GATE Exam 2019 Chemistry (CY) Question Paper With Answer Key

General Aptitude

Q.1 – Q. 5 carry one mark each.

1. John Thomas, an writer, passed away in 2018.

(A) imminent

(B) prominent

(C) eminent

(D) dominant

Answer: (C)

2. _________I permitted him to leave, I wouldn’t have had any problem with him being absent, _________I?

(A) Had, wouldn’t

(B) Have, would

(C) Had,                would

(D) Have, wouldn’t

Answer: (C)

3. A work her staer noticed that the hour hand on the factory clock had moved by 225 degrees during y at the factory. For how long did she stay in the factory?

(A) 3.7   5 hours

(B) 4 hours and 15 mins

(C) 8.5   hours

(D) 7.5 hours

Answer: (D)

4. The sum and product of two integers are 26 and 165 respectively. The difference between these two integers is _______.

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 6

Answer: (C)

5. The minister avoided any mention of the issue of women’s reservation in the private sector. He was accused of_______the issue.

(A) collaring

(B) skirting

(C) tying

(D) belting

Answer: (B)

Q.6 – Q. 10 carry two marks each.

6. Under a certain legal system, prisoners are allowed to make one statement. If their statement turns out to be true then they are hanged. If the statement turns out to be false then they are shot. One prisoner made a statement and the judge had no option but to set him free. Which one of the following could be that statement?

(A) I did not commit the crime

(B) I committed the crime

(C) I will be shot

(D) You committed the crime

Answer: (C)

7. A person divided an amount of Rs. 100,000 into two parts and invested in two different schemes. In one he got 10% profit and in the other he got 12%. If the profit percentages are interchanged with these investments he would have got Rs.120 less. Find the ratio between his investments in the two schemes.

(A) 9 : 16

(B) 11 : 14

(C) 37 : 63

(D) 47 : 53

Answer: (D)

8. Congo was named by Europeans. Congo’s dictator Mobuto later changed the name of the country and the river to Zaire with the objective of Africanising names of persons and spaces. However, the name Zaire was a Portuguese alteration of Nzadi o Nzere, a local African term meaning ‘River that swallows Rivers’. Zaire was the Portuguese name for the Congo river in the 16th and 17th centuries.

Which one of the following statements can be inferred from the paragraph above?

(A) Mobuto was not entirely successful in Africanising the name of his country

(B) The term Nzadi o Nzere was of Portuguese origin

(C) Mobuto’s desire to Africanise names was prevented by the Portuguese

(D) As a dictator Mobuto ordered the Portuguese to alter the name of the river to Zaire

Answer: (A)

9. A firm hires employees at five different skill levels P, Q, R, S, T. The shares of employment at these skill levels of total employment in 2010 is given in the pie chart as shown. There were a total of 600 employees in 2010 and the total employment increased by 15% from 2010 to 2016. The total employment at skill levels P, Q and R remained unchanged during this period. If the employment at skill level S increased by 40% from 2010 to 2016, how many employees were there at skill level T in 2016?

(A) 30

(B) 35

(C) 60

(D) 72

Answer: (C)

10. M and N had four children P, Q, R and S. Of them, only P and R were married. They had children X and Y respectively. If Y is a legitimate child of W, which one of the following statements is necessarily FALSE?

(A) M is the grandmother of Y

(B) R is the father of Y

(C) W is the wife of R

(D) W is the wife of P

Answer: (D)

Chemistry

Q .1 – Q. 25 carry one mark each.

1. The INCORRECT statement about the solid-state structure of CsCl and CaF2 is:

(A) Cations in both solids exhibit coordination number 8.

(B) CsCl has bcc type structure and CaF2 has cubic close pack structure.

(C) Radius ratio for Cs/Cl and Ca/F is 0.93 and 0.73, respectively.

(D) Both exhibit close pack structure.

Answer: (D)

2. The INCORRECT statement about the interhalogen compound ICl3 is:

(A) It exists as a dimer.

(B) Geometry around the iodine is tetrahedral in solid-state.

(C) It decomposes as ICl and Cl2 in gas-phase.

(D) Liquid ICl3 conducts electricity.

Answer: (B)

3. Among the following carbon allotropes, the one with discrete molecular structure is

(A) Diamond

(B) α-Graphite

(C) β-Graphite

(D) Fullerene

Answer: (D)

4. The INCORRECT statement about the silicones is:

(A) They are thermally unstable because of the Si–C bond.

(B) They are insoluble in water.

(C) They are organosilicon polymers.

(D) They have stable silica-like skeleton (–Si–O–Si–O–Si–).

Answer: (A)

5. The ∆o value of [Ni(H2O)6]2+ is 8500 cm1. The ∆0 values for [NiCl6]4 and [Ni(NH3)6]2+ compared to [Ni(H2O)6]2+ are

(A) higher and lower, respectively.

(B) lower and higher, respectively.

(C) higher in both complex ions.

(D) lower in both complex ions.

Answer: (B)

6. The Freundich isotherm, a linear relationship is obtained in the plot of

(θ = surface coverage and p = partial pressure of the gas)

(A) θ vs p.

(B) ln (θ) vs ln(p).

(C) ln (θ) vs p.

(D) θ vs ln(p).

Answer: (B)

7. Micelle formation is accompanied by the

(A) decrease in overall entropy due to ordering.

(B) increase in overall entropy mostly due to increase in solvent entropy.

(C) increase in overall entropy mostly due to increase in solute entropy.

(D) increase in overall entropy and decrease in enthalpy.

Answer: (B)

8. Consider the following phase diagram of CO2 (not to scale). At equilibrium, the INCORRECT statement is:

(A) At 200 K, on increasing the pressure from 1 to 50 atm, CO2 gas condenses to liquid.

(B) It is not possible to obtain liquid CO2 from gaseous CO2 below 5.11 atm.

(C) Both liquid and gas phase of CO2 coexist at 298.15 K and 67 atm.

(D) With increasing pressure, the melting point of solid CO2 increases.

Answer: (A)

9. The major product formed in the following reaction is

Answer: (B)

10. The Woodward-Hoffmann condition to bring out the following transformation is

(A) ∆, conrotatory

(B) ∆, disrotatory

(C) hν, disrotatory

(D) hν, conrotatory

Answer: (D)

11. The major product formed in the following reaction is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

12. In the following reaction, the stereochemistry of the major product is predicted by the

(A) Cram ’s model

(B) Cram’s chelation model

(C) Felkin model

(D) Felkin-Anh model

Answer: (B)

13. The product(s) formed in the following reaction is (are)

(A) I only

(B) II only

(C) III only

(D) mixture of I and II

Answer: (C)

14. Among the following compounds, the number of compounds that DO NOT exhibit optical

activity at room temperature is _________.

Answer: (4 to 4)

15. The number of following diene(s) that undergo Diels-Alder reaction with methyl acrylate is______.

Answer: (5 to 5)

16. The number of 1H NMR signals observed for the following compound is_________ .

Answer: (6 to 6)

17. The number of CO stretching bands in IR spectrum of trigonal bipyramidal cis-M(CO)3L2 is _______.

(M = metal and L = monodentate ligand)

Answer: (3 to 3)

18. On heating a sample of 25 mg hydrated compound (molecular weight = 250 g/mol) in thermogravimetric analysis, 16 mg of dehydrated compound remains. The number of water molecules lost per molecule of hydrated compound is __________.

(Molecular weight of water = 18 g/mol)

Answer: (5 to 5)

19. The total number of α and β particles emitted in the following radioactive decay is ________.

Answer: (11 to 11)

20. An ideal gas occupies an unknown volume V liters (L) at a pressure of 12 atm. The gas is expanded isothermally against a constant external pressure of 2 atm so that its final volume becomes 3 L. The work involved for this expansion process is ________cal. (Round off to two decimal places)

(Gas constant R = 0.082 L atm mol–1 K–1 = 2 cal mol–1 K–1)

Answer: (-126.00 to -120.00)

21. The entropy change for the melting of ‘x’ moles of ice (heat of fusion is 80 cal  g–1) at  273 K and 1 atm pressure is 28.80 cal K–1. The value of ‘x’ is ______. (Round off to two decimal places)

(Molecular weight of water =18 g/mol)

Answer: (5.410 to 5.55)

22. Consider a two-state system at thermal equilibrium having energies 0 and 2kBT for which the degeneracies are 1 and 2, respectively. The value of the partition function at the same absolute temperature T is _______. (Round off to two decimal places)

(kB is the Boltzmann constant)

Answer: (1.25 to 1.30)

23. Consider a system of three identical and distinguishable non-interacting particles and three available nondegenerate single particle energy levels having energies 0, ε and 2εThe system is in contact with a heat bath of temperature T K. A total energy of 2ɛ is shared by these three particles. The number of ways the particles can be distributed is_______.

Answer: (6 to 6)

24. In a 400 MHz 1H NMR spectrometer, a proton resonates at 1560 Hz higher than that of tetramethylsilane. The chemical shift value of this proton is _____ ppm. (Round off to one decimal place)

(Chemical shift of tetramethylsilane is fixed at zero ppm)

Answer: (3.9 to 3.9)

25. Gas phase bond length and dipole moment of a compound (MX) is 3 Å and 10.8 D, respectively. The ionic character in gas phase MX is _______%. (Round off to one decimal place)

(1D = 3.336 × 10–30 C m)

Answer: (74.0 to 76.0)

Q.26 – Q. 55 carry two marks each.

26. The experimentally observed magnetic moment values, which  match  well  with  the  spin-only values for the pair of aqueous ions is

(Atomic number: Cr = 24, Co = 27, Gd = 64, Tb = 65, Dy = 66 and Lu = 71)

(A) Cr(III)and Gd(III)

(B) Co(II) and Gd (III)

(C) Cr(III)and Dy(III)

(D) Lu(III) and Tb(III)

Answer: (A)

27. Among the following compounds, a normal spinel is

(A) MgFe2O4

(B) ZnFe2O4

(C) CoFe2O4

(D) CuFe2O4

Answer: (B)

28. Following are the examples of silicate minerals

The correct structural description of the minerals is

(A) I – Ortho silicate, II – Cyclic silicate and III – Sheet silicate

(B) I – Ortho silicate, II – Sheet silicate and III – Cyclic silicate

(C) I – Cyclic silicate, II – Sheet silicate and III – Ortho silicate

(D) I – Sheet silicate, II – Ortho silicate and III – Cyclic silicate

Answer: (A)

29. In the EPR spectrum of a methyl radical, the number of lines and their relative intensities, respectively, are

(A) 1 and 1

(B) 3 and 1:2:1

(C) 4 and 1:2:2:1

(D) 4 and 1:3:3:1

Answer: (D)

30. The product obtained in the reaction of Mn2(CO)10 with Br2 is

(A) Mn(CO)5Br

(B) Mn2(CO)8Br2

(C) Mn(CO)4Br

(D) Mn2(CO)9Br

Answer: (A)

 31. The correct molecular representation of W(Cp)2(CO)2 is

(Cp = cyclopentadienyl)

32. Match the metalloproteins with their respective functions.

(A) P – III; Q – II; R – I; S – IV

(B) P – III; Q – I; R – IV; S – II

(C) P – IV; Q – I; R – III; S – II

(D) P – IV; Q – II; R – I; S – III

Answer: (B)

33. Suppose the wave function of a one dimensional system is

Ψ = sin(kx)exp(3ikx).

In an experiment measuring the momentum of the system, one of the expected outcomes is

(A) 0

(B) ћk

(C) 2 ћk

(D) 3 ћk

Answer: (C)

34. The major product formed in the following reaction is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (A)

35. The major product formed in the following reaction is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

36. The major product formed in the following reaction is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

37. The major product formed in the following reaction is

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

38. In the following reaction sequence, the products P and Q are

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

39. The major product formed in the following reaction is.

(PCC = pyridinium chlorochromate)

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

40. In the following reactions, the major products P and Q are

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

41. In the following reaction sequence, the products P and Q are

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

42. The major product formed in the following reaction is

(A)  

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

43. The rate of the following redox reaction is slowest when X is

(A) H2O

(B) NH3

(C) Cl

(D) N3

Answer: (B)

44. A complex is composed of one  chromium ion, three bromides and six  water molecules. Upon addition of excess AgNO3, 1.0 g aqueous solution of the complex gave 0.94 g of AgBr. The molecular formula of the complex is

(Atomic weight: Cr = 52, Br = 80, Ag = 108, O = 16 and H = 1)

(A) [Cr(H2O)6]Br3

(B) [Cr(H2O)5Br]Br2•H2O

(C) [Cr(H2O)4Br2]Br•2H2O

(D) [Cr(H2O)3Br3]•3H2O

Answer: (B)

45. The number of possible optically active isomer(s) for the following complex is ________.

en = ethylenediamine

Answer: (2 to 2 OR 4 to 4)

46. The specific rotation of optically pure (R)-2-bromobutane is –112.00. A given sample of 2-bromobutane exhibited a specific rotation of –82.88. The percentage of (S)-(+)-enantiomer present in this sample is_______.

Answer: (13 to 13)

47. Consider the following two parallel irreversible first order reactions at temperature T,

where 𝑘1and 𝑘2 are the rate constants and their values are 5 × 10–2 and 15 × 10–2 min–1, respectively, at temperature T. If the initial concentration of the reactant ‘P’ is 4 mol L–1, then the concentration of product ‘R’ after 10 min of reaction is _____ mol L–1. (Round off to two decimal places)

(Assume only P is present at the beginning of the reaction.)

Answer: (2.50 to 2.65)

48. Consider the following equilibrium

At 298 K, the standard molar Gibbs energies of formation, ∆fG0, of SO2 (g) and SO3  (g)  are –300 and –371 kJ mol– 1, respectively. The value of the equilibrium constant, KP, at this temperature is  ______× 1010. (Round off to the nearest integer)

(Gas constant R = 8.31 J mol–1 K–1)

Answer: (265 to 295)

49. Consider the electrochemical cell

M(s)|MI2(s)|MI2(aq)|M(s)

where ‘M’ is a metal. At 298 K, the standard reduction potentials are

 and the temperature coefficient is

At this temperature the standard enthalpy change for the

overall cell reaction, ∆rH0, is _____kJ mol–1. (Round off to two decimal places)

(Faraday constant F = 96500 C mol–1)

Answer: (-38.00 to -37.00)

50. The normal boiling point of a compound (X) is 350 K (heat of vaporization, ∆vapH, = 30 kJ mol–1). The pressure required to boil ‘X’ at 300 K is_______ Torr. (Round off to two decimal places)

(Ignore  the  temperature  variation  of ∆vapH;  Gas  constant  R  =  8.31  J  mol–1  K–1   and  1 atm = 760 Torr)

Answer: (120.00 to 140.00)

51. For a bimolecular  gas   phase   reaction   P  + Q  → R,   the   pre-exponential  factor is   1 ×  1013    dm3 mol–1 s–1.  The  standard  entropy  of activation at  25°C is ______ J K–1 mol–1. (Round off to two decimal points)

(The standard concentration co = 1 mol dm–3; Planck constant h = 6.62 × 10–34 J s; Boltzmann constant kB = 1.38 × 10–23 JK–1; Gas constant R = 8.31 J mol–1 K–1)

Answer: (-12.90 to -12.40)

52. Character table of point group D8 is given below.

Value of (a + b + c + d + e + f + g + h + i + j + k) is equal to _______.

Answer: (9 to 9)

53. If  are spin angular momentum  operators and  is spin  up  eigen function, then the value of ‘a’ is _____ . (Round off to one decimal place)

Answer: (0.5 to 0.5)

54. A particle in one dimensional box of length 2a with potential energy

is perturbed by the potential V’ = cx  eV, where c is a constant. The 1st order correction to the 1st  excited state of the system is ______× c eV.

Answer: (0 to 0)

55. Consider a two dimensional    harmonic     oscillator     with     angular    frequency ωx = 2ωy = 6.5 × 1014 rad s–1. The wavelength of x polarized light required for  the excitation  of   a  particle  from   its  ground  state  to   the  next   allowed  excited  state is _____ × 10−6 m. (Round off to one decimal place)

(Speed of light c = 3.0 × 108 ms–1)

Answer: (2.8 to 3.0)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...