IBPS Bank Specialist Officers (Marketing) Scale-I Common Written Examination-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS Bank Specialist Officers (Marketing) Scale-I Common Written Examination-2015

Quantitative Aptitude

Directions-(Q. 1-10) What should come in place of question mark (?) in the following question ?

1. −84 × 29 + 365 = ?

(A)  2436

(B)  2801

(C)  −2801

(D)  −2071

(E)  None of these

Answer: (D)

2. (21.69)2 – √324 = ?

(A)  440.4615

(B)  425.4561

(C)  452.4561

(D)  442.4651

(E)  None of these

Answer: (C)

3. (800 ÷64) × 1296 ÷ 36 = ?

(A)  420

(B)  460

(C)  500

(D)  540

(E)  None of these

Answer: (E)

4. (42 × 229) ÷ (9261)1/3 = ?

(A)  452

(B)  460

(C)  500

(D)  540

(E)  None of these

Answer: (E)

5. (35423 + 7164 + 41720) – (317 × 89) = ?

(A)  28213

(B)  84307

(C)  50694

(D)  54096

(E)  None of these

Answer: (E)

6. (9% of 386) × (6.5% × 144) = ?

(A)  1340.1664

(B)  325.1664

(C)  333.3333

(D)  328.0065

(E)  None of these

Answer: (B)

7. 4500 × ? = 3375

(A)  2/5

(B)  3/4

(C)  1/4

(D)  3/5

(E)  None of these

Answer: (B)

8. 4 + 4.44 + 44.4 + 4.04 + 444 = ?

(A)  500.88

(B)  572.2

(C)  495.22

(D)  472.88

(E)  None of these

Answer: (A)

9. ∛? = (36 × 24) ÷ 9

(A)  884736

(B)  804036

(C)  854734

(D)  814736

(E)  None of these

Answer: (A)

10. (43% of 2750) – (38% of 2990) = ?

(A)  49.3

(B)  44.7

(C)  43.6

(D)  46.3

(E)  None of these

Answer: (D)

Directions- (Q. 11-15) What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following question ? (You are not expected to calculate the exact value).

11. (421% of 738) ÷ 517 = ?

(A)  6

(B)  8

(C)  10

(D)  4

(E)  12

Answer: (A)

12. 5248 ÷ 2 ÷ 3.5 = ?

(A)  747

(B)  752

(C)  744

(D)  756

(E)  750

Answer: ()

13. (1.65% of 8471) – (0.61% of 9326)

(A)  85

(B)  81

(C)  87

(D)  83

(E)  89

Answer: (D)

14. 

(A)  50

(B)  49

(C)  43

(D)  38

(E)  40

Answer: (C)

15. (5995 + 4874 + 3333) ÷ (713 + 509 + 326) = ?

(A)  11

(B)  9

(C)  11.5

(D)  7.5

(E)  12

Answer: (B)

Directions- (Q. 16-19) Study the following table and answer the given question :

16. If family ‘C’ has saved 30% of his annual income in 2008 then how much was his annual income in that year (in thousand)?

(A)  Rs 520

(B)  Rs 730

(C)  Rs 600

(D)  Rs 580

(E)  Rs 850

Answer: (C)

17. How much percentage increased in expenditure (in thousand) of family A between 2008 to 2012 ?

(A)  11

(B)  4

(C)  10

(D)  13

(E)  7

Answer: (E)

18. What was the combined savings of all family in 2011 if the income of all families was Rs 51,20,000 ?

(A)  Rs 23,20,000

(B)  Rs 25,10,000

(C)  Rs 25,50,000

(D)  Rs 27,10,000

(E)  Rs 21,60,000

Answer: (C)

19. What was the respective ratio of annual savings of family E and D in 2011 if the annual income of each family was Rs 5,20,000 ?

(A)  6 : 21

(B)  9 : 19

(C)  7 : 26

(D)  5 : 17

(E)  7 : 30

Answer: (B)

Directions- (Q. 20-24) What will come in place of question mark (?) in the given number ?

20. 6, 9, 15, 27, 51, ?

(A)  84

(B)  99

(C)  123

(D)  75

(E)  97

Answer: (B)

21. 19, 10, 11, 18, ?, 97.5

(A)  42

(B)  38

(C)  32

(D)  30

(E)  36

Answer: (B)

22. 13, 10, 14, 14, 33, ?, 585

(A)  130

(B)  120

(C)  115

(D)  145

(E)  150

Answer: (B)

23. 9, 62, ?, 1854, 7415, 22244

(A)  433

(B)  406

(C)  309

(D)  371

(E)  417

Answer: (D)

24. 7, 8, 18, ?, 232, 1165

(A)  84

(B)  42

(C)  36

(D)  48

(E)  57

Answer: (E)

Directions- (Q. 25-28) Read the following information and answer the given questions.

25. If bakery A and B bear the cost Rs 250 and Rs 350 for the purchasing material for each cake, then what is the respective ratio between the total expenditures for the purchasing of material by bakery A in month January and the total expenditure for the purchasing material by bakery B in month April?

(A)  5 : 9

(B)  2 : 9

(C)  9 : 10

(D)  7 : 9

(E)  3 : 10

Answer: (A)

26. What is the difference in numbers between the combined number of the baked cake by bakery A during March and April and the combined number of the baked cake by bakery B during January and May ?

(A)  180

(B)  170

(C)  200

(D)  360

(E)  220

Answer: (C)

27. By what per cent is the number of baked cake by bakery B in March more than the number of baked cake by bakery A in January ? (rounded off of two digits after decimal)

(A)  78.57

(B)  81.24

(C)  66.71

(D)  92.57

(E)  71.37

Answer: (A)

28. What is the average number cakes baked by bakery B February, March, April and May together ?

(A)  450

(B)  385

(C)  410

(D)  425

(E)  370

Answer: (B)

Directions- (Q. 29-33) Study the following Pie Graph carefully and answer the question given below-

29. What is the budget estimated by the family in clothing and Grocery together?

(A)  Rs 8960

(B)  Rs 8550

(C)  Rs 8780

(D)  Rs 8690

(E)  Rs 8850

Answer: (A)

30. Due to a sudden marriage the family incurs miscellaneous expenditure of Rs 3040 in total how much is the increase in the around under this head from that budgeted ?

(A)  Rs 1738

(B)  Rs 304

(C)  Rs 800

(D)  Rs 224

(E)  None of these

Answer: (C)

31. The family actually paid Rs 4672 on Grocery. What is the difference in amount budgeted and spent on the grocery ?

(A)  Rs 1738

(B)  Rs 1672

(C)  Rs 467

(D)  Rs 1038

(E)  None of these

Answer: (E)

32. What is the difference in the amount estimated by the family on Electricity and cell bill?

(A)  Rs 1920

(B)  Rs 4160

(C)  Rs 6080

(D)  Rs 8000

(E)  Rs 4480

Answer: (B)

33. The family saved Rs 1920 on their electricity bill as it was less than the estimated budget. What is the percentage of the Electricity Bill amount on the total salary?

(A)  10.5

(B)  12

(C)  24.5

(D)  13

(E)  16

Answer: (D)

Directions- (Q. 34-38) Study the following Table carefully and answer the questions given below-

34. What is the average number of failed students from class VII for the given years ?

(A)  29.5

(B)  27

(C)  26.5

(D)  25

(E)  24.5

Answer: (E)

35. What is the ratio between total number of passed students and total number of failed students for the year 2011?

(A)  2 : 1

(B)  56 : 23

(C)  69 : 13

(D)  69: 35

(E)  315 : 105

Answer: (E)

36. Which of the following classes has the maximum number of p assed students, as compared to the total number of students of that class, over the years?

(A)  VI

(B)  VII

(C)  VIII

(D)  IX

(E)  X

Answer: (B)

37. What is the number of passed students, for all the classes together, in the year 2009 ?

(A)  277

(B)  297

(C)  315

(D)  357

(E)  377

Answer: (A)

38. What is the total percentage of passed students of class VI from all the years together ?

(A)  50

(B)  82

(C)  70

(D)  77

(E)  90

Answer: (C)

39. Rohit had a certain amount. He invests 3/5 part of the total amount in scheme A for 8 years and the balance amount invests in scheme B for two y ears Scheme A gives 18% per annum as a simple interest and scheme B gives 10% per annum as compound interest (yearly). If Rohit gets Rs 1422 as total interest, then how much money did he invest in scheme A & B?

(A)  Rs 1026

(B)  Rs 1800

(C)  Rs 1500

(D)  Rs 900

(E)  Rs 1296

Answer: (C)

40. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 3 : 5 : 8 : 9 respectively. If the share of D is Rs 1,872 more than the share of A, then what is the total amount of money of B and C together ?

(A)  Rs 4,156

(B)  Rs 4,165

(C)  Rs 4,056

(D)  Rs 4,065

(E)  None of these

Answer: (C)

41. Arun started a business investing Rs 38,000. After 5 months Bakul joined him with a capital of Rs 55,000. At the end of the year the total profit was Rs 22,000. What is the approximate difference between the share of profits of Arun and Bakul?

(A)  Rs 1,192

(B)  Rs 1,856

(C)  Rs 1,007

(D)  Rs 1,928

(E)  Rs 1,568

Answer: (B)

42. What is the 40% of 50% of 3/4th of 3200?

(A)  480

(B)  560

(C)  420

(D)  600

(E)  None of these

Answer: (A)

43. One-fourth of a number is 17. What will 45% of that number be ?

(A)  51

(B)  45.4

(C)  37.4

(D)  30.6

(E)  None of these

Answer: (D)

44. Ishan spent Rs 35,645 on buying a bike, Rs 24,355 on buying a television and the remaining 20% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount ?

(A)  Rs 60,000

(B)  Rs 72,000

(C)  Rs 75,000

(D)  Rs 80,000

(E)  None of these

Answer: (C)

45. A, B, C and D are four consecutive even numbers respectively and their average is 65. What is the product of A and D ?

(A)  3968

(B)  4216

(C)  4092

(D)  4352

(E)  None of these

Answer: (B)

46. The sum of the five numbers is 555. The average of first two numbers is 75 and the third number is 115. What is the average of last two numbers ?

(A)  145

(B)  290

(C)  265

(D)  150

(E)  None of these

Answer: (A)

47. A car covers the first 35 km of its journey in 45 minutes and covers the remaining 69 km in 75 minutes. What is the average speed of the car ?

(A)  42 kms/hr.

(B)  50 kms/hr.

(C)  52 kms/hr.

(D)  60 kms/hr.

(E)  None of these

Answer: (C)

48. In how many different ways can the letters of the word ‘PRIDE’ be arranged ?

(A)  60

(B)  120

(C)  15

(D)  360

(E)  None of these

Answer: (B)

49. If the numerator of a fraction is increased by 250% and the denominator is increased by 400%. The resultant fraction is 7/19. What is the original fraction ?

(A)  10/9

(B)  5/9

(C)  9/5

(D)  19/7

(E)  None of these

Answer: (A)

50. The ages of Samir and Tanuj are in the ratio of 8 : 15 years respectively. After 9 years the ratio of their ages will be 11 : 18. What is the difference in years between their ages ?

(A)  24 years

(B)  20 years

(C)  33 years

(D)  21 years

(E)  None of these

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...