General Insurance Corporation Officers Exam-2018 Held on 22-7-2018 General Knowledge Question Paper With Answer Key

General Insurance Corporation Officers Exam-2018 Held on 22-7-2018

General Knowledge

1. Which Indian State Government has linked an MoU with Singapore based consulting firm Surbana Jurong for Genome Valley 2.0?

(A)  Bihar

(B)  Telangana

(C)  Rajasthan

(D)  Kerala

(E)  Karnataka

Answer: (B)

2. The German Multinational conglomerate ‘Thyssenkrupp’ has recently (July 2018) signed a definitive agreement to combine their European Steel business with …….. .

(A)  Essar Steel Limited

(B)  Arcelor Mittal SA

(C)  JSW Steel Limited

(D)  Tata Steel Limited

(E)  Jindal Steel Limited

Answer: (D)

3. What is the colour of licence plates bearing numbers in white fonts for private e-vehicles approved by the Government to promote electric vehicles?

(A)  Blue

(B)  Black

(C)  Green

(D)  Pink

(E)  Red

Answer: (C)

4. Which famous Indian player has been recently (in 2018) inducted into the ICC Hall of Fame?

(A)  Chetan Sharma

(B)  Rahul Dravid

(C)  Virendra Sehwag

(D)  Ashish Nehra

(E)  Zaheer Khan

Answer: (B)

5. Which contingent amongst the following has the most number of countries ?

(A)  Africa

(B)  Asia

(C)  Europe

(D)  North America

(E)  South America

Answer: (A)

6. ‘Vijay Prahar’ exercise near Suratgarh in Rajasthan is a jointman-ship between troops of Indian Army and …… .

(A)  National Security Force  (NSF)

(B)  Indian Navy

(C)  Border Security Force (BSF)

(D)  State Police Rajasthan

(E)  Indian Air Force (IAF)

Answer: (E)

7. The world’s largest Indian national flag was unfurled (in May 2018) in one of the cities of which State of India?

(A)  Karnataka

(B)  Andhra Pradesh

(C)  West Bengal

(D)  Assam

(E)  Telangana

Answer: (E)

8. The Ministry of Commerce and Industry and Civil Aviation has launched which mobile application to track missing children?

(A)  ReForm

(B)  ReSearch

(C)  UMANG

(D)  ReFind

(E)  ReUnite

Answer: (D)

9. Who among the following won the ‘National Award for the Best Actress’ in 2018?

(A)  Sridevi

(B)  Vidya Balan

(C)  Anushka Sharma

(D)  Kangana Ranaut

(E)  Deepika Padukone

Answer: (A)

10. Palme d’Or (also known as Golden Palm) award is given for which field?

(A)  Economics

(B)  Sports

(C)  Literature

(D)  Medicine

(E)  Films

Answer: (E)

11. The 106th Indian Science Congress 2019 will be held in January 2019 in ……….. .

(A)  None of those given as options

(B)  Manipur

(C)  Maharashtra

(D)  Karnataka

(E)  Punjab

Answer: (E)

12. Who is the Chief Election Commissioner of India at present?

(A)  Om Prakash Rawat

(B)  None of those given as options

(C)  B. B. Tandon

(D)  V. S. Sampath

(E)  Navin Chawla

Answer: (A)

13. Who was the first ODI Captain of the first ever Indian Women’s Cricket Team?

(A)  Diana Edulji

(B)  Shantha Rangaswamy

(C)  Shubhangi Kulkarni

(D)  Chanderkanta Kaul

(E)  Purnima Rau

Answer: (A)

14. Who among the following is one of the Deputy Governors of RBI at present?

(A)  Rajiv Lal

(B)  Aditya Puri

(C)  Arundhati Bhattacharya

(D)  Rajnish Kumar

(E)  M. K. Jain

Answer: (E)

15. A Karni Mata temple, also known as Temple of Rats is located in which state?

(A)  Maharashtra

(B)  Gujarat

(C)  Madhya Pradesh

(D)  Himachal Pradesh

(E)  Rajasthan

Answer: (E)

16. Who is the current Minister of State in the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship?

(A)  Satya Pal Singh

(B)  P. Radhakrishnan    

(C)  Anantkumar Hegde

(D)  Shiv Pratap Shukla

(E)  Hardeep Singh Puri

Answer: (C)

17. Who has been recently (July 2018) appointed as the Chairman of Payments Council of India?

(A)  Dilip Asbe

(B)  Nanda Kumar

(C)  Dilip Rath

(D)  Vishwas Patel

(E)  Biswamohan Mahapatra

Answer: (D)

18. As per article 84(b) of Constitution of India, what is the minimum age for becoming a candidate for Lok Sabha election?

(A)  21 years

(B)  25 years

(C)  28 years

(D)  27 years

(E)  26 years

Answer: (B)

19. Who is the Chief Minister of Himachal Pradesh State at present?

(A)  None of those given as options

(B)  Dr. Raman Singh

(C)  Jai Ram Thakur

(D)  Manohar Lal

(E)  Prema Khandu

Answer: (C)

20. Which movie won the ‘Best Motion Picture-Musical or Comedy’ in the 75th Annual Golden Globe Awards held in January, 2018?

(A)  The Shape of Water

(B)  Call Me by Your Name

(C)  Lady Bird

(D)  The Past

(E)  Dunkirk

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...