IBPS CRP VII RRBs Office Assistant Preliminary (Phase I) Online Examination Held on September 23, 2017 Question Paper With Answer Key

IBPS CRP VII RRBs Office Assistant Preliminary (Phase I) Online Examination Held on September 23, 2017

Part I Reasoning

1. Point K is 7 m towards North of Point L. Point L is 13 m towards West of Point M. Point N is to the North of Point M and also to the East Point K. What is the distance between Point K and Point N?

(a)  7 m

(b)  13 m

(c)  19 m

(d)  20 m

(e)  12 m

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 2-6) In these questions, a group of numbers/symbol followed by five combinations of letters have been given. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of number/symbol based on the following coding system and the conditions and mark that combination as your answer.

Conditions

(i) If the sums of all the digits in the group of elements is more than ten, the codes for the second and the fifth elements are to be interchanged.

(ii) If an odd number is immediately preceded by a symbol and immediately followed by an even number, then this odd number is to be coded as the code for the last element,

(iii) If there is no perfect square in the group of elements, the third element is to be coded as ‘©’.

(iv) If a symbol is a immediately preceded as well as immediately followed by an element, having a its letter code falling between A to M to in the English alphabetical order, then that symbol is to be coded as ‘B’.

Note

(a) If more than one condition applies, all are to be applied for coding.

(b) Counting is done from left to right.

2. #%54&β

(a)  UAQHKQ

(b)  UAEKHQ

(c)  UKEAHQ

(d)  UAQKHQ

(e)  UKEHAQ

Answer: (b)

3. %26#3⋆

(a)  AZ©SUF

(b)  AS©USF

(c)  AS©SFU

(d)  AZYUZF

(e)  AZ©USF

Answer: (e)

4. 2%$#7!

(a)  SA©RUM

(b)  DRS©UM

(c)  SRDUAM

(d)  SA©URM

(e)  SR©URM

Answer: (d)

5. [email protected]%5#

(a)  SMKBHU

(b)  SMHBKU

(c)  SEKABU

(d)  SMKUBH

(e)  SMBAHU

Answer: (c)

6. 2β9⋆[email protected]

(a)  SQLFQM

(b)  SYLQFM

(c)  SYLFQM

(d)  SYLFYM

(e)  SYLFMY

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 7-11) Study the following information to answer the given questions.

K, L, M, N, O, P and Q are seated in a straight line facing North, with equal distance between each other, but not necessarily in the same order.

Q is an immediate neighbour of the person sitting at the extreme end of the line. More than three people sit between Q and P.

N sits second to the left of O. O is neither an immediate neighbour of Q nor P.

As many people sit between Q and N as between K and L. K is not an immediate neighbour of N.

7. Based on the given arrangement, P is related to l following a certain logic. Following the same logic, L is related to M. To whom amongst the following is M related to following the same logic?

(a)  P

(b)  Q

(c)  K

(d)  N

(e)  O

Answer: (c)

8. Which of the following represents the correct position of N in the given arrangement?

(a)  Extreme left end of the line

(b)  Third to the left of L

(c)  Second to the right of Q

(d)  Exactly between K and M

(e)  Immediate right of P

Answer: (e)

9. Which of the following is true with respect to the given arrangement?

(a)  Five people sit between Q and P.

(b)  Only one person sits between O and P.

(c)  Only one person sits to the left of Q.

(d)  None of the given options is true.

(e)  There are as many persons between M and Q as between L and O.

Answer: (e)

10. Who amongst the following sits exactly between N and Q?

(a)  Both M and P

(b)  Both K and P

(c)  L, M and O

(d)  Only M

(e)  Both L and K

Answer: (c)

11. How many persons sit to the right of M?

(a)  None

(b)  Four

(c)  One

(d)  Two

(e)  Three

Answer: (d)

12. How many such pairs of letters are there in the word AUTOPSY, each of which has as many letters between them in the word as in the alphabetical series?

(a)  Two

(b)  None

(c)  Three

(d)  More than three

(e)  One

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 13-17) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

Give answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if either conclusion I or II is true

(d) if either conclusion I or II is true

(e) if neither conclusion I nor II is true

13. Statement S ≤ A > T = U ≤ R < N

Conclusions I. N > T       II. S > R

Answer: (a)

14. Statement P ≥ L ≥ O = U ≥ G ≥ H

Conclusions I. P < H        II. H < P

Answer: (d)

15. Statement L ≤ M = R > O < P

Conclusions I. L < P        II. L = P

Answer: (e)

16. Statement A ≤ B < E = G ≥ H > K

Conclusions I. A < G       II. E > K

Answer: (c)

17. Statement D < R ≥ A ≤ I = N ≤ S

Conclusions I. R ≤S        II. D > I

Answer: (e)

18. In a certain code language, ‘schools closed down’ is coded as ‘©#%’, ‘down the line’ is coded as ‘$#⋆’ and ‘schools and colleges’ is coded as ‘&f%’. How is ‘closed’ definitely coded in the given code language?

(a)  %

(b)  ©

(c)  #

(d)  $

(e)  ⋆

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 19-23) Study the given information to answer the given questions.

Seven people viz. A, B, C W, X, Y and Z live on seven different floors of a seven storeyed building, but not necessarily in the same order. The ground floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered seven.

Only four people live between X and B. X lives on one of the floors above B. Only two people live between B and W. A lives immediately above C. More than two people live between Z and Y. Y lives below Z.

19. Who lives immediately below and immediately above Z respectively?

(a)  A, X

(b)  A, W

(c)  C, X

(d)  W, X

(e)  W, C

Answer: (d)

20. On which floor number does A live as per the given arrangement?

(a)  Seven

(b)  Five

(c)  Three

(d)  Six

(e)  Four

Answer: (e)

21. If C interchanges his floor with Z and B interchanges his floor with A, how many people will live between A and Z, as per the new arrangement thus formed?

(a)  Three

(b)  None

(c)  Two

(d)  One

(e)  Four

Answer: (b)

22. As per the given arrangement, X is related to Z following a certain pattern. Similarly, Z is related to W. To which of the following is A related to following the same pattern?

(a)  Y

(b)  B

(c)  X

(d)  Other than those given as options

(e)  C

Answer: (e)

23. Which of the following is true as per the given arrangement?

(a)  No one lives between X and C.

(b)  X lives on an even numbered floor.

(c)  None of the given options is true.

(d)  A lives on floor number three.

(e)  Non one lives below Y.

Answer: (e)

24. Among four people viz. J, K, L and M, each having a different number of books, K has more books than L and M. M has more books than J. Who has the highest number of books?

(a)  L

(b)  M

(c)  K

(d)  Cannot be determined

(e)  J

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 25-29) Study the following arrangement carefully and answer the questions.

7  9  4  1  3  2  8  6  9  5  7  4  8  2  1  3 7  4  2  6  8  3  5  1  6 7  4  9  2  1  5  3 2

(While answering some of the questions please note that 1 is also perfect square)

25. How many 2s are there in the given arrangement each of which immediately followed by a digit which is a multiple of 3?

(a)  Three

(b)  Two

(c)  None

(d)  One

(e)  More than three

Answer: (a)

26. What will be the resultant if the digit that is eighth from the left end is subtracted from t he digit that is sixth from the right end?

(a)  5

(b)  −2

(c)  6

(d)  3

(e)  8

Answer: (d)

27. How many such perfect square are there in the given arrangement which is immediately preceded by an odd number (each digit to be counted as many times as it appears)

(a)  Two

(b)  Six

(c)  Five

(d)  None

(e)  Four

Answer: (b)

28. If all the 5s are deleted, then which of the following will be fourth from the right end?

(a)  2

(b)  4

(c)  6

(d)  9

(e)  5

Answer: (a)

29. What is the sum of the digits that are the third, the sixth and the eleventh positions from the left end?

(a)  19

(b)  13

(c)  16

(d)  24

(e)  21

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 30-35) These questions are based on the five words given  below.

DEW TUB AID SKY POT

(The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words)

30. If the letter ‘R’ is added before all the given words, how many words thus formed will be meaningful English words?

(a)  More than three

(b)  None

(c)  Three

(d)  Two

(e)  One

Answer: (e)

31. If second alphabet in each of the words is changed to the previous alphabet as per the English alphabetical series, how many words having more than one vowels (same or different vowels) will be formed?

(a)  Three

(b)  Two

(c)  One

(d)  Four

(e)  None

Answer: (e)

32. If each letter in each word is arranged in alphabetical order (within the word), how many words will remain unchanged as compared to the original set of words?

(a)  Four

(b)  Three

(c)  Two

(d)  None

(e)  One

Answer: (e)

33. How many letters are there in the English alphabetical series between the first letter of the word which his second from the left and the second letter of t he word, which his second from the right of the given words?

(a)  Eight

(b)  Five

(c)  Six

(d)  Three

(e)  None

Answer: (a)

34. If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be fourth from the left?

(a)  DEW

(b)  TUB

(c)  POT

(d)  SKY

(e)  AID

Answer: (d)

35. Four of the following five are alike in a certain way based on the English alphabetical series and hence form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(a)  LJH

(b)  KJG

(c)  ECA

(d)  DBZ

(e)  CAY

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 36-40) In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Give answer

(a) if only conclusion I follows  (b) if only conclusion II follows

(c) if both conclusions follow     (d) if either conclusion I or II follows

(e) if neither conclusion I nor II follows

36. Statements Some lawyer are judges.

All judges are magistrates.

Some magistrates are bosses.

Conclusions I. Some lawyers are definitely not bosses.

II. All bosses are judges.

Answer: (a)

37. Statements Some lawyers are judges.

All judges are magistrates.

Some magistrate are bosses.

Conclusions I. At least some lawyers are magistrates.

II. Some magistrates are definitely not bosses.

Answer: (c)

38. Statements All sweets are juices.

All juices are drinks.

Conclusions I. All sweets are drinks.

II. All drinks are juices.

Answer: (e)

39. Statements No bed is a chair.

Some chairs are tables.

Conclusions I. At least some beds are tables.

II. No bed is a table.

Answer: (b)

40. Statements All numbers are figures.

Some figures are data.

Conclusions I. Some numbers are data.

II. At least some figures are numbers.

Answer: (a)

Part II Numerical Ability

41. Carol’s total marks in Physics and Chemistry together was 173 (out of 200). If she scored 65 marks (out of 80) in Mathematics, what was her overall percent marks scored in all 3 subjects?

(a)  85%

(b)  90%

(c)  87%

(d)  84%

(e)  82%

Answer: (a)

42. Population of a village in 2001 was 4800. It increased by 40% from 2001 to 2002 and decreased by x% from 2002 to 2003. If the population of the village in 2003 was 5712, what is the value of x?

(a)  15

(b)  18

(c)  20

(d)  25

(e)  28

Answer: (a)

43. Working together, A and B complete a given task in 7½ days. Working alone, A and C take 12 days and 30 days respectively to complete the task, in how many days can B and C working together, complete the task?

(a)  12

(b)  14

(c)  18

(d)  16

(e)  20

Answer: (a)

44. Article A was sold at 20% profit and Article B was sold at 60% profit. The selling price of Article B was 50% more than that of Article A. Cost price of Article B is, what percent more than that of Article A?

(a)  7.5

(b)  12.5

(c)  10.5

(d)  11

(e)  15

Answer: (b)

45. Jar A contained a mixture of apple, orange and guava juice in the respective ratio of 4 : 5 : 7. 16 L of mixture was taken out. As a result, the difference between quantity of orange juice and guava juice in the mixture becomes 4 L. What was the initial quantity of apple juice in the mixture?

(a)  5 L

(b)  6 L

(c)  8 L

(d)  10 L

(e)  12 L

Answer: (c)

46. A, B and C start a small business by investing a total sum of Rs 15600 together. A invested Rs 600 less than B and C invested an amount, which was the sum of A’s and B’s investment, if at the end of the year total profit of Rs 10400 was received, what was year a total profit of Rs 10400 was received, what was A’s share?

(a)  Rs 2400

(b)  Rs 3600

(c)  Rs 2800

(d)  Rs 3000

(e)  Rs 3200

Answer: (a)

47. A total of Rs 800 was invested in 2 Schemes A and B for 2 years each. Schemes A and B offer compound interest at 10% p.a. and 20 p.a. respectively, both compounded annually. If the total interest earned from both schemes together was Rs 260, what was the sum invested in Scheme B?

(a)  Rs 200

(b)  Rs 400

(c)  Rs 600

(d)  Rs 100

(e)  Rs 50

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 48-52) What will come in place of questions marks in the given number series?

48. 240   96  48  32  32  ?

(a)  48

(b)  56

(c)  72

(d)  64

(e)  96

Answer: (d)

49. 4   7  16  43  124  ?

(a)  359

(b)  367

(c)  363

(d)  355

(e)  372

Answer: (b)

50. 104   103  99  90  74  ?

(a)  49

(b)  57

(c)  59

(d)  63

(e)  61

Answer: (a)

51. 17   25  37  52  69  ?

(a)  97

(b)  79

(c)  87

(d)  93

(e)  95

Answer: (c)

52. 242   116  54  24  10 ?

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  6

(e)  5

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 53-67) What will come in place of questions marks in the following questions?

53. ?% of 360 ÷ 20% of 70 = 9

(a)  30

(b)  40

(c)  45

(d)  55

(e)  35

Answer: (e)

54. 1.52 × 50 ÷ ? = 1.12

(a)  7.5

(b)  9.5

(c)  11.5

(d)  8.5

(e)  6.5

Answer: (b)

55. 

(a)  12.5

(b)  9.5

(c)  3.5

(d)  5.5

(e)  6.5

Answer: (e)

56. 11 × 49 ÷ ? = 283 – 206

(a)  21

(b)  7

(c)  2

(d)  14

(e)  5

Answer: (b)

57. 

(a)  3

(b)  5

(c)  4

(d)  9

(e)  7

Answer: (e)

58. 

(a)  5.55

(b)  55.5

(c)  50.5

(d)  5.05

(e)  50.05

Answer: (a)

59. ?% of 450 + 46% of 285 = 257.1

(a)  34

(b)  36

(c)  21

(d)  28

(e)  32

Answer: (d)

60. 

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

(e) 

Answer: (a)

61. 

(a)  450

(b)  410

(c)  458

(d)  350

(e)  358

Answer: (c)

62. 

(a)  24

(b)  35

(c)  29

(d)  31

(e)  32

Answer: (b)

63. 

(a)  17

(b)  12

(c)  8

(d)  9

(e)  7

Answer: (b)

64. (4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?

(a)  280.4

(b)  290.4

(c)  295.4

(d)  285.4

(e)  292.4

Answer: (b)

65. [(144)2 ÷ 48 × ?] ÷ 22 = 216

(a)  23

(b)  16

(c)  11

(d)  32

(e)  24

Answer: (c)

66. 

(a)  252

(b)  312

(c)  238

(d)  280

(e)  240

Answer: (a)

67. (?)2 + (65)2 = (160)2 – (90)2 – 7191

(a)  75

(b)  77

(c)  49

(d)  81

(e)  78

Answer: (e)

68. The number of years by which Arushi is elder to Parul is 3 years less than that by which Arushi is younger than Uma. If 5 years ago, the sum of their ages was 93 years, what is Arushi present age?

(a)  21 yr

(b)  25 yr

(c)  36 yr

(d)  38 yr

(e)  30 yr

Answer: (c)

69. The diagonal of a rectangle measures  If its breadth is 20% less than its length, what is its perimeter?

(a)  27 cm

(b)  62 cm

(c)  18 cm

(d)  44 cm

(e)  54 cm

Answer: (c)

70. From his monthly income, Jatin spend 8% on paying electricity bill, 4% on cooking gas bill, 10% on paying mobile bill and Rs 400 on paying cable bill. He saved the remaining amount. If the amount saved was Rs 38600, what is Jatin’s monthly income?

(a)  Rs 60000

(b)  Rs 50000

(c)  Rs 45000

(d)  Rs 40000

(e)  Rs 55000

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 71-75) Study the table and answer the given questions.

71. Number of balls sold by Store R on Tuesday was, what percent more than those sold by Store U on Tuesday?

(a)  12.5%

(b)  25%

(c) 

(d)  26%

(e)  15%

Answer: (b)

72. What was the difference between the total number of balls sold by Store T on Tuesday and Wednesday together and the number of balls sold by Store U on Saturday?

(a)  6

(b)  12

(c)  10

(d)  8

(e)  13

Answer: (c)

73. Number of balls sold by Store V on Friday was 50% of the total number of balls sold by Store S and T together on Friday. How many balls were sold by Store V on Friday?

(a)  26

(b)  20

(c)  24

(d)  23

(e)  21

Answer: (e)

74. What was the average number of balls sold by store Q on Wednesday, Thursday and Friday?

(a)  17

(b)  21

(c)  19

(d)  14

(e)  16

Answer: (a)

75. What was the respective ratio between the total number of balls sold b y stores R and S together on Thursday and those sold by the same stores together on Saturday?

(a)  7 : 5

(b)  11 : 8

(c)  9 : 7

(d)  6 : 5

(e)  10 : 7

Answer: (e)

76. What time will be taken by a boat to cover a distance of 128 km along the stream, if speed of a boat in still water is 24 km/h and speed of stream is 8 km/h?

(a)  4 h

(b)  6 h

(c)  8 h

(d)  7 h

(e)  5 h

Answer: (a)

77. The square root of a number is divided by 6 and then 13 is added to it, the result obtained is 19. If 4 is added to the same number and then it is decreased by 10%, what would be the result obtained?

(a)  1120

(b)  1150

(c)  1170

(d)  1200

(e)  1240

Answer: (c)

78. The length of a rectangle is 20% more than its breadth. If the perimeter of the rectangle is 66 m, what is the perimeter of a square (in m) whose side is 5% more than the length of the rectangle?

(a)  72.4

(b)  75.6

(c)  72.2

(d)  74.8

(e)  70.6

Answer: (b)

79. Train A, 305 m long can cross an electrical pole in 18 seconds. The respective ratio of speed of trains A and B is 5 : 8. If the length of Train B is 188 m, how much time (in seconds) would it take to cross a 300 m long platform?

(a)  15

(b)  16

(c)  17

(d)  18

(e)  20

Answer: (d)

80. If the difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum for 2 years at 8% per annum is Rs 32, then the sum is

(a)  Rs 5000

(b)  Rs 5250

(c)  Rs 5500

(d)  Rs 6000

(e)  Rs 6500

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...