CTET Examination July 2019 Paper-1 Set-Q Question Paper With Answer Key

CTET Examination 2019 Paper-1  Set-Q

Part-I

Child Development and Pedagogy

Directions : Answer the following questions (Q. Nos. 1 to 30) by selecting the correct/most appropriate options.

1. Which of the following constructs does Right to Education Act, 2009 advocate?

(1)  Inclusive education

(2)  Segregation

(3)  Mainstreaming

(4)  Integrated education

Answer: (1)

2. _____ is the philosophy that all children have a right to get equal education in a regular school system.

(1)  Mainstreaming

(2)  Special education

(3)  Multi-cultural education

(4)  Inclusion

Answer: (4)

3. A teacher should –

(1)  promote students belonging to certain cultures.

(2)  ignore cultural differences and diversity amongst students.

(3)  communicate that she respects and values all cultures in the classroom.

(4)  maximize comparisons amongst students.

Answer: (3)

4. Children learn effectively when-

(1)  they memorise facts given in the textbook.

(2)  they copy answers written by the teacher on the blackboard.

(3)  they actively participate in different activities and tasks.

(4)  the teacher fully controls everything that happens in the class including the children.

Answer: (3)

5. Children should ____ questions in the class.

(1)  be discouraged to ask

(2)  not be allowed to ask

(3)  be stopped from asking

(4)  be encouraged to ask

Answer: (4)

6. Which of the following is NOT a key process through which meaningful learning occurs?

(1)  Repetition and practice

(2)  Instruction and direction

(3)  Exploration and interaction

(4)  Memorization and recall

Answer: (4)

7. Which of the following represents the correct matching of children in column-A with their primary characteristic in column-B?

Column-A

(I) Gifted

(II) Learning disabled

(III) Creative

(IV) Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Column-B

(a) Lacks reading fluency

(b) Can think of original solutions

(c) Tendency to get distracted easily

(d) Ability to learn quickly and independency

(1)  (i) – (d), (ii) – (a), (iii) – (b), (iv) – (c)

(2)  (i) – (d), (ii) – (c), (iii) – (a), (iv) – (b)

(3)  (i) – (a), (ii) – (b), (iii) – (d), (iv) – (c)

(4)  (i) – (d), (ii) – (c), (iii) – (b), (iv) – (a)

Answer: (1)

8. Children’s errors-

(1)  should be immediately corrected by asking them to do repeated practice

(2)  are a part of leaning and give an insight into their thinking.

(3)  are insignificant in the teaching learning process.

(4)  reflect how careless children are

Answer: (2)

9. Assessment –

(1)  should be a part of the teaching learning process.

(2)  should be done only in terms of marks.

(3)  should be based on objective type written tasks.

(4)  should be undertaken as a separate activity.

Answer: (1)

10. In a constructivist frame, learning is –

(1)  passive and individualistic.

(2)  the process of acquisition of knowledge.

(3)  a change in behaviour as a result of experience.

(4)  active and social in its character.

Answer: (4)

11. When teachers have positive beliefs about students and their abilities, the students –

(1)  become relaxed and stop putting in any efforts to learn.

(2)  become demotivated and stressed.

(3)  are not affected in any way.

(4)  are eager and motivated to learn.

Answer: (4)

12. A teacher can encourage children to become effective problem solvers by –

(1)  giving them plenty of opportunities to answer similar kinds of questions from the textbook.

(2)  emphasizing on rote memorization of the information given in the textbook.

(3)  encouraging children to make intuitive guesses and to look at multiple solutions to the problem.

(4)  writing step-by-step solution to all the questions in the textbook.

Answer: (3)

13. Use of methods where learner’s own initiative and efforts are involved is an example of-

(1)  Deductive method

(2)  Learner-centered method

(3)  Traditional method

(4)  Inter-personal intelligence

Answer: (2)

14. What principle does the following highlight?

“Students who do not perform well, feel that they are not ‘good enough’ and feel demotivated. They are then likely to give u p easily without try9ing or persisting in doing tasks.”

(1)  Cognition and emotions are not related.

(2)  Heredity and environment are not separable.

(3)  Heredity and environment are not related.

(4)  Cognition and emotions are not separable.

Answer: (4)

15. Which of the following is the primary socializing agency?

(1)  School

(2)  Government

(3)  Media

(4)  Family

Answer: (4)

16. The major proposition of Jean Piaget’s theory is that –

(1)  Children’s thinking is superior to adults.

(2)  Children’s thinking is quantitatively different from adults.

(3)  Children’s thinking is qualitatively different from adults.

(4)  Children’s thinking is inferior to adults.

Answer: (3)

17. Gender is a/an-

(1)  psychological entity

(2)  social construct

(3)  economic concept

(4)  biological determinant

Answer: (2)

18. Which of the following correctly identifies the broad domains of development?

(1)  Emotional; intellectual; spiritual and self

(2)  Physical; personality; spiritual and emotional

(3)  Social; physical; personality; self

(4)  Physical; cognitive; social and emotional

Answer: (4)

19. Which of the following statements about intelligence is correct?

(1)  Intelligence is a relatively permanent change in behaviour as a result of experience.

(2)  Intelligence is hereditary trait that involves mental activities such as memory and reasoning.

(3)  Intelligence is multi-dimensional involving several abilities not entirely measureable by intelligence tests.

(4)  Intelligence is the ability to think convergently.

Answer: (3)

20. In progressive-education children are seen as-

(1)  passive imitators

(2)  active explorers

(3)  blank slates

(4)  miniature adults

Answer: (2)

21. According to Lev Vygotsky, learning is-

(1)  an individual activity

(2)  a passive activity

(3)  a conditioned activity

(4)  a social activity

Answer: (4)

22. Which of the following characterizes a child in the preoperational stage?

(1)  Goal-directed behaviour

(2)  Deferred Imitation

(3)  Irreversibility of thought

(4)  Circular reactions

Answer: (3)

23. Which of the following statements regarding children and their learning is correct?

(1)  Children’s motivation to learn and their capability to learn is pre-determined by heredity only.

(2)  Children’s socio-economic background determines and limits their motivation and learning capability.

(3)  Children have to be rewarded and punished to make them motivated for learning.

(4)  All children are naturally motivated to learn and are capable of learning.

Answer: (4)

24. There are individual variations in the rate of motor development, yet the sequence of motor development is from ______ to ______.

(1)  proximodistal, cephalocaudal

(2)  gross motor development; find motor development.

(3)  fine motor development; gross motor development.

(4)  cephalocaudal; proximodistal

Answer: (2)

25. The period that initiates the transition to adulthood is-

(1)  Middle childhood

(2)  Pre-operational period

(3)  End childhood

(4)  Adolescence

Answer: (4)

26. According to jean Piaget, children-

(1)  learn by observing others following a process of observational learning.

(2)  can be conditioned to behave in particular ways by carefully controlled stimulus – response associations.

(3)  can be taught to behave and learn in specific manner u sing principles of rewards and punishment.

(4)  actively construct knowledge as they manipulate and explore the world.

Answer: (4)

27. Lev Vygotsky refers to the verbal dialogues that children have with themselves as-

(1)  private speech

(2)  distorted speech

(3)  problematic speech

(4)  egocentric speech

Answer: (1)

28. Associating toys, articles of clothing, household items, occupations and colours with specific sex, is a demonstration of-

(1)  gender stereotyping

(2)  gender theory

(3)  gender relevance

(4)  evolved gender identity

Answer: (1)

29. In an elementary classroom it is important to_____ the experiences that child brings with her.

(1)  neglect

(2)  ignore

(3)  build on

(4)  deny

Answer: (3)

30. A child argues that Heinz shouldn’t steal the drug (medicine that can save his wife) because he will be caught and sent to jail if he does so. According to Kohlberg, which stage of moral understanding does the child fall under ?

(1)  The social-order maintaining orientation

(2)  The punishment and obedience orientation

(3)  The universal ethical principle orientation

(4)  The instrumental purpose orientation

Answer: (2)

PART-II

Mathematics

Directions : Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.

31. How will you cater to the needs of visually challenged students of your classroom in an inclusive school?

(1)  Use alternate teaching-learning methods and resources.

(2)  Send them to special educator.

(3)  Provide them extra time for practise

(4)  Make them ist with high achievers.

Answer: (1)

32. A Class-III student perform multiplication of 16 × 25 as follows :

16 × 25 = 8 × 2 × 5 × 5

 = 8 × 5 × 2 × 5

 = 40 × 10

 = 400

Which property of multiplication has the student used in this question?

(1)  Associative law

(2)  Repeated addition

(3)  Inverse multiplication law

(4)  Distributive law

Answer: (1)

33. Which of the following is not related to early number concept?

(1)  Class inclusion

(2)  Conservation

(3)  Measurement

(4)  Classification

Answer: (3)

34. Which of the following statements is true regarding ‘Numeral’ and ‘Number’?

(A) A numeral is a symbol used to represent number.

(B) Same number can be represented by different numerals.

(1)  (A) is correct and (B) is incorrect.

(2)  (B) is correct and (A) is incorrect.

(3)  Both (A) and (B) are correct.

(4)  Both (A) and (B) are incorrect.

Answer: (3)

35. Which of the following is not a mathematical process?

(1)  Visualization

(2)  Memorization

(3)  Estimation

(4)  Transposition

Answer: (2)

36. Read the following word problems on addition :

(A) There are 15 oranges in one basket and 17 oranges in another basket. How many oranges are there altogether?

(B) The price of a mobile phone which is for Rs 9,950 is increased by Rs 375 after budget. What is the new price?

Which of the following statements is correct?

(1)  ‘A’ represents ‘aggregation’ structure of addition whereas ‘B’ represents ‘augmentation’ structure of addition.

(2)  Both represents aggregation structure of addition.

(3)  Both represents augmentation structure of addition.

(4)  ‘A’ represents augmentation structure of addition whereas ‘B’ represents aggregation structure of addition.

Answer: (1)

37. Identify the correct statement about the ability to conserve different physical quantities in ‘measurement’ as proposed by Piaget.

(1)  Conservation of volume is grasped before conservation of mass.

(2)  Conservation of weight is grasped before conservation of number.

(3)  Conservation of length is grasped before conservation of number.

(4)  Conservation of weight is grasped before conservation of volume.

Answer: (4)

38. A teacher gives the following task to the students of class-IV :

“Arrange 25 tiles in all possible rectangular arrays.”

Which of the following mathematical concepts can be addressed through this taks?

(1)  Area, factors, perimeter

(2)  Area, perimeter, volume

(3)  Area, volume, length

(4)  Volume, area, length

Answer: (1)

39. Which one of the following sets are Problem Solving Strategies in Mathematics?

(1)  Drawing, working back, rote learning

(2)  Reasoning, using variable, look for a pattern

(3)  Memorization, Guess & test, drawing

(4)  Trial-error, drawing, memorization

Answer: (2)

40. Van Hiele’s levels refers to stages in the development of

(1)  Place value

(2)  Geometrical thinking

(3)  Fractions

(4)  Number concept

Answer: (2)

41. As per the recommendation of NCF 2005, Primary School mathematics curriculum should

(1)  focus on procedural knowledge

(2)  provide rigour in mathematical concepts

(3)  prepare children for advanced mathematics.

(4)  relate to children’s everyday experiences.

Answer: (4)

42. Which of the following teaching learning resources is best suited to explain the concept of multiplication of two decimal numbers say 0.3 ×2 = 0.06 ?

(1)  Taylor’s abacus

(2)  Number chart

(3)  Graph paper

(4)  Dienes blocks

Answer: (3)

43. Which of the following is not an effective strategy to assess primary level students’ learning in mathematics?

(1)  Analysing children’s errors to understand their reasoning.

(2)  Designing tasks which elicit more than one level of response.

(3)  Using primarily group administered tasks.

(4)  Designing tasks to differentiate between rote memorization and conceptual understanding.

Answer: (3)

44. Which of the following is not a characteristic of effective mathematics pedagogy?

(1)  Following strict time rules when introducing a new concept.

(2)  Focussing patterns of students errors.

(3)  Making connections with everyday experiences.

(4)  Using various teaching-learning strategies for a single concept.

Answer: (1)

45. In a school, half of students play badminton, one-fourth (1/4th) play volleyball, one-eighth (1/8th) play tennis, one-sixteenth (1/16th) play chess and remaining go for swimming. If the number of students playing volleyball is 160, how many students play chess?

(1)  120

(2)  80

(3)  20

(4)  40

Answer: (4)

46. How many quarters are there in 

(1)  75

(2)  72

(3)  35

(4)  68

Answer: (1)

47. Digits 2, 3, 4, 6, 7, 8 are arranged in the following blanks :

 ____  _____  ____

+

 ____  _____  ____

The largest possible number after addition is

(1)  1605

(2)  1560

(3)  1308

(4)  808

Answer: (1)

48. Deepa goes to a post-office to post/mail letters and parcels. The postal rates depicted are as below :

Letter Weighing :

(i) 20 g or less – Rs 5.00

(ii) Per every additional 20 g – Rs 2.00

Parcel Weighing :

(i) 50 g or less  – Rs 5.00

(ii) For every additional 50 g – Rs 3.00

Deepa wants to send two parcels weighing 250 g and 300 g respectively and two letters each to 20 g and 35 g respectively. How much postal charge does the have to pay?

(1)  Rs 48

(2)  Rs 39

(3)  Rs 49

(4)  Rs 41

Answer: (3)

49. A whole number is added to 50 and the same number subtracted from 50. The sum of the resulting numbers is

(1)  50

(2)  0

(3)  100

(4)  25

Answer: (3)

50. Read the following Railway timings of New Delhi – Chennai Rajdhani express and answer the question :

Station             Arrival             Departure

New Delhi         __                  15:55

Bhopal             23:55               00:05

Nagpur                        05:25               05:35

Vijaywada       14:15               14:30

Chennai           20:45               end

Which of the following statements is true?

(1)  The duration of Journey from Nagpur to Chennai is 15 hr. 10 min.

(2)  The duration of Journey from New Delhi to Nagpur is 11 hr. 30 min.

(3)  The duration of Journey from Bhopal to Chennai is 21 hr. 40 min.

(4)  The duration of Journey from Bhopal to Vijaywada is 13 hr. 10 min.

Answer: (1)

51. Which of the following represents descending order of numbers?

(1)  305, 3.50, 3.055, 3.05, 3.005, 0.355

(2)  30.5, 3.50, 3.05, 3.055, 3.005, 0.355

(3)  30.5, 3.05, 3.055, 3.50, 3.005, 0.355

(4)  3.05, 3.005, 3.50, 3.055, 30.5, 0.355

Answer: (1)

52. A shopkeeper mixed 5.3 kg of almonds, 2100 g of raisin, 2.2 kg of cashews and packed the mixture equally into two dozen packets. What is the weight to each packet?

(1)  400 g

(2)  450 g

(3)  500 g

(4)  300 g

Answer: (1)

53. A beaker is 3/7th filled with water. Another 16 L of water is needed to fill the beaker to its brim. What is the capacity of the beaker?

(1)  50 L

(2)  100 L

(3)  28 L

(4)  14 L

Answer: (3)

54. Asha plans to save some money from household expenditure to buy a mobile phone. Every week she saves Rs 50 on Monday, Rs 100 on Wednesday and Rs 80 on Friday and spends Rs 60 from this on Sunday. How many weeks would she take to save enough to buy a mobile phone of Rs 5,950?

(1)  35

(2)  30

(3)  40

(4)  25

Answer: (1)

55. What number am I ?

I am a 2 digit even number.

I am common multiple of 3, 4, 6.

I have total 9 factors.

(1)  56

(2)  24

(3)  36

(4)  48

Answer: (3)

56. The side of a square is 10 cm. How many times will the new perimeter become if the side of the square is doubled?

(1)  4 times

(2)  3 times

(3)  2 times

(4)  Remains same

Answer: (3)

57. Which of the following letters have both horizontal and vertical lines of symmetry?

(1)  X

(2)  C

(3)  Y

(4)  A

Answer: (1)

58. If (11011)2 = (________)10, then number in the blank space is

(1)  27

(2)  30

(3)  33

(4)  22

Answer: (1)

59. What is the correct sequence a teacher of Class-III needs to follow to explain the concept of ‘Quarter’ (1/4) to the students?

(A) Write symbol of Quarter on black board.

(B) Provide concrete material and divides into Quarters.

(C) Show pictures representing ‘Quarter’.

(1)  (A), (C), (B)

(2)  (B), (C), (A)

(3)  (C), (A), (B)

(4)  (A), (B), (C)

Answer: (2)

60. 72 × 28 = 36 × 4 ×

The number in the blank is

(A) multiple of 7

(B) a prime number

(C) less than 10

(D) an even number

(E) factor of 56

Which of the following is correct?

(1)  (A), (D), (B)

(2)  (C), (D), (E)

(3)  (A), (D), (E)

(4)  (A), (B), (C)

Answer: (3)

Part-III

Environmental Studies

Directions : Answer the following questions by selecting the correct/mot appropriate options.

61. We all observe old wells which have dried up. Our elders say that about 25-30 years ago there was sufficient water in the wells, but now these have completely dried up. Select from the following the possible correct reasons for drying up of water in the wells.

(A) The lakes (ponds) in which rain water used to collect are no longer there.

(B) The soil round the trees, well and nearby area is now covered with coaltar/cement.

(C) No one uses wells as there are taps in every house.

(D) A number of electric motor driven pumps have come up to draw underground water.

(1)  B, C and D

(2)  C, D and A

(3)  A, B and D

(4)  A, B and C

Answer: (3)

62. In EVS concepts and issues have not been compartmentalized into science and social science. Why?

(1)  The child looks at her/his environment is holistic manner.

(2)  It is a good teaching-learning strategy.

(3)  It is for decreasing the syllabus load.

(4)  Syllabus of EVS has been prescribed as such by CBSE.

Answer: (1)

63. In which one of the following cities the mountains of sand called “Sand Dunes” are found?

(1)  Abu Dhabi

(2)  Berlin

(3)  Thimpu

(4)  Kabul

Answer: (1)

64. In EVS themes have been proposed instead of topics in the syllabus. Why?

(1)  To enhance the environmental comprehension of the learners.

(2)  For developing connected and interrelated understanding of  issues of the learners’ local environment.

(3)  Theme based EVS transaction is easy as compared to the topics.

(4)  For reducing chapters in EVS.

Answer: (2)

65. Which one of the following is not one of the six broad themes of EVS in the present syllabus?

(1)  Shelter

(2)  Things we make and do.

(3)  Work and play

(4)  Food

Answer: (3)

66. Which of the following is true w.r.t. EVS subject for classes I and II?

(1)  Issues and concerns related to EVS are transacted through language and mathematics.

(2)  EVS is a new subject introduced at the classes I to II.

(3)  EVS as subject is not easy to understand at classes I and II.

(4)  Issues and concerns related to EVS are transacted through language.

Answer: (1)

67. Which one of the following is very important in constructing knowledge in EVS?

(A) Active participation of the learner.

(B) Relating child’s knowledge with the teachers knowledge.

(C) Learning EVS outside the four walls of the classroom.

(D) Relating child’s local knowledge to the school knowledge.

(1)  D only

(2)  A only

(3)  A and D only

(4)  A, C and D

Answer: (4)

68. The most effective strategy to engage learners in EVS is ______.

(1)  Reading of textbook

(2)  Explanation by teacher

(3)  Classroom Demonstration

(4)  Narratives

Answer: (4)

69. Which one of the following is not true w.r.t EVS?

(1)  EVS is based on child centred learning.

(2)  EVS provides opportunities to the learners to explore their environment.

(3)  EVS emphasizes descriptions and definitions.

(4)  Nature of EVS is integrated.

Answer: (3)

70. A teacher always begins by conducting activities followed by questions and discussions. The objective of conducting activities, questions and discussion is to ______.

(A) Assess the children’s process skills

(B) Provide an opportunity to the children to explore

(C) Provide an opportunity to the children to express themselves

(D) Discriminate between the children bases on their pace of learning

(1)  C only

(2)  B, C and D

(3)  A, B and C

(4)  D only

Answer: (3)

71. Children should be encouraged to tap sources other than textbooks and teachers in EVS. Why ?

(A) Textbook and teacher are not the only sources of EVS learning.

(B) It will promote the involvement of parents and communities.

(C) It will provide opportunity to teachers to know the child’s background.

(D) It will develop psychomotor skills and aesthetic sense of the children.

(1)  A, B and C

(2)  B, C and D

(3)  C and D only

(4)  B and C only

Answer: (1)

72. Which of the following should not be the indicator for assessment in EVS?

(1)  Co-operation

(2)  Remembering

(3)  Questioning

(4)  Concern for justice and equality

Answer: (2)

73. In EVS, teachers should provide opportunities to the children to assess themselves. Self-assessment is _______.

(1)  Assessment as learning

(2)  Assessment of learning

(3)  Assessment for learning

(4)  CCE

Answer: (1)

74. A teacher conducts an experiment on “How does food get spoilt?”

Teacher makes groups of learners and provides them material related to the experiment. Why does teacher form groups of learners?

(A) It promotes peer learning.

(B) It improves social interaction.

(C) Group learning is effective way of learning EVS without burden.

(D) Group learning is an essential strategy to maintain discipline in the class.

(1)  C and D only

(2)  A and C only

(3)  B and D only

(4)  A and B only

Answer: (4)

75. Which of the following is not the objective of teaching EVS?

(1)  To develop an awareness about environmental issues.

(2)  To engage the child in exploratory and hands on activities.

(3)  To encourage children to provide textbook definitions.

(4)  To nurture the curiosity and creativity of the child.

Answer: (3)

76. Picture reading is an important activity in EVS. Which of the following indicator/indicators of learners can be assessed through picture reading?

(A) Observation and recording

(B) Expression

(C) Analysis

(D) Experimentation

(1)  A, B and C

(2)  A and C only

(3)  A and B only

(4)  D only

Answer: (1)

77. Which technique is used in the rating scale?

(1)  Observation

(2)  Checklist

(3)  Assignments

(4)  Written question

Answer: (1)

78. Consider the following statements about the practices followed under “Jhoom farming”:

(A) After obtaining one set of crops the land is left as it is for some years.

(B) The bamboo or weeds which grow on the land are pulled out and burnt.

(C) The ash obtained on burning the weeds etc. is used as fertilizer.

(D) When the land is ready for farming it is deeply ploughed before dropping the seeds.

The correct statement(s) is/are

(1)  only D

(2)  B and C

(3)  A and D

(4)  only A

Answer: (4)

79. In a hilly area it was observed that the people have built their houses using stones, mud, lime and wood. These houses have two floors. On the ground floor they provide space for animals to live and also store necessary things, on the first floor they stay. The roofs of the houses are flat and made of thick tree trunks. This hilly area is a part of

(1)  Meghalaya

(2)  Himachal Pradesh

(3)  Jammu and Kashmir

(4)  Arunachal Pradesh

Answer: (3)

80. It is believed that the animals that are awake at night can see objects only in

(1)  green and yellow

(2)  orange and red

(3)  black and white

(4)  violet and blue

Answer: (3)

81. Earthworms are considered friends of the farmers. Select from the following the correct reasons for the same :

(A) Earthworms eat the dead leaves and plants and their droppings fertilize the soil.

(B) Earthworms eat the weeds and save the main crop.

(C) Earthworms soften the soil by digging underneath.

(D) The tunnels made by the earthworms provide easy passage to air and water into the soil.

(1)  B, C and D

(2)  C, D and A

(3)  A and C only

(4)  A, B and C

Answer: (2)

82. Tribal people have been using bronze to make many things since thousand of years. Bronze is still used in our houses. Select from the following the most correct statements about bronze.

(1)  It is a mixture of copper and brass.

(2)  It is a mixture of copper, zinc and aluminium.

(3)  It is a mixture of copper and tin.

(4)  It is an element like aluminium and copper.

Answer: (3)

83. Boiled tapioca with any curry made using coconut is a preferred food of the people of

(1)  West Bengal

(2)  Bihar

(3)  Tamil Nadu

(4)  Kerala

Answer: (4)

84. Select from the following a set of festivals celebrated on the full-moon day.

(1)  Holi, Mahashivratri, Buddhajayanti

(2)  Holi, Rakshabandhan, Guru Nanak’s Birthday

(3)  Diwali, Mahashivratri, Guru Nanak’s Birthday

(4)  Diwali, Guru Nanak’s Birthday, Rakshabandhan

Answer: (2)

85. Which one of the following groups of states has a coast on Arabian sea?

(1)  Andhra Pradesh, Telangana, Odisha

(2)  Kerala, Karnataka, West Bengal

(3)  Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka

(4)  Karnataka, Kerala, Gujarat

Answer: (4)

86. Where is Jharkhand located on the map of our country?

(1)  East of West Bengal

(2)  North of Odisha

(3)  South-East of Chhattisgarh

(4)  West of Uttar Pradesh

Answer: (2)

87. Which of the following is NOT obtained from petroleum?

(1)  Wax

(2)  Grease

(3)  Coal

(4)  Diesel

Answer: (3)

88. A boy boarded a train on 30th June, 2019 at Madgaon for Nagarcoil, The train departed at 09:45 hours from Madgaon and reached Nagarcoil at 07:15 hours on the next day. If the distance covered by the train during this time interval is 1140 km, the average speed of the train was

(1)  53 km/h

(2)  54.5 km/h

(3)  57 km/h

(4)  51.5 km/h

Answer: (1)

89. In one of the forests of our country the village council (Panchayat) allots the land to the forest people (Adivasis) for farming in a special unit called ‘tin’. What is tin?

(1)  A land on which a farmer grows one tin of seeds

(2)  A land from which a farmer produces one tin of seeds

(3)  A unit of land specially designed for the farmers of the forests.

(4)  A land with dimensions 100 m × 100 m

Answer: (1)

90. You are located at X and your school is located at Y. There is no straight path from your house to school. So, you first go to A which is 30 m due north of X, then go to B which is 40 m due west of A, then go to C which is 30 m due north of B and finally you reach your school at Y which his 40 m due west of C. With respect to your school the correct direction of your house is

(1)  Due South

(2)  Due East

(3)  South-East

(4)  North-West

Answer: (3)

Part-IV

Language-I

English

IMPORTANT : Candidates should attempt questions from Part-IV (Q. No. 91-120), if they have opted for ENGLISH as LANGUAGE-I only.

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow. (91 to 99) :

  The future of water will be a gamble – resting entirely on the way we decide to pay the game here. Either we continue to use water irresponsibly, threatening the very existence of this planet, or we adopt sustainable and smart water management practices to build a water secure future.

 By 2050, India’s total water demand will increase by 32 percent from now. Industrial and domestic sectors will account for 85 percent of the additional demand. Over-exploitation of ground-water, failure to recharge acquifers and reduction in catchment capacities due to uncontrolled urbanization are all causes of the precarious tilt in the water balance.

 If the present rate of groundwater persists, India will have only 22 percent of the present daily per capita water available in 2050, possibly forcing the country to import its water.

 Optimists believe that India’s people some 1.7 billion by 2050, will have integrated water efficient practices into their daily lives. If the ambitious water sustainability goals set by global industries and governments are testament we dare say that the world has begun to recognize water as a resource after all.

 While beverages giants are focussed on returning water to the communities where they manufacture their drinks, food processing players are engaging with farmers and upstream actors to minimize water usage across the supply claim and textile houses are evangelizing the concept of sustainable fashion. Companies have realized the risk emanating from the possibility of a water-scarce future. This has triggered companies to re-engineer processes, implement water optimizing, technologies, establish water audit standards, and use a collaborative approach to deal with the water crisis.

91. The problem of acute water scarcity in future cannot be dealt with by companies through

(1)  implementing water optimizing technologies

(2)  discovering a viable substitute for water.

(3)  re-engineering processes

(4)  establishing water audit standards.

Answer: (2)

92. Which one of the following words is most similar in meaning to the word ‘threatening’ as used in the passage?

(1)  menacing

(2)  coercing

(3)  persisting

(4)  frightening

Answer: (1)

93. Which one of the following words is most opposite to the meaning of the word ‘increase’ as used in the passage?

(1)  perceive

(2)  achieve

(3)  relieve

(4)  decrease

Answer: (4)

94. Identify the clause in the underlined part of the following sentence :

He breathed his last in the village where he was born.

(1)  Adjective clause

(2)  Adverb clause

(3)  Principal clause

(4)  Noun clause

Answer: (1)

95. What part of speech is the underlined word in the following sentence?

I do not know why he is so curious about it.

(1)  Noun clause

(2)  Principal clause

(3)  Adverb clause

(4)  Adjective clause

Answer: (1)

96. We will face a severe water-scarcity problem in future mostly because :

(1)  water is not renewable source.

(2)  by 2050, demand for water will increase considerably.

(3)  we do not use water responsibly.

(4)  ground-water level water is steadily decreasing.

Answer: (1)

97. Which of the following will NOT lead to severe water imbalance?

(1)  over-exploitation of water.

(2)  failure to recharge acquifers.

(3)  uncontrolled urbanization

(4)  flawless water infrastructure

Answer: (4)

98. Persistent ground water depletion will NOT necessitate:

(1)  shutting down of industries

(2)  adoption of smart water management technologies

(3)  using water judiciously

(4)  import of water

Answer: (1)

99. Optimists cannot pin their hope for better water management on :

(1)  reducing demand for water by using new technologies.

(2)  discovering new ways of augmenting water supply.

(3)  treating sea water for domestic and industrial sectors.

(4)  integrating water efficient practices into daily use.

Answer: (3)

Directions: Read the extract given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 100 to 105) by selecting the correct/most appropriate options :

All creations drinks with pleasure,

Drinks at Mother Nature’s breast;

All the just, and all the evil,

Follow down her rosy path.

Kisses she bestowed, and grape wine,

Friendship true, proved e’en in death;

Every worm knows nature’s pleasure,

Every cherub meets his God.

Gladly, like the planets flying

True to heaven’s mighty plan,

Brothers, run you course now,

Happy as a knight in victory.

100. What is the hallmark of a true friend?

(1)  He helps you to enjoy the fruits of nature.

(2)  He proves true even in death.

(3)  He can take on all the evils for you.

(4)  He saves you from troubles.

Answer: (2)

101. Rosy path is followed by _______.

(1)  the evil

(2)  both just and evil

(3)  neither the just nor the evil

(4)  the just

Answer: (2)

102. Identify and name the figure of speech used in ‘All creation ‘Drinks at Mother Nature’s breast”’.

(1)  Simile

(2)  Personification

(3)  Alliteration

(4)  Metonymy

Answer: (2)

103. What does the expressions, “Brothers, run your course now’ mean?

(1)  Don’t let failures upset you.

(2)  Seek god’s help when you are in difficulty.

(3)  Cultivate a positive attitude to life.

(4)  Keep on moving towards your goal.

Answer: (4)

104. How can we say that God’s creatures are most fortunate and happy?

(1)  They have no friends to share their joys and sorrows.

(2)  They do not have enough pleasures at their disposal.

(3)  They have a benevolent Mother Nature to look after them.

(4)  The world they live in lacks romance and beauty.

Answer: (3)

105. Which of the following does not support the idea that Mother Nature’s love embraces all?

(1)  She bestows kisses on all her children.

(2)  She loves all the just but not all the evil.

(3)  She also blesses us with true friendship.

(4)  All creation drinks at Mother Nature’s heart.

Answer: (2)

Answer the following questions (Q. Nos. 106 to 120) by selecting the most appropriate option out of the given options.

106. Which of the following classroom practices helps a teacher to develop oral language among the students?

(1)  Chorus recitation/individual recitation of the poem after memorizing it.

(2)  Participating in role-plays on any one of their favourite scenes.

(3)  Practising the correct pronunciation of new or unfamiliar words.

(4)  Chorus reading of the text with the teacher.

Answer: (2)

107. In a constructivist classroom language learning would most importantly be based on :

(1)  minute observation and record of each child’s handwriting development.

(2)  correction of spelling errors and making sure that they are not repeated.

(3)  carefully completing the language syllabus.

(4)  group discussion and peer interaction.

Answer: (4)

108. As a language teacher which one of the following is most important for you regarding teaching of grammar?

(1)  Avoiding grammar rules.

(2)  Using functional approach.

(3)  Using grammar translation method.

(4)  Memorising grammar rules.

Answer: (2)

109. Which one of the following is a correct statement about a textbook?

(1)  A textbook is the final thing for the teacher.

(2)  It helps to achieve the objectives laid down in the curriculum.

(3)  The textbooks are the only source to read.

(4)  It is planning of educational activities for the session.

Answer: (2)

110. The purpose of diagnostic test in language learning is to

(1)  fill the progress report of students.

(2)  plan and prepare question paper for summative assessment.

(3)  know the gaps in learners understanding

(4)  give feedback to the parents in the PTMs.

Answer: (3)

111. The purpose of Continuous Comprehensive Evaluation (CCE) in language is :

(1)  to assess their learning gaps.

(2)  to give regular tests i.e. weekly tests.

(3)  to assess the level of competencies achieved by the children.

(4)  to assess the students’ understanding of the textbook.

Answer: (ALL)

112. Under which act did English get the status of the associate official language?

(1)  Associate Official Language Act, Article-343

(2)  Three Language Formula

(3)  National Curriculum Framework

(4)  Official Language Act, Article-343

Answer: (4)

113. A teacher is appreciating a child for his ‘overall language use’, though some of the words were missplet by him. The teacher is using ______ approach in her class.

(1)  Communicative

(2)  Constructivist

(3)  Whole language

(4)  Structural

Answer: (ALL)

114. Which approach lays a lot of emphasis on habit formation?

(1)  Communicative approach

(2)  Behaviouristic approach

(3)  Eclectic approach

(4)  Cognitive approach

Answer: (2)

115. In the context of ‘theory of multiple intelligence’ which one of the following intelligences is related to language?

(1)  Fluency-Accuracy Intelligence

(2)  Linguistic-Verbal Intelligence

(3)  Vocabulary Grammar Intelligence

(4)  Visual-Spatial Intelligence

Answer: (2)

116. Banishing mother tongue in the classroom is the characteristic feature of ______ method.

(1)  Bi-lingual

(2)  Grammar translation

(3)  Natural

(4)  Direct

Answer: (4)

117. ______ deals with the level of meaning in language.

(1)  Semantics

(2)  Collocation

(3)  Colloquial

(4)  Syntax

Answer: (1)

118. A Hindi speaking teacher gets posted in a primary school which is in the area of Punjab. Since he doesn’t know the local language of that area. He should :

(1)  motivated the community to learn Hindi, as it’s a national/official language.

(2)  communicate in English as it is difficult for him to understand their local dialect.

(3)  use the child’s language as a resource and start teaching.

(4)  apply for the transfer to a Hindi speaking area.

Answer: (3)

119. While designing a working activity for a language class a teacher should most importantly focus on :

(1)  giving clear instructions for the task.

(2)  providing all the necessary vocabulary required for the task.

(3)  assigning an authentic piece of writing task.

(4)  choosing a topic from their surroundings.

Answer: (4)

120. Some children do not have exposure to English outside the classroom. So, the teacher’s proficiency in spoken English is essential because :

(1)  the teacher can edit the errors in student’s learning process.

(2)  the students may listen to and process the new language before they actually communicate in it.

(3)  students can imitate, practice and drill the statements or sentences used by the teacher.

(4)  the teacher can give more time to grammar drills

Answer: (2)

Part-V

Language-II

English

IMPORTANT : Candidate should attempt questions from Part – V (Q. No. 121-150), if they have opted for ENGLISH as LANGUAGE-II only.

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 121 to 128) by choosing the correct/most appropriate options :

  On an ordinary workday, 27-year-old Pramila Bariki hikes up steep slopes across fields, through ankle-deep rivulets, often walking upto 14 kms. She gets a ride until the road is motorable, from which point she has to walk.

 Her job ? She doles out healthcare advice to mothers and children in the remotest hamlets in the Araku valley of Andhra Pradesh.

 Now heavily pregnant Pramila has had to slow down delegating tasks to Duridi, Neeraj, Sunita and others. It’s they who now walk through forests and climb up mountains, visiting families to identify pregnant women and conduct basic tests for diabetes and anaemia and connect them with a primary health centre whenever necessary.

 These young tribal women are all trained auxiliary nurses, part of an experimental health project in Araku that aims to end preventable deaths during childbirth or infancy.

 The Araku valley is home to several nomadic tribes who live in small clusters of 70 to 150 homes situated in rugged and inaccessible terrain. Until a few years ago these communities were unaware of government healthcare policies. The death of a child or a woman during pregnancy or child birth was common and they were resigned to it.

 Today 38women like Pramila drawn from these tribes, have broken social and cultural barriers to train as nurses and provide medical care to 1179 hamlets across the Araku, Paderu and Chintapalli mandals, Since they are from these communities they have been able create trust in the families and neighbours about formal healthcare. As a result these remote villages have now had the first childbirth in hospital, the first delivery by a trained nurse and the first mother not lose a child.

 The nurses advise women on hygiene and nutrition and convince them to visit the nearest health centre for further check-ups.

121. Read the following statements :

(A) Child mortality rate in the tribal areas was very high in the past.

(B) Pramila and her colleagues are rendering invaluable services to the tribal women.

(1)  B is true, A is false.

(2)  Both A and B are false.

(3)  Both A and B are true.

(4)  A is true, B is false.

Answer: (3)

122. Which one of the following words is similar in meaning to ‘remotest’ as used in the passage?

(1)  farthest

(2)  highest

(3)  tallest

(4)  toughest

Answer: (1)

123. Which one of the following words is opposite in meaning to ‘trust’ as used in the passage?

(1)  distrust

(2)  disrupt

(3)  dismantle

(4)  disdain

Answer: (1)

124. He could not clear the exam because he didn’t work hard.

Identify the clause in the underlined part of the sentence given above :

(1)  Adjective clause

(2)  Noun clause

(3)  Principal clause

(4)  Adverb clause

Answer: (4)

125. Which part of the following sentence contains an error ?

The sudden rise  and fall of prices

 (a)                               (b)

make a business  very uncertain

 (c)                                (d)

(1)  (b)

(2)  (c)

(3)  (d)

(4)  (a)

Answer: (2)

126. The job of the auxiliary nurses is physically challenging because they :

(1)  are not paid any renumeration for their work.

(2)  have to walk through forests and up mountains to reach out to people.

(3)  are not liked by the people whom they want to help.

(4)  have to face opposition from the local traditional healers.

Answer: (2)

127. The health project launched in the tribal areas aims to :

(1)  raise the living standard in the tribal areas.

(2)  provide nutrition to women and children

(3)  provide employment alongwith education.

(4)  prevent deaths during pregnancy and child birth.

Answer: (4)

128. The tribal people trust the health workers mostly because they :

(1)  are educated and soft-spoken.

(2)  help them settle their domestic disputes.

(3)  belong to their own community.

(4)  help them get employment.

Answer: (3)

Directions : Read the following passage and answer the questions that follow (Q. No. 129 to 135) by choosing the correct/most appropriate options :

  Kaizen in Japanese means constant and never ending improvement. There is no pursuit more noble or important than the pursuit more noble or important than the pursuit of self-improvement. As Confucius said many  years ago : “Good people strengthen themselves ceaselessly”. Consistent and constant improvement in all areas is essential to reach your true potential. The personal trademark of almost every high achiever and successful person is a dedication to daily improvement in both their personal and professional lives. From Ben Franklin to Mahatma Gandhi, from Martin Luther King Jr. to Ivan Lendl and from Nelson Mandela to Mother Teresa, effective people do things daily to advance confidently in the direction of their goals and dreams.

 You must also apply the Kaizen principle on a daily basis to condition your mind to peak performance. It has been said that the mind is a terrible master but a wonderful servant. By seeking to improve your mind and condition it to excellence of thought, this wonderful servant will most certainly bring you all the peace, prosperity and joy you now search for.

 Study any person’s great success story and you will  undoubtedly learn of their commitment to Kaizen. They will be dedicated to small, daily improvements in the key areas of their lives and become the very best that they could be. Personal mastery is like a bank account, call it the Personal Excellence Account. By improving daily, whether it is by spending some time exercising, reading, visualizing or forging better relationships, you are making regular deposits into your account. After only one month, for example, you will have improved the richness and quality of your world by at least 30%.

129. Read the following sentences :

(A) All successful people are committed to Kaizen.

(B) If we can control our mind, it will serve us wonderfully.

(1)  A is true and B is false.

(2)  Both A and B are true.

(3)  Both A and B are false.

(4)  A is false and B is true.

Answer: (2)

130. Which word is the most similar in meaning to the word, ‘trademark’ used in the passage?

(1)  object

(2)  subject

(3)  brand

(4)  item

Answer: (3)

131. Which word is the most opposite in meaning to the word, ‘wonderful’ as used in the passage?

(1)  deficient

(2)  unremarkable

(3)  insufficient

(4)  separate

Answer: (2)

132. Which part of the following sentence contains an error ?

Since time immemorial  the Hindus

 (a)                                    (b)

have been worshipping  the river Ganga

 (c)                                            (d)

(1)  (b)

(2)  (c)

(3)  (d)

(4)  (a)

Answer: (4)

133. How, according to the author, can we attain our full potential?

(1)  by proper and ceaseless improvement in all areas.

(2)  by seeking the advice and guidance of successful people.

(3)  by working hard on our weaknesses

(4)  by putting in a lot of effort.

Answer: (1)

134. What is common among the great people mentioned in para-1?

(1)  They worked hard to alleviate the suffering of the downtrodden.

(2)  They tried their best to realize their goals.

(3)  They resisted every temptation.

(4)  They inspired all those who came into contact with them.

Answer: (2)

135. How do we stand to gain when we condition our minds to do our best ?

(1)  We rise in the estimation of our friends.

(2)  We are able to overcome all obstacles.

(3)  We realize our full capability.

(4)  We earn name, fame and wealth.

Answer: (3)

Answer the following questions (Q. Nos. 136 to 150) by selecting the most appropriate options.

136. The study of how words combine to form phrases, phrases combine to form clauses and clauses join to make sentences is known as

(1)  Syntax

(2)  Collocation

(3)  Colloquial

(4)  Semantics

Answer: (1)

137. English language has _______ consonant sounds.

(1)  22

(2)  23

(3)  24

(4)  21

Answer: (3)

138. According to National Curriculum Framework, 2005, “English in India is _____ in a multilingual country.

(1)  a foreign language

(2)  a global language

(3)  an associate language

(4)  a first language

Answer: (2)

139. A teacher divides the class in small groups and asks them to discuss and present their views on “Save Environment”. Students are free to plan and present their choice and creativity. The teacher is facilitating them as and when required. Which approach/method is followed in the class?

(1)  Structural approach

(2)  Natural approach

(3)  Deductive approach

(4)  Constructivist approach

Answer: (4)

140. A teacher of class-IV brought some interesting books and distributed them among the students. Then she said, “Today let’s have fun and read these books for our pleasure”. This reading is called

(1)  Post-reading

(2)  Intensive-reading

(3)  Extensive-reading

(4)  Pre-reading

Answer: (3)

141. A 2½ year old child picks up his sibling’s book and looking at the pictures tells a story. The child is

(1)  emergent student

(2)  emergent reader

(3)  emergent story writer

(4)  emergent writer

Answer: (2)

142. A teacher of class-III finds that some students understand the concept more clearly when she explains them orally. Their learning style is

(1)  visual

(2)  kinesthetic

(3)  aesthetic

(4)  auditory

Answer: (4)

143. A teacher asks the students to read the text for information and create their own interpretation beyond the literal level. Which sub-skill is she practicising in the class?

(1)  Predicting

(2)  Inferring

(3)  Summarising

(4)  Paraphrasing

Answer: (2)

144. Story telling and listening to stories play an important role because stories.

(1)  use many structures of grammar and help children to learn them.

(2)  present language as a whole.

(3)  help the teacher to maintain classroom discipline.

(4)  help to teach and learn new and difficult words.

Answer: (2)

145. Before starting a new chapter on ‘The Honest Woodcutter’ the teacher started a discussion with t he students on ‘Honesty’. What is the teacher trying to achieve with this activity?

(1)  Activate students’ skill.

(2)  Activate students’ previous knowledge

(3)  Assess students’ level of language and its usage.

(4)  Activate students’ attention.

Answer: (2)

146. A child got admission to a new school. The teacher was surprised to see that she would speak four languages fluently but could not speak in English. She is a

(1)  bilingual

(2)  multilingual

(3)  linguist

(4)  monolingual

Answer: (2)

147. A student of class-V while reading a chapter finds some difficult and unfamiliar words and is not able to get the meaning of those words he should :

(1)  ignore or skip the word and keep reading.

(2)  guess the meaning in content.

(3)  ask his classmate every time to help.

(4)  ask the teacher.

Answer: (2)

148. A teacher of class-V wishes to teach a complex language structure from the syllabus. She should

(1)  not teach the complex structure and avoid it.

(2)  focus on listening speaking practice instead of teaching grammar.

(3)  use a grammar game with a focus on this complex structure.

(4)  ask students to memorize the rules.

Answer: (3)

149. As per Noam Chomsky’s theory, the role of Language Acquisition Device (LAD) helps children to

(1)  communicate actively in second language.

(2)  generate grammar rules.

(3)  imitate the language spoken by adults.

(4)  learn second language easily.

Answer: (2)

150. Which of the following statements is correct ?

(1)  It is difficult to teach English as they use their first language in every aspect and ignore English.

(2)  As a teacher you would like to give a list of English words on the very first day.

(3)  Children come to school with a treasure of experience and their mother tongue acts like a resource in learning English.

(4)  Children’s first language is a hurdle in learning English.

Answer: (3)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...