Bihar Judicial Services (Pre.) Examination Held on 13-8-2016 Genera Studies Question Paper with Answer Key

Bihar Judicial Services (Pre.) Exam., 2016

Held on 13-8-2016

General Studies

1. The system of ‘Dagh’ and ‘Huliya’ was introduced by –

(A)  Iltutmish

(B)  Ala-ud-din Khilji

(C)  Balban

(D)  Firuz Shah Tughlaq

Ans : (B)

2. English traveller William Hawkins visited India during the time of which Mughal emperor ?

(A)  Shah Jahan

(B)  Akbar

(C)  Aurangzeb

(D)  Jahangir

Ans : (D)

3. The ‘Iqtadari’ system was introduced by-

(A)  Balban

(B)  Iltutmish

(C)  Ala-ud-din Khilji

(D)  Firuz Shah Tughlaq

Ans : (B)

4. What was the name of the Persian translation of Mahabharat ?

(A)  Sakinat-ul-Auliya

(B)  Sirrul Asrar

(C)  Anwar-i-Suhaili

(D)  Razmnama

Ans : (D)

5. Krishnadevaraya of the Vijayanagar empire was a contemporary of-

(A)  Akbar

(B)  Firuz Shah Tughlaq

(C)  Babur

(D)  Balban

Ans : (C)

6. Baburanama was composed in which language ?

(A)  Turkish

(B)  Persian

(C)  Arabic

(D)  Urdu

Ans : (A)

7. ‘Servants of Indian Society’ was founded by-

(A)  Gopal Krishna Gokhale

(B)  Bal Gangadhar Tilak

(C)  Mahatma Gandhi

(D)  Govind Ranade

Ans : (A)

8. Ancient Monuments Preservation Act, 1904, was passed during the time of which Governor-General

(A)  Lord Minto

(B)  Lord Hardinage

(C)  Lord Curzon

(D)  Lord Linlithgow

Ans : (C)

9. Who was the author of History of British India ?

(A)  James Mill

(B)  V.A. Smith

(C)  V.D. Savarkar

(D)  R.C. Majumdar

Ans : (A)

10. Which was the first newspaper published in India ?

(A)  Bengal Gazette

(B)  Calcutta Gazette

(C)  Bombay Herlad

(D)  Bengal Journal

Ans : (A)

11. “Go back to the Vedas.” Who gave this slogan ?

(A)  Raja Rammohan Roy

(B)  Keshav Chandra Sen

(C)  Ishwar Chandra Vidyasagar

(D)  Swami Dayanand Saraswati

Ans : (D)

12. Arya Samaj was established in-

(A)  1870

(B)  1872

(C)  1873

(D)  1875

Ans : (D)

13. The worst famine in India under the British rule occurred during-

(A)  1860-1861

(B)  1876-1878

(C)  1896-1897

(D)  1899-1900

Ans : (B)

14. Who among the following women was associated with the revolutionary movement ?

(A)  Toru Dutt

(B)  Ramabai

(C)  Bhikaji Cama

(D)  Gangabai

Ans : (C)

15. Simon Commission visited India in-

(A)  1927     

(B)  1928

(C)  1929

(D)  1930

Ans : (B)

16. Under which Act were the Muslims provided separate electorates in British India ?

(A)  Indian Council Act, 1892

(B)  Morley-Minto Reforms, 1909

(C)  Indian Council Act, 1861

(D)  Montagu – Chelmsford Reforms, 1919

Ans : (B)

17. Who among the following woman social reformers was called ‘Pandit’ ?

(A)  Gangabai

(B)  Ramabai

(C)  Annie Besant

(D)  Sister Subbalakshmi

Ans : (B)

18. Where did the Indigo Revolt take place ?

(A)  Orissa

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Bengal

(D)  Maharashtra

Ans : (C)

19. Queen Victoria’s proclamation took place in-

(A)  1856

(B)  1858

(C)  1859

(D)  1860

Ans : (B)

20. Who among the following authors has called the Revolt of 1857 as the First War of Independence ?

(A)  R.C. Majumdar

(B)  S. N. Sen

(C)  V. D. Savarkar

(D)  Ashok Mehta

Ans : (C)

21. ‘Abhinav Bharat’ founded in 1904 was-

(A)  a secret organization of revolutionary activities

(B)  a newspaper

(C)  a cultural organization

(D)  a trade  union movement

Ans : (A)

22. “History is a continuous process of interaction between past and present.” Who said this ?

(A)  E. H. Carr

(B)  Charles Firth

(C)  Karl Marx

(D)  V. A. Smith

Ans : (A)

23. The famine code for India was recommended by which Commission ?

(A)  MacDonnell Commission

(B)  Campbell Commission

(C)  Lyall Commission

(D)  Strachey Commission

Ans : (A)

24. Who was associated 2wwith the newspaper, Mooknayak ?

(A)  Jyotiba Phule

(B)  B. R. Ambedkar

(C)  M. N. Roy

(D)  Annie Besant

Ans : (B)

25. Who among the following has called Tilak as ‘Father of Indian Unrest ?

(A)  Mahatma Gandhi

(B)  Jawaharlal Nehru

(C)  Powell Price

(D)  Valentine Chirol

Ans : (D)

26. Who among the following persons was considered by Gandhiji as his ‘Political Guru’ ?

(A)  Dadabhai Naoroji

(B)  M. G. Ranade

(C)  Gopal Krishna Gokhale

(D)  Bal Gangadhar Tilak

Ans : (C)

27. New India and Commonweal news-papers were associated with-

(A)  R. C. Dutt

(B)  Mahatma Gandhi

(C)  Raja Rammohan Roy

(D)  Annie Besant

Ans : (D)

28. Who was the founder of Deccan Education Society ?

(A)  Jyotiba Phule

(B)  Firoz Shah Mehta

(C)  M. G. Ranade

(D)  Bal Gangadhar Tilak

Ans : (D)

29. The manuscript of Arthashastra was discovered by –

(A)  Sir William Jones

(B)  Shamshastri

(C)  Ram Gopal Bhandarkar

(D)  James Mill

Ans : (B)

30. Who was the author of the famous text, Mudharakshasa ?

(A)  Vishakhadutta

(B)  Kalidas

(C)  Sudraka

(D)  Rajshekhar     

Ans : (A)

31. The first Buddhist Council was summoned by-

(A)  Chandragupta Maurya

(B)  Ashoka

(C)  Ajatasatru

(D)  Kanishka

Ans : (C)

32. Mahatma Buddha gave his first sermon at-

(A)  Lumbini

(B)  Bodh Gaya

(C)  Sarnath

(D)  Kapilvastu

Ans : (C)

33. Which archaeological site is associated with the Mauryan palace ?

(A)  Kaushambi

(B)  Taxila

(C)  Hastinapur

(D)  Kumrahar

Ans : (D)

34. Which Rock Edict of Ashoka mentions the Kalinga War ?

(A)  (XIII) Thirteenth

(B)  (VIII) Eighth

(C)  (II) Second

(D)  (V) Fifth

Ans : (A)

35. Rajarajeshwara temple at Tanjore is the finest example of which architecture ?

(A)  Pallava

(B)  Chalukya

(C)  Chola

(D)  Pandya

Ans : (C)

36. Match the following –

(a) Bhotiya             (b) Gujjar

(c) Gaddi                 (d) Dafla

1. Arunachal Pradesh

2. Himachal Pradesh

3. Kashmir

4. Uttarakhand

(A)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(B)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 4

(C)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 2

(D)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 4

Ans : (A)

37. The largest reserves of sal forest is found in-

(A)  Nilgiri hills

(B)  Dun valley

(C)  Aravallies

(D)  Assam

Ans : (D)

38. Telangana State is surrounded by which of the following groups of States ?

(A)  Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh and Odisha

(B)  Chhattisgarh, Odisha, Maharashtra and Karnataka

(C)  Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh and Chhattisgarh

(D)  Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka and Andhra Pradesh

Ans : (C)

39. Main Boundary Thrust (MBT) separates –

(A)  Ganga Plain and Siwaliks

(B)  Siwaliks and Lesser Himalaya

(C)  Lesser Himalaya and Greater Himalaya

(D)  Greater Himalaya and Trans-Himalaya

Ans : (B)

40. The valley of flowers is located in –

(A)  Himachal Himalaya

(B)  Garhwal Himalaya

(C)  Kashmir Himalaya

(D)  Nepal Himalaya

Ans : (B)

41. In India, coal is found in the geological formation of-

(A)  Dharwar

(B)  Vindhyan

(C)  Gondwana

(D)  Kadapa

Ans : (C)

42. Rohtang pass connects the valleys of-

(A)  Bhagirathi and Alaknanda

(B)  Kali and Dholi

(C)  Kulu and Spiti

(D)  Jhelam and Ravi

Ans : (C)

43. The basic reason of winter rain fall in northwestern part of India is-

(A)  south-west monsoon

(B)  trade wind

(C)  retreating of monsoon

(D)  western disturbances

Ans : (D)

44. Laterite soils is found mostly in-

(A)  Karnataka

(B)  Punjab

(C)  Uttar Pradesh

(D)  West Bengal

Ans : (A)

45. Which of the following pairs is incorrect ?

(A)  Bhakra nangal Dam−Satluj

(B)  Sardar Sarovar Dam−Narmada

(C)  Hirakud Dam−Mahanadi

(D)  Nagarjun Sagar Dam−Godavari

Ans : (D)

46. Which of the following river-valleys was deeply affected by the calamity of June 2013 ?

(A)  Alaknada

(B)  Mandakini

(C)  Nandakini

(D)  Bhagirathi

Ans : (B)

47. Match the following

(a)   Tarapur Nuclear Power Plant

(b)   Rawatbhata Nuclear Power Plant

(c)   Kakrapar Nuclear Power Plant

(d)   Kaiga Nuclear Power Plant

(A)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(C)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(D)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

Ans : (C)

48. What does ‘ITCZ’ mean ?

(A)  Inter-Temperate Convergence Zone

(B)  Inter-Topical Convergence Zone

(C)  India-Thailand Convergence Zone

(D)  Inter-Tropical Convergence Zone

Ans : (D)

49. Rana Pratap Sagar Dam is built on which of the following rivers ?

(A)  Ghagra

(B)  Kosi

(C)  Yamuna

(D)  Chambal

Ans : (D)

50. Amarkantak is the place of origin of-

(A)  Sone, Narmada, Mahanadi

(B)  Sone, Chambal and Betwa

(C)  Narmada, Venganga and Ken

(D)  Mahandi, Tapti and Sone

Ans : (A)

51. India’s largest National Cancer Institute is set up in which of the following States ?

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Haryana

(C)  Gujarat

(D)  West Bengal

Ans : (B)

52. Which of the following countries has hosted the International Neutrality Conference ?

(A)  India

(B)  Sri Lanka

(C)  Turkmenistan 

(D)  Pakistan

Ans : (C)

53. Which of the following committees has been appointed to look into dispute between ONGC and RIL on KG gas fields ?

(A)  Pradhan Committee

(B)  A.P. Shah Committee

(C)  M. B. Shah Committee

(D)  Deshmukh Committee

Ans : (B)

54. Which of the following is the first bank to tie up with Indian railways to sell rail tickets through its web site ?

(A)  State Bank of India

(B)  ICICI Bank

(C)  Axis Bank Ltd.

(D)  Punjab National Bank

Ans : (B)

55. Which of the following banks is the World’s largest bank by assets ?

(A)  Bank of America

(B)  Industrial and Commercial Bank of China (ICBC)

(C)  BNP Paribas

(D)  Bank of China

Ans : (B)

56. Which of the following space agencies has launched the LISA Pathfinder ?

(A)  Japan Aerospace Exploration Agency

(B)  NASA

(C)  European Space Agency

(D)  China National Space Administration

Ans : (C)

57. The new Parliament building of which of the following countries is built by India ?

(A)  Bhutan

(B)  Afghanistan

(C)  Nepal

(D)  Maldives

Ans : (B)

58. Which of the following committees suggested initiatives on Revisiting and Revitalizing PPP Model ?

(A)  Dinesh Pachori Committee

(B)  Arun Pasricha Committee

(C)  Vijay Kelkar Committee

(D)  Deepak Mohanty Committee

Ans : (C)

59. Who among the following has been appointed as the new Director-General of National Centre for Good Governance (NCGG) ?

(A)  Arvind Subramanian

(B)  Bibek Debroy

(C)  Gaynendra Bandgaiyan

(D)  Sanjay Madhav

Ans : (C)

60. Which of the following States is planning to construct the first ever underwater road tunnel in the country ?

(A)  Tamil Nadu

(B)  Gujarat

(C)  Andhra Pradesh

(D)  Kerala

Ans : (C)

61. Which of the following countries has announced to adopt Chinese Yuan as its legal currency ?

(A)  Greece

(B)  Egypt

(C)  Zimbabwe

(D)  Namibia

Ans : (C)

62. Salma Dam project is being under reconstruction in which of the following countries ?

(A)  Nepal

(B)  Bhutan

(C)  Afghanistan

(D)  Bangladesh

Ans : (C)

63. Which of the following countries has launched the DAMPE satellite ?

(A)  China

(B)  Russia

(C)  Japan

(D)  USA

Ans : (A)

64. Which of the following countries has approved world’s first dengue vaccine ?

(A)  United Kingdom

(B)  Canada

(C)  Mexico

(D)  France

Ans : (C)

65. Which of the following American Universities has launched the A. P. J. Abdul Kalam Fellowship for Indian students ?

(A)  Harvard University

(B)  University of South Florida

(C)  University of California, Berkeley

(D)  University of Chicago

Ans : (B)

66. Which of the following countries recently became a member of the World Trade Organization (WTO) ?

(A)  Sudan

(B)  Afghanistan

(C)  Bhutan

(D)  Ethiopia

Ans : (B)

67. Which of the following organization has sanctioned $ 1.5 billion loan to support the Swachh Bharat Mission (SBM) ?

(A)  World Bank

(B)  IMF       

(C)  ADB

(D)  Japan Bank for International Cooperation

Ans : (A)

68. In which of the following Indian States Lokayukta has been appointed by the Supreme Court of India by using its extraordinary powers under Article 142 of the Constitution ?

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Bihar

(C)  Karnataka

(D)  Andhra Pradesh

Ans : (A)

69. Satellites of which of the following countries have been successfully launched by using ISRO’s PSLV C29 ?

(A)  Canada

(B)  Singapore

(C)  Indonesia

(D)  Saudi Arabia

Ans : (B)

70. As per the 2015 Human Development Report (HDR), what was India’s rank in Human Development Index (HDI) for 2014 ?

(A)  121

(B)  130

(C)  132

(D)  138

Ans : (B)

71. Green Revolution means –

(A)  use of green manure

(B)  Grow more corps

(C)  high yield variety programmes

(D)  green vegetation

Ans : (B)

72. Pedology is the science related to the study of-

(A)  atmosphere

(B)  soil

(C)  pollutants

(D)  seeds

Ans : (B)

73. The unit of electrical resistance of a conductor is-

(A)  farad

(B)  volt

(C)  ampere

(D)  ohm

Ans : (D)

74. The step that produces largest number of ATP molecules in our system is-

(A)  glycolysis

(B)  Krebs cycle

(C)  terminal respiratory chain

(D)  hydrolysis

Ans : (A)

75. Brass is an alloy of-

(A)  copper and iron

(B)  zinc and iron

(C)  copper and zinc

(D)  iron and nickel

Ans : (C)

76. When beams of red, blue and green lights fall on the same spot, the colour of the light becomes –

(A)  violet

(B)  red

(C)  yellow

(D)  white

Ans : (D)

77. Which organ of the human body does the Alzheimer’s disease affect ?

(A)  Ear

(B)  Brain

(C)  Eye

(D)  Stomach

Ans : (B)

78. How many units of electricity will be consumed if you use a 60 watt electric bulb for 5 hours everyday for 30 days ?

(A)  12

(B)  9

(C)  6

(D)  3

Ans : (B)

79. Soda water obtained by passing carbon dioxide in water is –

(A)  an oxidizing agent

(B)  basic in nature

(C)  acidic in nature

(D)  a reducing agent

Ans : (C)

80. Which of the following is not a kharif crop ?

(A)  Groundnut

(B)  Maize

(C)  Masoor

(D)  Paddy

Ans : (C)

81. The radioactive isotope used to control leukemia is-

(A)  Phosphorus 32

(B)  Cobalt 60

(C)  Iodine 131

(D)  Sodium 24

Ans : (A)

82. White rust is an important fungal disease of-

(A)  wheat

(B)  mustard

(C)  rice

(D)  bajra

Ans : (B)

83. Liver fluke lives in the bile duct of-

(A)  horse

(B)  cow

(C)  man

(D)  sheep

Ans : (D)

84. Nucleus of helium contains –

(A)  only one proton

(B)  two proton

(C)  two proton and two neutrons

(D)  one proton and two neutrons

Ans : (C)

85. Of the following diseases, which one is caused by insect bite ?

(A)  Scurvy

(B)  Dengue

(C)  Pneumonia

(D)  Asthma

Ans : (B)

86. The class of food having highest caloric value per unit weight is –

(A)  vitamin

(B)  fat

(C)  carbohydrate

(D)  protein

Ans : (B)

87. Baking soda is-

(A)  sodium carbohydrate

(B)  sodium bicarbonate

(C)  sodium sulphate

(D)  sodium hydroxide

Ans : (B)

88. Density of water is the highest at the temperature of-

(A)  0℃

(B)  4℃

(C)  50℃

(D)  100℃

Ans : (B)

89. In which of the following organs bile is stored ?

(A)  Spleen

(B)  Pancreas

(C)  Appendix

(D)  Gallbladder

Ans : (D)

90. Deficiency of which of the following vitamins causes the disease of slow blood clotting ?

(A)  Vitamin C

(B)  Vitamin D

(C)  Vitamin E

(D)  Vitamin K

Ans : (D)

91. Which of the following acids does not contain oxygen ?

(A)  Nitric acid

(B)  Sulphuric acid

(C)  Hydrochloric acid

(D)  All of the above

Ans : (C)

92. Which of the following is not biodegradable ?

(A)  Domestic sewage

(B)  Lab detergents

(C)  Soap

(D)  Plant leaves

Ans : (C)

93. The atomic nucleus was discovered by-

(A)  Rutherford

(B)  Dalton

(C)  Einstein

(D)  Thompson

Ans : (A)

94. The branch of Physics that deals with the motion of a very small particle is called –

(A)  Field Theory

(B)  Particle Physics

(C)  Quantum Mechanics

(D)  Atomic Physics

Ans : (C)

95. Which of the following foods provides the nutrient for the growth of new tissues in the human body ?

(A)  Fruits

(B)  Vegetables

(C)  Cheese

(D)  Sweets

Ans : (D)

96. Which of the following is the largest air pollutant ?

(A)  Carbon dioxide

(B)  Carbon monoxide    

(C)  Sulphur dioxide

(D)  Hydrocarbons

Ans : (B)

97. In binary code, the number 7 is written as-

(A)  110

(B)  111

(C)  101

(D)  100

Ans : (A)

98. Anthophobia is fear of which of the following ?

(A)  Boss

(B)  Fire

(C)  Flowers

(D)  Dogs

Ans : (C)

99. Clove is obtained from-

(A)  root

(B)  stem

(C)  fruit

(D)  flower bud

Ans : (D)

100. Which of the following fights infection in the body ?

(A)  RBC

(B)  WBC

(C)  Blood plasma

(D)  Haemoglobin

Ans : (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...