Combined Defence Services Exam (II) Held on 23-10-2016 Question Paper with Answer Key

Combined Defence Services Exam. (II), 2016

Held on 23-10-2016

General Knowledge

1. Which one of the following gases is released mostly from landfills in urban areas ?

(A)  Nitrogen

(B)  Hydrogen

(C)  Methane

(D)  Oxygen

Ans: (C)

2. Which one of the following is most sensitive to environmental change ?

(A)  Amphibian

(B)  Reptile

(C)  Mammal

(D)  Insect

Ans: (A)

3. Which one of the following is the largest source of electricity in India ?

(A)  Hydropower plants

(B)  Nuclear power plants

(C)  Thermal power plants

(D)  Wind energy

Ans: (C)

4. The HIV virus weakens the immunity of a person because it destroys –

(A)  Mast cells

(B)  Platelets

(C)  Erythrocytes

(D)  Lymphocytes

Ans: (D)

5. Which one of the following air pollutants combines with the haemoglobin of human blood and reduces its oxygen-carrying capacity, leading to suffocation and may cause even death ?

(A)  Chlorofluorocarbon

(B)  Fly ash

(C)  Carbon monoxide

(D)  Sulphur dioxide 

      

Ans: (C)

6. An irregular mode of reproduction resulting in the development of an embryo without fertilization is called –

1. Parthenogenesis

2. Apogamy

3. Sporophytic budding

Select the correct answer using the code given below :

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  2 and 3 only

(D)  1, 2 and 3

Ans: (D)

7. Which one of the following is not an allotrope of carbon ?

(A)  Coal

(B)  Diamond

(C)  Graphite

(D)  Graphene

Ans: (D)

8. In paper manufacturing, degumming of the raw material is done using –

(A)  Sulphuric acid

(B)  Bleaching powder

(C)  Caustic soda

(D)  Nitric acid

Ans: (B)

9. Dolomite powder is applied in some agricultural lands. The purpose of applying it is to-

(A)  Increase the pH of the soil

(B)  Lower the pH of the soil

(C)  Increase the phosphorus content of the soil

(D)  Increase the nitrogen content of the soil

Ans: (A)

10. Deficiency of fluoride leads to which one of the following health problems ?

(A)  Tooth caries

(B)  Mottling of tooth

(C)  Bending of bones

(D)  Stiffening of joints   

Ans: (A)

11. Excessive use of which of the following fertilizers may be responsible for the presence of a toxic substance in ground water ?

(A)  Nitrogen

(B)  Phosphate only

(C)  Potassium only

(D)  Phosphate and potassium

Ans: (D)

12. Which one of the following elements does not form solid hydrogen carbonate ?

(A)  Sodium

(B)  Potassium

(C)  Caesium

(D)  Lithium

Ans: (B)

13. According to Census 2011, which one of the following is the correct sequence of States in decreasing order of their total size of population ?

(A)  Kerala, Jharkhand, Assam, Punjab

(B)  Jharkhand, Kerala, Assam, Punjab

(C)  Kerala, Jharkhand, Punjab, Assam

(D)  Jharkhand, Kerala, Punjab, Assam

Ans: (A)

14. With reference to earthquakes, which of the following statements are correct ?

1. Earthquakes largely occur along the converging plate boundaries.

2. Point of origin of earthquake in lithosphere is known as focus/hypocentre.

3. Intensity of earthquake decreases with distance from the epicentre.

4. Epicentre of earthquake always remains over continents only.

Select the correct answer using the code given below :

(A)  1 and 2 only

(B)  1, 2 and 3

(C)  2 and 3 only

(D)  1 and 4

Ans: (B)

15. Which of the following pairs of Indian State and tribal population are correct ?

1. Madhya Pradesh : Largest tribal population

2. Mizoram : Highest percentage of tribal population out of the total population of the State

3. Chhattisgarh : Second largest tribal population after Madhya Pradesh

4. Arunachal Pradesh : Second highest percentage of tribal population out of the total population of the State after Mizoram

Select the correct answer using the code given below :

(A)  1 and 2 only

(B)  2 and 4 only

(C)  1, 2 and 3

(D)  2, 3 and 4

Ans: (A)

16. The spring constant of a spring depends on its-

(A)  Length only

(B)  Material only

(C)  Length and its diameter

(D)  Thickness, its diameter and its material

Ans: (B)

17. In the gamma decay of a nucleus –

(A)  The mass number of the nucleus changes whereas its atomic number does not change

(B)  The mass number of the nucleus does not change whereas its atomic number changes

(C)  Both the mass number and the atomic number of the nucleus change

(D)  Neither the mass number nor the atomic number of the nucleus changes

Ans: (D)

18. In a bipolar junction transistor –

(A)  All the three regions (the emitter, the base and the collector) have equal concentrations of impurity

(B)  the emitter has the least concentration of impurity

(C)  The collector has the least concentration of impurity

(D)  The base has the least concentration of impurity

Ans: (D)

19. The pressure exerted by a 760 mm column of mercury at 0℃ is know as –

(A)  1 pascal

(B)  1 atmosphere

(C)  1 bar

(D)  1 poise

Ans: (B)

20. Which one of the following physical quantities has the same dimension as that of Planck’s constant h ?

(A)  Linear momentum

(B)  Angular momentum

(C)  Force

(D)  Potential energy     

  

Ans: (B)

21. Which one of the following statements is not correct ?

(A)  The response of the ear to sound of increasing intensity is approximately logarithmic.

(B)  The sensitivity of the human ear does not vary with the frequency of the sound.

(C)  When two or more waves traverse the same medium, the displacement of any element of the medium is the algebraic sum of the displacements due to each wave.

(D)  Longitudinal waves can travel in all media-solids, liquids and gases.

Ans: (C)

22. Which one of the following hormones is essential for the uptake of glucose by cells in the human body ?

(A)  GH

(B)  TSH

(C)  Insulin

(D)  Cortisol

Ans: (C)

23. Which of the following cells do not contain nucleus ?

1. Root hair cells

2. Red blood cells

3. Platelets

4. Monocytes

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 only

(B)  2 and 3 only

(C)  1, 2 and 4

(D)  2, 3 and 4

Ans: (B)

24. Biological catalysts are protein molecules which

1. speed up a chemical reaction

2. remain unchanged after reaction

3. function optimally at 37℃

4. do not have an enzymatic activity

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 only

(B)  1, 2 and 3

(C)  2 and 3 only

(D)  1, 3 and 4

Ans: (B)

25. ‘Altitude sickness’ is caused at high altitude due to –

(A)  High partial pressure of oxygen

(B)  Low partial pressure of oxygen

(C)  Low level of haemoglobin

(D)  High partial pressure of carbon dioxide

Ans: (B)

26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Element)

(a) Mg           (b) Ca

(c) Sr             (d) Ba

List-II

(Property/Use)

1. Gives red colour to flame

2. Sulphate compound used in medicine to examine the alimentary canal of a patient

3. Traps the energy of sunlight in photosynthesis

4. Control of muscle contraction

(A)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(B)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

(C)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(D)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

Ans: (C)

27. Which one of the following statements is correct?

(A)  The oxidation number for hydrogen is always zero.

(B)  The oxidation number for hydrogen is always +1.

(C)  The oxidation number for hydrogen is always −1.

(D)  Hydrogen can have more than one oxidation number.

Ans: (D)

28. In case of a standard hydrogen electrode –

(A)  Absolute electrode potential is not zero

(B)  Absolute electrode potential is zero

(C)  Both absolute and standard electrode potential values are zero

(D)  Electrode potential is zero only at 25℃

Ans: (D)

29. The elemental composition of an adult human body by mass is-

(A)  C > O > H > N

(B)  O > C > H > N

(C)  N > C > H > O

(D)  N > C > O > H

Ans: (B)

30. With regard to water transportation in India, which of the following statements are correct ?

1. Headquarters of Central Inland Water Transport Corporation is located at Delhi.

2. Headquarters of Inland Waterways Authority of India is located at Noida.

3. National Inland Navigation Institutes located at Kolkata.

4. First National Inland Waterway was between Haldia and Allahabad.

Select the correct answer using the ode given below.

(A)  1 and 2 only

(B)  2 and 3

(C)  2 and 4 only

(D)  1, 2 and 4

Ans: (C)

31. If the latitude and longitudinal extent of an Indian State/T is 15°48ʹ00ʹʹ N to 14°53ʹ15ʹʹ and 74°20ʹ13ʹʹ E to 74°40ʹ33ʹʹ E, then which one of the following is that State/UT ?

(A)  Puducherry

(B)  Chandigarh

(C)  Goa

(D)  Delhi

Ans: (C)

32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists –

List-I

(Railway Zone)

(a) North Eastern Railway

(b) East Central Railway

(c) South East Central Railway

(d) South Eastern Railway

List-II

(Headquarters)

1. Kolkata     2. Bilaspur

3. Hajipur     4. Gorakhpur

(A)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

(B)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

Ans: (D)

33. Which of the following statements concerning atmosphere of the Earth are correct ?

1. In stratosphere, temperature increases with altitude.

2. In mesosphere, temperature decreases with altitude.

3. The lowest temperature of the atmosphere is recorded in the upper part of mesosphere.

4. Tropopause is an isothermal zone.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 and 2 only

(B)  1, 2 and 3 only

(C)  3 and 4 only

(D)  1, 2, 3 and 4

Ans: (D)

34. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Place)

(a) Bongaigaon

(b) Koraput

(c) Pinjore

(d) Sirpur

List-II

(Industry)

1. Paper

2. Machine tools

3. Aircraft

4. Petrochemical

(A)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

(B)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(C)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(D)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

Ans: (B)

35. Which one of the following is not a tributary of the river Ganga ?

(A)  Son

(B)  Mahananda

(C)  Teesta

(D)  Sharada

Ans: (C)

36. Which one of the following pairs of lakes is connected by Soo Canal ?

(A)  Superior and Michigan

(B)  Superior and Huron

(C)  Huron and Ontario

(D)  Huron and Erie

Ans: (B)

37. In total internal reflection, the light travels from –

(A)  Rarer to denser medium and it occurs with no loss of intensity

(B)  Denser to rarer medium and it occurs with no loss of intensity

(C)  Rarer to denser medium and it occurs with loss of intensity

(D)  Denser to rarer medium and it occurs with loss of intensity

Ans: (B)

38. The energy of a photon, whose momentum is 10 MeV/c,, where c is the speed of light, is given by-

(A)  10 MeV

(B)  100 MeV

(C)  1 MeV

(D)  0.1 MeV

Ans: (A)

39. Liquids and gases never show –

(A)  Diamagnetic property

(B)  Paramagnetic property

(C)  Ferromagnetic property

(D)  Electromagnetic property

Ans: (C)

40. Light travels in a straight line (rectilinear propagation of light). This statement does hold if the medium of travel for light is-

(A)  of variable refractive index

(B)  made up of slabs of different refractive indices

(C)  homogeneous and transparent

(D)  inhomogeneous and transparent

Ans: (C)

41. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Strait)

(a) Strait of Hormuz

(b) Strait of Bab-el Mandeb

(c) Strait of Malacca

(d) Strait of Sunda

List-II

(Water Body)

1. Java Sea

2. Andaman Sea

3. Red Sea

4. Gulf of Persia

(A)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

(B)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

Ans: (D)

42. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Ocean Current)

(a) Agulhas Current

(b) Humboldt Current

(c) Labrador Current

(d) Falkland Current

List-II

(Country)

1. Peru

2. South Africa

3. Argentina

4. Canada

(A)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(B)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

(C)  (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

(D)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

Ans: (B)

43. Which one of the following fishing banks is located off the coast of the United Kingdom ?

(A)  Great Fisher Bank

(B)  Grand Banks

(C)  Dogger Bank

(D)  Reed Bank

Ans: (C)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Power Plant)

(a) Satpura

(b) Dhuvaran

(c) Tanakpur

(d) Dabhol

List-II

(State)

1. Maharashtra

2. Uttarakhand

3. Gujarat

4. Madhya Pradesh

(A)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(B)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Ans: (A)

45. Which of the following statements regarding soil is/are correct?

1. Alluvial soils are rich in nitrogen content.

2. Black soils are rich in iron and lime but deficient in nitrogen.

3. Laterite soils are rich in iron and aluminium but deficient in nitrogen and potassium.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 and 2 only

(B)  3 only

(C)  2 and 3 only

(D)  1, 2 and 3

Ans: (C)

46. Which one of the following statements is not correct ?

(A)  Position of the Sun, Earth and Moon in a straight line of 180° angle is known as syzygy.

(B)  Syzygy conjunction causes solar eclipse.

(C)  Syzygy opposition causes lunar eclipse.

(D)  Syzygy conjunction occurs at the time of perihelion only.

Ans: (C)

47. Which one of the following is not related to wind erosion ?

(A)  Wind gap

(B)  Zeugen

(C)  Dreikanter

(D)  Demoiselle

Ans: (A)

48. Which one of the following is correct ?

(A)  Guindy National park is known for tiger reserve

(B)  Namdapha National Park is meant for lion conservation

(C)  Jaldapara is a biosphere reserve

(D)  Rann of Kutch is a Wild Ass Sanctuary

Ans: (D)

49. Which one of the following statements concerning the natural vegetation of India is not correct ?

(A)  Sal is found in moist deciduous forests

(B)  Casuarina is largely found along the coastal region of Tamil Nadu

(C)  Deodar is a coniferous species of tree

(D)  Shola forests are found mainly on the upper reaches of Himalaya

Ans: (D)

50. Which one of the following statements concerning research centres in India is not correct ?

(A)  Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology is located at Kolkata

(B)  Central Arid Zone Research Institute is located at Jodhpur

(C)  Centre for Social Forestry and Eco-Rehabilitation is located at Allahabad

(D)  Institute of Forest Productivity is located at Ranchi

Ans: (A)

Directions – (Q. 51 – 53) The following items consists of two statements, Statement I and Statement II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below.

(A) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(B) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(C) Statement I is true but Statement II is false

(D) Statement is false but Statement II is true

51. Statement I : The Pahikashta peasants were non-resident cultivators cultivating lands on a contractual basis.

Statement II : The Pahikashta peasants worked under the temptation of favourable terms of revenue or the compulsion of economic distress.

Ans: (D)

52. Statement I : The Zamindars were an exploitative class in Mughal India.

Statement II : The Zamindars often received the support of the peasantry in a large number of agrarian uprisings in North India in the seventeenth century.

Ans: (D)

53. Statement I : King Ashoka abolished capital punishment and disbanded his army.

Statement II : After Kalinga War, Ashoka was remorseful and became a Buddhist.

Ans: (D)

54. Which one of the following does not signify a battle tank ?

(A)  T-55

(B)  T-155

(C)  T-72

(D)  T-90

Ans: (B)

55. Which of the following Gods are also known as Lokapalas or the Guardians of the Universe ?

(A)  Yama, Indra, Varuna and Kubera

(B)  Indra, Varuna, Sknada and Kubera

(C)  Indra, Varuna, Yama and Brahma

(D)  Yama, Shiva, Kubera and Indra

Ans: (A)

56. Which among the following Acts were repealed by Article 395 of the Constitution of India ?

1. The Government of India Act, 1935.

2. The Indian Independence Act, 1947.

3. The Abolition of Privy Council Jurisdiction Act, 1949.

4. The Government of India Act, 1919.

Select the correct answer using the code given below :

(A)  1 and 2 only

(B)  1 and 3 only

(C)  1, 2 and 3 only

(D)  1, 2, 3 and 4

Ans: (A)

57. On 26th November, 1949, which of the following provisions of the Constitution of India came into effect ?

1. Citizenship

2. Elections

3. Provisional Parliament

4. Fundamental Rights

Select the correct answer using the code given below.

(A)  2, 3 and 4

(B)  1, 2 and 3

(C)  1 and 3 only

(D)  1 and 2 only

Ans: (B)

58. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly of India is/are correct ?

1. The Assembly was elected indirectly by the members of the Provincial Legislative Assemblies.

2. The elections were held on the basis of Universal Adult Franchise.

3. The scheme of election was laid down by the Cabinet Delegation.

4. The distribution of seats was done on the basis of the Mountbatten Plan.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 only

(B)  1, 2 and 3

(C)  2 and 4

(D)  1 and 3 only

Ans: (D)

59. Which one of the following statements is not correct ?

(A)  Centre for Science and Environment in a recent study found that a number of commonly available brands of prepackaged breads tested positive for potassium bromated and potassium iodate

(B)  Food Safety and Standards Authority of India recommended to the Health Ministry to remove potassium bromated from the list of permissible food additives

(C)  The Union Government banned the use of potassium bromated as a food additive on the basis of the above recommendation.

(D)  Potassium bromated is a neurotoxin

Ans: (B)

60. Which of the following voted for Brexit in June 2016 ?

(A)  England and Scotland

(B)  England and Wales

(C)  Scotland and Northern Ireland

(D)  Wales and Northern Ireland

Ans: (B)

61. Which one of the following statements about reusable space vehicle of ISRO is not correct ?

(A)  In June 2016, ISRO successfully launched India’s first reusable space vehicle

(B)  The space vehicle was launched from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh

(C)  The reusable launch vehicle climbed to a height of 65 km before automatically steering back for landing

(D)  The vehicle was initially boosted by a rocket that contained liquid fuel

Ans: (A)

62. Which one of the following statements is not correct ?

(A)  BrahMos is a supersonic cruise missile made by India and Russian Federation.

(B)  The name BrahMos came from two rivers, Brahmaputra of India and Moskva of Russia.

(C)  Indian military scientists were capable of integrating BrahMos cruise missile with Sukhoi-30 MKI fighter.

(D)  Defence Research and Development Organization is the manufacturer of Sukhoi-30 MKI fighter.

Ans: (D)

63. Which one of the following sources tells us about women protesting against the infidelity of their husbands or the neglect of the wife and children by the male head of the household ?

(A)  The Kitab-ul-Hind

(B)  Documents belonging to the Village Panchayats of Rajasthan, Gujarat and Maharashtra

(C)  Sculptures from Mandor

(D)  The Aim-i-Akbari of Abul Fazl

Ans: (B)

64. The All India Census was-

1. First attempted in 1872

2. Regularity undertaken since 1881

3. Always undertaken as a five-year exercise

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 only

(B)  2 and 3 only

(C)  1 and 2 only

(D)  1, 2 and 3

Ans: (C)

65. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists-

List-I

(Historian)

(a) Sumit Sarkar

(b) Shahid Amin

(c) Ranajit Guha

(d) Bipan Chandra

List-II

(Book)

1. The Rise and Growth of Economic Nationalism in India

2. A Rule of Property for Bengal

3. The Swadeshi Movement in Bengal, 1903-1908

4. Event, Metaphor, Memory – Chauri Chaura, 1922-1992

(A)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(B)  (a) – 3; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 1

(C)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 3

(D)  (a) – 1; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 3

Ans: (A)

66. What form of Shiva is most prominent in the Brihadeshvara Temple built by the Chola dynasty ?

(A)  Harihara

(B)  Bhairava

(C)  Rudra

(D)  Tripurantaka

Ans: (D)

67. The basic structure doctrine with r3egard to the Constitution of India relates to –

1. the power of judicial review

2. the judgement in Kesavananda Bharati case (1973).

3. the constraints on Article 368 of the Constitution of India.

4. the judgement in Golaknath case (1967).

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1, 2 and 3 only

(B)  1, 2, 3 and 4

(C)  1 and 3 only

(D)  2 and 4 only

Ans: (A)

68. Which of the following fundamental rights as enshrined in the Constitution of India belong only to the citizens ?

1. Article 19 (Protection of right to freedom of speech)

2. Article 21 (Protection of life and personal liberty)

3. Article 15 (Prohibition of discrimination)

4. Article 16 (Equality of opportunity)

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1, 2 and 3

(B)  2, 3 and 4

(C)  1, 3 and 4

(D)  1 and 4 only

Ans: (C)

69. A citizen of India will lose his or her citizenship if he or she –

1. renounces Indian citizenship

2. voluntarily acquires the citizenship of another country

3. Marries a citizen of another country

4. criticizes the Government

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1, 2 and 3

(B)  2, 3 and 4

(C)  1 and 2 only

(D)  1 and 4

Ans: (C)

70. Which one of the following statements is not correct with respect to protection of individuals being tried for offences ?

(A)  A confession can never be used as evidence against the accused

(B)  The accused must have violated an existing law

(C)  An accused cannot be tried and punished for the same offence again

(D)  The quantum of punishment must be provided in law as it existed on the date of commission of an offence

Ans: (C)

71. Neil O’Brien, who died recently, was a famous –

(A)  Journalist

(B)  Billiards player

(C)  Dramatist

(D)  Quiz master

Ans: (D)

72. Consider the following statement –

‘If you feel you are trapped in a black hole, don’t give up. There is a way out.”

Who among the follo0wing made the above statement ?

(A)  Albert Einstein

(B)  Stephen Hawking

(C)  C. V. Raman

(D)  Abdus Salam

Ans: (B)

73. Recently the Government of India cleared the proposal for the production of 18 indigenous ‘Dhanush’ artillery guns to be produce in India by-

(A)  Indian Army

(B)  US Army

(C)  Indian Ordinance Factory Board

(D)  Indian and US Army Jointly

Ans: (C)

74. Who among the following won the Men’s Singles Title in the Australian Open Tennis Tournament, 2016 ?

(A)  Jamie Murray

(B)  Bruno Soares

(C)  Novak Djokovic

(D)  Andy Murray

Ans: (C)

75. Which of the following statements about the philosopher Shankara is/are true ?

1. Shankara espoused a form of Vedanta called Advaita.

2. He elaborated on the philosophy of Gaudapada.

3. Shankara tried to demonstrate that the Upanishads and Brahmasutras contain a unified, systematic philosophy.

4. Shankara founded the Amanaya Mathas.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 and 2 only

(B)  1, 2 and 3

(C)  3 and 4

(D)  4 only

Ans: (B)

76. Which of the following statements about the Deccan Riots of 1875 is/are true ?

1. The Deccan Riots resulted in protection for peasants through the Deccan Agriculturalists Relief Act of 1879.

2. The riots did not spread to the whole of Maharashtra because of prompt suppression by the British.

3. The British were unable to contain the riots and they spread throughout Maharashtra.

4. The cotton boom in the Deccan that had been caused by the artificial demand generated by the American Civil War caused the impoverishment of the peasants.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 only

(B)  1 and 3

(C)  2 and 4 only

(D)  1, 2 and 4

Ans: (D)

77. Why are they Gypsies regarded as of Indian origin ?

1. They follow India religious practices.

2. Their language, called Romani, is an Indo-Aryan language.

3. They believe that they came from India.

4. Epigraphic evidence locates their original home in Uttar Pradesh.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1 and 4 only

(B)  2 only

(C)  1, 2 and 4

(D)  2 and 3

Ans: (D)

78. The term Upari refers to which one of the following ?

(A)  A category o f proprietary tenure under the Mughal rule

(B)  A category of tenancy tenure under the Maratha rule

(C)  A soldier in the Maratha army

(D)  A village headman in the Mughal period

Ans: (B)

79. The ‘water frame’ of Richard Arkwright was a device for-

(A)  Producing a new type of painting

(B)  Irrigating fields for rice cultivation

(C)  Producing strong threads of yearn

(D)  The faster movement of steamships

Ans: (C)

80. The ‘four great needs’ of the people as identified by the Guomindang were-

(A)  Clothing, food, housing and transportation

(B)  Education, food, housing and health care

(C)  Food, housing, education and employment

(D)  Employment, housing, education and health care

Ans: (A)

81. Which one of the following was the earlier name of Tokyo ?

(A)  Osaka

(B)  Kyoto

(C)  Samurai

(D)  Edo

Ans: (D)

82. The epic, Silappadikaram refers to the-

(A)  Story of Rama

(B)  Jaina elements in the storyline

(C)  Culture of Sri Lankan Buddhists

(D)  Cult of Shakti worship

Ans: (B)

83. Rakshasa type of marriage is –

(A)  Marriage by purchase

(B)  Marriage by capture

(C)  Marriage by giving dowry

(D)  Marriage by seduction

Ans: (B)

84. Who among the following was defeated by Chile to won the Copa America Football Championship, 2016 ?

(A)  Colombia

(B)  Argentina

(C)  Ecuador

(D)  Peru

Ans: (B)

85. Which one of the following is the highest altitude zoo in the world ?

(A)  Cheyenne Mountain Zoo

(B)  Pandit G. B. Pant High Altitude Zoo

(C)  Himalayan Zoological Park, Gangtok

(D)  Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park

Ans: (D)

86. Which one of the following statements about the Missile Technology Control Regime is not correct ?

(A)  The Missile Technology Control Regime is an informal and voluntary partnership initial formed among G-7 countries.

(B)  Members of the Missile Technology Control Regime prevent the proliferation of missile and unmanned aerial vehicle technology capable of carrying above 500 kg payload for more than 300 km.

(C)  China applied to join the Regime but members did not offer the membership.

(D)  No other country outside the membership follows the Regime rules.

Ans: (B)

87. The first Tejas squadron of Indian Air Force consists of –

(A)  20 aircrafts with 4 in reserve

(B)  100 aircrafts with 10 in reserve

(C)  20 aircrafts with no reserve

(D)  25 aircrafts with 5 in reserve

Ans: (A)

88. The headquarters of “Economic and Social Commission for Asia and the Pacific’ is located at –

(A)  Singapore

(B)  Manila

(C)  Bangkok

(D)  Hong Kong

Ans: (C)

89. Which of the following with regard to the term ‘bank run’ is correct?

(A)  The net balance of money a bank has in its chest at the end of the day’s business

(B)  The ratio of bank’s total deposits and total liabilities

(C)  A panic situation when the deposit holders start withdrawing cash from the banks

(D)  The period in which a bank creates highest credit in the market 

Ans: (C)

90. Which of the following will be the outcome if an economy is under the inflationary pressure ?

1. Domestic currency heads for depreciation.

2. Exports become less competitive with imports getting costlier.

3. Cost of borrowing decreases.

4. Bondholders get benefitted.

Select the correct answer using the code given below –

(A)  1 and 2

(B)  2 and 3

(C)  1 and 3 only

(D)  1, 3 and 4

Ans: (C)

91. According to the Classical Theory of Employment, deviations from the stae of full employment are –

(A)  Purely temporary in nature

(B)  Permanent in nature

(C)  Imaginary situations

(D)  Normal situations

Ans: (A)

92. Capital deepening refers to-

(A)  Going for more fixed capital per worker

(B)  Emphasis on social overhead capital

(C)  Constant capital-output ratio

(D)  Increasing capital-output ratio

Ans: (A)

93. Which one of the following statements is not correct with respect to Article 32 of the Constitution of India ?

(A)  It provides remedies to citizens for the enforcement of fundamental rights

(B)  It is a part of fundamental rights

(C)  The Supreme Court cannot refuse a write petition under Article 32 on the ground of delay

(D)  Protection under Article 32 also applies to the enforcement of ordinary law which has nothing to do with the fundamental rights

Ans: (D)

94. Which one of the following writs is issued by the Supreme Court to secure the freedom of a person upon unlawful arrest ?

(A)  Habeas Corpus

(B)  Mandamus

(C)  Certiorari

(D)  Quo Warranto

Ans: (A)

95. According to the provisions of the Constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty ?

(A)  To respect the National Flag

(B)  To defend the country

(C)  To provide education to one’s child

(D)  To promote village and cottage industries

Ans: (D)

96. Under Article 352 of the Constitution of India, an emergency can be declared if security of any part of India is threatened by –

1. war

2. external aggression

3. armed rebellion

4. internal disturbance

Select the correct answer using the code given below.

(A)  1, 2 and 3

(B)  2, 3 and 4

(C)  1, 3 and 4

(D)  1 and 2 only

Ans: (A)

97. Which one of the following statements is not true of the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 ?

(A)  This Act provides civil remedies to protect a woman subjected to domestic violence

(B)  Only women can make a complaint under this legislation

(C)  Relief may be sought only against the husband or a male live-in partner with whom the woman has lived in a domestic relationship

(D)  The Act includes not just wives but also women in marriage-like relationships

Ans: (C)

98. Which one of the following statements is not correct ?

(A)  Creation of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) was announced in the Union Budget, 2015-16

(B)  NIIF is a fund for enhancing infrastructure facility in the country

(C)  NIIF and NIF (National Investment Fund) are the names of the same organization

(D)  NIIF can have more than one alternative investment fund

Ans: (C)

99. Which one of the following is not correct in respect of Andaman and Nicobar Command ?

(A)  It is the first integrated theatre command in India

(B)  It headquarters is at Port Blair    

(C)  It is commanded by a three star officer.

(D)  It was set up by the British during the Second World War

Ans: (A)

100. Who is the Chairman of the Chiefs of Staff Committee ?

(A)  The Chief of Army Staff

(B)  The Chief of Naval Staff

(C)  The Chief of Air Staff

(D)  The member who has been the longest on the Committee

Ans: (D)

101. Jammu and Kashmir Rifles is –

(A)  An infantry regiment o the Indian Army

(B)  A battalion of the Rashtriya Rifles

(C)  The name of the Armed Police of the State of Jammu and Kashmir

(D)  A paramilitary force under the Ministry of Home Affairs

Ans: (A)

102. Which one of the following is correct ?

(A)  Infantry Regiment is also known as the Mechanized Infantry Regiment

(B)  Corps of Electrical and Mechanical Engineers is subsumed in the Corps of Engineers.

(C)  Army Medical Corps and Army Dental Corps are two divisions of the Army Service Corps

(D)  Army has its own Corps of Air Defence

Ans: (D)

103. Which one of the following is not one Command of the Indian Army ?

(A)  South Western Command

(B)  North Eastern Command

(C)  Central Command

(D)  Army Training Command (ARTRAC)

Ans: (B)

104. Which one of the following statements is correct ?

(A)  The rank of Second Lieutenant has been abolished

(B)  The Chief of Army Staff carries the rank of Field Marshal

(C)  All officers posted to Andaman and Nicobar Islands wear the ranks of the Indian Navy

(D)  The rank of Major General is higher than the rank of Lieutenant General

Ans: (A)

105. Which one of the following is not an Air Defence Missile system ?

(A)  Akash

(B)  Trishul

(C)  Tatra

(D)  Astra

Ans: (C)

106. Which one of the following statements is correct with respect to the composition of national income in India ?

(A)  The share of manufacturing sector has declined

(B)  The share of services sector has increased sharply

(C)  The share of agriculture has remained static.

(D)  The share of services sector has declined

Ans: (B)

107. In India, the term ‘hot money’ is used to refer to-

(A)  Currency + Reserves with the RBI

(B)  Net GDR

(C)  Net Foreign Direct Investment

(D)  Foreign Portfolio Investment

Ans: (D)

108. Which of the following is/are credit rating agency/agencies in India ?

(A)  CRISIL

(B)  CARE

(C)  ICRA

(D)  All of these

Ans: (D)

109. Who among the following is the Chairman of the Fourteenth Finance Commission ?

(A)  C. Rangarajan

(B)  Vijay Kelkar

(C)  Y. V. Reddy

(D)  Rakesh Mohan

Ans: (C)

110. The members of NAFTA are –

(A)  USA, Canada and Mexico

(B)  USA Canada and India

(C)  USA, Canada and Japan

(D)  USA, UK and India

Ans: (A)

111. Which of the constitutional provisions and laws for the protection of the rights of the Scheduled Castes in India ?

1. Article 17 of the Constitution of India

2. The Protection of Civil Rights Act, 1955

3. The Scheduled Castes and the Schedule Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989

Select the correct answer using the code given below :

(A)  1 and 3 only

(B)  1 and 2 only

(C)  1, 2 and 3

(D)  2 and 3 only

Ans: (C)

112. Which one of the following is not true about the powers of the Supreme Court ?

(A)  The Supreme Court has original and exclusive jurisdiction in inter-governmental disputes

(B)  The Supreme Court has advisory jurisdiction on a question of law or fact which may be referred to it by the President of India

(C)  The Supreme Court has the power to review its own judgement or order

(D)  The Supreme Court has the exclusive power to issue writs to protect the fundamental rights of the people

Ans: (D)

113. The Sixth Schedule of the Constitution of India pertains to the administration of tribal areas in which of the following States ?

(A)  Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram

(B)  Meghalaya, Tripura, Manipur and Mizoram

(C)  Assam, Manipur, Meghalaya and Tripura

(D)  Manipur, Meghalaya, Tripura and Arunachal Pradesh

Ans: (A)

114. Which one of the following statements with regard to the Ninth Schedule of the Constitution of India is not correct ?

(A)  It was inserted by the Constitution (First Amendment) Act, 1951.

(B)  The Acts and Regulations specified in the Ninth Schedule shall become void on the ground that it violates a fundamental right in Part II of the Constitution.

(C)  The Supreme Court has the power of judicial review of an Act included in the Ninth Schedule on the doctrine of basic structure.

(D)  The appropriate Legislature can repeal or amend an Act specified in the Ninth Schedule.

Ans: (B)

115. Consider the following statements about Harappan cities

1. Roads were not always absolutely straight and did not always cross one another at right angles.

2. A striking feature is the uniformity in the average size of the bricks for houses and for city walls.

Which of the statements given above is/are correct ?

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Ans: (B)

116. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists –

List-I

(Term)

(a) Kurinchi            (b) Palai

(c) Neytal                (d) Mullai

List-II

(Meaning)

1. Pastoral region

2. Seashore

3. Arid region

4. Mountainous region

(A)  (a) – 1; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 4

(B)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

(C)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(D)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

Ans: (C)

117. Which of the following statements with regard to the conduct of elections in India is/are not correct ?

1. The responsibility for the preparation of the electoral rolls is vested in the Election Commission of India.

2. The Model Code of Conduct comes into existence as soon as the date of the election is announced.

3. The laws relating to delimitation of constitutions are made by the Election Commission of India.

4. No election shall be called in question except by an election petition.

Select the correct answer using the code given below.

(A)  3 only

(B)  1, 2 and 4

(C)  1, 2 and 3

(D)  4 only

Ans: (A)

118. Which one of the following statements with regard to the National Commission for Scheduled Tribes is not correct ?

(A)  The Union and every State Government shall consult the Commission on all major policy matters affecting Schedule Tribes

(B)  All the reports of the Commission and its recommendation shall be laid only before Lok Sabha

(C)  The Commission, while investigating any matter, has all the powers of a Civil Court

(D)  The Commission has the Power to regulate its own procedures

Ans: (B)

119. The right to form associations and unions is a right –

(A)  Guaranteed to everybody

(B)  To freedom guaranteed to citizens only

(C)  To equality before law

(D)  To life and personal liberty

Ans: (B)

120. Some Indian territory was transferred in 2015 to Bangladesh by following which procedure ?

(A)  By an agreement between the Government of India and the Government of Bangladesh

(B)  By a legislation passed by the Parliament amending Schedule 1 to the Constitution of India

(C)  By amending Schedule 1 to the Constitution of India by exercising amending power of the Parliament

(D)  By amending Schedule 1 to the Constitution of India by exercising amending power to the Parliament and ratification by sixteen State Legislatures

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...