Food Corporation of India, Uttarakhand Watchman Recruitment Examination Held on February 18, 2018 Question Paper With Answer Key

Food Corporation of India, Uttarakhand Watchman Recruitment Examination Held on February 18, 2018

 

1. Find the sum of first 30 positive multiples of 3?

(a)   1395

(b)   1765

(c)   1260

(d)   1660

Answer: (a)

2. What are the components of the equation x2 + 6x + 9?

(a)   (x + 3) (x + 3)

(b)   (x + 3) (x + 6)

(c)   (x + 3) (x + 2)

(d)   (x + 2) (x + 3)

Answer: (a)

3. Find the breadth of the rectangular plot of land whose area is 660 m2 and whose length is 33 m.

(a)   12 m

(b)   30 m

(c)   10 m

(d)   20 m

Answer: (d)

4. Find the average of first 100 positive natural numbers?

(a)   49.5

(b)   51

(c)   50

(d)   50.5

Answer: (d)

5. If the number 481 * 673 is completely divisible by 9, then smallest whole number in place of * will be

(a)   2

(b)   3

(c)   4

(d)   7

Answer: (d)

6. How many squares are in this picture?

(a)   8

(b)   7

(c)   9

(d)   6

Answer: (d)

7. A train covered first 150 km at a speed of 50 km an hour and then covered the remaining 150 km in 2 hours. Find its average speed

(a)   63 km/h

(b)   45 km/h

(c)   37 km/h

(d)   60 km/h

Answer: (d)

8. The sum of three numbers is 212. If the ratio of the first to the second is 13 : 16 and that of the second to the third is 2 : 3, then find the numbers

(a)   55, 63, 94

(b)   54, 60, 98

(c)   52, 64, 96

(d)   None of these

Answer: (c)

9. What is the value of x3 + y3 + z3 – 3xyz, when x = 2, y = 1and z = −3 ?

(a)   0

(b)   2

(c)   −4

(d)   6

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 10-12) A survey was made to find the type of music that a certain group of young people liked in a city. Following pie chart shows the findings of this survey. From this pie chart answer the following questions.

10. If 20 people liked classical music, how many young people were surveyed?

(a)   150

(b)   200

(c)   210

(d)   180

Answer: (b)

11. Which type of music is liked by the maximum number of people?

(a)   Light music

(b)   Classical music

(c)   Semi-classical music

(d)   Folk music

Answer: (a)

12. If a cassette company were to make 1000 CD’s, how many of each type would it make?

(a)   Classical-100, Semi-classical-100, Folk-250, Light-300

(b)   Classical-100, Semi-classical-200, Folk-400, Light-300

(c)   Classical-150, Semi-classical-100, Folk-200, Light-350

(d)   Classical-100, Semi-classical-200, Folk-300, Light-400

Answer: (d)

13. Difference of two numbers is 1660. If 7.5% of the number is 12.5% of the other number, find the number?

(a)   5150

(b)   4130

(c)   4152

(d)   4150

Answer: (d)

14. A can dig a well in 6 days while B can dig it in 8 days. They dug the well working together and received Rs 1120 for it. Find the share of A in it

(a)   Rs 625

(b)   Rs 525

(c)   Rs 550

(d)   Rs 640

Answer: (d)

15. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B?

(a)   1 : 2

(b)   2 : 3

(c)   4 : 3

(d)   3 : 4

Answer: (c)

16. Ajit has a certain average for 9 innings. In the tenth innings, he scores 100 runs thereby increasing his average by 8 runs. What is the new average?

(a)   25

(b)   21

(c)   28

(d)   32

Answer: (c)

17. If the LCM of two numbers is 750 and their product is 18750, find the HCF of the numbers

(a)   125

(b)   25

(c)   50

(d)   30

Answer: (b)

18. To gain 10% on selling sample of milk at the cost price of pure milk, the quantity of water to be mixed with 50 kg of pure milk is

(a)   2.5 kg

(b)   5.5 kg

(c)   1.5 kg

(d)   5 kg

Answer: (d)

19. In the following figure which of the following statements is true?

(a)   BC + CD

(b)   AC = CD

(c)   AB = BD

(d)   AD < CD

Answer: (c)

20. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years?

(a)   1 : 5

(b)   2 : 3

(c)   1 : 3

(d)   1 : 4

Answer: (b)

21. An accurate clock shows 8 O’clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 O’clock in the afternoon?

(a)   144°

(b)   150°

(c)   180°

(d)   168°

Answer: (c)

22. If each interior angle of a regular polygon is 135°, then find the number of sides

(a)   8

(b)   12

(c)   10

(d)   6

Answer: (a)

23. If the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angles, it will be a

(a)   Trapezium

(b)   Rhombus

(c)   Parallelogram

(d)   Kite

Answer: (b)

24. A number when divided by 296 leaves 75 as remainder. When the same number is divided by 37, what will be the remainder?

(a)   5

(b)   2

(c)   1

(d)   11

Answer: (c)

25. Trader marks his goods 40% above the cost price and gives a discount of 20% on the marked price. Find his gain percent

(a)   10%

(b)   12%

(c)   14%

(d)   13%

Answer: (b)

26. Which term of the Geometric Progression 1, 2, 4, 8, ….. is 512?

(a)   15th

(b)   13th

(c)   10th

(d)   12th

Answer: (c)

27. Which of the following number is divisible by 24?

(a)   31214

(b)   61212

(c)   512216

(d)   3125832

Answer: (d)

28. Which of the following can be the base of a Pyramid?

(a)   Line segment

(b)   Circle

(c)   Octagon

(d)   Oval

Answer: (c)

29. Last year Nitin earned Rs 19600 from the corn he grew on his farm. This year he expected a 7% increase in the income from corn. How much does he expect to earn from corn this year?

(a)   13720

(b)   30972

(c)   10972

(d)   20972

Answer: (d)

30. If the area of a square increases by 69%, then the side of a square increases by

(a)   20%

(b)   40%

(c)   30%

(d)   25%

Answer: (c)

31. Introducing a man, a woman said, “He is the only son of the mother of my mother.” How is the woman related to the man?

(a)   Maternal aunt

(b)   Sister

(c)   Mother

(d)   Niece

Answer: (d)

32. If orange is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey and honey is called orange, which of the following is used for washing clothes?

(a)   Soap

(b)   Honey

(c)   Orange

(d)   Ink

Answer: (d)

33. In the following diagram, triangle, square and circle shown represent urban, hardworking and educated people respectively. Which of these areas represents people who are urban and educated, but not hardworking?

(a)   4

(b)   7

(c)   5

(d)   1

Answer: (a)

34. In the series 6 4 1 2 2 8 7 4 2 1 5 3 8 6 2 1 7 1 4 1 3 2 8, how many pairs of successive numbers have a difference of 1 each?

(a)   four

(b)   five

(c)   six

(d)   seven

Answer: (a)

35. Doctor : Nurse :: ? : Follower

(a)   Employer

(b)   Leader

(c)   Worker

(d)   Manager

Answer: (b)

36. Two positions of a dice are shown. When 4 is at the bottom, what number will be on the top?

(a)   2

(b)   4

(c)   5

(d)   1

Answer: (d)

37. How many 6’s are there in the following number sequence which are immediately preceded by 9, but not immediately followed by 4?

5 6 4 3 2 9 6 3 1 6 4 9 6 4 2 1 5 9 6 7 2 1 4 7 4 9 6 4 2

(a)   Four

(b)   Three

(c)   One

(d)   Two

Answer: (d)

38. Complete the following series 1, 9, 17, 33, 49, 73, …?

(a)   92

(b)   94

(c)   97

(d)   96

Answer: (c)

39. Six girls are sitting in a circle facing to the centre of the circle. They are P, Q, R, S, T and V. T is not between Q and S, but some other one. P is next to the left of V. R is fourth to the right of P. Which of the following statement is not true?

(a)   S is just next to the right to R.

(b)   T is just next to the right of V.

(c)   R is second to the left of T.

(d)   P is second to the right of R.

Answer: (d)

40. Priti scored more than Rahul. Yamuna scored as much as Divya. Lokita scored less than Manju. Rahul scored more than Yamuna. Manju scored less than Divya. Who scored the lowest?

(a)   Lokita

(b)   Yamuna

(c)   Manju

(d)   Rahul

Answer: (d)

41. Find the missing number

(a)   5

(b)   8

(c)   9

(d)   11

Answer: (d)

42. A is 3 years older of B and 3 years younger to C, while B and D are twins. How many years older is C to D?

(a)   2

(b)   8

(c)   6

(d)   12

Answer: (c)

43. How many times are the hands of a clock at right angle in a day?

(a)   44

(b)   22

(c)   24

(d)   48

Answer: (a)

44. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?

(a)   EDRIRL

(b)   DCQHQK

(c)   ESJFME

(d)   DEQJQM

Answer: (a)

45. Complete the following series: CMM, EOO, GQQ, …., KUU

(a)   GRR

(b)   GSS

(c)   ISS

(d)   ITT

Answer: (c)

46. If ZIP = 30 and ZAP = 38, what will be VIP = ?

(a)   174

(b)   43

(c)   34

(d)   113

Answer: (c)

47. Which of the following is not a leap year?

(a)   1200

(b)   700

(c)   800

(d)   2000

Answer: (b)

48. Kunal walks 10 km towards North. From there he walks 6 km towards South. Then, he walks 3 km towards East. How far is the with reference to his starting point?

(a)   5 km

(b)   3 km

(c)   4 km

(d)   6 km

Answer: (a)

49. If A + B means A is the brother of B; A × B means A is the son of B; and A% B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?

(a)   M + O × N

(b)   M % O × N + P

(c)   M + O % N

(d)   None of these

Answer: (d)

50. In a certain code language, ‘743’ means ‘mangoes are good’, ‘657’ means ‘eat good food’ and ‘934’ means ‘mangoes are ripe’. Which digit means ‘ripe’ in that language?

(a)   9

(b)   4

(c)   5

(d)   7

Answer: (a)

51. Find the odd one out?

(a)   UTSR

(b)   IHGE

(c)   NMLK

(d)   ZYXW

Answer: (b)

52. Among five boys, Vasant is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta, but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group?

(a)   Raju

(b)   Manohar

(c)   Vasant

(d)   Jayant

Answer: (a)

53. A hill always has

(a)   height

(b)   footpath

(c)   trees

(d)   water

Answer: (a)

54. Choose the word which is different from the rest?

(a)   Wind

(b)   Spring

(c)   Thunderbolt

(d)   Snow

Answer: (c)

55. At what time between 5 and 6 O’clock do the hands of a clock look 3 minutes apart?

(a)   24 min

(b)   14 min

(c)   15 min

(d)   13 min

Answer: (a)

56. Among the given options, which is the mirror reflection of the question image given below?

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 57-59) Each question has a given word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the given word.

57. Guitar

(a)   Band

(b)   Teacher

(c)   Songs

(d)   Strings

Answer: (d)

58. Election

(a)   President

(b)   Voter

(c)   November

(d)   Nation

Answer: (b)

59. Wedding

(a)   Love

(b)   Temple

(c)   Ring

(d)   Marriage

Answer: (c)

60. Arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the options provided below.

(1) Caste

(2) Family

(3) Newly married couple

(4) Clan

(5) Species

(a)   2, 3, 4, 5, 1

(b)   3, 4, 2, 5, 1

(c)   2, 4, 1, 5, 3

(d)   3, 2, 1, 4, 5

Answer: (d)

61. In which State is the river Ramganga known as ‘Rathwahini’?

(a)   Uttar Pradesh

(b)   Himachal Pradesh

(c)   Gujarat

(d)   Uttarakhand

Answer: (d)

62. What is the normal time duration of Hockey game?

(a)   60 min

(b)   45 min

(c)   72 min

(d)   70 min

Answer: (a)

63. Which city is hosting the 7th India Energy Congress (IEC) 2018?

(a)   Jaipur

(b)   New Delhi

(c)   Bhopal

(d)   Shimla

Answer: (b)

64. The famous Dilwara Temples are situated in which State?

(a)   Maharashtra

(b)   Uttar Pradesh

(c)   Rajasthan

(d)   Madhya Pradesh

Answer: (c)

65. Which city is hosting the 2018 Kala Ghoda Arts festival?

(a)   New Delhi

(b)   Kochi

(c)   Mumbai

(d)   Kolkata

Answer: (c)

66. Who was the 12th Prime Minister of India?

(a)   Inder Kumar Gujral

(b)   Govind Ballabh Pant

(c)   Bharat Muni

(d)   None of the above

Answer: (a)

67. The 2018 Data Privacy Day (DPD) was observed on which date?

(a)   January 30

(b)   January 31

(c)   January 29

(d)   January 28

Answer: (d)

68. When was the Indian Space Research Organization (ISRO) set-up?

(a)   1963

(b)   1969

(c)   1965

(d)   1972

Answer: (b)

69. Which is the highest mountain in North America?

(a)   Mount Everest

(b)   Mount Elbrus

(c)   Aconcagua

(d)   Denali

Answer: (d)

70. August 20 is celebrated as

(a)   Earth Day

(b)   No Tobacco Day

(c)   Sadbhavans Divas

(d)   None of the above

Answer: (c)

71. Which game is associated with Duleep Trophy?

(a)   Cricket

(b)   Hockey

(c)   Archery

(d)   None of these

Answer: (a)

72. Lata Mangeshkar belongs to

(a)   Singing

(b)   Actress

(c)   Sports

(d)   None of these

Answer: (c)

73. Who is known as Punjab Kesari?

(a)   Inder Kumar Gujral

(b)   Lala Lajpat Rai

(c)   Bharat Muni

(d)   None of the above

Answer: (b)

74. When was World Wildlife Day Observed in 2017?

(a)   October 30, 2017

(b)   November 13, 2017

(c)   December 30, 2017

(d)   March 3, 2017

Answer: (d)

75. Who was the first woman to climb Mount Everest twice?

(a)   Indira Kumari

(b)   Neelima Agarwal

(c)   Santosh Yadav

(d)   None of the above

Answer: (c)

76. In space, the sky looks to an astronaut as ………. in colour.

(a)   blue

(b)   red

(c)   white

(d)   black

Answer: (d)

77. Which one of the following continents has the most number of mountains?

(a)   Europe

(b)   Oceania

(c)   Africa

(d)   Asia

Answer: (d)

78. The term ‘Chinaman’ is associated with which sport?

(a)   Cricket

(b)   Tennis

(c)   Football

(d)   Hockey

Answer: (a)

79. On the basis of population, what is the rank of Uttarakhand in India?

(a)   19th

(b)   15th

(c)   20th

(d)   22nd

Answer: (c)

80. What is India’s rank in the list of wealthiest countries, according to a new report by ‘New World Wealth’?

(a)   11th

(b)   6th

(c)   9th

(d)   4th

Answer: (b)

81. In which year was Gurudev Rabindranath Tagore awarded Nobel Prize for Literature?

(a)   1930

(b)   1913

(c)   1945

(d)   1905

Answer: (c)

82. The power of decide an election petition is vested in the

(a)   Parliament

(b)   Supreme Court

(c)   High Courts

(d)   Election Commission

Answer: (b)

83. Where is the ‘Central Building Research Institute’ situated?

(a)   Roorkee

(b)   Dehradun

(c)   Champawat

(d)   Haridwar

Answer: (a)

84. ‘Dandia’ is a popular dance of which State?

(a)   Punjab

(b)   Gujarat

(c)   Tamil Nadu

(d)   Maharashtra

Answer: (b)

85. ‘Tripitakas’ are sacred books of which religion?

(a)   Buddhists

(b)   Hindus

(c)   Jains

(d)   None of these

Answer: (a)

86. Who was known as Iron man of India?

(a)   Govind Ballabh Pant

(b)   Sardar Vallabbhai Patel

(c)   Jawaharlal Nehru

(d)   Subhas Chandra Bose

Answer: (b)

87. Who among the following is writer of the ‘Kalpa Sutra’?

(a)   Simuka

(b)   Panini

(c)   Bhadrabahu

(d)   Patanjali

Answer: (c)

88. On which date did the USA drop a nuclear bomb on Hiroshima in Japan?

(a)   October 30, 1942

(b)   November 13, 1944

(c)   August 6, 1945

(d)   March 3, 1735

Answer: (c)

89. On which of the following river Ajmer is situated?

(a)   Ganga

(b)   Teesta

(c)   Luni

(d)   Beas

Answer: (c)

90. When is Earth Day celebrated?

(a)   March 23

(b)   May 25

(c)   January 16

(d)   April 22

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 91-92) Choose the correct ‘question tag’ for the following sentence.

91. You have cleaned your bike, ……..?

(a)   hasn’t you

(b)   haven’t you

(c)   do you

(d)   don’t you

Answer: (b)

92. John and Max don’t like maths

(a)   didn’t they

(b)   doesn’t they

(c)   do they

(d)   don’t they

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 93-94) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four alternatives.

93. The rich parents decided to send their two sons to Eton, the strong hold of the …….. of the rich?

(a)   progeny

(b)   pedigree

(c)   ancestory

(d)   parents

Answer: (b)

94. The flash of the torch ……….. a cobra?

(a)   exposed

(b)   revealed

(c)   displayed

(d)   disclosed

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 95-96) Choose the ‘correctly spelt’ word from the following.

95.

(a)   Argumant

(b)   Arguemant

(c)   Argument

(d)   Arguement

Answer: (c)

96.

(a)   Accesible

(b)   Accesibel

(c)   Accessible

(d)   Acessible

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 97-98) Select the combination of numbers so that letters arranged accordingly will form a meaningful word.

97.

E L  B  M  A  G

1   2  3   4    5    6

(a)   6  5  4  3  2  1

(b)   3  1  6  4  5  2

(c)   4  5  6  3  1  2

(d)   2  1  6  3  5  4

Answer: (a)

98.

I P   E   L  O   C

1   2   3    4  5    6

(a)   3  2  5  4  6  1

(b)   4  2  3  5  6  1

(c)   3  2  4  5  6  1

(d)   2  5  4  1  6  5

Answer: (d)

99. Choose the correct ‘so …… that’ sentence for the given sentence :

He is too proud to beg.

(a)   He is so  proud that he is not beg.

(b)   He is proud that he was not beg.

(c)   He is so proud that he will not beg.

(d)   He is so proud he will not beg.

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 100-101) In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternative suggested, select eh one which best expresses the same sentence in Active/Passive Voice.

100. The king gave him a reward.

(a)   A reward was given by him to the king.

(b)   He was given a reward by the king.

(c)   He was given the reward by the king.

(d)   He was given by the king a reward.

Answer: (b)

101. Women like men to flatter them.

(a)   Women are liked to be flattered by men.

(b)   Women like to be flattered by men.

(c)   Women like that men should flatter them

(d)   Men are liked by women to flatter them.

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 102-104) Select the most appropriate alternative to fill in the blanks.

102. Please given me …….. cake that is on the counter.

(a)   the

(b)   a

(c)   an

(d)   No article

Answer: (a)

103. I lived on ……. Main Street when I first came to town.

(a)   the

(b)   a

(c)   an

(d)   No article

Answer: (a)

104. Albany is the capital of ……….. new York State.

(a)   the

(b)   a

(c)   an

(d)   No article

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 105-107) Choose the alternative that most nearly expresses the meaning of the given idiom.

105. ‘A close shave.’

(a)   Stubble

(b)   Hairless skin

(c)   Very short hair

(d)   A narrow escape from danger

Answer: (d)

106. ‘A close-fisted ’

(a)   A mister

(b)   A close friend

(c)   A cowardly person

(d)   A powerful person

Answer: (a)

107. ‘To feather one’s nest.’

(a)   To build one’s house

(b)   To harbour ill felling

(c)   To get something in abundance

(d)   To enrich oneself when opportunity occurs

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 108-112) Read the following passage carefully and answer the questions given below by selecting the most appropriate alternative.

The ‘Bus Uncle’ is a video clip of a quarrel between two men aboard a bus in Hong Kong on April 27, 2006. The older man, who came to be nicknamed the Bus Uncle, scolded the man seated behind him, a nearby passenger used his camera phone to record the entire incident. The resulting six minute video was uploaded to the Google Video. The clip became the most viewed video in May, 2006. The video became a cultural sensation in Hong Kong, inspiring vigorous debate and discussion on lifestyle, etiquette, civic awareness and media ethics within the city, eventually attracting the attention of the media around the world. The incident took place in a Kowloon Motor Bus route 68X bus en-route to Yuen Long. The video was short by a 21 year old accountant and part time psychology student. The ‘Bus Uncle’ title for the video was coined by members of an Internet forum in reference to the older man.

108. In Hong Kong while traveling bus two men had a serious

(a)   discussion

(b)   argument

(c)   quarrel

(d)   meeting

Answer: (c)

109. Of all the persons involved in the incident ………. came to be known as the Bus Uncle.

(a)   the younger one

(b)   the older one

(c)   the photographer

(d)   the journalist

Answer: (b)

110. Seeing the heated argument between the two gentlemen, a young men recorded the incident on his

(a)   camera

(b)   handycam

(c)   mobile

(d)   video-recorder

Answer: (c)

111. When the video was uploaded on the website of Google, it …….. because it aroused great debates and discussions on various social issues.

(a)   was criticized

(b)   became a sensation

(c)   was appreciated

(d)   was abandoned

Answer: (b)

112. A word in the passage which means the same a ‘with lot of energy is …….?

(a)   intense

(b)   vigorous

(c)   inspiring

(d)   cultural

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 113-114) Pick up the word from the choices which is close to antonym to word asked.

113. Permit

(a)   Stop

(b)   Prohibit

(c)   Give

(d)   Order

Answer: (b)

114. Convex

(a)   Concave

(b)   Tilted

(c)   Spherical

(d)   Plane

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 115-118) In the following questions, read the statement given against the question carefully and choose the option that you think is wrong. If you think there is no error, then you may choose to mark that as your response. Find out which part of the sentence has an error:

115. My father goes to the office five day week.

(a)   My father goes

(b)   to the office

(c)   five day week

(d)   No error

Answer: (c)

116. If she will be promoted she will get a higher salary.

(a)   If she will be promoted

(b)   she will get

(c)   a  higher salary

(d)   No error

Answer: (a)

117. If I were him I would have taught those cheats a lesson.

(a)   If I were him,

(b)   I would have taught

(c)   those cheats a lesson

(d)   No error

Answer: (a)

118. If you work hard, you will get good grades in examinations.

(a)   If you work hard,

(b)   you will get good grades

(c)   in examinations

(d)   No error

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 119-120) Fill in the blanks using suitable conjunctions.

119. ………… I was a child. I lived in Dubai.

(a)   Where

(b)   Until

(c)   As

(d)   When

Answer: (d)

120. Make hay ………. the sun shines.

(a)   where

(b)   while

(c)   as

(d)   when

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...