Chhattisgarh PSC (Pre.) Examination Held on 18-2-2018 Aptitude Test Paper-II Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh PSC (Pre.) Examination Held on 18-2-2018

Aptitude Test Paper-II

1. What will be the remainder when 17200 is divided by 18?

(A) 18

(B) 17

(C) 2

(D) 1

(E) None of the above

Answer: (D)

2. Sum of three consecutive odd numbers is 33. The largest number is-

(A) 9

(B) 11

(C) 13

(D) 15

(E) None of the above

Answer: (C)

3. When rates of oranges were decreased by 20% then a man can buy 5 more oranges in Rs 10. What is the new cost of one orange?

(A) Rs 0.20

(B) Rs 0.40

(C) Rs 0.60

(D) Rs 0.80

(E) None of the above

Answer: (B)

Directions – (Q. 4 to 7) Based on the diagram given below. Answer these question.

• Rectangle represents males

• Triangle represents educated

• Circle represents urban

• Square represents civil servants

4. How many among the following is an educated male who are not the urban resident?

(A) 11

(B) 9

(C) 5

(D) 4

(E) None of the above

Answer: (A)

5. How many among the following is a female, urban resident and also a civil servant?

(A) 6

(B) 7

(C) 10

(D) 13

(E) None of the above

Answer: (C)

6. How many among the following in uneducated and also an urban male?

(A) 12

(B) 11

(C) 3

(D) 2

(E) None of the above

Answer: (A)

7. How many among the following are educate male who hails from urban area?

(A) 2

(B) 4

(C) 5

(D) 11

(E) None of the above

Answer: (B)

8. The number of numbers between 10 and 120 which are completely divisible by 7 and which consist of the digit ‘1’ in any place is-

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

(E) None of these

Answer: (D)

9. The sum of all the significant two digit numbers which are formed by the digits 0, 1 and 2 (repetition of digits allowed) is-

(A) 63

(B) 91

(C) 96

(D) 99

(E) None of these

Answer: (C)

10. One term in the following series is wrong. What is the term?

130, 126, 110, 78, 10

(A) 78

(B) 110

(C) 10

(D) 130

(E) None of these

Answer: (A)

11. Who among P, Q, R, S, T is in the exactly middle while standing in a line?

(I) Q is to be immediate right of R.

(II) T is exactly between P & R.

(III) Q is exactly between R & S?

(A) P

(B) Q

(C) R

(D) S

(E) None of these

Answer: (C)

Directions- (Q. 12 to 16) Study the Pie Chart and answer the question.

A – Printing cost

B – Cost of paper

C – Miscellaneous

D – Royalty

E – Advertisement charges

F – Binder’s charges

12. If the Miscellaneous charges are Rs 6,000, the advertisement charges are-

(A) Rs 9,000

(B) Rs 27,000

(C) Rs 1,333.33

(D) Rs 15,000

(E) None of these

Answer: (B)

13. If the cost of printing is Rs 17,500, then the royalty is

(A) Rs 7,500

(B) Rs 40,833.33

(C) Rs 15,000

(D) Rs 750

(E) None of these

Answer: (A)

14. The central angle of the sector for the binder’ charges is-

(A) 36°

(B) 64.8°

(C) 54°

(D) 20°

(E) None of these

Answer: (B)

15. The central angle of the cost of printing is more, than that of the cost of paper by-

(A) 25°

(B) 44°

(C) 90°

(D) 54°

(E) None of these

Answer: (C)

16. If the total sale of book is Rs 97,500 including 30% profit on the production cost, then the royalty is-

(A) Rs 14,625

(B) Rs 5,000

(C) Rs 6,500

(D) Rs 15,250

(E) None of these

Answer: (E)

17. Which of the following is characteristics of effective communication?

(A) to respond immediate to the receiver

(B) to inform the matter in minimum cost and minimum time

(C) to transmit the right information at the right time to the right person

(D) to understand the clues given by the sender

(E) None of these

Answer: (C)

18. For effective interpersonal communication one must not be-

(A) Specific

(B) Timely

(C) Clear

(D) Valid

(E) General

Answer: (E)

19. Interpersonal skills-

(A) can be acquired by training

(B) are inherited in nature

(C) can be both acquired and inherited

(D) can be sometimes acquired and sometimes inherited

(E) None of these

Answer: (A)

20. People with good interpersonal skills are required in an organization because

(A) They are more productive

(B) They look for solutions to problems

(C) They have positive attitude towards their work

(D) All of the above

(E) None of these

Answer: (D)

21. The price of a cricket bat is reduced by half and the resulting price is again reduced by 10%. What percentage of the original price is the final price?

(A) 10%

(B) 30%

(C) 45%

(D) 65%

(E) None of the above

Answer: (C)

22. A, B and C together earn Rs 2,700 in 18 days, A and C together earn Rs 940 in 10 days, B and C together earn Rs 1,520 in 20 days. Then the daily earning of C is-

(A) Rs 20

(B) Rs 40

(C) Rs 10

(D) Rs 70

(E) None of the above

Answer: (A)

23. A man walks 7 km eastwards, turns right and walks 3 km and further turns right and walks 11 km. How far is he from the starting point?

(A) 8 km

(B) 3 km

(C) 6 km

(D) 5 km

(E) None of these

Answer: (D)

Directions- (Q. 24 to 28) Statements A/B are given for the following conclusions. Examine the logical application of the conclusions and decide which of the answers is correct?

(A) Only I is inferred

(B) Only II is inferred

(C) Both I and II are inferred

(D) Either I or II is inferred

(E) Neither I nor II is inferred

24. Statements:

All students are boys.

No boy is dull.

Conclusions:

(I) No students is dull.

(II) There are no girls in the class.

Answer: (C)

25. Statements:

All employees except one or two are slow and inactive.

All employees are old man.

Conclusions:

(I) Some employees are efficient.

(II) Some old man are good employees.

Answer: (C)

26. Statements:

Some girls are pilots.

All pilots are efficient.

Conclusions
(I) All male pilots are efficient.

(II) All girl pilots are efficient.

Answer: (C)

27. Statements:

Homeopathic medicines are now popular only in India.

Conclusions
(I) Homeopathic medicines are popular in the West.

(II) Homeopathic medicines are not popular in the West.

Answer: (B)

28. Statements:

Few shops in the market have neon lights but they all have signbords.

Conclusions
(I) Some shops have signboards.

(II) Some shops have no neon lights

Answer: (B)

29. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock, when the time is 4:20 is-

(A) 0°

(B) 10°

(C) 5°

(D) 20°

(E) None of the above

Answer: (B)

Directions- (Q. 30 to 34) In each question there is a problem in the form of decision-making followed by two courses of action numbered I and II. Give your correct answer from the following

(A) If only I follows

(B) If only II follows

(C) If either I or II follows

(D) If neither I nor II follows

(E) If both I and II follows

30. Statements: Many villages face flood fury every year in the monsoon.

Course of Action:

(I) Timely evacuation of the people is necessary.

(II) The government should take measures to control floods by building dams etc.

Answer: (E)

31. Statements: The police harass the common man.

Course of Action:

(I) The government should take firm steps against the earring policeman.

(II) The police force should be educated for public dealing.

Answer: (E)

32. Statements: The younger people do not look after their elders.

Course of Action:

(I) Legal action should be taken.

(II) Old age homes should be opened.

Answer: (C)

33. Statements: School uniform is a burden on the poor parents.

Course of Action:

(I) Poor parents should stop buying school uniform.

(II) Schools can provide subsidy on school uniforms.

Answer: (B)

34. Statements: Trade unions slow down the industrial production.

Course of Action:

(I) Trade unions should be banned.

(II) Industry should employ persons are temporary basis.

Answer: (D)

35. The two missing numbers (?, ?) in the following series

11, 13, 17, 19, 23, ? , ?

are respectively –

(A) 27 and 29

(B) 31 and 33

(C) 31 and 35

(D) 29 and 31

(E) None of these

Answer: (D)

36. The missing number (?) in the following series

11, 7, 20, 12, 38, ?, 74, 42 is

(A) 32

(B) 28

(C) 26

(D) 24

(E) None of these

Answer: (E)

37. If there are four clocks, one ticks after every 30 minutes, second one ticks after every 45 minutes, third one ticks after every 1 hour and 45 minutes and fourth one ticks after every 15 minutes. They all ticked together at exactly 12 noon. Then when will they tick together next time?

(A) 9:00 AM

(B) 7:30 PM

(C) 10:30 AM

(D) 10:30 PM

(E) None of these

Answer: (D)

38. Value of  is-

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 5

(E) None of these

Answer: (D)

39. If  then value of n is-

(A) 0

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) None of these

Answer: (C)

40. The ability to ……….. and manage the motivations, emotions and behaviour of oneself and others results in effective interpersonal skills.

(A) command

(B) read

(C) write

(D) speak

(E) None of the above

Answer: (B)

41. Which of the following statement is not correct about communication process?

(A) It is a dynamic process

(B) It is a static process

(C) Feedback is possible in two way communication

(D) Message is the part of communication process

(E) None of these

Answer: (A)

42. Which of the following is not a communication barrier?

(A) Emotionality

(B) Conciseness

(C) Limited vocabulary

(D) Fear of superiors

(E) Information overload

Answer: (B)

43. While listening to others one should not-

(A) Respond

(B) Evaluate the message

(C) Nod or shake head

(D) Interpret the message

(E) Make quick reaction

Answer: (E)

44. If 34a = (81)1 and (10)1/b = 0.001 then what will be the value of 2a (16)b ?

(A) 16

(B) 4

(C) 3

(D) 1

(E) None of the above

Answer: (D)

45. The next term of the following series is-

1, 3, 4, 8, 15, 27, ….

(A) 37

(B) 44

(C) 48

(D) 55

(E) None of the above

Answer: (E)

46. One selling a chair for Rs 864, Anil incurs a loss of 4%. At what price should he sell the chair to get a profit of 16%?

(A) 864

(B) 1044

(C) 1235

(D) 1425

(E) None of the above

Answer: (B)

47. If  then the value of x is-

(A) 0.256

(B) 0.0256

(C) 0.00256

(D) 0.000256

(E) None of the above

Answer: (E)

Directions- (Q. 48 to 51) Study the following bar chart, which represents the income and expenditure of a company and answer the questions.

48. What is the difference of profit between the years 2001 and 2002?

(A) Rs 10 Lacs

(B) Rs 20 Lacs

(C) Rs 25 Lacs

(D) Zero

(E) None of the above

Answer: (A)

49. In how many years the income of company is more than the average income?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) None of the above

Answer: (C)

50. In which year company has got maximum profit?

(A) 2001

(B) 2002

(C) 2003

(D) 2004

(E) None of the above

Answer: (D)

51. In which year the expenditure of company is equal to income of year 2002?

(A) 2000

(B) 2001

(C) 2002

(D) 2004

(E) None of the above

Answer: (E)

52. A girl leaves from her home. She first walk 30 meters in North-West direction and then 30 meters in South-West direction. Next, she walk 30 meters in South-East direction. Finally, she turns towards her home. In which direction is she moving?

(A) North-West

(B) North-East

(C) South-East

(D) South-West

(E) None of these

Answer: (B)

53. Which one of the following fraction is the greatest?

1/8, 3/10, 4/20, 1/6, 2/20

(A) 1/8

(B) 1/6

(C) 4/20

(D) 2/20

(E) None of the above

Answer: (E)

Directions – (Q 54 to 58) Given below the survey record of areas A, B, C and D for five years, each area having one thousand men and one thousand women. The record shows the number of literate men and women in each area.

54. What per cent of women of area A are literate in average?

(A) 72%

(B) 73%

(C) 74%

(D) 70%

(E) None of these

Answer: (C)

55. What is the difference in literacy percentage of 2012 and 2013 approximately?

(A) 4.9

(B) 8.3

(C) 6.5

(D) 2.4

(E) None of these

Answer: (D)

56. What per cent of men and women in the four areas were literate during these five years?

(A) 88.84

(B) 84.88

(C) 80.88

(D) 86.12

(E) None of these

Answer: (B)

57. What percentage of men are literate in average?

(A) 87.55

(B) 55.87

(C) 87.87

(D) 85.55

(E) None of these

Answer: (A)

58. In which area has the literacy rate of men and women increased the most?

(A) B

(B) D

(C) A

(D) C

(E) None of these

Answer: (C)

59. In the following question, the given equation will become correct after interchanging two symbols. Choose the correct option.

5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3 (equation)

(A) − & ÷

(B) + & ÷

(C) + & −

(D) − & ×

(E) None of these

Answer: (A)

Directions – (Q. 60 to 64) Study the table of 100 students based on the marks by them in physics and chemistry, answer the questions.

60. The number of students scoring less than 40% marks in average is-

(A) 13

(B) 19

(C) 20

(D) 27

(E) None of these

Answer: (D)

61. If at least 60% marks in physics are required for pursuing higher studies in physics, how many student will be eligible to pursue higher studies in physics?

(A) 27

(B) 32

(C) 34

(D) 41

(E) None of these

Answer: (B)

62. What is the difference between number of students passed with 30 as cut-off marks in chemistry and those passed with 30 as cut-off marks in average?

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

(E) None of these

Answer: (D)

63. The percentage of number of students getting at least 60% marks in chemistry over those getting at least 40% marks in average-

(A) 21%

(B) 27%

(C) 29%

(D) 31%

(E) None of these

Answer: (C)

64. 23 Students were eligible for a symposium in chemistry the minimum qualifying marks in chemistry for eligible for symposiums would be in the range-

(A) 40-50

(B) 30-40

(C) 20-30

(D) Below 20

(E) None of these

Answer: (B)

65. Given that y = x2 + 6x + 15, minimum value of y-

(A) is 10

(B) is 12

(C) is 15

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Answer: (E)

66. The missing number in place of A is

(A) 42

(B) 43

(C) 32

(D) 33

(E) None of these

Answer: (D)

67. Correct option for X is-

(A) 10

(B) 15

(C) 32

(D) 12

(E) None of these

Answer: (C)

68. On what dates in April 2001, did Wednesday fall?

(A) 1st, 8th, 15th, 22nd, 29th

(B) 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th

(C) 4th, 11th, 18th, 25th

(D) 3rd, 10th, 17th, 24th

(E) None of the above

Answer: (C)

69. How many triangles are there in the figures given below?

(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) 10

(E) None of the above

Answer: (D)

70. The value of X in the following figure is-

(A) 2031

(B) 731

(C) 1625

(D) 1

(E) None of the above

Answer: (A)

71. Two position of a block are shown below-

When 2 is at the bottom, which number will be at the top?

(A) 1

(B) 3

(C) 4

(D) 6

(E) None of the above

Answer: (E)

Directions- (Q. 72 to 76) In the following question, the symbols @, ©, $, % and # are used with the following meanings as illustrated below :

“A $ B” means ‘A is not smaller than B’;

“A © B” means ‘A is neither smaller than nor greater than B’;

“A @ B” means ‘A is neither smaller than nor equal to B’;

‘A # B’ means ‘A is not greater than B’;

“A % B” means ‘A is neither greater than nor equal to B’.

Now, in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and given answer accordingly.

72. Statements :

K © P, P @ Q, Q $ R

Conclusions : (I) K @ R  (II) R % P   (III) Q % K

(A) Only I and II are true

(B) Only II and III are true

(C) Only III is true

(D) All are true

(E) None of these

Answer: (D)

73. Statements:

D © K, K # F, F @ P

Conclusions: (I) P @ D    (II) K # P    (III) F $ D

(A) Only I is true

(B) Only II is true

(C) Only III is true

(D) Only II and III are true

(E) None of these

Answer: (C)

74. Statements:

M @ D, D © V, V $ W

Conclusions: (I) W @ M  (II) M % V  (III) D $ W

(A) Only II and III are true

(B) Only II is true

(C) Only III is true

(D) Only I is true

(E) None of these

Answer: (E)

75. Statements:

M @ J, J $ T, T © N

Conclusions: (I) N # J      (II) T % M (III) M @ N

(A) Only I is true

(B) Only I and II are true

(C) All are true

(D) Only II and III are true

(E) None of these

Answer: (C)

76. Statements:

H % J, J © N, N @ R

Conclusions: (I) R % J     (II) H @ J    (III) N @ H

(A) Only I and II are true

(B) Only I and III are true

(C) Only II and III are true

(D) All are true

(E) None of these

Answer: (B)

77. If INK is coded as 91411 and RED is coded as 1854, then PEN will be coded as-

(A)16514     

(B) 14176

(C) 14562

(D) 151614

(E) None of these

Answer: (A)

78. The greatest number amongst 21/2, 31/3, 81/8 and 91/9 is-

(A) 91/9

(B) 81/8

(C) 31/3

(D) 21/2

(E) None of the above

Answer: (C)

79. The average of three numbers x, y and z is xy. Then z is equal to-

(A) 3xy – x – y

(B) xy – x – y

(C) 3xy + x + y

(D) 3xy – (x – y)

(E) None of the above

Answer: (A)

80. There are four hotels in a town. 3 men check into hotels in a day. In how many ways all of them can check into different hotels?

(A) 9

(B) 12

(C) 24

(D) 27

(E) None of these

Answer: (C)

81. In how many ways a leap year can have 53 ‘Friday’?

(A) 53

(B) 2

(C) 1

(D) 0

(E) None of these

Answer: (B)

82. Insert the missing number of the series.

165, 195, 255, 285, 345, (?)

(A) 453

(B) 455

(C) 535

(D) 375

(E) None of these

Answer: (D)

83. Which of the following is different (if any) from the other?

Red Fort – Agra, Charminar – Hyderabad, Jahangir Art Gallery – Mumbai, Gateway of India – New Delhi, Aghakhan Palace – Pune.

(A) Jahangir Art Gallery – Mumbai

(B) Red Fort – Agra

(C) Aghakhan Palace – Pune

(D) Gateway of India – New Delhi

(E) None of these

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (E)

Answer: (B)

Answer: (D)

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...