Bihar Public Service Commission (BPSC) 60-62nd Common Combined Pre. Competitive Examination Held on February 12, 2017 General Studies Question Paper with Answer Key

Bihar Public Service Commission (BPSC)

60-62nd Common Combined Pre. Competitive Examination Held on February 12,2017

General Studies

 

1. Which officer of the government of India has the right to take part in the proceeding of Parliament of India even though he is not a member?

(a)  Vice-President

(b)  Attorney-General India

(c)  Comptroller and Audition General

(d)  Election Commissioner

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

2. Which of the following is/are listed among the Directive Principles in Part-IV of the Constitution of India?

I. Equal Pay for Equal Work

II. Uniform Civil Code

III. Small family norm

IV. Education through mother tongue at primary level.

(a)  I, II and III

(b)  I and II

(c)  II and IV

(d)  I, II and IV

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

3. ‘Vote on Account’ is meant for

(a)  vote on the report of CAG

(b)  to meet unforeseen expenditure

(c)  appropriating funds pending passing of budget

(d)  budget

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

4.Constitution Day of India is celebrated on

(a)  October 26

(b)  November 26

(c)  January 26

(d)  August 15

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

5. A seat of a MP can be declared vacant, if he absents himself from the house for a continuous period of

(a)  six months

(b)  two months

(c)  three months

(d)  one year

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

6. The Supreme Court has held that hoisting the National Flag atop the private buildings is a fundamental right of every citizen under

(a)  Article-14 of the Constitution

(b)  Article-19 (I) (a) of the Constitution

(c)  Article-21 of the Constitution

(d)  Article-25 of the Constitution

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

7. Choose the fundamental rights available to Indian Citizen but not to aliens

I. Freedom of Speech and Expression

II. Equality before the Law

III. Right of Minorities

IV. Protection of Life and liberty

(a)  I and III

(b)  I and IV

(c)  II and IV

(d)  II and III

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

8. A Panchayat Samiti at the block level in India is only a/n

(a)  advisory body

(b)  consultative committee

(c)  co-ordinating and supervisory authority

(d)  administrative authority

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

9. The expression ‘Socialist’ was introduced in the Preamble of Indian Constitution by which amendment?

(a)  42nd amendment

(b)  44th amendment

(c)  46th amendment

(d)  74th amendment

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

10. Match the following:

I. Union list                 a. 97 entries

II. State list                  b. 47 entries

III. Concurrent list        c. 66 entries

(a)  I – a; II – b; III – c

(b)  I – a; II – c; III – b

(c)  I – a; II – a; III – b

(d)  I – c; II – b; III – a

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

11. Creation of a new State requires a ………….. majority for Constitutional Amendment.

(a)  Simple

(b)  Two-third

(c)  Three-fourth

(d)  Two-third plus ratification by half of all States

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

12. Which one of the following measures is not likely to aid in improving India’s Balance of Payment position?

(a)  Promotion of Import Substitution Policy

(b)  Devaluation of rupee

(c)  Imposition of higher tariff on imports

(d)  Levying of higher duties on exports

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

13. President of India exercises his powers

(a)  either directly or through officers subordinate Ministers

(b)  through Ministers

(c)  through Prime Minister

(d)  through Cabinet

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (e)

14. The ‘Ease of Doing Business Index’ is prepared and published by

(a)  World Trade Organization

(b)  World Bank Group

(c)  United Nations

(d)  European Union

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

15. The percentage of decadal growth of population during 2001-2011 as per Census-2011 is

(a)  21.54

(b)  17.64

(c)  15.89

(d)  19.21

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

16. Service tax was introduced in India on the recommendation of:

(a)  Kelkar Committee

(b)  Raja J. Challiah Committee

(c)  Manmohan Singh Committee

(d)  Yashwant Sinha Committee

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

17. As per Census-2011, which State has the lowest sex-ratio?

(a)  Punjab

(b)  Haryana

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Bihar

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

18. The economist, who for the first time scientifically determined National Income in India

(a)  DR Gadgil

(b)  VKRV Rao

(c)  Manmohan Singh

(d)  YV Alagh

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

19. Which Indian State has the largest number of cotton textile mills?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Maharashtra

(c)  Gujarat

(d)  West Bengal

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

20. Which of the following is not a cash crop?

(a)  Jute

(b)  Groundnut

(c)  Jowar

(d)  Sugarcane

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

21. First Five Year Plan of India was based on the

(a)  Harrod-Domar Model

(b)  Mahalanobis Model

(c)  Dadabhai Naoroji Model

(d)  JL Nehru Model

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

22. Black revolution is related to the

(a)  fish production

(b)  coal production

(c)  crude oil production

(d)  mustard production

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

23. Black revolution is related to the

(a)  fish production

(b)  coal production

(c)  crude oil production

(d)  mustard production

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

24. Which district in Bihar is poorest according to per capita income criteria?

(a)  Begusarai

(b)  Madhepura

(c)  Supaul

(d)  Sheohar

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

25. Which of the following tax is levied by Union and collected and appropriated by States?

(a)  Stamp duties

(b)  Passenger & goods tax

(c)  Estate duty

(d)  Taxes of newspapers

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

26. Bank rate means

(a)  interest rate charged by moneylenders

(b)  interest rate charged by scheduled banks

(c)  rate of profit of banking institution

(d)  official rate of interest charged by Central Bank

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

27. ‘JEEVIKA’ is an initiative of Bihar government for

(a)  employment generation

(b)  financial inclusion

(c)  poverty attenuation

(d)  public distribution

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

28. ‘SPUR’ project in Bihar relates to

(a)  health

(b)  poverty

(c)  banking

(d)  municipal finances

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

29. Total length of National Highways in Bihar is

(a)  3410 km

(b)  3587 km

(c)  4595 km

(d)  4707 km

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

30. Per capita energy consumption in the State of Bihar is

(a)  203 kWh

(b)  187 kWh

(c)  161 kWh

(d)  145 kWh

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

31. “The Muslims, if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India.” Who wrote it?

(a)  Herbert Risely

(b)  Lord Lytton

(c)  WW Hunter

(d)  HN Brailsford

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

32. Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?

(a)  Namdar Khan

(b)  Babu Kunwar Singh

(c)  Birsa Munda

(d)  Shankar Shah

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

33. Birsa was captured, while asleep, on

(a)  February 1, 1900

(b)  February 2, 1900

(c)  February 3, 1900

(d)  February 4, 1400

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

34. Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?

(a)  NG Ranga

(b)  EMS Namboodripad

(c)  Swami Sahajanand Saraswati

(d)  Acharya Narendra Dev

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

35. “In my belief, Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise. “Who wrote it?

(a)  Lord Lytton

(b)  Lord Dufferin

(c)  Lord Curzon

(d)  Lord Minto

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

36. Who drew Mahatma Gandhi’s attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters?

(a)  Baba Ram Chandra

(b)  Raj Kumar Shukla

(c)  Swami Sahajananda Saraswati

(d)  Sri Krishna Sinha

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

37. Who left Patna College with just 20 days remaining for his examination during the Non-cooperation Movement?

(a)  Rajendra Prasad

(b)  Brij Kishore

(c)  Jai PrkashNarayan

(d)  Sri Krishna Sinha

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

38. Sir Michael O’Dwyer was shot dead on March 13, 1940 in London by

(a)  Mandan Lal Dhingra

(b)  MPT Acharya

(c)  VD Savarkar

(d)  Udham Singh

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

39. Who was the Prime Minister of England when the Montague-Chelmsford Act was passed in 1919?

(a)  Lloyd George

(b)  George Hamilton

(c)  Sir Samuel Hoare

(d)  Lord Salisbury

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

40. Who is regarded as the ‘Mother of Indian Revolution’?

(a)  Annie Besant

(b)  Snehlata Wadekar

(c)  Sarojini Naidu

(d)  Madam Bhikhaji Rustam Cama

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

41. Who became champion of socialism and wanted to overthrow of british rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933?

(a)  Rajendra Prasad

(b)  Jawaharlal Nehru

(c)  Bhulabhai Desai

(d)  Sardar Patel

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

42. Who joined Subhash Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the INA movement?

(a)  Jai Prakash Narayan

(b)  Baikunth Shukla

(c)  Sheel Bhadra Yajee

(d)  Ram Narain Prasad

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

43. The Chittagong Armoury Raid had been planned by

(a)  Surya Sen

(b)  Chandan Dutta

(c)  Vidhan Ghosh

(d)  Jatin Das

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

44. Which ournal was not associated with the revolutionary activities?

(a)  Sandhya

(b)  Yugantar

(c)  Ghadar

(d)  Young India

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

45. First Indian elected to the British House of Commons was Dadabhai Naoroji, who contested on the ticket of

(a)  Liberal Party

(b)  Labour Party

(c)  Conservative Party

(d)  Communist Party

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

46. Swaraj Party was formed following the failure of

(a)  Non-cooperation Movement

(b)  Civil Disobedience Movement

(c)  Rowlatt Bill Satyagraha

(d)  Champaran Satyagraha

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

47. Who organized the ‘Khudai Khidmatgar’ in 1929?

(a)  Abdul Gaffar Khan

(b)  Ali Brothers

(c)  Ansari Brothers

(d)  Maulana Abul Kalam Azad

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

48. The Cabinet Mission came to India in

(a)  February, 1942

(b)  March, 1942

(c)  April, 1942

(d)  May, 1942

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (e)

49. A pleader of Bihar, who left his lucrative practice during Non-cooperation movement was

(a)  Jai Prakash Narayan

(b)  Rajendra Prasad

(c)  Sahajanand Saraswati

(d)  Raj Kumar Shukla

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

50. The precursor of Indian National Congress was

(a)  British Indian Association

(b)  Indian Association

(c)  Indian National Union

(d)  Indian League

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

51. x is a consecutive whole number and the first four values of expression x3 + 3y – 3 are 7, 20, 45, 88, then the fifth value is

(a)  137

(b)  155

(c)  158

(d)  143

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

52. A, B, C invested Rs. 20 lac in a business in the ratio 7 : 2 : 1. The total profit i s 18%. A has to pay 30% tax and B has to pay 20% tax. What percent of net profit of A is more than the net profit of B?

(a)  118.8%

(b)  180.0%

(c)  306.25%

(d)  304.5%

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

53. If SURGICAL-STRIKE is coded as 13979313-129925, then METRO-TRAIN is coded as

(a)  15295-29195

(b)  45296-29195

(c)  45295-29194

(d)  15296-29195

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

54. Inspect the following figure and find the region, which represents the government employee, who live in own house and compulsorily graduate.

(a)  EGHD

(b)  BED

(c)  BHG

(d)  HGI

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

55. In the series of numbers and alphabets A26H, C24F, G20B, the next term is

(a)  M13D

(b)  O11C

(c)  M12B

(d)  M14E

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

56. The dearness-allowance of a person with basic salary Rs. 7700 is increased to 132% from 125% and the tax deduction on both is increased to 22% from 20%. He got salary increased by

(a)  Rs. 74.00

(b)  Rs. 77.00

(c)  Rs. 385.00

(d)  Rs. 369.00

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

57. How many times the digit 9 occurs in the numbers from 100 to 999.

(a)  280

(b)  218

(c)  229

(d)  228

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

58. If sign ‘+’ represents multiplication, ‘×’ addition, ‘−‘ division, ‘÷’ difference, ‘>’ equal and ‘+’ represents greater than, then which of the following relation is true?

(a)  12 – 2 + 3 ÷ 8 × > 12

(b)  11 × 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11

(c)  7 ÷ 2 × 5 – 5 + 2 = 7

(d)  5 × 6 – 3 ÷ 3 +1 > 4

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

59. In the bottom of a water tank, there are two drains A and B. If only A is open, it takes 30 minutes to empty a full tank and if only B is open, it takes 20 minutes. If for 10 minutes both drains are open, then B is closed, how much time it takes to empty a full tank?

(a)  18 minutes

(b)  15 minutes

(c)  17 minutes

(d)  20 minutes

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

60. In the following pie-chart, the various expenditures of an industry are presented. total expenditure on raw material is Rs. 30 lakh. If labour expenditure is increased by 5%, how much expenditure on other expenses be reduced to maintain the profit?

(a)  5.9%

(b)  12.86%

(c)  6.43%

(d)  6.21%

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

61. Which of the following is responsible for controlling hereditary character of the living cells?

(a)  Enzyme

(b)  Hormone

(c)  RNA

(d)  DNA

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

62. Which o f the following pairs is not correctly matched?

(a)  Vitamin B1 – Oranges

(b)  Vitamin D – Cod-liver oil

(c)  Vitamin E – Wheat germ oil

(d)  Vitamin K – Alfalfa

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

63. Teflon is a polymer of which of the following monomers?

(a)  Tetrafluoroethylene

(b)  Vinyl chloride

(c)  Chloroprene

(d)  Acetylene dichloride

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

64. Bakelite is formed by the condensation of

(a)  Urea and formaldehyde

(b)  Phenol and formaldehyde

(c)  Phenol and acetaldehyde

(d)  Melamine and formaldehyde

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

65. Which of the following vitamins is known as ergocalciferol?

(a)  Vitamin D2

(b)  Vitamin D3

(c)  Vitamin B12

(d)  Vitamin B6

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

66. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a)  Retinol-Xerophthalmia

(b)  Tocopherol-Beri-beri

(c)  Cyanocobalamin-Anaemia

(d)  Ergocalciferolo-Rickets

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

67. Insulin is

(a)  fat

(b)  vitamin

(c)  carbohydrate

(d)  protein

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

68. Which one of the following is an antibiotic drug?

(a)  Quinine

(b)  Sulphaguanidine

(c)  Chloramphenicol

(d)  Aspirin

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

69. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List I (Substances)                     List II (Application)

A. Aspartame                            1. Synthetic rubber

B. Freon                                    2. Anti-histamine

C. Neoprene                             3. Artificial Sweetener

D. Benadryl                               4. Refrigerant

(a)  A – 1; B – C – 4 ; D – 2

(b)  A – 2; B – 4; C – 1; D – 3

(c)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

70. Which of the following hormones play a role in release of milk from mammary glands?

(a)  Adrenaline

(b)  Thyroxine

(c)  Progesterone

(d)  Oxytocin

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

71. The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is

(a)  hydrogen

(b)  oxygen

(c)  nitrogen

(d)  carbon dioxide

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

72. LPG used as domestic fuel chiefly contains

(a)  methane

(b)  propane

(c)  ethylene

(d)  butane

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

73. Soap removes grease by

(a)  Coagulation

(b)  Adsorption

(c)  Emulsification

(d)  Osmosis

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

74. Which of the following vitamins is used as an poisons?

(a)  Vitamin A

(b)  Vitamin D

(c)  Vitamin E

(d)  Vitamin K

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

75. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List I                                List II

A. Skin cancer              1. Chlorofluorcarbons

B. Noise pollution          2. Ultraviolet light

C. Global warming        3. Decibel

D. Ozone hole               4. Carbon Dioxide

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c)  A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(d)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

76. In human body, vitamin A is stored in

(a)  liver

(b)  skin

(c)  lung

(d)  kidney

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

[/bg_collapse]

77. Which of the following radio isotopes is used in the treatment of blood cancer (leukemia)?

(a)  Iodine-131

(b)  Sodium-24

(c)  Phosphorus-32

(d)  Cobalt-60

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

78. Iodished salt contains

(a)  free iodine

(b)  calcium iodide

(c)  magnesium iodide

(d)  potassium  iodide

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

79. Which of the following is present in maximum amount in acid rain?

(a)  HCl

(b)  HNO3

(c)  H2SO4

(d)  H2CO3

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

80. ‘God particle’ is

(a)  Neutrino

(b)  Higgs Boson

(c)  Meson

(d)  Positron

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

81. The United Nations Framework Convention on Climate Change deals with

(a)  reduction in fossil fuel usage

(b)  CO2 emissions mitigation

(c)  reduction in Uranium production

(d)  greenhouse gases emissions mitigation

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

82. The elected US President Donald Trump was the presidential nominee of the

(a)  Democratic Party

(b)  Republican Party

(c)  Libertarian Party

(d)  Green Party

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

83. The Iran-Pakistan gas pipeline is also called as

(a)  Friendship pipeline

(b)  Future pipeline

(c)  Peace pipeline

(d)  Unity pipeline

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

84. What is the India’s rank in the 2016 Sustainable Development Goal Index?

(a)  110th

(b)  88th

(c)  63th

(d)  129th

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

85. Which of the following countries has recently joined the Hague Code of Conduct (HCoC), a global initiative to prevent ballistic missile proliferation?

(a)  Palestine

(b)  Israel

(c)  India

(d)  Iran

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

86. The 2016 Noble Prize in Literature was won by

(a)  Alice Munro

(b)  Svetlana Alexievich

(c)  Bob Dylan

(d)  Angus Deaton

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

87. Which country has the largest reserves of oil?

(a)  United States

(b)  China

(c)  Russia

(d)  Venezuela

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

88. Who is the new Secretary General of United Nations?

(a)  Matthew Rycroft

(b)  Anibal Cavaco Silva

(c)  Antonio Guterres

(d)  Vitaly Churkin

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

89. India’s first and Asia’s longest cycle highway has been opened in which State of India?

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Bihar

(d)  Assam

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

90. Which State has been declared India’s first ‘Open Defecation Free State?

(a)  Bihar

(b)  Assam

(c)  Himachal Pradesh

(d)  Sikkim

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

91. Which of the following is the newest member of the Eurozone?

(a)  Lithuania

(b)  Croatia

(c)  Bulgaria

(d)  Cyprus

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

92. The head of State of the United Kingdom is

(a)  Queen Elizabeth I

(b)  Queen Elizabeth II

(c)  Queen Elizabeth III

(d)  Queen Elizabeth IV

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

93. The nation-wise breast-feeding progamme ‘MAA’ has been launched by which Union Ministry?

(a)  Ministry of Tribal Affairs

(b)  Ministry of Health and Family Welfare

(c)  Ministry of Women and Child Development

(d)  Ministry of AYUSH

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

94. India’s first textile university will be set-up in which of the following States?

(a)  Madhya Pradesh

(b)  Bihar

(c)  Gujarat

(d)  Odisha

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

95. What is the fiscal deficit target of India for the financial year 2016-17?

(a)  3.9% of GDP

(b)  3.5% of GDP

(c)  4.9% of GDP

(d)  4.5% of GDP

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

96. The 2016 joint military exercise ‘Maitree’ has been conducted between India and which of the following countries?

(a)  Indonesia

(b)  Thailand

(c)  Malaysia

(d)  Maldives

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

97. Which committee h as be constituted by the government of India to boost cashless transaction?

(a)  Nachiket More Committee

(b)  Shanta Kumar Committee

(c)  HR Khan Committee

(d)  Neeraj Kumar Gupta Committee

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

98. Which of the following is a bond through which Indian entities can raise money from foreign markets in rupees, and not in foreign currency?

(a)  Corporate Bonds

(b)  Masala Bonds

(c)  Municipal Bonds

(d)  Zero-coupon Bonds

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

99. Which train safety system has recently been launched by the Indian Railways to avoid train accidents?

(a)  Tri-Safety

(b)  Tri-Netra

(c)  Tri-Network

(d)  Tri-Veil

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

100. The FIFA World Cup 2022 will be held in

(a)  Argentina

(b)  Germany

(c)  Qatar

(d)  Russia

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

101. Which country has won the 2016 Davis Cup tennis tournament?

(a)  Argentina

(b)  Switzerland

(c)  Serbia

(d)  Croatia

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

102. India’s first Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) will be set-up in which State?

(a)  Uttar Pradesh

(b)  Maharashtra

(c)  Andhra Pradesh

(d)  Bihar

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

103. In Rio Olympics 2016, which country finished at the top of the table with gold medals?

(a)  The USA

(b)  China

(c)  Great Britain

(d)  Russia

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

104. Which country’s women Badminton team has won the 2016 Uber Cup tournament?

(a)  Thailand

(b)  India

(c)  South Korea

(d)  China

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

105. As per Census-2011, what is the rank of Bihar State in terms of population in the country?

(a)  I

(b)  II

(c)  III

(d)  IV

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

106. Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?

(a)  Sri Lanka

(b)  Iran

(c)  India

(d)  China

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

107. What was the theme of the 2016 Rio Olympics?

(a)  Peace for Inner soul

(b)  World Peace and Environment

(c)  Nothing can be Achieved Without Peace

(d)  Live Sports, Live Freedom

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

108. Who has been conferred with the 2015 Jnanpith Award?

(a)  Pannalal Patel

(b)  Umashankar Joshi

(c)  Raghuveer Chaudhary

(d)  Rama Jain

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

109. The book ‘Six Machine : I Don’t Like Cricket . . . I love It’ is the autobiography of which cricketer?

(a)  Yuvraj Singh

(b)  Chris Gayle

(c)  Virender Sehwag

(d)  AB de Villiers

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

110. Who is the first Indian to win two Paralympic Gold Medals?

(a)  Devendra Jhaijharia

(b)  Deepa Malik

(c)  Mariyappan Thangavelu

(d)  Varun Singh Bhati

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

111. Chinese traveller ‘Sungyun’ was came to India in :

(a)  515 AD to 520 AD

(b)  525 AD to 529 AD

(c)  545 AD to 552 AD

(d)  592 AD to 597 AD

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

112. Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found?

(a)  Dholavira

(b)  Banawali

(c)  Kalibangan

(d)  Lothal

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

113. Kalinga’s King Kharvel was associated with

(a)  Mahameghvahana dynasty

(b)  Chedi dynasty

(c)  Satvahana dynasty

(d)  Rath-Bhojak dynasty

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

114. ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with

(a)  royal correspondence

(b)  foreign

(c)  defence

(d)  finance

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

115. Which type of land was called ‘Aprahat’?

(a)  Without cultivated forest land

(b)  Irrigated land

(c)  Dense forest land

(d)  Cultivated land

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

116. Which among the following State ‘Odantipur’ Education Centre was situated?

(a)  Bengal

(b)  Bihar

(c)  Gujarat

(d)  Tamil Nadu

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

117. ‘Jaswant and Dasawan’ famous painters were courtier of Mughal emperor

(a)  Akbar

(b)  Jahangir

(c)  Shahjahan

(d)  Aurangzeb

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

118. Who was the founder of Bahamani Kingdom?

(a)  Alauddin Hasan

(b)  Firoz Shah

(c)  Mahmud Gaonwa

(d)  Asaf Khan

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

119. Which among the following King’s reign Persian traveller ‘Abdurrajjak’ came to India?

(a)  Dev Rai I

(b)  Krishan Dev Rai I

(c)  Dev Rai II

(d)  Drishna Rai II

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

120. Who is known as father of Dyarchy?

(a)  Lord Clive

(b)  Hector Munaro

(c)  Lord Macaulay

(d)  Sir Leonil Cartis

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

121. Akhil Bharatiya Kisan Congress was founded in

(a)  1936 AD

(b)  1939 AD

(c)  1942 AD

(d)  1945 AD

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

122. Which among the following year ‘Santhal revolt’ was occurred?

(a)  1831-32 AD

(b)  1844-46 AD

(c)  1851-52 AD

(d)  1855-56 AD

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

123. Which among the following year Surendra Nath Bannerjee eliminated from Indian Civil Services?

(a)  1874 AD

(b)  1877 AD

(c)  1885 AD

(d)  1892 AD

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

124. Who was the first Muslim conqueror of Bihar?

(a)  Malik Ibrahim

(b)  Iltutmish

(c)  Bakhtiyar Khalji

(d)  Ali Mardan Khalji

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

125. Which among the following viceroy period, the title of ‘Rai Bahadur’ and ‘Khan Bahadur’ were began to conferred to Indian?

(a)  Lord Ripon

(b)  Lord Lytton

(c)  Lord Meyo

(d)  Lord Dufferin

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

126. Who was the founder of Karnata dynasty?

(a)  Nanyadev

(b)  Narsimhadev

(c)  Vijaydev

(d)  Haridev

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

127. Nalanda Vihar was destroyed by

(a)  Bakhtiyar Khalji

(b)  Qutubddin Aibak

(c)  Muhammad Bin Tughlaq

(d)  Alauddin Khalji

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (a)

128. Who was the last king of Karnata dynasty?

(a)  Harisimha

(b)  Ramsimha

(c)  Matisimha

(d)  Shyamsimha

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

129. The author of ‘Rajaniti Ratnakara’ is

(a)  Chandesvara

(b)  Vidyapati

(c)  Jyotiresvara

(d)  Haribrahmadeva

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

130. The author of ‘Udwant Prakash’is

(a)  Mauli Kavi

(b)  Bodhraj

(c)  Paramala

(d)  Vidyapati

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

131. What is the name of mid latitude grass, land in South America?

(a)  Prairie

(b)  Pampas

(c)  Veld

(d)  Steppes

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

132. The Great Victorian Desert is located at

(a)  Australia

(b)  India

(c)  Egypt

(d)  North Africa

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

133. Which of the following activities is performed at Coolgardi?

(a)  Coal mining

(b)  Copper mining

(c)  Gold mining

(d)  Forestry

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

134. What is particulate matter?

(a)  Solid residue

(b)  Air pollutant

(c)  Water pollutant

(d)  Soil pollutant

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

135. Which of the following seas has the highest average salinity?

(a)  Black Sea

(b)  Yellow Sea

(c)  Mediterranean Sea

(d)  Dead Sea

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (b)

136. Match the following places with industries and select correct answer using the code given below:

       Place                                Industry

A. Bengaluru                        1. Iron & Steel

B. Korba                               2. Copper

C. Jamshedpur                     3. Aircraft

D. Malajkhand                       4. Aluminium

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(c)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (d)

137. What is the Golden Quadrilateral?

(a)  Rail lines joining metros

(b)  Major Air Routes

(c)  National Highway Project

(d)  God Trade Routes

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

138. The Dravadian races are mainly confined at which of the following parts of India?

(a)  South India

(b)  North-Western India

(c)  North-Eastern India

(d)  North India

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

139. At which of the following hills the Easter Ghats join the Western Ghats?

(a)  Palani Hills

(b)  Anaimudi Hills

(c)  Nilgiri Hills

(d)  Shervoroy Hills

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

140. At which of the following places the copper industry is located?

(a)  Tarapur

(b)  Titagarh

(c)  Ranchi

(d)  Khetri

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

141. At which of the following towns the Alaknanda and the Bhagirathi combines to form river Ganga?

(a)  Haridwar

(b)  Rishikesh

(c)  Rudraparayag

(d)  Devprayag

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

142. Which of the following Iron ores is mined at Bailadila?

(a)  Haematite

(b)  Siderite

(c)  Limonite

(d)  Magnetite

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

143. The only State which produces saffron in India is

(a)  Himachal Pradesh

(b)  Assam

(c)  Jammu-Kashmir

(d)  Meghalaya

(e)  None of the above/More than one of the above

Answer: (c)

144. Which of the following canal systems irrigate areas of Bihar?

(a)  Upper Ganga canal

(b)  Triveni canal

(c)  Sharda canal

(d)  Eastern Yamuna canal

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (b)

145. Which of the following landforms occupy the North-Western parts of Bihar State?

(a)  Someshwar hilly range

(b)  Kaimur plateau

(c)  Nawada hilly region

(d)  Rajgir hilly region

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (a)

146. River Tel is a tributary of which of the following rivers?

(a)  Bagmati

(b)  Ghaghara

(c)  Gandak

(d)  Kamla

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (e)

147. Which of the following districts record highest growth of population during 2001-11?

(a)  Kishanganj

(b)  Araria

(c)  Madhepura

(d)  Khagdia

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

148. Which of the following is a silk textile producing centre in Bihar?

(a)  Motipur

(b)  Bajari

(c)  Bhagalpur

(d)  Dalmiangar

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

149. At which of the following places Bharat Wagon and Engineering Co. Ltd. Is situated?

(a)  Madhepura

(b)  Jamalpur

(c)  Harnat

(d)  Mokama

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (d)

150. Which of the following National Highways connect Chhapara and Gopalganj?

(a)  National Highway-77

(b)  National Highway-84

(c)  National Highway-85

(d)  National Highway-80

(e)  None of these/More than one of these

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...