GATE Exam 2019 Mechanical Engineering (ME-1) Question Paper With Answer Key

General Aptitude Set-2

Q.1 – Q. 5 carry one mark each.

1. John Thomas, an writer, passed away in 2018.

(A) imminent

(B) prominent

(C) eminent

(D) dominant

Answer: (C)

2. _________I permitted him to leave, I wouldn’t have had any problem with him being absent, _________I?

(A) Had, wouldn’t

(B) Have, would

(C) Had,                would

(D) Have, wouldn’t

Answer: (C)

3. A work her staer noticed that the hour hand on the factory clock had moved by 225 degrees during y at the factory. For how long did she stay in the factory?

(A) 3.7   5 hours

(B) 4 hours and 15 mins

(C) 8.5   hours

(D) 7.5 hours

Answer: (D)

4. The sum and product of two integers are 26 and 165 respectively. The difference between these two integers is _______.

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 6

Answer: (C)

5. The minister avoided any mention of the issue of women’s reservation in the private sector. He was accused of_______the issue.

(A) collaring

(B) skirting

(C) tying

(D) belting

Answer: (B)

Q.6 – Q. 10 carry two marks each.

6. Under a certain legal system, prisoners are allowed to make one statement. If their statement turns out to be true then they are hanged. If the statement turns out to be false then they are shot. One prisoner made a statement and the judge had no option but to set him free. Which one of the following could be that statement?

(A) I did not commit the crime

(B) I committed the crime

(C) I will be shot

(D) You committed the crime

Answer: (C)

7. A person divided an amount of Rs. 100,000 into two parts and invested in two different schemes. In one he got 10% profit and in the other he got 12%. If the profit percentages are interchanged with these investments he would have got Rs.120 less. Find the ratio between his investments in the two schemes.

(A) 9 : 16

(B) 11 : 14

(C) 37 : 63

(D) 47 : 53

Answer: (D)

8. Congo was named by Europeans. Congo’s dictator Mobuto later changed the name of the country and the river to Zaire with the objective of Africanising names of persons and spaces. However, the name Zaire was a Portuguese alteration of Nzadi o Nzere, a local African term meaning ‘River that swallows Rivers’. Zaire was the Portuguese name for the Congo river in the 16th and 17th centuries.

Which one of the following statements can be inferred from the paragraph above?

(A) Mobuto was not entirely successful in Africanising the name of his country

(B) The term Nzadi o Nzere was of Portuguese origin

(C) Mobuto’s desire to Africanise names was prevented by the Portuguese

(D) As a dictator Mobuto ordered the Portuguese to alter the name of the river to Zaire

Answer: (A)

9. A firm hires employees at five different skill levels P, Q, R, S, T. The shares of employment at these skill levels of total employment in 2010 is given in the pie chart as shown. There were a total of 600 employees in 2010 and the total employment increased by 15% from 2010 to 2016. The total employment at skill levels P, Q and R remained unchanged during this period. If the employment at skill level S increased by 40% from 2010 to 2016, how many employees were there at skill level T in 2016?

(A) 30

(B) 35

(C) 60

(D) 72

Answer: (C)

10. M and N had four children P, Q, R and S. Of them, only P and R were married. They had children X and Y respectively. If Y is a legitimate child of W, which one of the following statements is necessarily FALSE?

(A) M is the grandmother of Y

(B) R is the father of Y

(C) W is the wife of R

(D) W is the wife of P

Answer: (D)

Mechanical Engineering

Q.1 – Q. 25 carry one mark each.

1. Consider the matrix

The number of distinct eigenvalues of P is           

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

Answer: (B)

2. A parabola x = y2 with 0 ≤ x ≤ 1 is shown in the figure. The volume of the solid of rotation  obtained by rotating the shaded area by 360° around the x-axis is

(A) π/4

(B) π/2

(C) π

(D) 2π

Answer: (B)

3. For the equation  if y(0) = 3/7, then the value of y(1) is

4. The lengths of a large stock of titanium rods follow a normal distribution with a mean (𝜇) of 440 mm and a standard deviation (σ) of 1 mm. What is the percentage of rods whose lengths lie between 438 mm and 441 mm?

(A) 81.85%

(B) 68.4%

(C) 99.75%

(D) 86.64%

Answer: (A)

5. A flat-faced follower is driven using a circular eccentric cam rotating at a constant angular velocity 𝜔. At time 𝑡 = 0, the vertical position of the follower is y(0) = 0, and the system is in the configuration shown below.

The vertical position of the follower face, 𝑦(𝑡) is given by

(A) 𝑒 sin 𝜔𝑡

(B) 𝑒(1 +  cos 2𝜔𝑡)

(C)  𝑒(1 −  cos 𝜔𝑡)

(D) 𝑒 sin 2𝜔𝑡

Answer: (C)

6. The natural frequencies corresponding to the spring-mass systems I and II are 𝜔𝐼 and 𝜔𝐼𝐼, respectively. The ratio 𝜔𝐼/𝜔𝐼𝐼 is

(A) 1/4

(B) 1/2

(C) 2

(D) 4

Answer: (B)

7. A spur gear with 20° full depth teeth is transmitting 20 kW at 200 rad/s. The pitch circle diameter of the gear is 100 mm. The magnitude of the force applied on the gear in the radial direction is

(A) 0.36 kN

(B) 0.73 kN

(C) 1.39 kN

(D) 2.78 kN

Answer: (B)

8. During a non-flow thermodynamic process (1-2) executed by a  perfect  gas, the  heat interaction is equal to the work interaction (Q1-2 = W1-2) when the process is

(A) Isentropic

(B) Polytropic

(C) Isothermal

(D) Adiabatic

Answer: (C)

9. For a hydrodynamically and thermally fully developed laminar flow through a circular pipe  of constant cross-section, the Nusselt number at constant wall heat flux ( Nuq ) and that at constant wall temperature ( NuT ) are related as

(A) Nuq > NuT

(B) Nuq < NuT

(C) Nuq = NuT

(D) Nuq = (NuT)2

Answer: (A)

10. As per common design practice, the three types of hydraulic turbines, in descending order of flow rate, are

(A) Kaplan, Francis, Pelton

(B) Pelton, Francis, Kaplan

(C) Francis, Kaplan, Pelton

(D) Pelton, Kaplan, Francis

Answer: (A)

11. A slender rod of length L, diameter d ( L > > d ) and thermal conductivity k1 is joined with another rod of identical dimensions, but of thermal conductivity k2 , to form a composite cylindrical rod of length 2L . The heat transfer in radial direction and contact resistance are negligible. The effective thermal conductivity of the composite rod is

Answer: (D)

12. Consider an ideal vapor compression refrigeration cycle. If the throttling process is replaced by an isentropic expansion process, keeping all the other processes unchanged, which one of the following statements is true for the modified cycle?

(A) Coefficient of performance is higher than that of the original cycle.

(B) Coefficient of performance is lower than that of the original cycle.

(C) Coefficient of performance is the same as that of the original cycle.

(D) Refrigerating effect is lower than that of the original cycle.

Answer: (A)

13. In a casting process, a vertical channel through which molten metal flows downward from pouring basin to runner for reaching the mold cavity is called

(A) blister

(B) sprue

(C) riser

(D) pin hole

Answer: (B)

14. Which one of the following welding methods provides the highest heat flux (W/mm2)?

(A) Oxy-acetylene gas welding

(B) Tungsten inert gas welding

(C) Plasma are welding

(D) Laser  beam welding

Answer: (D)

15. The length, width and thickness of a steel sample  are  400  mm,  40  mm  and 20 mm, respectively. Its thickness needs to be uniformly reduced by 2 mm in a single pass by using horizontal slab milling. The milling cutter (diameter: 100 mm, width: 50 mm) has 20 teeth and rotates at 1200 rpm. The feed per tooth is 0.05 mm. The feed direction is along the length of the sample. If the over-travel distance is the same as approach distance, the approach distance, the approach distance and time taken to complete the required machining task re

(A) 14 mm, 18.4 s

(B) 21 mm, 28.9 s

(C) 21 mm, 39.4 s

(D) 14 mm, 21.4 s

Answer: (D)

16. The position vector  of point P (20, 10) is rotated anti-clockwise in X-Y plane by an angle θ = 30° such that point P occupies position Q, as shown in the figure. The coordinates (x, y) of Q are

 (A) (13.40, 22.32)

(B) (22.32, 8.26)

(C) (12.32, 18.66)

(D) (18.66, 12.32)

Answer: (C)

17. The table presents the demand of a product. By simple three-months moving average method, the demand-forecast of the product for the month of September is

(A) 490

(B) 510

(C) 530

(D) 536.67

Answer: (B)

18. Evaluation of  using a 2-equal-segment trapezoidal rule gives a value of _______

Answer: (63 to 63)

19. A block of mass 10 kg rests on a horizontal floor. The acceleration due to gravity is 9.81 m/s2. The coefficient of static friction between the floor and the block is 0.2. A horizontal force of 10 N is applied on the block as shown in the figure. The magnitude of force of friction (in N) on the block is_____

Answer: (10 to 10)

20. A cylindrical rod of diameter 10 mm and length 1.0 m is fixed at one end. The other end is twisted by an angle of 10° by applying a torque. If the maximum shear strain in the rod is p × 10−3, then p is equal to _______ (round off to two decimal places).

Answer: (0.80 to 0.90)

21. A solid cube of side 1 m is kept at a room temperature of 32°C. The coefficient of linear thermal expansion of the cube material is 1 × 105/°C and the bulk modulus is 200 GPa. If the cube is constrained all around and heated uniformly to 42°C, then the magnitude of volumetric (mean) stress (in MPa) induced due to heating is_______

Answer: (59.5 to 60.5)

22. During a high cycle fatigue test, a metallic specimen is subjected to cyclic loading with a mean stress of +140 MPa, and a minimum stress of −70 MPa. The R-ratio (minimum stress to maximum stress) for this cyclic loading is_______ (round off to one decimal place)

Answer: (-0.2 to -0.2)

23. Water flows through a pipe with a velocity given by  is the unit vector in the y direction, t (> 0) is in seconds, and x and y are in meters. The magnitude of total acceleration at the point (x, y) = (1, 1) at t = 2 s is _______ m/s2.

Answer: (3 to 3)

24. Air of mass 1 kg, initially at 300 K and 10 bar, is allowed to expand isothermally till it reaches a pressure of 1 bar. Assuming air as an ideal gas with gas constant of 0.287 kJ/kg.K, the change in entropy of air (in kJ/kg.K, round off to two decimal places) is______

Answer: (0.64 to 0.68)

25. Consider the stress-strain curve for an ideal elastic-plastic strain hardening metal as shown in the figure. The metal was loaded in uniaxial tension starting from O. Upon loading, the stress-strain curve passes through initial yield point at P, and then strain hardens to point Q, where the loading was stopped. From point Q, the specimen was unloaded to point R, where the stress is zero. If the same specimen is reloaded in tension from point R, the value of stress at which the material yields again is _________ MPa.

Answer: (210 to 210)

Q.26 – Q. 55 carry two marks each.

26. The set of equations

𝑥 + 𝑦 + 𝑧 = 1

𝑎𝑥 – 𝑎𝑦 + 3𝑧 =  5

5𝑥 − 3𝑦 + 𝑎𝑧 = 6

has infinite solutions, if a =         

(A) −3

(B) 3

(C) 4

(D) −4

Answer: (C)

27. A harmonic function is analytic if it satisfies the Laplace equation. If 𝑢(𝑥, 𝑦) = 2𝑥2 − 2𝑦2 + 4𝑥𝑦 is a harmonic function, then its conjugate harmonic function 𝑣(𝑥, 𝑦) is

(A) 4𝑥𝑦 − 2𝑥2 + 2𝑦2 + constant

(B) 4𝑦2 − 4𝑥𝑦 + constant

(C) 2𝑥2 − 2𝑦2 + 𝑥𝑦 + constant

(D) −4𝑥𝑦 + 2𝑦2 − 2𝑥2 + constant

Answer: (A)

28. The variable x takes a value between 0 and 10 with uniform probability distribution. The variable y takes a value between 0 and 20 with uniform probability distribution. The probability of the sum of variables (x + y) being greater than 20 is

(A) 0

(B) 0.25

(C) 0.33

(D) 0.50

Answer: (B)

29. A car having weight W is moving in the direction as shown in the figure. The center of gravity (CG) of the car is located at height h from the ground, midway between the front and rear wheels. The distance between the front and rear wheels is l. The acceleration of the car is a, and acceleration due to gravity is g. The reactions on the front wheels (Rf) and rear wheels (Rr) are given by

Answer: (C)

30. In a four bar planar mechanism shown in the  figure,  AB  =  5  cm,  AD  =  4  cm  and DC = 2 cm. In the configuration shown, both AB and DC are perpendicular to AD. The bar AB rotates with an angular velocity of 10 rad/s. The magnitude of angular velocity (in rad/s) of bar DC at this instant is

(A) 0

(B) 10

(C) 15

(D) 25

Answer: (D)

31. The rotor of a turbojet engine of an aircraft has a mass 180 kg and polar moment of inertia 10 kg∙m2 about the rotor axis. The rotor rotates at a constant speed of 1100 rad/s in the clockwise direction when viewed from the front of the aircraft. The aircraft while flying at a speed of 800 km per hour takes a turn with a radius of 1.5 km to the left. The gyroscopic moment exerted by the rotor on the aircraft structure and the direction of motion of the nose when the aircraft turns, are

(A) 1629.6 N∙m and the nose goes up

(B) 1629.6 N∙m and the nose goes down

(C) 162.9 N∙m and the nose goes up

(D) 162.9 N∙m and the nose goes down

Answer: (B)

32. The wall of a constant diameter pipe of length 1 m is heated uniformly with flux 𝑞” by wrapping a heater coil around it. The flow at the inlet to the pipe is hydrodynamically fully developed. The fluid is incompressible and the flow is assumed to be laminar and steady all through the pipe. The bulk temperature of the fluid is equal to 0 ºC at the inlet and 50 ºC at the exit. The wall temperatures are measured at three locations, P, Q and R, as shown in the figure. The flow thermally develops after some distance from the inlet. The following measurements are made:

Among the locations P, Q and R, the flow is thermally developed at

(A) P, Q and R

(B) P and Q only

(C) Q and R only

(D) R only

Answer: (C)

33. A gas is heated in a duct as it flows over a resistance heater. Consider a 101 kW electric heating system. The gas enters the heating section of the duct at 100 kPa and 27°C with a volume flow rate of 15 m3/s. If heat is lost from the gas in the duct to the surroundings at a rate of 51 kW, the exit temperature of the gas is

(Assume constant pressure, ideal gas, negligible change in kinetic and potential energies and constant specific heat; Cp = 1 kJ/kg∙K; R = 0.5 kJ/kg∙K.)

(A) 32°C

(B) 37°C

(C) 53°C

(D) 76°C

Answer: (A)

34. A plane-strain compression (forging) of a block is shown in the figure. The strain in the z-direction zero. The yield strength (Sy) in uniaxial tension/compression of the material of the block is 300 MPa it follows the Tresca (maximum shear stress) criterion. Assume that the entire block    has   started    yielding.  At a point  where σx = 40 MPa (compressive) and τxx = 0, the stress component, σy is

 (A) 340 MPa (compressive)

(B) 340 MPa (tensile)

(C) 260 MPa (compressive)

(D) 260 MPa (tensile)

Answer: (A)

35. In orthogonal turning of a cylindrical tube of wall thickness 5 mm, the axial and the tangential cutting forces were measured as 1259 N and 1601 N, respectively. The measured chip thickness after machining was found to be 0.3 mm. The rake angle was 10° and the axial feed was 100 mm/min. The rotational speed of the spindle was 1000 rpm. Assuming the material to be perfectly plastic and Merchant’s first solution, the shear strength of the material is closest to

(A) 722 MPa

(B) 920 MPa

(C) 200 MPa

(D) 875 MPa

Answer: (A)

36. A circular shaft having diameter  is manufactured by turning process. A 50 µm thick coating of TiN is deposited on the shaft. Allowed variation in TiN film thickness is ± 5 µm. The minimum hole diameter (in mm) to just provide clearance fit is

(A) 65.01

(B) 65.12

(C) 64.95

(D) 65.10

Answer: (B)

37. Match the following sand mold casting defects with their respective causes.

(A) P-4, Q-3, R-1, S-2

(B) P-3, Q-4, R-2, S-1

(C) P-2, Q-4, R-1, S-3

(D) P-3, Q-4, R-1, S-2

Answer: (D)

38. A truss is composed of members AB, BC, CD, AD and BD, as shown in the figure. A vertical load of 10 kN is applied at point D. The magnitude of force (in kN) in the member BC is______

Answer: (4.98 to 5.02)

39. Consider an elastic straight beam of length 𝐿 = 10 𝜋 m, with square cross-section of side a = 5 mm, and Young’s modulus E = 200 GPa. This straight beam was bent in such a way that the two ends meet, to form a circle of mean radius R. Assuming that Euler-Bernoulli beam theory is applicable to this bending problem, the maximum tensile bending stress in the bent beam is ______MPa.

Answer: (99 to 101)

40. Consider a prismatic straight beam of length 𝐿 = 𝜋 m, pinned at the two ends as shown in the figure. The beam has a square cross-section of side p = 6 mm. The Young’s modulus E = 200 GPa, and the coefficient of thermal expansion 𝛼 = 3 × 10−6 K−1. The minimum temperature rise required to cause Euler buckling of the beam is ______ K.

Answer: (1 to 1)

41. In a UTM experiment, a sample of length 100 mm, was loaded in tension until failure. The failure load was 40 kN. The displacement, measured using the cross-head motion, at failure, was 15 mm. The compliance of the UTM is constant and is given by 5 × 10−8 m/N. The strain at failure in the sample is ______ %.

Answer: (12 to 14)

42. At a critical  point  in  a  component,  the  state  of  stress  is  given  as  σxx  = 100 MPa , σyy  = 220 MPa  σxy = σyx  = 80 MPa and all  other stress  components  are zero. The yield strength of the material is 468 MPa. The factor of safety on the basis of maximum shear stress theory is_____(round off to one decimal place).

Answer: (1.7 to 1.9)

43. A uniform thin disk of mass 1 kg and radius 0.1 m is kept on a surface as shown in the figure. A spring of stiffness 𝑘1 = 400 N/m is connected to the disk center A and another spring of stiffness 𝑘2 = 100 N/m is connected at point B just above point A on the circumference of the disk. Initially, both the springs are unstretched. Assume pure rolling of the disk. For small disturbance from  the  equilibrium,  the  natural   frequency  of  vibration  of  the   system is ______ rad/s (round off to one decimal place).

Answer: (23.0 to 24.0)

44. A single block brake with a short shoe and torque capacity of 250 N∙m is shown. The cylindrical brake drum rotates anticlockwise at 100 rpm and the coefficient of friction is 0.25. The value of a, in mm (round off to one decimal place), such that the maximum actuating force 𝑃 is 2000 N, is ______.

Answer: (212.0 to 213.0)

45. Two immiscible, incompressible, viscous fluids having same densities but different viscosities are contained between two infinite horizontal parallel plates, 2 m apart as shown below. The bottom plate is fixed and the upper plate moves to the right with a constant velocity of 3 m/s. With the assumptions of Newtonian fluid, steady, and fully developed laminar flow with zero pressure gradient in all directions, the momentum equations simplify to

                                                   

If the dynamic viscosity of the lower fluid, 𝜇2, is twice that of the upper fluid, 𝜇1, then the velocity at the interface (round off to two decimal places) is ______m/s.

Answer: (0.98 to 1.02)

46. A cube of side 100 mm is placed at the bottom of an empty container on one of its faces. The density of the material of the cube is 800 kg/m3. Liquid of density 1000 kg/m3 is now poured into the container. The minimum height to which the liquid needs to be poured into the container for the cube to just lift up is _________mm.

Answer: (80 to 80)

47. Three slabs are joined together as shown in the figure. There is no thermal contact resistance at the interfaces. The center slab experiences a non-uniform internal heat generation with an average value equal to 10000 Wm−3, while the left and right slabs have no internal heat generation. All slabs have thickness equal to 1 m and thermal conductivity of each slab is equal to 5 Wm−1K−1. The two extreme faces are exposed to fluid with heat transfer coefficient 100 Wm−2 K−1 and bulk temperature 30°C as shown. The heat transfer in the slabs is assumed to be one dimensional and steady, and all properties are constant. If the left extreme face temperature T1 is  measured  to   be  100 °C,  the  right   extreme  face   temperature   T2 is ________°C.

Answer: (60 to 60)

48. If one mole of H2 gas occupies a rigid container with a capacity of 1000 litres and the temperature is raised from 27°C to 37°C, the change in pressure of the contained gas (round off to two  decimal  places),  assuming  ideal  gas behaviour,  is _______ Pa. (R=8.314 J/mol∙K)

Answer: (82.14 to 84.14)

49. A steam power cycle with regeneration as shown below on the T-s diagram employs a single open feedwater heater for efficiency improvement. The fluids mix with each other in an open feedwater heater. The turbine is isentropic and the input (bleed) to the feedwater heater from the turbine is at state 2 as shown in the figure. Process 3-4 occurs in the condenser. The pump work is negligible. The input to the boiler is at state 5. The following information is available from the steam tables:

The mass flow rate of steam bled from the turbine as a percentage of the total mass flow rate at the inlet to the turbine at state 1 is_______ 

Answer: (19 tp 21)

  

50. A gas turbine with air as the working fluid has an isentropic efficiency of 0.70 when operating at a pressure ratio of 3. Now, the pressure ratio of the turbine is increased to 5, while maintaining the same inlet conditions. Assume air as a perfect gas with specific heat ratio γ = 1.4 . If the specific work output remains the same for both the cases, the isentropic efficiency of the turbine at the pressure ratio of 5 is ________ (round off to two decimal places)

                                 

Answer: (0.50 to 0.52)

51. The value of the following definite integral is _______ (round off to three decimal places)

Answer: (2.090 to 2.104)

52. In ASA system, the side cutting and end cutting edge angles of a sharp turning tool are 45° and 10°, respectively. The feed during cylindrical turning is 0.1 mm/rev. The center line average surface roughness (in µm, round off to one decimal place) of the generated surface is ___________

Answer: (3.5 to 3.9)

  

53. Taylor’s tool life equation is given by VTn = C , where V is in m/min and T is in min. In a turning operation, two tools X and Y are used. For tool X, n = 0.3 and C = 60 and for tool Y, n = 0.6 and C = 90. Both  the  tools  will  have  the  same  tool  life  for  the  cutting speed (in m/min, round off to one decimal place) of _______

Answer: (38.0 to 42.0)

54. Five jobs (J1, J2, J3, J4 and J5) need to be processed in a factory. Each job can be assigned to any of the five different machines (M1, M2, M3, M4 and M5). The time durations taken (in minutes) by the machines for each of the jobs, are given in the table. However, each job is assigned to a specific machine in such a way that the total processing time is minimum. The total processing time is ______ minutes.

Answer: (146 to 146)

55. A project consists of six activities. The immediate predecessor of each activity and the estimated duration is also provided in the table below:

If all activities other than S take the estimated amount of time, the maximum duration (in weeks) of the activity S without delaying the completion of the project is_____.

Answer: (6 to 6)

  

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...