Chhattisgarh State Eligibility Test (SET), Held on 17-9-2017 General Paper-1 Question Paper With Answer Key

Chhattisgarh State Eligibility Test (SET), Held on 17-9-2017

General Paper-1

 

1. Which one of the following is not the ethical property of research?

(A) Honesty

(B) Justifiability

(C) Neutrality

(D) Subjectivity

Answer: (D)

2. Which one of the following is an indicator of the quality of a research journal?

(A) ISO-2012

(B) NAAC Accreditation

(C) Impact factor

(D) g-index

Answer: (D)

3. A researcher is intended to examine the after effects of earthquake on the emotional problems of individuals. Which type of research is this?

(A) Affective Research

(B) Ex-post-facto Research

(C) Longitudinal Research

(D) Action Research

Answer: (B)

4. A researcher administered certain achievement motivation test on a group of 100-students of class X. After scoring of the test he obtained 100-scores on the test. The data may be called as :

(A) Primary data

(B) Secondary data

(C) Empirical data

(D) (A) and (C) both

Answer: (D)

5. The Evaluation through quizzes and discussions is called as :

(A) Summative evaluation

(B) Formative evaluation

(C) Cognitive evaluation

(D) All of the above

Answer: (B)

6. Null Hypothesis is called as :

(A) Hypothesis of difference

(B) Hypothesis of similarity

(C) Hypothesis of no difference

(D) None of the above

Answer: (C)

7. Which of the following is not the maxims of teaching?

(A) From simple to complex

(B) From emotion to intelligence

(C) From concrete to abstract

(D) From indefinite to definite

Answer: (B)

8. Action Research is :

(A) Applied Research

(B) Longitudinal Research

(C) The research conducted for solving some recent and socially relevant problems

(D) (A) and (C) both

Answer: (C)

9. Objectivity means :

(A) Inter-personal agreement

(B) Inter-objects agreement

(C) Inter-personal disagreement

(D) Inter-objects disagreement

Answer: (B)

10. The purpose of higher education is to promote among students the abilities related to :

(A) Critical evaluation

(B) Creative thinking

(C) Interactive skills

(D) (A) and (B) both

Answer: (D)

11. Continuous and comprehensive Evaluation means :

(A) Evaluation of affective and co-affective aspects with regularity

(B) Evaluation of cognitive and co-cognitive aspects with regularity

(C) Evaluation of conative and co-conative aspects with regularity

(D) Evaluation of psychodynamic and co-psychodynamic aspects regularly

Answer: (C)

Directions  – Read the following passage carefully and answer questions 12 to 16.

   At the dawn of history India started on her unending quest and trackless centuries are filled with her striving and the grandeur of her successes and her failures. Through good and ill fortune alike she has never lost sight of that quest or forgotten the ideals which gave her strength. We end today a period of ill fortune and India discovers herself again.

    The achievement we celebrate today is but a step, an opening of opportunity, to the greater triumphs and achievements that await us. Are we brave enough and wise enough to grasp this opportunity and accept the challenge of the future?

   That future is not one of ease or resting but of incessant striving so that we might fulfil the pledges we have so often taken and the one we shall take today. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. The ambition of the greatest man of our generation has been to wipe every tear from every eye. That may be beyond us but so long as there are tears and suffering, so long our work will not be over.

   And so we have to labour and work hard, to give reality to our dreams. Those dreams are for India, but they are also for the world, for all the nations and peoples who are too closely knit together today for any one of them to imagine that it can live apart. Peace has been said to be indivisible, so is freedom, so is prosperity now, and so also is disaster in this one world that can no longer be split into isolated fragments.

   To the people of India whose representatives we are, we make appeal to join us with faith and confidence in this adventure. This is not time for petty and destructive criticism, no time for ill-will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell.

  The appointed day has come- the day appointed by destiny-and India stands forth again, after long slumber and struggle, awake, vital, free and independent. The past cling on to us still in some measure and we have to do much before we redeem to pledges we have taken so often. Yet the turning point is past, and history begins a new for us, the history which we shall live and act and others will write about.

   It is a fateful moment for us in India, for all Asia and for the world. A new star rises, the star of freedom in the east, a new hope comes into being, a vision long cherished materializes. May the star never set and that hope never be betrayed!

12. The service of India does not mean :

(A) the service of our leaders

(B) ending of poverty

(C) ending inequality of opporunity

(D) ending of ignorance and disease

Answer: (A)

13. In order to make our dreams a reality, we will have to :

(A) keep thinking

(B) keep planning

(C) collect a lot of money

(D) labor and work hard

Answer: (D)

14. From where has the new star of freedom arisen?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Answer: (A)

15. During the unending quest India did not forget :

(A) Her riches

(B) Her superior status

(C) Her ideals

(D) Her Gods

Answer: (C)

16. For Indian future is ………. .

(A) easy

(B) full of striving

(C) full of joys

(D) sceptic

Answer: (B)

17. What is the address given to a computer connected to a network called?

(A) Process ID

(B) IP Address

(C) SYS ID

(D) IE address

Answer: (B)

18. By using following table to answer the question. This table shows the “Number of oddicers in various departments of an organization in different scales” :

What is the ratio between the total number of employees in Scale III and Scale IV respectively ?

(A) 19 : 9

(B) 9 : 17

(C) 9 : 19

(D) 17 : 9

Answer: (A)

19. Which layer protocol provides logical communication between application processes running on different Host?

(A) network

(B) transport

(C) application

(D) session

Answer: (B)

20. Level of signal is inversely proportional to the :

(A) Reliability of a system

(B) Efficiency of a system

(C) Accuracy of a system

(D) Bandwidth of a system

Answer: (A)

21. If Q, Q* and C respectively denote the set of rational numbers, the set of irrational numbers and the set of complex numbers, then which of the following is different from the other three?

(A) AM, GM, HM

(B) −1/3, 3, 7/3

(C) Q, Q*, C

(D) Kaliyug, Satyug, Dwapar

Answer: (D)

22. Choose the most appropriate answer.

Oral Communication is better than Written Communication for :

(A) Providing opportunity to refer back

(B) Saving time

(C) Conveying feelings and emotions

(D) Conveying facts

Answer: (B)

23. What is the resolution of 12-bit data converter?

(A) 0.00024%

(B) 0.024%

(C) 0.0041

(D) 0.041%

Answer: (C)

24. As per W. H. Newman and C. F. Summer “communication is an exchange of ………. by two or more persons.” Complete the above statement by choosing the correct alternative/alternatives.

(a) Facts

(b) Opinion

(c) Ideas

(A) (a) only

(B) (b) and (c)

(C) (a), (b) and (c)

(D) None of the above

Answer: (C)

25. Which of the following statement is false about HTTP?

(A) It runs over TCP

(B) It describes the structure of webpages

(C) It allows information to be stored in URL

(D) It can be used to test the validity of hyperlink

Answer: (B)

26. The next number in the number series :

7, 28, 124, 344, 1330, 2198, …… will be :

(A) 4992

(B) 4815

(C) 4912

(D) 4856

Answer: (C)

27. If D = 4, COVER = 63 then BASIS = ?

(A) 49

(B) 50

(C) 54

(D) 55

Answer: (B)

28. If the following statements are given :

Statements :

(I) All girls are scientists.

(II) All scientists are peacock.

Conclusion :

(I) All girls are peacock.

(II) Some peacocks are scientists.

ten pick up the correct answer.

(A) Conclusion I is right

(B) Conclusion II is right

(C) Conclusion I and II both are right

(D) Conclusion I and II both are wrong.

Answer: (C)

29. Both sons Ram and Mohan of Sohan have on son and one daughter each. The only daughter Sobha of grandfather of the only son Tuku of Ram and Sobha has Rs 50 lakhs while the mother-in-law of the daughter Priya of Mohan gave Rs 60 lakhs to her only son Rahul. Sobha handed over half of her amount to her son. Both Tuku and Rahul handed over their money to their grandfathers. Then how much amount Sohan has now?

(A) Rs 55 lakhs

(B) Rs 25 lakhs

(C) Rs 30 lakhs

(D) None of these

Answer: (B)

30. See following coding patterns :

‘Alert Bhutan from China’

‘Singh Phu Lu Top’

‘Beware from America Alert’

‘Top Lu Siu Laugh’

‘Beware Pakistan from China’

‘Putu Laugh Lu Sing’

‘Nepal Alert America and India’

‘Top Su Siu Kiu Pop’

Then ‘Alert Nepal from China and Pakistan’ will be coded as :

(A) Sing Phu Laugh Kiu Putu Su

(B) Sing Lu Su Putu Kiu Top

(C) Top Kiu Putu Pop Lu Siu

(D) Top Pop Su Kiu Lu Sing

Answer: (B)

31. Which of the following use routes with packet filtering rules to allow or deny access based on source address, destination address, or port number?

(A) IP enable firewall

(B) Router enhanced firewall

(C) Packet filtering firewall

(D) Application layer firewall

Answer: (C)

32. Communicating Policy statements, programmes and objectives and issuing orders to the subordinates are referred to as :

(A) Upward Communication

(B) Horizontal Communication

(C) Downward Communication

(D) None of the above

Answer: (C)

33. Find the next term of the series :

BEK, CGM, EKQ, GMS, …….

(A) HLR

(B) KQW

(C) JWQ

(D) QLR

Answer: (B)

34. Complete the following letter series from the options given below :

abc _ _ cdacd _ _ ab _ d

(A) abdca

(B) cadbc

(C) dbabc

(D) None of the above

Answer: (C)

35. Which networking device can solve the problem of excessive broadcast traffic?

(A) Router

(B) Switch

(C) Bridge

(D) Repeater

Answer: (A)

36. The following table gives the detail of ‘Quantity of various food items used by a Restaurant during the first half of a year (in kg) :

What is the difference between the average quantity of rice used in all the given months together and the average quantity of wheat used in all the given months together?

(A) 60 kg

(B) 90 kg

(C) 75 kg

(D) 80 kg

Answer: (D)

37. In which of the following informal network does the individual communicates with everyone non-selectively?

(A) single strand network

(B) gossip network

(C) cluster network

(D) probability network

Answer: (B)

38. In the following number-letter group which is different from the others?

(A) PH 3

(B) VK 2

(C) XD 6

(D) OE 3

Answer: (A)

39. (a) Six friends P, Q, R, S, T and U are members of the club and each p lay a different game of Football, Cricket, Tennis, Basketball, Badminton and Volleyball.

(b) ‘T’ who is taller than P and S play tennis.

(c) The tallest among them plays Basketball.

(d) The shortest among them play Volleyball.

(e) Q and S neither play Volleyball nor Basketball.

(f) T is in between P and Q in order of height where Q plays football.

Who will be in the third place if they are arranged in decreasing order of height?

(A) Q

(B) P

(C) T

(D) S

Answer: (C)

40. Semantic barriers to communication does not include :

(A) Unclear message

(B) Faulty translation

(C) Technical words or Jargons

(D) Differences in perception

Answer: (D)

41. Given below a statement, followed by two arguments numbered (a) and (b). Choose the correct option from the following :

Statement :

“Are nuclear families better than joint families.”

Argument :

(a) No Joint families ensure security and also reduces the burden of the work.

(b) Yes, Nuclear families ensure greater freedom.

Choose the correct answer :

(A) Only argument (a) is strong

(B) Only argument (b) is strong

(C) Neither argument (a) nor argument (b) are strong

(D) Both arguments (a) and (b) are strong

Answer: (C)

42. If ∆ represents students in Science, represents students in Arts,  represents students in Commerce and  represents students in Law, then from the following figure find how many students of Commerce are also students of Science or Arts or Law ?

(A) 4

(B) 2

(C) 3

(D) 5

Answer: (C)

43. Rigid rules and regulations are included in :

(A) Physical barriers

(B) Mechanical barriers

(C) Socio-psychological barriers

(D) Organizational barriers

Answer: (D)

Directions – Study the following table and reply Questions 44 and 45.

   Following table shows ‘Number of workers in the given six shifts of various factories (in thousands).

44. What is the average number of workers working in various shifts from factory P?

(A) 6045

(B) 6200

(C) 6235

(D) 6250

Answer: (C)

45. What is the ratio of the total number of workers from factories L and M working in the shift of “11 pm – 3 am” and the total number of workers working in the same shift from factories ‘O’ and ‘P’?

(A) 15 : 16

(B) 13 : 14

(C) 13 : 15

(D) 15 : 17

Answer: (A)

Directions – Reply Questions 46 and 47 studying the following data.

46. What will be the production (in lakh tones) in 2020?

(A) 39

(B) 41

(C) 43

(D) not deductive

Answer: (B)

47. What was the production (in lakh tones) in 1990?

(A) 27

(B) 29

(C) 25

(D) not inductive

Answer: (B)

48. A college can get grant from UGC only when it is covered under the section/sections of UGC act 1956 is :

(A) 2 (f)

(B) 12 (B)

(C) Both (A) and (B)

(D) Neither (A) nor (B)

Answer: (C)

49. Which is not the objective of RUSA?

(A) Improve the overall quality of higher education institutions

(B) Ensure academic and examination reforms in higher education institutions

(C) Ensure capacity building at all levels of employment

(D) Setting higher education institutes to Urban and Semi-urban area

Answer: (C)

50. Which of the following statements about photochemical smog is incorrect?

(A) It has high concentration of oxidizing agent

(B) It has low concentration of oxidizing agent

(C) It can be controlled by controlling the release of NO2, hydrocarbon and ozone

(D) Plantation of some plants like pinus helps in controlling photochemical smong

Answer: (C)

51. Consider the following statements :

(a) Number of government colleges in Chhattisgarh in the year 2000 were 116

(b) All higher education instituted in Chhattisgarh are funded by respective Universities.

(c) Number of government colleges in Chhattisgarh in the year 2017 are 216

(d) At present number of state universities in Chhattisgarh are 13

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (c)

(C) (a) and (d)

(D) (b) and (d)

Answer: (*)

52. Itai-Itai disease is caused due to toxicity of which of the following metal?

(A) Arsenic

(B) Mercury

(C) Cadmium

(D) Lead

Answer: (C)

53. Which of the following chemical has maximum bio-concentration factor?

(A) Aldrin

(B) Benzene

(C) Tetrachloro ethylene

(D) Polychlorinated biphenyl

Answer: (D)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer using following codes :

List-I

(a) Peroxyacetyl nitrate

(b) Poly chlorinated biphenyls

(c) Dioxides of carbon and sulphur

(d) IR active molecule

(e) Organic Waste

List-II

(i) Global Warming

(ii) Photochemical smog

(iii) Water Pollutants

(iv) Acid rain

(v) Discharge from food processing plants

(A) (a) – (ii); (b) – (iii); (c) – (iv); (d) – (i); (e) – (v)

(B) (a) – (iii); (b) – (ii); (c) – (i); (d) – (iv); (e) – (v)

(C) (a) – (v); (b) – (ii); (c) – (iii); (d) – (i); (e) – (iv)

(D) (a) – (ii); (b) – (iii); (c) – (iv); (d) – (v); (e) – (i)

Answer: (A)

55. Which of the following green house gas has maximum GWP (Global Warming Potential)?

(A) Carbon dioxide

(B) Methane

(C) Nitrous oxide

(D) SF4

Answer: (C)

56. Match the colour code with biomedical waste disposal :

(a) Yellow

(b) Red

(c) Blue

(d) Black

(i) Solid waste

(ii) Waste sharps

(iii) Chemical wastes

(iv) Human anatomical waste

(A) (a) – (iv); (b) – (i); (c) – (ii); (d) – (iii)

(B) (a) – (i); (b) – (iv); (c) – (ii); (d) – (iii)

(C) (a) – (i); (b) – (iv); (c) – (iii); (d) – (ii)

(D) (a) – (iv); (b) – (ii); (c) – (i); (d) – (iii)

Answer: (D)

57. The commission recommended for 180 teaching days in higher education was given by :

(A) Radhakrishnan Commission

(B) Kothari Commission

(C) Mudaliar Commission

(D) Rashtriya Gyan Ayog

Answer: (A)

58. Ozone depletes by which of the following system ?

(A) OH system

(B) N2O system

(C) CFCl3 or CFCl2 system

(D) All the above

Answer: (C)

59. Consider following statements :

(a) Green chemistry refers to the redesign of chemical products and process in order of reducing or eliminating adverse environmental and health effect.

(b) Eutrophication results subsequent loss of biodiversity.

(c) DDT is a biodegradable pollutant.

(d) The altitude of stratosphere is about 0 – 10 km from earth’s surface.

(A) (c) and (d)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (b) and (c)

Answer: (C)

60. Match the following :

Green house gases

(a) Carbon dioxide

(b) Methane

(c) CFC

(d) Nitrous oxide

Source

(i) Fertilizer

(ii) Refrigerant

(iii) Wet land rice cultivation

(iv) Wood fuel

(A) (a) – (iv); (b) – (iii); (c) – (ii); (d) – (i)

(B) (a) – (iii); (b) – (iv); (c) – (ii); (d) – (i)

(C) (a) – (iv); (b) – (ii); (c) – (iii); (d) – (i)

(D) (a) – (iii); (b) – (i); (c) – (ii); (d) – (iv)

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...