Chhattisgarh State Eligibility Test (SET)-2018 Held on 28-10-2018 General Paper-I Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh State Eligibility Test (SET)-2018 Held on 28-10-2018

General Paper-I

1. Words or symbols with multiple meanings create-

(A) Physical barriers

(B) Socio-psychological barriers

(C) Semantic barrier

(D) Personal barrier

Answer: (C)

2. In a certain code GERMANY is coded as 7594157, then in the same code RUSSIA is coded as-

(A) 911391

(B) 913191

(C) 931191

(D) None of the above

Answer: (C)

3. As ‘Earth’ is related to ‘Moon’ in the same way ‘Jupiter’ is related to-

(A) Europa

(B) Phobos

(C) Deimos

(D) All of these

Answer: (A)

4. Which of the following are components of INSPIRE Programme?

(a)  Scheme for early attraction of talents

(b)  Scholarship for higher education

(c)  Assured opportunity for Research Career

(d)  Granting funds for Science Education

Codes :

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (c), (d) and (a)

(D) (d), (a) and (b)

Answer: (A)

5. Put the following units of storage into the correct order, starting with the smallest unit first-

(a) Kilobyte   (b) Byte      (c) Megabyte

(d) Terabyte  (e) Gigabyte                  

(f) Bit

Code :

(A) (f), (b), (a), (d), (e), (c)

(B) (f), (b), (a), (c), (d), (e)

(C) (f), (b), (a), (c), (e), (d)

(D) (f), (b), (a), (d), (c), (e)

Answer: (C)

6. Teleconferencing is an example of which type of Distance Education?

(A) synchronous distance education4

(B) Synchronous distance education

(C) Hybrid distance education

(D) All of the above

Answer: (B)

7. If A = 1 then find the next term in the following series :

C, E, H, K, P, S, ?

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

Answer: (B)

8. Which of the following Air Pollutant has maximum Relative toxicity?

(A) Carbon monoxide

(B) Hydrocarbon

(C) Oxides of sulphur

(D) Oxides of Nitrogen

Answer: (D)

9. In wheel communication network-

(A) All the workers receive instructions and guidance from one person

(B) One person communicates with one person only

(C) Everyone is free to communicate with anyone

(D) The message moves in a circle

Answer: (A)

10. A is son of B. B is mother of U. U is wife of V. V is father of Z and Z is brother of W, how are V related to A and B?

(A) Brother-in-law, Son-in-law

(B) Son-in-law, Brother-in-law

(C) Brother-in-law, Mother-in-law

(D) None of the above

Answer: (A)

11. Which of the following is true?

(a)  At the time of independence there were 20 Universities and 531 Colleges

(b)  At the time of independence there were 2.1 Lac Students

(c)  On 31.03.2017 there were 795 Universities

(d)  On 31.03.2017 there were 42338 Colleges.

Codes :

(A) (a), (b), (c)

(B) (b), (c), (d)

(C) (c), (d), (a)

(D) (d), (a), (b)

Answer: (B)

12. Match the following-

Biome

(a) Grassland

(b) Tropical rain forest

(c) Temperate deciduous forest

(d) Taiga

(e) Tundra

Rainfall

(i) 25-100 cm

(ii) 25 cm

(iii) 100 cm

(iv) 200-500 cm

(v) 25-75 cm

Codes :

(A) (a) – (v); (b) – (iv); (c) – (iii); (d) – (ii); (e) – (i)

(B) (a) – (v); (b) – (iv); (c) – (ii); (d) – (iii); (e) – (i)

(C) (a) – (v); (b) – (iv); (c) – (iii); (d) – (i); (e) – (ii)

(D) (a) – (iv); (b) – (v); (c) – (iii); (d) – (i); (e) – (ii)

Answer: (C)

13. Analysis is either pure of applied mathematics. Only those branches of mathematics come under pure mathematics which do not use assumptions outside of its realm. Differential analysis uses differential calculus. Differential analysis is not pure mathematics. Since analysis does not use assumptions outside of its realm, so its is pure mathematics. The conclusion thus drawn is-

(A) deductive

(B) inductive

(C) collective

(D) descriptive

Answer: (A)

14. If ‘A, B’ is coded as ‘3, 7’, ‘C, D’ is coded as ‘7, 11’, ‘E, F’ is coded as ’13, 17’, then ‘I, J’ will be coded as –

(A) 19, 23

(B) 37, 41

(C) 21, 27

(D) 21, 25

Answer: (B)

15. If ‘x + y’ means ‘x is mother of y’, ‘x – y’ means ‘x is brother of y’, ‘x%y’ means ‘x is father of y’, and ‘x × y’ means ‘x is the sister of y’, then which of the following represents ‘P is maternal grandfather of Q’?

(A) P + S × R – T%Q

(B) P + S%R – T × Q

(C) P%S + R – T × Q

(D) P – S%R + T × Q

Answer: (C)

16. Classroom Communication is not related to-

(A) Interapersonal Communication

(B) Interpersonal Communication

(C) Public Communication

(D) None of the above

Answer: (D)

17. Which of the following is correct IP address?

(A) 300 – 215 – 317 – 3

(B) 202.50.20.148

(C) 302 – 215 @ 417 – 5

(D) 202 – 50 – 20 – 148

Answer: (B)

18. A compiler is a software which converts-

(A) Characters to Bits

(B) High level language to Machine language

(C) Machine language to High level language

(D) Words to Bits

Answer: (B)

19. Find the missing number in the following number series-

1, 3, 7, 10, 19, ……….., 39, 44, 69

(A) 23

(B) 28

(C) 21

(D) None of the above

Answer: (A)

20. Read the following statements (I), (II) and (III)-

Statements :

(I) No flower is fruit.

(II) Some fruits are leaves.

(III) All leaves are trees.

Conclusion :

(I) No tree is fruit.

(II) Atleast some trees are fruits

Which of the above conclusion can be drawn from the statements (I), (II) and (III)?

(A) Only conclusion (I) is correct

(B) Only conclusion (II) is correct

(C) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) are correct

(D) Details insufficient to draw conclusion

Answer: (B)

Directions- (Q. 21-25) Study the following table carefully and answer question given below it :

21. If the average marks obtained by candidates is taken as performance of the students then the best performance is in which of the following subject?

(A) Mathematics

(B) Physics

(C) Sanskrit

(D) Environmental Science

Answer: (B)

22. How many marks did Asha get in all the subjects together?

(A) 685

(B) 605

(C) 659

(D) None of the above

Answer: (B)

23. How many students have scored the highest in more than one subject?

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) None of the above

Answer: (B)

24. Who has scored the highest marks in all the subjects together?

(A) Asha

(B) Shobha

(C) Pankaj

(D) None of the above

Answer: (B)

25. Marks obtained by Sachin in Chemistry are what per cent of marks obtained by Shobha in the same subject? (rounded off to two digits after decimal)

(A) 83.72

(B) 79.14

(C) 89.64

(D) None of the above

Answer: (A)

26. The effective teaching does not essentially require the following-

(A) Receptivity of students

(B) High Learning Level of the teacher

(C) Methodology of teacher

(D) Communication ability of teacher

Answer: (A)

27. A researcher is interested in seeking Informed Consent Letter from the respondents participating in his research. Which of the following information is not necessary in the Informed Consent Letter?

(A) Information related to the purpose of the research

(B) The information related to the confidentiality of the data obtained from respondents and their use in academic purpose only

(C) Information related to the reliability and validity of research

(D) Information regarding time required by a respondents and hazards in data collection

Answer: (C)

28. A researcher prepared a report based on the interviews of 25 people. Under which category, this research can be placed?

(A) Quantitative

(B) Qualitative

(C) Historical

(D) Experimental

Answer: (B)

29. What should be done before starting remedial teaching?

(A) Psychophysical Evaluation

(B) Diagnostic Evaluation

(C) Sociometric Evaluation

(D) Critical Evaluation

Answer: (B)

30. Match of the following-

(a) Mahatma Gandhi

(b) Socretes

(c) Rabindranath Tagore

(d) Swami Vivekanand

(i) Naturalism

(ii) Idealism

(iii) Basic Education (Buniyadi Shiksha)

(iv) Man Making Education

Codes:

(A) (a) – (i); (b) – (iv); (c) – (iii); (d) – (ii)

(B) (a) – (iv); (b) – (ii); (c) – (iii); (d) – (i)

(C) (a) – (iii); (b) – (ii); (c) – (iv); (d) – (i)

(D) (a) – (iii); (b) – (ii); (c) – (i); (d) – (iv)

Answer: (D)

31. The data obtained on the basis of appropriate tool is-

(A) Secondary data

(B) Primary data

(C) Replication data

(D) (A) and (B) both

Answer: (B)

32. Causal relationship between variables is identified in which type of research?

(A) Historical

(B) Experimental

(C) Survey

(D) Case Study

Answer: (B)

33. Which one of the following is not a teaching method?

(A) Lecture method

(B) Demonstration method

(C) Psychometric method

(D) Discussion method

Answer: (C)

34. In research papers which of the following is the Latin abbreviation used for “and others”?

(A) et. al.

(B) et, al.

(C) et al.

(D) et al,

Answer: (C)

35. Arrange the following steps of teaching process in order-

(i) Evaluation

(ii) Relating the present knowledge with previous knowledge

(iii) Formulation of objectives

(iv) Presentation of teaching materials

(v) Reteaching

Codes :

(A) (i) (ii) (v) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv) (v)

(C) (iii) (ii) (iv) (i) (v)

(D) (i) (ii) (iv) (iii) (v)

Answer: (C)

Directions- (Q. 36-40) Read the passage and answer question (36 to 40) on the basis of what is stated or implied on the passage.

Passage

The Cabinet of Dr. Caligari, directed by Robert Wiene in 1919, remains the supreme example of expressionistic filmmaking. The film is narrated by a young man who suspects Dr. Caligari, a mountebank who is part of a traveling fair, of being responsible for a series of violent crimes. Caligari’s instrument of crime is Cesare, a sleep walker who is under the control of the evil doctor. Cesare captures a young woman, but she escapes, and in the subsequent search for the doctor we learn that the is really the director of a local insane asylum, in which the narrator is a patient. The film’s expressionistic sets and lighting reflect the narrator’s madness. Walls are slanted and windows triangular. Surreal effects of light and shadow are painted directly on the sets. Furniture is distorted and oversized, evoking a nightmare world of instanity. Dr. Caligari is a unique film with a secure place in film history.

   The so-called expressionistic ‘street films dealing with the lives of common people had a great influence on the popular imagination. Director Fritz Lang’s Metropolis (1926) presents a chilling vision of life in the twenty-first century in which the rich live luxuriously in skyscrapers while the workers toil as slaves below the ground. Metropolis is another spectacular exercise in German expressionism, and the screen is filled with stylished shadows, sloping camera angles, and nightmarish underground chambers.

36. How do the walls, windows and furniture in The Cabinet of Caligari contribute to the film?

(A) They reveal the doctor’s lies and tricks

(B) They portray the popular styles of the period

(C) They display the director’s artistic vision

(D) They express the insanity of the narrator

Answer: (D)

37. All of the following are characteristics of expressionistic film EXCEPT-

(A) surreal effects of light and shadow

(B) nightmarish imagery

(C) luxurious sets and furniture

(D) slanting and distortion

Answer: (B)

38. According to the passage, the plot of The Cabinet of Dr. Caligari is mainly about-

(A) a young man who is responsible for several violent acts

(B) an evil doctor who uses another man to commit crimes

(C) a young woman who looks for a doctor to help her

(D) the terrible conditions in a hospital for the insane

Answer: (B)

39. The word mountebank in paragraph 1 is closest in meaning to-

(A) a physician

(B) an expressionist

(C) a seller of false medicines who attracts customers with lies or tricks

(D) a local insane asylum

Answer: (C)

40. How does the author characterize Metropolis?

(A) A street film about the lives of common people

(B) A documentary about life in the twenty-first century

(C) A criticism of unfair working conditions

(D) An imperfect example of German expressionism

Answer: (B)

41. Which of the following are Geothermal locations in India?

(a) Manikaran                  (b) Hirakud

(c) Surguja              (d) Surajkund

(e) Rajawar             (f) Kakrapar

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (a), (c), (d), (b)

(C) (a), (c), (d), (f)

(D) (a), (c), (d), (e)

Answer: (D)

42. What is true about species of wildlife?

(a)  Exhaustible

(b)  Maintainable

(c)  Non-renewable

(d)  Renewable

(e)  Inexhaustible

Codes:

(A) (a), (b), (c)

(B) (a), (b), (d)

(C) (b), (C), (e)

(D) (b), (d), (e)

Answer: (A)

43. The concept of Virtual University involves which of the following concepts?

(a) Consortium of Institutions

(b) Appropriate ICT applications

(c) Working in collaboration to plan programmes

(d) Development of content together and deliver them to learners

(e) Inter-institutions Exchange Programme for staff

Codes:

(A) (a), (b), (c), (d)

(B) (b), (c), (d), (e)

(C) (c), (d), (e), (a)

(D) (d), (e), (a), (b)

Answer: (A)

44. Effective classroom communication ought to be-

(A) sympathetic

(B) empathetic

(C) apathetic

(D) pathetic

Answer: (B)

45. HTML is used to create-

(A) Operating system

(B) High level program

(C) Web-server

(D) Web-page

Answer: (D)

46. Which of the following is not a characteristic of communication?

(A) Two-way process

(B) Information sharing and understanding

(C) Continuous process

(D) Linear flow

Answer: (D)

47. Find the minimum number of straight lines required to make the following figure-

(A) 10

(B) 11

(C) 18

(D) 12

Answer: (D)

48. An ASCII is a character-encoding scheme, that is employed by personal computers in order to represent various characters, numbers and control keys etc. which are used by the user on the keyboard. Hence, ASCII is abbreviation of-

(A) American Standard Code for Intelligent Information

(B) American Standard Code for Information Integrity

(C) American Standard Code for Information Interchange

(D) American Standard Code for Isolated Information

Answer: (C)

49. Match the Number of State Universities in States on 31.03.2017-

Answer: (B)

50. On the basis of biomagnifications factor (L/kg), the increasing order of which chemicals are correct?

(A) Benzene, < Chloroform < DDT < Chlorodane

(B) Chloroform < Benzene < Chlorodane < DDT

(C) Chloroform < Benzene < DDT < Chlorodane

(D) Chloroform < Chlorodane < Benzene < DDT

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...