Himachal Pradesh Common Entrance Test-2015 Question Paper With Answer Key

Himachal Pradesh Common Entrance Test-2015

SECTION-A

Directions (Qs. 1 to 3) : In the following questions, choose the word which best expresses the meaning given word.

1. CORPULENT

(a)  Lean

(b)  Gaunt

(c)  Emaciated

(d)  Obese

Answer: (d)

2. EMBEZZLE

(a)  Misappropriate

(b)  Balance

(c)  Remunerate

(d)  Clear

Answer: (a)

3. BRIEF

(a)  Limited

(b)  Small

(c)  Little

(d)  Short

Answer: (d)

Directions (Qs. 4 to 6) : In the following questions choose the word which is the exact opposite of the given words.

4. ENORMOUS

(a)  Soft

(b)  Average

(c)  Tiny

(d)  Weak

Answer: (c)

5. COMMISSIONED

(a)  Started

(b)  Closed

(c)  Finished

(d)  Terminated

Answer: (d)

6. RELINQUISH

(a)  Abdicate

(b)  Renounce

(c)  Possess

(d)  Deny

Answer: (c)

Directions (Qs. 7 to 9) : Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

7. Catching the earlier train will give us the _______ to do some shopping.

(a)  chance

(b)  luck

(c)  possibility

(d)  occasion

Answer: (a)

8. I saw a ________ of cows in the field.

(a)  group

(b)  herd

(c)  swarm

(d)  flock

Answer: (b)

9. If you smuggle goods into the country, they may be ______ by the customs authority.

(a)  possessed

(b)  punished

(c)  confiscated

(d)  fined

Answer: (c)

Directions (Qs. 10 to 12): IN each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labeled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence

10. When he

P: did not know

Q: he was nervous and

R: heard the hue and cry at midnight

S: what to do

The proper sequence should be:

(a)  RQPS

(b)  QSPR

(c)  SQPR

(d)  PQRS

Answer: (a)

11. It has been established that

P: Einstein was

Q: although a great scientist

R: weak in arithmetic

S: right from  his school days

The proper sequence should be:

(a)  SRPQ

(b)  QPRS

(c)  QPSR

(d)  RQPS

Answer: (b)

12. Then

P: it struck me

Q: of course

R: suitable it was

S: how eminently

The proper sequence should be:

(a)  SPQR

(b)  QSRP

(c)  PSRQ

(d)  QPSR

Answer: (d)

Directions (Qs. 13 to 15) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (ignore the errors of punctuation, if any)

13. (solve as per the direction given above)

(a)  We discussed about the problem so thoroughly

(b)  on the eve of the examination

(c)  that I found it very easy to work it out.

(d)  No error

Answer: (a)

14. (solve as per the direction given above)

(a)  An Indian ship

(b)  laden with merchandise

(c)  got drowned in the Pacific Ocean

(d)  No error

Answer: (c)

15. (solve as per the direction given above)

(a)  The Indian radio

(b)  which was previously controlled by the British Rulers

(c)  is free now from the narrow vested interests.

(d)  No error

Answer: (d)

Directions (Qs. 16 to 18) : Each questions consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words. Select the pair which has the same relationship.

16. DIVA : OPERA

(a)  producer: theatre

(b)  director : drama

(c)  conductor : bus

(d)  thespian : play

Answer: (d)

17. LIGHT : BLIND

(a)  speech: dumb

(b)  language : deaf

(c)  tongue : sound

(d)  voice : vibrato

Answer: (b)

18. AFTER : BEFORE

(a)  First: second

(b)  Present: past

(c)  Contemporary: historic

(d)  Successor: predecessor

Answer: (d)

19. The study of ancient societies

(a)  Anthropology

(b)  Archaeology

(c)  History

(d)  Ethnology

Answer: (d)

20. State in which the few govern the many

(a)  Monarchy

(b)  Oligarchy

(c)  Plutocracy

(d)  Autocracy

Answer: (b)

21. Leave or remove from a place considered dangerous

(a)  Evade

(b)  Evacuate

(c)  Avoid

(d)  Exterminate

Answer: (b)

Directions (Qs. 22 to 25) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

The world dismisses curiosity by calling it idle or mere idle curiosity even though curious persons are seldom idle. Parents do their best to extinguish curiosity in their children because it makes life difficult to be faced everyday with a string of unanswerable questions about what makes fire hot or why grass grows. Children whose curiosity survives parental discipline are invited to join our university. With the university, they go on asking their questions and trying to find the answers. In the eyes of a scholar, that is what a university for. Some of the questions which the scholars asks seem to the world to be scarcely worth asking, let alone answering, they asked questions too minute and specialized for you and me to understand without years of explanation. If the world inquires of one of them why he wants to know the answer to a particular question he may say especially if he is a scientist, that the answer will in some obscure way make possible a new machine or weapon or gadget. He talks that way because he knows that the world understands and respects utility.

But to you who are now part of the university he will say that he wants to know the answer simply because he does not know it the way the mountain climber wants to climb a mountain, simply because it is there. Similarly a historian asked by an outsider why he studies history may come out with the argument that he has learn to respect to report on such occasions, something about knowledge of the past making it possible to  understand the present and would the future. But it you really want to know why a historian studies the past, the answer is much simpler, something happened and he would like to know what. All this does not mean that the answer which scholars to find to their enormous consequences but these seldom form the reason for asking the question or pursuing the answers. It is true that scholars can be put to work answering questions for sake of the consequences as thousands are working now, for example, in search of a cure for cancer. But this is not the primary scholars. For the consequences are usually subordinate to the satisfaction of curiosity.

22. According to their passage, parents do their best to discourage curiosity in their children

(a)  because they have no time

(b)  because they have no patience to answer them

(c)  because they feel that their children ask stupid questions continuously

(d)  because they are unable to answer all the questions

Answer: (d)

23. The common people consider some of the questions that the scholars ask unimportant

(a)  as they are too lazy and idle

(b)  as they are too modest

(c)  as it’s beyond their comprehension

(d)  as it is considered a waste of time

Answer: (d)

24. Children whose curiosity survives parental discipline means

(a)  children retaining their curiosity in spite of being discouraged by their parents

(b)  children pursuing their mental curiosity

(c)  children’s curiosity subdued due to parents intervention

(d)  children being disciplined by their parent

Answer: (a)

25. According to their passage, the children make life difficult for their parents

(a)  by their ceaseless curiosity

(b)  by unceasing bombardment of questions

(c)  by asking irrelevant questions

(d)  by posing profound question

Answer: (b)

SECTION-B

26. A ladder 15 m long reached a window which is 9 m above the ground on one side of a street. Keeping its foot at the same point, the ladder is turned to the other side of the street to reach a window 12m high. Find out the width of the street.

(a)  19 m

(b)  21 m

(c)  20 m

(d)  22 m

Answer: (b)

27. An iron pipe 20 cm long has exterior diameter equal to 25 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm, the whole surface of the pipe is:

(a)  3068 cm2

(b)  3168 cm2

(c)  3268 cm2

(d)  3368 cm2

Answer: (b)

28. A train covers 180 km distance in 4 hours. Another train covers the same distance in the distance covered by these trains in one hour?

(a)  45 km

(b)  9 km

(c)  40 km

(d)  None of these

Answer: (d)

29. Speed of a speed-boat when moving in the direction perpendicular to the direction of the current is 16 km/hr, speed of the current is 3 km per hour. So the speed of the boat against the current will be (in km/hr):

(a)  22

(b)  9.5

(c)  10

(d)  None of these

Answer: (d)

30. R and S start walking towards each other at 10 A. M. at speed of 3 km per hour and 4 km per hour respectively. They were initially 17.5 km apart. At what time do they meet?

(a)  2:30 P. M.

(b)  11:30 P.M.

(c)  1: 30 P.M.

(d)  12:30 P.M.

Answer: (d)

31. A part of monthly expenses of a family is constant and the remaining varies with the price of wheat. When the rate of wheat is Rs. 250 a quintal, the total monthly expenses of the family are Rs. 1,000 and when it is Rs. 240 a quintal, the total monthly expenses are Rs. 980. Find the total monthly expenses of the family when the cost of wheat is Rs. 250 a quintal.

(a)  Rs 1,000

(b)  Rs. 1,400

(c)  Rs. 1,200

(d)  Rs. 800

Answer: (a)

32. A box contains 5 brown and 4 white socks. A man takes out two socks. The probability that they are the same colour is

(a)  5/18

(b)  1/6

(c)  5/108

(d)  4/9

Answer: (d)

33. From the salary of an officer, 10% is deducted as house rent, 15% of the rest he spends on children’s education and 10% of the balance, he spends on clothes. After this expenditure he is left with Rs. 1,377. His salary is:

(a)  Rs 2,100

(b)  Rs 2,040

(c)  Rs 2,000

(d)  Rs 2,200

Answer: (c)

34. The average of marks obtained by 120 candidates was 35. If the average of the passed candidates was 39 and that of the failed candidates was 15, then the number of those candidates, who passed the examination, was:

(a)  120

(b)  110

(c)  100

(d)  150

Answer: (c)

35. How many times do the hands of a clock coincide in a day?

(a)  20

(b)  21

(c)  22

(d)  24

Answer: (c)

36. A person walking at 4 kmph reaches his office 8 minutes late. If he walks at 6 kmph, he reaches there 8 minutes earlier. How far is the office from his house?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

37. N is the greatest number which divides 1305, 4665 and 6905 and gives the same remainder in each case. What is the sum of the digits in N?

(a)  4

(b)  3

(c)  6

(d)  5

Answer: (a)

38. If m and n are whole numbers and mn = 196, what is the value of (m – 3) (n + 1) ?

(a)  2744

(b)  1

(c)  121

(d)  1331

Answer: (*)

39. If 5(a + b) = 5 × 25 × 125, what is (a + b)2 ?

(a)  12

(b)  16

(c)  34

(d)  36

Answer: (d)

40. In how many different ways can the letters of the word ‘OPTICAL’ be arranged so that the vowels always come together?

(a)  610

(b)  720

(c)  825

(d)  920

Answer: (b)

41. In how many ways can 5 men draw water from 5 taps if not tap can be used more than once?

(a)  None of these

(b)  720

(c)  60

(d)  120

Answer: (d)

42. A and B started a partnership business investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. C joined them with Rs. 20,000 after six months. Calculate B’s share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?

(a)  Rs. 7,500

(b)  Rs. 8,500

(c)  Rs. 9,000

(d)  Rs. 8,000

Answer: (a)

43. A starts business with Rs. 40,000. After 2 months, B joined him with Rs. 60,000. C joined them after some more time with Rs. 1,20,000. At the end of the year, out of a total profit of Rs. 3,75,000, C gets Rs. 1,50,000 as his share. How many months after B joined the business, did C join ?

(a)  4 months

(b)  5 months

(c)  6 months

(d)  7 months

Answer: (a)

44. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg?

(a)  Rs. 182.50

(b)  Rs 170.50

(c)  Rs 175.50

(d)  Rs 180

Answer: (c)

45. In what ratio must tea worth Rs. 60 per kg be mixed with tea worth Rs. 65 a kg such that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg, there can be a gain of 10%?

(a)  3 : 2

(b)  2 : 3

(c)  4 : 3

(d)  3 : 4

Answer: (a)

46. Some amount out of Rs. 7,000 was lent at 6% per annum and the remaining was lent at 4% per annum. If the total simple interest from both the fractions in 5 year was Rs. 1600, the sum lent at 6% per annum was

(a)  Rs. 2400

(b)  Rs. 2200

(c)  Rs. 2000

(d)  Rs. 1800

Answer: (c)

47. The volume of cube is equal to the surface area of that cube. Then find the distance of side of the cube?

(a)  6 m

(b)  7 m

(c)  8 m

(d)  9 m

Answer: (a)

48. In a question on division with zero remainder, a candidate took 12 as divisor instead of 21. The quotient obtained by him was 35. The correct quotient is:

(a)  26

(b)  25

(c)  0

(d)  20

Answer: (d)

49. If sin 42° = x, then cos 48° = ?

(a)  −x

(b)  x + 1

(c)  x

(d)  √x

Answer: (c)

50. P is a point on x-axis at a distance of 4units from y-axis to its right. The co-ordinates of P are:

(a)  (4, 0)

(b)  (0, 4)

(c)  (4, 4)

(d)  (−4, 4)

Answer: (a)

SECTION-C

51. Which of the following diagrams indicates the best relation between Travellers, Train and Bus?

Answer: (d)

52. Which of the following diagrams indicates the best relation between Factory, Product and Machinery?

Answer: (d)

Directions (Qs. 53 to 57) :

The bar graph given below shows the sales of books (in thousand number) from six branches of a publishing company during two consecutive years 2000 and 2001.

Sales of Books (in thousand numbers) from Six Branches – B1, B2, B3, B4, B5 and B6 of a publishing Company in 2000 and 2001

53. What is ratio of the total sales of Branch B2 for both years to the total sales of Branch B4 for both years?

(a)  2 : 3

(b)  3 : 5

(c)  4 : 5

(d)  7 : 9

Answer: (d)

54. Total sales of branch B6 for both the years is what percent of the total sales of Branch B3 for both the years?

(a)  68.54%

(b)  71.11%

(c)  73.17%

(d)  75.55%

Answer: (c)

55. What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the average sales of branches B1, B3 and B6 in 2000?

(a)  75%

(b)  77.5%

(c)  82.5%

(d)  87.5%

Answer: (d)

56. What is the average sales of all the branches (in thousand numbers) for the year 2000 ?

(a)  73

(b)  80

(c)  83

(d)  88

Answer: (b)

57. Total sales of branches B1, B3 and B5 together for both the years (in thousand numbers) is?

(a)  250

(b)  310

(c)  435

(d)  560

Answer: (d)

58. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together three class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

(a)  Carter

(b)  Adam

(c)  Denis

(d)  Forest

Answer: (a)

59. At the baseball game, Henry was sitting in seat 253. Marla was sitting to the right of Henry in seat 254. In the seat to the left of Henry was George. Inez was sitting to the left of George. Which seat is Inez sitting in ?

(a)  251

(b)  254

(c)  255

(d)  256

Answer: (a)

60. Find out the missing number?

(a)  40

(b)  42

(c)  38

(d)  44

Answer: (a)

61. Which letter replaces the question mark ?

(a)  E

(b)  F

(c)  G

(d)  H

Answer: (a)

62. Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the father of my uncle. “How is the boy related to the girl?

(a)  Brother

(b)  Nephew

(c)  Uncle

(d)  Son-in-law

Answer: (a)

63. Pointing to a photograph, Bajpai said, “He is the son of the only daughter of the father of my brother. “How Bajpai is related to the man in the photograph?

(a)  Nephew

(b)  Brother

(c)  Father

(d)  Maternal Uncle

Answer: (d)

Directions (Qs. 64 to 66) : Fill in the blanks.

64. SCD, TEF, UGH……, WKL

(a)  CMN

(b)  UJI

(c)  VIJ

(d)  IJT

Answer: (c)

65. B2CD…………, BCD4, B5CD, BC6D

(a)  B2C2D

(b)  BC3D

(c)  B2C3D

(d)  BCD­7

Answer: (b)

66. QAR, RAS, SAT, TAU, ……..

(a)  UAV

(b)  UAT

(c)  TAS

(d)  TAT

Answer: (a)

67. A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends, R is sitting to the left of A. Who is to the right of P?

(a)  A

(b)  X

(c)  S

(d)  Z

Answer: (b)

68. A, B, C, D, and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting?

(a)  Between B and D

(b)  Between B and C

(c)  Between E and D

(d)  Between C and E

Answer: (b)

Directions (Qs. 69 to 73): The following pie-chart shows the sources of funds to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II project. Study the pie-chart and answer the questions that follow.

69. Near about 20% of the funds are to be arranged through:

(a)  SPVS

(b)  External Assistance

(c)  Annuity

(d)  Market Borrowing

Answer: (b)

70. If NHAI could receive a total of Rs. 9,695 crores as External Assistance, by what percent (approximately) should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds ?

(a)  4.5%

(b)  7.5%

(c)  6%

(d)  8%

Answer: (c)

71. If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10% commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency, so that the project is supported with Rs. 4,910 crores?

(a)  Rs. 6,213 crore

(b)  Rs. 5,827 crore

(c)  Rs. 5,401 crore

(d)  Rs. 5,316 crore

Answer: (c)

72. The central angle corresponding to Market Borrowing is

(a)  52°

(b)  137.8°

(c)  187.2°

(d)  192.4°

Answer: (b)

73. The approximate ratio of the funds to be arranged through Toll and that through Market Borrowing is

(a)  2 : 9

(b)  1 : 6

(c)  3 : 11

(d)  2 : 5

Answer: (b)

Directions (Qs. 74 & 75) : Each question has an underlined word followed by four answer choices. You have to choose the word that is a necessary part of the underlined word.

74. Harvest

(a)  autumn

(b)  stockpile

(c)  tractor

(d)  crop

Answer: (d)

75. Book

(a)  fiction

(b)  pages

(c)  pictures

(d)  learning

Answer: (b)

.

SECTION-D

76. Which is the highest gallantry award in India?

(a)  Param Vishishta Seva Medal

(b)  Param Vir Chakra

(c)  Kirti Chakra

(d)  Vir Chakra

Answer: (b)

77. India won its first Olympic hockey Gold in

(a)  1928

(b)  1932

(c)  1936

(d)  1948

Answer: (a)

78. Which UN body deals with population problem ?

(a)  UNFPA

(b)  UNICGF

(c)  UNESCO

(d)  UNDP

Answer: (a)

79. How many mountain ranges are there in Himachal Pradesh ?

(a)  Four

(b)  Three

(c)  Two

(d)  One

Answer: (b)

80. The longest river of Himachal Pradesh is

(a)  Jhelum

(b)  Beas

(c)  Chenab

(d)  Sutlej

Answer: (c)

81. Which district has been declared as the Mushroom District of Himachal Pradesh?

(a)  Shimla

(b)  Solan

(c)  Bilaspur

(d)  Una

Answer: (b)

82. The State Day of Himachal Pradesh is

(a)  5th April

(b)  15th January

(c)  25th March

(d)  15th May

Answer: (*)

83. In the 2015-16 Union Budget, fund allocated for development of the North-Eastern Region (NER) is

(a)  Rs. 3,000.00 crore

(b)  Rs. 2,362.74 crore

(c)  Rs. 2,1000,00 crore

(d)  Rs. 2,000.00 crore

Answer: (b)

84. “Make in India” initiative was launched on

(a)  23rd September 2014

(b)  24th September 2014

(c)  25th September 2014

(d)  26th September 2014

Answer: (c)

85. The terms ‘bull’ and ‘bear’ are used in

(a)  Planning Commission

(b)  Stock Exchange

(c)  Sale Tax Department

(d)  Income Tax Department

Answer: (b)

86. Non-stick cooking utensils are coated with

(a)  Teflon

(b)  PVC

(c)  Black paint

(d)  Polystyrene

Answer: (a)

87. Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?

(a)  Reliance Energy

(b)  Essar Oil

(c)  GAIL

(d)  ONGC

Answer: (b)

88. Who developed Yahoo ?

(a)  Dennis Ritchie & Ken Thompson

(b)  David Filo & Jerry Yang

(c)  Vint Cerf & Robert Kahn

(d)  Steve Case & Jeff Bezos

Answer: (b)

89. The percentage of irrigated land in India is about

(a)  45

(b)  65

(c)  35

(d)  25

Answer: (c)

90. Which is India’s largest private sector Bank?

(a)  SBI

(b)  ICICI

(c)  HDFC

(d)  IDBI

Answer: (c)

91. “Boond Boond Khushi Khushi”, who claims the tagline?

(a)  Coca-Cola

(b)  Himalaya Water

(c)  Bisleri

(d)  ICO

Answer: (a)

92. “Never Hide” is a tagline for

(a)  Lux Body warmers

(b)  Ray Ban Sunglasses

(c)  Modi float clear glass

(d)  Volkswagen

Answer: (b)

93. i10 is a new car from

(a)  Volvo

(b)  General Motors

(c)  Hyundai

(d)  Fiat

Answer: (c)

94. Ali Akbar plays which of the following musical instruments ?

(a)  Violin

(b)  Guitar

(c)  Tabla

(d)  Sarod

Answer: (d)

95. Who wrote the famous book “We the People”?

(a)  T. N. Kaul

(b)  J. R. D. Tata

(c)  Khushwant Singh

(d)  Nani Palkhivala

Answer: (d)

96. Bajapur is known for its

(a)  severe drought condition

(b)  Gol, Gumbaz

(c)  heavy raifall

(d)  statue of Gomateswara

Answer: (b)

97. The members of Parliament can express themselves in the House in

(a)  English only

(b)  Hindi only

(c)  English or Hindi

(d)  English, Hindi or mother tongue

Answer: (d)

98. What Galileo invented ?

(a)  Barometer

(b)  Pendulum clock

(c)  Microscope

(d)  Thermometer

Answer: (d)

99. The ratio of width of our National Flag to its length is

(a)  3 : 5

(b)  2 : 3

(c)  3 : 4

(d)  2 : 4

Answer: (b)

100. The first death anniversary day of Rajiv Gandhi was observed as the

(a)  National Integration Day

(b)  Peace and Love Day

(c)  Secularism Day

(d)  Anti-Terrorism Day

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...