General Insurance Officers Corporation Officer Grade Examination Held on 15-5-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

General Insurance Officers Corporation Officer Grade Examination Held on 15-5-2017

Reasoning

Directions-(Q. 1-5) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

(A) Only statement I follows.

(B) Only statement II follows.

(C) Either statement I or statement II follows.

(C) Either statement I or statement I follows.

(D) Neither statement I nor statement II follows.

(E) Both statement I or II follows.

1. Statement : Some dolphins are tigers. Some bears are dolphins. All elephants are tigers.

Conclusions :

(I) No bear is a tiger.

(II) All elephants being dolphins is a possibility.

Answer: (B)

2. Statements : Some kittens are cows. All hyenas are kittens. Some cows are goats.

Conclusions :

(I) All goats being hyenas is a possibility.

(II) Some kittens are definitely not cows.

Answer: (A)

3. Statements : Some dolphins are tigers. Some bears are dolphins. All elephants are tigers.

Conclusions :

(I) All tigers are bears.

(II) No dolphin is an elephant.

Answer: (D)

4. Statements : Some kittens are cows. All hyenas are kittens. Some cows are goats.

Conclusions :

(I) All kittens can never be goats.

(II) No hyena is a cow.

Answer: (D)

5. Statements : No rain is a fog. All rains are smogs.

Conclusions :

(I) At least some fogs are smogs.

(II) No smogs is fog.

Answer: (C)

Directions – Read the following information and answer the question given  below :

6. School B has been running classes upto Class X from the last five years. This year, the school applied for an extension of classes upto XII to the central board. However, the board rejected the application.

Which of the following statements cannot be a reason for the rejection of application of extension of classes in school B?

(A)  School B cannot afford adequately qualified teachers required for Classes XI and XII

(B)  School B does not conduct extra classes for the revision of syllabus during the 10 days of winter break

(C)  The seats in other schools in the vicinity of School B remain vacant for classes XI and XII despite adopting various marketing gim-micks

(D)  The number of admissions in School B for class VII to X h as reduced significantly in the past few years due to poor results.

(E)  School B lacks infrastructure which is required to conduct classes for XI and XII

Answer: (C)

Directions- (Q. 7-11) Study the given information carefully and answer the given question :

   Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 S, T, U, V, W and X are seated and all of them are facing south. In row-2, J, K, L, M, N and O are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement, each member of the other row. (Please Note-None of the information given is necessarily in the same order.)

L sits second from an extreme end of the row. Only two people sit between L and N. V sits to the immediate right to the one who faces N. W sits third to the right of X. X does not sit at an extreme end of the row. J sits second to the left of the one who faces X. Only one persons sits between J and M. One of the immediate neighbours of J faces T. S sits at one of the positions to the left of T. S does not face O.

7. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence from a group. Which of them does not belong to that group?

(A)  U

(B)  M

(C)  K

(D)  S

(E)  V

Answer: (A)

8. Who amongst the following is facing K?

(A)  T

(B)  S

(C)  X

(D)  W

(E)  V

Answer: (B)

9. Which of t he following statements is true as per the given arrangement?

(A)  O faces one of the immediate neighbours of U

(B)  None of the given statements is true

(C)  L sits second to the left of J

(D)  X faces N

(E)  N is an immediate neighbour of K

Answer: (A)

10. What is the position of S with respect to X?

(A)  Third to the left

(B)  Second to the right

(C)  Immediate left

(D)  Immediate right

(E)  Second to the left

Answer: (C)

11. Who amongst the following facing U?

(A)  N

(B)  M

(C)  J

(D)  L

(E)  O

Answer: (C)

Directions – Read the given information to answer the given question :

12. The number of complaints regarding the product of Company F, a renowned shoe manufacturing company, has increased in the past six months across the Country X.

What can be an effect increased number of complaints in company F?

(a) The goodwill of the Company F in the market will reduce.

(b) The management of company F will penalize the quality carbon department.

(c) The stores by Company G will capture major market in the country.

(d) The number of customers of Company F has fall.

(A)  Only (b) and (c)

(B)  Only (a) and (d)

(C)  Only (a) and (b)

(D)  Only (c)

(E)  None

Answer: (B)

13. This question consist of a situation followed by two statements numbered I and II given below it. Which of the given statements can be a possible reason for the given situation?

Situation : Company Y has decided to discontinue the transport facility available for the employees from the next month.

Statements :

(I) The number losses plying on the same route was more than required which created a chaos amongst passengers while boarding the bus thus leading to maximum tragedy.

(II) The people living in the remote areas were unable to avail to the facility as there were no buses available in these routes.

(A)  Both I and II can be a possible reason

(B)  Neither I nor II can be a possible reason

(C)  Either I or II can be a possible reason

(D)  Only I can be a possible reason

(E)  Only II can be a possible reason

Answer: (A)

Directions – (Q. 14-18) Study the information carefully to answer the given question :

Eight people- M, N, O, P, Q, R, S and T live on eight different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered with. Each of the persons visits a different city namely, Agra, Mathura, Jaipur, Surat, Jhansi, Delhi, Kolkata and Patna but most necessarily in the same order.

P lives on floor number four. Only two people live between P and the one who visits Jaipur. As many people live above the one who visits Jaipur as below the one who visits Delhi. Only four people live between the one who visits Delhi and T. The one who visits Agra lives on an even numbered floor immediately above. M. M does not visits Jaipur. P does not visit Aga. Only one person lives between M and R. Only three people live between the ones who visit Jhansi and Kolkata. The one who visits Jhansi lives on one of the floors above the one who visits Kolkata. The one who lowermost floor. The one who visits Mathura lives immediately above S. O lives on one of the floors below S. O does not visit Patna. Q does not live on topmost floor.

14. How many people live above N?

(A)  None

(B)  More than three

(C)  Three

(D)  Two

(E)  One

Answer: (A)

15. Who amongst the following visits Surat?

(A)  R

(B)  O

(C)  S

(D)  T

(E)  N

Answer: (B)

16. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  P-Floor number 2

(B)  M-Floor number 8

(C)  S-Floor number 5

(D)  Q-Floor number 3

(E)  T-Floor number 4

Answer: (A)

17. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  S lives on floor number 2

(B)  Only one person lives between Q and N

(C)  R lives immediately below P

(D)  All the given options are true

(E)  O lives on the lowermost floor

Answer: (D)

18. Agra is related to P and Kolkata is related to S in a certain way based on the given arrangement. To which of the following is Jhansi related, following the same pattern?

(A)  Q

(B)  M

(C)  O

(D)  The one who visits Jaipur

(E)  The one who lives on floor number 3

Answer: (A)

Directions – (Q. 19 & 20) Read the given information to answer the given questions :

   K is the mother of M. M is the brother of D. D is the daughter of R. S is the number of N and R. N is the mother of Q.

19. How is Q related to R?

(A)  Either son or daughter

(B)  Grandson

(C)  Daughter-in-law

(D)  Son-in-law

(E)  Either nephew or niece

Answer: (E)

20. How is M related to S?

(A)  Son

(B)  Uncle

(C)  Nephew

(D)  Father

(E)  Grandson

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...