IBPS CWE-V Clerical Cadre Pre. Online Examination Held on December 5, 2015 Question Paper With Answer Key

IBPS CWE-V Clerical Cadre Pre. Online Examination Held on December 5, 2015

Part I English Language

 

Directions (Q. Nos. 1-5) Rearrange the following five sentences A, B, C, D and E in a proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the given questions.

(A) The big orange truck was playing music and had bells that chimed repeatedly.

(B) When Lisa approached the truck, the man inside it said, “Here you go, young lady, enjoy our ice-cream sandwich.”

(C) Lisa was amazed and said “What a brilliant idea this is; don’t wait for your customers to come to you-go out and find them!”

(D) Several people attracted by the bells were walking up to it and speaking to a man who stood inside it.

(E) One day, Lisa walked to the front of her house and was surprised to see a big orange truck on the street.

1. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

(e)  E

Answer: (a)

2. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  E

(d)  D

(e)  C

Answer: (c)

3. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  E

(e)  D

Answer: (b)

4. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

(e)  E

Answer: (d)

5. Which of the following should be the LAST(FIFTH) sentence after the rearrangement?

(a)  A

(b)  E

(c)  C

(d)  D

(e)  B

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 6-15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A long time ago, there lived a gardener. He was hardworking and honest. He had planted different types of flowers and vegetables in his garden. He had a younger brother, who was foolish and lazy. He would never help the gardener in his work. Instead, he would way, “There is no need to work so hard. Brother! Nature will take care of itself.”

Once it so happened that the gardener had to go to a nearby town for a week. ‘Please water the plants and trees in my absence!’ said the gardener to his younger brother. ‘Some plants need to be watered daily while some others only on alternate days.’ the gardener explained. But  his words fell on deaf ears. The gardener left for the town. Now the lazy brother thought, ‘Why should I brother about these plants and trees? My brother is away and he wouldn’t know whether I am watering his garden or not.’ Then, he went to sleep as usual.

Two days had passed. Now the small plants had started dying up. ‘The lazy fellow glanced at them and laughed. ‘Hahaha! Poor dumb plants! They cannot even complain to my brother that I am not watering them!’ After a week, when the gardener returned, he was shocked to see the miserable condition of his garden. Most of the plants had died, the climbers had dried and the trees locked diseased. ‘So it seems you didn’t water the plants’, he yelled at his lazy brother. ‘I did’. But the plants were of bad quality, so they died!’ said the lazy brother.

The gardener knew that it was of no use talking to his brother. So he cleaned his garden and nursed the diseased trees. He then went to the market and brought some seeds. When his brother saw him preparing to sow the seeds, he came near him. ‘And that’s it. Brother! Don’t I tell you that nature takes care of itself? See those seeds! You will sow them and once again your garden will be ready as green as ever.’ ‘You are right,’ said the gardener. ‘But have you ever thought about where these seeds come from?’ ‘From the market, of course!’ replied his brother.’ ‘And how did they reach the market?’ the gardener asked again. This time his brother had no reply, ‘E;; uuup uhm!’ he kept searching for words. ‘I’ E tell you!’ said the gardener, ‘The seeds also come from the  plants and trees. If we don’t take  proper care of the plants, the seeds too will die. And a day will come when there will be no new seeds to sow. How will you grow plants then? And how will you get vegetables and fruits? Just think! Won’t you die of hunger?’

‘Oh, I never thought that way!’ the gardener’s brother shrieked. ‘It’s true that nature takes care of itself. And it cares for us too. That’s why it has given us seeds. A small contains the biggest secret of nature. All that we need to do is to unfold that secret. It has no much power in it. It can make a beautiful tree, with flowers and fruits and more seeds.’ explained the gardener. Now his brother realized his mistake. From that day on, he was not lazy anymore. He started helping his brother in nurturing the plants and trees. He was now well aware of the secret of nature.

6. Which of the following statements is true in the context of the story?

(a)  The gardener’s brother was two years elder to him.

(b)  Before leaving for the town, the gardener knew his brother would fail to complete the task assigned to him.

(c)  The gardener’s brother was jealous of him since childhood.

(d)  The gardener did not explain how to take care of his plants because of which his plants died.

(e)  None of the given statements is true.

Answer: (e)

7. Choose the word which is most nearly the opposite in meaning to the word ‘Aware’ was used in the passage?

(a)  Absent

(b)  Short

(c)  Ignorant

(d)  Knowing

(e)  Agree

Answer: (c)

8. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase ‘fell on deaf ears’ as used in the story?

(a)  were heard and accepted

(b)  were ignored

(c)  fell head first

(d)  were deafeningly loud

(e)  were too soft

Answer: (b)

9. As mentioned in the story, the gardener had to go to a town nearby because

(a)  he wanted to get a different variety of seeds

(b)  he wished to visit one of his old friends

(c)  his parents were unwell and he went to visit them

(d)  he wanted to build a house for  his brother

(e)  Not clearly mentioned in the story

Answer: (e)

10. Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word ‘Nurturing’ as used in the passage?

(a)  Starving

(b)  Believing

(c)  Supplying

(d)  Dieting

(e)  Watering

Answer: (a)

11. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word ‘Miserable’ as used in the passage?

(a)  Bankrupt

(b)  Cherished

(c)  Poor

(d)  Denial

(e)  Scanty

Answer: (c)

12. As mentioned in the story, the gardener’s brother discouraged his brother from taking care of his garden because

(A) he did not want his brother to struggle so much

(B) he was planning to hire a servant for his brother

(C) for him, it was a futile effort

(a)  Only A

(b)  A and B

(c)  Only B

(d)  Only C

(e)  B and C

Answer: (c)

13. Which of the following characteristics of the gardener’s brother comes across distinctly at the end of story?

(a)  He started respective his parents.

(b)  He became violent.

(c)  His hatred towards his brother amplified.

(d)  He became depressed.

(e)  He became sensitive towards nature.

Answer: (e)

14. Which of the following is mot nearly the same in meaning to the word ‘Brother’ as used in the passage?

(a)  Worry

(b)  Content

(c)  Apprehend

(d)  Doubt

(e)  Kin

Answer: (a)

15. Which of the following can be an appropriate title for the story?

(a)  Too Late to Repair the Damage

(b)  The Jealous Brother

(c)  The Idle Gardener

(d)  The Secret of Nature

(e)  The Fate of Disappearing Plants

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 16-20) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part. The letter of that part is your answer. If there is no error then answer is (e). (Ignore the errors of punctuation, if any)

16. There was/ once a gardener/ who took care/ of the king’s garden.

(a)  There was

(b)  once a gardener

(c)  who took care

(d)  of the king’s garden.

(e)  No error

Answer: (b)

17. By and by, the fox/ comes to a stream/ that ran through the forest/ and quenched his thirst.

(a)  By and by, the fox

(b)  comes to a stream

(c)  that ran through the forest

(d)  and quenched his thirst

(e)  No error

Answer: (b)

18. The giant entered/ the forest at night/ when all the/ animals were asleep.

(a)  The giant entered

(b)  the forest at night

(c)  when all the

(d)  animals were asleep

(e)  No error

Answer: (b)

19. The ant realize that/ a pigeon sitting on the tree/ had dropped a leaf/ into the water to save him.

(a)  The ant realize that

(b)  a pigeon sitting on the tree

(c)  / had dropped a leaf

(d)  into the water to save him

(e)  No error

Answer: (a)

20. While trying to pick up/ the few fallen ones, the monkey dropped almost/ all the fruits encased his hands.

(a)  While trying to pick up

(b)  the few fallen ones

(c)  the monkey dropped almost

(d)  all the fruits encased his hands

(e)  No error

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 21-25) In each of the following questions, a sentence with four words in bold type is given. One of these four words given in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence.  Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate. If all the words given in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark ‘All correct’ as your answer.

21. Leaders and managers must communicate well with employees, customers, investors and society as a whole.

(a)  managers

(b)  communicate

(c)  employees

(d)  whole

(e)  All correct

Answer: (a)

22. The government will push through economic reforms once the knew financial year begins.

(a)  push

(b)  knew

(c)  financial year

(d)  begins

(e)  All correct

Answer: (b)

23. Committees have been asked to dispoze of all grievance petitions within the next fortnight.

(a)  dispoze

(b)  petitions

(c)  within

(d)  fortnight

(e)  All correct

Answer: (a)

24. Generally gift cards do not allow a cash refund and have a validitie period.

(a)  Generally

(b)  allow

(c)  validite

(d)  period

(e)  All correct

Answer: (c)

25. Printing money to boost the economy is a threat to financial stablety.

(a)  Printing

(b)  threat

(c)  financial

(d)  stablety

(e)  All correct

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 26-30) In the given passage, there are blanks each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there lived a spider named Anansi who gifted a pot of wisdom to share among all the creatures of the world. But Anansi was unwilling to share it with anybody and decided to (26) the pot at the top of a tall tree. With the pot at his waist in front, it was (27) for Anansi to climb. Seeing his father’s awkward ascent, Anansi’s son was (28) and advised him ‘Father, why don’t you carry the pot on your back (29)?’ Anansi did so and found it easy to scale the tree. He (30) that though he had a pot of wisdom he lacked common sense. Angry at himself he threw the pot down where it broke into pieces and wisdom scattered among all the creatures.

26

(a)  disappear

(b)  vanish

(c)  hide

(d)  observe

(e)  unearth

Answer: (c)

27.

(a)  tired

(b)  difficult

(c)  challenge

(d)  risk

(e)  safely

Answer: (b)

28.

(a)  laughing

(b)  worrying

(c)  anxiously

(d)  busy

(e)  amused

Answer: (e)

29.

(a)  tied

(b)  alternative

(c)  subsequent

(d)  instead

(e)  perhaps

Answer: (d)

30.

(a)  realized

(b)  achieved

(c)  recognize

(d)  aware

(e)  understand

Answer: (a)

Part II Quantitative Aptitude

31. Six years from now, the average of Monu’s age that time and Ninu’s age that time will be 29 years. Five years ago, if the respective ratio between Monu’s age and Ninu’s age that time was 11 : 7, what is Ninu’s present age?

(a)  17 years

(b)  33 years

(c)  27 years

(d)  19 years

(e)  22 years

Answer: (d)

32. Rahim spends 60% of his monthly salary on rent, EMI and miscellaneous expenses in the respective ratio of 2 : 3 : 3. If he spends a total of Rs 16050 on the rent and EMI together, how much is his monthly salary?

(a)  Rs 50300

(b)  Rs 49600

(c)  Rs 46750

(d)  Rs 48200

(e)  Rs 42800

Answer: (e)

33. There are seven positive observations. Average of the first four observations is 11 and of the last four observations is 8. If the average of these seven observations is 9, what is the fourth observation?

(a)  13

(b)  18

(c)  17

(d)  12

(e)  23

Answer: (a)

34. Prem invested certain sum in Scheme A, which offers simple interest at 8% per annum for 4 years. He also invested Rs 2000 in Scheme B, which offers compound interest (compounded annually) at 20% per annum for 2 years. If the interest earned from Scheme A is 17/11th of the interest from scheme B, what is the sum invested in Scheme A?

(a)  Rs 4000

(b)  Rs 3000

(c)  Rs 4500

(d)  Rs 4250

(e)  Rs 5000

Answer: (d)

35. Two train started running from the same point at the same time in opposite directions (one towards North and other towards South). The speed of the two trains is 22 m/s and 8 m/s respectively. How much time will they take to be 378 km apart?

(a)  3 h 30 min

(b)  3 h 20 min

(c)  4 h 30 min

(d)  2 h 15 min

(e)  3 h 45 min

Answer: (a)

36. Two-seventh of a number is two less than half of another number. If the sum of the two numbers is 15, what is their product?

(a)  72

(b)  64

(c)  54

(d)  63

(e)  56

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 37-46) What will come in place of questions marks in the given questions?

37. 

(a)  4

(b)  2

(c)  5

(d)  6

(e)  3

Answer: (e)

38. 

(a)  290

(b)  210

(c)  270

(d)  230

(e)  250

Answer: (d)

39. (0.6 × 450) ÷ 5 = 2 × 3?

(a)  3

(b)  −3

(c)  −2

(d)  −1

(e)  2

Answer: (a)

40. 

(a)  10

(b)  9

(c)  8

(d)  7

(e)  6

Answer: (a)

41. 

(a)  10

(b)  9

(c)  8

(d)  7

(e)  6

Answer: (a)

42. 

(a)  4

(b)  6

(c)  3

(d)  5

(e)  9

Answer: (e)

43. 45% of 360 + 288 = ? % of 750

(a)  52

(b)  60

(c)  70

(d)  75

(e)  65

Answer: (a)

44. 

(a)  56

(b)  66

(c)  64

(d)  91

(e)  74

Answer: (e)

45. 35% of 580 + 70% of ? = 441

(a)  380

(b)  340

(c)  360

(d)  320

(e)  280

Answer: (b)

46. 66 × 40 ÷8 + ? = 1480

(a)  670

(b)  930

(c)  650

(d)  760

(e)  830

Answer: (b)

47. The selling price of 16 chairs is equal to the selling price of 6 tables. If the total selling price of 5 chairs and 3 tables together is Rs 730, then what is the total selling price of 2 chairs and 1 table together?

(a)  Rs 262

(b)  Rs 460

(c)  Rs 362

(d)  Rs 450

(e)  Rs 300

Answer: (a)

48. The sum of two positive numbers is 630. If 75% of the first number is equal to 60% of the second number,, what is the larger number among the two?

(a)  230

(b)  350

(c)  280

(d)  375

(e)  270

Answer: (b)

49. A boat an travel 10.2 km upstream in 51 minutes. If the speed of the water current is 1/5th of the speed of the boat in still water, then how much distance the boat can travel downstream in 48 minutes?

(a)  14.8 km

(b)  15.6 km

(c)  15.2 km

(d)  17.4 km

(e)  14.4 km

Answer: (e)

50. A started a business by investing Rs 4200, and after 2 months B joined by investing Rs 3000. At the end of 4 months from the start of the business, C joined with an investment of Rs 6000. At the end of 10 months from the start of the business, A added an additional amount of Rs 1800. If A’s share in the annual profit was Rs 1620, what was the total annual profit?

(a)  Rs 3960

(b)  Rs 3080

(c)  Rs 4070

(d)  Rs 3320

(e)  Rs 4180

Answer: (a)

51. A and B can independently finish a piece of work in 36 and 45 days respectively. They started working together and after few days A left. After that B could finish the remaining work in 36 days. After how many days of working together A left?

(a)  4

(b)  6

(c)  12

(d)  5

(e)  8

Answer: (a)

52. The perimeter of an equilateral triangle is 21 m more than perimeter of a square. If the respective ratio between the side of the triangle and the side of the square is 9 : 5, what is the area of the square?

(a)  25 m2

(b)  225 m2

(c)  625 m2

(d)  144 m2

(e)  81 m2

Answer: (b)

53. A circular copper wire of radius 35 cm is bent to form a rectangle. If the length of the rectangle is more than the breadth of the rectangle by 26 cm, then what is the length of the rectangle?

(a)  72 cm

(b)  64 cm

(c)  76 cm

(d)  62 cm

(e)  68 cm

Answer: (e)

54. In what respective ratio, rice of variety A worth Rs 36 must be mixed with rice of variety B worth Rs 48, so that the new mixture (of both the varieties A and B) is worth Rs 45?

(a)  1 : 3

(b)  3 : 4

(c)  4 : 5

(d)  1 : 2

(e)  3 : 2

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 55-59) What will come in place of question marks in the given number series?

55. 41    42      45      54      81      ?

(a)  194

(b)  162

(c)  134

(d)  146

(e)  112

Answer: (b)

56. 350    334    366    318    ?        302

(a)  382

(b)  395

(c)  376

(d)  354

(e)  422

Answer: (a)

57. 164   84      44      24      14      ?

(a)  7

(b)  4

(c)  5

(d)  9

(e)  6

Answer: (d)

58. 12    ?        6        9        18      45

(a)  5

(b)  6

(c)  2

(d)  4

(e)  3

Answer: (b)

59. 5    4        7        20      79      ?

(a)  288

(b)  394

(c)  265

(d)  256

(e)  192

Answer: (b)

60. The profit earned by selling an article for Rs 590 is double was incurred when the same article is sold for Rs 245. What would be the selling price of the article, if it is sold at 20% profit?

(a)  Rs 432

(b)  Rs 436

(c)  Rs 424

(d)  Rs 415

(e)  Rs 445

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 61-65) Study the table and answer the given questions

61. What is the difference between total number of members in health clubs A and B together in 2007 and that in the health clubs D and E together in 2011?

(a)  131

(b)  123

(c)  121

(d)  127

(e)  133

Answer: (c)

62. If 44% of the total number of members in health clubs A, B and C together in 2008 are males, what is the total number of male members in health clubs A, B and C together in 2008?

(a)  155

(b)  170

(c)  160

(d)  165

(e)  175

Answer: (d)

63. Number of members in health club A increased by what percent from 2009 to 2011?

(a)  55%

(b)  80%

(c)  65%

(d)  50%

(e)  75%

Answer: (e)

64. What is the average number of members in health clubs B, C and E in 2010?

(a)  132

(b)  126

(c)  122

(d)  124

(e)  128

Answer: (a)

65. What is the respective ratio between total number of members in health club C in 2007 and 2009 together and that in health club E in the same years together?

(a)  17 : 23

(b)  19 : 23

(c)  19 : 21

(d)  21 : 23

(e)  17 : 21

Answer: (a)

Part III Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 66-70) In the following questions, a group of number/symbol followed by five combinations of inter codes is given. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of number/symbol based on the given coding system and the conditions and mark that combination as your answer.

Conditions

(i) If the first and the last elements are symbols then their codes are to the interchanged.

(ii) If a symbol is immediately followed as well as immediately preceded by a number then that symbol is to be coded as ‘1’.

(iii) If the last element is an odd number then the second element is to be coded as the code of the odd number.

(iv) If the third element is an even number then the code of that even number is to be interchanged with the code of first element.

(Note All the elements have to be counted from left to right to fulfill the conditions)

66. #@3+42

(a)  ZDKTHE

(b)  ZDXUHE

(c)  ZKE1DH

(d)  EDK1HZ

(e)  EDUXHZ

Answer: (b)

67. 8^@537

(a)  LMDAXM

(b)  LTMAKM

(c)  DTLAKM

(d)  LMKDAM

(e)  MTDAXL

Answer: (a)

68. @32&#8

(a)  EXDPZL

(b)  EZDPXL

(c)  XEDZ1L

(d)  XLEZPL

(e)  ZLEXPL

Answer: (a)

69. @98&^δ

(a)  LYDPTK

(b)  DY1PTK

(c)  KYLPTD

(d)  DYL1TK

(e)  LPDYTK

Answer: (a)

70. $452#%

(a)  GH1EZB

(b)  GHA1EZ

(c)  BHZEAG

(d)  BHAEZG

(e)  AHGEZB

Answer: (d)

71. In a certain code language, ‘avoid going out’ is coded as ‘319’. Similarly ‘going for party’ is coded as ‘612’ and ‘out of party’ is coded as ‘362’. What will be the code for p arty in the given code language?

(a)  3

(b)  1

(c)  9

(d)  Either 3 or 1

(e)  Either 2 or 6

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 72-76) Study the following information carefully and answer the given questions.

S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. S sits third to the right of T. Only three people sit between U and I. U is neither an immediate neighbour of S nor T. Only three people sit between T and W. Z sits to the immediate right of W. V sits third to the left of W.

72. How many people are seated between S and Z, when counted from the right of S?

(a)  None

(b)  Two

(c)  Four

(d)  Three

(e)  One

Answer: (e)

73. Who amongst the following represent the immediate neighbour of S?

(a)  X, Y

(b)  X, Z

(c)  W, Y

(d)  W, X

(e)  V, Y

Answer: (c)

74. Who among the following sits second to the left of Y?

(a)  T

(b)  X

(c)  W

(d)  Z

(e)  S

Answer: (a)

75. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(a)  UYV

(b)  TVY

(c)  SWU

(d)  XSZ

(e)  VXW

Answer: (b)

76. Which amongst the following is true regarding V, as per the given arrangement?

(a)  None of the given statements is true.

(b)  Only three people sit between V and S.

(c)  U sits second to the right of V.

(d)  V sits second to the right of Y.

(e)  Only two people sit between V and Z.

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 77-78) Study the given information carefully to answer the given questions.

Five cars P, Q, R, S and T each have a different mileage. P has more mileage than only one car. Both Q and T have more mileage than P but less than S. Q has more mileage than R but less than T. The car which has the highest mileage runs for 22 km/L. The car which has the third lowest mileage runs for 19 km/L.

77. Which amongst the following cars has the highest mileage?

(a)  S

(b)  Q

(c)  Cannot  be determined

(d)  T

(e)  R

Answer: (a)

78. If the difference between the mileage of R and Q is of 4 km/L, then what is the mileage of R?

(a)  23 km/L

(b)  21 km/L

(c)  18 km/L

(d)  15 km/L

(e)  12 km/L

Answer: (d)

79. Which of the given statements will be definitely true if the expression ‘V < E > B = H ≥ N ≥ P’ is definitely true?

(a)  P < B

(b)  H < V

(c)  N ≥ V

(d)  E ≥ N

(e)  E ≥ P

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 80-84) In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.

Given answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if either conclusion I or II is true

(d) if neither conclusion I nor II is true

(e) if both conclusions are true

80. Statement Q ≤ U < I ≤  C = K

Conclusions I. U > K       II. Q < C

Answer: (b)

81. Statement T = A < X ≤ S; E < X

Conclusions I. T < S        II. T > E

Answer: (a)

82. Statement H ≥ Y ≥ P = E > R

Conclusions I. E ≤ H        II. Y > R

Answer: (e)

83. Statement J = U ≤ N  ≤ E

Conclusions I. J < E                  II. E = J

Answer: (c)

84. Statement D < O ≥ N > K ≤ Y

Conclusions I. D > K       II. Y < O

Answer: (d)

85. If ‘2’ is added to the first digit of every odd number and ‘3’ is subtracted from the third digit of every even number, then in how many numbers will a digit appear twice?

(a)  Three

(b)  One

(c)  Two

(d)  None

(e)  Four

Answer: (c)

86. If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be sum of all the three digits of the number which is third from the right?

(a)  13

(b)  16

(c)  15

(d)  14

(e)  19

Answer: (c)

87. What will be the resultant if the third digit of the lowest number and second digit of the highest number are multiplied?

(a)  42

(b)  24

(c)  10

(d)  35

(e)  20

Answer: (d)

88. The position of the first and third digits of each of the numbers are interchanged. What will be resultant if the first digit of lowest number thus formed is divided by the second digit of the  highest number thus formed?

(a)  1

(b)  2

(c)  1.5

(d)  2.5

(e)  3

Answer: (b)

89. If in each number all the digits are arranged in descending order from left to right within the number, then how many numbers thus formed will be odd numbers?

(a)  None

(b)  Three

(c)  Four

(d)  One

(e)  Two

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 90-91) Study the following information carefully and answer the given question.

P is the father of D. D is the only son of T. T is the daughter of J. T is the mother of G. G is the sister of V.

90. If J is married to B, then how is B related to G?

(a)  Daughter-in-law

(b)  Son-in-law

(c)  Father

(d)  Mother

(e)  Cannot be determined

Answer: (e)

91. How is V related to P?

(a)  Daughter

(b)  Father

(c)  Mother

(d)  Cannot be determined

(e)  Son

Answer: (a)

92. How many such pairs of letters are there in the word TIMELY each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?

(a)  Two

(b)  None

(c)  Three

(d)  One

(e)  More than three

Answer: (a)

93. If all the numbers in 86312749 are arranged in ascending order from left to right, the positions of how many numbers will remain unchanged?

(a)  Three

(b)  One

(c)  Two

(d)  More than three

(e)  None

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 94-98) Study the following information to answer the given questions.

G, H, I, J, S T and U are seated in a straight line facing North, with equal distance between each other but not necessarily in the same order.

I sits second to the right of T. U sits third to the right of I. H sits third to the left of S. S does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between S and G.

94. Who amongst the following sits exactly in the middle of the line?

(a)  G

(b)  J

(c)  U

(d)  I

(e)  S

Answer: (b)

95. How many persons are seated between I and S?

(a)  One

(b)  Two

(c)  Four

(d)  None

(e)  Three

Answer: (a)

96. Which of the following represents persons seated at the two extreme ends of the line?

(a)  G, U

(b)  T, G

(c)  G, J

(d)  I, J

(e)  H, I

Answer: (b)

97. What is the position of U with respect to G?

(a)  Second to right

(b)  Immediate left

(c)  Fourth to the left

(d)  Fifth to the right

(e)  Third to the left

Answer: (b)

98. Who amongst the following sits to the immediate left of H?

(a)  J

(b)  G

(c)  I

(d)  U

(e)  T

Answer: (e)

99. In a certain code language, BLUNT is coded as ‘AKSOU’ and COINS is coded as ‘BNGOT’. In the same code language, how will TRUST be coded as?

(a)  SSTUV

(b)  SQTRS

(c)  RQSRS

(d)  SQSTU

(e)  RSSQN

Answer: (d)

100. All the letters of the word HALFTIME arranged in alphabetical order from left to right. Then all the vowels are replaced with the next alphabet (as per the English alphabetical order), then which of the following will be second letter from the left end?

(a)  H

(b)  F

(c)  M

(d)  L

(e)  E

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...