Guru Gobind Singh Indraprastha University (GGSIPU) Hotel Management Entrance Exam, May 21, 2017 Question Paper With Answer Key

Guru Gobind Singh Indraprastha University (GGSIPU) Hotel Management

Entrance Exam, May 21, 2017

Part 1 General English

Directions (Q. Nos. 1-8) Read the following passage carefully and choose the most appropriate option.

Gypsum is a common sulphate mineral of great commercial importance, composed of hydrated calcium sulphate.

In well-developed crystals the mineral commonly has been called selenite. The fibrous massive variety has silky luster and is called satin spar; it is translucent and opalescent and is valued for ornaments and jewellery. The fine-grained massive variety called alabaster is carved and polished for statuary and ornamental use when pure and translucent. Gypsite is the earthy pulverulent variety.

Gypsum occurs in extensive beds associated with other evaporate minerals (e.g., anhydrite and halite), particularly in Permian and Triassic sedimentary formations; it is deposited from ocean brine, followed by anhydrite and halite. It also occurs in considerable quantity in saline lakes and salt pans and is an important constituent of cap rock, an anhydrite-gypsum rock of forming a covering on salt domes, as in Texas and Louisiana. Very commonly it is formed from the hydration of anhydrite by surface waters and ground waters and, thus, many gypsiferous strata grade downward into anhydrite rocks. This replacement causes a 30% to 50% volume increase and results in intense, tight folding of the remaining anhydrite layers. Gyp sum also occurs disseminated in limestones, dolomitic limestone, and some shales. Gypsum deposits occur in many countries, but Spain, Thailand, and United States of America, Turkey and Russia are among the leading producers. In France, gypsum is common in the marls and clays of the Paris Basin (hence the name plaster of pairs), especially in Montmartre.

Crude gypsum is used as a fluxing agent, fertilizer, filler in paper and textiles, and retarder in Portland cement. About three-fourths of the total production is calcined for use as plaster of pairs and as building materials in plaster, Keene’s cement, board products and tiles and blocks. Gypsum plaster is a white cementing material made by partial or complete dehydration of the mineral gypsum, commonly with special retarders or hardeners added. Applied in a plastic state (with water), it sets and hardens by chemical recombination of the gypsum with water. For an especially hard-finish plaster, the gypsum is completely dehydrated at a high temperature, and such chemicals as alkali sulphpate, alum, or borax are added. Hair or fibre and lime or clay may be added to plasters during manufacture. The plaster coats except for some finish coats, are sanded.

1. What is the aim of the article?

(a)  To explain how gypsum was used by early human societies

(b)  To describe how gypsum is traded internationally

(c)  To explain how gypsum is formed and how it is used

(d)  All of the above

Answer: (c)

2. In which continent is gypsum is most commonly found?

(a)  Europe

(b)  Asia

(c)  North America

(d)  Information is not in the passage

Answer: (c)

3. What do cap rock, plaster of paris and Portland cement have in common?

(a)  They all occur in the sea.

(b)  They are all alternative names for gypsum.

(c)  They are all substances that contain gypsum.

(d)  None of the above

Answer: (c)

4. In order to use gypsum as plaster, what must be done to the mineral form?

(a)  It must be soaked in water

(b)  It must be sanded

(c)  Water must be added, then removed later

(d)  Water must be removed, then added later

Answer: (d)

5. Which word in the passage means ‘flexible’?

(a)  Saline

(b)  Calcined

(c)  Plastic

(d)  Anhydrite

Answer: (c)

6. Which word in the passage refers to a type of mineral?

(a)  Saline     

(b)  Calcined

(c)  Plastic

(d)  Anhydrite

Answer: (d)

7. Which word in the passage means ‘heated to a high temperature’?

(a)  Saline

(b)  Calcined

(c)  Plastic

(d)  Anhydrite

Answer: (b)

8. Which word in the passage means ‘abraded’?

(a)  Carved

(b)  Disseminated

(c)  Deposited

(d)  Sanded

Answer: (a)

[/bg_collape]

Directions (Q. Nos. 9-13) Choose the most appropriate option for each of the following questions.

9. Finicky is to exacting what rowdy is to

(a)  boisterous

(b)  difficult

(c)  brittle

(d)  cretin

Answer: (a)

10. Seemly is to respectable what serious is to

(a)  gratified

(b)  frightened

(c)  austere

(d)  negative

Answer: (c)

11. Reckless is to rash what anomalous is to

(a)  unsatisfactory

(b)  deviant

(c)  harsh

(d)  ancestor

Answer: (b)

12. Shun is to repudiate what loutish is to

(a)  Rude

(b)  Rainy

(c)  Vigorous

(d)  High-spirited

Answer: (a)

13. Anguish is to angst what agape is to

(a)  saw

(b)  opposition

(c)  amazed

(d)  cordial

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 14-18) In each of the following questions choose the word that means the opposite to or is most dissimilar to the given word.

14. Equivocal

(a)  Equal

(b)  Equivalent

(c)  Separate

(d)  Unambiguous

Answer: (d)

15. Foolhardy

(a)  Tough

(b)  Distrustful

(c)  Rash

(d)  Prudent

Answer: (d)

16. Glamorous

(a)  Chic

(b)  Drab

(c)  Shiny

(d)  Stylish

Answer: (b)

17. Counterfeit

(a)  Real

(b)  Illiterate

(c)  Prescription     

(d)  Strike

Answer: (a)

18. Juvenile

(a)  Childish

(b)  Rejuvenate

(c)  Fast

(d)  Mature

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 19-23) Fill in the blanks with the most appropriate option.

19. By the end of this decade I wonder which cricket team will be ……….. .

(a)  supreme

(b)  antique

(c)  entreaty

(d)  sour

Answer: (a)

20. ……….. is one of the best and one of t he worst states to be in.

(a)  Facile

(b)  Probable

(c)  Anticipation

(d)  Wretchedness

Answer: (c)

21. The French see the English with great ………. .

(a)  haste

(b)  fate         

(c)  mate

(d)  distaste

Answer: (d)

22. Ian Botham was a ……. batsman.

(a)  buoyant

(b)  joint

(c)  flamboyant

(d)  flam

Answer: (c)

23. The jury was able to see through the ………. arguments of the defense lawyers.

(a)  stoic

(b)  cynic

(c)  specious

(d)  precious

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 24-28) Rearrange the jumbled segments into the correct order to make meaningful sentences.

24. International century (A)/Sachin (B)/ his hundredth (C)/ is yet to hit (D)

(a)  BCDA

(b)  CBAD

(c)  ABCD

(d)  BDCA

Answer: (d)

25. Cleverest person I (A)/probably the (B)/ he is (C)/ know (D)

(a)  BCAD

(b)  BDAC

(c)  ADCB

(d)  CBAD

Answer: (d)

26. Delhi (A)/ hot (B)/ summers in (C)/ are very (D)

(a)  CABD

(b)  ABDC

(c)  CADB

(d)  CDAB

Answer: (c)

27. Know what I do (A)/ these holidays (B)/ I don’t (C)/ during (D)

(a)  DCBA

(b)  CADB

(c)  ACBD

(d)  CDAB

Answer: (b)

28. Was left (A)/ little Red Riding Hood (B)/ wolf (C)/ alone with wicked (D)

(a)  BADC

(b)  ABCD

(c)  BCAD

(d)  DBAC

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 29-33) In these questions choose the most appropriate option.

29. Which of the following means the same as ‘to make sure of’?

(a)  Prescribe

(b)  Proscribe

(c)  Detain

(d)  Ascertain

Answer: (d)

30. Which of the following means the same as ‘attribute something to’?

(a)  Ashton

(b)  Arbitary

(c)  Ascribe

(d)  Derail

Answer: (c)

31. Which of the following means the same as ‘to make continue indefinitely’?

(a)  Elaborate

(b)  Estuary

(c)  Perpetuate

(d)  Flabbergast

Answer: (c)

32. Which of the following means the same ‘a person with whom one shares a private matter, trusting them to not repeat it to others’?

(a)  Confident

(b)  Confidant

(c)  Spy

(d)  Detective

Answer: (b)

33. Which of the following means the as ‘an official or authoritative instruction?

(a)  Prescription

(b)  Proscription

(c)  Ascription

(d)  Directive

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 34-38) In these questions choose the word that means the same to or is most similar to the given word.

34. Listlessness

(a)  Aporia

(b)  Prickliness

(c)  Triteness

(d)  Torpor

Answer: (d)

35. Simulated

(a)  Artificial

(b)  Cheerful

(c)  Agitated

(d)  Watchful

Answer: (a)

36. Astonishing

(a)  Curt

(b)  Bent

(c)  Unforeseen

(d)  Dotage

Answer: (c)

37. Spirited

(a)  Feisty

(b)  Quarrelsome

(c)  Loud-mouthed

(d)  Diffident

Answer: (a)

38. Diffident

(a)  Timorous

(b)  Open

(c)  Elastic    

(d)  Mythological

Answer: (a)

Part 2 General Awareness

39. The Green Revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following?

(a)  MS Swaminathan

(b)  C. Rangrajan

(c)  KV Kamath

(d)  Ramesh Mohan

Answer: (a)

40. Rourkela Steel Plant was set-up with the assistance from?

(a)  USSR

(b)  UK

(c)  USA

(d)  West Germany

Answer: (d)

41. Service Tax was introduced in India for the first time in the year.

(a)  1980-81

(b)  1990-91

(c)  1991-92

(d)  1994-95

Answer: (d)

42. Which one among t he following is not a source of tax revenue for the Central government of India?

(a)  Income Tax

(b)  Custom Duties

(c)  Service Tax

(d)  Motor Vehicle Tax

Answer: (d)

43. The Olympic motto ‘Citius, Altius Fortilus’ has been taken from which language?

(a)  Latin

(b)  Spanish

(c)  Greek

(d)  French

Answer: (a)

44. A kabaddi team usually has :

(a)  10 Players

(b)  11 Players

(c)  7 Players

(d)  6 Players

Answer: (c)

45. The ‘Dronacharya Award’ is given to

(a)  Sports Editors

(b)  Coaches

(c)  Sportsmen

(d)  Umpires

Answer: (b)

46. Who was the first Indian to win an individual medal in Olympics?

(a)  KD Jadhav

(b)  Karnam Malleshwari

(c)  Milkha Singh

(d)  PT Usha

Answer: (a)

47. The Asian Games were held in Delhi for the first time in

(a)  1951

(b)  1971

(c)  1963

(d)  1982

Answer: (a)

48. The first player from India to be drafted into the NBA

(a)  Sim Bhullar

(b)  Satnam Singh Bhambra

(c)  Amritpal Singh

(d)  Amjyot Singh

Answer: (b)

49. Name the first well-known American broadcasting station:

(a)  Metropolitan Operation House

(b)  Euden Burqh

(c)  KDKA

(d)  None of the above

Answer: (d)

50. Who repealed ‘Vernacular Press Act’?

(a)  Lord Lytton

(b)  Lord Reading

(c)  Lord Rippon

(d)  Lord Lawrence

Answer: (c)

51. Which of the following Buddhist ‘Stupas’ is aid to have been originally built in brick by Ashoka?

(a)  Sanchi Stupa

(b)  Bharhut Stupa

(c)  Amaravati Stupa

(d)  Nalanda Stupa

Answer: (a)

52. The pay ‘Nil Darpan’ is associated with

(a)  Dina Bandhu Mitra

(b)  Bishnu Charan Biswas

(c)  Digambar Biswas

(d)  Lord Mayo

Answer: (a)

53. During Akbar’s reign, a group of scholars translated Mahabharata in to Persian from Sanskrit. What is this Persian version called?

(a)  Sakinat-ul-Auliya

(b)  Razmnama

(c)  Iqbalnama

(d)  Akbarnama

Answer: (b)

54. Which of t he following cities is hosting the ‘Bharat Parv’ festival?

(a)  Mumbai

(b)  New Delhi

(c)  Chennai

(d)  Kolkata

Answer: (b)

55. Which of the following countries is the world’s largest rice exporter in 2015?

(a)  Vietnam

(b)  Indonesia

(c)  India

(d)  Thailand

Answer: (c)

56. Actor Abe Vigoda, who passed away recently, was famous for his role in which movie?

(a)  New York Stories

(b)  The Conversation

(c)  The Godfather

(d)  Gardens of Stone

Answer: (c)

57. Who has won the 2016 Allan Border Medal?

(a)  Aaron Finch

(b)  David Warner

(c)  Glenn Maxwell

(d)  Mitchell Starc

Answer: (b)

58. Which of the following States has been celebrating the Red Panda Winter Festival 2016?

(a)  Nagaland

(b)  Meghalaya

(c)  Sikkim

(d)  Assam

Answer: (c)

59. Who has been honoured with Order of Australia for his service to dentistry in the State?

(a)  Nitish Goswami

(b)  Nandan Karmani

(c)  Sajeev Koshy

(d)  Sanjeevni Ghosh

Answer: (c)

60. On which date, the International ‘Customs Day’ is observed?

(a)  January 26

(b)  March 25

(c)  April 27

(d)  May 30

Answer: (a)

61. Who has been elected as the first female President of Taiwan?

(a)  Tsai Ghi-wen

(b)  Vei-Mi-kuo

(c)  Mao Chi-kuo

(d)  Tsai-Ing-wen

Answer: (d)

62. The theatre festival ‘Nandi Natakotsavam’ is celebrated in which State?

(a)  Himachal Pradesh

(b)  Andhra Pradesh

(c)  Karnataka

(d)  Tamil Nadu

Answer: (b)

63. Who has won The Hindu Literary Prize 2015?

(a)  Janice Pariat

(b)  Easterine Kire

(c)  Amitav Ghosh

(d)  Siddharth Chaudhary

Answer: (b)

64. The NITI Aayog has collaborated with which organization for conducting a survey of manufacturing firms?

(a)  State Bank of India

(b)  Punjab National Bank

(c)  IDFC Bank

(d)  ICICI Bank

Answer: (c)

65. The Global Risks Report 2016 is published by which one of the following organization?

(a)  UNCTAD

(b)  IMF

(c)  World Economic Forum (WEF)

(d)  World Bank

Answer: (c)

66. Which bank has launched India’s first startup focused bank branch?

(a)  Punjab National Bank

(b)  Canara Bank

(c)  State Bank of India

(d)  Bank of Baroda

Answer: (c)

67. Who has won the 2016 Pritzker Architecture Prize?

(a)  Frei Otto

(b)  Shigeru Ban

(c)  Alejandro Aravena

(d)  Toyo Ito

Answer: (c)

68. Who has won the 2015 Lorenzo Natali Media Prize in Asia and the Pacific amateur category?

(a)  Maria Jones

(b)  Ankita Anand

(c)  Nikhil Jain

(d)  Raj Shrivastav

Answer: (b)

69. Who has honoured with the Danny Kaye Humanitarian Leadership award?

(a)  Sachin Tendulkar

(b)  David Beckham

(c)  Tiger Woods

(d)  Sania Mirza

Answer: (b)

70. Which State has become India’s first fully organic State?

(a)  Tripura

(b)  Sikkim

(c)  Himachal Pradesh

(d)  Haryana

Answer: (b)

71. Who has been honoured with Neerja Bhanot Bravery award?

(a)  Arunima

(b)  Harinie Jeevitha

(c)  Subashini Vasanth

(d)  Saroja Rathod

Answer: (c)

72. Who is the author of the book title ‘Creating Leadership?’

(a)  Miran Mazumdar Shaw

(b)  Kiran Bedi

(c)  Mary Kom

(d)  Medha Patkar

Answer: (b)

73. Which of the following panels been set-up to study 7th Pay Commission’s recommendations?

(a)  NK Mittal panel

(b)  M. Raghuveer panel

(c)  PK Sinha panel

(d)  K. Kishore panel

Answer: (c)

74. On which date, the Indian Army Day is celebrated?

(a)  January 15

(b)  January 21

(c)  February 11

(d)  March 19

Answer: (a)

75. What is the name of the new crop insurance scheme approved by the Union Cabinet?

(a)  Mahatma Gandhi Fasal Bima Yojana

(b)  Atal Fasal Bima Yojana

(c)  Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

(d)  Deen Dayal Upadhayaya Fasal Bima Yojana

Answer: (c)

Part 3 Logical and Analytical Reasoning and Computer Awareness

Directions (Q. Nos. 76-81) Read the following information carefully and choose the most appropriate option.

(I) There is a family of six members.

(II) Members are A, B, C, D, E and F.

(III) A and B are married couple, B being the female Member.

(IV) B is the daughter-in-law of F.

(V) D is the only son of C. E is the sister of D.

(VI) F’s husband is not alive.

(VII) C is A’s brother.

76. How is F related to C?

(a)  Sister

(b)  Mother

(c)  Aunt

(d)  Mother-in-law

Answer: (b)

77. How is E related to C?

(a)  Mother

(b)  Aunt

(c)  Cousin

(d)  Daughter

Answer: (d)

78. Who is C to B ?

(a)  Nephew

(b)  Brother

(c)  Brother-in-law

(d)  Son-in-law

Answer: (c)

79. How is F related to A?

(a)  Sister

(b)  Sister-in-law

(c)  Mother

(d)  Mother-in-law

Answer: (c)

80. How many males are there in the family?

(a)  5

(b)  4

(c)  3

(d)  2

Answer: (c)

81. How many females are there in the family?

(a)  4

(b)  3

(c)  5

(d)  2

Answer: ()

82. Among five boys, Vasant is taller than Manohar but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group?

(a)  Raju

(b)  Manohar

(c)  Vasant

(d)  Cannot be determined

Answer: (a)

83. What will be the angle between the hands of clock at 09 : 30?

(a)  75°

(b)  90°

(c)  105°

(d)  120°

Answer: (c)

84. First day of a leap year is Wednesday, then what day of the week was it on December 31 in that year?

(a)  Thursday

(b)  Saturday

(c)  Monday 

(d)  Friday

Answer: (a)

85. 5 Friends are sitting on a bench. A is to the left of B but on the right of C, D is to the right of B but on the left of E. Who are at the extremes?

(a)  A, B

(b)  A, D

(c)  B, D

(d)  C, E

Answer: (d)

86. In a college party, 5 girls are sitting in a row. P is to the left of M and the right of O. R is sitting to the right of N, but to the left of O. Who is sitting in the middle?

(a)  O

(b)  R

(c)  P

(d)  M

Answer: (a)

87. Five boys A, B, C, D and E are standing in a row. D is on the right of E. B is on the left of E, but on the right of A. D is on the left of C, who is standing on the extreme right. Who is standing in the middle?

(a)  B

(b)  C

(c)  D

(d)  E

Answer: (d)

88. Five boys A, B, C, D and E are sitting in a row. A is to t he right of B and E is to the left of B, but to the right of C. A is to the left of D. Who is second from the left end?

(a)  D

(b)  A

(c)  E

(d)  B

Answer: (c)

89. There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A, B is to the right of D. Which of the houses is in the middle?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (a)

90. All the faces of the a cube are painted in blue and then it is divided into 27 smaller cubes. How many smaller cubes have only one face painted?

(a)  0

(b)  6

(c)  8

(d)  18

Answer: (b)

91. The students in three batches are in the ratio 2 : 3 : 5. If 20 students are increased in each batch, the ratio changes to 4 : 5 : 7. The total number of students in the three batches before the increases were

(a)  10

(b)  90

(c)  100

(d)  150

Answer: (c)

92. The speeds of three cars are in the ratio 2 : 3 : 4. The ratio between the times taken by these cars to travel the same distance is

(a)  2 : 3 : 4

(b)  4 : 3 : 2

(c)  4 : 3 : 6

(d)  6 : 4 : 3

Answer: (d)

93. A number z lies between 0 and 1. Which of the following is true?

(a)  z > √z

(b)  z > 1/z

(c)  z3 > z2

(d)  1/z > √z

Answer: (d)

94. A can do a piece of work in 20 days. He works at if for 5 days and then B finishes it in 10 more days. In how many days will A and B together finish the work?

(a)  8 days

(b)  10 days

(c)  12 days

(d)  6 days

Answer: (a)

95. A and B undertake to do a piece of work for Rs 100. A can do it in 5 days and B can do it in 10 days. With the help of C, they finish it in 2 days. How much should C be paid for his contribution?

(a)  Rs 40

(b)  Rs 20

(c)  Rs 60

(d)  Rs 30

Answer: (a)

96. Twenty workers can finish a piece of work in 30 days. After how many days should 5 workers leave the job so that the work is completed in 35 days?

(a)  5 days

(b)  10 days

(c)  15 days

(d)  20 days

Answer: (a)

97. Jayshree goes to office at a speed of 6 km/h and returns to her home at a speed of 4 km/h. If she takes 10 hours in all, what is the distance between her office and her home?

(a)  24 km

(b)  12 km

(c)  10 km

(d)  30 km

Answer: (a)

98. A motorcar does a journey in 17.5 hours, covering the first half at 30 km/h and the second half at 40 km/h. Find the distance of the journey.

(a)  684 km

(b)  600 km

(c)  120 km

(d)  540 km

Answer: (b)

99. Sujit covers a distance in 40 minutes if he drives at a speed of 60 km/h on an average. Find the speed at which he mush drive at to reduce the time of the journey by 25%

(a)  60 km/h

(b)  70 km/h

(c)  75 km/h

(d)  80 km/h

Answer: (d)

100. The length, breadth and height of a room are in the ratio of 3 : 2 : 1. If its volume be 1296 m3, find it breadth.

(a)  18 m

(b)  14 m

(c)  16 m

(d)  12 m

Answer: (d)

101. The whole surface of a rectangular block is 8788 square cm. If length breadth and height are in the ratio of 4 : 3 : 2, find length.

(a)  26 cm

(b)  52 cm

(c)  104 cm

(d)  13 cm

Answer: (b)

102. Three metal cubes with edges 6 cm, 8 cm and 10 cm respectively are melted together and formed into a single cube. Find the side of the resulting cube.

(a)  11 cm

(b)  12 cm

(c)  13 cm

(d)  24 cm

Answer: (b)

103. A bag contains four black and five red balls. If three balls from the bag are chosen at random, what is the chance that they are all back?

(a)  1/21

(b)  1/20

(c)  2/23

(d)  1/9

Answer: (a)

104. If a number of two digits is formed with the digits 2, 3, 5, 7, 9 without repetition of digits, what is the probability that the number formed is 35?

(a)  1/10

(b)  1/20

(c)  2/11

(d)  1/11

Answer: (a)

105. A bag contains 20 balls marked 1 to 20. One ball is drawn at random. Find the probability that it is marked with a number multiple of 5 or 7

(a)  3/10

(b)  7/10

(c)  1/11

(d)  2/3

Answer: (a)

106. Which bus among the following is responsible for specifying address of a memory location?

(a)  Data Bus

(b)  RAM Bus

(c)  Address Bus

(d)  None of these

Answer: (c)

107. A Bootloader is a program which resides in?

(a)  ROM

(b)  RAM

(c)  HDD

(d)  None of these

Answer: (a)

108. Which term is not related to database?

(a)  Oracle

(b)  SQL

(c)  PHP

(d)  MS-Access

Answer: (c)

109. L2 cache memory is built into the

(a)  L1 cache

(b)  CPU Chip

(c)  ROM Chip

(d)  RAM Chip

Answer: (b)

110. SS7 protocol is related to

(a)  SNMP

(b)  PSTN

(c)  RARP

(d)  PCM

Answer: (b)

111. Basic rate interface and Primary rate interface terminology is related to

(a)  ISDN

(b)  Frame Relay

(c)  ATM

(d)  ADSL

Answer: (a)

112. (375)8 = (?)2

(a)  11011101

(b)  11111101

(c)  11001101

(d)  11111001

Answer: (b)

113. What is a trackball?

(a)  A GPS system

(b)  Routing Algorithm

(c)  Mouse’s alternative

(d)  Packet Sniffer software

Answer: (c)

114. Which of the following is not a specification of a CPU?

(a)  5 ms rotation latency

(b)  3.2 GHz clock speed

(c)  64-bit word size

(d)  4 MB cache memory

Answer: (a)

115. Which of the following is not open source software?

(a)  IE8

(b)  Inkscape

(c)  Apache Axis2

(d)  Drupal

Answer: ()

116. What does the term PLC stand for?

(a)  Primary Link Controller

(b)  Programmable Logic Controller

(c)  Pure Light Circuit

(d)  Public Link Company

Answer: (b)

117. The first three octets in MAC address is known as

(a)  NIC

(b)  OUI

(c)  Port Address

(d)  Hardware address

Answer: (b)

118. W3C httpd is first

(a)  web sever

(b)  website

(c)  web browser

(d)  web security protocol

Answer: (a)

119. Fred Cohen (1983), while working on his dissertation, formally defines a

(a)  Cache Memory

(b)  Virtual Memory

(c)  Linux Kernel

(d)  None of these

Answer: (d)

120. Which of these is a search engine?

(a)  Hotbot

(b)  Archie

(c)  Molar

(d)  INSPEC

Answer: (a)

Part 4 Knowledge of Accounts, Commerce or Science

121. Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?

(a)  Phosphorus

(b)  Bromine

(c)  Chlorine

(d)  Helium

Answer: (b)

122. Permanent hardness of water can be removed by adding

(a)  chlorine

(b)  washing soda

(c)  potassium permanganate

(d)  bleaching powder

Answer: (b)

123. LPG consists of mainly

(a)  methane, ethane and hexane

(b)  ethane, hexane and nonane

(c)  methane, hexane and nonane

(d)  methane, butane and propane

Answer: (d)

124. Which of the following is most likely to cause a rise in the average temperature of Earth’s atmosphere in future?

(a)  Atomic warfare

(b)  CO2 from fossil fuels

(c)  Dust clouds from volcanoes

(d)  Depletion of Earth’s ozone layer

Answer: (d)

125. Pollination by birds is called

(a)  Autogamy

(b)  Ornithophily

(c)  Entomophily

(d)  Anemophily

Answer: (b)

126. Which among the following metal has highest electrical conductivity as well as highest thermal conductivity?

(a)  Gold

(b)  Silver

(c)  Platinum

(d)  Iron

Answer: (b)

127. Speed of sound is maximum in which among the following?

(a)  Solids

(b)  Gases

(c)  Liquids

(d)  Vacuum

Answer: (a)

128. The plant hormone Auxin is basically a ………. .

(a)  weak organic acid

(b)  weak inorganic acid

(c)  weak organic base

(d)  gaseous compound of carbon

Answer: (c)

129. Which compound of mercury is used as antispectic?

(a)  Mercuric sulphide

(b)  Mercuric oxide

(c)  Mercuric chloride

(d)  Mercuric Iodide

Answer: (c)

130. The easily noticed smell of the LPG gas is because of which among the following?

(a)  Butane

(b)  Propane

(c)  Methane

(d)  Ethanethiol

Answer: (d)

131. Who among the following is considered to be the father of antiseptic surgery?

(a)  Dr. Lineus Pauling

(b)  Dr. Joseph Lister

(c)  Robert Koch

(d)  Luis Pasteur

Answer: (b)

132. Which among the following is correct about B group Vitamins?

(a)  All of them are organic acids

(b)  All of them are water soluble

(c)  All of them are synthesized in body

(d)  All are correct statements

Answer: (b)

133. Which among the following is not taken into account while choosing an orbit of the satellite?

(a)  Earth’s radius

(b)  Gravitational force of the Earth

(c)  Mass of the satellite

(d)  Distance from Earth

Answer: (c)

134. What is the life span of WBC?

(a)  2-15 days

(b)  3-15 days

(c)  4-15 days

(d)  5-20 days

Answer: (d)

135. Which of the following is the ‘master gland’?

(a)  Thymus gland

(b)  Pancreas

(c)  Pineal gland

(d)  Pituitary gland

Answer: (d)

136. The density of water is ………… .

(a)  1 g/cm3

(b)  1.5 g/cm3

(c)  2 g/cm3

(d)  None of these

Answer: (a)

137. Radioactivity was discovered by

(a)  Kelvin

(b)  Thomson

(c)  Rutherford

(d)  Becquerel

Answer: (d)

138. A device which converts chemical energy into electrical energy is called ……… .

(a)  motor

(b)  generator

(c)  moving-coil meter

(d)  battery

Answer: (d)

139. Pigmentation of skin is due to

(a)  lymphocytes

(b)  monocytes

(c)  leucocytes

(d)  melanocytes

Answer: (d)

140. Monocot root differs from dicot root in having

(a)  open vascular bundles

(b)  scattered vascular bundles

(c)  well developed pith

(d)  radially arranged vascular bundles

Answer: (c)

141. ………… is called the book of original entry.

(a)  Journal

(b)  Ledger

(c)  Subsidiary ledger

(d)  Trial balance

Answer: (a)

142. Accounts relating to income, revenue, gain, expenses and losses are termed as

(a)  Tangible Real Accounts

(b)  Intangible Real Accounts

(c)  Artificial Accounts

(d)  Nominal Accounts

Answer: (d)

143. The rule for Nominal account is

(1) Debit all incomes and gains

(2) Credit all expenses and losses

(3) Debit all expenses and losses

(4) Credit all incomes and gains

(a)  1 and 2

(b)  1 and 4

(c)  2 and 3

(d)  3 and 4

Answer: (d)

144. GAAP stands for

(a)  Gradually Accepted Accounting Principles

(b)  Gradually Accepted Accounting Policy

(c)  Generally Accepted Accounting Policy

(d)  Generally Accepted Accounting Principles

Answer: (d)

145. A person who owes money to the firm mostly on account of credit sales of goods is called a ………..

(a)  creditor

(b)  debtor

(c)  liability

(d)  expense

Answer: (a)

146. A person to whom money is owing by the first is called ………..

(a)  Creditor

(b)  Debtor

(c)  Invoice

(d)  Bills

Answer: (b)

147. …………. is the amount which the proprietor has invested in the firm or can claim from the firm.

(a)  Revenue

(b)  Income

(c)  Capital

(d)  Asset

Answer: (c)

148. ………. is the amount of money or the value of goods which the proprietor takes for his domestic or personal use.

(a)  Stock

(b)  Imprest amount

(c)  Drawings

(d)  Petty cash

Answer: (c)

149. …………. is subtracted from capital.

(a)  Profit

(b)  Drawings

(c)  Depreciation

(d)  Outstanding

Answer: (b)

150. A person whose liabilities are more than the realizable value of his assets is called a/an ……….

(a)  Insolvent

(b)  Debtor

(c)  Creditor

(d)  Solvent

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...