General Insurance Officers Corporation Officer Examination Held on 15-5-2017 Reasoning Ability Question Paper With Answer Key

General Insurance Officers Corporation Officer Examination Held on 15-5-2017

Higher Order Reasoning Ability

 

1. Read the following information and answer the given question :

Statement : Students were penalized for submitting their project after the stipulated deadline.

Which of the following can be an assumption made by the teacher who penalized the students, according to the given information ? (An assumption is something that is supposed or taken for granted.

(A)  Students copied the product from each other

(B)  Some students submitted the project much before the deadline.

(C)  The project was not a part of the curriculum of the current year

(D)  The students were informed well in advance about the importance of maintaining deadline.

(E)  None of the given options can be an assumption

Answer: (D)

2. Study the given information carefully to answer the given question :

The commerce department of a college allotted its students to different organizations for completing their two-month internship starting from 28-02-2017. The students were required to submit their internship reports in a specified format along with the original certificates latest by 05-05-2017, failing they would not be allowed to write their final exams. Following options were the list of students who did not submit their reports by the stipulated deadline. However, one of thee was allowed to write this exam. Identify that student.

(A)  Vaibhav Tripathi, who was allotted to an organization of another city, was given only a provisional certificate by the organization which was not as per the norms of the organization

(B)  Akhil Mehta had completed his report before the deadline, but count not submit as it was not written in the specified format

(C)  Rachit Saxena was allotted to a renowned NGO where the minimum limit for internship was of 75 days

(D)  Sunil Jadhav was absent in the class during which the format of the report was given to the students

(E)  None of the given options can be identify

Answer: (E)

3. Read the following information carefully and answer the question which follows :

“The high production of ground nut this season can be owed to the fact that pesticide Linethez was applied instead of Piddle.” An agriculture expert from State A.

“Sir, I beg to differ from you! Many farmers have still reported severe attack of ‘Zolf Mervel’-A farmer from State A. Which of the following cannot be inferred from the given conversation between the expert and the farmer?

(A)  According to the expert Linethez is more effective than Piddle

(B)  Zolf Mervel is definitely one of the groundnut crops

(C)  Both Piddle and Linethez are the pesticides used for controlling groundnut pests

(D)  The conversation highlights the contrast in the opinions of the expert and the farmer with respect to effectiveness of Linethez

(E)  Groundnut cannot be protected from Zolf Mervel using Linethez

Answer: (B)

Directions-(Q. 4-9) Study the given information carefully to answer the given question :

     Eight people-A< B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing north and some are facing south.

     B sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between Band G.

    A sits third to the right of G. A is not an immediate neighbour of B. E sits to the immediate left of A.

      Only two people sit between E and F. Immediate neighbours of F face opposite directions (i.e., if one neighbour faces north then the other neighbour faces south and vice-versa.)

      Person sitting at the extreme ends face the same direction (i.e., if one person faces north then the other one also faces north and vice-versa.)

      C faces north. G sits to the immediate right C. Immediate neighbours of C faces the same direction (i.e., if one neighbour faces north then the other neighbour also faces north and vice-versa.)

4. What is the position of C with respect to F?

(A)  Second left

(B)  Second right

(C)  Immediate left

(D)  Immediate right

(E)  None of the above

Answer: (A)

5. How many people sit between C and A as per the given arrangement?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  One

(D)  More than three

(E)  None of the above

Answer: (C)

6. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  A sits second to the right of C

(B)  None of the given statements is true

(C)  D faces south

(D)  C is in immediate neighbour of E

(E)  Only two people sit between G and D

Answer: (D)

7. Who amongst the following sits fourth to the left of D?

(A)  Other than those given as options

(B)  B

(C)  C

(D)  G

(E)  E

Answer: (E)

8. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  A

(B)  B

(C)  G

(D)  E

(E)  F

Answer: (E)

9. Which of the given pairs represents the immediate neighbours of the persons sitting at the extreme ends of the line?

(A)  F, H

(B)  H, E

(C)  E, C

(D)  C, D

(E)  D, E

Answer: (B)

10. Read the given information and answer the given question :

There has been a threefold increase in the patients suffering from Fugosis-a life threatening communicable disease-in the past few months in Country S.

Doctor X-The disease is  mainly spreading because of the meat eaters in the country. This can be said because till now the virus causing the disease has  been largely found only in meat and meat products.

Which of the following strengthens the statements of Doctor X?

(A)  Fugosis mimics the symptoms of the common cold, as  result by the time the person is hospitalized many around him/her are already affected with the virus

(B)  State Y of Country, S, where around 90% people are vegetarians, has been considerably affected by the virus

(C)  Although some people in country S have restricted their meat consumption, this has not restricted the spread of the virus so far

(D)  Out of the total number of persons diagnosed with fugosis, more than 55% of patients are vegetarians but are in contact with meat eaters

(E)  Although many samples of packaged and fresh meat were collected for testing from across the country, but not one was found to be contaminated with virus

Answer: (D)

Directions- (Q. 11-13) The question consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient are answer the question. Read both the statements and choose the  most appropriate option.

(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question. While the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

(D) If the data in neither the statements I nor II is sufficient to answer the question.

(E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

11. How is A related to C?

(I) C is the son of D. B is the mother of A.

(II) A is the daughter of D.

Answer: (E)

12. How is ‘success’ definitely coded in the given code language?

(Note  : All the given codes are two letter codes only.

(I) ‘Ways to achieve success’ is coded as ‘ja tp fa rg’ and ‘success difficult to achieve’ is coded as rg ja ko tp’.

(II) ‘difficult times before success’ is coded as ‘nb ko tp li’ and ‘times fly before wasy’ is coded as ‘fa li nb dy’.

Answer: (E)

13. Five cars-P, Q, R, S and T were bought on Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday of the same week (But not necessarily in the same order). On which day was S bought? (No car was bought on any other day of the week)

(I) R was bought on Wednesday. Only one car was bought between R and T. S was bought on one of the days before T but not on Tuesday.

(II) Only three cars were bought between T and Q. P was bought immediately before R but not on Wednesday.

Answer: (B)

14. Read the following information carefully and answer the question which follows.

‘Many people had claimed that hygiene level of the food at our two-day annual food fest though good every year many cases of gastroenteritis are reported during and after the festival. Its two hours for the fest to end this year and not a single visitor has suffered from any food contamination related ailment.’ Statement by the food fest management.

Which of the following statements weakens the argument presented by the management of the food fest?

(A)  It takes a minimum of four to five days for the symptoms of gastroenteritis to manifest

(B)  Inspection of all eatables that is carried out by the food and beverage regulation authority every year was not carried out this year

(C)  Contaminated eatables and beverages are the main cause of gastroenteritis worldwide

(D)  Gastroenteritis not only results from contaminated food but also by using contaminated hands or spoons while eating the food

(E)  None of the above

Answer: (A)

15. Study the given information carefully to answer the given question.

Each of the 350 stores of ‘Cottyami’ has its own system of maintaining data records. Recently, the employees’ association of ‘Cottyami’ has requested the CEO to provide a single system where all the stores will submit their data hereby reducing the extra workload every quarter.

‘No’ as an answer to which of the following questions would have compelled the CEO to Accept the request of the employees’ association?

(A)  None of those given as options

(B)  Will installing an integrated system anyway improving the marketing of our products?

(C)  Will this new system run with less or existing workforce?

(D)  Will the current data be easily and readily transferable to the new integrated system?

(E)  Will the smoothening of data management make the employees more dedicated to their job?

Answer: (D)

Directions- (Q. 16-20) Study the following information to answer the given question.

    A word and number arrangement machine when given  an input line of words and n umbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input I : 93 met 64 ape 72 59 18 top fat 36 bun hot

Step I : 18 93 met 64 ape 72 59 fat 36 bun hot top

Step II : 93 18 met 64 72 59 fat 36 bun hot top ape

Step III : 36 93 18 64 72 59 fat bun hot top ape met

Step IV : 72 36 93 18 64 59 fat hot top ape met bun

Step V : 59 72 36 93 18 64 fat top ape met bun hot

Step VI : 64 59 72 36 93 18 top ape met bun ht fat

And Step VI is the last step of the above arrangement as the intended output is obtained. As per the rules followed in the given input, find out the appropriate steps for the given input.

Input : bin 92 49 air 17 fin log 61 75 mob 22 row

16. In which of the following steps is ‘log 61 mob’ found consecutively in the same order?

(A)  There is no such step

(B)  Step V

(C)  Step II

(D)  Step IV

(E)  Step I

Answer: (A)

17. How m any elements are there between ‘92’ and ‘row’ in step V?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  Five

(D)  Four

(E)  More than five

Answer: (B)

18. Which is the fourth elements to the right of the ninth element from the right end in step VI?

(A)  air

(B)  fin

(C)  row

(D)  22

(E)  17

Answer: (A)

19. In step I, ‘49’ is related to ‘log’ in a certain way. Following the same pattern, in step II,, ‘61’ is related to ‘22’. In step IV, following the same pattern to which of the following is ‘fin’ related to?

(A)  49

(B)  17

(C)  bin

(D)  log

(E)  row

Answer: (E)

20. In step III, which elements appear exactly between ‘75’ and ‘22’?

(A)  Both ‘mob’ and ‘fin’

(B)  Only ‘49’

(C)  Both ‘log’ and ‘61’

(D)  Both ‘mob’ and ‘61’

(E)  Only ‘fin’

Answer: (B)

21. Read the given information and answer the given question.

The M.B. road near highway has an average of one pothole or patched piece of asphalt for every 40 years of road. The primary reason for the condition of the road isn’t age, weather or rush hour traffic. It’s 18-wheeler trucks. These heavy trucks roar down this road that was never meant to carry weights above 40 tonnes. This is because as compared to their prescribed highway, M. B. road saves minimum half an hour time while regular traffic on the road averages 2 tonnes in terms of weight per vehicle, the average weight per 18-wheeler truck is 35 times this weight. Which of the following can concluded from the given statement?

(a)   The highway close to the M. B. road can definitely carry atelast 35 times more number of vehicles than that possible on M. B. road.

(b)   18-wheeler trucks which are 30tonnes heavier will not cause any harm to the mentioned road.

(c) Restricting small vehicles while permitting only 18-wheeler trucks may reduce harm to the road.

(d) While constructing a road the strength should be decided on the type of vehicles and its weight which are expected to ply.

(A)  Both (a) and (d)

(B)  Only (c)

(C)  Both (c) and (d)

(D)  Only (d)

(E)  Only (a)

Answer: (A)

Directions-(Q. 22-26) Study the given information carefully to answer the given question.

    Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H were born in eight different months of a year viz. January, February, April, July, September, October, November and December (but not necessarily in the same order). Each person also likes a different colour namely-Red, Pink, Yellow, Blue, Green, Silver, White and Orange but not necessarily in the same order.

    (Note- No other person was born in any other month of the given year.)

   D was born in a month having 31 days after July. Only three people were born between D and the one who likes Yellow. F was born in a month having 30 days immediately before the one who likes Blue. D does not like blue. F was not like blue. F was not born in November. Only two people were born between the ones who like blue and white. The one who likes White was born in one of the months before the one who likes White was born in one of the months before the one who likes Blue. Only three people were born between the one who likes White and C. A was born in a month having 30 days. As many people were born before A as after G. Only four people were born between G and the one who likes Green. B was born immediately after the one who likes Orange. E was born on one of the months before B. The one who likes Red was born immediately before the one who like Silver.

22. H was born in the which of the following months?

(A)  April

(B)  July

(C)  February

(D)  December

(E)  September

Answer: (D)

23. How many people were born between E and the one who likes Orange?

(A)  None

(B)  Three

(C)  One

(D)  Four

(E)  Two

Answer: (C)

24. Yellow is related to F and Silver is related to A in a certain way based on the given arrangement. To which of the following is Blue related, following the same way?

(A)  The one who likes Orange

(B)  B

(C)  G

(D)  The one born in September

(E)  H

Answer: (D)

25. Which of the following combinations is definitely true as per the given arrangement?

(A)  January-F

(B)  G-Yellow

(C)  C-November

(D)  July-Pink

(E)  B-White

Answer: (B)

26. Which of the following statements is TRUE as per the given arrangement?

(A)  D was born immediately before the one who likes Green

(B)  Only two people were born after G

(C)  C likes Pink colour

(D)  None of the given options is true

(E)  Only two people were born between H and B

Answer: (A)

27. Read the following information carefully and answer the given question.

Many psychologists and counselors are of the opinion that the Indian higher education scenario is highly competitive with almost war-like intensity. Nation-wide entrance exams are conducted to select a few thousand from the millions competing. The preparation for the myriad competition exams starts almost four years before the exams even begin! is this right for the students ?

Which of the following may be the reason behind such observation of psychologists and counselors?

(A)  The increase in population leads to increase in competition among students to acquire a seat in the top institutions

(B)  The quality of higher education in India is much better than any other Asian countries

(C)  The education authorities must think of setting up more universities and colleges so that such stressful competition turns into healthy competition

(D)  Most of their patients now a days are students appearing in entrance examination who are suffering from stress and anxiety

(E)  Future potential of the students for attaining higher education must be judged on the basis of their overall academic achievement and not such entrance exams

Answer: (C)

Directions – (Q. 28-32) Study the following information to answer the given question.

    Eight friends- A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them visited a state viz. Sikkim, Manipur, Nagaland, Punjab, Rajasthan, Odisha, Kerala and Assam but not necessarily in the same order.

    A sits third to the left of the one who visited Punjab. Only one person sits between the one who visited Punjab and B.  Only three people sit between the one who visited Nagaland and B. Only three people sit between the one who visited Sikkim and Odisha. A neither visited Sikkim nor Odisha. B is not an immediate neighbour of the one who visited Sikkim. C is an immediate neighbour of A. Only three people sit between C and D. C sits third to the right of G. Only two people sit between C and E. H does not visit Nagaland. Only one person sits between the one who visited Kerala and F. Neither B nor G visited Rajasthan. The one who visited Assam sits immediate to the right of the one who visited Manipur.

28. Which of the following will come in place of the (?) in the given series based on the given arrangement? Sikkim B Assam C Odisha?

(A)  G

(B)  F

(C)  E

(D)  D

(E)  H

Answer: (B)

29. Which of the following is not TRUE about D as per the given arrangement?

(A)  Only three people sit between the one who visited Kerala and D

(B)  D sits to the immediate right of the one who visited Assam

(C)  F sits second to the left of D

(D)  D sits third to the left of H

(E)  All the given statements are true

Answer: (B)

30. What is the position of H with respect to the one who visited Nagaland?

(A)  Second to the right

(B)  Second to the left

(C)  Third to the left

(D)  Immediate left

(E)  Immediate right

Answer: (C)

31. Who sits to the immediate left of the one who visited Odisha?

(A)  The one who visited Manipur

(B)  A

(C)  The one who visited Rajasthan

(D)  There one who visited Nagaland

(E)  D

Answer: (A)

32. How many persons are sitting between the one who visited Punjab and H when counted from the left of H?

(A)  More than three

(B)  None

(C)  Three

(D)  Two

(E)  One

Answer: (D)

Directions- (Q. 33-34) Read the given information and answer the given question.

    Six strings viz. S, T, U, V, W and Y, each of a different length are kept on a table. T is longer than U and V but shorter than Y. S is longer than Y but shorter than W. The second longest string is 42 m long. The third shortest string is 42 m long. The third shortest string is 22 m long. (Note- The length of all the strings is in whole numbers.)

33. If V is 21 m long, then which of the following is true about V?

(A)  V is the third longest of all strings

(B)  V is longer than U

(C)  The total length of V and Y together is 65 m

(D)  All the given statements are true

(E)  V is 30 m shorter than S

Answer: (B)

34. If W is 14 m longer than S, then how long is W?

(A)  48 m

(B)  56 m

(C)  26 m

(D)  Cannot be determined

(E)  36 m

Answer: (B)

35. Read the given information and answer the question which follows.

Fighting the disease ‘cancer’ is never easy for anyone. However, finding an assurance to be financially prepared for it, definitely is. For the disease requiring a minimum total of Rs 60 lakh worth medical expenditure, our insurance scheme offer Rs 5 l akhs every year for first two years followed by Rs 10 lakhs every subsequent year-An advertisement by an insurance company, Which of the following statements would prove that the insurance policy is flawed in its approach?

(a) The disease although serious and cash intensive, is fatal only in 23% of the cases.

(b) 3% of the entire amount for treatment is required in the first two of years of contracting the disease.

(c) Expenses for treatment of the disease do not fluctuate much based on the intensity of the disease and the type

(d) If treated within 4 years of contracting the disease, the patient can be completely cured of the disease for life.

(A)  Both (b)and (c)

(B)  All (a), (b), (c) and (d)

(C)  Only (a)

(D)  Only (c)

(E)  Both (a) and (c)

Answer: (D)

36. In this question there are two statements (a) and (b). These statements may either be independent causes or a common cause. One of these statements may be effect of the other statement. Read both the statements carefully and decide which of the given answer choices correctly depicts the relationship between these two statements.

(a) All the branches of the public sector bank across country M were ceased on 10.04.2017

(b) A major fire broke out in the head office of one of the very large public sector bank in early April, 2017.

(A)  Both Statement (a) and (b) are independent causes

(B)  Statement (b) is the cause and Statement (a) is its effect

(C)  Both Statement (a) and (b) are effects of same common cause.

(D)  Statement (a) and (b) are neither causes nor effects of each other

(E)  Statement (a) is the cause and Statement (b) is its effect

Answer: (B)

37. Read the given information and answer the question.

   Although two lanes on the flyover the functional, the repair work of the flyover in the city has been stopped since Thursday and the debris have been completely cleared. It has been announced that the repair work will commence after Monday. Which of the following may be a reason for temporary halt of the repair work of the flyover?

(A)  An international marathon has been planned over the weekend and the flyover s on the route of the same

(B)  The flyover in question is not used as much as other flyovers in the city

(C)  The city dwellers have blamed the government for not giving them notice before commencing the repair work of the said flyover

(D)  The workers have recently been added to work in two shifts-day and night-in order to finish the work in a stipulated period of time

(E)  Some people are of the opinion that rather than repairing the flyover, it would be easier to construct a new one

Answer: (A)

Directions – (Q. 38-39) In this question a statement is given followed by two courses of action I and II. A course of action is a practicable and feasible step or administrative decision to be taken for follow-up, improvement, or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, and decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing, Give answers-

(a) only course of action I follows

(b) Only course of action II follows

(c) Neither course of action I nor course of action II follows

(d) Either course of action I or course of action II follows

(e) Both I and II follows.

38. Statement : The government airline has been making huge losses even as private airlines continue to prosper and make substantial profit.

Course of Action:

(I) All the private airlines should immediately be banned from their operation in the country.

(II) The government airline should be instructed to reduce staff strength substantially in order to stop making losses.

Answer: (C)

39. Statement : A large number of patients admitted in a particular hospital have been diagnosed with a serious contagious disease.

Course of Action :

(I) These patients should immediately be discharged from the hospital and sent home.

(II) These patients should immediately be quarantined in a secluded area to control the spread of disease.

Answer: (C)

40. Read the following information and answer the given question.

‘The man behind the revival of Speed Zet Automobiles, the CEO has decided to quit. I believe that the company will soon go into losses due this decision’-statement by a market analyst.

Which of the following statements appears to be the perception of the market analyst?

(A)  The current leadership team of Speed Zet automobile lacks the capability of running it effectively

(B)  Speed Zet Automobiles will try its best to retain the CEO in order to maintain its market position

(C)  The strategies adopted by the CEO of Speed Zet Automobiles were exclusive in the industry

(D)  Speed Zet Automobiles may decide to shut down the operations due to the CEO’s exit

(E)  Any other person can run Speed Zet Automobiles as successfully as the present CEO

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...