Chhattisgarh P.S.C State Services (Pre.) Examination-2016 Held on 19-2-2017 Aptitude Test Paper-II Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh P.S.C State Services (Pre.) Examination-2016 Held on 19-2-2017

Aptitude Test Paper-II

1. All the six faces of a cube of edge 5 cm have been painted red and then it is cut into 125 unit cubes. The number of cubes having colourless faces is-

(A)  27

(B)  54

(C)  36

(D)  8

(E)  None of these

Answer: (A)

2. With the data of Q. 1, the number of unit cubes having only one face coloured is-

(A)  27

(B)  54

(C)  36

(D)  8

(E)  None of these

Answer: (B)

3. In an examination 80% of the candidates passed in English, 70% in Maths but 10% failed in both these subjects. If 144 candidates passed in both these subjects the total number of candidates passed in both these subjects, the total number of candidates was-

(A)  420

(B)  240

(C)  402

(D)  204

(E)  None of these

Answer: (B)

4. The missing numbers in the following sequence 2, 3, 5, 7, ………, …….., ____

(A)  9, 13

(B)  11, 13

(C)  13, 15

(D)  11, 15

(E)  None of these

Answer: (B)

5. The missing number in the following sequence 1, 2, 3, 1, 4, 9, 1, 16, ….. is-

(A)  36

(B)  49

(C)  64

(D)  81

(E)  None of these

Answer: (D)

6. Find the odd one out (if any) from the following-

(A)  Mercury

(B)  Hydrochloric acid

(C)  Water

(D)  Nitric acid

(E)  None of the above

Answer: (A)

7. Identify the number which is different from others in the following-

876, 885, 579, 696, 398

(A)  579

(B)  876

(C)  885

(D)  398

(E)  None of these

Answer: (D)

8. Arrange the following words according to the dictionary pattern-

nutant, nescience, nutrient, neutral, negotiate

(A)  nutant, neutral, negotiate, nescience, nutrient

(B)  nutant, neutral, nutrient, nescience, negotiate

(C)  nescience, negotiate,  nutant, nutrient, neutral

(D)  neutral, nescience, nutrient, nutant, negotiate

(E)  None of the above

Answer: (E)

9. In a code language ‘her idea has merit’ is written as ‘fa lu boo ma’, ‘merit list has been shown’ is written as ‘go he lu ki ja’, ‘name in merit list’ is written as ‘pa yak ho he’.

What does ‘he’ stand for ?

(A)  idea

(B)  merit

(C)  list

(D)  name

(E)  None of these

Answer: (*)

10. If 6 × 7 = 2, 3 × 5 = 5, 5 × 8 = 0, then 7 × 5 = ?

(A)  5

(B)  4

(C)  3

(D)  0

(E)  None of these

Answer: (A)

11. If A : B = 3 : 4, B : C = 5 : 6, C : D = 7 : 8 then A : D is –

(A)  64 : 35

(B)  3 : 8

(C)  8 : 3

(D)  35 : 64

(E)  None of these

Answer: (D)

12. If out of 10 students 3 were of 20 years age, 4 or 21 years and 3 of 22 years, the average age of these is-

(A)  20 years

(B)  22 years

(C)  21 years

(D)  19 years

(E)  None of these

Answer: (C)

13. If U is the spouse of Y, Z is the spouse of X, X and Y are sisters, S is the wife of T, X is the mother of T, R is the daughter of T, W is daughter of Y and P is the father of Y. Who is the mother of R ?

(A)  S

(B)  T

(C)  Y

(D)  X

(E)  None of these

Answer: (A)

14. With the data of Q. 13, who is grand daughter of X?

(A)  S

(B)  R

(C)  Z

(D)  U

(E)  None of these

Answer: (B)

15. With the data of Q. 13, who is father-in-law of U?

(A)  P

(B)  Y

(C)  W

(D)  T

(E)  None of these

Answer: (A)

16. Five students Mahendra, Jitendra, Dharmendra, Surendra, Narendra participated in a race. Mahendra completed the race before Jitendra but after Dharmendra. Surendra completed the race after Jitendra but before Narendra.

In the first position and the last position are respectively.

(A)  Dharmendra and Narendra

(B)  Narendra and Dharmendra

(C)  Mahendra and Narendra

(D)  Dharmendra and Jitendra

(E)  None of the above

Answer: (A)

17. Which letter will replace ‘?’ in the following?

A ? F J O U B

(A)  B

(B)  C

(C)  D

(D)  E

(E)  None of these

Answer: (B)

18. Ram has a rectangular plot which has been fenced with a 300 m long wire. Find the length and the breadth of the plot if the length is twice its width.

(A)  L = 24 m, B = 12 m

(B)  L = 100 m, B = 50 m

(C)  L = 20 m, B = 10 m

(D)  L = 60 m, B = 30 m

(E)  None of the above

Answer: (B)

19. A 60 pages book has n lines per page. If the number of lines were reduced by 3 then the number of pages go up by 10. The value of n is equal to-

(A)  30

(B)  22

(C)  31

(D)  12

(E)  None of these

Answer: (E)

20. Seema has 18 meters of cloth. She wants to cut it in two pieces in such a way that one piece will be 4 meter longer than the other. What will be the length of the shorter piece ?

(A)  7 meters

(B)  9 meters

(C)  2 meters

(D)  8 meters

(E)  None of these

Answer: (A)

Directions-(Q. 21 and 22) The total cost of producing plastic toys is Rs 2,50,000. The production cost on raw m arterial, labour, repairing of machines, advertisement and electricity is shown by the following Pie-chart.

21. On the basis of this Pie-chart the cost on electricity is-

(A)  Rs 12,500

(B)  Rs 25,000

(C)  Rs 15,000

(D)  Rs 18,000

(E)  None of these

Answer: (A)

22. How much the production cost on advertisement is less than that on repairing of machines?

(A)  Rs 25,000

(B)  Rs 37,500

(C)  Rs 10,000

(D)  Rs 12,500

(E)  None of these

Answer: (D)

Directions – (Q. 23-25) It is given that all the girls are of the different ages and Renu is one year older than Rekha. Rehana is two years younger to Renu. Rakhi is one year younger to Rehana. Ritu is two years younger than Rakhi. Rekha is two years older than Rakhi.

23. Which of the following is the order from the youngest to the oldest?

(A)  Renu, Rekha, Rehana, Rakhi, Ritu

(B)  Ritu, Rakhi, Rehana, Rekha, Renu

(C)  Ritu, Rekha, Rakhi, Renu, Rehana

(D)  Rehana, Renu, Rekha, Rakhi, Ritu

(E)  None of the above

Answer: (B)

24. The combined age of Renu and Rakhi is-

I. An odd number.

II. Equal to the combined age of Rekha and Rehana.

III. Twice the age of Rekha.

(A)  Only I is true

(B)  Only II is true

(C)  Only III is true

(D)  I and II are true

(E)  None of the above

Answer: (D)

25. One more girl Ruchi joins the group of 5 girls. Her age, in complete years is different from other girls. Which of the following statements about her age could be true?

I. Ruchi is younger than Renu but older than Rekha.

II. Ruchi is younger than Rakhi but older than Ritu.

III. Ruchi is younger than Rehana and older than Rakhi.

IV. Ruchi is younger than Rakhi and older than Renu.

(A)  Only II

(B)  Only III

(C)  Only IV

(D)  Only I

(E)  None of these

Answer: (A)

26. Introducing a man, a woman said, ‘his father-in-law’s father is my father-in-law.’ How the man is related to the woman?

(A)  Son-in-law

(B)  Son

(C)  Mother

(D)  Mother-in-law

(E)  None of the above

Answer: (A)

27. The speed of sound waves is 300 m/s. At a place a person hears the sound produced after 5 seconds while another hears the same sound after 6 seconds. The maximum and minimum distances between the two persons are-

(A)  1.8 km, 0.15 km

(B)  2.2 km, 0.20 km

(C)  2.8 km, 0.25 km

(D)  3.3 km, 0.3 km

(E)  None of the above

Answer: (D)

28. The ascending order of the following fractions  is-

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E)  None of these

Answer: (D)

29. If  then the values of x and y are given by-

(A)  x = 2, y = 5

(B)  x = 5, y = 2

(C)  x = 2, y = 9

(D)  x = 7, y = 1

(E)  None of these

Answer: (B)

30. Assign correct mathematical signs and find the missing figure.

If          4532 = 17

           8372 = 27

then     6247 = ?

(A)  ×,  +, −; 9

(B)  +, ×, −; 7

(C)  −, ×, +; 5

(D)  +, −, ×; 20

(E)  None of these

Answer: (B)

31. In a city, there were 40 accidents, 50 accidents and 60 accidents in a time period involving motorcycles, cars and trucks respectively. This data is represented by Pie diagram. What is the central angle of the part representing accidents by cars?

(A)  150°

(B)  120°

(C)  100

(D)  50°

(E)  None of these

Answer: (B)

32. Frequency distribution of the persons between the age group 20 years and 60 years is given as follows –

What is the number of persons within the age group 30 and 35 years?

(A)  Between 30 and 35

(B)  10

(C)  5

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (D)

33. How many such ‘4’ are there in the following series, which is immediately preceded by ‘7’ bit not immediately followed by ‘3’?

987654321742586746123474235674308744

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  5

(E)  None of these

Answer: (C)

34. How many words (with meaning or without meaning) can be formed with the letters of the word ‘DELHI’ which begin with the letter ‘E’?

(A)  5

(B)  6

(C)  12

(D)  24

(E)  None of these

Answer: (D)

35. If 1.5x = .05y, then what is the value of 

(A)  .935

(B)  .835

(C)  .735

(D)  .635

(E)  None of these

Answer: (A)

Directions- (Q. 36-41) Read the given passage and answer the questions that follow-

   Innovative Textiles Pvt. Ltd., run by two Brothers Krishna and Rajan, is a Raipur based Chattisghari Silk Garment export company. It was set up in 2001 by Krishna, who has a deep knowledge of designing and manufacturing silk garments. Rajan joined the company in 2010 after completing his M.B.A. Krishna was responsible for designing and production of the garments and Rajan for sales and liaisoning with the foreign importers. Personnel management, however, was jointly looked after by them. Since the inception of the company, Krishna had worked very hard to ensure its growth. He rewarded his committed workers and had even friendly relations with many such workers. However, he was intolerant to any carelessness, demand for salary hike or bonus demand and would take no time in firing such workers even if they happened to be very expert and committed ones. Rajan, on the contrary, would never be friend his employees but would give them their due. he would attentively listen to their suggestions, demands and even criticism. He believes in setting high goals for his employees and getting them accomplished by rewarding and motivating them.

In view of the increasing demand from the importers, Rajan wanted to reemploy many expert weavers fired by Krishna as to increase production and ensure quality, but it was a very tough task to convince Krishna. Though Krishna somehow agreed to take them back, yet he could not digest the move. He would often express his feelings by speaking sarcastically, bumping his hand on table, raising his eyebrows or getting sulk, which gradually made the atmosphere quite tense for the partners as well workers finally resulting in poor production. Rajan starts pondering over whether to continue with Krishna or to part with him, and set up a new company. However, in view of Krishn’a expertise in the field of garments as well as his contribution to the company, Rajan decides to take a chance and negotiate a deal with Krishna. Accordingly, both of t hem decide to have fifty per cent share each and Krishna is made in charge of designing and quality control. For production and personnel management they appoint a team of managers led by Vivek, an experienced M.B.A Rajan confines himself to sales and liaisoning. Krishna feels satisfied with the deal, so does Rajan. The workers, u nder the leadership of Vivek, start working as a motivated and result oriented team. Why not so, apart from a congenial atmosphere now they have been assured performance cum profit based incentive in addition to their salary.

36. An employer with good interpersonal skills has …….. relations with his employees.

(A)  Family

(B)  Very intimate

(C)  Professional

(D)  Unfriendly

(E)  None of the above

Answer: (C)

37. If you were Krishna, how would you react to your employees’ carelessness or salary/bonus hike ?

(A)  Fire them immediately

(B)  Overlook their carelessness and welcome their demands

(C)  Take no action

(D)  Take any action after looking into the matter with open mind

(E)  None of the above

Answer: (D)

38. We can achieve work targets by-

(A)  Motivation

(B)  Reward/punishment

(C)  Monitoring

(D)  All of the above

(E)  None of the above

Answer: (D)

39. Rajan’s habit of not befriending his employees but giving them their due is

(A)  Professional approach

(B)  Unprofessional approach

(C)  Whimsical approach

(D)  Rude approach

(E)  None of the above

Answer: (A)

40. Which of the following does not fall under interpersonal skills ?

(A)  Non-verbal communication

(B)  Listening skills

(C)  Decision making

(D)  Problem solving

(E)  None of the above

Answer: (E)

41. Who of the following demonstrates excellent interpersonal skills ?

(A)  Workers

(B)  Krishna

(C)  Rajan

(D)  All of the above

(E)  None of the above

Answer: (C)

42. Seven persons are sitting at a dining table. A is facing B who is to the left of C and right of D. C is to the left of E. F is to the left of D. If E and G exchange their seats and D and B also exchange their seats, then who is sitting to the left of E ?

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

(E)  None of these

Answer: (*)

43. 968 – 768 is divided by 4. The remainder is-

(A)  3

(B)  2

(C)  1

(D)  0

(E)  None of these

Answer: (D)

44. Mush, Kush and Bush each took part in two tests in some examination. Mush got 24 marks out of 60 in the first test and 32 out of 40 in the second test. Kush got 35 marks out of 70 and 54 out of 60 in the two tests. Bush got 27 out of 90 and 45 out of 50 in the two tests. Who got the maximum marks ?

(A)  Mush

(B)  Kush

(C)  Bush

(D)  Mush and Bush both

(E)  None of the above

Answer: (B)

45. Median of 15 numbers is 38. A number 17 is replaced by 33. The median-

(A)  Will increase by 16

(B)  Will increase by 8

(C)  Will increase by 1

(D)  Will remain the same

(E)  None of the above

Answer: (D)

46. Find the odd one out (if any) from the following-

Oxygen, Nitrogen, Hydrogen-peroxide, Hydrogen, Carbon dioxide

(A)  Hydrogen

(B)  Nitrogen

(C)  Hydrogen-peroxide

(D)  Carbon dioxide

(E)  None of the above

Answer: (C)

47. Kishan sells an article to Kamal at a profit of 25%. Kamal sells it to Kamlesh at a profit of 10% and Kamlesh sells it for Rs 231 to Karunesh to get a gain of 5%. What is the cost price at which Kishan bought the article?

(A)  Rs 180

(B)  Rs 160

(C)  Rs 140

(D)  Rs 120

(E)  None of these

Answer: (B)

48. The average of 4.86 gm, 5.69 gm, 5.12 gm, 4.71 gm, 4.94 gm, 5.04 gm is-

(A)  4.69 gm

(B)  4.59 gm

(C)  4.96 gm

(D)  4.46 gm

(E)  None of these

Answer: (E)

49. When the numerator of a fraction is increased by 4, the fraction increases by 2/3. What is the denominator of the fraction?

(A)  5

(B)  3

(C)  4

(D)  2

(E)  None of these

Answer: (E)

50. Value of (16)3/4 is-

(A)  12

(B)  16

(C)  48

(D)  6

(E)  None of these

Answer: (D)

51. If the heights of two cones are in the ratio of 1 : 3 and their diameters are in the ratio 3 : 5, the ratio of their volumes will be-

(A)  3 : 25

(B)  9 : 16

(C)  8 : 25

(D)  9 : 25

(E)  None of these

Answer: (A)

52. At 3 : 40 hrs the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of-

(A)  110°

(B)  120°

(C)  140°

(D)  130°

(E)  None of these

Answer: (D)

53. Furniture : Table : : Stationery : ?

(A)  Office

(B)  Chair

(C)  Pencil

(D)  Room

(E)  None of these

Answer: (C)

54. Arrange the following in a meaningful order-

I. Plan II. Revise III. Publish  IV. Think    V. Write

(A)  V, IV, III, II, I

(B)  I, II, III, IV, V

(C)  IV, I, V, II, III

(D)  II, I, III, IV,V

(E)  None of the above

Answer: (C)

55. How many times in a day the hands of a clock one straight, pointing opposite each other?

(A)  20

(B)  12

(C)  24

(D)  22

(E)  None of these

Answer: (D)

56. A man covers 270 km partly by bus and partly by car. If he covers 1/3 of the distance by bust at 30 km/h and the speed of the car was 45 km/h, the average speed for the whole journey was-

(A) 

(B)  40 km/h

(C) 

(D) 

(E)  None of these

Answer: (C)

57. If A earns 25% more than B, then B earns x% less than A. The value of x is-

(A)  25

(B)  20

(C)  15

(D)  10

(E)  None of these

Answer: (B)

58. A man goes from a place A to another place B. He covers half a distance at a speed of 50 km/h and other half at a speed of 70 km/h. His average speed for the whole journey is

(A)  56 km/h

(B)  54 km/h

(C)  60 km/h

(D)  65 km/h

(E)  None of these

Answer: (E)

59. If 123 stands for 987 and 426 for 684, then 234 stands for-

(A)  785

(B)  586

(C)  768

(D)  876

(E)  None of these

Answer: (D)

60. Which number in the dice is opposite 6?

(A)  1

(B)  4

(C)  5

(D)  2

(E)  None of these

Answer: (C)

61. If 2 + 4 + 6 + 8 ……. + 80 = S, then the value of S is-

(A)  1460

(B)  1580

(C)  1640

(D)  1680

(E)  None of these

Answer: (C)

62. Find the odd one out in the following-

17, 19, 29, 31, 39, 41

(A)  29

(B)  31

(C)  39

(D)  41

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions-(Q. 63-66) It is given that five cinema halls A, B, C, D and E are situated in the following manner

   A is 1 km to east of D. B is 4 km South to E. D is 3 km west to B. C is 2 m south to A.

63. How many km away is D for E?

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  5

(E)  None of these

Answer: (D)

64. Which three cinema halls are in the same line?

(A)  A, D and E

(B)  B, C and E

(C)  A, B and D

(D)  A, B and C

(E)  None of the above

Answer: (C)

65. Of the three cinema halls lying in a straight line which one is in the middle?

(A)  B

(B)  A

(C)  D

(D)  C

(E)  None of these

Answer: (B)

66. Which of the two distances are equal ?

(A)  AB and AC

(B)  AB and AD

(C)  BC and CD

(D)  AB and CD

(E)  None of the above

Answer: (A)

67. Statements :

1. All apples are pineapples.

2. All pineapples are grapes.

Conclusions:

I. All grapes are pineapples.

II. All apples are grapes.

Which of the following is correct?

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follows

(D)  Neither I nor II follows

(E)  None of the above

Answer: (B)

68. X is sister of W> Y is father of V. X is daughter of Z who is married to Y. V is brother of W. How is W related to Y?

(A)  Data inadequate

(B)  Son

(C)  Daughter

(D)  Son or daughter

(E)  None of the above

Answer: (D)

69. 5 years ago, the combined age of Suresh and his mother was 40 years. Now the ratio of their ages is 1 : 4. How old is the mother of Suresh?

(A)  38 years

(B)  42 years

(C)  43 years

(D)  36 years

(E)  None of these

Answer: (E)

70. First three letters of the word ‘COMPREHENSION’ are reversed and then last three letters are added and then the remaining letters are reversed and added, then which letter will be exactly in the middle?

(A)  N

(B)  S

(C)  E

(D)  O

(E)  None of these

Answer: (B)

71. Which letter will appear in place of ‘?’ in the following?

D, F, I, ?, N, P

(A)  J

(B)  K

(C)  L

(D)  M

(E)  None of these

Answer: (B)

72. Which one of the following figures is different from others in accordance with some rule ?

H, F, A, N, E, K

(A)  F

(B)  E

(C)  K

(D)  A

(E)  None of these

Answer: (B)

73. Below is given a related pair of words :

Director : Film (This is question pair)

The above pair is followed by the pairs given below :

Poem : Poet, Novel : Writer, Editor : Magazine, Chair : Carpenter, Wheat : Farmers.

Choose the pair (if any) that best expresses the relationship similar to the question pair.

(A)  Poem : Poet

(B)  Novel : Writer

(C)  Wheat : Farmer

(D)  Chair : Carpenter

(E)  None of the above

Answer: (E)

74. The missing number in the following table is-

(A)  34

(B)  36

(C)  38

(D)  40

(E)  None of these

Answer: (C)

75. The time by my watch is quarter past twelve. If the hour hand points to the east what is the direction opposite to the minute hand?

(A)  North

(B)  West

(C)  South

(D)  South-West

(E)  None of these

Answer: (A)

76. The missing number in the following series is-

1, 2, 4, 9, ………, 64, 186

(A)  27

(B)  25

(C)  23

(D)  21

(E)  None of these

Answer: (C)

77. A ladder 10 m long is place in a street and reaches a window 8 m high of a house keeping the foot of the ladder in the same position, the ladder is turned and reaches the window 6 m high on an opposite house. The breadth of the street is-

(A)  10√2 cm

(B)  12 m

(C)  13 m

(D)  14 m

(E)  None of these

Answer: (D)

78. If the cost of three apples and five mangoes is Rs 18 and that of five apples and 3 mangoes is Rs 14, then the cost of five apples is equal to-

(A)  Rs 5

(B)  Rs 10

(C)  Rs 4

(D)  Rs 6

(E)  None of these

Answer: (A)

79. The missing number in the following-

(A)  15

(B)  17

(C)  19

(D)  11

(E)  None of these

Answer: (E)

80. In a group of cows and hens, the number of legs was 14 more than the twice of the number of heads. The number of cows was-

(A)  5

(B)  7

(C)  10

(D)  14

(E)  None of these

Answer: (B)

81. A girl was born on September 1, 1970 which happened to be Tuesday. The next birthday will be Tuesday in the year-

(A)  1975

(B)  1977

(C)  1981

(D)  1982

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions-(Q. 82-86) Study the following information to answer the questions given below-

(i) Eight persons, E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table, two on each side.

(ii) There are three lady members and they are not seated next to each other.

(iii) J is between L and F.

(iv) G is between I and F.

(v) H, a lady member, is second to the left of J.

(vi) F, a  male member is seated opposite to E, a lady member.

(vii) There is a lady  between F and I.

82. Who among the following are the lady members?

(A)  E, H and J

(B)  E, G and J

(C)  G, H and J

(D)  F, G and J

(E)  None of these

Answer: (E)

83. Which of the following is true about J/

(A)  J is female member

(B)  J is male member

(C)  Sex of J cannot be determined

(D)  Position of J cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (B)

84. Who among the following is seated between E and H ?

(A)  G

(B)  J

(C)  F

(D)  K

(E)  None of these

Answer: (D)

85. Who among the following is immediate left of F?

(A)  I

(B)  J

(C)  L

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (B)

86. How many persons are seated between K and F?

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (E)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (E)

Answer: (B)

Answer: (E)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (B)

Answer: (E)

Answer: (D)

Answer: (E)

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...