IBPS PO Management Trainee Main Examination Held on 25-10-2015 Reasoning Question Paper With Answer Key

IBPS PO Management Trainee Main Examination

Held on 25-10-2015

Reasoning

Directions – (Q. 1-3) In these questions, relationships between different elements is shown in the statement. These statements are followed by two conclusions. Read both the statement and select the appropriate answer.

(A) If only conclusion I is true

(B) If only conclusion II is true

(C) If either conclusion I or II is true

(D) If neither conclusion I nor II is true

(E) If both conclusions I and II are true

1. Statements :

V ≥ M = T > X; R < T ≥ S

Conclusions : I. R < V

II. S ≤ X

Answer: (A)

2. Statements :

P < E ≤ R > F; E ≥ M; R < T

Conclusions : I. T > M

II. F < M

Answer: (A)

3. Statements :

R = Q ≤ I ≥ M = E; I < Z

Conclusions : I. Q ≤E

II. M > Z

Answer: (D)

4. Statement : The ministry of aviation has ordered to procure 35 new aircrafts to be added to the existing fleet this year.

Which of the following most appropriately proves that the decision taken by the aviation minister is unrealistic and not based on scientific projections?

(A)  A recent survey showed that the existing aircrafts in the fleet fail to match the international standards and quality norms

(B)  These new aircrafts have better technology and greater number of seats as compared to ones already existing in the fleet

(C)  The neighbouring country which also procured aircrafts lacked enough number of trained pilots

(D)  As the number of passengers has declined significantly this year, the existing fleet is not being used to its full potential

(E)  As many as 12 pilots are not on flying duties for two straight weeks due to lack of sufficient aircrafts to fly on the routes

Answer: (A)

5. In a certain code, PARTICLE is written as USBQFMDJ and GENERATE is written as FOFHFUBS, how is DOCUMENT written in that code ?

(A)  VDEPUONE

(B)  VDPENFUQ

(C)  VDPEUOFN

(D)  VDMENOFQ

(E)  VDPUFNOC

Answer: (C)

Directions – (Q. 6) Study the information carefully and answer the given questions-

   L, M, N, O and P are five different poles, each of different length. O is not the third shortest pole. N is bigger than only P. L is shorter than only one pole. The size of the shortest poles is 7 ft and that of the second tallest pole is 13 ft.

6. According to the given arrangement, which of the following combinations of pole and length is correct ?

(A)  N – 14 ft

(B)  P – 5 ft

(C)  O – 12 ft

(D)  L – 13 ft

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

7. R is sister of M. M is brother of H. D is mother of K. K is brother of M. How is R related to D?

(A)  Daughter

(B)  Mother

(C)  Other than those given as options

(D)  Sister

(E)  Data Inadequate

Answer: (A)

8. Pointing to a woman, Mr. Suresh said, she is the daughter of my grandfather’s only daughter. How is Suresh related to the woman ?

(A)  Cousin

(B)  Brother

(C)  Other than those given as options

(D)  Uncle

(E)  Cannot be determined

Answer: (B)

Directions- (Q. 9 and 10) The questions consists of a question and two statements numbered I and II given  below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and mark the appropriate answer.

(A) Only statement I is sufficient

(B) Only statement II is sufficient

(C) Both statements are sufficient

(D) Neither I nor II statement is sufficient

(E) None of the above

9. P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing towards the centre of the circle. Who is to the immediate right of T ?

I. R, Q and S are in the same respective sequence to the immediate left of T.

II. P is between S and T.

Answer: (A)

10. How is ‘smoking’ written in a code language ?

I. ‘Thanks for not smoking’ is written as ‘be je we no’ in that code language.

II. ‘No smoking area’ is written as ‘no se do’ in that code language.

Answer: (C)

Directions- (Q. 11-15) Study the information and answer the given question-

   In a certain code language,

    ‘capital cities are crowded’ is written as ‘ju sh pie be’

     ‘crowded cities create chaos’ is written as sh be nt ro’

     ‘huge industries create capital’ is written as ‘db ju nt ka’

    ‘industries are huge chaos’ is written as ‘ka pi ro db’

 (All the codes are two letter codes)

11. What is the code for ‘create’ in the given code language ?

(A)  sh

(B)  db

(C)  pi

(D)  nt

(E)  ro

Answer: (D)

12. What does ‘ro’ stand for in the given code language ?

(A)  chaos

(B)  capital

(C)  huge

(D)  create

(E)  are

Answer: (A)

13. What does ‘ka’ stand for in the given code language ?

(A)  either ‘cities’ or ‘crowded’

(B)  cities

(C)  create

(D)  either ‘huge’ or ‘industries’

(E)  chaos

Answer: (D)

14. Which of the following possibly means ‘crowded metro cities’ in the given code language ?

(A)  sh be ju

(B)  sh be ka

(C)  sh ka nt

(D)  ka nt  pi

(E)  sh un be

Answer: (E)

15. What is the code for ‘capital’ in the given code language ?

(A)  pi

(B)  ju

(C)  sh

(D)  be

(E)  db

Answer: (B)

Directions – (Q. 16-19) Study the following information to answer the given questions-

(i) In a family of 6 persons, there are two couples.

(ii) The lawyer is the head of the family and has only two sons-Mukesh and Rakesh-both teachers.

(iii) Mrs. Reena and her mother-in-law both are lawyers.

(iv) Mukesh’s wife is a doctor and they have a son, Ajay.

16. Which of the following is definitely a couple ?

(A)  Lawyer-Teacher

(B)  Doctor-Lawyer

(C)  Teacher-Teacher

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (A)

17. What is the profession of Rakesh’s wife ?

(A)  Teacher

(B)  Doctor

(C)  Lawyer

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (C)

18. How many male members are there in the family ?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  Four

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (B)

19. What is the profession of Ajay ?

(A)  Teacher

(B)  Lawyer

(C)  Doctor

(D)  Cannot be determined

(E)  None of the above

Answer: (D)

20. Statement : Company A has approached the government with a proposal to build road and other infrastructure for providing transport facilities in area X.

Which of the following could possibly lead the government to turn down the proposal forwarded by Company A ?

(A)  Residents of Area X and its adjoining areas have to walk for several kilometers to seek transport facilities

(B)  Company B which had undertaken similar projects earlier had failed to build good quality road in the area.

(C)  Although, Area X is in dire need of road and infrastructure facilities, any company which underwork it would not make huge profits in the long run

(D)  Area X is a land with very low economic productivity and negligible residents

(E)  Area X is the unofficial hub for transportation of agriculture goods from State A to State B.

Answer: (B)

21. How many such pairs of letters are there in the word REFRESHING each of which has as many letters between them (in both forward and backward directions) in the word as they have in the English alphabet ?

(A)  Three

(B)  One

(C)  Two

(D)  None

(E)  More than three

Answer: (A)

22. If in the word ISOLATE, all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter and then all the letters are arranged alphabetically, which letter will be third from the right end ?

(A)  Q

(B)  P

(C)  Other than those given as options

(D)  N

(E)  B

Answer: (B)

Directions – (Q. 23-26) A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input of rearrangement. (All the numbers are two digit numbers).

Input : talk 47 12 rise at 99 75 32 wise joke high 28 56 be

Step I : 12 talk 47 rise 99 75 32 wise joke high 28 56 be at

Step II : 28 12 talk 47 rise 99 75 32 wise joke high 56 at be

Step III : 32 28 12 talk 47 rise 99 75 wise joke 56 at be high

Step IV : 47 32 28 12 talk rise 99 75 wise 56 at be high joke

Step V : 56 47 32 28 12 talk 99 75 wise at be high joke rise

Step VI : 75 56 47 32 28 12 99 wise at be high joke rise talk

Step VII : 99 75 56 47 32 28 12 at be high joke rise talk wise

   Step VII is last step of the above rearrangement as the desired arrangement is obtained.

   Input : 83 why sat 14 32 no be ink feet 50 27 vain 67 92

23. Which step number is the following output?

32 27 14 83 why sat no 50 vain 6792 be feet ink

(A)  Step V

(B)  Step VI

(C)  Step IV

(D)  Step I

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

24. Which word/number would be at fifth position from the right is Step V?

(A)  14

(B)  92

(C)  feet

(D)  be

(E)  sat

Answer: (D)

25. How many elements (words or numbers) are there between ‘feet’ and ‘32’ as they appear in the last step of the output?

(A)  One

(B)  Three

(C)  Four

(D)  Five

(E)  Two

Answer: (B)

26. Which of the following represents the position of ‘why’ in the fourth step ?

(A)  Eighth from the left

(B)  Fifth from the right

(C)  Sixth from the left

(D)  Fifth from the left

(E)  None of the above

Answer: (C)

27. If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal,” then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal

(A)  Niece

(B)  Daughter

(C)  Daughter-in-law

(D)  Cousin

(E)  None of the above

Answer: (E)

28. If in the number 38564927, first all the even digits are arranged in ascending order and then all the odd digits are arranged in ascending order which digit will be fourth from the right end?

(A)  3

(B)  5

(C)  4

(D)  Other than those given options

(E)  6

Answer: (A)

Directions – (Q. 29-33) Study the following information carefully and answer the questions-

   M, T, D, F, H, R and W are seven students studying in three different colleges I, II and III with at least two in each college. Each of them has a favourite subject from-English, History, Geography, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology, not necessarily in the same order.

   D’s favourite subject is Physics and studies in College II with only M. H study in college I and he likes English. F studies in College III and does not like Mathematics. Those who like Geography and Chemistry study in the same college. W likes Biology and does not study in college I. R does not study with H. R does not like Chemistry. M does not like History.

29. What is M’s favourite subject ?

(A)  Mathematics

(B)  Chemistry

(C)  Data Inadequate

(D)  Geography

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

30. In which college T is studying ?

(A)  I

(B)  II or III

(C)  II

(D)  Data inadequate

(E)  III

Answer: (A)

31. Which of the following groups of students studies in college III ?

(A)  FTR

(B)  FWR

(C)  FM

(D)  Data Inadequate

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

32. What is T’s favourite subject ?

(A)  Chemistry

(B)  Biology

(C)  Mathematics

(D)  Data inadequate

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

33. Which of the following groups of students study in college I?

(A)  TR

(B)  HR

(C)  HT

(D)  HF

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

34. In a row of children facing north, Neeta is fifteenth from the left end of the row. If she is shifted towards the rightend of the row by four places, she becomes eighth from the right end. How many children are there in the row ?

(A)  24

(B)  28

(C)  Other than those given as options

(D)  27

(E)  26

Answer: (E)

35. Complete the series by replacing ?

AA40, CD51, GH64 ? US100

(A)  KK81

(B)  MM80

(C)  MM81

(D)  KK80

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions-(Q. 36-40) Read the following information carefully and answer the given question-

    Seven people P, Q, R, S, T, U and V live on separate floors of a 7-floor building, but not necessarily in the same order. Ground floor is numbered 1; first floor is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7.

   P lives on floor number four. Only two people live between P and R. Q lives on the floor immediately below V. Q does not live on any of the floors below P. Only two people live between Q and S. Neither T nor S lives on the floor numbered two.

36. How many people live between the floors on which Q and U live ?

(A)  None

(B)  Four

(C)  Two

(D)  More than three

(E)  Three

Answer: (E)

37. Who lives on the floor immediately above P ?

(A)  S

(B)  Q

(C)  R

(D)  V

(E)  T

Answer: (E)

38. Who among the following lives on the ground floor ?

(A)  S

(B)  U

(C)  R

(D)  V

(E)  T

Answer: (C)

39. Which of the following options represents the people living immediately above and immediately below S respectively?

(A)  Q, R

(B)  U, T

(C)  T, P

(D)  P, R

(E)  P, U

Answer: (E)

40. If Q and S interchange their places, and so do P and R, then how many people would be there between S and P as per the new arrangement

(A)  More than four

(B)  Two

(C)  None

(D)  One

(E)  Four      

Answer: (E)

Directions – (Q. 41-44) Study the following information carefully and answer the given questions-

     In an international meet, representatives, A, B, C, D, E, F, G and H from eight different countries viz. Thailands, France, Holland, Austria, US, Spain, India and Germany (not necessarily in the same order) sit around a circular table facing the centre. A who represents Germany sits third to the left of E. F who is from India sits to the immediate right of A. D who is from Holland sits immediate neighbour of E. C who is from Spain sits exactly in the middle of people representing US and India. G is the representative from France sits second to the left of H who is from Thailand.

41. How many people sit between A and representative from Austria when counted in clockwise.

(A)  None

(B)  One

(C)  Two

(D)  Three

(E)  Four

Answer: (B)

42. Which of the following is true regarding representative F?

(A)  F is representative of Austria

(B)  F sits second to the left of the representative from Thailand

(C)  Representative from Germany is not an immediate neighbour of F

(D)  E sits third to the right of F

(E)  None is true

Answer: (E)

43. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of the representative from Holland ?

(A)  CG

(B)  BE

(C)  AH

(D)  HB

(E)  GE

Answer: (E)

44. Representative from which of the following countries is seated second to the left of Indian representative ?

(A)  Thailand

(B)  US

(C)  France

(D)  Spain

(E)  None of these

Answer: (A)

Directions – (Q. 45-48) In each question below are two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer-

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusion I or conclusion II follows

(D) If neither conclusion I nor conclusion II follows

(E) If both conclusions I and conclusion II follows

45. Statements : No meeting is an argument. All debates are arguments. Some debates are fights.

Conclusions :

I. No fight is a meetings.

II. Some fights are meeting.

Answer: (D)

46. Statements : All hands are limbs. All limbs are fingers. Some fingers are thumbs.

Conclusions :

I. Some thumbs being limbs is a possibility

II. All hands are fingers.

Answer: (B)

47. Statements : All teams are participants. All members are teams. No member is a captain.

Conclusions :

I. Atleast some participants are members.

II. All teams being captains is a possibility.

Answer: (A)

48. Statements : Some slopes are mountains. No mountain is a river. Some rivers are ponds.

Conclusions :

I. All ponds being mountains is a possibility.

II. All slopes being rivers is a possibility.

Answer: (D)

Directions (Q. 49 and 50) J is the father of T. P is the brother of J. L is the mother of V. V is the brother of T. T is mother of S. T is the daughter-in-law-of W.

49. How is J related to S ?

(A)  Uncle

(B)  Brother

(C)  Grand-father

(D)  Cousin

(E)  Father

Answer: (C)

50. How is W related to P?

(A)  Son

(B)  Cannot be determined

(C)  Grandson

(D)  Aunt

(E)  Uncle

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...