IBPS CWE-VI PO/MT Preliminary Online Examination Held on October 23, 2016 Question Paper with Answer Key

IBPS CWE-VI PO/MT Preliminary Online Examination Held on October 23, 2016

Part I Reasoning Ability

Directions (Q. Nos. 1-5) In the following questions, relationships between different element is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

a. if only conclusions II is true

b. if only conclusion I is true

c. if both conclusions are true

d. if either conclusion I or II is true

e. if neither conclusion I nor II is true

1. Statements S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q

Conclusions  I. P ≥ S                II. I > R

Ans: (c)

2. Statements G > R ≤ E = A ≤T ≤ S; D ≤ A ≤ J

Conclusions  I. T ≥ D      II. R > S

Ans: (b)

3. Statements A ≥ B > C ≤ D ≤ E < F

Conclusions  I. A ≥ E      II. C < F

Ans: (a)

4. Statements G > R ≥ E = A ≤ T ≤ S; D ≤ A ≤ J

Conclusions  I. J > G       II. J = G

Ans: (e)

5. Statements S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q

Conclusions  I. L < R       II. E ≥ Q

Ans: (e)

Directions (Q. Nos. 6-10) Study the following information carefully to answer the questions based on it.

A, B, C, D, W, X, Y and Z are sitting is a circle. (But not necessary in the same order) there faces are on the centre. W is sitting third to the left of Y. The person, who is from Dwarka is to the immediate right of W and W is not from Okhla. B is sitting fourth to the right of Z. Z is not the neighbour of Y. Neither B nor Z is an immediate neighbour of W. X is from Chanakyapuri and is sitting third to the right of the person from Dwarka. The person from Mehrauli is sitting second to the left of person from Chanakyapuri. The persons from Rohini is sitting second to the left of W. A, who is from Lajpat Nagar, is sitting exactly between X and Z. The person from Saket is sitting second to the right of the person from Lajpat Nagar, C is sitting third to the left of X.

6. Who amongst the following persons belongs to Okhla?

(a)  Y

(b)  D

(c)  C

(d)  B

(e)  Z

Ans: (a)

7. What is A’s position with respect to B?

(a)  Third to the right

(b)  Second to the right

(c)  Third to the left

(d)  Second to the left

(e)  Fourth to the right

Ans: (a)

8. How many people are sitting between Z and C when counted in an anticlockwise direction From C?

(a)  One

(b)  Two

(c)  Three

(d)  Four

(e)  None

Ans: (d)

9. Four of the following five pairs are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and, so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a)  B – Rohini

(b)  Z – Mehrauli

(c)  D – Okhla

(d)  Y – Saket

(e)  X – Dwarka

Ans: (e)

10. Which of the following statements is false according to the mentioned arrangement?

(a)  C is to the immediate right of the person from Karol Bagh.

(b)  The person from Lajpat Nagar is third to the right of the person from Mehrauli.

(c)  The person from Dwarka is sitting exactly between the person from Karol Bagh and the person from Saket.

(d)  D is neither from Chanakyapuri nor from Karol Bagh.

(e)  There are only three people between A and C.

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 11-15) In each question below are given two/three statements followed by two conclusions I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide, which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

Given answer

a. if only conclusion I follows

b. if only conclusion II follows

c. if either conclusion I or II follows

d. if neither conclusion I nor II follows

e. if both conclusions I and II follow

11. Statements All circles are triangles.

                          Some triangles are rectangles.

                           All rectangles are squares.

Conclusions  I. All rectangles being triangles is possibility.

                       II. All circles being square is a possibility.

Ans: (d)

12. Statements Some chairs are tables.

                           Some bed are tables.

                            No furniture is bed.

Conclusions  I. All chairs being furniture is a possibility.

                       II. Some tables are not bed is possibility.

Ans: (b)

13. Statements All circles are triangles.

                           Some triangles are rectangles.

                            All rectangles are squares.

Conclusions  I. Some triangles are not rectangles.

                        II. No square is a circle.

Ans: (e)

14. Statements All arts are theatre.

                           Some arts are drama.

Conclusions  I. All drama being theatre is a possibility

                        II. Some dramas are theatre.

Ans: (b)

15. Statements Some chairs are table.

                           Some bed are tables.

Conclusions  I. Some tables are not furniture.

                       II. All tables being furniture is a possibility.

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 16-18) Read the given information carefully and answer the given questions.

Point B is 25 m South of point A. Point C is 10 m East of point B. Point D is 30 m North of point C. Point E is 7 m East of point D. Point X is 18 m South of point E. Point M is 12 m South of point X. Point C is 7 m West of point M.

16. B is in which direction from point D?

(a)  South

(b)  South-West

(c)  North-West

(d)  South-East

(e)  North

Ans: (b)

17. If point W is 3 m to the North of point A, then what is the distance between point B and point W?

(a)  28 m

(b)  15 m

(c)  22 m

(d)  24 m

(e)  17 m

Ans: (a)

18. What is distance between point B and point M?

(a)  17 m

(b)  15 m

(c)  21 m

(d)  19 m

(e)  13 m

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 19-23) Study the following information to answer the given questions.

S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of them are facing South While some are facing North.

S faces North. Only two people sit to the right of S. T sits third to the left of S. Only one person sits between T and X. X sits to the immediate right of W. Only one person sits between W and Z. Both the immediate neighbours of T face the same direction. U sits fourth to the left of X. T faces the opposite direction as S. Y does not sit at any of the extremes ends of the line. V faces the same direction as W. Both Y and U face the opposite direction of Z.

19. How many person in the given arrangement are facing North?

(a)  More than four

(b)  Four

(c)  One

(d)  Three

(e)  Two

Ans: (d)

20. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a)  W, X

(b)  Z, Y

(c)  T, S

(d)  T, Y

(e)  V, U

Ans: (a)

21. What is the position of X with respect to Z?

(a)  Second to the left

(b)  Third to the right

(c)  Third to the left

(d)  Fifth to the right

(e)  Second to the right

Ans: (b)

22. Who amongst the following sits exactly between Z and W?

(a)  T

(b)  Y

(c)  X

(d)  W

(e)  U

Ans: (a)

23. Who is sitting 2nd to the right of T?

(a)  Z

(b)  V

(c)  X

(d)  W

(e)  None of these

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 24-26) Study the following information and answer the given questions.

D is daughter of N. E is wife of N. G is sister of D. C is married to G. N has no son. K is m other of E. Q is only daughter of C.

24. How Q is related to D?

(a)  Daughter

(b)  Cousin

(c)  Niece

(d)  Sister in law

(e)  Cannot be determined

Ans: (c)

25. How N is related to K?

(a)  Brother-in-law

(b)  Cousin

(c)  Son-in-law

(d)  Sister

(e)  Brother

Ans: (c)

26. How many daughter N have?

(a)  One

(b)  Three

(c)  Two

(d)  Cannot be determined

(e)  None of these

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 27-29) Study the following information and answer the given question.

There are six wires in an extension box A, B, C, D E and F they have different length, but not necessarily in the same order. E is greater than C, but less than D and B. A is greater than D and B. A is not longest wire. F is 13 cm long E is 4 cm long.

27. If D is 5 cm less than F what would be the length of D?

(a)  7 cm

(b)  8 cm

(c)  9 cm

(d)  Can’t be determined

(e)  None of these

Ans: (b)

28. Which wire has least length?

(a)  B

(b)  A

(c)  C

(d)  E

(e)  None of these

Ans: (c)

29. If A is 10 cm length and B carry 5 cm length, then what would be the length of C?

(a)  6 cm

(b)  2 cm

(c)  7 cm

(d)  9 cm

(e)  None of these

Ans: (b)

Direction (Q. Nos. 30-35) Study the given information carefully to answer the given questions.

M, N, O, P, Q, R and S are seven people live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them have different income i.e. Rs. 3500, Rs. 15000, Rs. 7500, Rs. 9000, Rs. 11000, Rs. 13500 and Rs. 5000. (But not necessarily in the same order.) M lives on an odd numbered floor, but not on the floor numbered 3.

The one, how has income of Rs. 11000 lives immediately above M. only two people live between M and the one who has income of 7500. The one, who has income of Rs. 15000, lives on one of the odd numbered floors above P. Only three people live between O and the one who has income of Rs. 3500. The one who has income of 7500 lives immediately above O. The one who has income of Rs. 3500 lives immediately above the one who has income of Rs. 5000. S lives on an odd numbered floor. Only one person lives between N and Q. N lives on the one of the floors above Q. Neither O nor M has income of Rs.9000. Q does not has income of Rs. 7500.

30. How much income M has?

(a)  Rs. 13500

(b)  Rs. 5000

(c)  Rs. 7500

(d)  Rs. 15000

(e)  Rs. 3500

Ans: (e)

31. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement?

(a)  Rs. 3500-O      

(b)  Rs. 15000-R

(c)  Rs. 5000-S

(d)  Rs. 11000-P

(e)  Rs. 9000-N

Ans: (b)

32. If all the people are made to sit in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged?

(a)  Four

(b)  None

(c)  Two

(d)  One

(e)  Three

Ans: (d)

33. Which of the following statements is false with respect to the given arrangement?

(a)  The one who has income of 5000 lives immediately below M.

(b)  R has income of 15000.

(c)  None of the given options is true.

(d)  Only four people live between P and S.

(e)  S lives immediately below Q.

Ans: (e)

34. Who amongst the following lives on the floor numbered 2?

(a)  N

(b)  The one who has income of Rs. 3500.

(c)  The one who has income of Rs. 5000.

(d)  P

(e)  R

Ans: (d)

35. How much income R has?

(a)  Rs.13500

(b)  Rs. 5000

(c)  Rs. 7500

(d)  Rs. 15000

(e)  Rs. 3500

Ans: (d)

Part II Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 36-39) Study the table carefully and answer the given questions.


36. If the male population above poverty line for State R is 1.9 million, then, what is the total population of State R?

(a)  4.5 million

(b)  4.85 million

(c)  5.35 million

(d)  6.25 million

(e)  6 million

Ans: (d)

37. What will be the number of females above poverty line in the State S if it is known that the population of State S is 7 million?

(a)  3 million

(b)  2.13 million

(c)  1.33 million

(d)  5.7 million

(e)  4 million

Ans: (b)

38. What is the male population above poverty line for State P, if the female population below poverty line for State P is 2.1 million?

(a)  2.1 million

(b)  2.7 million

(c)  3.3 million

(d)  2.3 million

(e)  3 million

Ans: (c)

39. If the population of males below poverty line for State Q is 2.4 million and that for State T is 6 million, then what is the respective ratio of the total population of State Q and T?

(a)  1 : 3

(b)  2 : 5

(c)  3 : 7

(d)  4 : 9

(e)  3 : 9

Ans: (b)

40. Average runs of a cricketer in 10 innings is 60. How many runs should he make in 11th innings that his average runs would be 62?

(a)  80

(b)  81

(c)  82

(d)  83

(e)  84

Ans: (c)

41. Find the probability that a number from 1 to 300 is divisible by 3 or 7?

(a)  37/75

(b)  32/75

(c)  36/75

(d)  28/75

(e)  26/75

Ans: (b)

42. 14 men can do a work in 18 days, 15 women can do a work in 24 days. If 14 men work for first 3 days and 10 women work after that for 3 days, find the part of work left after that?

(a)  3/4

(b)  1/4

(c)  1/2

(d)  1/6

(e)  1/5

Ans: (a)

43. Perimeter of a rectangle is x and circumference of a circle is 8 more than the perimeter of the rectangle. Ratio of radius of circle and length of the rectangle is 1 : 2 and ratio of length and breadth of rectangle is 7 : 3. Find the length of the rectangle?

(a)  14

(b)  21

(c)  28

(d)  35

(e)  7

Ans: (c)

44. A invest on some scheme at 5% and B at 3% for two year. If the total sum invested by A and B is Rs. 4000 and the simple interest received by both is same then find the amount invested by A?

(a)  Rs. 1300

(b)  Rs. 1500

(c)  Rs. 2500

(d)  Rs. 2700

(e)  Rs. 2100

Ans: (b)

45. Two trains crosses each other in 14 seconds when they are moving in opposite direction, and when they are moving in same direction, they crosses each other in 3 minute 2 seconds. Find the speed of the faster train by what percent more than the speed of the slower train?

(a)  16.67%

(b)  17.33%

(c)  16.33%

(d)  17.67%

(e)  18.33%

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 46-50) What will come in place of the question marks in the following number series?

46. 11  20  38  74

(a)  146 

(b)  154

(c)  128

(d)  132

(e)  136

Ans: (a)

47. 15  21  38  65  101  ?

(a)  124

(b)  145

(c)  136

(d)  158

(e)  162

Ans: (b)

48. 24  28  19  35  10  ?

(a)  26

(b)  36

(c)  16

(d)  46

(e)  15

Ans: (d)

49. 7  16  45  184  915  ?

(a)  2092

(b)  5496

(c)  1048

(d)  4038

(e)  3268

Ans: (b)

50. 12  19  35  59  90  ?

(a)  134

(b)  127

(c)  132

(d)  98

(e)  114

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 51-55) Study the following graph and answer the questions that follow.


51. The incomes of company X and Y in 2010 were in the ratio of 3 : 4 respectively. What was the respective ratio of their expenditure in 2010?

(a)  7 : 22

(b)  14 : 19

(c)  15 : 22

(d)  27 : 35

(e)  35 : 49

Ans: (c)

52. If the expenditure of company Y in 2007 was Rs. 220 crore, what was its income in 2007?

(a)  Rs. 312 crore

(b)  Rs. 297 crore

(c)  Rs. 283 crore

(d)  Rs. 275 crore

(e)  Rs. 250 crore

Ans: (b)

53. If the expenditures of company X and Y in 2006 were equal and the total income of the total companies in 2006 was Rs. 342 crore, what was the total profit of two companies together in 2006?

(Profit = Income – Expenditure)

(a)  Rs. 240 crore

(b)  Rs. 171 crore

(c)  Rs. 120 crore

(d)  Rs. 102 crore

(e)  Rs. 150 crore

Ans: (d)

54. The expenditure of company X in the year 2008 was Rs. 200 crore and the income of company X in 2008 was the same as it expenditure in 2011. What is the income of company X in 2011?

(a)  Rs. 385 crore

(b)  Rs. 465 crore

(c)  Rs. 335 crore

(d)  Rs. 295 crore

(e)  Rs. 250 crore

Ans: (b)

55. If the incomes of two companies were equal in 2009, then what was the ratio of expenditure of company X to that of company Y in 2009?

(a)  6 : 5

(b)  5 : 6

(c)  11 : 6

(d)  16 : 15

(e)  20 : 11

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 56-60) In each of these questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give answer.

a. if x > y    b. if x ≥ y   c. d=if x < y

d. if x ≤ y

e. if x = y or relationship between x and y cannot be established

56. I. 3x2 – 22x + 7 = 0        II. y2 – 15y + 56 = 0

Ans: (d)

57. I. 2x2 – 17x + 36 = 0 II. 2y2 – 19y + 44 = 0

Ans: (d)

58.       II. y2 – 169 = 0

Ans: (e)

59. I. 3x2 + 20x + 25 = 0 II. 3y2 + 14y + 8 = 0

Ans: (c)

60. I. 3x2 + 5x + 2 = 0 II. 3y2 + 18y + 24 = 0

Ans: (a)

61. A seller mark the price 50% above the cost price and given 10% discount on an item. While selling, the cheats customer by giving 20% less in weight. Find his overall profit percent (approximate)?

(a)  26%

(b)  35%

(c)  68%

(d)  72%

(e)  76%

Ans: (b)

62. There are 81 L pure milk in container. One-third of milk is replaced by water in the container. Again one-third of mixture is extracted and equal amount of water is added. What is the ratio of milk to water in the new mixture?

(a)  1 : 2

(b)  1 : 1

(c)  2 : 1

(d)  4 : 5

(e)  None of these

Ans: (d)

63. A is 2 years older than B while B is 3 year younger than C. The ratio of age of A, 6 years hence and B, 2 years ago is 5 : 3. What was age of C, 6 years ago?

(a)  12 yr

(b)  19 yr

(c)  15 yr

(d)  14 yr

(e)  21 yr

Ans: (c)

64. A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 month A invested the half amount more as before and B invested same the amount as before while C withdrew 1/4th of his investment. Find the ratio of their profits at the end of the year.

(a)  5 : 12 : 13

(b)  5 : 11 : 14

(c)  5 : 12 : 14

(d)  5 : 12 : 10

(e)  None of these

Ans: (e)

65. The average marks in Science subject of a class of 20 students is 68. If the marks of two students were misread as 48 and 65 of the actual marks 72 and 61 respectively, then what would be the correct average?

(a)  68.5

(b)  69

(c)  69.5

(d)  70

(e)  66

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 66-70) What should come in the place of question mark in the given questions?

66. 40% of 265 + 35% of 180 = 50% of ? + ?% of 80

(a)  80

(b)  95.5

(c)  130

(d)  125.5

(e)  115

Ans: (c)

67. 

(a)  31.4

(b)  28.6

(c)  27.6

(d)  24.2

(e)  22.4

Ans: (a)

68. 

(a)  576

(b)  676

(c)  784

(d)  1024

(e)  1156

Ans: (b)

69. (682% of 682) ÷ 856 = ?

(a)  4.50

(b)  10.65

(c)  2.55

(d)  8.75

(e)  6.25

Ans: (e)

70. 5% of 850 + 24.8% of 650 = ?

(a)  295

(b)  330

(c)  270

(d)  375

(e)  220

Ans: (a)

Part III English Language

Directions (Q. Nos. 71-77) Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Governments looking for easy popularity have frequently been tempted into announcing give-a-ways all sorts; free electricity, virtually free water, subsidised food, cloth at half price, and so on. The subsidy culture has gone to extremes. The richest farmers in the country get subsidised fertilisers, University education, typically accessed by the wealthier sections, is charged at a fraction of cost. Postal services are subsidised, and so are railway services. Bus fares cannot be raised to economical levels because there will be violent protest, so bus travel is subsidised too. In the past, price control on a variety of times, from steel to scent, meant that industrial consumer of these items got them at less than actual cost, while the losses of the public sector companies that produced them were borne by the taxpayer! A study done a few years ago, came to the conclusion that subsidies in the Indian economy total as much as 14.5% of gross domestic product. At today’s level, that would work out to about Rs. 150000 crore.

And who pay the bill? The theory-and the political fiction on the basis of which it is sold to unsuspecting voters-is that subsidies go the poor, and are paid for by the rich. The fact is that most subsidies go the ‘rich’ (defined in the Indian context as those who are above the poverty line), and much of the table goes indirectly to the poor. Because the hefty subsidy bill results in fiscal deficits, which in turn push up rates of inflation-which, as everyone knows, hits the poor the hardest of all. That is why taxmen call inflation the most regressive form of taxation.

The entire subsidy system is built on the thesis that people cannot help themselves, therefore governments must do so. That people cannot afford to pay for variety of goods and services, and therefore the government must step in. This thesis has been applied not just in the poor countries, but in the rich ones as well; hence the birth of the welfare State in the West, and an almost Utopian social security system; free medical care, food aid, old age security, et.al. But with the passage of time, most of the wealthy nations have discovered that their economies cannot sustain this social safety net, which in fact reduces the desire among people to pay their own way, and takes away some of the incentive to work, in short, the bill was  unaffordable, and their societies were simply not willing to pay. To the regret of many, but because of the laws of economies are harsh, most Western societies have been busy pruning the welfare bill.

In India, the lessons of this experience over several decades, and in many countries-do not seem to have been learnt or they are simply ignored in the pursuit of immediate votes. People who are promised cheap food or clothing do not in most cases look beyond the gift horses-to the question of who picks up the tab. The uproar over higher petrol, diesel and cooking gas prices ignored this basic question; if the user of cooking gas does not want to pay for its cost, who should pay? Diesel in the country is subsidies, and if the user of cooking gas does not want to pay for its full cost, who does he or she think should pay the balance of the cost? It is a simple question, nevertheless if remains unasked.

The Deva Gowda government has shown some courage in biting the bullet when it comes to the price of petroleum products. But it has been bitten by much bigger subsidy bug. It wants to offer food at half its cost to everyone below the poverty line, supposedly estimated at some 380 million people.

What will be the cost? And of course, who will pick up the tab? The Andhra Pradesh government has been bankrupted by selling rice as Rs. 2 per kg. Should the Central government be bankrupted too, before facing up to the question of what is affordable and what is not? Already, India is perennially short of power because the subsidy on electricity has bankrupted most electricity boards, and made private investment wary unless it gets all manner of State guarantees. Delhi’s subsidized bus fares have bankrupted the Delhi Transport Corporation, whose buses have slowly disappeared from the capital’s streets. It is easy to be soft and sentimental, by looking at programmes that will be popular. After all, who does’ not like a free lunch? But the evidence is surely mounting that the lunch isn’t free at all. Somebody is paying the bill. And if you want to know who, take at the country’s poor economic performance over the years.

71. Which of the following should not be subsidised over the years?

(a)  University education

(b)  Postal services

(c)  Steel

(d)  Other than those given as options

(e)  All of the above options

Ans: (d)

72. The statement that ‘subsidies are paid by the rich and go to the poor’ is

(a)  fiction

(b)  fact

(c)  fact, according to the author

(d)  fiction, according to the author

(e)  Other than those given as options

Ans: (d)

73. Why do you think that the author calls the western social security system Utopian?

(a)  The countries belief in the efficacy of the system was bound to turn out to be false.

(b)  The system followed by these countries is the best available in the present context.

(c)  Everything under this system was supposed to be free, but people were charging money for them.

(d)  The theory of system followed by these countries was devised by Dr. Utopia.

(e)  Al the options are responsible.

Ans: (c)

74. It can be inferred from the passage that the author

(a)  believes that people can help themselves and do not need the government.

(b)  believes that the theory of helping with subsidy is very destructive.

(c)  believes in democracy and free speech.

(d)  is not a successful politician.

(e)  believes that subsidies are the best way to help poor.

Ans: (b)

75. Which of the following is not a victim of extreme subsidies?

(a)  The poor

(b)  The Delhi-Transport Corporation

(c)  The Andhra Pradesh government

(d)  Other than those given as options

(e)  The rich

Ans: (e)

76. Which of the following is not true in the context of the passage?

(a)  Where subsidies are concerned, the poor ultimately pay the tab.

(b)  Inflation is caused by too much subsidies.

(c)  Experts call subsides the most regressive form of taxation.

(d)  Fiscal deficits are caused due to heavy subsidy bills.

(e)  None of the following is true in the context of the passage.

Ans: (a)

77. A suitable title to the passage would be :

(a)  There’s No Such Thing as a Free Lunch

(b)  The Economic Overview

(c)  Deva Gowda’s Government and its Follies

(d)  It takes Two to Tango

(e)  The Rich and The Poor: Extreme Partiality

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 78-82) Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A. It is the only country in the world that is carbon negative, which means, it produces more oxygen than it consumes.

B. Bhutan, sandwiched between the two most populous nations on Earth, suffers for their sins.

C. So far, so good. But then, two things happened.

D. Carbon sinks, 70% forest cover, powered almost entirely by mountain streams-Bhutan is a poster child for green living.

E. Glaciers are beginning to melt, flash floods and heavy rains – and even droughts – are common, and temperatures are climbing.

F. One, India and China got richer.

78. Which of the following should be the FIRST sentence of the given paragraph?

(a)  E

(b)  D

(c)  C

(d)  B

(e)  A

Ans: (b)

79. Which of the following should be the THIRD sentence of the given paragraph?

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

(e)  E

Ans: (c)

80. Which of the following should be the LAST sentence of the given paragraph?

(a)  A

(b)  D

(c)  C

(d)  B

(e)  E

Ans: (e)

81. Which of the following should be the FOURTH sentence of the given paragraph?

(a)  F

(b)  C

(c)  B

(d)  E

(e)  D

Ans: (a)

82. Which of the following should be the SECOND sentence of the given paragraph?

(a)  B

(b)  D

(c)  A

(d)  C

(e)  E

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 83-90) In the following passage, you have a brief passage. In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Big ideas come from tackling (83) problems. When one is confronted with an overwhelming task, it’s pieces. Business jargon is full of phrases about that, like “pilot projects” and “low-hanging fruit.” They have their place, but in the repertory of management (84), they should share their place with bold approaches to big challenges. Much of today’s most valuable management knowledge came from wrestling with such issues. The most complicated workplace in the middle of the last century was the automobile assembly plant. Drawn to its complexity where Peter F. Drucker, W. Edwards Deming, and Taiichi Ohno, among others, the work they and their disciples did, applied in industry after industry, is the basis of the best that we know about operations, managing people, innovation, organizational design, and much more. The most complex workplaces are tertiary care hospitals. These vast (85) employ tens of thousands of people who, under one roof, do everything from neurosurgery to laundry, Each patient – that is to say, each “job” – calls on a different set of people with a different constellation of (86); eve when the tow patients have the same diagnosis, success may be (87) differently. This is complexity of an order of magnitude greater than automobile assembly, and anyone, who (88) hospitalised knows that management has thus far been unequal to the scope of task. The workers, managers, consultants, and scholars (89) crack this nut will reshape industries and institutions just as (90) as Drucker, Deming, and Ohno Did.

83. (a)  small

(b)  big

(c)  irrelevant

(d)  buildings

(e)  minor

Ans: (b)

84. (a)  weakness

(b)  strength

(c)  power

(d)  practice

(e)  symptom

Ans: (b)

85. (a)  houses

(b)  institute

(c)  demagogue

(d)  forts

(e)  enterprises

Ans: (e)

86. (a)  barbarity

(b)  talent

(c)  skills

(d)  unskilled

(e)  barbaric

Ans: (c)

87. (a)  managed

(b)  officious

(c)  delivered

(d)  measured

(e)  postponed

Ans: (d)

88. (a)  are been

(b)  have being

(c)  have been

(d)  has been

(e)  is be

Ans: (d)

89. (a)  who

(b)  whom

(c)  whose

(d)  which

(e)  whomsoever

Ans: (a)

90. (a)  profoundly

(b)  gradually

(c)  superficially

(d)  speciously

(e)  earnest

Ans: (*)

Directions (Q. Nos. 91-100) Identify the error in the sentences given below, if there is no error, choose option (e).

91. (a)  The need to set-up

(b)  a good library in the locality

(c)  has been in the minds of people

(d)  for some time now

(e)  No error

Ans: (a)

92. (a)  Most people would have

(b)  attended the union meeting

(c)  if they had

(d)  had longer notice of it

(e)  No error

Ans: (d)

93. (a)  He took to

(b)  reading times

(c)  for better knowledge

(d)  of the facts

(e)  No error

Ans: (c)

94. (a)  When children have difficulty understanding

(b)  a certain mathematical process, it is often because

(c)  their teachers do not understand it conceptually

(d)  themselves and do not present it in a way that children can understand

(e)  No error

Ans: (e)

95. (a)  Studies show that the lives of millions of mothers

(b)  and their children could be saved if countries would

(c)  invest in programmes that ensures a healthy pregnancy

(d)  and safe childbirth

(e)  No error

Ans: (b)

96. (a)  Film viewers claim that

(b)  the number of scenes depicting alcohol consumption

(c)  have increased dramatically over

(d)  the last decade

(e)  No error

Ans: (c)

97. (a)  Forty percent of the people alive today have

(b)  never made a phone call, but

(c)  thirty percent still have no electricity connections

(d)  to their homes

(e)  No error

Ans: (b)

98. (a)  Workers with less

(b)  personal problems are

(c)  likely to be

(d)  more productive in their work

(e)  No error

Ans: (a)

99. (a)  Everyone who visits Singapore

(b)  is impressed by its cleanliness

(c)  which is mainly a result of rigorous implementation

(d)  of their strict laws

(e)  No error

Ans: (d)

100. (a)  The bridal dress was

(b)  most unique: the prince

(c)  designed it and his

(d)  mother provided the lace fabric

(e)  No error

Ans: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...