Bihar Police Sub-Inspector Pre. Examination Held on March 11, 2018 Question Paper With Answer Key

Bihar Police Sub-Inspector Pre. Examination Held on March 11, 2018

1. Which of the following statements is/are correct regarding the preamble of the Indian Constitution?

(1) The Preamble by itself is not enforceable in a court of law.

(2) The Preamble States the objectives which the Constitution seeks to establish and promote.

(3) The Preamble indicates the source from which the Constitution derives its authority.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 3

(b)  1and 2

(c)  1 and 3

(d)  Only 2

Answer: (a)

2. World AIDS Day is celebrated on which date?

(a)  January 12

(b)  April 1

(c)  May 1

(d)  December 1

Answer: (d)

3. The United Nations has declared 2017 as the International year of

(a)  sustainable tourism for development

(b)  pulses

(c)  light and light based technologies

(d)  soils

Answer: (a)

4. Which State is a major producer of saffron?

(a)  Kerala

(b)  Punjab

(c)  Jammu and Kashmir

(d)  Gujarat

Answer: (c)

5. As per Census of India 2011 which of the following States h as the highest sex-ratio?

(a)  Goa

(b)  Tamil Nadu

(c)  Sikkim

(d)  Karnataka

Answer: (b)

6. Pollination by wind is called

(a)  Autogamy

(b)  Entomophily

(c)  Anemophily

(d)  Ornithophily

Answer: (c)

7. The largest Buddhist temple is the world is located in

(a)  India

(b)  Indonesia

(c)  Japan

(d)  China

Answer: (b)

8. In which island is ‘Lusi’-the world’s largest on going mud eruption?

(a)  Madagascar

(b)  Maldives

(c)  Mauritius

(d)  Indonesia

Answer: (d)

9. Golden rice is

(a)  A variety of rice grown along the yellow river in China.

(b)  Long stored rice having yellow coloured tint.

(c)  A transgenic rice having gene for carotene.

(d)  Wild variety of rice with yellow coloured grains

Answer: (c)

10. Which one of the following is an example of chemical change?

(a)  Burning of paper

(b)  Magnetisation of soft iron

(c)  Dissolution of cane sugar in water

(d)  Preparation of ice cubes from water

Answer: (a)

11. Which State of India has been honoured with UN Public Service Award?

(a)  Odisha

(b)  Kerala

(c)  West Bengal

(d)  Jammu and Kashmir

Answer: (c)

12. Itching due to insect bite is caused by

(a)  formic acid

(b)  acetic acid

(c)  lactic acid

(d)  maleic acid

Answer: (a)

13. The first nuclear disaster occurred in the history of the world on

(a)  August 16, 1945

(b)  August 26, 1945

(c)  August 8, 1945

(d)  August 6, 1945

Answer: (d)

14. The first shipment of US crude oil landed on which port of India?

(a)  Kandla Port

(b)  Mumbai Port

(c)  Kolkata Port

(d)  Paradip Port

Answer: (d)

15. The book ‘Kitab-ul-Hind’ is written by

(a)  Abdul-Fazal

(b)  Al-Biruni

(c)  Dara Shikoh

(d)  Inayat Khan

Answer: (b)

16. The creation of something from nothing is against the law of

(a)  constant proportions

(b)  conservation of mass-energy

(c)  multiple proportions

(d)  conservation of momentum

Answer: (b)

17. Which IIT Institute plans to introduce Vastu Shastra to the Architecture student?

(a)  Guwahati

(b)  Mumbai

(c)  Kharagpur

(d)  Delhi

Answer: (c)

18. Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog?

(a)  Hasmukh Adhia

(b)  Rajiv Shukla

(c)  Arvind Pangaria

(d)  Rajiv Kumar

Answer: (d)

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Answer: (d)

20. Which one of the following estimated National Income for the first time in India?

(a)  Dadabhai Naoroji

(b)  Annie Beasant

(c)  MK Gandhi

(d)  Jawaharlal Nehru

Answer: (a)

21. In which of the followings fields was the first cooperative movement in India initiated?

(a)  Agricultural credit

(b)  Farming activities

(c)  Consumer cooperation

(d)  Agricultural marketing

Answer: (a)

22. Which one of the following parties or organizations was not founded by Dr. Ambedkar?

(a)  Dalit Mukti Morcha

(b)  Samata Sainik Dal

(c)  Independent Labour Party

(d)  The Republican Party of India

Answer: (a)

23. The first fertilizer plant in India was set-up at

(a)  Ballarpur

(b)  Sindri

(c)  Belagala

(d)  Rajahmundry

Answer: (b)

24. Which one of the following areas in India, is a hotspot of biodiversity?

(a)  Sunderbans

(b)  Western Ghats

(c)  Eastern Ghats

(d)  Gangetic Plains

Answer: (b)

25. Who is the author of the book ‘I Do What I Do : On Reform, Rhetoric and Resolve?

(a)  Sushma Swaraj

(b)  Arvind Kejariwal

(c)  Arundhati Roy

(d)  Raghuram Rajan

Answer: (d)

26. Who was called ‘Frontier Gandhi’

(a)  Rajiv Gandhi

(b)  Khan Abdul Gaffar Khan

(c)  Liaquat Ali Khan

(d)  Ram Manohar Lohia

Answer: (b)

27. The annulment of Partition of Bengal was done by

(a)  Lord Chelmsford

(b)  Lord Hardinge

(c)  Lord Curzon

(d)  Lord Minto

Answer: (b)

28. Isotope of an element refers to the

(a)  Atoms of the element having different mass numbers

(b)  Atoms of that element having same mass numbers

(c)  Atoms of that element having different atomic numbers

(d)  Atoms of that element having same atomic numbers

Answer: (a)

29. What is the name of the world’s smallest spacecraft launched by the Indian rocket?

(a)  Aryabhatta

(b)  Bhaskara-II

(c)  Sprites

(d)  INSAT-IA

Answer: (c)

30. Match the following

(a)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b)  A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

(c)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(d)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

Answer: (d)

31. Supreme Court ruled that the right to privacy is an intrinsic part of which Fundamental Right of the Constitution?

(a)  Article-19

(b)  Article-14

(c)  Article-20

(d)  Article-21

Answer: (d)

32. Sattriya is a classical dance form of which state?

(a)  Manipur

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Assam

(d)  Andhra Pradesh

Answer: (c)

33. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists

(a)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(b)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(c)  A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(d)  A – 2; B – 4; C – 1; D – 3

Answer: (a)

34. The Ryatwari experiment in land revenue was started by

(a)  Devid Ricard

(b)  Alexander Reed

(c)  Both of these

(d)  None of these

Answer: (b)

35. Sir Creek dispute is between which of the following the countries?

(a)  Indian-Pakistan

(b)  Afghanistan-Pakistan

(c)  China-India

(d)  India-Bangladesh

Answer: (a)

36. The pH of human blood is normally around

(a)  4.5-5.5

(b)  5.5-6.5

(c)  7.5-8.0

(d)  8.5-9.0

Answer: (c)

37. What is ‘Tez’?

(a)  Ticket Booking App

(b)  Digital Payment App

(c)  Train Status tracking App

(d)  Indian Post App

Answer: (b)

38. The right to form association and union is a right

(a)  guaranteed to everybody

(b)  to freedom guaranteed to citizens only

(c)  to equality before law

(d)  to life and personal liberty

Answer: (b)

39. The concept of sustainable development relates to

(a)  Consumption levels

(b)  Exhaustible resources

(c)  Social equity

(d)  Intergenerational equity

Answer: (b)

40. ‘Nangal’ is known for

(a)  copper

(b)  oil Refinery

(c)  fertilizers

(d)  penicillin Industry

Answer: (c)

41. Which of the following is not a gaseous in pollutant?

(a)  Oxides of sulphur

(b)  Oxides of nitrogen

(c)  Hydrocarbon

(d)  Smoke

Answer: (d)

42. Which of the following can be used to store energy?

(1) Compressed air (2) Spring

(3) Battery              (4) Capacitor

(a)  Only 4

(b)  2and 3

(c)  2,3 and 4

(d)  All of these

Answer: (d)

43. Read the following statements and select the correct answer

Statement (A) Rivers flowing from Himalayan are Perennial rivers

Reason (R) Sources of Himalayan rivers are located in glacier.

(a)  (A) and (R) both are correct and (R) supports (A).

(b)  (A) and (R) both are correct and (R) does not support (A).

(c)  (A) is correct and (R) is wrong.

(d)  (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: (a)

44. The Mahatma Gandhi National Marine Park is located in

(a)  Pirotan Island

(b)  Rameswaram

(c)  Ganga Sagar Island

(d)  Port Blair

Answer: (d)

45. Who is Director General of UNESCO?

(a)  Hamad Abdulaziz

(b)  Irina Bokova

(c)  Al-Kawari

(d)  Andrey Azouby

Answer: (d)

46. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

(a)  Free nitrogen

(b)  Urea

(c)  Ammonia

(d)  Proteins

Answer: (a)

47. Which of the following Mobile Apps was launched by Union Ministry of Rural Development for maintenance of rural roads?

(a)  Aarambh

(b)  Sadak

(c)  Aabhar

(d)  Vahan

Answer: (a)

48. What does the term NSDL stands for?

(a)  National Safety Depository Limited

(b)  National Securities Development

(c)  Natural Safety Development Limited

(d)  National Securities Depository Limited

Answer: (d)

49. ‘YUVA’-a skill development programme under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, has been launched by

(a)  National Skill Development Corporation

(b)  Confederation of Indian Industry

(c)  Home Ministry

(d)  Delhi Police

Answer: (d)

50. In which States of India is maximum are irrigated by tube wells?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Bihar

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Rajasthan

Answer: (c)

51. Which vitamin is necessary for blood clotting?

(a)  Vitamin-A

(b)  Vitamin-D

(c)  Vitamin-K

(d)  Vitamin-C

Answer: ()

52. Which of the following Sikh Gurus started the Gurumukhi script?

(a)  Guru Angad Dev

(b)  Guru Arjun Dev

(c)  Guru Nanak

(d)  Guru Gobind Singh

Answer: (a)

53. Which one of the following amendments to the Indian Constitutions empowers the President to send back any matter for reconsideration to the Council of Ministers?

(a)  39th

(b)  40th

(c)  42th

(d)  44th

Answer: (d)

54. Ozone hole refers to

(a)  hole in ozone layer

(b)  decrease in the ozone layer in troposphere

(c)  decrease in thickness of ozone layer in stratosphere

(d)  increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: ()

55. What are Blue Chip companies?

(a)  Companies which business in fisheries sectors.

(b)  A Blue Chip Company, is very strong financially.

(c)  High risk start-ups.

(d)  A company manufacturing memory card.

Answer: (b)

56. Who wrote a book named ‘India after Gandhi : The History of the World’s Largest Democracy?

(a)  David Grossman

(b)  Ramchandra Guha

(c)  Profefsser Yashpal

(d)  Lord Davis

Answer: (b)

57. Gross Domestic Product is defined as the value of all

(a)  final goods and services produced in an economy in a year

(b)  goods and services produced in an economy in a year

(c)  final goods produced in an economy in a year

(d)  goods produced in an economy in a year

Answer: (a)

58. From its origin to the data, the Brahamputra traverses

(a)  Tibet, China and Myanmar

(b)  Bhutan, Nepal and India

(c)  China, India and Bangladesh

(d)  India, Bangladesh and Myanmar

Answer: (c)

59. Who was given ‘Dhyanchand Award 2017’ for Football?

(a)  Syed Shahid Hakim

(b)  Anwar Ali

(c)  Robin Singh

(d)  Narayan Das

Answer: (a)

60. Consider the following personalities:

(1) Naseeruddin Shah

(2) Girish Karnad

(3) Dolly Thakore

(4) Makarand Deshpande

Which among the above are related to theatre?

(a)  1, 2 and 3

(b)  1, 3 and 4

(c)  1, 2 and 4

(d)  All of these

Answer: (d)

61. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(c)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

Answer: (c)

62. Which one of the following was not a demand of the ‘Prarthana Samaj’?

(a)  Women education

(b)  Widow remarriage

(c)  Raising the age of marriage for boys and girls

(d)  Abolition of untouchability

Answer: (d)

63. Which of the following has decided to ban the sale of petrol and diesel cars till year, 2040?

(a)  America

(b)  Britain

(c)  France

(d)  Japan

Answer: (c)

64. Who among the following was contemporary of Chengiz Khan?

(a)  Sultan Shamsuddin Iltutmish

(b)  Sultan Sikandar Lodi

(c)  Sultan Alauddin Khalji

(d)  Sultan Muhammed-bin-Tuglaq

Answer: (a)

65. India does not share its boundary with which of the following countries?

(a)  China

(b)  Taiwan

(c)  Burma

(d)  Bhutan

Answer: (b)

66. Which of the following chemicals is used in voting ink?

(a)  Silver nitrate

(b)  Silver bromide

(c)  Silver chloride

(d)  Silver sulphate

Answer: (a)

67. The equator does not pass through which of the following countries?

(a)  Kenya

(b)  Mexico

(c)  Indonesia

(d)  Brazil

Answer: (b)

68. Which of the following is not included in UNESCO’s list of intangible cultural heritage of Humanity from India?

(a)  Ramman

(b)  Sankirtana

(c)  Bihu

(d)  Yoga

Answer: (c)

69. ‘Global Hunger Index’ is published annually by which of the following?

(a)  Central Food Technological Research Institute

(b)  International Food Policy Research Institute

(c)  Institute of Food Technologists

(d)  NAFARI

Answer: (b)

70. Who has become 2nd Indian woman to fly for NASA Mars Mission?

(a)  Kalpana Chawla

(b)  Sunita Williams

(c)  Jasleen Kaur Josan

(d)  Sri Vidhya

Answer: (c)

71. Rise in the price of a commodity means

(a)  rise in the value of currency only

(b)  fall in the value of currency only

(c)  rise in the value of commodity only

(d)  fall in the value of currency and rise in the value of commodity

Answer: (d)

72. Ram Nath Kovind was sworn in as ………. President of India.

(a)  13th

(b)  14th

(c)  15th

(d)  16th

Answer: (b)

73. Match List I with List II and identify the correct answer from the codes given below :

(a)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

(b)  A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(c)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(d)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

Answer: (c)

74. Who has been appointed as Comptroller and Auditor General of India?

(a)  Rajiv Mahrshi

(b)  Suresh Narayan

(c)  Vivek Sharma

(d)  Naresh Iyer

Answer: (a)

75. The Naujavan Bharat Sabha was formed in 1926 by

(a)  Bhagat Singh

(b)  VD Savarkar

(c)  Ashwini Kumar Datta

(d)  Jatin Das

Answer: (a)

76. The site of Harappa is locat3ed on the bank of the river

(a)  Saraswati

(b)  Indus

(c)  Beas

(d)  Ravi

Answer: (d)

77. What measures should be taken when an economy is going through inflationary pressures?

(1) Direct taxes should be increased.

(2) Interest rate should be reduced.

(3) Public spending should be increased.

Select the correct answer

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  2 and 3

(d)  1 and 2

Answer: (a)

78. Consider the following statements about democracy:

(1) It consists of government elected by people

(2) In democracy, those currently in power  have a fair chance of losing

(3) Each vote has one value

Which of above statement(s) is/are correct?

(a)  1 and 2

(b)  1, 2 and 3

(c)  Only 1

(d)  2 and 3

Answer: (b)

79. The languages of discourses of Gautam Buddha was

(a)  Prakrit

(b)  Pali

(c)  Magadhi

(d)  Sanskrit

Answer: (b)

80. United Nations Day is celebrated on?

(a)  October 24

(b)  October 22

(c)  September 21

(d)  November 22

Answer: (a)

81. Which of the following States has launched ‘Operation Durga’ to ensure women’s safety?

(a)  West Bengal

(b)  Haryana

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Rajasthan

Answer: (b)

82. Which of the following establishes the Inter-state Council?

(a)  The Prime Minster’s Office

(b)  The Parliament

(c)  The President

(d)  The NITI Aayog

Answer: (c)

83. In which one of the following cities, Bangladesh will open a new Diplomatic station?

(a)  Chennai

(b)  Kochi

(c)  Hyderabad

(d)  Bengaluru

Answer: (a)

84. Transfer pricing is related to which of the following?

(a)  Pricing of generic drugs

(b)  Government budgeting

(c)  Taxation and accounting

(d)  Transferring of funds from one account to another

Answer: (d)

85. Which are the existing currencies in the basket that make up Special Drawing Rights (SDR)?

(1) The US Dollar

(2) The Japanese Yen

(3) The British Pound

(4) The Chinese Renminbi

(5) The Euro

(a)  1, 2, 3 and 4

(b)  1, 3, 4 and 5

(c)  2, 3, 4 and 5

(d)  All of the above

Answer: (d)

86. Which of the following is not a type of ligneous rock?

(a)  Peridotite

(b)  Granite

(c)  Scoria

(d)  Shale

Answer: (d)

87. Match List I with List II and select the correct answer.

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(c)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(d)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

Answer: (b)

88. The members of NAFTA are

(a)  the USA, Canada and Mexico

(b)  the USA, Canada and India

(c)  the USA, Canada and Japan

(d)  the USA, UK and India

Answer: (a)

89. Which Bank received scheduled bank status from Reserve Bank of India in February, 2017?

(a)  Equitas Small Finance Bank

(b)  Ujjivan Small Finance Bank

(c)  Janalakshmi small Finance Bank

(d)  Suryoday Small Finance Bank

Answer: (b)

90. Which of the following statements is/are correct?

(1) In BC 326,, Alexander invaded India.

(2) Ambhi (King of Takshashila) welcome Alexander and his men.

(3) Alexander died in 332 BC.

(a)  2 and 3

(b)  1 and 3

(c)  1 and 2

(d)  All are correct

Answer: (c)

91. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called

(a)  Silty soil

(b)  Loamy soil

(c)  Sandy soil

(d)  Loess soil

Answer: (d)

92. Which politician wrote the book ‘The Coalitions Years : 1996-2012’?

(a)  Manmohan Singh

(b)  Pranab Mukherjee

(c)  Hamid Ansari

(d)  Venkaiah Naidu

Answer: (b)

93. ‘Nimoo Bazgo’ dam is situated on which of the following rivers?

(a)  Indus

(b)  Koyna

(c)  Barakar

(d)  Periyar

Answer: (a)

94. Which of the following statements regarding ‘Patent’ is not correct?

(a)  A patent is an exclusive right granted for an invention-a product of process that provides a new way of doing something.

(b)  A patent provides owners with protection for their inventions.

(c)  Protection is granted for unlimited period.

(d)  A patent owner has the right to decide who may or may  not use the patented invention.

Answer: (b)

95. In how many States must a political party be recognized as a party to become a national party?

(a)  4 States

(b)  6 States

(c)  9 States

(d)  12 States

Answer: (a)

96. Which instrument determines specific gravity of liquids?

(a)  Gravimeter

(b)  Hydrometer

(c)  Hygrometer

(d)  Hypsometer

Answer: (b)

97. Which of the following is/are department(s) in Ministry of Defence?

(1) Department of Defence

(2) Department of Defence Research and Development

(3) Department of Defence Production

(4) Department of Defence Finance

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1 and 2

(b)  1, 2 and 3

(c)  2, 3 and 4

(d)  Only 1

Answer: (b)

98. Which method of water purification does not kill micro-organisms?

(a)  Boiling

(b)  Filtration

(c)  Chlorination

(d)  UV-radiation

Answer: (b)

99. The first month of India’s national calendar is called

(a)  Maagh

(b)  Bhadrapad

(c)  Kartika

(d)  Chaitra

Answer: (d)

100. Which country won the Women’s Cricket ICC World Cup 2017?

(a)  India

(b)  Australia

(c)  South Africa

(d)  England

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...