Chhatisgarh P.S.C. Preliminary Examination-2015 Held on 20-2-2016 Aptitude Test Paper-II Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh P.S.C. Preliminary Examination-2015

Held on 20-2-2016

Aptitude Test Paper-II

1. The missing number in place of ‘?’ is-

(A)  32

(B)  45

(C)  16

(D)  48

(E)  None of the above

Answer: (A)

Directions – (Q. 2-3) Six persons A, B, C, D, E and FF are standing in a row, one behind the other in the following way-

I. B is behind C ,but C is not near F.

II. D is at one of the ends and three places away from C.

III. A is between E and F.

2. C is between-

(A)  B and E

(B)  B and D

(C)  B and F

(D)  A and B

(E)  None of the above

Answer: (A)

3. D is at one end, who is at the other end ?

(A)  F

(B)  C

(C)  E

(D)  A

(E)  None of the above

Answer: (E)

4. Two oranges, three bananas and four apples cost Rs 15.. Three oranges, two bananas and one apple cost Rs 10. Amit bought 3 oranges, 3 bananas and 3 apples. How much will Amit pay ?

(A)  Rs 10

(B)  Rs 15

(C)  Rs 8

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above    

Answer: (B)

Directions – (Q. 5-7) In the questions below one statement is followed by two conclusions. Examine the logical application of the conclusions and decide which of the answer choices is correct. Write-

(A) If I is inferred.

(B) If II is inferred.

(C) If both I and II are inferred.

(D) If either I or II is inferred.

(E) If neither I nor II is inferred.

5. Statements :

(A) Conflicts in mind create tension.

(B) Resolution of conflict leads to good mental health.

Conclusions :

I. One becomes very hefty and strong by resolving one’s conflicts.

II. Freedom from conflicts leads to good mental health.

Answer: (B)

6. Statements :

(A) Sunlight is a very good source of energy.

(B) There is a great need for solar energy

Conclusion :

I. Energy can also be obtained from other sources.

II. Coal is very good source of energy.

Answer: (A)

7. Statements :

(A)  Intelligent people have great insight.

(B)  Anil is able to see through things very quickly.

Conclusions :

I. Anil is intelligent

II. Anil has great insight

Answer: (C)

8. If Q means ‘add to’, J means ‘multiply by’ T means’ subtract from’ and K means ‘divide by’, then 30K2Q3J6T5 = ?

(A)  31

(B)  15

(C)  14

(D)  25

(E)  None of the above

Answer: (D)

9. The sale price of an article including the sales tax is Rs 616. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is-

(A)  560

(B)  600

(C)  500

(D)  525

(E)  None of the above

Answer: (C)

10. An amount of Rs 2,430 is divided between A, B and C such that if their shares be reduced by 5, 10 and 15 rupees respectively, the remainders shall be in the ratio of 3 : 4 : 5. Then, B’s share was-

(A)  880

(B)  780

(C)  800

(D)  1,000

(E)  None of the above

Answer: (E)

11. A contractor undertook to do a piece of work in 40 days. He engages 100 men at the beginning and 100 more after 35 days and completes the work in stipulated time. If he had not engaged the additional man, how many days behind schedule would it be finished ?

(A)  5

(B)  4

(C)  3

(D)  7

(E)  None of the above

Answer: (A)

12. Arun can do a piece of work in 10 days; Ramesh in 15 days. They work together for 5 days. The rest of the work was finished by Naresh in 2 days. If they get Rs 1,500 for the whole work, the daily wages of Ramesh and Naresh together in-

(A)  250

(B)  275

(C)  225

(D)  200

(E)  None of the above

Answer: (C)

13. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% pr3ofit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is-

(A)  610 kg

(B)  620 kg

(C)  600 kg

(D)  630 kg

(E)  None of the above

Answer: (C)

14. Given the following premises –

(i) Every human beings are mortals.

(ii) All men are human beings.

Which of the following is the appropriate conclusion to be drawn ?

(A)  All men are mortals

(B)  All mortals are men

(C)  All human beings are men

(D)  All mortals are human beings

(E)  None of the above    

Answer: (A)

15. In a certain language ‘la pil ta’ means ‘fruit is sweet’, ‘na sa pil’ mans ‘flower and fruit’; ‘na tee la’ means ‘flower is beautiful’. In that language what stands for ‘sweet’ ?

(A)  la

(B)  ta

(C)  sa

(D)  pil

(E)  None of the above

Answer: (B)

16. If 10 represents A,, 12 represents B and so on, what do the following stand for ?

46  50  36  16  10  58

(A)  ANSWER

(B)  SUNDAY

(C)  MONDAY

(D)  BEAUTY

(E)  None of the above

Answer: (B)

17. How many times the digit ‘1’ has been used in the integers from 1 to 100?

(A)  19

(B)  20

(C)  21

(D)  22

(E)  None of the above

Answer: (C)

18. Which of the following is different (if any) from the other ?

Candle, Sun, Fan, Bulb, Lantern

(A)  Candle

(B)  Bulb

(C)  Lantern

(D)  Sun

(E)  None of the above

Answer: (E)

19. Which of the following is different from others (If there is any) ?

Airtel, BSNL, Idea, Vodafone, Tata Docomo

(A)  Airtel

(B)  BSNL

(C)  Idea

(D)  Tata Docomo

(E)  None of the above

Answer: (B)

20. Arrange the following in a meaningful order-

1. India     2. world

3. Asia     4. Chhattisgarh

5. Earth

(A)  1, 2, 3, 4, 5

(B)  5, 4, 3, 2, 1

(C)  4, 1, 3, 2, 5

(D)  1, 4, 2, 5, 3

(E)  None of the above

Answer: (C)

21. The next term in the following series-

52, 26, 78, 39, … is

(A)  104

(B)  114

(C)  115

(D)  118

(E)  None of the above

Answer: (E)

22. Which one of the following is different (if any) from the other, according to some rule ?

aBEFij, gHKLop, pQTUyz, bCFGjk, qRUVyz

(A)  aBEFij

(B)  gHKLop

(C)  bCFGjk

(D)  qRUVyz

(E)  None of the above

Answer: ()

23. Which of the following is different (is any) from the others ?

Foot, Yard, Inch, Acre, Mile

(A)  Yard

(B)  Inch

(C)  Acre

(D)  Mile

(E)  None of the above

Answer: (E)

24. Which letter will appear in the missing place (?) in the following letter-series ?

P,U, R, ?, T Q, V, O

(A)  W

(B)  X

(C)  S

(D)  Y

(E)  None of t he above

Answer: (C)

25. If MACHINE is coded as 19-7-9-14-15-20-11 in a code language, DANGER will be written, in the same language, as-

(A)  12-7-20-16-11-22

(B)  10-7-20-13-11-24

(C)  13-7-20-11-10-25

(D)  13-7-21-11-9-24

(E)  None of the above

Answer: (B)

Directions – (Q. 26 -31) Each of the following problems has a question and two statements S1 and S2. You have to decide whether the statements S1 and S2 are sufficient or not to answer the question. Your choice will be-

(A1) If you get the answer from S1 alone, but not from S2 alone.

(A2) If you get the answer from S2 alone, but not form S1 alone.

(A3) If you get the answer from S1 and S2 together although neither statement in itself is sufficient to answer the question.

(A4) If S1 alone is sufficient in itself and S2 alone is sufficient in itself to get the answer.

(A5) If you do not get the answer from S1 and S2 together and some more information is required to get the answer.

26. What is the age of Umesh?

S1 : Mahendra is 3 years younger to his sister.

S2 : Age of Umesh is half the age of Mahendra.

(A)  A2

(B)  A3

(C)  A4

(D)  A5

(E)  None of the above

Answer: (D)

27. Is a three digit number divisible by 8 ?

S1 : Digit in the unit’s place is greater than the digit in the ten’s place.

S2 : This number is divisible by 2 and 4.

(A)  A5

(B)  A3

(C)  A2

(D)  A1

(E)  None of the above

Answer: (A)

28. What is the area of the square ?

S1 : Perimeter of the square is 20 cm.

S2 : One side of the square is 5 cm.

(A)  A1

(B)  A2         

(C)  A3

(D)  A5

(E)  None of the above

Answer: (E)

29. What is the minimum percentage to pass some examination ?

S1 : Suneel obtained 25% marks in the examination and Sudheer obtained 200 marks which are 40 more than marks of Suneel.

S2 : Suneel obtained 64 marks less than minimum passing marks.

(A)  A1

(B)  A2

(C)  A3

(D)  A4

(E)  None of the above

Answer: (C)

30. What is the speed of car ?

S1 : Car covers 100 kms in  

S2 : Car travels a total distance of 120 kms.

(A)  A2

(B)  A1

(C)  A3

(D)  A5

(E)  None of the above

Answer: (B)

31. In how many days 4 men will complete some work ?

S1 : 2 men and 3 women complete the work in 8 days.

S2 : 6 men complete the work in 5 days.

(A)  A2

(B)  A1

(C)  A3

(D)  A4

(E)  None of the above

Answer: (A)

Directions – (Q. 32-36) Below is given a table showing circulation of Hindi daily newspapers in 4 different states in a year. Numbers are in thousands.

32. Difference of sales of two newspapers having maximum (sale) is-

(A)  15,000

(B)  16,000

(C)  17,000

(D)  19,000

(E)  None of the above

Answer: (D)

33. Difference of sales of newspapers having maximum and minimum is-

(A)  64 × 103

(B)  361 ×103

(C)  65 × 103

(D)  342 × 103

(E)  None of the above

Answer: (B)

34. Ratio of circulation of the newspaper E in Rajasthan and Madhya Pradesh is-

(A)  17: 16

(B)  16 : 17

(C)  21 : 44

(D)  44 : 21

(E)  None of the above

Answer: (B)

35. Sale of newspaper A in Madhya Pradesh is x times the sale of newspaper D in Haryana, then value of x is-

(A)  5

(B)  4.5

(C)  4

(D)  3.5

(E)  None of the above

Answer: (A)

36. Ratio (upto two places of decimals) of the sales of newspapers having maximum sales in two states is-

(A)  1.02

(B)  1.36

(C)  1.40

(D)  1.60

(E)  None of the above

Answer: (D)

Directions – (Q. 37 – 40) The following Pie chart shows the expenditure of a family on different items based on its monthly income.

Where

A : Expenditure on education of children

B : House rent

C : Expenditure on electricity and water

D : Expenditure on vehicle, telephone and maintenance.

E : Expenditure on food

Questions are based on the chart given above. Answer these questions.

37. If expenditure on electricity and water is Rs 800, then how much is the expenditure on food?

(A)  Rs 5,500

(B)  Rs 5,600

(C)  Rs 5,800

(D)  Rs 6,000

(E)  None of the above

Answer: (B)

38. If expenditure on education of children is Rs 20,000 what is the house rent ?

(A)  Rs 4,000

(B)  Rs 4,400

(C)  Rs 4,500

(D)  Rs 4,800

(E)  None of the above

Answer: (E)

39. If Rs 17,500 be the difference of expenditure on items having maximum and minimum expenditure, then what is the income of the family ?

(A)  Rs 40,000

(B)  Rs 45,000

(C)  Rs 50,000

(D)  Rs 55,000

(E)  None of the above

Answer: (C)

40. Ratio of expenditure of two items having maximum expenditure and expenditure of three items having minimum expenditure is-

(A)  3 : 1

(B)  1 : 3

(C)  3 : 2

(D)  2 : 3

(E)  None of the above

Answer: (A)

41. The important components of communication environment are-

I. Message

II. Response

III. Channel

IV. Telephone

Choose the correct code :

(A)  I, II and IV

(B)  I, II and III

(C)  II, III and IV

(D)  I, III and IV

(E)  All of the above

Answer: (B)

42. Which of the following expressions shows ‘You attitude’ ?

(A)  I am very happy to inform you

(B)  I want t inform you

(C)  You would be happy to know

(D)  It gives me immense pleasure to inform you

(E)  We have appointed you

Answer: (C)

43. What will be the angle between the minute hand and hour hand of a clock when the time is 5 : 35 ?

(A)   

(B)   

(C)  

(D)  43°

(E)  None of the above

Answer: (C)

44. Correct replace of X in the following is-

(A)  18

(B)  19

(C)  15

(D)  14

(E)  None of the above

Answer: (C)

45. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best marksman scored 85 points. If he had scored 92 points, the average score for the team would have been 84. The number of points, the team scored was-

(A)  665

(B)  656

(C)  566

(D)  645

(E)  None of the above

Answer: (A)

46. The sum of three numbers is 136. If the ratio between first and second b e 2 : 3 and that between second and third is 5 : 3, then the second number is –

(A)  48

(B)  72

(C)  66

(D)  60

(E)  None of the above

Answer: (D)

47. If 5a = 3125, then the value of 5(a – 3) is-

(A)  625

(B)  25

(C)  5

(D)  225

(E)  None of the above

Answer: (B)

48. The price of tea being increased by 20%, a man reduces his consumption by 20%. By how much per cent will this expenses of tea be decreased ?

(A)  4%

(B)  5%

(C)  6%

(D)  20%

(E)  None of the above

Answer: (A)

Directions – (Q. 49-52) A passage is followed by some arguments conclusions. Decide whether-

(A) Only I can be inferred

(B) Only II can be inferred

(C) Both I and II can  be inferred

(D) Either I or II can be inferred

(E) Neither I or II can be inferred

Passage : The wisdom with which the voter uses his ballot is determined by his individual intelligence and how well he keeps himself informed of public affairs. The free and uncensored flow of information in a country is fundamental of its democracy and of unestimable aid to its voters. While an individual news organ may take a position on one side or the other of a public question on the editorial page, the tradition of the country’s press has been to continue news columns to matter of fact.

49. I. Free flow of information helps a voter to exercise his vote judiciously.

II. Flow of information does not help rural people.

Answer: (A)

50. I. Editorial page decides the fate of a public question.

II. Editorial page can only eliminate the fate of a public question.

Answer: (E)

51. I. Voting is a measure of intelligence.

II. Intelligence of the voter fully determined how the voter casts his vote.

Answer: (B)

52. I. The newspapers affect the voting behaviour of voters.

II. The newspapers do not affect the voting behaviour of voters in rural India.

Answer: (E)

Directions – (Q. 53-55) At the end of the paragraph given below, some conclusions have been drawn. On the basis of the study of the paragraph, mark your answers as under.

(A) Definitely true

(B) Probably true

(C) Probably false

(D) Definitely false

(E) Data inadequate

“Yoga is supposed to lead to some kind intuitive insight or to a collection of ecstasy. I have practiced a few selected ‘ASANAS’ and some breathing exercises, but  have not gone beyond the elementary exercises/stages of the body and my mind continues to be a misbehaving unruly member. The discipline of body, which includes eating and drinking the right things is to be accompanied by what the Yoga system describes as ethical preparations. This includes non-violence or ‘ahimsa’ is something much more than abstention from physical violence. It is an avoidance of malice and hatred.

53. A true follower of ahimsa has no ill-feelings for anyone.

Answer: (A)

54. Yoga is only a set of some physical exercise and asanas,

Answer: (C)

55. Ethical preparation means eating and drinking the right things.

Answer: (*)

56. A members that B celebrated his birthday after 17th, but before 22nd of June, while B remembers that the birthday was celebrated before 24th, but after the 20th June. On which data was the birthday celebrated ?

(A)  23rd of the June

(B)  22nd of the June

(C)  21st of the June

(D)  17th of the June

(E)  None of the above

Answer: (C)

57. Which one of the following is different (if any) from the other ?

February, March, November, December, January

(A)  February

(B)  March

(C)  December

(D)  January

(E)  None of the above

Answer: (A)

58. P = 1322 × 1325 × 1328. P is divided by 14. The remainder is-

(A)  2

(B)  3

(C)  6

(D)  8

(E)  None of the above

Answer: (E)

59. A student, while adding first few natural numbers, obtained the sum of 597. Later on he noticed that he forgot to add one number.

That forgotten number is-

(A)  31

(B)  32

(C)  33

(D)  34

(E)  None of the above

Answer: (C)

60. b% of a is 10. Value of a is-

(A)  100/b

(B)  1000/b

(C)  b/100

(D)  b/1000

(E)  None of the above

Answer: (B)

Directions-(Q. 61-65) In the following questions, there are two words which may have some relationship with each other. Identify the relationship and mark your answer as follows-

(a) If one is the product of the other.

(b) If both are the product of some other.

(c) If one is the cause of the other.

(d) If one is the need of the other.

61. Negligence, Accident

(A)  a

(B)  b

(C)  c

(D)  d

(E)  None of the above

Answer: (C)

62. Paneer, Butter milk

(A)  a

(B)  b

(C)  c

(D)  d

(E)  None of the above

Answer: (B)

63. Success, Hardwork

(A)  a

(B)  b

(C)  c

(D)  d

(E)  None of the above

Answer: (C)

64. Cotton, Thread

(A)  a

(B)  b

(C)  c

(D)  d

(E)  None of the above

Answer: (A)

65. Doctor, Patient

(A)  a

(B)  b

(C)  c

(D)  d

(E)  None of the above

Answer: (D)

Directions – (Q. 66-71) Answer the questions based on the following information-

    Seven persons S, T, U, V, W, X, Y live in different cities Ranchi, Kolkata, Bengaluru, Raipur, Chennai, Mumbai and Bhopal (not necessarily in the same order). Out of them one is a doctor, one engineer, a male singer, a female singer, one professor, a lawyer and a Chartered Accountant (not necessarily in the same order).

     S is a female singer and lives in Ranchi. V lives in Bengaluru and he is neither doctor nor singer. One who resides in Kolkata, is a professor. Y is Chartered Accountant and lives neither in Chennai nor in Mumbai. W is a lawyer residing in Raipur. X lives in Chennai and he is not a singer. U lives in Mumbai.

66. What is the profession of V?

(A)  Singer

(B)  Chartered Accountant

(C)  Engineer

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (C)

67. Who is the Professor ?

(A)  T

(B)  U

(C)  V

(D)  X

(E)  None of the above

Answer: (A)

68. Who among the following lives in Bhopal ?

(A)  T

(B)  Y

(C)  Y or T

(D)  W

(E)  None of the above

Answer: (B)

69. Who is the Doctor ?

(A)  T

(B)  U

(C)  V

(D)  Y

(E)  None of the above

Answer: (E)

70. Where does the Doctor live ?

(A)  Mumbai

(B)  Bhopal

(C)  Chennai

(D)  Bengaluru

(E)  None of the above

Answer: (C)

71. Which of the following pairs of profession and place is not correct ?

(A)  Female singer-Ranchi

(B)  Professor-Kolkata

(C)  Lawyer-Raipur

(D)  Doctor-Bhopal

(E)  None of the above

Answer: (D)

72. Kusum’s position from left side of a line consisting of 16 girls,, becomes 8th when she was displaced 2 positions towards left. Kusum’s position, from right side of the line, before displacement, was-

(A)  9th

(B)  8th

(C)  7th

(D)  5th

(E)  None of the above

Answer: (C)

73. A, B, C, D, E are five persons who obtained different marks in some test. B obtained more marks than C only. D and E obtained marks less than A only. Who obtained the minimum marks ?

(A)  D

(B)  E

(C)  B

(D)  Insufficient data

(E)  None of the above

Answer: (E)

74. Interpersonal skills aim at improving job performance and making the …… a more valuable asset.

(A)  Employer

(B)  Employee

(C)  Customer

(D)  Doctor

(E)  None of the above

Answer: (B)

75. Which of the following is not a part of interpersonal skills ?

(A)  Feedback

(B)  Trust

(C)  Expectations

(D)  Values

(E)  Rigidity

Answer: (E)

76. A successful team leader expects his team members to be……… listeners.

(A)  Appreciative

(B)  Passive

(C)  Active

(D)  Marginal

(E) None of the above

Answer: (C)

77. The transmission of the receiver’s responses to the Sender is called-

(A)  Language

(B)  Speech

(C)  Feedback

(D)  Decoding

(E)  None of the above

Answer: (C)

78. All the vowels are removed from the English alphabets. Remaining alphabets are arranged once in increasing order and once in decreasing order. The letter (alphabet) whose position remains the same in both increasing and decreasing order is-

(A)  L

(B)  M

(C)  P

(D)  Q

(E)  None of the above

Answer: (E)

79. Saurabh is the son of the brother of Sunitha who is the sister of Suresh. How is Saurabh related to Suresh ?

(A)  Son

(B)  Son of uncle

(C)  Nephew

(D)  Son or Nephew

(E)  None of the above

Answer: (D)

80. A person moves 12 metres towards south, then turning to left, moves 16 metres. After that he again turns to his left and moves 12 metres. In which direction and how far is the person from his initial position ?

(A)  West, 16 metres

(B)  East, 40 metres

(C)  East, 16 metres

(D)  West, 40 metres

(E)  None of the above

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (E)

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...