion of AQR. What does Q stands for in the abbreviation AQR?

(A) Quantum

(B) Quantity

(C) Quest

(D) Quality

(E) Qualm

Answer: (D)

34. The Ombudsman Scheme for Non-Banking Financial Companies (NBFCs) for redressal of complaints against NBFCs have been launched by RBI under which section of the RBI Act, 1934?

(A) 36

(B) 18

(C) 45

(D) 20

(E) 25

Answer: (C)

35. The Liberalised Remittance Scheme (LRS) norms has been tightened up by the RBI under which an Individual can transfer up to $ …….. abroad in a year.

(A) 1,00,000

(B) 2,50,000

(C) 3,00,000

(D) 4,00,000

(E) 1,50,000

Answer: (B)

36. Interactive Robotic Assistant (IRA) 2.0, an interactive humanoid has been launched by which of the following banks to enhance user experience for customers visiting in its branch?

(A) Kotak Mahindra Bank

(B) Yes Bank

(C) HDFC Bank

(D) ICICI Bank

(E) Axis Bank

Answer: (C)

37. SWIFT is global financial messaging service that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions. The word ‘W’ in the abbreviation ‘SWIFT’ stands for-

(A) Welfare

(B) World

(C) Wedge

(D) Whole

(E) Will

Answer: (B)

38. The unique, first of its-kind, floating market has come up in which city of West Bengal?

(A) Siliguri

(B) Jalpaiguri

(C) Kolkata

(D) Medinipur

(E) None of the given options

Answer: (C)

39. In the Union Budget 2018, the Central Government has allocated Rs 48,000 crore for which scheme to encourage farmers for Solar Farming?

(A) KUSUM Scheme

(B) KUTSUB Scheme

(C) KUSUN Scheme

(D) KUTUB Scheme

(E) KUTUMB Scheme

Answer: (A)

40. Who has been conferred with the 5th edition of Yash Chopra Memorial Award 2018?

(A) Jackie Shroff

(B) Asha Bhosle

(C) Poonam Dhillon

(D) David Dhawan

(E) Shami Kapoor

Answer: (B)

41. The first ever India-Vietnam Bilateral Army Exercise (VINBAX-2018) took place in which of the following state?

(A) Madhya Pradesh

(B) Karnataka

(C) Gujarat

(D) Kerala

(E) Uttar Pradesh

Answer: (A)

42. Rajneesh Gurbani is associated with of the following sports?

(A) Cricket

(B) Chess

(C) Boxing

(D) Table Tennis

(E) Golf

Answer: (A)

43. The Union Government has recently given environmental clearance for Kaleshwarm Lift Irrigation Scheme (KLIS). The KLIS is associated with which State?

(A) Andhra Pradesh

(B) Kerala

(C) Telangana

(D) Odisha

(E) Madhya Pradesh

Answer: (C)

44. The world’s largest solar park has recently been launched in which of the following states?

(A) Odisha

(B) Madhya Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Karnataka

(E) Kerala

Answer: (D)

45. The 2018 culture festival ‘India By The Nile’ will be held in which country?

(A) Nigeria

(B) South Sudan

(C) Egypt

(D) Tunisia

(E) South Africa

Answer: (C)

46. Which Indian Organization has won the ‘Most Informative Pavilion’ award at the 105th Indian Science Congress (ISC-2018)?

(A) ISRO

(B) DRDO

(C) BARC

(D) VSSC

(E) None of the given options

Answer: (B)

47. Which of the following has become the North India’s first city to install digital automatic speed gun cameras for traffic management?

(A) Shimla    

(B) New Delhi

(C) Chandigarh      

(D) Ranchi

(E) Lucknow

Answer: (C)

48. Which Indian swimmer has become the first Asian to swim across Ocean Seven?

(A) Bhakti Sharma

(B) Ashwin Menon

(C) Rehan Poncha

(D) Rohan More

(E) None of the given options

Answer: (D)

49. The first-of-its-kind centre for learning Sanskrit Language has come up in which city?

(A) Chennai

(B) Ahmedabad

(C) Delhi

(D) Patna

(E) Bhopal

Answer: (B)

50. The National Sugar Institute (NSI) is located in which city of Uttar Pradesh?

(A) Lucknow

(B) Agra

(C) Varanasi

(D) Kanpur

(E) Chennai

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...