Chhattisgarh Pre. B. Ed. Examination Held on 30-4-2017 Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh Pre. B. Ed. Examination Held on 30-4-2017

PART-I

General Mental Eligibility

 

1. Find the missing term.

(A) 

(B) 

(C) 10

(D) 20

Answer: (D)

2. Find the missing term.

840, 168, 42, 14, 7, (?)

(A) 1

(B) 7

(C) 9

(D) 12

Answer: (B)

3. Find the missing term.

1/4 : 1/8 : : 2/3 : (?)

(A) 1/4

(B) 1/3

(C) 1/7

(D) 1/2

Answer: (B)

4. Which letter is on the face opposite to D?

(A) C

(B) E

(C) H

(D) Cannot be determined

Answer: (B)

5. Select from the alternative the box that can be formed by folding the sheet shown in fig. X.

Answer: (A)

6. Complete the pattern.

Answer: (D)

7. The number of triangles in the given figures are-

(A) 14

(B) 20

(C) 21

(D) 22

Answer: (B)

8. The number of squares in the given figure are-

(A) 34

(B) 54

(C) 55

(D) 56

Answer: (C)

9. If + means ÷, − means ×, × means −, ÷ means, +, () means () then

(36 + 4 – 3 × 10 ÷ 7) + 8 = ?

(A) 18/7

(B) 17/8

(C) 3

(D) None of these

Answer: (C)

10. The total of ages of Ram, Rahim and John is 68 years. What was the total of their ages four year ago?

(A) 54 years

(B) 56 years

(C) 59 years

(D) 64 years

Answer: (B)

11. In the following sequence of diagrams which number will occupy the blank space?

(A) 9

(B) 10

(C) 26

(D) None of these

Answer: (B)

12. 

(A) 14

(B) 12

(C) 16

(D) 18

Answer: (B)

13. 

(A) 14

(B) 16

(C) 28

(D) None of these

Answer: (A)

14. 

(A) F

(B) W

(C) I

(D) S

Answer: (*)

15. Find the odd pair.

AZ, BY, CX, DV

(A) AZ

(B) BY

(C) CX

(D) DV

Answer: (D)

16. Find the odd one from the given group of letters.

RTVX, NPRT, GHJL, MOQS

(A) NPRT

(B) GHJL

(C) MOQS

(D) RTVX

Answer: (B)

17. Find the odd pair of number. (9, 49), (13, 121), (10, 61), (7, 25)

(A) 13, 121

(B) 9, 49

(C) 10, 61

(D) 7, 25

Answer: (C)

18. Find out the odd one.

Answer: (C)

19. Which number is on the face opposite to 4?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) Cannot find

Answer: (B)

20. Find the missing term.

(A) 864

(B) 1234

(C) 1356

(D) 862

Answer: (A)

21. If in a certain code language ‘ARIHANT’ is written as ‘BTLLFTA’, then how will ‘HONESTY’ be written in that code ?

(A) IQQIZFX

(B) IQQXIZF

(C) IQQIXZF

(D) IQQIXFZ

Answer: (C)

22. In a certain code language ‘NATURAL’ is coded as ‘MZGFIZO’ then how will ‘CARE’ be written in that language?

(A) XZIV

(B) XZVI

(C) XVZI

(D) XIZV

Answer: (A)

23. Find the missing term.

(A) 235

(B) 141

(C) 144

(D) 188

Answer: (D)

24. Find the missing term.

(A) 5

(B) 6

(C) 4

(D) 3

Answer: (C)

25. Find the missing term.

(A) 13

(B) 15

(C) 17

(D) 19

Answer: (B)

26. In a certain code language ‘WIND’ is written as ‘414923’ ‘SAND’ is written as ‘414119’ then how will ‘FASHION’ be written in that code?

(A) 1451981916

(B) 1415989161

(C) 1415981961

(D) 1415981916

Answer: (D)

27. The number of triangle in the given figure are-

(A) 41

(B) 43

(C) 48

(D) 49

Answer: (A)

28. Find the missing term.

NEUROTIC : TICRONEU : : PSYCHOTIC : (?)

(A) TICCOHPSY

(B) TICOCHPSY

(C) TICCHOPSY

(D) TICHCOPSY

Answer: (C)

29. Find the missing term :

FGEHJ : BCADF : VWUXZ : (?)

(A) NKLMO

(B) GFBAC

(C) HIJKL

(D) OPNQS

Answer: (D)

30. Find the missing term.

nd, iy, dt, yo, tj, (?)

(A) mp

(B) nq

(C) of

(D) oe

Answer: (D)

PART-II

General Awareness

31. Carnatic music in India originated in the-

(A) 12th Century to 13th Century

(B) 14th Century to 15th Century

(C) 13th Century to 14th Century

(D) None of the above

Answer: (B)

32. Gram Sabha was introduced in which Amendment of Constitution of India?

(A) 73rd Amendment

(B) 74th Amendment

(C) 71st Amendment

(D) None of these

Answer: (A)

33. As per the Census 2011, which of the following States is least populous?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Kerala

(C) Sikkim

(D) None of the above

Answer: (C)

34. Economic Planning in India is subject in the Constitution of India-

(A) State List

(B) Union List

(C) Concurrent List

(D) None of these

Answer: (C)

35. Which of the following is the first fertilizer plant in public sector?

(A) Gujarat Narmada fertilizer

(B) Nangal fertilizer

(C) Sindri fertilizer

(D) Kochi fertilizer

Answer: (C)

36. Which of the following disease is not caused by virus?

(A) Small-pox

(B) Mumps

(C) Rabies

(D) Diphtheria

Answer: (D)

37. Bacteria was discovered by-

(A) Harvey

(B) Leeuwenhoek

(C) Landsteiner

(D) Eijkman

Answer: (B)

38. In the content of Census 2011, which of the following year is called micro divide year?

(A) 1951

(B) 1961

(C) 1950

(D) 1947

Answer: (A)

39. Which of the following is administrative report of Akbar’s Reign?

(A) Akbarnama

(B) Ain-i-Akbari

(C) Ruquaat

(D) None of these

Answer: (B)

40. Who was associated with the Red Shirts Movement?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Ballabh Bhai Patel

(D) Abdul Gaffar Khan

Answer: (D)

41. Which of the following was first Atomic Reactor in India?

(A) Purnima-I

(B) Apsara

(C) Kamini

(D) Dhruva

Answer: (B)

42. In which Schedule of Constitution of India, the list of official languages of India are given ?

(A) Schedule-8

(B) Schedule-1

(C) Schedule-2

(D) Schedule-7

Answer: (A)

43. Which state has maximum number of Institution in top 100 institution as per National Institutional Ranking Framework (NIRF)?

(A) Maharashtra

(B) West Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Uttar Pradesh

Answer: (C)

44. Rashtriya Ucchtar Shiksha Abhiyan (RUSA) was launched in-

(A) 2012

(B) 2013

(C) 2014

(D) 2015

Answer: (B)

45. The Gross Enrolment Ratio (GER) of India in the context of Higher Education in 2014-15 was-

(A) 24.3

(B) 25.3

(C) 23.3

(D) 23.5

Answer: (A)

46. South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) has its secretariat in –

(A) Dacca (Bangladesh)

(B) Kathmandu (Nepal)

(C) Islamabad (Pakistan)

(D) None of the above

Answer: (B)

47. Which of the following is true about Goods and Services Tax (GST) ?

(A) It is value added tax

(B) It will be levied on manufacture, sale and consumption

(C) It is an indirect tax

(D) All of the above

Answer: (D)

48. What is Repo rate?

(A) It is the rate on which Reserve Bank of India lends money to State Government

(B) It is the rate on which Reserve Bank of India lends money to its clients

(C) It is the rate of which Commercial Banks lend money to Regional Rural Banks

(D) None of the above

Answer: (B)

49. The colour of which of the following soil is due to oxide of iron?

(A) Forest soil

(B) Laterite soil

(C) Black soil

(D) Alluvial soil

Answer: (B)

50. The State is the ………. most populous State.

(A) 17th

(B) 18th

(C) 19th

(D) 16th

Answer: (D)

PART-III

Educational Interest

51. Multimedia approach is used in-

(A) Behavioural Technology

(B) Teaching Technology

(C) Distance Education

(D) Programmed Instruction

Answer: (B)

52. Instruction medium affects the absence and escape from class teaching-

(A) Agreed

(B) Indefinite

(C) Disagreed

(D) None of these

Answer: (B)

53. There is equal participation of teacher and learner in the-

(A) Lecture method

(B) Demonstration method

(C) Question-answer technique

(D) None of the above

Answer: (C)

54. To motivated teacher will have following attributes-

(A) Unrealistic level of aspiration

(B) Goal-directed behaviour

(C) Dissatisfaction

(D) Deprivation of needs

Answer: (B)

55. The teacher who has developed an interest in teaching-

(A) Studies problems of student behaviour

(B) Compares different types of tests

(C) Refuses to be guided by the rule of the thumb

(D) Cannot deal with the children effectively

Answer: (A)

56. Educationally, maladjusted children are-

(A) Very poor in achievement

(B) Depressed with their educational problem

(C) Both of these A & B

(D) None of the above

Answer: (C)

57. Who proposed 10 + 2 + 3 system in Education?

(A) Kothari Commission

(B) Mudaliar Commission

(C) Radha Krishnan Commission

(D) None of the above

Answer: (A)

58. ‘Spare the stick and spoil the child’. This assumption is related to what type of discipline which has been advocated?

(A) By naturalist philosophy

(B) By pragmatist philosophy

(C) In Victorian era

(D) In democratic era

Answer: (C)

59. Acquisition of information and knowledge is-

(A) Ability to learn

(B) Ability to adjust

(C) Ability to memorize

(D) None

Answer: (A)

60. Teacher’s knowledge in student’s needs and interests are covered by the subject-

(A) Philosophy of education

(B) Psychology of education

(C) Sociology of education

(D) Politics of education

Answer: (B)

61. If any student get the same marks in a test by many examiners-

(A) Objective

(B) Valid

(C) Reliable

(D) None of these

Answer: (C)

62. Which test is designed to reveal a person’s strength and weakness in one or more areas of the field being used?

(A) Interest test

(B) Diagnostic test

(C) Objective test

(D) Oral test

Answer: (B)

63. Nature and nurture refers to –

(A) Internal and external environment

(B) Temprament and character

(C) Physical features and temperament

(D) Heredity and environment

Answer: (D)

64. That teacher should be considered most successful who-

(A) Who takes interest in the development of the students

(B) Maintains discipline

(C) Gives good marks

(D) Gives home work regularly

Answer: (A)

65. policy on education regards education is unique-

(A) Consumption

(B) Investment

(C) Source of income

(D) Expenditure

Answer: (B)

66. The first Open School was established in India in the year-

(A) 1969

(B) 1979

(C) 1989

(D) 1999

Answer: (C)

67. What should be done to develop different abilities in students?

(A) Will lecture on the importance of abilities

(B) Will give examples of able men

(C) To develop a particular ability in students, they should be instructed to make effort for it

(D) All of the above are not helpful in development of ability

Answer: (D)

68. The teacher should promote –

(A) Anxiety among the students to complete the syllabus in a hurry

(B) Harassing the students to complete the work

(C) Encourage interactive communication among students

(D) Punishment to students whenever they put a question

Answer: (C)

69. A method of discovery and research is –

(A) Lecture method

(B) Inductive method

(C) Deductive method

(D) Project method

Answer: (B)

70. The students of today are

(A) Careless and intelligent

(B) Not devoted to studies

(C) Dedicated to studies

(D) Of sharp mind

Answer: (*)

71. A prime requisite for one who enters the teaching profession is-

(A) An IQ over 125

(B) Public speaking ability

(C) Good health

(D) Extra income

Answer: (C)

72. Find the odd one out-

(A) Recall

(B) Recognition

(C) Trace

(D) Remembering

Answer: (C)

73. The meaning of universalization of primary education is –

(A) To provide education to all

(B) To provide education to all girls

(C) To provide free and compulsory education to the age group of 6-14

(D) To provide free and compulsory education to all children

Answer: (D)

74. Work experience in education means-

(A) Education for productivity with rural

(B) Working for a new social order

(C) Experience in industrial and technological world

(D) Education for orientation towards vocational courses

Answer: (D)

75. Frustration for the motives causes-

(A) Inferiority

(B) Anxiety

(C) Inefficiency

(D) Behaviour disorders

Answer: (D)

76. To identify non-social students, in your class, you as teacher would apply-

(A) Aptitude test

(B) Sociometric test

(C) IQ test

(D) Achievement test

Answer: (B)

77. Student learn through activity because-

(A) Activity is creative

(B) Activity is done by the student himself

(C) Activity is interesting

(D) Involves physical labour

Answer: (B)

78. Generally, it is believed, that a teacher should be …… with the students.

(A) Strict and unapproachable

(B) Strict and introvert

(C) Respectable but friendly

(D) Independent and approachable

Answer: (C)

79. The main task of educational computer is-

(A) Scoring the answers

(B) Preserve the information

(C) Analysis of data

(D) All of the above

Answer: (D)

80. Computer language is based on-

(A) Number system

(B) Symbol system

(C) Series system

(D) None of these

Answer: (A)

PART-IV

General Hindi

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (B)

PART-V

General English

91. (1) As a result Raman fell asleep.

(2) Thus Raman expressed his view about the poems.

(3) So he insisted that Raman listens to his poems.

(4) A poet wanted to inspire Raman.

The correct order of the sentences will be-

(A) 3, 2, 1, 4

(B) 1, 4, 2, 3

(C) 1, 2, 3, 4

(D) 4, 3, 1, 4

Answer: (D)

92. The report is badly written. …………. it is inaccurate.

(A) Moreover

(B) Finally

(C) However

(D) Menwhile

Answer: (A)

Directions-(Q. 93-95) Earthquakes are the sudden shock and shaking of the earth’s surface. They can be felt over large geographical areas for brief moments of time.

    There are nearly 20 tectonic plates that are along the earth’s surface that continuously more past each other. Huge rocks are formed at the edges of the plates. The shifting of these rocks cause earthquakes.

93. Earthquake occurs when-

(A) tectonic plates move

(B) rocks at the edges of tectonic plates move

(C) tectonic plates enlarge or shrink

(D) All the above

Answer: (D)

94. Earthquake occurs-

(A) sometimes in a wide area

(B) in a small area

(C) sometimes in a small area, sometimes in a wide area

(D) always in a wide area

Answer: (D)

95. During an earthquake the earth shakes continuously for-

(A) A few days

(B) Some seconds

(C) Few hours

(D) About one month

Answer: (B)

96. The opposite of proportionate is-

(A) misproportionate

(B) disproportionate

(C) aproportionate

(D) unproportionate

Answer: (B)

97. To seek (take) permission we can say-

(A) May I take your cycle?

(B) Would I take your cycle?

(C) Should I take your cycle?

(D) Will I take your cycle?

Answer: (A)

98. ……… Ganga is a holy river.

(A) A

(B) An

(C) The

(D) None of these

Answer: (C)

99. I want …….. milk for the baby because she is hungry.

(A) little

(B) a little

(C) few

(D) a few

Answer: (B)

100. She painted the pictures-

(A) beautiful

(B) beautifully

(C) beauty

(D) beautify

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...