IBPS CWE-VI Clerical Cadre Preliminary Online Examination Held on December 4, 2016 Question Paper with Answer Key

IBPS CWE-VI Clerical Cadre Preliminary Online Examination

Held on December 4, 2016

Part I English Language

Directions (Q. Nos. 1-10) Read these sentences to find out whether there is any grammatical error in them. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

1. This company has been/served a legal notice for/using banned substances in/ the manufacture of its products.

(a)   This company has been

(b)   Served a legal notice for

(c)   using banned substances in

(d)   the manufacture of its products

(e)   No error

Ans: (d)

2. All coastal villages have/been evacuated to proven/ any loss of life due/ to the incoming cyclone.

(a)   All coastal villages have

(b)   been evacuated to prevent

(c)   any loss of life due

(d)   to the incoming cyclone

(e)   No error

Ans: (d)

3. The reporter was arrested and/ his camera seized by the police,/ after he entered the prohibited/ zone and started taken photos.

(a)   The reporter was arrested and

(b)   his camera seized by the police

(c)   after he entered the prohibited

(d)   zone and started taken photos

(e)   No error

Ans: (d)

4. After been caught drinking/ in their hostel room, the/ students were suspended from/ the college for a week.

(a)   After been caught drinking

(b)   in their hostel room, the

(c)   students were suspended from

(d)   the college for a week

(e)   No error

Ans: (a)

5. Once the party ended, we/ realized that it was/ midnight and that there was/ no way we could return home.

(a)   Once the party ended, we

(b)   realized that it was

(c)   midnight and that there was

(d)   no way we could return home

(e)   No error

Ans: (a)

6. There has been a/ shortage in the supply of/ water in the city/ due for lack of rainfall.

(a)   There has been a

(b)   shortage in the supply of

(c)   water in the city

(d)   due for a lack of rainfall

(e)   No error

Ans: (d)

7. This move has resulted/ in bringing commodity/ prices down and uplift/ the country’s economy.

(a)   This move has resulted

(b)   in bringing commodity

(c)   prices down and uplift

(d)   the country’s economy

(e)   No error

Ans: (b)

8. Raj could not take the/call as he have put his cell/ phone on ‘silent’ mode and thus/ could not hear it ringing.

(a)   Raj could not take the

(b)   calls as he have put his cell

(c)   phone an ‘silent’ mode and thus

(d)   could not hear it ringing

(e)   No error

Ans: (b)

9. He has a passion/ for climbing mountains and/ is contemplates to scale/ Everest next year.

(a)   He has a passion

(b)   for climbing mountains and        

(c)   is contemplates to scale

(d)   Everest next year

(e)   No error

Ans: (c)

10. In their statement, the/ official have blamed/ their supervisors for/having mismanaged the situation.

(a)   In their statement, the official have blamed

(b)   official have blamed

(c)   their supervisors for

(d)   having mismanaged the situation

(e)   No error

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 11-20) Read the following story carefully and answer the questions given below. Certain word/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

  Duanji was a magistrate who lived a hundred years ago. He was famed or the fairness of his judgements. One day, while the magistrate was walking through the market, he saw a crowd outside a poultry shop. On inquiring what the matter was, he learnt that a peasant had accidentally dropped a heavy sack on a chicken, crushing it to death.

The chicken was small, worthy only about five coins, but the owner of the shop had caught the peasant by his throat and was demanding a hundred. His argument was that the chicken would have grown into a plump bird in another two y ears and then it would have fetched him the amount he was asking for.

Somebody recognized the magistrate and everybody made way for him. “Judge our case, MY lord”, said the owner of the chicken, letting go of the peasant and bowing obsequiously to the magistrate. “This man, through his carelessness has caused the death of a chicken that would have fetched me a hundred coins in another two years!”

Pest had made the peasant’s speech incoherent. Nobody could understand what he was saying. “The price put on the chicken is hundred coins”, said the magistrate, to the peasant. “I advise you to pay.” There was a gasp from the crowd.

Everybody had expected the magistrate to rule in the peasant’s favour as he was penniless. The owner of the chicken was overjoyed. “They said you were fair in your judgements. My Lord,” He said, nibbling his hands in glee, “now I can say there is no one fairer than you”.

“The law is always fair”, smiled the magistrate. “Tell me, how much Grain does a chicken eat in a year.” “About half a sack”, said the poultry shop owner. “So in two years the chicken who died would have whole sack of grain,” said Duanji. “Please give the sack of grain you have saved to this man”.

The owner turned pale. A sack of grain would cost more than hundred cons. Cowed by the jeers of the crowd, he declared he would not take any money from the peasant, and retreated into the safety of h is shop.

11. Which of the following is most nearly the same in meaning as the word ‘Overjoyed’ as used in the story?

(a)   Depressed

(b)   Charmed

(c)   Overburdened

(d)   Dreamy

(e)   Thrilled

Ans: (e)

12. Which of the following is mot nearly the opposite in meaning to the word ‘Incoherent’ as used in the story?

(a)   Illegible

(b)   Identified

(c)   Clear

(d)   Confused

(e)   loud

Ans: (c)

13. As mentioned in the story, everyone was disappointed when Duanji informed the peasant that he had to pay a price to the poultry shop owner, because

1. they know the peasant could not afford to p ay the fine

2.they were expecting him to protect the peasant

3. they know it was not a fair decision

(a)   Only 1

(b)   1 and 2

(c)   Only 2

(d)   Only 3

(e)   All of these

Ans: (e)

14. Which of the following is/are not true in the context of the story?

1. The poultry shop owner and the peasant became friends eventually.

2. Duanji subsequently fulfilled the expectations of the crowd by taking the right decision.

3. The peasant decided to give half the money to the poultry shop owner.

(a)   Only 1

(b)   Only 2

(c)   Only 3

(d)   1 and 3

(e)   All the given options are not true.

Ans: (d)

15. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase ‘Made way for him’ as used in the story?

(a)   Did not allow him to move ahead

(b)   Gave him his best place to sit

(c)   Succeeded

(d)   Moved carefully

(e)   Move aside

Ans: (e)

16. Which of the following is most nearly the same in meaning as the phrase ‘Turned pale’ as used in the story?

(a)   Was shaken

(b)   Confident

(c)   Annoyed

(d)   Haunted

(e)   Feeling rosy

Ans: (a)

17. Which of the following can be said about the poultry shop owner?

(a)   He was forgiving.

(b)   He was annoying.

(c)   He was charming.

(d)   He was devious.

(e)   He was patient.

Ans: (d)

18. As mentioned in the story, the poultry shop owner decided not to take money from-the peasant because

(a)   he was afraid of the crowd

(b)   he realised he would be at a loss

(c)   he respected the magistrate’s decision

(d)   he decided to forgive the peasant

(e)   he decided to take it later on from his relatives

Ans: (b)

19. Which of the following is most nearly the opposite in meaning as the word ‘Fair’ as used in the story?

(a)   Function

(b)   Indecisive

(c)   Unacceptable

(d)   Expected

(e)   Biased

Ans: (e)

20. Which of the following can be a suitable title for the story?

(a)   The peasant who lost his chicken

(b)   The faithful chicken

(c)   The poor poultry shop owner     

(d)   The final verdict

(e)   The rich magistrate

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 21-30) In the given passage, there blanks, each of which has been numbered. Against each, five words/group of words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/group of words in each case.

The old man was sitting under a tree. ‘Sit’ his voice rang out. ‘Close your eyes and listen the story will serve you will.’

There was a handsome prince whose best friend as a washerman’s son. The king’s father believed that everyone was equal whether born in a palace or a hut. (21) his son to school with the other children- if the school was good enough for them. It was good enough for his son. Now the prince grew up to be good and kind and (22) a girl from the kingdom.

But the king had reservations, Ruling the kingdom required a great strength of character. Was the prince (23) this responsibility? But he served his son and agreed to the marriage. The marriage ceremony was a grand affair and the reception (24). In all the merriment and joy there was no unhappiness. Time went on and the prince and his bride were happy.

The one night, the royal party (25) to the palace when it was attacked by thieves. There was a fierce battle in which the prince (26). The prince was beheaded and the leader of the gang too. The princess prayed fervently for help and Goddess of protection defeated the wicked thieves. She was (27) the princess’ tears that she granted her a boon. The princess immediately asked for the life of her husband.

There was a (28) thunder and the prince was restored to life. But then the Goddess realized that in bringing him back to life she had attached his head as that of the thief. It could not be (29). When they returned to the palace, the king, his ministers and all who encountered them from (30). The princess said to them, ‘It is the head which controls the body which determines character. This is your prince.

21. (a)   So he sent

(b)   He refused

(c)   Instead

(d)   Then he put

(e)   Therefore

Ans: (a)

22. (a)   married

(b)   decided to marry

(c)   choose his bride

(d)   prefer to marry

(e)   fixed

Ans: (b)

23. (a)   capable

(b)   handle

(c)   worthy of

(d)   accomplish

(e)   deal with

Ans: (c)

24. (a)   held

(b)   not held

(c)   well

(d)   even grander

(e)   still impressive

Ans: (d)

25. (a)   arriving at

(b)   was returning

(c)   leaving

(d)   visited

(e)   lack

Ans: (b)

26. (a)   fall down

(b)   injured

(c)   was slain

(d)   killed

(e)   murdered

Ans: (c)

27. (a)   so moved by

(b)   heard by

(c)   troubled

(d)   so unhappy

(e)   crying

Ans: (a)

28. (a)   sounded

(b)   noisy

(c)   sudden

(d)   loud clap of

(e)   lightning

Ans: (d)

29. (a)   ruined

(b)   reverse

(c)   incomplete

(d)   change

(e)   undone

Ans: (e)

30. (a)   upset

(b)   taken shock

(c)   were thrilled

(d)   were shocked

(e)   alarmed

Ans: (d)

Part II Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 31-35) Study the following arrangement of letters numbers and symbols carefully to answer the given questions.

N A 3 K 2 W 8 G 4 @ Z * D % 9 H 7 $ 5 U Ω I L & S R = Y 6 © E

31. As per the given arrangement , four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a)   UHQ

(b)   9D7

(c)   @G*

(d)   &1R

(e)   KAW

Ans: (a)

32. Which of the following will be the seventh to the right of the thirteenth element from the right end of the given arrangement?

(a)   R

(b)   V

(c)   L

(d)   6

(e)   &

Ans: (a)

33. How many letters are there between the seventh element from the left end and the fourteenth element from the right end of the given arrangement?

(a)   Four

(b)   Two

(c)   Seven

(d)   Six

(e)   Five

Ans: (a)

34. What will be the sum of all the numbers between the tenth element from the left end and the eighth element from the right end of the given arrangement?

(a)   22

(b)   15

(c)   17

(d)   20

(e)   19

Ans: (a)

35. If all the letters from the given arrangement are deleted, then which of the following will represent the third element to the left of 4 and fifth element to the right of Ω respectively?

(a)   2, #

(b)   B, #

(c)   3, ©

(d)   3, 6

(e)   2, ©

Ans: (c)

 

36. If in the word FRACTION, first all the consonants are arranged in alphabetical order from left to right and then all the vowels are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following is the fifth letter from the right?

(a)   F

(b)   N

(c)   T

(d)   R

(e)   A

Ans: (d)

37. If all the digits of the number ‘6379452’, are arranged in ascending order from left to right, what will be the sum of the fourth digit from the left and second digit from the right after rearrangement?

(a)   10

(b)   12

(c)   15

(d)   13

(e)   11

Ans: (b)

38. The position of the first and the fifth letters of the word HERITAGE are interchanged, similarly, the position of second and sixth letters and third and seventh letters and fourth and eight letters are interchanged. In the new arrangement thus formed, how many letters are there between the letters which is fourth from the left and first from the right in the English alphabetical series.

(a)   Two

(b)   None

(c)   More than three

(d)   Three

(e)   One

Ans: (d)

39. Point D is 7 m to the West of Point R. Anand starts walking form Point R towards East. He walks for 3 m and takes a right turn. He further walks for 4 m takes another right turn. He walks for 5 m and turns to his right. He further walks for 4 m and stops at Point T. In which direction is Point T with respect to Point D?

(a)   South

(b)   West

(c)   East

(d)   Cannot be determined

(e)   North

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 40-44) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed b y two conclusions. Study the conclusions based on the given statement (s) and select the appropriate answer.

Given answer

a. if either conclusion I or ii is true

b. if both conclusions I and II are true

c. if neither conclusion I nor II is true

d. if only conclusion II is true

e. if only conclusion I is true

40. Statements : F < W = J ≥ K; W ≤ D

Conclusions: I. D > K      II. K = D

Ans: (a)

41. Statements: V ≤ E = U ≤ X > A

Conclusions: I. X ≥V      II. E > A

Ans: (e)

42. Statements: O = M ≥ G; M ≤ P; S > M

Conclusions: I. S > G      II. O ≤ P

Ans: (b)

43. Statements: X ≥ W < D = U ≥ R

Conclusions:  I. X < U     II. R > W

Ans: (c)

44. Statements: N > H = R ≥ B; R ≤C

Conclusions: I. C < H      II. H > B

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 45-49) These questions are based on five words given below

            ROD   ITS  MUG    RAY    SEW

45. If the third alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, in how many words thus formed will an alphabet appear twice?

(a)   One

(b)   Two

(c)   Four

(d)   Three

(e)   None

Ans: (a)

46. If the third letter in each of the words becomes the first letter, the first becomes the second and the second becomes the third letter, which of the following will form meaningful English words?

(a)   Both MUG and RAY

(b)   None of the given options will form a meaningful English word.

(c)   Both ROD and SEW

(d)   Only RAY

(e)   Only ITS

Ans: (e)

47. Which of the following represent the letters immediately following, (in the English alphabetical order) the third letter of the word which is third from the right and the second letter of the word which is second from the left of the given words? (the counting is done from left to right)

(a)   H, U

(b)   F, R

(c)   R, H

(d)   K, N

(e)   Y, T

Ans: (a)

48. If the given words are arranged in the order as they would appear in the dictionary from left to right, the position of which of the following will not change when compared to the given positions?

(a)   Both ITS and RAY

(b)   The positions of all the given words would change.

(c)   Only MUG

(d)   Only SEW

(e)   Only ROD

Ans: (d)

49. If in each of the given words, each of the consonant is changed to the previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, how many words thus formed will have at least one vowel?

(a)   More than three

(b)   None

(c)   Three

(d)   Two

(e)   One

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 50-54) Study the given information carefully and answer the given questions.

Eight people are sitting in two parallel rows, containing four people in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, M, N, O and P are seated and all of them are facing North and in row-2, W, X, Y and Z are seated and all are facing South (but not necessarily in the same order.)

Thus, in the given arrangement each person seated in a row faces another person of the other row. O sits second to the right of one who sits at an extreme ends of the line. O faces an immediate neighbour of W, X sits to the immediate right of W. The one who faces X sits at one of the positions to the left of P. P does not face W. M sits to the immediate left of the one who faces Z.

50. Which of the following represents the immediate neighbours of the one who faces Z?

(a)   Only O

(b)   N and M

(c)   Only N

(d)   Only M

(e)   M and P

Ans: (e)

51. Which of the following represents the people sitting to the immediate right of O and immediate right of Z respectively?

(a)   P, W

(b)   N, W

(c)   N, Y

(d)   P, X

(e)   M, W

Ans: (a)

52. Who sits to the immediate right of the one who faces an immediate enighbour of W?

(a)   Only P

(b)   P and N

(c)   Only M

(d)   Only O

(e)   M and P

Ans: (e)

53. Which of the following represents the correct position of N?

(a)   Immediate left of the one who faces V

(b)   Second to the right of O

(c)   Immediate left of P

(d)   Second to the left of the one who faces Z

(e)   None of the given options

Ans: (d)

54. Who amongst the following faces P?

(a)   Either Z or W

(b)   X

(c)   Z

(d)   Y

(e)   W

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 55-59) Read the following passage and sovle the question based on it.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a family standing in a row (not necessarily in the same order) facing a particular direction. C and B have as many members between them as G and C have between them. D, who is 3rd from the extreme left, is 3rd to the left of E. A and D are neighbours and F and C are neighbours. B is the neighbour of E.

55. Which of the following statements is false?

(a)   A is 3rd to the left of F.

(b)   D is 3 rd to the left of E.

(c)   F is 3rd to the right of A.

(d)   B is 3rd to the left of C.

(e)   C is 3rd to the left of F.

Ans: (d)

56. Which of the following statement is true?

(a)   C and E are neighbours

(b)   E is to the immediate left of F.

(c)   C is to the immediate left of D.

(d)   A is the immediate left of D.

(e)   None of the above

Ans: (d)

57. Who is at the extreme right?

(a)   G

(b)   B

(c)   E

(d)   Data Inadequate

(e)   F

Ans: (b)

58. Which of the following gives two pairs of neighbours?

(a)   A, C and D, C

(b)   A, B and E, G

(c)   D, C and E, F

(d)   C, F and C, E

(e)   None of these

Ans: (c)

59. Who sits immediate right of F?

(a)   E

(b)   C

(c)   G

(d)   A

(e)   B

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 60-64)  Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight people- J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circular table with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Q sits to the immediate left of N. Only four persons sit between Q and L. P sits second to the right of M. M is not an immediate neighbour of L. Only three people sit between O and K. K is neither an immediate neighbour of M nor Q.

60. Which of the following statements is not true as per the given arrangement?

(a)   P sits third to the left of K.

(b)   All the given statements are true.

(c)   Both M and L are immediate neighbours of J.

(d)   Only three people sit between N and P

(e)   K sits to the immediate left of L.

Ans: (d)

61. As per the given arrangement, J : L in the same way as K : N. Following the same pattern, Q:_?

(a)   J

(b)   M

(c)   K

(d)   P

(e)   O

Ans: (d)

62. What is Q’s position with respect to J?

(a)   Second to the left

(b)   Fourth to the left

(c)   Second to the right

(d)   Immediate right

(e)   Third to the right

Ans: (b)

63. Who sits exactly between the one who is to the immediate right of P and K when counted from the left of K?

(a)   N

(b)   O

(c)   J

(d)   K

(e)   Q

Ans: (a)

64. In the given arrangement, if O interchanges its position with N and P interchanges its position with K, then how many persons will sit between P and N, when counted from the right of P?

(a)   Two

(b)   One

(c)   More than three

(d)   Three

(e)   None

Ans: (d)

65. The following series is based on the English alphabets and numbers, which of the following will come in place of the question mark in the given series?

    XW2TS6PO10LK14

(a)   HG18

(b)   JI18

(c)   HG16

(d)   IH18

(e)   JG12

Ans: (a)

Part III Quantitative Aptitude

66. The respective ratio between two positive numbers (X and Y) is 3 : 5. When 2 is added to both the numbers, the ratio between X and Y becomes 5 : 8. What is the difference between both the numbers?

(a)   2

(b)   12

(c)   9

(d)   6

(e)   3

Ans: (b)

67. 

(b)   8

(c)   2

(d)   11

(e)   9

Ans: (a)

68. ? % of 750 = 75% of 600

(a)   60

(b)   75

(c)   80

(d)   20

(e)   40

Ans: (a)

69. 3720 ÷ 20 = 508 + ?

(a)   454

(b)   422

(c)   −322

(d)   444

(e)   452

Ans: (c)

70. 60% of (? + 173.5 + 157.5) = 21 × 12

(a)   83

(b)   109

(c)   89

(d)   79

(e)   99

Ans: (c)

71. (154 × 2.5 ÷ 0.5) ÷ ? = 192.5

(a)   6

(b)   8

(c)   2

(d)   4

(e)   18

Ans: (d)

72. 

(a)   429

(b)   411

(c)   423

(d)   413

(e)   417

Ans: (e)

73. 60% of 725 = 174 × ?

(a)   0.2

(b)   0.9

(c)   2.5

(d)   0.8

(e)   0.3

Ans: (c)

74. 

(a)   372

(b)   324

(c)   354

(d)   328

(e)   347

Ans: (a)

75. 

(a)   2

(b)   2.4

(c)   0.8

(d)   1.6

(e)   4.8

Ans: (b)

76. ? – (0.6)2 = (0.7)2 ÷35

(a)   1.54

(b)   1.32

(c)   1.92

(d)   1.62

(e)   1.76

Ans: (e)

77. 68% of 320 + 30 ÷8 = ?

(a)   254.4

(b)   258.2

(c)   260.2

(d)   252.7

(e)   255.1

Ans: (e)

78. 

(a)   1158

(b)   784

(c)   578

(d)   1024

(e)   484

Ans: (d)

79. 

(a)   17

(b)   21

(c)   23

(d)   19

(e)   11

Ans: (d)

80. 

(a)   4

(b)   5

(c)   8

(d)   2

(e)   3

Ans: (b)

81. ?2 × 8 – 250 = 395

(a)   6

(b)   14

(c)   12

(d)   3

(e)   9

Ans: (e)

82. Jim invested Rs. 1700 and Rs. 2300 in schemes A and B respectively for 3 years. If schemes A and B offer simple interest @ 6 percent per annum and @ 9 percent per annum respectively, what is the total interest earned by Jim from both the schemes together after 3 years?

(a)   Rs. 927

(b)   Rs. 933

(c)   Rs. 949

(d)   Rs. 935

(e)   Rs. 945

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 83-87) What will come in place of question marks in the given number series?

83. 5  9  25  89  ?  1369

(a)   343

(b)   355

(c)   349

(d)   341

(e)   345

Ans: (e)

84. 6  17  50  149  ?   1337

(a)   454

(b)   446

(c)   442

(d)   452

(e)   432

Ans: (b)

85. 61  62  54  81  17   ?

(a)   142

(b)   145

(c)   138

(d)   144

(e)   140

Ans: (a)

86. 6  11  18  29  46  ?

(a)   60

(b)   75

(c)   69

(d)   71

(e)   79

Ans: (d)

87. 26  13  13  5  ?  97.5

(a)   39

(b)   45

(c)   48

(d)   41

(e)   35

Ans: (a)

88. In 2003, the total population of a village was 4800, out of which 40% were females. In 2004, the total population increased by 10% as compared to the previous year. If the number of females remained the same in 2004, what was the percentage increase in the number of males in 2004 as compared to 2003?

(a)    

(b)   20%

(c)   15%

(d)    

(e)   

Ans: (d)

89. A boat can travel 114.4 km downstream in 32 minutes. If the speed of the current is 3 km per hour, how much time the boat will take to travel 84 km upstream?

(a)   12 h

(b)   8 h

(c)   4 h

(d)   3 h 30 min

(e)   7 h

Ans: (c)

90. A and B both start a business. Amount invested by B is one-third of that invested by A. Three months from the start of the business, A withdrew one-third of his investment and B tripled his investments. If from the total annual profit earned, A receives Rs. 1800 as his share from the profit, what was the total annual profit earned?

(a)   Rs. 2850

(b)   Rs. 4750

(c)   Rs. 3800

(d)   Rs. 3600

(e)   Rs. 5400

Ans: (c)

91. A tank (of capacity 160 L) has one inlet, A and one outlet B. Inlet A, alone can fill the empty tank in 6 hours and outlet B alone can empty the full tank in 24 hours. In how many hours will inlet A fill 16 L water in the tank when outlet B is also open?

(a)   1

(b)   4/5

(c)   11/5

(d)    

(e)   1/5

Ans: (b)

92. The respective ratio between length and breadth of a rectangle is 8 : 5 and its perimeter is 208 cm. If the side of the square is 40% less than the breadth of the rectangle, what is the perimeter of the square?

(a)   54 cm

(b)   68 cm

(c)   88 cm

(d)   96 cm

(e)   92 cm

Ans: (d)

93. The respective ratio of cost price of articles A and B is 7 : 9. Article A was sold at a profit of 40% and article B was sold at a profit of 10%. If the total profit earned after selling both the articles (A and B) is Rs. 148, what is the difference between cost price of articles A and B?

(a)   Rs. 120

(b)   Rs. 160

(c)   Rs. 200

(d)   Rs. 80

(e)   Rs. 40

Ans: (d)

94. Two years hence, the respective ratio between A’s age at that time and B’s age at that time will be 6 : 5, A’s age thirteen years ago was half of B’s present age. What is A’s present age?

(a)   16 yr

(b)   40 yr

(c)   28 yr

(d)   22 yr

(e)   34 yr

Ans: (d)

95. Ranu’s monthly salary is four-fifth of Ali’s monthly salary. Ranu and Ali save one-fourth and two-fifth amount from their respective monthly salary. If the difference between the amount save by Ranu and that saved by Ali is Rs. 7000, what is Ranu’s monthly salary?

(a)   Rs. 30000

(b)   Rs. 35600

(c)   Rs. 35000

(d)   Rs. 28000

(e)   Rs. 21000

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 96-100) Study the table and answer the given questions.

96. What is the average number of muffins sold by bakery T in March, April and July?

(a)   179

(b)   177

(c)   176

(d)   172

(e)   174

Ans: (b)

97. What is the respective ratio between the total number of muffins sold by bakeries Q and S together in May and the total number of muffins sold by bakeries R and T together in the same month?

(a)   21 : 23

(b)   45 : 88

(c)   19 : 23

(d)   20 : 23

(e)   22 : 29

Ans: (b)

98. If the number of muffins sold by bakery T in August was 70% more than that sold by the same bakery in June, what was the number of muffins sold by the bakery T in August?

(a)   255

(b)   221

(c)   323

(d)   238

(e)   306

Ans: (e)

99. The total number of muffins sold by bakeries Q and S together in June is, what percent more than the number of muffins sold by bakery P in March?

(a)   70%

(b)   74%

(c)   72%

(d)   73%

(e)   75%

Ans: (c)

100. What is the difference between the total number of muffins sold by bakeries P and Q together in April and the total number of muffins sold by bakeries R and S together in July?

(a)   175

(b)   152

(c)   165

(d)   143

(e)   155

Ans: (a)

 

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...