Common Law Admission Test-2018 Held on 13-5-2018 Question Paper With Answer Key

Common Law Admission Test 2018 Held on 13-5-2018

1. Directions- In the paragraph below there are five sentences. In each sentence there are pairs of highlighted words (A, B). Select the most appropriate words to form correct sentence. Then from the options given select the correct option.

Internationally high rise walls serve as street (A) paintings (B) canvasses. In Delhi and Gurgaon artists have (A) earmarked (B) earmark district and after civic authority (A) compliance, (B) grant transformed it into a throbbing art district. A walk through the (A) installment (B) Installations for public interaction is (A) instituted (B0 enivsaged. It is hoped that this wil discourage defiling city’s public places.

The correct sequence should be :

(A)  ABABB

(B) BABAB

(C)  BAABB

(D)  ABAB

Answer: (C)

2. Directions – In the paragraph below there are five sentences. In each sentence there are pairs of highlighted words. (A, B). Select the most appropriate words to form correct sentence. Then from the options given select correct option.

Pie charts are another extremely effectively (A) visual (B) graph presentation of data. They show what proportions make up a whole. Each segment should be (A) cleared (B) differentiated by shading cross-hatching or colour and should be (A) labeled (B) articulated horizontally. (A) Initially (B) Conventionally, the largest slice begins at the 12 o’clock position then slices are sequence clockwise in (A) descending (B) clarified positions.

(A)  ABABA

(B) BBABA

(C)  BABBA

(D)  BAABA

Answer: (A)

3. Directions : In the paragraph below there are five sentences. In each sentence there are pairs of highlighted words (A, B).

Select the most appropriate words to form correct sentences. Then from the options given select the correct option.

One of the predictable  difficulties you can expect to (A) encounter (B) counter when you go to a different country to study or work is language. But difficulties may also result from (A) culture (B)

Cultural differences, which are offen less (A) conscious (B) obvious at first and can be unexpected. A Dutch academic was one of the first persons to propose an (A) influential (B) dire theory of cultural (A) diversity (B) division.

(A)  ABABA

(B) ABBAA

(C)  AABBA

(D)  ABABB

Answer: (B)

4. Directions – Identify the incorrect sentence/ sentences:

(A)  It is important to monitor the groups.

(B) Check that the instructions are clear, and tell the students to begin.

(C)  Inefficient bus service are a hazard

(D)  Traffic the city has reached unsustainable levels

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Answer: (C)

5. Directions – Identify the incorrect sentence/ sentences.

(A) The college has organized a science fare

(B) This is a to notify a leather wallet has been lost

(C) Shortly blood donation will begin a camp

(D) The agenda of the meeting is available on the subside

(A)  B

(B) C

(C)  D

(D)  A

Answer: (B)

6. Directions – Identify the incorrect sentence/ sentences.

(A) It is vastly raiding is significant

(B) Reading for pleasure is linked to parental support at an early age.

(C) We can read intensively and extensively

(D) Basic literacy among the prison population is insignificant.

(A)  C

(B) D

(C)  B

(D)  A

Answer: (D)

7. Directions- Fill up the blanks numbered (a) (b) (c) (d) (e) (f) in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

The main objective of art and (a) living is to develop (b) sensibilities and skills of healthful living besides providing a (c) ground for love of a labour, (d) social attitudes and moral values so as to enable the child to be (e) to the ideas of others with humility and sincerity in thought, word and deed. Love for mankind and helping the needy would (f) at this stage and its culmination would be in terms of attainment of selfless service.

‘a’ is :

(A)  profitable

(B) promising

(C)  productive

(D)  praises

Answer: (C)

Directions- (Q. 8-12) Fill up the blanks numbered (a) (b) (C) (d) (e) (f) in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

The main objective of art and (a) living is to develop (b) sensibilities and skills of healthful living besides providing  (c) ground for love of labour, (d) social attitudes and moral values so as to enable the child to be (e) to the ideas of others with humility and sincerity in thought, word and deed. Love for mankind and helping the needy would (f) at this stage and its culmination would be in terms of attainment of selfless services.

8. ‘b’ is :

(A)  nature

(B) healthy

(C)  aesthetic

(D)  genuine

Answer: (C)

9. ‘c’ is :

(A)  nurturing

(B) fruitful

(C)  attractive

(D)  interesting

Answer: (A)

10. ‘d’ is :

(A)  clear

(B) positive

(C)  growing

(D)  negative

Answer: (B)

11. ‘e’ is :

(A)  welcome

(B) clear

(C)  receptive

(D)  illegal

Answer: (C)

12. ‘f’ is :

(A)  disappear

(B) reveal

(C)  link

(D)  germinate

Answer: (D)

13. Direction- For alternative summaries are given in the text. Choose the option that best captures the essence of the text.

Develop Critical Thinking

The way we see the world and relate to others is intrinsically connected to our own set of values that govern the way we decide to live. However, the influence of fashion, consumerism, pop culture, broken homes, social unrest, and the media is all-pervasive. For any people, teachers and students alike, this influence goes unquestioned. Critical thinking, if successfully taught at this level, becomes the antidote for individual and social illiteracy. For the authors, critical thinking should constitute an indivisible part of the overall educational process. Facione (1995) comments : ‘Critical thinking lies at the root of civilization. It is a cornerstone in the journey humankind is taking from beastly savagery to global sensitivity’.

Supporting the development of these skills involves reflective teaching and learning, which is highly complex and which some students may find difficult, or interpret as weakness on the part of the teacher. But in the long run, with patience on the part of the teacher, it will develop students who can view old or new material, from a variety of sources, through new eyes, using their skills to define their own stance and express it, often better in the second language, with an open-minded confidence.

(A)  The world view of the human being today is influenced by a lot of things. Critical thinking cannot be taught as it involves reflective teaching and could be misunderstood.

(B) Critical thinking must be part of an individual’s education but it is a difficult concept because it very often reflects a teacher as a dominating individual.

(C)  Critical thinking is an important aspect of an individual’s literacy level and his social knowhow. It is part of civilization and eventually leads to global sensitivity. Students can look at information in a variety of ways.

(D)  Reflective teaching is another aspect of initial thinking and it could lead to individual and social illiteracy.

Answer: (C)

14. Direction- Four alternatives are given in the text. Choose the best captures the essence of the text.

The construct of democracy rests on informed choice and governance on informed policy. Answers to critical questions are stranded in the arena of claims and counter claims. Measures of progress are simply not known or available. The debate to job creation is a mystery of sorts. The public are not aware that the Centre and States spend crores on education, health and social services. Take education, Barely a few of Class V students can read a Class II text, the poor are switching to private schools and over 33% of million plus schools and over 33% of million plus schools do not maintain a feasible pupil teacher ratio.

(A)  Being informed is important aspect of any democracy. This information is not available especially in the area of education, health and social services.

(B) Answers are often given but they need to deciphered accurately. Job clarity is available but sometimes it is a mystery. There is concusion about information.

(C)  Health and social services is clearly communicated but education remains an area of ignorance. Claims and counter claims create even more confusion.

(D)  Crores are spent on many areas of growth but there is no accountability for information. Parents are switching to private schools as the information on education is available there.

Answer: (A)

Directions- (Q. 15-19) The word given in each of the sentences is used contextually. Pick the word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

15. VENERATE – We venerate aged priests and martyrs.

(A)  respect  

(B) revere

(C)  spurn

(D)  honor

Answer: (C)

16. PRUDENCE – Prudence and sacrifice help us in meeting the future.

(A)  caution

(B) reckless

(C)  foresight

(D)  judgement

Answer: (B)

17. OSTENATION-Ostenation in wealth and living styles can sometimes turn vulgar.

(A)  pageantry

(B) display

(C)  modesty

(D)  flourish

Answer: (C)

18. DOCTRINE-A doctrine is often refined by reasoning.

(A)  offense

(B) dogma

(C)  precept

(D)  principle

Answer: (A)

19. BENEVOLENCE : Every religion believes in the concept of benevolence.

(A)  generosity

(B) malignity

(C)  liberality

(D)  benignity

Answer: (B)

20. Directions-(Q. 20-21) Answer the question, based on the following information. Indicate which of the statements given with that particular question, is consistent with the information given in the passage below :

A Holistic Viewpoint

It is now recognized by modern science that the universe at the subatomic level does not have solid material objects, but consists of only wave like patterns which represent probabilities of interconnections between other interconnections, all of which together constitute an inseparable web of inter-relationships constituting the entire universe. Fritj of Capra therefore, views the universe not as “an assemblage of independent parts” but as “a dynamic web of inter-related events” in which each of the web determines the structure of the whole. Geoffrey Chew views such inter-penetrating and interdependent relationship in the universe in terms of a “boo-strap” theory which implies that all forces in the universe are inseparably linked together, every part affects every other part, and the whole world is held together so to say, by bootstraps. David Bohm refers to a holographic concept which implies not only that every part is connected with every other part within the whole but also that, in a sense, each part contains the whole. This, according to David Bohm, recognizes the “Un-divided wholeness” of the entire universe instead of the classical idea of analyzability of the world into separately and independently existent parts. Choose the appropriate option :

(A)  there are many solid material objects in the universe

(B) the entire universe a web of inter-relationships

(C)  the universe comprises of a number of independent parts

(D)  these independent parts determine the structure of the web

Answer: (B)

21. 

(A)  the holographic theory speaks of the exclusiveness of each part

(B) the word can be analysed into separate independent parts.

(C)  the classical idea recognizes the concept of wholeness.

(D)  the boot strap theory speaks of interdependent relationships

Answer: (D)

Directions – (Q. 22-24) In the following sentence a part of sentence is underlined. Beneath each sentence four different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative among the four options.

22. The police searched everywhere but they drew a blank.

(A)  upset

(B) did not find any information

(C)  came to an end

(D)  drew a line

Answer: (B)

23. She was accused of being close-minded and intolerant.

(A)  did not agree

(B) kept of herself

(C)  not open to new ideas

(D)  unwilling to discuss

Answer: (C)

24. Rehman likes to have a finger in every pie.

(A)  likes cooking

(B) wants to do everything

(C)  object to everything

(D)  cannot take decisions

Answer: (B)

Directions- (Q. 25-27) In the question below, a related phrase is followed by a group of words. Select the group of words that best expresses a relationship similar to the one expressed in the original phrase.

25. At one’s wits end

(A)  cannot say anything funny

(B) not able to think logically

(C)  not able to work

(D)  clarity of thought

Answer: (B)

26. Gift of the gab

(A)  clever at work

(B) flatter someone

(C)  promise blatantly

(D)  fluent at speaking

Answer: (D)

27. Die in harness

(A)  die while riding

(B) die at the hight of one’s success

(C)  die with help

(D)  die when the work has been completed

Answer: (B)

Directions- (Q. 28-37) Read the passage given below. Choose the best options for the Question.

       IOT has had an impact across all fields, be it industries, government, small or large business and even for Personal Consumption.

      What is IOT (Internet of things) you might ask. It’s been a growing topic of conversation for some time now. Put in the simples term it means anything that has an on and off button and is connected to the internet for receiving, analyzing, storing or sending data. This could mean anything, from the watch that you wear to airplanes that can be controlled from a remote according to the analyst firm Gartner, by the year 2020 we’ll have over 26 billion connected devices. That could mean people to people, people connected to things and things connected to things. The new rule of the future is going to be “Anything that can be connected will be connected”. Take for example that when you set an alarm, to wake up and that alarm goes off it not only wakes you up but also brews your coffee, sets the right temperature of water for your bath, put on the television to bring you the latest updates from around the globe and all this before you even put a foot out of your bed. This is all done by simply getting the network and all this before you even put a foot out of our bed. This is all done by simply getting the network of interconnected things/devices that have embedded sensors, network connectively, software and necessary electronics that collect and exchange data.

   To show how far we have come with technology and connectively, we have smart watches such a Fitbit, Garmin to name a few that have changed the way we look at time. We have one device that not only tells us the time but also tracks the number of steps, calories and our heart rate. This watch is actually connected to our phone so with just one turn of the wrist one can tell who is calling or what messages have been received without having to dig through pockets or handbags.

    IOT is making its presence felt in health care as well. Doctors can now remotely monitor and communicate with their patients and health care providers can benefit from this. Whether data comes from foetal monitors, electrocardiograms, temperature monitors or blood glucose levels, tracking this information is vital for some patients. Many of this requires follow up interaction with healthcare professionals. With smarter devices that deliver more valuable data it can reduce the need for direct patient-physical interaction.

    Take for instance in the sporting field, minute chips are being attached to balls and bats which will transmit information of how fast the ball is travelling and a baseman’s moves, the time, the angles, the pressure on the bat at different positions, data of the muscle stretch if he’s hit a six so on and so forth. Formula one cars are also being fitted with these sensors which relays information on the minute moves being made by the driver. Chips are also being put into wearable devices of sportsmen to detect sub-optimal action of any body parts to show signs of stress or strain which will help in the early detection of injuries and take preventive measures.

     IOT had an impact across all fields, be it industries, government, small or large business and even for personal consumption. IBM, Google, Intel, Microsoft and Cisco are some of the top players in the IOT spectrum.

    With billions of devices connected security becomes a big issue. How can people make sure that their data is safe and secure ? This is one of the major concerns in the IOT that becomes a hot topic. Another issue is with all these billions of devices sharing data companies will be faced with the problem of how to store, track, analyse and make vase sense of the information being generated. Companies are monitoring the network segment to identify anomalous traffic and to take action if necessary.

    Now that we have a fair understanding of IOT let’s see what impact it has on the education sector. The only constant in our lives is change and learning. From the get go we learn, be it to the walk or run. We adapt to the changing times and constantly learn from it. Education or learning as we know it in the broader sense is the most important of all and the one that decides which way we handle those changes to impact us an the world.

    Today’s world is fast paced and to keep with we need an infusion of speed with learning. From the class-room assignments, lectures, black-boards and chalk we have come a long way to what is now known as e-learning (electronic learning) or m-learning (mobile learning). With GenNext it is imperative to provide the right kind of education.

   The rise of technology and IOT allows schools to improve the safety of their campuses, keep track of resources and enhance access to information. It ensure data quality being the top priority but also facilitates development of content allowing teachers to use this technology to create smart lesson plans and ensuring the reach of this content to any corner of the world.

28. How is IOT a concept of connecting?

(A)  It is the internet in a different form.

(B) It is the internet but connected to anything.

(C)  It is an analysing machine.

(D)  It is a data collection term.

Answer: (B)

29. It is said that we look at time differently now, why?

(A)  It is connected different devices.

(B) It is an a different format.

(C)  It is connected to the aeroplane

(D)  It connects people.

Answer: (A)

30. IOT will help in simplifying patient-physician interaction because :

(A)  It helps reduce datas.

(B) Doctor can remotely connected to patients

(C)  It improves conductivity

(D)  It is a simple process

Answer: (B)

31. How will IOT work in the sporting field?

(A)  Through sport fields with chips

(B) Through special machine

(C)  Through minute wearable chips which are connected.

(D)  Through special moves by the sportsmen

Answer: (C)

32. Preventive measures is imperative because :

(A)  it can detect anything

(B) It identifies treatment needed

(C)  It keeps them in touch

(D)  It helps to identify stress and strain

Answer: (D)

33. One of the major concerns of IOT is :

(A)  Security and privacy, data loss and tracking data

(B) Only security and privacy

(C)  Only data loss

(D)  Only tracking data

Answer: (A)

34. Technology and IOT has benefited education considerably because it has :

(A)  Helped in improving the lesson.

(B) Helped keep track of all resources

(C)  Helped teachers to track

(D)  Helped with keeping up with the change in learning

Answer: (D)

35. Teachers can use this data :

(A)  Only to teach with more resources

(B) Only to create a smart class-room

(C)  Only to reach out to the world

(D)  To reach with more resources, create a smart classroom and reach out to the world

Answer: (D)

36. Select a title that is most suitable for the passage :

(A)  IOT Curse of Boon

(B) IOT and Our Life Tomorrow

(C)  IOT is Changing the Way We Learn

(D)  IOT is a All Pervading

Answer: (B)

37. To conclude, IOT has an impact on :

(A)  Education, sports, medicine and our daily lives

(B) Education, sports only

(C)  Education only

(D)  Education and medicine only

Answer: (A)

Directions- (Q. 38-40) Choose the option closest to the Capitalized word.

38. ANNIHILATE

(A)  devastate

(B) delay

(C)  investigate

(D)  retaliate

Answer: (A)

39. FACILITATE

(A)  lend

(B) share

(C)  support

(D)  serve

Answer: (C)

40. CAMPAIGN

(A)  lobby

(B) run

(C)  agree

(D)  work

Answer: (A)

41. Who wrote the memoir book ‘My History’?

(A)  Dr. G. Madhavan Nair

(B) Stephen Hawking

(C)  Angeline Merkel

(D)  Rosalind Franklin

Answer: (B)

42. What is the Motto of the Commonwealth Games 2018?

(A)  People, Place, Passion

(B) Share the dream

(C)  Come out and play

(D)  United by the moment

Answer: (B)

43. The 2024 Summer Olympic will be held in Paris, France for third time. How many years before that, did the city host the Summer Olympic for the second time ?

(A)  100 years

(B) 96 years

(C)  92 years

(D)  99 years

Answer: (A)

44. Who won the men’s Singles title in Australian Open 2018?

(A)  Dylan Alcott

(B) R. Nadal

(C)  Roger Federer

(D)  Marin Cilic

Answer: (C)

45. In which election was the Electronic Voting Machines tried out on an experimental basis in India?

(A)  The 1982 Kerala Legislative Assembly Elections

(B) The Karnataka State for the1984, Legislative Assembly Elections.

(C)  The U.P. State for the 1989, Lok Sabha Elections

(D)  The 1987, Delhi Corporation Election in Karol Bagh constituency

Answer: (A)

46. Recently a star, lcarus was seen by NASA’s Hubble Space Telescope. What are the approximate time taken by lcrus’ light to reach the Earth?

(A)  Nine billion years

(B) Ten million years

(C)  Sven trillion years

(D)  One hundred years

Answer: (A)

47. Who won the first Gold Medal for India at the Commonwealth Games 2018?

(A)  Punam Yadav

(B) Mirabai Chanu

(C)  Jitu Rai

(D)  Sanjita Chanu

Answer: (B)

48. Who is the first Indian to hold the post of Deputy Director General for Programmes at the World Health Organisation?

(A)  Rasha Omer

(B) Vijayalakshmi Pandit

(C)  Soumya Swaminathan

(D)  Kiran Bedi

Answer: (C)

49. Who is the first female fighter pilot of India?

(A)  Punit Arora

(B) Avani Chaturvedi

(C)  Mitali Madhumita

(D)  Priya Jhingan

Answer: (B)

50. The reserve Bank of India issued the 100 rupee coin to mark the birth centenary of which Carnatic Music Legend?

(A)  Dr. Balamurli Krishna

(B) Dr. M.s. Subbulakshmi

(C)  Muthuswami Deekshithar

(D)  Chembai Vaidunatha Bhagavathar

Answer: (B)

51. Which type of mango from Andhra Pradesh received a Geographical Indication (GI) Tag in 2017?

(A)  Alphonso

(B) Banganapalle

(C)  Totapuri

(D)  Himsagar

Answer: (B)

52. The International Day of the Girl Child is observed b y the UN on:

(A)  March 8

(B) August 12

(C)  October 16

(D)  October 11

Answer: (D)

53. Where is the temple of Angkor Wat located?

(A)  Singapore

(B) Cambodia

(C)  Thailand

(D)  Indonesia

Answer: (B)

54. Which one of the following States lifted the Santosh Football title 2018?

(A)  Kerala

(B) Punjab

(C)  Karnataka

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (A)

55. IRDA stands for :

(A)  Insurance Regulatory and Development Authority

(B) International Resources Development Agency

(C)  Indian Roads Development Authority

(D)  Indian Rural Development Authority

Answer: (A)

56. The first Defence Minister of India was :

(A)  K. M. Cariappa

(B) V. K. Krishna Menon

(C)  Baldev Singh

(D)  Kailash Nath Katju

Answer: (C)

57. Who is the legendary figure who won both a Noble Prize and an Oscar?

(A)  Satyajit Ray

(B) William Goldman

(C)  Gabriel Garcia Marquez

(D)  George Bernard Shaw

Answer: (D)

58. The discipline that deals with map making is known as :

(A)  Cryptography

(B) Carpology

(C)  Cartography

(D)  Lithography

Answer: (C)

59. The prize established, based on a donation from the Sveriges Riksbank in memory of Alfred Nobel, is the :

(A)  Prize in Medicine

(B) Prize in Economic Sciences

(C)  Peace Prize

(D)  Prize in Literature

Answer: (B)

60. What is the significance of May 13, 1952 with regard to Indian polity?

(A)  First sitting of the Lok Sabha

(B) First sitting of the Rajya Sabha

(C)  First sitting of the Supreme Court of India

(D)  Formation of the Election Commission of India

Answer: (B)

61. Which among the following is the earliest literary work in Tamil language?

(A)  Manimegalai

(B) Silapadikaram

(C)  Thirukkural

(D)  Tolkappiyam

Answer: (D)

62. Who has been appointed in 2018 as the Principal Scientific Advisor to the Government of India?

(A)  S. N. Joshi

(B) Rakesh Aggarwal

(C)  K. Vijay Raghavan

(D)  Vinod Kumar

Answer: (C)

63. Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the :

(A)  Centripetal force. due to Earth’s revolution

(B) Earth’s gravitational pull

(C)  Centripetal force due to Earth’s rotation

(D)  Moons gravitational pull

Answer: (B)

64. From which animal is catgut usually made of?

(A)  Sheep

(B) Camel

(C)  Cat

(D)  Rabbit

Answer: (A)

65. Who wrote the book Der Ursprung der Familie, des Privat-eigenthums and des staats/The Origin of the Family, Private Property, and the State?

(A)  Friedrich Engels

(B) Lewis H. Morgan

(C)  Karl Marks

(D)  Friedrich Carl von Savigny

Answer: (A)

66. Name the part of the human body reclassified as an organ due to research conducted in the past decade.

(A)  Alimentary

(B) Mesentery

(C)  Epithelium

(D)  Spleen

Answer: (B)

67. The World’s first ‘negative emissions’ power plant has been built in-

(A)  Iceland

(B) Poland

(C)  Finland

(D)  China

Answer: (A)

68. Which platform has been launched by the Union Government on the occasion of the 2018 International Women’s Day?

(A)  Women Entrepreneurship Platform

(B) Women Combat Platform

(C)  Women Power Platform

(D)  Women Literacy Platform

Answer: (A)

69. Who is the author of ‘The Coalition Years 1996-2012’?

(A)  Manmohan Singh

(B) Pratibha Patil

(C)  Sharad Pawar

(D)  Pranab Mukherjee

Answer: (D)

70. What does ‘NITI’ in Niti Ayog stand for?

(A)  National Invitation to Invest In India

(B) New India Transformation Initiative

(C)  National Institution for Transforming India

(D)  Nayi India Turant India

Answer: (C)

71. In commemoration of which of the following events, is May 1 celebrated in many places as the ‘International Workers’ Day?

(A)  The Haymarket Affair, Chicago.

(B) Foundation Day of International Labour Organization

(C)  Commencement of the First International Labour Conference

(D)  Concluding Day of the Russia Revolution

Answer: (A)

72. The National Social Security Board functioning under the Ministry of labour and Employment is meant for recommending formulation of social security schemes for :

(A)  Industrial workers

(B) Women and Children

(C)  Government employees

(D)  Unorganised workers

Answer: (D)

73. The scarcity definition of economics is credited to:

(A)  Alfred Marshall

(B) Lionel Robbins

(C)  Adam Smith

(D)  Dennis Robertson

Answer: (B)

74. Name the digital payment app introduced by Google in 2017 for India.

(A)  BHIM

(B) Tez

(C)  Citrus Pay

(D)  Mobikwik

Answer: (B)

75. Which of the following countries runs bullet trains with the highest operational speed?

(A)  China

(B) Germany

(C)  South Korea

(D)  USA

Answer: (A)

76. Who became the Chief Justice of the Federal Court of India on 14 August, 1947?

(A)  Maurice Gwyer

(B) Patanjali Shastri

(C)  H.J. Kania

(D)  Srinivas Varadachariar

Answer: (C)

77. In which country outside India has the Energy Efficiency Services Limited, under the Ministry of Power, Government of India, launched the UJALA scheme in 2017 ?

(A)  Malaysia

(B) Srilanka

(C)  Indonesia

(D)  Maldives

Answer: (A)

78. Which is the organization that initiates and presents the National Awards in India?

(A)  Film and Television of India

(B) Central Board of Film Certification

(C)  Directorate of Film Festivals

(D)  Prasar Bharati

Answer: (C)

79. In 2017, eBay India was merged with which of the following Companies?

(A)  Flipkart

(B) Alibaba

(C)  Naaptol

(D)  Snapdeal

Answer: (A)

80. The world’s first fully Solar-powered Airport is :

(A)  Cochin International Airport

(B) Shanghai Pudong International Airport

(C)  Dubai International Airport

(D)  Singapore Changi Airport

Answer: (A)

81. The winner of the Jnanpith Award 2017 is :

(A)  G. Sankara Kurup

(B) Shankha Ghosh

(C)  Raghuvir Chaudhari

(D)  Krishan Sobti

Answer: (D)

82. What do the paintings of Ajanta caves primarily depicts?

(A)  Ramayana

(B) Panchatantra  

(C)  Jataka Tales

(D)  Mahabharata

Answer: (C)

83. Which country joined as the eight member of the South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) in February 2017?

(A)  Myanmar

(B) Nepal

(C)  Bhutan

(D)  Bangladesh

Answer: (A)

84. What is the theme of the 2048 World Wildlife Day?

(A)  Stop wildlife crime

(B) Listen to the young voices

(C)  Bit cats : predators under threat

(D)  The future of wildlife is in our hands

Answer: (C)

85. In which athletics event did Bob Beamon hold the world record for 23 years?

(A)  Triple Jump

(B) High Jump

(C)  Long Jump

(D)  Steeple Chase

Answer: (C)

86. Which State government has come up with a Water ATM Policy in April 2018?

(A)  Haryana

(B) Maharashtra

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (A)

87. The military operation which annexed Hyderabad into the Indian Union was code-named as :

(A)  Operation Meghdoot

(B) Operation Polo

(C)  Operation Viraat

(D)  Operation Vijay

Answer: (B)

88. Which of the following movies won the Best Movie Oscar Award, 2018 ?

(A)  The Shape Water

(B) Call Me by Your Name

(C)  Darkest Hour

(D)  Dunkirk

Answer: (A)

89. Who is the first woman Defence ministry of Independent India?

(A)  Nirmala Sitharaman

(B) Indira Gandhi

(C)  Sushma Swaraj

(D)  Sheela Dixit

Answer: (B)

90. What is the motto of the Supreme Court of India?

(A)  Satyameva Jayate

(B) Dharmo Rakshati Rakshitah

(C)  Sarve Jana Sukhno Bhavanthu

(D)  Yato Dharmastato Jayah

Answer: (D)

91. Find the missing group in the sequence :

X7D, V11G, T13J, ……, P19P

(A)  Q15M

(B) R17M

(C)  Q17L

(D)  R15M

Answer: (B)

92. Find the missing number in the sequence :

9, 3, …….., 1/3, 1/9

(A)  2

(B) 6

(C)  1/2

(D)  1

Answer: (D)

93. Which word does not belong with the others?

(A)  Flute

(B) Clarinet

(C)  Saxophone

(D)  Violin

Answer: (D)

94. Find the next group of alphabets :

CFI, DHL, ILO, LPT, …..?

(A)  ORU

(B) RUW

(C)  OQT

(D)  OSV

Answer: (A)

95. If ‘VOLKSWAGEN’ is written as ‘UQKMRYZIDP’ then ‘SWITZERLAND’ is written as ……?

(A)  RVHSYDFPMOD

(B) TXJUAFSMBOE

(C)  RYHYVGQNZPE

(D)  RYHVYGQNZPC

Answer: (D)

96. In an archery match, Suresh’s team got more scores than Mahes’s team but not as many as Yogesh’s team. Yogesh’s team gor more scores than Mukesh’ team. Mukesh team got less score than Mahesh’s team.

Which team is in second place in the descending order of scores?

(A)  Yogesh’s team

(B) Mukesh’s team

(C)  Suresh’s team

(D)  Maheshs’s team

Answer: (C)

97. Choose the word that is not necessary part of the bold word.

Movie.

(A)  Scene

(B) Video

(C)  Duration

(D)  Dialogue

Answer: (D)

98. The doctor is a person who looks after the sick people and prescribes medicines so that the patient recovers fast. In order to become a doctor, a person has to study medicine. Doctors lead a hard life. Their life is very busy. They get up early in the morning and go to the hospital. They work without taking a break. They always remain polite so that patients feel comfortable with them. Since doctors work so hard we must realise their value.

Based on the above paragraph, who among the following is/are doctors(s)?

(i) Kumar Sharma wakes up early in the morning everyday and treats everyone with patience. He usually gives emergency aid to the persons who are injured in accidents.

(ii) Rakesh studied medicine in Russia and practiced medicine there for 2 years. Later, stopped medical practice and turned into some business

(iii) Shalini works in Apollo Hospitals. She always remains polite so that patients feel comfortable. She is a specialist in providing quality care for the cancer patients.

(A)  All are doctors

(B) Rakesh and Shalini are the doctors

(C)  Kumar Shrma and Rakesh are doctors.

(D)  Only Rakesh is a doctor.

Answer: (D)

Directions- (Q. 99 to 103) Read the passage given below and answer the Question.

        Ten friends attended a marriage, five of them Venkat, Manohar, Ravi, Parasnath and Tilak are sitting in a row facing North and other five friends Vidya, Maya, Divya, Keerthi and Anu are sitting in a row facing South not exactly in the same order, Each friend in a row is facing exactly one from the other row. One of them is using a Skoda Car. Manohar sits opposite to his friend who is using a Ford Car and sits at one of the extremes. The friend who uses a Honda car, is not Ravi who sits second to the right of Manohar. Venkat sita exactly in the middle of Ravi and the friend who uses a Nissan car is not Manohar. Keerthi does not sit at the extreme end but uses a Tata car and sits opposite the friend who uses a Fiat Car. The one who uses a Maruthi car sits opposite to the friend who is to the immediate left o Keerthi. The friend who uses a Toyota Car but not Anu, sits opposite Prashant. Tilak does not sit at any of the extremes, but sits opposite the friend who used a Chevrolet car, and is sitting adjacent to Divya and the friend who uses a  Mahindra car, Vidya neither uses Chevrolet nor Toyota cars.

99. Who uses the Mahindra Car?

(A)  Venkat

(B) Anu

(C)  Vidya

(D)  Divya

Answer: (C)

100. Keerthin is how many places away from the one who uses the Ford car?

(A)  One

(B) Three

(C)  Four

(D)  Two

Answer: (B)

101. Who sits third to the left to the one who uses the Chevrolet?

(A)  Anu

(B) Maya

(C)  Divya

(D)  Vidya

Answer: (B)

102. Which one does not belong to the group?

(A)  Maruthi

(B) Skoda

(C)  Honda

(D)  Mahindra

Answer: (D)

103. Which is the car used by Maya?

(A)  Toyota

(B) Chevrolet

(C)  Mahindra

(D)  Ford

Answer: (A)

104. In a queue. I am the last person while my friend is seventh from the front. If the person exactly between me and my friend is on the 23rd position from the front, what is my position in the queue?

(A)  37

(B) 36

(C)  38

(D)  39

Answer: (D)

Directions-(Q. 105-106) Read the statement and on the basis of that, choose the most appropriate course of action(s) given below the statement.

105. Statement : Most of those who study in premier Medical colleges in India migrate to developed nations for better prospects in their professional pursuits.

(I) All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to the effect that they will remain in India t least for ten years after they complete their medical education.

(II) All those students who desire to settle in the developed nations should be asked to pay the entire cost of their education which the government subsidised.

(A)  Only I follows

(B) Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (B)

106. Statement : Official data show more people died on Indian roads in 2016 than in 2015; UP and Tamil Nadu accounted for the largest numbers of fatalities.

(I) Government should make a policy regulating the manufacturing of automobiles for private use.

(II) Government should take steps to creat awareness among the public about road safety.

(III) Accidents can b e avoided if the Governments takes steps to make good roads.

(IV) To eliminate accidents completely the Government should impose stringent punishments for traffic violations.

(A)  Only II and IV follow

(B) Only II follows

(C)  Only II and IV follow

(D)  Only IV follows

Answer: (B)

Directions- (Q. 107-108) Read the statement and presume that whatever statements given are true. On the basis of that, choose the most appropriate conclusion(s) given below :

107. Statements : Some rats are cows.

All cows are animals.

Conclusions:

(I) All rats are animals

(II) Some animals are rats

(A)  Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C)  Both conclusion I and II follow

(D)  Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: (B)

108. Statements : All the students are young. All the teens are young. Some men are teens.

Conclusions:

(I) Some students are teens.

(II) Some young are students

(iii) Some young are men

(A)  Only (I) follows

(B) Only (II) and (III) follow

(C)  Only (I) and (II) follow

(D)  Only (I) and (III) follow

Answer: (B)

109. ‘X’ started walking towards the west, after travelling 5 kilometres turned exactly to his right and walked 3 km. Then the decided to walk exactly to his left. On reaching 2 kilometers, he heard a voice and walked back. Then he noticed that, his friend ‘Y’ was walking towards him from his right side. In which direction ‘Y’ walking?

(A)  East

(B) West

(C)  North

(D)  South

Answer: (C)

110. If ‘DECEMBER’ is ‘AUGUST’, ‘MARCH’ is ‘MAY’, ‘SEPTEMBER’ is ‘SEPTEMBER’ and ‘OCTOBER’ is ‘JULY’ then JUNE is :

(A)  February

(B) April

(C)  January

(D)  November

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...