IBPS RRBs-V Officer (Scale I) Common Recruitment Process Preliminary Online Examination Held on November 4, 2016

IBPS RRBs-V Officer (Scale I) Common Recruitment Process Preliminary Online Examination

Held on November 4, 2016

Part I Reasoning Ability

1. If only one meaningful English word can be made with the first, the fourth, the ninth and the tenth letters of the word CORRUPTION, using each letter only once, then which of the first letter of the word from the left. If no such word can be formed then your answer is X. If more than one such word can be formed then your answer is Z?

(a)  X

(b)  Z

(c)  R

(d)  O

(e)  C

Ans: (e)

Directions (Q. Nos. 2-6) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions I and II. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate option.

a. if only conclusion I is true

b. if only conclusion II is true

c. if both conclusions are true

d. if none of the conclusions is true

e. if either conclusion I or II is true

2. Statements P < E < T ≤ R; T ≥ K

Conclusions  I. K > P                II. R ≥ K

Ans: (b)

3. Statements X < W; A > C ≥ H = W

Conclusions   I. C > X               II. B < W

Ans: (c)

4. Statements B ≤ N < D; K = R < D ≤ W

Conclusions  I. N = R                II. B < W

Ans: (b)

5. Statements J ≤ L < B ≤ S > Y < M

Conclusions  I. J < M                II. L ≥ Y

Ans: (d)

6. Statements B ≤ N < D; K = R < D ≤ W

Conclusions  I. W > K               II. N ≥ W

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 7-11) Study the given information carefully to answer the given questions.

Eight people- A< B, C, D, M, N, O and P are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting in the middle of the sides are facing the centre and the ones sitting at the corners are facing outside (i.e., opposite to the centre)

A sits in the middle of one of the sides. Only one person sits between AA and M. A sits third to the right of B. Only three people sit between B and N. C sits second to the right of N. O and C face the same direction. M is not an immediate neighbour of O. P sits second to the right of D.

7. Who is to the immediate left of M?

(a)  N

(b)  B

(c)  D

(d)  P

(e)  C

Ans: (e)

8. What is the position of O with respect to P?

(a)  Fourth to the left

(b)  Third to the left

(c)  Third to the right

(d)  Immediate right

(e)  Immediate left

Ans: (b)

9. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

(a)  None of the given statements is true.

(b)  Only three people sit between O and D.

(c)  D sits third to the left of A.

(d)  M sits at one of the corners of the table.

(e)  M is an immediate neighbour of P.

Ans: (a)

10. As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a)  D

(b)  O

(c)  P

(d)  A

(e)  M

Ans: (b)

11. Who amongst the following sit exactly between B and the one who sits to the immediate right of N, when counted from the left of B?

(a)  O, D

(b)  M, P

(c)  C, P

(d)  M, C       

(e)  A, C

Ans: (c)

12. How many such pairs of digits are there in the number 67594138 (both in forward and backward directions), each of which has as many digits between them as in the arithmetic series?

(a)  Two

(b)  None

(c)  One

(d)  Three

(e)  More than three

Ans: (e)

13. In a queue of fifteen people facing North, Rahul’s position is ningth from the end of the queue. Only four people are standing between Rahul and Tom, karan is standing immediately after Tom. Bharti is standing exactly between Karan and Rahul. Sonali is standing before Bharti, but after Tom. What is position of Sonali from the beginning of the queue? (Note : All people are standing one behind the other)

(a)  Cannot be determined

(b)  Seventh

(c)  Eleventh

(d)  Fourth

(e)  Sixth

Ans: (d)

14. The following series is based on the English alphabets. Which one of the following will come in place of the question mark in th given alphabetical series?

XBF  UDK  RFO  OHR ?

(a)  LKU

(b)  MKS

(c)  LJT

(d)  MJS

(e)  LJV

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 15-17)  Study the given information carefully to answer the given questions.

S is 11 m East of N. S is 8 m North of P. P is 4 m West of O. Point O is the midpoint of points P and R, such that P, O and R form a straight line. Q is 13 m South of R.

15. If L is 7 m East of R and J is 5 m South of L, then what is the distance between L and S?

(a)  6 m

(b)  10 m

(c)  17 m

(d)  5 m

(e)  3 m

Ans: (c)

16. In which direction is N with respect to Q?

(a)  North-West

(b)  West

(c)  East

(d)  North-East

(e)  South-West

Ans: (a)

17. Hiten walks 2 m towards North form point P, takes a right turn and walks for 8 m. How far will he be from point Q?

(a)  13 m

(b)  7 m

(c)  17 m

(d)  8 m

(e)  15 m

Ans: (e)

Directions (Q. Nos. 18-22) Study the following information to answer the given questions.
Nine persons, E, F, G, H, K, I, L, M, N, and O are seated in a straight line facing North, with equal distance between each other, but not necessarily in the same order.

Only two people sit between E and the one sitting at extreme ends of the line. K sits second to the right of E. H sits fourth to the left of M. M does not sit at any of the extreme ends of the line. M is not an immediate neighbour of E. The number of people sitting between H and K is double than that between M and O. More than two people sit between G and E. G is not an immediate neighbour o M. F is an immediate neighbour of L, but not H.

18. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a)  N, E

(b)  M, H

(c)  K, L

(d)  O, N

(e)  F, O

Ans: (d)

19. Which of the following is true with respect to N as per the given arrangement?

(a)  N is an immediate neighbour of H.

(b)  N sits second to the left of M.

(c)  N sits at one of the extreme ends of the line.

(d)  More than two people sit between N and G.

(e)  None of the given options is true.

Ans: (e)

20. Who sits second to the left of H?

(a)  N

(b)  K

(c)  F

(d)  E

(e)  No one as H sits at one of the extreme ends of the line.

Ans: (c)

21. Who amongst the following sit exactly between N and O?

(a)  H, L

(b)  F, O

(c)  F, E

(d)  M, K

(e)  K, O

Ans: (d)

22. In which of the given pairs of people, is even number of people sitting between them?

(a)  G, E

(b)  K, L

(c)  F, M

(d)  O, M

(e)  K, N

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 23-27) Study the following information to answer the given questions.

Sagar sells mobiles of seven different companies viz. Samsung, HTC, Lenovo, Intex, Micromax, Nokia and Oppo starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order.

Sagar sold HTC on Monday. He sold only three mobiles between HTC and Samsung. He does not sell any mobile between the day he sold Samsung and Lenovo. He sold only two mobiles between Lenovo and Oppo. He sold Micromax mobiles the day immediately before the day he sold Oppo mobiles. He sold Intex on one of the days after Oppo, but not on Sunday.

23. On which day Sagar sold Micromax?

(a)  Thursday

(b)  Tuesday

(c)  Friday

(d)  Saturday

(e)  Wednesday

Ans: (b)

24. How many mobiles did Sagar sell between HTC and Lenovo?

(a)  Four

(b)  Two

(c)  One

(d)  None

(e)  Three

Ans: (a)

25. Which of the following is not true as per the given arrangement?

(a)  Sagar sells mobiles of anyone company between Samsung and Nokia.

(b)  Sagar sells Intex on Thursday.

(c)  Sagar did not sell mobile of any other company between Oppo and Intex.

(d)  All the given statements are true.

(e)  Sagar sells Lenovo on Friday.

Ans: (e)

26. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a)  Nokia-Friday

(b)  Samsung-Thursday

(c)  Micromax-Monday

(d)  Intex-Wednesday

(e)  Oppo-Tuesday

Ans: (a)

27. Which mobile did Sagar sell on Sunday?

(a)  Nokia

(b)  Lenovo

(c)  Micromax

(d)  None of those given as options

(e)  Oppo

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 28-32) In these questions, two/three statements followed by two conclusions are given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide, which of the given conclusions logically follows disregarding commonly known facts.

a. if only conclusion I follows

b. if only conclusion II follows

c. if either conclusion I or II follows

d. if neither conclusion I or II follows

e. if both conclusions I and II follow

28. Statements All copies are book.

            No book is a pencil.

            All pencils are rubbers.

Conclusions

I. No rubber is a book.

II. Some copies are rubbers.

Ans: (d)

29. Statements Some drinks are eatables.

                    All eatables are sweets.

Conclusions

I. At least some sweets are drinks.

II. All drinks are sweets.

Ans: (a)

30. Statements All copies are book.

                    No book is a pencil.

                    All pencils are rubbers.

Conclusions

I. No copy is a pencil.

II. Some books are rubbers.

Ans: (a)

31. Statements Some mobiles are calculators.

                   Some calculators are pens.

                   Some pens are scales.

Conclusions

I. No calculator is a scale.

II. At least some calculators are scales.

Ans: (c)

32. Statements Some mobiles are calculators.

                     Some calculators are pens.

                    Some pens are scales.

Conclusions

I. Some mobiles are sales.

II. All pens being calculators is a possibility.

Ans: (b)

Directions (Q. Nos. 33-37) Study the following information and answer the questions.

Nine friends-A, B, C, D, E, F, G, H and I live on nine different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and, so on till the topmost floor is numbered nine. I lives on floor numbered six.

E lives on an odd numbered floor above, I. Only three people live between E and G. A lives on an even numbered floor immediately below D, but not on the floor numbered eight. Only one person lives between A and F. C lives on one of the floors below F. The number of people living above C is equal to the number of people living below H.

33. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?

(a)  HB

(b)  FC

(c)  DE

(d)  EI

(e)  AG

Ans: (c)

34. How many persons live between A and the person living on the floor numbered seven?

(a)  More than three

(b)  Two

(c)  One

(d)  None

(e)  Three

Ans: (b)

35. H lives on which of the following floor numbers?

(a)  Eight

(b)  One

(c)  Five

(d)  Nine

(e)  Other than those given as options

Ans: (d)

36. Which of the following is not true about B as per the given arrangement?

(a)  B lives on an even numbered floor.

(b)  All the given statements are true.

(c)  Only one person lives between B and E

(d)  H lives immediately above B.

(e)  Only one person lives above B.

Ans: (c)

37. In which of the given pairs of people, is even number of people living between them?

(a)  G, C

(b)  H, E

(c)  E, D

(d)  I, H

(e)  B, I

Ans: (d)

Directions (Q. Nos. 38-40) Study the following information carefully to answer the given questions.

S is the husband of Q. A is the brother of D. A is the only son of B. D is the sister of Q. R is married to D. M is the father of R. N is the daughter of Q.

38. If V is the grandfather of N, then how is B related to R?

(a)  Uncle

(b)  Mother-in-law

(c)  Grandmother

(d)  Aunt

(e)  Father-in-law

Ans: (e)

39. How is S related to A?

(a)  Father

(b)  Grandfather

(c)  Brother-in-law

(d)  Uncle

(e)  Nephew

Ans: (c)

40. How is D related to N?

(a)  Mother

(b)  Sister-in-law

(c)  Cousin

(d)  Mother-in-law

(e)  Aunt

Ans: (e)

Part II Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 41-45) What approximate value will come in place of question marks in the given equations?

(You are not expected to calculate the exact value)

41. 9 ÷ 4.02 + 13.04 × 28.978 = ?

(a)  1430

(b)  1470

(c)  1410

(d)  1490

(e)  1240

Ans: (*)

42. ?% of (767 ÷ 6) = 7.8892

(a)  25

(b)  60

(c)  40

(d)  50

(e)  75

Ans: (d)

43. 89 – 15.03 ÷ 3.693 = 1039.88 ÷ ?

(a)  6

(b)  8

(c)  4

(d)  2

(e)  12

Ans: (c)

44. 99 × 4.98 + 129.992 – 75.05 = ?

(a)  540

(b)  780

(c)  680

(d)  620

(e)  760

Ans: (c)

45. 

(a)  35

(b)  510

(c)  25

(d)  15

(e)  20

Ans: (c)

46. Jar A contains 78 L of milk and water in the respective ratio of 6 : 7. 26 L of the mixture was taken out from jar A. What quantity of milk should be added to jar A, so that water constitutes 40% of the resultant mixture in jar A?

(a)  8 L

(b)  361 L

(c)  12 L

(d)  14 L

(e)  18 L

Ans: (e)

47. At its usual speed, a 150 m long train crosses a platform of length L m in 24 seconds. At 75% of its usual speed, the train crosses a vertical pole in 12 seconds. What is the value of L ?

(a)  250

(b)  225

(c)  240

(d)  260

(e)  280

Ans: (a)

48. In a class, the respective ratio between the number of boys and the number of girls is 3 : 1. A test was conducted, where in the average score of the boys was 73, while that of the entire class was 71. What was the average score of the girls?

(a)  68

(b)  71

(c)  67

(d)  65

(e)  63

Ans: (d)

49. Two years ago, A’s age was 1/2 of B’s age at that time. A’s age four years hence will be 22 years less than B’s age eight years hence. What is B’s present age?

(a)  30 yr

(b)  24 yr

(c)  36 yr

(d)  42 yr

(e)  38 yr

Ans: (e)

Directions (Q. Nos. 50-54) In these questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option.

a. x > y                 b. x , y        c. x ≥ y

d. x ≤ y      e. x = y or cannot be determined

50. I. 3x2 + 14x + 15 = 0 II. 2y2 + 19y + 44 = 0

Ans: (a)

51. I. x2 = 196 II. y2 + 2y – 48 = 0

Ans: (e)

52. I. 2x2 + 17x + 36 = 0 II. 3y2 + 20y + 33 = 0

Ans: (b)

53. I. x2 + 12x + 35 = 0 II. 3y2 + 19y + 20 = 0

Ans: (d)

54. I. x2 – 7x + 10 = 0 II. y2 – 5y + 6 = 0

Ans: (c)

55. When 9 is subtracted from a two digit number, the number so formed is reverse of the original number. Also, the average of the digits of the original number. Also, the average of the digits of the original number is 7.5. What is definitely the original number?

(a)  87

(b)  92

(c)  90

(d)  69

(e)  96

Ans: (a)

56. A, B and C have a certain amount of money with themselves. C has 3/4 of what A has and B has Rs. 50 less than C. If A, B and C together have Rs. 250, then how much does A alone have?

(a)  Rs. 75

(b)  Rs. 160

(c)  Rs. 80

(d)  Rs. 120

(e)  Rs. 140

Ans: (d)

57. A boat takes six hours to travel a certain distance downstream and five hours to travel a certain distance upstream. The distance travelled upstream is half of the travelled downstream. If the speed of the current is 4 km/h, what is the speed of the boat in still water?

(a)  16 km/h

(b)  20 km/h

(c)  24 km/h

(d)  10 km/h

(e)  18 km/h

Ans: (a)

58. It takes Rs. 3159 to plant synthetic grass in a square lawn, 1/4 of which is paved (and thus does not require grass.) If each side of this lawn measures 18m, what is the rate that the gardener charges for planting synthetic grass?

(a)  Rs. 18 m2

(b)  Rs. 11 m2

(c)  Rs. 16 m2

(d)  Rs. 15 m2

(e)  Rs. 13 m2

Ans: (e)

Directions (Q. Nos. 59-63) Refer to the pie charge and answer the given questions.

59. What is the difference between the total number of tickets sold by theatres A and D together and then sold by theatres B and C together?

(a)  82

(b)  78

(c)  55

(d)  75

(e)  85

Ans: (e)

60. The number of tickets sold by theatre B, on Saturday, was 32 more than the number of tickets sold on Friday. The number of tickets sold by theatre E, on Saturday, was 59 more than the number of tickets sold on Friday. What was the respective ratio between the number of tickets sold by theatres B and E on Saturday?

(a)  5 : 3

(b)  7 : 6

(c)  11 : 6

(d)  7 : 5

(e)  11 : 5

Ans: (b)

61. If the total number of tickets sold by all the theatres together on Friday was 70% more than that sold on Thursday, what was the total number of tickets sold by all the theatres together on Thursday?

(a)  400

(b)  450

(c)  500

(d)  300

(e)  550

Ans: (c)

62. What is the central angle corresponding to the number of tickets sold by theatre B?

(a)  56.8°

(b)  57.6°

(c)  58.5°

(d)  55.6°

(e)  54.2°

Ans: (b)

63. Out of the number of tickets sold by theatre C, 5/12 were purchased by females and out of the total number of tickets sold by theatre D, 1/17 were purchased by females. What was the total number of tickets purchased by females from theatres C and D together?

(a)  100

(b)  108

(c)  110

(d)  120

(e)  104

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 64-67) Based on the following table, answer the given questions.


Note The institutes offer classes for French and Spanish languages only.

64. The number of male students, who have enrolled for French classes in institute R is what percent of the total number of students (male and female) who have enrolled for both the classes in institute T?

(a)   

(b)   

(c)   

(d)   

(e)   

Ans: (e)

65. In institutes S, the percentage of male students, who have enrolled for Spanish class, is 70% of the total number of students (Male and female both) who have enrolled for Spanish class. What is the total number of male students, who have enrolled for both the classes together in institute S?

(a)  413

(b)  419

(c)  405

(d)  423

(e)  428

Ans: (*)

66. The number of male students, who have enrolled for French class in institute S is approximately, what percent more than the number of female students, who have enrolled for the same class in institute U?

(a)  25%

(b)  44%

(c)  38%

(d)  51%

(e)  Other than those given as options

Ans: (d)

67. What is the respective ratio between number of students (both male and female) who have enrolled for Spanish class in institute R and those enrolled for the same classes in institute U?

(a)  11 : 9

(b)  16 : 7

(c)  15 : 4

(d)  18 : 7

(e)  Other than those given as options

Ans: (e)

68. A bag contains 20 tickets numbered from 1 to 20. Two tickets are drawn at random. What is probability that both numbers are prime?

(a)  8/20

(b)  14/95

(c)  7/20

(d)  21/190

(e)  21/25

Ans: (a)

Directions (Q. Nos. 69-73) What will come in place of question mark in the given number series?

69. 10  11  15  24  40  ?

(a)  90

(b)  87

(c)  114

(d)  95

(e)  65

Ans: (e)

70. 25  35  49  67   89  ?

(a)  24

(b)  81

(c)  115

(d)  107

(e)  93

Ans: (c)

71. 11  9  15  41  159

(a)  740

(b)  607

(c)  751

(d)  709

(e)  789

Ans: (e)

72. 5  10.5  16.5  28.5  48.5  ?

(a)  57.5

(b)  78.5

(c)  93.5

(d)  64.5

(e)  85.5

Ans: (b)

73. 18  9  9  18  72  ?

(a)  460

(b)  372

(c)  576

(d)  484

(e)  380

Ans: (c)

Directions (Q. Nos. 74-78) Refer to the graph and answer the given questions.

74. What is the respective ratio between total number of shirts sold by store B in January and February together and that by the same store in April and May together?

(a)  10 : 9

(b)  7 : 5

(c)  5 : 3

(d)  3 : 2

(e)  Other than those given as options

Ans: (e)

75. What is the average number of shirts sold by store A in January, April and May?

(a)  270

(b)  220

(c)  260

(d)  240

(e)  230

Ans: (d)

76. Number of shirts sold by store A increased by what percent from February to May?

(a)  

(b)   

(c)   

(d)   

(e)   

Ans: (b)

77. If the total number of shirts sold by store A and B together in June is 120 more than that sold in March, what was the total number of shirts sold by stores A and B together in June?

(a)  680

(b)  690

(c)  650

(d)  670

(e)  660

Ans: (d)

78. If the total number of shirts sold by stores A and B together in December is 25% less than that in April, what is the total number of shirts sold by stores A and B together in December?

(a)  415

(b)  400

(c)  405

(d)  395

(e)  425

Ans: (c)

79. A starts a business with Rs. 2500. After one month from the start of the business, B joined with Rs. 4500 and A withdrew completely after eleven months from the start of the business. If the difference between A’s and B’s respective shares in the annual profit was Rs. 4800, what was the annual profit earned?

(a)  Rs. 14800

(b)  Rs. 15800

(c)  Rs. 14400

(d)  Rs. 11400

(e)  Rs. 15600

Ans: (c)

80. A completes 5/6th of a given task in 10 days and is then replaced by B. The entire task is completed in 13 days. What is the respective ratio of the number of days in which A and B independently can complete the entire task?

(a)  2 : 7

(b)  3 : 8

(c)  1 : 4

(d)  2 : 3

(e)  6 : 11

Ans: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...