Chhattisgarh Public Service Commission (CG PSC) State Services Preliminary Examination-2016 Held on February 19, 2017 General Studies Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh Public Service Commission (CG PSC)

State Services Preliminary Examination-2016 Held On February 19, 2017

Paper-1 GENERAL STUDIES

1. Which faculty is not available in the Indira Kala Sangeet University Khairagarh?

(a)  Dance

(b)  Music

(c)  Painting

(d)  Education

(e)  None of these

Answer: (e)

2. Out of the following, which is the Chhattisgarhi ‘Pranay geet’ (love song)?

(a)  Sohar

(b)  Dadaria

(c)  Fag

(d)  Bhojali

(e)  None of these

Answer: (b)

3. Who is the author of the Chhattisgarhi novel ‘Diyana Ke Anjro?’

(a)  Lakhan Lal Gupta

(b)  Shivshankar Shukla

(c)  Banshidhar P andey

(d)  Keyur Bhushan

(e)  None of these

Answer: (b)

4. Who is the writer of the Natak (Drama) ‘Ram Rajya’?

(a)  Thakur Jagmohan

(b)  Shrikant Verma

(c)  Pt. Malik Ram Trivedi

(d)  Purushottam Pandey

(e)  None of these

Answer: (e)

5. Who perform ‘Poos Kolang (Poos Kalanga)’ dance in the Muria tribe?

(a)  Male

(b)  Female

(c)  Male and Female

(d)  Children

(e)  None of these

Answer: (c)

6. Which of the following pair (tax during Maratha rule in Chhattisgarh and its meaning) is not correctly matched?

(a)  Takoli – Annual tribute from the zamindars

(b)  Sair – Tax on the sales of goods

(c)  Panari – Tax collected from non-agriculturists

(d)  Sewai – Amount of pecuniary tax or penalty

(e)  Tarai – Tax collected on irrigation

Answer: (c)

7. Who of the following was the first superintendent appointed in Chhattisgarh under the British protectorate over the Bhosla Kingdom of Nagpur?

(a)  Captain Edmund

(b)  Major P. Vans Agnew

(c)  Captain Hunter

(d)  Major Sandis

(e)  Wilkinson

Answer: (a)

8. Who is not honoured by ‘Padmashri’ Award in Chhattisgarh?

(a)  Teejan Bai

(b)  Phoolbasan Yadav

(c)  Dr. Khoobchand Baghel

(d)  Dr. Mahadeo Pandey

(e)  None of the above

Answer: (c)

9. On which river, suspension bridge will be built in Chhattisgarh?

(a)  Mahanadi

(b)  Sheonath

(c)  Jonk

(d)  Aarpa

(e)  None of the above

Answer: (d)

10. What was the number Prime Minister Jan Dhan Account in rural areas of Chhattisgarh till December 7, 2016 ?

(a)  More 1 crore 19 lakh 39 thousand

(b)  More than 80 lakh

(c)  More than 91 lakh 15 thousand

(d)  More than 91 lakh 46 thousand

(e)  None of the above

Answer: (a)

11. Which of the following pair (battle during the Mughal and Maratha period and its year) is

(a)  Battle of Chausa – AD 1538

(b)  Battle of Kannauj – AD 1539

(c)  Battle of Haldighati – AD 1576

(d)  Battle of Khajwa – AD 1657

(e)  Battle of Khed – AD 1699

Answer: (c)

12.Which of the following statements is true about the active revolutionary movement in India during the years of World War?

(a)  Chandrashekhar Azad founded the Anushilan Samiti.

(b)  Bhagat Singh was the founder of Naujawan Bharat Sabha.

(c)  Prafull Chaki established the Hindustan Republican Association.

(d)  Surya Sen organized the Hindustan Socialist Republican Association.

(e)  Shachindranath Sanyal was the founder of Yugantar.

Answer: (b)

13. Which of the following pair (A State of South India from 6th to 12the century and its Capital) is not correctly matched?

(a)  Pallava – Kanchipuram

(b)  Pandya – Madurai

(c)  Chera – Puducheri

(d)  Chola – Tanjvur

(e)  Hoyasala – Dwarasamudra

Answer: (c)

14. Which of the following pairs (pact and year) is correctly matched?

(a)  Lucknow Pact – 1916

(b)  Gandhi-Irwin Pact – 1932

(c)  Liyakat Ali-Bhulabhai Desai Pact – 1945

(d)  Shimla Pact – 1946

(e)  Poona Pact – 1947

Answer: (a, c)

15. The revolt at Vellore occur during the regime of which government?

(a)  Wellesley

(b)  Lord Minto

(c)  Lord Cornwallis

(d)  Sir George Barlow

(e)  None of the above

Answer: (d)

16. Which nationalized forest product is collected in Chhattisgarh on support price?

(a)  Harra

(b)  Sal seed

(c)  Lac

(d)  Tendu leaves

(e)  None of these

Answer: (d)

17. In which year Raipur got a status of Municipal Corporation?

(a)  1951

(b)  1956

(c)  1961

(d)  1967

(e)  None of these

Answer: (c)

18. In which Article, the provision of reservation of Scheduled Castes and Scheduled Tribes to Panchayat has been given?

(a)  243 A

(b)  243 B

(c)  243 C

(d)  243 D

(e)  None of these

Answer: (d)

19. The term District Judge is mentioned in which of the following Articles of Constitution?

(a)  Article-230

(b)  Article-31

(c)  Article -232

(d)  Article-233

(e)  None of these

Answer: (d)

20. If budget is disclosed before introducing the Legislative Assembly, what will happen?

(a)  Council of Minister will have to resign

(b)  Chief Minister will have to resign

(c)  Finance Minister will have to resign

(d)  All of the above

(e)  None of the above

Answer: (e)

21. Among the followings which river flows in Rift valley?

(a)  Kaveri

(b)  Yamuna

(c)  Son

(d)  Tapti

(e)  Rihand

Answer: (d)

22. Which of the following regions is not affected much by the Arabian Sea branch of Monsoon?

(a)  The Western Ghats

(b)  Deccan Plateau

(c)  Madhya Pradesh

(d)  Chhattisgarh Basin

(e)  None of the above

Answer: (d)

23. Among the following which one is related to Blue Revolution in India?

(a)  Horticulture

(b)  Floriculture

(c)  Pisciculture

(d)  Sericulture

(e)  None of the above

Answer: (c)

24. ‘Jarva Tribe ‘ is found in

(a)  Arunachal Pradesh

(b)  Meghalaya

(c)  Mizoram

(d)  Sikkim

(e)  Nicobar Island

Answer: (e)

25. The literal meaning of which Upanishada is White Horse?

(a)  Kathopanishad

(b)  Chhandogya Upanishad

(c)  Taittriya Upanishad

(d)  Eshopanishad

(e)  None of the above

Answer: (e)

26.What is the qualification to contest the election of Municipal Council?

1. For the office of the President, th is age should not be less than 25 years.

2. For the office of the councilor, his age should not be less than 21 years.

3. Whose name is in the voter list, he can contest the election.

4. A person can contest the election of councilor from two wards simultaneously.

5. A person can contest the election of President and councilor simultaneously.

Select the correct answer

(a)  1, 2, 3

(b)  1, 2, 5

(c)  2, 4, 5

(d)  3, 4, 5

(e)  None of these

Answer: (e)

27. If there is dispute between Panchayat and Cantonment Board, who will decide finally?

(a)  Collector, subject to approval of Divisional Commissioner

(b)  Divisional Commissioner, subject to approval of Panchayat and Rural

(c)  Panchayat and Rural Development Department, subject to approval of State government

(d)  State government, subject to approval of Central government

(e)  None of the above

Answer: (d)

28. Who notify the alteration in limits of Block and Zila Panchayat?

(a)  Governor

(b)  State Election Commission

(c)  Divisional Commissioner

(d)  Collector and District Returning Officer

(e)  None of the above

Answer: (a)

29. What is correct about the recall of President of Municipal Council?

1. The procedure of recall may be initiated with a proposal signed by three-fourth members of council.

2. The procedure of recall may be initiated with a proposal signed by three fourth elected members of council.

3. If the council passed a resolution by majority, Collector will take action.

4. President may be recalled by general voters with majority.

5. President may be recalled by general voters with two-third majority.

6. The process of recall may be initiated once in his whole term.

7. The process of recall may be initiated twice in his whole term.

Select the correct answer

(a)  1, 3, 5

(b)  2, 4, 6

(c)  1, 5, 7

(d)  2, 4, 7

(e)  None of these

Answer: (a)

30. What is correct about the powers of Zila Panchayats of Scheduled Areas?

(a)  To plan minor water bodies

(b)  To control over institutions in all social sectors

(c)  To control on tribal subplans

(d)  To exercise other functions as conferred by State government

(e)  All of the above

Answer: (e)

31. Which pulse ha maximum production in Chhattisgarh in the year 2015-16?

(a)  Tiwada

(b)  Tuar

(c)  Urad

(d)  Gram

(e)  None of these

Answer: (d)

32. What is the contribution of animal husbandry in Gross State Domestic Product of Chhattisgarh at constant prices in the year 2015-16?

(a)  2.56%

(b)  1.27%

(c)  2.27%

(d)  1.33%

(e)  None of these

Answer: (b)

33. Which crop has the maximum area under horticulture in Chhattisgarh State?

(a)  Fruits

(b)  Vegetables

(c)  Medicinal plants

(d)  Flowers

(e)  None of these

Answer: (b)

34. What percentage of grants in aid of cost is given to small and marginal farmers for drip irrigation yojana by the State?

(a)  50%

(b)  60%

(c)  40%

(d)  30%

(e)  None of these

Answer: (b)

35. What contribution of tax-revenue is estimated in total revenue-receipts of Chhattisgarh in the year 215-16?

(a)  18.18%

(b)  31.55%

(c)  24.17%

(d)  34.66%

(e)  None of these

Answer: (e)

36. Which prominent Indian Historian, did not accepted 1857 Revolution as a Revolution?

(a)  Tarachand

(b)  Dr. S N Sen

(c)  Sawarkar

(d)  Dr. RC Majumdar

(e)  None of these

Answer: (d)

37. Who of the following was the President of ‘All Parties’ Conference held in February, 1928?

(a)  Motilal Ansari

(b)  Dr. MA Ansari

(c)  Subhash Chandra Bose

(d)  MK Gandhi

(e)  None of the above

Answer: (a)

38. Among the followings which mountain range is the oldest in India?

(a)  Nilgiri

(b)  Aravali

(c)  Satpura

(d)  Western Ghats

(e)  Himalaya

Answer: (b)

39. ‘Govind Ballabh Sagar’ is located in

(a)  Uttarakhand

(b)  Uttar Pradesh

(c)  Bihar

(d)  Odisha

(e)  West Bengal

Answer: (b)

40. ‘Khetri’ is famous for

(a)  iron ore

(b)  coal

(c)  manganese

(d)  bauxite

(e)  copper

Answer: (e)

41. Who perform the ‘Mandari Dance’?

(a)  Muria

(b)  Kamar

(c)  Bhatara

(d)  Oraon

(e)  None of these

Answer: (a)

42. Whose contribution paved the way for development of ‘Katthak Dance’ in Chhattisgarh?

(a)  Raja Kamsen

(b)  Raja Ratnadeo

(c)  Raja Chakradhar Singh

(d)  Raja Kamal Narayan Singh

(e)  None of the above

Answer: (c)

43. Which tribe celebrate the ‘Sarhul festival?

(a)  Oraon     

(b)  Kamar

(c)  Baiga

(d)  Gond

(e)  None of these

Answer: (a)

44. Which is the Scheduled Tribe, who makes ‘Catechu’?

(a)  Binjhwar

(b)  Dhanwar

(c)  Khairwar

(d)  Majhwar

(e)  None of these

Answer: (e)

45. What was the name of ancient language of Chhattisgarh?

(a)  Halbi

(b)  Awadhi

(c)  Kosali

(d)  Mahakantriya

(e)  None of these

Answer: (c)

46. What was the Current Daily Status (CDS) unemployment rate in India as per National Sample Survey 2011-12?

(a)  2.2%

(b)  5.6%

(c)  8.0%

(d)  7.1%

(e)  7.3%

Answer: (d)

47. Which of the following sectors has attracted the highest foreign direct investment flow in India in the last one decade?

(a)  Other chemical except fertilizer

(b)  Service sector

(c)  Food-processing

(d)  Electronics       

(e)  None of these

Answer: (b)

48. Who among the following doesn’t take oath of the office?

(a)  President

(b)  Vice-President

(c)  Prime Minister

(d)  Speaker

(e)  Judges of Supreme Court

Answer: (d)

49. Which of the following Articles of Indian Constitution mentions the ‘Doctrine of Pleasure?

(a)  Article-200

(b)  Article-301

(c)  Article-310

(d)  Article-311

(e)  None of these

Answer: (c)

50. Which of the following doesn’t consist in the power ‘To Pardon’ of President?

1. Pardon            2. Commutation

3. Remission       4. Respite

5. Reprieve          6. Detention

7. Continuation

(a)  1

(b)  2, 3

(c)  4, 5

(d)  1, 2, 3, 4,

(e)  6, 7

Answer: (e)

51. In context of Indian culture who among the following is called Ananga?

(a)  Shiva

(b)  Krishna

(c)  Kama

(d)  Laxman

(e)  None of these

Answer: (c)

52. Who among the following is called the founder of Indian Atomism?

(a)  Maharshi Kapil

(b)  Maharshi Gautam

(c)  Maharshi Kanad

(d)  Maharshi Patanjali

(e)  None of these

Answer: (c)

53. In context of Indian culture, ‘Rit’ means

(a)  natural law

(b)  artificial law

(c)  human law

(d)  social law

(e)  None of these

Answer: (a)

54. The statement ‘Tamosoma Jyotirgamaya’ was originally mentioned in

(a)  Upanishads

(b)  Mahakavyas

(c)  Puranas

(d)  Shaddarshanas

(e)  None of these

Answer: (a)

55. The writer of ‘Satyartha Prakasha’ is

(a)  Swami Vivekanand

(b)  Swami Nishchalanand

(c)  Swami Chinmayanand

(d)  Swami Haridas

(e)  None of the above

Answer: (e)

56. In the period of Mahabharata, the name of Mahanadi was

(a)  Kaveri

(b)  Tapti

(c)  Mahananda

(d)  Ganga

(e)  None of these

Answer: (c)

57. Kisan Shopping Mall constructed in which place?

(a)  Jagdalpur

(b)  Bilaspur

(c)  Rajnandgaon

(d)  Raipur

(e)  None of these

Answer: (c)

58. In which district ‘The Kutumsar’ cave is situated?

(a)  Sarguja

(b)  Jashpur

(c)  Bastar

(d)  Dantewada

(e)  None of these

Answer: (c)

59. ‘Chitawa Dongari’ of Rajnandgaon district is famous for what?

(a)  Panther reserve forest

(b)  Waterfall

(c)  Prehistorical rock paintings

(d)  Temple

(e)  None of the above

Answer: (c)

60. Where the Tibetan refugees are being settled in Chhattisgarh?

(a)  Samaripat

(b)  Mainpat

(c)  Narayanpur

(d)  Bacheli

(e)  None of these

Answer: (b)

61. Read the following statements :

1. Only July 29, 1938 Pt. Ravishankar Shukla of Chhattisgarh formed second Congress cabinet of the Central provinces.

2. This cabinet introduced the ‘Vidya Mandir’ scheme in the province.

3. On November 8, 1939, th is cabinet tendered resignation.

Select the correct answer.

(a)  1, 2 and 3 are correct.

(b)  1 and 2 are correct.

(c)  2 and 3 are correct.

(d)  1 and 3 are correct.

(e)  Only 1 is correct.

Answer: (a)

62. In which of the following years Chhattisgarh became a division of the Central provinces?

(a)  1860

(b)  1862

(c)  1863

(d)  1865

(e)  1868

Answer: (b)

63. Read the following statements:

1. On August 9, 1942, the Congressmen of Raipur took out a procession and shouted slogan ‘Angrezon Bharat Chhodo’.

2. One youth of Raipur Ramkrishna Singh Thakur hoisted tricolor on the High Court building of Nagpur.

3. In Bilaspur, students observed ‘hartal’ on August 9, 1942.

Select the correct answer

(a)  1, 2 and 3 are correct.

(b)  1 and 2 are correct.

(c)  2 and 3 are correct.

(d)  1 and 3 are correct.

(e)  Only 1 is correct.

Answer: (b)

64. Revolts at the following places occurred during the Maratha Rule in Chhattisgarh:

1. Dhamdha 2. Bargarh

3. Kawardha 4. Tarapur

Select the correct answer.

(a)  1, 2, 3

(b)  2, 3, 4

(c)  1, 2, 4

(d)  1, 3, 4

(e)  1, 2, 3, 4

Answer: (c)

65. Which of the following pairs (event and person) is not correctly matched?

(a)  Political conference at Samada (December 7-8, 1946 – Dr. Khoobchand Baghel

(b)  Students week in Bilaspur (December 13-15, 1946 – Bhuvan Bhaskar Singh

(c)  Tahsil Political Conference, Bemetara (December 31, 1946) – Mohanlal Bakliwal

(d)  Tricolour hoisting at Gandhichowk, Raipur (August 15, 1947) – Pt. Ravishankar Shukla

(e)  Tricolour hoisting in Bilaspur (August 15, 1947) – Ramgopal Tiwari

Answer: (d)

66. 10% law is related with

(a)  transfer of energy as food from one tropic level to other

(b)  transfer of heat from one matter to another

(c)  transfer of birds from one zone to another

(d)  transfer of water from one zone to another

(e)  None of the above

Answer: (a)

67. Which is main component of natural gas?

(a)  Methane

(b)  Ethane

(c)  Propane

(d)  Benzene

(e)  None of these

Answer: (a)

68. Water gas is

(a)  CO + H2

(b)  CO + H2O

(c)  CO2 + H2

(d)  CO2 + H2O

(e)  None of these

Answer: (a)

69. In which year Central Water Commission established ‘Irrigation Research and Management Organisation’?

(a)  1984

(b)  1948

(c)  1964

(d)  2004

(e)  None of these

Answer: (a)

70. Which is not Greenhouse gas?

(a)  CH4

(b)  CFC

(c)  SO2

(d)  N2O

(e)  None of these

Answer: (c)

71. Read the following statements :

1. On June 20, 1915, a Conference of about 300 Malguzars of Chhattisgarh was held in the Town-hall of Raipur.

2. This Conference was presided by Raosaheb Dani.

3. The Conference discussed National issues.

Select the correct answer.

(a)  1, 2 and 3 are correct.

(b)  1 and 2 are correct.

(c)  2 and 3 correct.

(d)  1 and 3 are correct.

(e)  Only 1 is correct.

Answer: (b)

72. Which of the following pairs (tribal revolt in Chhattisgarh and leader) is correctly matched?

(a)  Bhopalpatnam Revolt 1795 – Kora Manjhi

(b)  Lingagiri Revolt – Dalganijan Singh

(c)  Koi Revolt 1859 – Jugga Dorla

(d)  Muria Revolt 1876 – Jhada Sirha

(e)  Bastar Revolt 1910 – Dinanath

Answer: (b)

73. The Kutumsar cave was invented by

(a)  Prof. Shankar Tiwari

(b)  Prof. Shankaranand Tiwari

(c)  Prof. Sewa Shankar Tiwari

(d)  Prof. Ramshankar Tiwari

(e)  None of the above

Answer: (a)

74. Who was the director of first Chhattisgarhi film ‘Kahi Deve Sandesh’?

(a)  Manu Naik (First)

(b)  Sathish Jain

(c)  Ramadhar

(d)  Devilal

(e)  None of the above

Answer: (a)

75. Suraj Dhara Yojana is

(a)  loan related

(b)  exchange of seeds

(c)  tikakaran

(d)  insurance related

(e)  None of the above

Answer: (b)

76. Antacids are

(a)  base

(b)  acid

(c)  salt

(d)  buffer

(e)  None of these

Answer: (a)

77. Example of corrosion is

(a)  black coating on silver

(b)  green coating on copper

(c)  brown coating on copper

(d)  All of the above

(e)  None of the above

Answer: (c)

78. Myopia is corrected by using

(a)  concave lens

(b)  concave mirror

(c)  convex lens

(d)  convex mirror

(e)  None of these

Answer: (a)

79. An electric bulb is connected to 220 V generator. The current is 0.5 A. The power of the bulb is

(a)  110 W

(b)  110 V

(c)  440 W

(d)  220 W

(e)  None of these

Answer: (b)

80. Which of the following constitute a food chain?

(a)  Grass, Wheat, Mango

(b)  Grass, Goat, Human

(c)  Goat, Crow, Elephant

(d)  Grass, Fish, Goat

(e)  None of the above

Answer: (b)

81. The first indigenous fighting p lane of Indian Air force is

(a)  Tejas

(b)  Vinashak

(c)  Ojas

(d)  Agni

(e)  None of these

Answer: (a)

82. On January 13, 2015, FIFA declared player of the year

(a)  Cristiano Ronalod

(b)  Lionel Messi

(c)  Manuel Neuer

(d)  James Rodriguez       

(e)  None of these

Answer: (b)

83. First CNG based train of India started on January 13, 2015 run between

(a)  Rewari to Rohtak

(b)  Delhi to Mumbai

(c)  Rohtak to Nizamuddin

(d)  Howarh to Delhi

(e)  None of the above

Answer: (a)

84. Who is awarded Sahitya Akademi Prize in Hindi for the year 2016?

(a)  Prabha Verma

(b)  Geeta Upadhyay

(c)  Nasira Sharma

(d)  Swarajbir

(e)  None of the above

Answer: (c)

85. Who has been awarded ‘Gyanepeeth Award’ for the year 2016?

(a)  Shankh Ghosh

(b)  Mridula Garg

(c)  Namver Singh

(d)  Shankar Kurup

(e)  None of these

Answer: (a)

86. Match the following lists :

List  I                               List II

A. Habeas Corpus         1. Be more fully informed

B. Mandamus                 2. By which authority

C. Prohibition                  3. We command

D. Certiorary                   4. Let us have the body

E. Quo-Warranto             5. Writ to Subordinate Courts

(a)  A – 2; B – 4; C – 5; D – 3; E – 1

(b)  A – 4; B – 3; C – 5; D – 2; E – 1

(c)  A – 4; B – 3; C – 5; D – 1; E – 2

(d)  A – 4; B – 5; C – 3; D – 1; E – 2

(e)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 5; E – 4

Answer: (c)

87. Which of the following is not correct?

1. Each Money Bill is Finance Bill.

2. Each Finance Bill is not a money bill.

3. Finance bill can be introduced in Lok Sabha only.

4. Finance Bill is presigned by the President.

5. Rajya Sabha can detain the Finance Bill for 14 days.

6. President can not refuse to sign on Finance Bill.

7. Rajya Sabha can amend the finance bill.

8. On deadlock on Finance Bill joint session can be called.

(a)  2, 4

(b)  5, 6

(c)  3, 7

(d)  1, 8

(e)  4, 6

Answer: (b)

88. Which of the following President was appeared before Supreme Court, when Supreme Court was hearing election dispute of the President?

(a)  Dr. Zakir Hussain

(b)  VV Giri

(c)  Fakharuddin Ali Ahmad

(d)  Neelam Sanjiva Reddy

(e)  Gyai Zail Singh

Answer: (b)

89. He tenure of which Lok Sabha was about 6 years?

(a)  5th Lok Sabha

(b)  7th Lok Sabha

(c)  9th Lok Sabha

(d)  11th Lok Sabha

(e)  13th Lok Sabha

Answer: (a)

90. Baking soda is

(a)  sodium hydrogen carbonate

(b)  sodium dihydrogen carbonate

(c)  disodium hydrogen carbonate

(d)  sodium carbonate

(e)  None of the above

Answer: (a)

91. Which Scheduled Tribe of Chhattisgarh is related to festival of Meghnad?

(a)  Baiga

(b)  Gond

(c)  Abushmariya

(d)  Dorla

(e)  None of these

Answer: (b)

92. The founder of Kabir Panth in Chhattisgarh is

(a)  Charandas

(b)  Kabirdas

(c)  Chudamani Sahab

(d)  Dharmdas

(e)  None of these

Answer: (d)

93. Which place of Madai is maximum famous?

(a)  Dantewada

(b)  Narayanpur

(c)  Dongargarh

(d)  Sakti

(e)  None of the above

Answer: (c)

94. Which is the most literary tribe of Chhattisgarh?

(a)  Binjhwar

(b)  Oraon

(c)  Kanwar

(d)  Bhatara

(e)  None of th ese

Answer: (b)

95. Chhattisgarh State has achieved the average annual growth rate in Gross State Domestic Product during four years of 2012-13 to 2015-16

(a)  8%

(b)  6.5%

(c)  6.35%

(d)  7.1%

(e)  None of these

Answer: (a)

96. Which is not included in manufacturing sector?

(a)  Large industry

(b)  Small scale industry

(c)  Micro industry

(d)  Medium size industry

(e)  Construction industry

Answer: (e)

97. Who has determined the poverty-line, Rs. 32 per day, per person consumption expenditure for rural area and Rs. 47 per day, per person consumption for urban area in India?

(a)  Prof. SD Tendulkar Committee

(b)  Prof. C. Rangrajan Committee

(c)  Dr. Montek Singh Ahluwalia

(d)  Yashwant Sinha Committee

(e)  Dr. Bimal Jalan

Answer: (b)

98. Which is not included in 8 core sectors in India?

(a)  Coal

(b)  Fertilizer

(c)  Electricity

(d)  Chemical

(e)  Cement

Answer: (d)

99. From which sector of the following, largest quantity of cotton textile is produced in the country?

(a)  Mill Sector

(b)  Handloom

(c)  Powerloom

(d)  Hosiery

(e)  None of the above

Answer: (b)

100. When was the National Manufacturing Policy (NMP) released by government of India?

(a)  December 25, 2012

(b)  December 25, 2011

(c)  December 25, 2013

(d)  November 04, 2011

(e)  November 25, 2011

Answer: (d)

 

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...