Chhattisgarh Revenue Inspector Recruitment Examination 2016-17 Held on January 22, 2017 Question With Answer Key

Chhattisgarh Revenue Inspector Recruitment Examination 2016-17

Held On January 22, 2017

Part I Computer Related Knowledge

1. The lady, worked with Charles Babbage and who is considered as the first computer programmer, is

(a)  Lady Nesta

(b)  Lady Fardor

(c)  Lady Augusta Ada

(d)  Lady Smith

Answer: (a)

2. The term ‘GIGO’ is related to which characteristic of computer?

(a)  Speed

(b)  Automatic

(c)  Accuracy

(d)  Reliability

Answer: (c)

3. Printed circuit board is known as

(a)  Arithmetic Logic Unit (ALU)

(b)  Central Processing Unit (CPU)

(c)  Read-Only Memory (ROM)

(d)  Motherboard

Answer: (d)

4. What is ‘Strati’?

(a)  Supercomputer

(b)  3-D printed electric car

(c)  Robot     

(d)  Computer software

Answer: (b)

5. Which of the following devices allows you to print on both sides of the paper?

(a)  Fuser

(b)  Duplexer

(c)  Toner

(d)  Paper swapping unit

Answer: (b)

6. High quality digital print, which is printed on a sheet of polyvinyl chloride is called

(a)  Flex

(b)  Banner

(c)  Poster

(d)  None of these

Answer: (a)

7. Which is not a free open-source operating system software?

(a)  Syllable

(b)  SkyOS

(c)  Linux

(d)  FreeBSD

Answer: (b)

8. Which of the following is a mobile operating system software?

(a)  iOS

(b)  BlackBerry

(c)  MeeGO

(d)  All of these

Answer: (d)

9. For adding a formula to the cell E10 in Excel, the correct option is

(a)  A1 + B1

(b)  +A1 + B1

(c)  SUM (A1, B1)

(d)  = A1 + B1

Answer: (d)

10. In MS-Word software, a temporary left or right margin for paragraphs, is known as

(a)  Indent

(b)  Gutter

(c)  Footnote

(d)  Footer

Answer: (a)

11. Which is a popular Chinese search engine?

(a)  DuckDuckGo

(b)  Baidu

(c)  Bing

(d)  ChaCha

Answer: (c)

12. HTML is used to prepare

(a)  webpage

(b)  operating system

(c)  high-level program

(d)  machine language program

Answer: (a)

13. A software, which allows you to gain administrative right to someone’s computer, is called

(a)  Trojan horse

(b)  Rootkit

(c)  Bot

(d)  Worm

Answer: (b)

14. Which is the an antivirus software?

(a)  McAfee

(b)  Norton

(c)  QuickHorse

(d)  VIPRE

Answer: (c)

15. What is the frame rate in a standard animation today?

(a)  6 fps

(b)  24 fps

(c)  124 fps

(d)  160 fps

Answer: (b)

16. Which is not a computer animation software?

(a)  Flash

(b)  Maya

(c)  Python

(d)  FlipBook

Answer: (c)

17. Which of the following is an optical drive?

(a)  Hard disk drive

(b)  CD drive

(c)  DVD drive

(d)  Both (b) and (c)

Answer: (d)

18. Which of the following relations is correct, when arranged from smallest to largest?

(a)  1 bit < 1 nibble < 1 byte < 1 TB

(b)  1 bit < 1 nibble < 1 MB < 1 KB

(c)  1 bit < 1 byte < 1 nibble < 1 KB

(d)  1 bit < 1 nibble < 1 TB < 1 MB

Answer: (c)

19. What is SERP?

(a)  Search Engine Results Program

(b)  Search Engine Results Provider

(c)  Search Engine Results Page

(d)  Search Engine Resource Program

Answer: (c)

20. Mozilla Firefox is a/an

(a)  browser

(b)  editor

(c)  compiler

(d)  None of these

Answer: (a)

PART II (1) General Hindi

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (d)

Part II (2) General English

31. Choose the sentence which is not correct.

(a)  His Mathematics are weak.

(b)  Mathematics is an exact science.

(c)  The news is good.

(d)  The news are good.

Answer: (d)

32. “She went straight home.”

In the above sentence, the word ‘straight’ is used as

(a)  adjective

(b)  adverb

(c)  preposition

(d)  verb

Answer: (b)

33. “After the shower was over the sun shone out again.”

In the above sentence, the word ‘after’ is used as

(a)  preposition

(b)  interjection

(c)  adverb

(d)  conjunction

Answer: (a)

34. Choose the expression in which the use of preposition is correct.

(a)  He refused to answer me.

(b)  We entered into the room.

(c)  I asked a question to him.

(d)  I could not answer to the question

Answer: (a)

35. “They gave the child an injection,”

Which of the following is not a correct transformation of the above sentence into passive voice?

(a)  The child was given an injection.

(b)  An injection was given the child.

(c)  An injection was given to the child.

(d)  They gave an injection to the child.

Answer: (d)

36. She said, “When can I go?”

Choose the correct transformation of the above sentence into indirect speech.

(a)  She wanted to know when she could go.

(b)  She wanted to know when can she should go.

(c)  She wanted to know when can she go.

(d)  She wanted to know when to go.

Answer: (a)

37. Choose one word substitute for one who escapes from hard realities’.

(a)  Escapist

(b)  Rapist

(c)  Polyglot

(d)  Benefactor

Answer: (a)

38. Which of the following is not a synonym for the word ‘Inundate’?

(a)  Deluge

(b)  Swamp

(c)  Engulf

(d)  Drain

Answer: (d)

39. Choose the correct antonym for ‘Glossy’.

(a)  Sleek

(b)  Glassy

(c)  Lustrous

(d)  Matt

Answer: (d)

40. Choose the word which is correctly spelt in British English.

(a)  Vilain

(b)  Vellain

(c)  Villan

(d)  Villian

Answer: (c)

Part II (3) General Mathematics

41. When 201732 is divided by 23, then the remainder will be

(a)  1

(b)  0

(c)  9

(d)  6

Answer: (a)

42. The last three digits of 17100 will be

(a)  000

(b)  001

(c)  625

(d)  376

Answer: (b)

43. The sum of two positive integers is 52 and their last common multiple is 168. Then the two numbers are

(a)  26 and 26

(b)  24 and 28

(c)  30 and 22

(d)  None of these

Answer: (b)

44. 

(a)   

(b)  

(c)    

(d)    

Answer: (d)

45. (0.02)3 =

(a)  0.008

(b)  0.0008

(c)  0.000008

(d)  0.08

Answer: (c)

46. (2 × 2 × 2 + 3 × 3 × 3)17 is divisible by

(a)  5

(b)  25

(c)  125

(d)  All of these

Answer: (d)

47. 

(a)  0

(b)  1

(c)  0.237

(d)  0.763

Answer: (b)

48. Find the missing numbers from bottom to top in the factorization.

(a)  6, 12, 24

(b)  4, 8, 32

(c)  3, 6, 18

(d)  6, 4, 8

Answer: (a)

49. If two numbers are in the ratio 3 : 2 and their HCF is 15, then their LCM is equal to

(a)  45

(b)  30

(c)  90

(d)  Cannot be found

Answer: (c)

50. If x = 8, y = 4, z = 27, then x2/3 × y3/2 × z1/3 is equal to

(a)  1/32

(b)  1/96

(c)  32

(d)  96

Answer: (b)

51. If x = (7 + 4√3), then the value of  is 

(a)  8

(b)  6

(c)  5

(d)  4

Answer: (d)

52. The difference between the numerator and the denominator of a fraction is 5. If 5 is added to the denominator, then the fraction is decreased by  Find the fraction.

(a)   

(b)   

(c)    

(d)  6

Answer: (a)

53. A train travels first 300 km at an average speed of 30 km/h and further travels the same distance at an average speed of 60 km/h. Then the average speed of the train over the whole distance is

(a)  35 km/h

(b)  40 km/h

(c)  42 km/h

(d)  45 km/h

Answer: (b)

54. A boy walks from his house at a speed of 4 km/h and reaches his school 5 minutes late. If his speed had been 5 km/h, he would have reached 10 minutes earlier. The distance of the school from h is house is

(a)  5 km

(b)  6 km

(c)  7 km

(d)  8 km

Answer: (a)

55. What decimal of an hour is a second?

(a)   

(b)   

(c)    

(d)   

Answer: (b)

56. The speed of a boat in still water is 10 km/h. If it can travel 26 km/h downstream and 14 km/h upstream at the same time, then the speed of the stream is

(a)  4 km/h

(b)  4.5 km/h

(c)  5 km/h

(d)  3 km/h

Answer: (d)

57. A train running at a speed of 45 km/h takes 10 seconds to pass a certain point. Then the length of the train is

(a)  120 m

(b)  125 m

(c)  128 m

(d)  450 m

Answer: (b)

58. The mean age of a combined group of men and women is 35 years. If the mean age of men is 36 years and that of women is 32 years, then the percentage of men and women in the group are respectively

(a)  75% and 25%

(b)  70% and 30%

(c)  25% and 75%

(d)  None of these

Answer: (a)

59. The monthly incomes of Kamal and Ashra are in the ratio 4 : 3. Their monthly expenses are in the ratio 3 : 2. Both of them save Rs. 600 per month. Find the total monthly income of them.

(a)  Rs. 8400

(b)  Rs. 4800

(c)  Rs. 4200

(d)  None of these

Answer: (c)

60. In a town, 25% families have phone and 15% have car; 65% families neither have car nor phone and 2000 families have both car and phone. In this context, which of the following statements are correct?

1. 10% families have both car and phone.

2. 35% families have either car or phone.

3. 40000 families live in the town.

Code

(a)  1 and 2 are correct.

(b)  1 and 3 are correct.

(c)  2 and 3 are correct.

(d)  All of the above

Answer: (c)

61. A person purchases two watches A and B for a total of Rs. 650. He sold A for 20% profit and B for 25% loss but with the same selling price. What are the cost price of A and B respectively?

(a)  Rs. 225 and Rs. 425

(b)  Rs. 250 and Rs. 400

(c)  Rs. 275 and Rs. 375

(d)  Rs. 300 and Rs. 350

Answer: (b)

62. The ratio of the ages of A and B is 6 : 5 is and the sum of their ages is 44 years. What will be the ratio of their ages after 8 years?

(a)  8 : 7

(b)  7 : 6

(c)  6 : 5

(d)  None of these

Answer: (a)

63. If the cost of a television set is increase by 25%, then by how much percent the new cost should be decreased to get the original cost?

(a)  15%

(b)  25%

(c)  20%

(d)  None of these

Answer: (c)

64. In three examinations, each having maximum marks 500, a student got 45% and 55% in first and second examination respectively. In order to get 60% in total, what marks does he need in the third examination?

(a)  450

(b)  400

(c)  350

(d)  None of these

Answer: (b)

65. Each side of a square pond is 2 m and its depth is 1 m. If this pond is dug in a circular shape without changing its depth and its diameter is equal to the diagonal of the square, then what is the volume o f soil dug out of the pond?

(a)  (π – 4) m3

(b)  (4π – 4) m3

(c)  (4π – 2) m3

(d)  (2π – 4) m3

Answer: (d)

66. The area of an ellipse is twice the area of a circle. The major axis of the ellipse is twice the minor axis. Then the radius of the circle is

(a)  50% of the minor axis of the ellipse

(b)  50% of the major axis of the ellipse

(c)  equal to the minor axis

(d)  equal to the major axis

Answer: (a)

67. If 15 pumps of same capacity can fill a tank in 7 days, then how many extra pumps are required to fill the same tank in 5 days?

(a)  6

(b)  7

(c)  14

(d)  None of these

Answer: (a)

68. If the angles of a triangle are in the ratio 4 : 3 : 2, then that triangle is

(a)  obtuse-angled triangle

(b)  right-angled triangle

(c)  acute-angled triangle

(d)  None of the above

Answer: (c)

69. A rectangular water tank is 15 × 6 m at the top and 10 m deep. It is filled with water. How much water should be removed from it, so that water level will go 1 m down?

(a)  90000 litres

(b)  45000 litres

(c)  4500 litres

(d)  900 litres

Answer: (a)

70. The volume of a cone is equal to that of a sphere. If the radius of base of the cone is twice the radius of the sphere, then the ratio of the height and radius of the cone is

(a)  2 : 1

(b)  1 : 2

(c)  1 : 1

(d)  None of these

Answer: (b)

Part III (1) General Mental Aptitude

71. Liver : Heart : : Kidney : ?

(a)  Blood

(b)  Nose       

(c)  Lung

(d)  Urine

Answer: (b)

72. Find the odd state out of the following.

(a)  Chhattisgarh

(b)  Uttaranchal

(c)  Jharkhand

(d)  Telangana

Answer: (d)

73. Find the next number in the following series :

     6, 13, 32, 69, 130, ?

(a)  232

(b)  221

(c)  225

(d)  None of these

Answer: (b)

74. Which number will come in the blank space?

507, 251, ____, 59, 27, 11

(a)  117

(b)  133

(c)  123

(d)  None of these

Answer: (c)

75. What is the next term in the following series?

ABC, BCE, CEG, DGK, ?

(a)  EKW

(b)  ESW

(c)  EKX

(d)  EKM

Answer: (d)

76. What is the letter opposite to e in the following sequence of diagrams?

(a)  a

(b)  b

(c)  c

(d)  d

Answer: (b)

77. 

If ‘A’ represents graduates, ‘B’ represents rural people and ‘C’ represents politicians, then the politicians, who are not graduate and not from rural area, will be represented by

(a)  F

(b)  E

(c)  G

(d)  C

Answer: (d)

78. What is the missing letter (?) in the following sequence of diagrams?

(a)  S

(b)  R

(c)  Q

(d)  N

Answer: (b)

79. If MOBILITY is coded as 46293927, then EXAMINATION will be coded as

(a)  45038401854

(b)  56149512965

(c)  57159413955

(d)  67250623076

Answer: (b)

80. Count the number of triangles in the following figure

(a)  39

(b)  41

(c)  45

(d)  47

Answer: (*)

81. Count the number of triangles in following figure

(a)  36

(b)  38

(c)  40

(d)  42

Answer: (c)

82. Which number will be there in the blank space?

(a)  48

(b)  44

(c)  42

(d)  None of these

Answer: (c)

83. Which number will occupy the blank space?

(a)  17

(b)  18

(c)  19

(d)  20

Answer: (a)

84. If A ≡ 1, B ≡ 2, C ≡ 3, etc., then the value of 2 × 3 + 8 ÷ 4 – 5 stands for

(a)  C

(b)  D

(c)  E

(d)  F

Answer: (c)

85. Six friends A, B, C, D E and F are sitting along the sides of a hexagonal table for playing a game in the order given below :

(i) F is sitting exactly opposite to A, and to the immediate right of B.

(ii) D is sitting between A and B and exactly opposite to C.

Who is sitting opposite to B?

(a)  A

(b)  E

(c)  C

(d)  F

Answer: (e)

Part (III) (2) General Knowledge

86. If the Speaker of the Lok Sabha resigns from h is political party (in the context of 52nd Amendment), what will happen

(a)  He cannot be the member of the House.

(b)  He will be declared disqualified for the membership of the House.

(c)  His membership of the House will continue.

(d)  None of the above

Answer: (b)

87. What are correct about expenses charged on Consolidated Fund?

1. It is prepared by the Cabinet.

2. It is submitted for the voting of the Lok Sabha.

3. It is submitted for the discussions of the Lok Sabha.

4. It includes the salary of the President.

5. It includes the salary of the members of the Lok Sabha.

6. It includes the salary of the Speaker of the Lok Sabha.

(a)  2, 3, 4 and 6

(b)  1, 2, 5 and 6

(c)  2, 3, 5 and 6

(d)  1, 3, 4 and 6

Answer: (d)

88. Who decides the disqualification of a candidate contesting the election of the Lok Sabha?

(a)  The President

(b)  The President with the opinion of the Election Commission

(c)  The Judiciary

(d)  The government of India

Answer: (b)

89. What I s the correct sequence the following in the context of Article-19 of the Constitution?

1. Freedom of speech and expression

2. Freedom of reside and to settle

3. Freedom of movement

4. Freedom of assembly

5. Freedom of assembly

6. Freedom of profession, occupation, trade or business

(a)  1, 4, 3, 2, 6, 5

(b)  1, 4, 5, 3, 2, 6

(c)  2, 4, 6, 1, 3, 5

(d)  2, 3, 5, 6, 1, 4

Answer: (b)

90. What is the correct sequence of the following words written in the Preamble of the Constitution?

1. Liberty            2. Equality

3. Fraternity     4. Justice

(a)  1, 2, 4, 3

(b)  1, 2, 3, 4

(c)  3, 1, 2, 4

(d)  4, 1, 2, 3

Answer: (d)

91. Who among the following is unmatched in the context of election of the Vice-President of India?

(a)  Dr. S. Radhakrishnan

(b)  Dr. SD Sharma

(c)  M. Hidayatullah

(d)  R. Venkataraman

Answer: (d)

92. A Bill amending the Article-368 of the Constitution is under consideration in the Lok Sabha. At the time of voting, 271 members were present and the House passed the Bill unanimously. Now what will happen to the Bill?

(a)  The Bill will be declared passed.

(b)  The Bill will be not be declared passed.

(c)  After the signature of the Speaker, the Bill will be declared passed.

(d)  The will be sent to the Rajya Sabha.

Answer: (d)

93. Which of the following Vedic sciences has been most appreciated and revived in modern times?

(a)  Medicine

(b)  Mathematics

(c)  Astronomy

(d)  Physics

Answer: (c)

94. Which of the following was the most famous centre of learning during the Mauryan Period?

(a)  Taxlia

(b)  Nalanda

(c)  Vallabhi

(d)  Ujjain

Answer: (a)

95. During the reign of which of the following Sultans of Delhi, the conquest of South India took place?

(a)  Balban

(b)  Jalaluddin Khilji

(c)  Alauddin Khilji

(d)  Ghiyasuddin Tughlaq

Answer: (b)

96. Who among the following Governor General introduced the policy of ‘Doctrine of Lapse’?

(a)  Warren Hastings

(b)  Lord Cornwallis

(c)  Lord Wellesley

(d)  Lord Dalhousie

Answer: (a)

97. In which of the following sessions of the Indian National Congress in 1907, the first split occurred?

(a)  Surat Session

(b)  Ahmedabad Session

(c)  Poona Session

(d)  Bombay Session

Answer: (a)

98. By which of the following plans, the partition of India took place in 1947?

(a)  Young Plan

(b)  Wavell Plan

(c)  Mounbatten Plan

(d)  Montgomery Plan

Answer: (c)

99. On which of the following dates, India became Republic?

(a)  August 15, 1947

(b)  November 26, 1949

(c)  January 26, 1950

(d)  April 1, 1952

Answer: (c)

100. Which of the following cities has the maximum longitude?

(a)  Mumbai

(b)  Delhi

(c)  Raipur

(d)  Chennai

Answer: (b)

101. As per Ferrle’s law, ‘Coriolis force’ deflects wind

(a)  to the left in the Northern Hemisphere and to the right in the Southern Hemisphere

(b)  to the right in the Northern Hemisphere and to the left in the Southern Hemisphere

(c)  Both (a) and (b)

(d)  None of the above

Answer: (b)

102. Which river flows between Satpuras and Vindhyas?

(a)  Godavari

(b)  Gandak

(c)  Narmada

(d)  None of these

Answer: (c)

103. Which of the following cyclones affected Visakhapatnam?

(a)  Vardah

(b)  Ashobaa

(c)  Hudhud  

(d)  Chapala

Answer: (a)

104. Most of the plantations of tea and coffee are laid out in

(a)  alluvial soil

(b)  black soil

(c)  mountain soil

(d)  None of these

Answer: (c)

105. Match List with List –II and select the correct answer using the codes given below:

List-I                      List-II

A. Copper             1. Khetri

B. Gold                 2. Bailadila

C. Iron                  3. Kolar

D. Coal                 4. Jharia

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(d)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

Answer: (c)

[/bg_collapse]

106. After the recent note ban, the Rs. 2000 notes were first printed in

(a)  Dewas

(b)  Nashik

(c)  Salboni

(d)  Mysuru

Answer: (c)

107. Per capita income is related to

(a)  per capita GDP

(b)  per capita National Income

(c)  per capita Net National Income

(d)  None of the above

Answer: (c)

108. Which State has the higher literacy rate after Kerala in India as per 2011 Census?

(a)  Goa

(b)  Karnataka

(c)  Mizoram

(d)  Tripura

Answer: (c)

109. Which year has been made base year for the estimation of GDP by the government of India?

(a)  2010-11

(b)  2011-12

(c)  2004-05

(d)  None of these

Answer: (b)

110. Which is the main cause of low growth rate in farm sector in India?

(a)  Lack of use of modern techniques

(b)  Lack of irrigation facilities

(c)  Deficient rainfall

(d)  Lack of use of fertilizer

Answer: (a)

111. Which institution has been abolished in India?

(a)  Finance Commission

(b)  Planning Commission

(c)  Food Corporation of India

(d)  None of the above

Answer: (b)

112. Which value of Indian currency note is not in circulation at present ?

(a)  Rs. 100

(b)  Rs. 500

(c)  Rs. 1000

(d)  Rs. 2000

Answer: (c)

113. Which Yojana has launched on April 8, 2015 in India?

(a)  Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

(b)  Pradhan Mantri Jeevan Jyoti

(c)  Atal Pension Yojana

(d)  Pradhan Mantri MUDRA Yojana

Answer: (d)

114. When a stone is tied to a string at one end and whirled in a circle, it will continue to whirl in a circle. This is due to

(a)  gravitational force

(b)  centripetal force

(c)  centrifugal force

(d)  None of the above

Answer: (c)

115. Which of the following is correct?

(a)  Violet light has minimum wavelength and minimum frequency.

(b)  Violet  light has minimum wavelength and maximum frequency.

(c)  Violet light has minimum frequency and maximum wavelength

(d)  Violet light has maximum wavelength and maximum frequency.

Answer: (b)

116. Which of the following is not a vector?

(a)  Force

(b)  Momentum

(c)  Energy

(d)  Velocity

Answer: (c)

117. Which of the following combinations is incorrect?

(a)  Tetanus – Bacteria

(b)  Rabies – Virus

(c)  Diphtheria – Protozoa

(d)  Diabetes – Degenerative disease

Answer: (c)

118. Which of the following statements is not correct?

(a)  Amino acids are related to protein.

(b)  Enzymes are biocatalysts.

(c)  Protein is a polypeptide chain.

(d)  None of the above

Answer: (c)

119. Which of the following gases has the last density?

(a)  Oxygen

(b)  Nitrogen

(c)  Helium

(d)  Hydrogen

Answer: (d)

120. Which of the following is not plant nutrient?

(a)  Sodium

(b)  Potassium

(c)  Phosphate

(d)  Arsenic

Answer: (d)

Part III (3) Current Affairs

121. Which of the following are true about Junior Hockey World Cup?

1. It is held in every four years.

2. Men’s Junior Hockey World Cup 2016 was held in Lucknow.

3. Women’s Junior Hockey World Cup 2016 was held in Melbourne.

4. India defeated Belgium in the final of Men’s Junior Hockey World Cup 2016.

5. Harjeet Singh was the captain of the Indian team of Men’s Junior Hockey World Cup 2016.

(a)  1, 2, 3, 4

(b)  2, 3, 4, 5

(c)  3, 4, 5, 1

(d)  4, 5, 1, 2

Answer: (d)

122. ‘Indra Navy’ bilateral naval exercise was done b y India with which of the following countries?

(a)  France

(b)  Germany

(c)  America

(d)  Russia

Answer: (d)

123. The first water bus project in India is started by the State of

(a)  Punjab

(b)  Maharashtra

(c)  Odisha   

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (a)

124. Which of the following is a name of cyclone came in Bay of Bengal in 2016?

(a)  Hudhud

(b)  Phailin

(c)  Nilofar

(d)  Vardah

Answer: (d)

125. Serendipity Arts Festival was held in

(a)  Odisha

(b)  Asam

(c)  Goa

(d)  Manipur

Answer: (c)

126. Ruchita Vinerkar is associated with which of the following sports?

(a)  Squash

(b)  Shooting

(c)  Tennis

(d)  Hockey

Answer: (b)

127. In this State, tin ore reserve is found maximum in

(a)  tongpal area

(b)  Katekalyan area

(c)  Padapur area

(d)  Bacheli area

Answer: (a)

128. Which of the following is not correct?

(a)  Bipin Rawat is the successor of Dalbir Siingh Suhag as Army Chief

(b)  BS Dhanoa is the new Air Force Chief replacing Arup Raha

(c)  JS Khehar is appointed as the 44th chief Justice of India

(d)  Nabam Tuki is the new Chief Minister of Arunachal Pradesh.

Answer: (d)

129. Who was the Chief Guest on January 26, 2016 of the Republic Day programme of India?

(a)  Francois Hollande

(b)  Angela Merkel

(c)  Shinzo Abe

(d)  Theresa May

Answer: (a)

130. Who received the Pt. Ravishankar Shukla Honour (Samman) in 2016 Rajya Alankaran Prizes of this State?

(a)  Rajkamal Naik

(b)  Vinod Kumar Shukla

(c)  Naresh Mishra

(d)  Amit Patle

Answer: (b)

131. Punaram Nishad of this State is associated with which of the following?

(a)  Sports

(b)  Music

(c)  Handicraft

(d)  Politics

Answer: (b)

132. Bob Dylan received the 2016’s Noble Prize for which of the following?

(a)  Physics

(b)  Chemistry

(c)  Peace

(d)  Literature

Answer: (d)

133. The 63rd Dadasaheb Phalke Award was given to

(a)  Major Kumar

(b)  Shashi Kapoor

(c)  Gulzar

(d)  Pran

Answer: (a)

134. Which of the following are true about 8th BRICS Summit?

1. It was held in Benaulim, Goa.

2. It was held in the month of October, 2016.

3. Vladimir Putin participated in it.

4. It discussed environmental issues of the region.

(a)  1, 2, 3

(b)  2, 3, 4

(c)  3, 4, 1

(d)  None of these

Answer: (a)

135. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I                                List-II

A. PV Sindhu                 1. Gymnastic

B. Deepa Karmakar       2. Wrestling

C. Jitu Rai                      3. Badminton

D. Sakshi Malik              4. Shooting

(a)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(b)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(c)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(d)  A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

Answer: (c)

Part III (4) General Knowledge of State

136. Who among the following was the founder of the rule of the Kalchuri dynasty in this State?

(a)  Kalingaraj

(b)  Kamalraj

(c)  Kokalladeva

(d)  Ratnadeva

Answer: (c)

137. During which of the following Bhonsla rulers in this State, the ‘Suba system’ was introduced?

(a)  Bimbaji

(b)  Vyankoji

(c)  Chimnaji

(d)  Parsoji

Answer: (a)

138. In which of the following years, the Sepy Revolt occurred in this State under the leadership of Hanuman Singh?

(a)  1855 AD

(b)  1856 AD

(c)  1857 AD

(d)  1858 AD

Answer: (*)

139. In which of the followings places in this State, the local people offered first ‘Satyagraha’ in 1920?

(a)  Dhamtari

(b)  Rudri

(c)  Kandel

(d)  Gattasilli

Answer: (c)

140. In which of the following feudatory States in this State, two tribal revolts took place during British rule?

(a)  Rajnandgaon

(b)  Kanker

(c)  Bastar

(d)  Kawardha

Answer: (c)

141. The highest part of this State is

(a)  Jarang Pat

(b)  Mainpat

(c)  Jashpur Pat

(d)  Samripat

Answer: (c)

142. Match List-I with List-II and select the correct answer u sing the codes given below :

List-I

A. Shimla of this State

B. Island of Sal forest

C.The first biotech park of this State

D. Chittorgarh of this State

List-II

1. Ambikapur

2. Lafagarh

3. Manipat

4. Bastar

(a)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b)  A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

Answer: (c)

143. Which of the following districts has the lowest population density in this State according to Census 2011?

(a)  Dantewada

(b)  Sukma

(c)  Narayanpur

(d)  Bijapur

Answer: (c)

144. In this State, which of the following ores is standing first rank in ore production in India?

(a)  Chalcopyrite

(b)  Tin

(c)  Hematite

(d)  Bauxite

Answer: (b)

145. Which of the following district pairs has the highest and the lowest literacy rates?

(a)  Dhamatri – Dantewada

(b)  Rajnandgaon – Bijapur

(c)  Durg – Sukma

(d)  Raipur – Kondagaon

Answer: (c)

146. How many Lok Sabha seats are there in this State?

(a)  11

(b)  12

(c)  13

(d)  14

Answer: (a)

147. Which of the following is not true about ‘Bhojali’?

(a)  It is a song of this State.

(b)  This song is related to water in land.

(c)  It is sung by farmers.

(d)  None of the above

Answer: (*)

148. Which of the following authorities is the constitutional head of this State?

(a)  The Chief Justice

(b)  The Advocate General

(c)  The Governor

(d)  The Lokpal

Answer: (c)

149. How many tiers are working in the Panchayati Raj system in this State?

(a)  Two tiers

(b)  Three tiers

(c)  Four tiers

(d)  None of the above

Answer: (b)

150. The freedom fighter Dr. Radhabai of this State was not related to

(a)  Woman’s emancipation

(b)  untouchability eradication

(c)  Gandhian movement

(d)  the fact that she completed her medical education in England

Answer: (a)

 

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...