IBPS Regional Rural Bank Officers Examination Held on 12-9-2015 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS Regional Rural Bank Officers Examination Held on 12-9-2015

Quantitative Aptitude

1. Four vehicles having equal radii are drawn with centres at the four corners of a square. Each circle touches the other two adjacent circles. If the remaining area of the square is 168 cm2, what is the size of the radius of the circle? (in centimeters)

(A)  14

(B)  1.4

(C)  35

(D)  21

(E)  3.5

Answer: (A)

Directions-(Q. 2-6) What will come in place of question-mark (?) in the given number series ?

2. 158, 78, 38, 18, 8, ?

(A)  3

(B)  5

(C)  2

(D)  7

(E)  6

Answer: (A)

3. 16, 19, 24, 33, 50, ?

(A)  83

(B)  66

(C)  99

(D)  74

(E)  102

Answer: (A)

4. 402, 400, 388, 358, 302, ?

(A)  212

(B)  236

(C)  190

(D)  182

(E)  210

Answer: (A)

5. 31, 15, 21, 50, ?, 767.25

(A)  160.5

(B)  171.5

(C)  156.5

(D)  122.5

(E)  143.5

Answer: (B)

6. 8, 5.5, 8.5, 23, 89.5, ?

(A)  455

(B)  420.5

(C)  445

(D)  415.5

(E)  433

Answer: (C)

7. A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 14 : 3. 25.5 litres of the mixture is taken out from the vessel and 2.5 litres of pure water and 5 litres of pure milk is added to the mixture. If the resultant mixture contains 20% water, what was the initial quantity of mixture in the vessel before the replacement ? (in litres)

(A)  51

(B)  102

(C)  68

(D)  85

(E)  34

Answer: (C)

8. A, B and C started a business by investing Rs 20,000, Rs 28,000 and Rs 36,000 respectively. After 6 months, A and B withdrew an amount of Rs 8,000 each and C invested an additional amount of Rs 8,000. All of them invested for equal period of time. If at the end of the year C, got Rs 12,550 as his share of profit, what was the total profit earned?

(A)  Rs 25,100

(B)  Rs 26,600

(C)  Rs 24,300

(D)  Rs 22,960

(E)  Rs 21,440

Answer: (A)

Directions-(Q. 9-13) Refer to the pie charts carefully and answer the given question.

9. Number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store B is what per cent m ore than the number of Nokia cellular phones sold by store A?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (B)

10. What is the central angle corresponding to number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store D?

(A)  124.2°

(B)  112.4°

(C)  115.2°

(D)  120.8°

(E)  118. 8°

Answer: (E)

11. What is the average number of Samsung cellular phones sold by stores B, C and D?

(A)  796

(B)  792

(C)  780

(D)  812

(E)  784

Answer: (B)

12. What is the difference between number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store A and Total number of Nokia cellular phones sold by stores B and E together?

(A)  442

(B)  436

(C)  432

(D)  428

(E)  426

Answer: (B)

13. Number of Samsung cellular phones sold by store E is what per cent of the number of phones (both Nokia and Samsung) sold by store C?

(A)  55

(B)  45

(C)  60

(D)  65

(E)  50

Answer: (A)

14. There are three positive numbers, 1/3rd of average of all the three numbers is 8 less than the value of the highest number. Average of the lowest and the second lowest number is 8. Which is the highest number?

(A)  11

(B)  14

(C)  10

(D)  9

(E)  13

Answer: (A)

15. A sum of money was invested for 14 years in Scheme A which offers simple interest at a rate of 8% p.a. The amount received from Scheme A after 14 years was then invested for two years in Scheme B which offers compound interest (compounded annually) at a rate of 10% p.a. If the interest received from Scheme B was Rs 6,678, what was the sum invested in Scheme A?

(A)  Rs 15,500

(B)  Rs 14,500

(C)  Rs 16,000

(D)  Rs 12,500

(E)  Rs 15,000

Answer: (E)

16. 4 years ago, the respective ratio between 1/2 of A’s age at that time and four times of B’s age at that time was 5 : 12. Eight years hence, 1/2 of A’s age at that time will be less than B’s age at that time by 2 years. What is B’s present age ?

(A)  10 years

(B)  14 years

(C)  12 years

(D)  5 years

(E)  8 years

Answer: (A)

Directions-(Q. 17 to 21) Study the table and answer the given question.

Note:

1. Total deduction = Provident Fund Deduction (which is 10% of basic salary) + Other deduction.

2. Net Salary = Basic Salary + Total allowance – Total Deduction.

3. Few values are missing in the table (indicated by…). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question, on the basis of the given data and information.

17. If other deduction of P was Rs 4,720 what was his net salary?

(A)  Rs 42,500

(B)  Rs 43,500

(C)  Rs 43,000

(D)  Rs 41,500

(E)  Rs 42,000

Answer: (B)

18. If Q’s total allowance was Rs 3,000 more than his basic salary, what was his total allowance?

(A)  Rs 17,000

(B)  Rs 17,500

(C)  Rs 16,000

(D)  Rs 16,600

(E)  Rs 15,500

Answer: (D)

19. If the respective ratio of Provident Fund deduction and other deduction of S was 7 : 13, what was S’s other deduction?

(A)  Rs 2,160

(B)  Rs 2,080

(C)  Rs 2,120

(D)  Rs 2,040

(E)  Rs 1,948

Answer: (B)

20. Basic salary of S is what percent more than the basic salary of R?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (E)

21. If other deduction of T was Rs 4,000 what was his Net Salary ?

(A)  Rs 32,500

(B)  Rs 31,900

(C)  Rs 32,700

(D)  Rs 31,700

(E)  Rs 32,900

Answer: (E)

22. I. x2 – 3x – 88 = 0

II. y2 + 8y – 48 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (D)

23. I. 5x2 + 29x + 20 = 0

II. 25y2 + 25y + 6 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (C)

24. I. 2x2 – 11x + 12 = 0

II. 2y2 – 19y + 44 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (B)

25.I. 3x2 + 10x + 8= 0

II. 3y2 + 7y + 4 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (B)

26. I. 2x2 + 21x + 10 = 0

II. 3y2 + 13y + 14 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (E)

27. I. x2 – x – 12 = 0

II. y2 + 5y + 6 = 0

(A)  x ≥ y

(B)  x ≤ y

(C)  x < y

(D)  x > y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Answer: (A)

Directions-(Q. 28-31) This data is regarding total number of employees working in Administration (Admin), Operations(Ops.( and other departments of corporate divisions of Companies A and B.

    The total number of employees working in both the companies together is 4800. The respective ratio of number of employees in Companies A and B is 5 : 7. Each employee works in only one of the mentioned departments.

   In company A, 70% of the total employees are males. 60% of the total male employees work in ‘Ops’. Out of the remaining male employees. 1/8th work in ‘Admin’. Out of the total female employees, 24% work in. ‘Admin’ and 5/8th of the remaining female employees work in ‘Ops’.

In company B, 80% of the total employees are males. 65% of the total male employees work in ‘Ops’. Number of male employees who work in ‘other departments’ in Company B is 20% more than the male employees work in ‘Other departments’ in company A. Number of female employees who works in Ops in Company B are less than number of male employees who work for ‘Ops’ in the same company by 75%. Out of the remaining female employees, 1/4 work in ‘Admin’.

28. What per cent of the total number of male employees in company A work in other departments ?

(A)  45

(B)  25

(C)  30

(D)  35

(E)  40

Answer: (D)

29. What is the total number of female employees who work in Ops in Company A and B together?

(A)  681

(B)  781

(C)  689

(D)  649

(E)  788

Answer: (D)

30. What is the difference between the average number of males working in ‘Admin’ in both the Companies together and average number of females working in ‘Other Departments’ in both the companies together?

(A)  26

(B)  36

(C)  16

(D)  24

(E)  14

Answer: (A)

31. In company B, what is the respective ratio between the total number of employees (both male and female) who work in ‘Admin’ and the total number of employees (both male and female) who work in ‘Other department’s in the same company?

(A)  2 : 3

(B)  1 : 3

(C)  1 : 4

(D)  3 : 5

(E)  1 : 5

Answer: (B)

32. Monthly salaries of Pia and Som are in the respective ratio of 5 : 4. Pia, from her monthly salary, gives 3/5th to her mother. 15% towards her sister’s tuition fees, 18% towards a loan and she shops with the remaining amount which was Rs 2,100. What is the monthly salary of Som?

(A)  Rs 25,000

(B)  Rs 30,000

(C)  Rs 15,000

(D)  Rs 20,000

(E)  Rs 24,000

Answer: (E)

33. 12 men can finish a project in 20 days. 18 women can finish the same project in 16 days and 24 children can finish it in 18 days. 8 women and 16 children worked for 9 days and then left. In how many days will 10 men complete the remaining project?

(A) 

(B)  10

(C)  9

(D) 

(E) 

Answer: (B)

34. An item was bought at Rs X and sold at Rs Y, thereby earning a profit of 20%. Had the value of X been 15% less and the value of Y been Rs 76 less, a profit of 30% would have been earned. What was the value of ‘X’?

(A)  Rs 640

(B)  Rs 400

(C)  Rs 600

(D)  Rs 800

(E)  Rs 840

Answer: (D)

Directions-(Q. 35 to 39) Refer to the graph and answer the given question-

35. Out of the total number of projects handled by company A in 2005 and 2006 together, 20% were Governmental projects. What was the total number of governmental projects handled by company A in 2005 and 2006 together ?

(A)  108

(B)  132

(C)  128

(D)  116

(E)  122

Answer: (E)

36. The project handled by company B can be broadly classified into types : Governmental projects and Non-governmental projects. If the average number of non-governmental projects handled by company B in 2003 and 2004 is 127. what is the total number of governmental projects handled by the same company in 2003 and 2004 together?

(A)  204

(B)  188

(C)  192

(D)  196

(E)  212

Answer: (D)

37. Number of projects handled by company B decreased by what per cent from 2004 to 2006 ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (E)

38. If the number of projects handled by company A increased by 20% from 2007 to 2008 and by 5% from 2008 to 2009, what was the number of projects handled by company A in 2009?

(A)  378

(B)  372

(C)  384

(D)  396

(E)  368

Answer: (A)

39. What is the difference between the total number of projects handled by company A in 2003 and 2004 together and total number of projects handled by company B in 2005 and 2007 together?

(A)  120

(B)  150

(C)  130

(D)  180

(E)  170

Answer: (B)

40. The speed of the boat in still water is 24 kmph and the speed of the stream is 4 km/h. The item taken by the boat to travel from A to B downstream is 36 minutes less than the time taken by the same boat to travel from B to C upstream. If the distance between A and B is 4 km more than the distance between B and C, what is the distance between A and B?

(A)  112 km

(B)  140 km

(C)  56 km

(D)  84 km

(E)  28 km

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...