IBPS Specialist Officer (Marketing) Examination Held on 1-2-2016 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

IBPS Specialist Officer (Marketing) Examination

 Held on 1-2-2016

Quantitative Aptitude

Directions- (Q. 1-10) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions.

Read both the statements and given answer-

(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer questions, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question

(D) If the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E) If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question

1. What is t he area of the circle ?

I. Perimeter of the circle is 88 cm.

II. Diameter of the circle is 28 cms.

Answer: (C)

2. What is the rate of interest ?

I. Simple Interest accrued on an amount of Rs 25,000 in two years is less than the compound interest for the same period by Rs 250.

II. Simple interest accrued in 10 years is equal to the principal.

Answer: (C)

3. What is the number of trees planted in the field in rows and columns ?

I. Number of columns is more than the number of rows by 4.

II. Number of columns is 20.

Answer: (E)

4. What is the speed of the current ?

I. A man can swim a distance of 9 kms  in downstream.

II. While coming back upstream it takes him 3 hrs to cover the same distance.

Answer: (E)

5. What is the minimum passing percentage in a test ?

I. Raman scored 25% marks in the test and Sunil scored 288 marks which is 128 more than Raman.

II. Raman scored 64 marks less than the minimum passing marks.

Answer: (E)

6. What is the value of x2 + y + z ?

I. 4x + 3y + 5z = 60 and 2x = y, 2y = z

II. 3x + 3y + 2z = 34 and 2x + 5y + 6z = 72.

Answer: (A)

7. Whose body weight is second highest among the five boys Arun, Vinay, Suraj, Raju and Pratap ?

I. Average weight of Arun, Suraj and Vinay is 68 kg and average weight of Raju and Pratap is 72 kg. Also Suraj is 78 kg, Raju is 68 kg and Vinay is 46 kg.

II. Average weight of Arun,, Suraj, Vinay and Raju is 68 kg and also Suraj is 78 kg. Raju is 68 kg and Vinay is 46 kg. All of them have different weight.

Answer: (A)

8. What is the circumference of semicircle ?

I. The radius of semicircle is 1/2 of the side of square.

II. The area of square is 196 square cm.

Answer: (E)

9. What is the population of the city A ?

I. The ratio of the population of males and females in city A is 27 : 23 and the difference between their population is 100000.

II. The population of city A is 80% of that of city B. The difference of population of city A and city B is 312500.

Answer: (C)

10. How many students did participate in elocution ?

I. The students who participate in dancing were 150% more than that who participated in elocution.

II. 150 students participated in dancing.

Answer: (E)

Directions – (Q. 11-15) Study the following graph carefully and answer the questions given below it-

11. Expenditure of company B in 2009 and 2010 are Rs 12 lakhs and Rs 14.5 lakhs respectively. What was the total income of company B in 2009 and 2010 together (in lakh rupees) ?

(A)  39.75

(B)  37.95

(C)  38.75

(D)  38.55

(E)  None of these

Answer: (B)

12. Ratio of expenditure of company A and B in 2012 was 3 : 4 respectively. What was the respective ratio of their incomes in 2012 ?

(A)  21 : 26

(B)  13 : 14

(C)  14 : 13

(D)  26 : 21

(E)  None of these

Answer: (E)

13. Total expenditure of company A in all the years together was 82.5 lakhs. What was the total income of the company A in all the years together ?

(A)  1.23 crores

(B)  98.75 crores

(C)  99.85 crores

(D)  Cannot be determined

(E)  None of these

Answer: (D)

14. If the expenditure of company A and B in 2013 were equal and the total incomes of the two companies was Rs 5.7 lakhs. What was the total expenditure of the two companies in 2013 ?

(A)  4 lakhs

(B)  2 lakhs

(C)  4.2 lakhs

(D)  Cannot be determined

(E)  None of these

Answer: (A)

15. If the income of company Bin 2010 and 2011 were in the ratio of 2 : 3 respectively. What was the respective ratio of expenditure of that company in these two years ?

(A)  20 : 29

(B)  9 : 10

(C)  29 : 45

(D)  10 : 29

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions- (Q. 16-20) Study the pie-charts carefully to answer the given questions-

16. Number of girls enrolled in dancing form are what per cent of total number of students enrolled in the school ? (rounded off to two digits after decimal)

(A)  12.35

(B)  14.12

(C)  11.67

(D)  10.08

(E)  None of these

Answer: (C)

17. How many boys are enrolled in Singing and Craft together ?

(A)  505

(B)  610

(C)  485

(D)  420

(E)  None of these

Answer: (A)

18. What is the respective ratio of number of girls enrolled in swimming to the number of boys enrolled in swimming ?

(A)  47 : 49

(B)  23 : 29

(C)  29 : 23

(D)  49 : 47

(E)  None of these

Answer: (D)

19. What is the total number of girls enrolled in swimming and Drawing together ?

(A)  480

(B)  525

(C)  505

(D)  495

(E)  None of these 

Answer: (B)

20. What is the appropriate percentage of boys in the school ?

(A)  34

(B)  56

(C)  28

(D)  50

(E)  None of these

Answer: (E)

Directions- (Q. 21-30) In each question, two equation numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark an appropriate answer, if

(A) x < y

(B) x > y

(C) x ≥ y

(D) x ≤ y

(E) relationship between x and y cannot be established.

21. I. 6x2 + 5x + 1 = 0

II. 15y2 + 8y + 1 = 0

Answer: (D)

22. I. x2 + 5x + 6 = 0

II. 4y2 + 24y + 35 = 0

Answer: (E)

23. I. 2x2 + 5x + 3 = 0

II. y2 + 9y + 14 = 0

Answer: (B)

24. I. 88x2 – 19x+ 1 = 0

II. 132y2 – 23y + 1 = 0

Answer: (C)

25. I. 6x2 – 7x + 2 = 0

II. 20y2 – 31y + 12 = 0

Answer: (A)

26. I. 6x2 + 23x + 20 = 0

II. 6y2 + 31y + 35 = 0

Answer: (E)

27. I. x2 = 81

II. y2 – 18y + 81 = 0

Answer: (D)

28. I. 4x2 + 20x + 21 = 0

II. 2y2 + 17y + 35 = 0

Answer: (C)

29. I. x2 – 14x + 48 = 0

II. y2 + 6 = 5y

Answer: (B)

30. I. 38x2 – 3x – 11 = 0

II. 28y2 + 32y + 9 = 0

Answer: (C)

31. Two men P and Q start a journey from same place at a speed of 3 km/hr and  If they move in the same direction then what is the distance between them after 4 hours ?

(A)  3 km

(B)   

(C)  2 km

(D)   

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions (Q. 32-35) What will come in place of question mark (?) in the given question ?

32. 

(A)  5√5

(B)  (125)3

(C)  25

(D)  5

(E)  None of these

Answer: (D)

33. 

(A)  2

(B)  8

(C)  512

(D)  324

(E)  None of these

Answer: (E)

34. 

(A)   

(B)  6

(C)  216

(D)  36

(E)  None of these

Answer: (C)

35. 

(A)  6320

(B)  6400

(C)  6350

(D)  6430

(E)  6490

Answer: (C)

Directions- (Q. 36-40) What will come in place of question-mark (?) in the given number series ?

36. 28  39   63  102  158  ?

(A)  232

(B)  242

(C)  233

(D)  244

(E)  None of these

Answer: (C)

37. 7  16  141  190  919  ?

(A)  1029

(B)  1019

(C)  1020

(D)  1030

(E)  None of these

Answer: (E)

38. 12  17   32  57  92  ?

(A)  198

(B)  195

(C)  137

(D)  205

(E)  None of these

Answer: (C)

39. 19  25  45  87  159  ?

(A)  254

(B)  279

(C)  284

(D)  269

(E)  None of these

Answer: (D)

40. 83  124  206  370  698  ?

(A)  1344

(B)  1324

(C)  1364     

(D)  1334

(E)  None of these

Answer: (E)

Directions-(Q. 41-45) Study the table carefully and answer the given questions-

41. What is t he difference between the number of academic books published by publishing house M and P ?

(A)  450

(B)  640

(C)  540

(D)  504

(E)  None of these

Answer: (C)

42. How many books are given to each distributor by publisher Q if each publisher gets equal number of books ?

(A)  1806

(B)  1068

(C)  1608

(D)  1308

(E)  None of these

Answer: (B)

43. What is the average number of non-academic books published by publishers R and S ?

(A)  18750

(B)  18850

(C)  19950

(D)  18950

(E)  19990

Answer: (C)

44. If the total number of books published by publishers P, Q and R is increased by 30% and the total number of books published by remaining publishers be decreased by 20%, what will be the new average of books published by all the publishers ?

(A)  33418

(B)  33318

(C)  32518

(D)  33618

(E)  None of these

Answer: (B)

45. What is the total number of books distributed by publishers O and Q?

(A)  26702

(B)  27324

(C)  55026

(D)  54026

(E)  None of these

Answer: (D)

46. Meena Kumari goes to a shop and buys a saree, costing Rs 5,225, including sales tax of 12%. The shopkeeper gives her a discount, so that the price is decreased by an amount equivalent to sales tax. The price is decreased by (nearest value).

(A)  Rs 615

(B)  Rs 650

(C)  Rs 560

(D)  Rs 580

(E)  Rs 680

Answer: (C)

47. Phanse invests an amount of Rs 24,200 at the rate of 4 p.c.p.a. for 6 years to obtain a simple interest, later he invests the principal amount as well as the amount obtained as simple interest for another 4 years at the same rate of interest. What amount of simple interest will be obtain at the end of the last 4 years ?

(A)  Rs 4,800

(B)  Rs 4,850.32

(C)  Rs 4,801.28

(D)  Rs 4,700

(E)  Rs 4,870.32

Answer: (C)

Directions – (Q. 48-49) The questions are based on the following information-

    There are three different cable channels namely ahead, luck and bang. In a survey, it was found that 85% of viewers, respond to bang, 20% to luck and 30% of ahead 20% to luck and 30% of ahead 20% of viewers respond to exactly two channels and 5% to none.

48. What percentage of the viewers responded to all three ?

(A)  10

(B)  12

(C)  14

(D)  16

(E)  11

Answer: (A)

49. Assuming 20% respond to ahead and bang and 16% respond to bang and luck. What is the percentage of viewers who watch only luck ?

(A)  20

(B)  10

(C)  16

(D)  18

(E)  None of these

Answer: (E)

50. A milkman mixes 20 L of water with 80 L of milk. After selling one-fourth of this mixture, he adds water to replenish the quantity that he had sold. What is the current proportion of water to milk ?

(A)  2 : 3

(B)  1 : 2

(C)  1 : 3

(D)  2 : 1

(E)  3 : 4

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...