General Insurance Corporation Officers Exam-2018 Held on 22-7-2018 Higher Order Reasoning Question Paper With Answer Key

General Insurance Corporation Officers Exam-2018 Held on 22-7-2018

High Order Reasoning Ability

1. This question consists of a statement followed by two courses of action numbered I and II given below it. A course of action is an administrative decision to be taken in regard to the problem, policy etc. You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the following suggested course of action/s are feasible.

Statements : Many poor families lost their homes in the heavy rainfall that flooded the major areas of the city last month.

Course of Action :

(I) Each family should be given monetary compensation and food assurance by the government till the impact of floods is reduced.

(II) The poor families should be asked to relocate to neighbouring cities where there are lesser chances of flood.

(A) Only II is feasible

(B) Only I is feasible

(C) Neither I nor II is feasible

(D) Both I and II are feasible

(E) Either I or II is feasible

Answer: (D)

Directions- (Q. 2-5) Study the following information and answer the given question-

  Eight people namely, A, B, C, D, E, F G and H like eight different colours namely, Green Yellow, Indigo, Red, Purple, Black, White and Orange. Each of them works in either of the three departments viz., Railways, Education and Finance with atleast two and not more than three people in one department.

     (Note- None of the information given is necessarily in the same order.)

E works in education department with the one who likes Purple. The one who likes Yellow works with only the one who likes Orange. D works with the one who likes Red. E neither likes Red nor Green D does not work in Finance department. A neither works with D nor with the one who likes Orange. The one who likes Green works with A. A neither likes Purple nor White. The one who like White and Indigo work in the same department. G works with the one who likes White. B works with F but not in Railways. F does not like Yellow. He works with the one who likes Black.

2. Which of the following combination is correct as per the given arrangement?

(A) A-Indigo – Finance

(B) G-Green – Railways

(C) B-Orange – Finance

(D) H-Purple – Education

(E) C-Black – Education

Answer: (B)

3. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(A) E-Red

(B) A-Black

(C) D-Yellow

(D) B-White

(E) C-Red

Answer: (A)

4. Which of the following combinations represents the department in which C works and the colour he likes?

(A) Education – Black

(B) Finance – White

(C) Railways – Indigo

(D) Railways – White

(E) Education – Purple

Answer: (D)

5. Who among the following likes Black colour?

(A) B

(B) D

(C) G

(D) E

(E) A

Answer: (D)

Directions- (Q 6-8) In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also many not be related to a trivial aspect of the question.

  This question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

(A) if only argument I is strong

(B) if only argument II is strong

(C) if either I or II is strong

(D) if neither I nor II is strong

(E) if both I and II are strong

6. Should the Government allow foreign direct investment in the aviation sector in Country X?

Arguments

(I) Yes, this may likely improve the quality of aviation related infrastructure and services.

(II) No, since Country X is a developing country, its aviation sector will not be able to absorb foreign investment.

Answer: (A)

7. Should system of offering jobs only to the wards of government employees be introduced in all government offices in India?

Arguments

(I) No. It denies opportunity to many deserving individuals and government may stand to lose in the long run.

(II) It is against the principle of equality. Does not government not owe its responsibility to all its citizens?

Answer: (E)

8. Should all the professional colleges in India be encouraged to run their own courses without affiliation to any university?

Arguments :

(I) Yes, this is the only way to create more opportunities for those who seek professional training.

(II) No, this will dilute the quality of professional training as all such colleges may not be equipped to conduct such courses.

Answer: (B)

9. This question consists of a statement and two assumptions numbered I and II given below it. You have to decide which of the given assumptions can be drawn from the given statement and select the appropriate answer-

Statement : Tennis federation has announced that nobody is allowed to purchase more than 2 tickets at a time for the Cool Cup (A Lawn Tennis tournament) finals.

Assumptions :

(I) The federation wants to create publicity for the finals.

(II) Many people are contemplating to buy tickets in bulk for the finals.

(A) Only II can be assumed from the given statement.

(B) Neither I nor II can be assumed from the given statement.

(C) Either I or II can be assumed from the given statement.

(D) Both I and II can be assumed from the given statement.

(E) Only I can be assumed from the given statement.

Answer: (A)

10. Study the given information carefully to answer the given question-

Even through Team A won the previous football world cup, this year it has been eliminated from the world cup after the first round itself despite having quite a few seasoned players.

Which of the following can be a reason for the elimination of team A from the world cup in the first round?

(I) The team lost all practice matches before the tournament.

(II) Three of the best players of the team got injured in the first round of the tournament

(III) Team A had to compete with Team Z which consists of relatively inexperienced players.

(A) Only I

(B) Only II and III

(C) All I, II and III

(D) Only I and III

(E) None of these

Answer: (E)

11. Study the given information carefully to answer the given question-

Lakhs of young individuals sent their job applications in response to the advertisement issued by Company M for just 300 positions. The selected individuals will be the company across the globe.

Which of the following can be inferred from the given information ?

(A) The salary of individuals will differ from person to person depending upon the country they will be posted in

(B) Company M is a very  sought after company amongst the  youngsters

(C) None of the given statements can be inferred

(D) Company M cannot affored to recruit more than 300 employees

(E) A large number of applicants will not fulfil the eligibility criteria laid down by company M

Answer: (D)

Directions- (Q. 12-16) Study the given information carefully to answer the given question-

  Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table with equal distance between each other, with five of them facing the centre and other three are facing outside i.e. opposite to the centre, but not necessarily in the same order. Each person is dressed in a different colour – Purple, Orange, Green Red, White, Blue Black and Yellow, but not necessarily in the same order.

  The one dressed in Blue is facing outside. H sits second to the one dressed in Blue and faces outside. The one dressed in Black sits third to the right of H. The one dressed in White is neither an immediate neighbor of H nor the one dressed in Blue. Only one person sits between the person dressed in White and E (counted from either left or right). E is not dressed in Blue. E does not face the centre. Immediate neighbours of the one dressed in Red face opposite directions (when one faces the centre, the other faces outside and vice-versa). Person dressed in Blue is not an immediate neighbour of the person dressed in Red. Only three persons sit between the person dressed in White and B. F is an immediate neighbour of B. Only F sits between B and the one dressed in Purple (either from left or right). A is neither an immediate neighbour of E nor B. Neither A nor D is dressed in White. D is not an immediate neighbour of B. F is dressed in Yellow. The one who is dressed in Green is an immediate neighbour of H. C is not dressed in Green.

12. Which of the following statements is not true with respect to the given arrangement?

(A) B and the one dressed in Green sit next to each other.

(B) The one dressed in Purple sits third to the right of G.

(C) The one dressed in Red and C sits next to each other.

(D) H sits on the immediate left of the person dressed in Green

(E) G sits on the immediate left of the one dressed in White

Answer: (E)

13. How many people sit between B and A (when counted from left of B)?

(A) Three

(B) More than three

(C) None

(D) Two

(E) One

Answer: (B)

14. Which of the given combination is correct?

(A) G – Dressed in White

(B) F – Dressed in Red

(C) C – Faces the centre

(D) B – Dressed in Black

(E) G – Faces outside

Answer: (C)

15. Who amongst the following is dressed in Orange?

(A) E

(B) A

(C) D

(D) C

(E) H

Answer: (E)

16. Who sits second to the right of F?

(A) The one who sits to the immediate right of B

(B) The one dressed in Black

(C) The one dressed in Red

(D) The one dressed in Orange

(E) The one who sits on the immediate left of A

Answer: (B)

Directions- (Q. 17-21) Study the given information carefully to answer the given question-

  Six boxes A, B, C, D, E and F are stacked one above the other (not necessarily in the same order). Each box is to be delivered in different months of the same year viz. January, February, March, April, November and December (not necessarily in the same order).

  Box A is kept at third position from the bottom. The box to be delivered in December is kept immediately above box A. Box F is kept at one of the positions above the box to be delivered in December. Only three boxes are kept between box F and the box to be delivered in April. Box B is kept immediately below the box to be delivered in April. Only one box is kept between box B and the box to be delivered in January. The box to be delivered in March is kept at one of t he positions below the one to be delivered in January. Only three boxes are kept between the box to be delivered in March and the one to be delivered in February. Box C is kept immediately below the box to be delivered in February. Box D is kept at one of the positions above box E.

17. As per the given arrangement, box B is related to box C in the same way as box A is related to box F. In the same way box E is related to which of the following?

(A) Box to be delivered in April

(B) Box to be delivered in January

(C) F

(D) Box to be delivered in March

(E) D

Answer: (E)

18. As per the given arrangement, how many boxes are kept between box D and the box to be delivered in April?

(A) None

(B) Three

(C) One

(D) More than three

(E) Two

Answer: (E)

19. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and thus form a group. Identify the one that does not belong to the group-

(A) A-March

(B) E-January

(C) C-February

(D) D-November

(E) B-April

Answer: (A)

20. As per the given arrangement, which of the following box/boxes were to be delivered before box D?

(A) None of the given options

(B) Both C and A

(C) Only A

(D) Both A and E

(E) Only C

Answer: (C)

21. As per the given arrangement, which box is kept immediately below the box to be delivered in November?

(A) F

(B) Bo to be delivered in March

(C) A

(D) Box to be delivered in February

(E) B

Answer: (D)

22. This question consists of a statement and two inferences numbered I and II given below it. An inference is something which is not directly stated be can be inferred from the given facts. You have to decide which of the given inference/s logically follows from the given statement and select the appropriate answer.

Statement: Many multinational IT companies of country X have shifted their base to country Y leading to decreased number of jobs opportunities in IT in country X.

Inferences :

(I) The said IT companies have completely closed their operation in country X.

(II) Country Y has better scope for IT industry as compared to that in Country X.

(A) Only I can be inferred from the given statement.

(B) Either I or II can be inferred from the given statement.

(C) Only II can be inferred from the given statement

(D) Both I and II can be inferred from the given statement

(E) Neither I nor II can be inferred from the given statement

Answer: (C)

23. Study the given information carefully to answer the given question-

All the employees of Company X were given specific instructions for the mock security drill five days before the drill. On the date of the mock security drill, an employee severely injured himself while trying to push through the crowd in a hurry.

(I) The employees should lodge a legal complaint against the management of Company X for negligence and improper instructions.

(II) The management of company X should stop the drill right away and focus on giving the injured employee the required medical assistance.

(III) From the next time onwards, the instruction leaflet should be given to employees only one.

(A) Only II

(B) Both I and III

(C) Both II and III

(D) Both I and III

(E) Only I

Answer: (A)

24. The given question consists of two statements numbered I and II. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choices depicts the relationship between the two statements.

Statements :

(I) All the companies which collect any user data through the internet have updated their privacy policies as per the Government guidelines in the past few months.

(II) Six months ago, the Government introduced guidelines to be followed by companies while gathering, using, disclosing and managing personal data of the user online.

(A) Statement II is the cause and statement I is its effect

(B) Both Statement I and II are effects of common cause

(C) Both statement I and statement II are independent causes

(D) Statement I is the cause and statement II is its effects

(E) Both statements I and II are effects of independent causes 

Answer: (A)

25. Study the given information carefully to answer the given question-

A chain of restaurants named ‘Batter Platter’ opened its outlets in city X and earned accolades from each of its visitors. After almost a year of successful service, ‘Batter Platter’ has been nominated for the ‘Best Restaurant of the City’ award. But, against the expectations of many people, it lost the award to a newbie in the market.

Which of the following can be the major reason behind ‘Batter Platter’ being unable to bag the award?

(A) The sales of ‘Batter Platter’ in the last month was 5% lower than the winning restaurant due to its weekend discount offers in the said month

(B) Unlike any other restaurants in the city, the winning restaurant not only is a multi-cuisine restaurant to offer a much wider variety but the food is also cooked by trained chefs recruited from best colleges of the country

(C) Though in the first month, the profit of the new restaurant was 10% higher than that of ‘Batter Platter’, in all the other 8 months both the restaurants had a neck-to-neck competition

(D) The seats of ‘Batter Platter’ get quickly reserved as compared to those of the winning restaurant

(E) Unlike ‘Batter Platter’, the outlet of the winning restaurant streams the  highlights of t he Final and the Semi Final Matches of Cricket World Cup

Answer: (B)

Directions – (Q. 26-30) Study the given information carefully to answer the given questions-

  Seven people are sitting in a straight line facing north with equal distance between each other. Each one of them is related to each other in some way or the other.

  E sits second from one of the extreme ends of the line. E is the husband of M. Only two people sit between E and his father. J sits second to the left of E’s father. J sits second to the left of E’s father. J’s daughter sits immediately next to J. M sits to the immediate right of her sister. M is not the sister of J. Q sits third from one of the extreme ends of the line. T is the daughter of Q and sits to the immediate left of Q. R sits third to the right of G. R is the father in law of one of his neighbours.

26. Who sits third to the right of J?

(A) E’s father

(B) M’s sister

(C) M’s mother

(D) T

(E) M

Answer: (B)

27. If L is married to the one who sits immediate next to E, how is L related to G?

(A) Father

(B) Uncle

(C) Aunt

(D) Mother

(E) Mother-in-law

Answer: (D)

28. How many people sit to the right of J’s son?

(A) More than two

(B) Two

(C) J has no son

(D) One

(E) None

Answer: (D)

29. Which of the following statements is true with respect to the given information?

(A) G is the sister of Q

(B) E sits to the immediate left of J

(C) None of the given statements is true

(D) J is the father-in-law of M

(E) R sits to the immediate left of M

Answer: (C)

30. How is M related to the one who sits second to the left of G?

(A) Daughter-in-law

(B) Mother

(C) Grand daughter

(D) Aunt

(E) Sister-in-law    

Answer: (E)

31. Study the given information carefully to answer the given question-

The management of Company A as decided to introduce fast track promotions from the next year.

The decision of the management best support which of the following initiatives of the company?

(A) To ensure healthier management and employee relations

(B) To create a talent pool for overseas posting

(C) To benchmark the HR processes as per the industry

(D) To improve the brand image of the organization in the industry

(E) To retain and reward high achievers and star performers of organization

Answer: (E)

Directions- (Q. 32-36) Study the given information carefully to answer the given questions-

  Seven people – A, B, C, J, K, L and M were born in different years – 1951, 1963, 1982, 1996, 2000, 2009 and 2011 but not necessarily in the same order. Each one of them have visited different number of countries.

Note – All calculations are done with respect to the present year 2018. Each person is to be born on 15th May of the respective years. No two people visited the same number of countries. The age of all the given people is assumed to be in whole numbers only.

  Only three people are older than the one who has visited 7 countries. The present age of J is an even  number but not 18 years. Only two people were born between J and the one who visited 6 countries. The one who visited 6 countries is more than 8 years old. No one was born between A and the one who visited 6 countries. A was not born in 2011. The one born in 1982 visited 12 countries. The number of countries visited by A is half the age of J. The number of countries visited by C is 5 more than those visited by J. C is neither the youngest nor the oldest. No one was born between M and C. B visited on les country than C. L’s age is an odd number. M visited 3 more countries than K.

32. How many people are older than A?

(A) None

(B) Two

(C) More than three

(D) One

(E) Three

Answer: (C)

33. What is the total number of countries visited by K and L together?

(A) 19

(B) 13

(C) 16

(D) 22

(E) 17

Answer: (B)

34. How many countries did B visit?

(A) 5

(B) 11

(C) 16

(D) 9

(E) 8

Answer: (C)

35. What is the age (in years) of the one who visited 17 contries?

(A) 18

(B) 55

(C) 67

(D) No one visited 17 countries

(E) 36

Answer: (B)

36. In which of the following years was M born?

(A) 1982

(B) 1963

(C) 1996

(D) 1951

(E) Other than those given as options

Answer: (D)

37. In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follows-

Statement : The workers’ union of Factory M declared indefinite strike as they are not able to afford basic healthcare for their families owing to low income compared to workers in other factories.

Course of Action:

(I) Management should double the wages of the workers to maintain their standard living.

(II) Management should reimburse for all the medical expenses of the workers and their families.

(A) Only II follows

(B) Both I and II follows

(C) Neither I nor II follows

(D) Only I follows

(E) Either I or II follows

Answer: (E)

38. The Administration department of a multinational company-

‘Mozer’ has decided to recruit two additional doctors at all their branches in country F within the next two weeks.

Which of the following can be assumed from the given information ?

(A) Certain branches of Mozer in country F do not have any doctor at present

(B) No branch of Mozer other than those in country F require any additional doctor

(C) All the branches of Mozer in countries other than Country F have minimum three doctors

(D) Mozer has enough financial resources for making payment to the new doctors.

(E) The number of applications received by the Mozer will be atleast double the number of doctors required by them

Answer: (B)

39. Study the given information carefully to answer the given question-

One of the most popular acting theatres of the capital, known as LIV, is on the verge of shutting down permanently. Which of the following can be a reason for the given situation?

(A) LIV does not provide any food court facility for its audience

(B) Major audience of LIV as well as its stakeholders have now moved to the modern theatres with better infrastructure and more popular shows

(C) Two of the twelve actors who have recently joined LIV group are inexperienced and lack versatility in acting      

(D) One of the shows performed recently in LIV were found to be violent in nature by two of its audience

(E) LIV has recently arrived on social media and is still in process of hiring professionals for managing its official pages and website

Answer: (B)

40. The question consists of a situation followed by two statements numbered I and II. Which of the following statements can be a possible reason for the given situation?

Situation : In the past quarter many of the clothes designers in city X have closed down their retail outlets and have moved to online sales.

Statement I: The property rates and rent for retail spaces have been increasing exponentially in city X in past six months.

Statement II :  A recent survey by an established firm has found that consumers are now buying more clothes online than from stores.

(A) Only II can be possible reason

(B) Either I or II can be possible reason

(C) Both I and II can be a possible reason

(D) Only I can be a possible reason

(E) Neither I nor II can be a possible reason

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...