IBPS Specialist Officers (IT) Examination 2015 Held on 14-2-2016 Morning Shift Quantitative Aptitude Question Paper with Answer Key

IBPS Specialist Officers (IT) Exam., 2015 (Morning Shift)

Held on 14-2-2016

Quantitative Aptitude

1. 15 men and 16 women together can complete a piece of work in 6 days. If 12 women can complete the same project in 32 days, in how many days will 10 men complete the same project ?

(A)  12

(B)  20

(C)  16

(D)  8

(E)  14

Ans: (A)

2. The interest earned when Rs. ‘P’ is invested for four years in a scheme offering 9% p.a. simple interest is more than the interest earned when the same sum (Rs. P) is invested for two Years in another scheme offering 12% p. a. simple interest, by Rs. 360. What is the value of P ?

(A)  2000

(B)  3500

(C)  2500

(D)  4000

(E)  3000

Ans: (E)

Directions – (Q. 3 – 8) Refer to the pie charge and answer the given questions.

Percentage of employees in different departments of branch ‘LMN’ in the  year 2014

3. In 2014, there were 30% post graduate employees in department B. In 2015, 20 employees of the same department were shifted to branch ‘PQR’. If in 2015, the percentage of post graduate employees in department B were the same, how many post graduate employees were shifted to branch ‘PQR’ ?

(A)  4

(B)  10

(C)  7

(D)  6

(E)  8

Ans: (D)

4. The number of employees in Department D is what percent less than the total number of employees in Department A and F together ?

(A)  50

(B)  80

(C)  75

(D)  25

(E)  85

Ans: (C)

5. In department C, the respective ratio between the number of female employees and male employees was 5 : 6. There were equal number of unmarried males and unmarried females in department C. If the respective ratio between married females and married males was 4 : 5, what is the number of unmarried females ?

(A)  20

(B)  8  

(C)  10

(D)  12

(E)  16

Ans: (D)

6. In 2014, the number of female employees in department E has 5/11 of the total number of employees in the same department. If the number of female employees in department D was 16 less than that in Department E, what is the number of male employees in Department D ?

(A)  32

(B)  31

(C)  28

(D)  20

(E)  24

Ans: (D)

7. What is the average number of employees in Departments C, E and F ?

(A)  89

(B)  87

(C)  97

(D)  109

(E)  99

Ans: (E)

8. What is the central angle corresponding to the number of employees in Department F ? (in Degrees)

(A)  55.9

(B)  56.5

(C)  50.4

(D)  52.8

(E)  51.6

Ans: (C)

9. Four years ago, the respective ratio between the age of Ram and that of Sonu, was 4 : 9. Tina is ten y ears older to Ram. Tina is ten years younger to Sonu. What is Tina’s present age ?

(A)  40 years

(B)  36 years

(C)  30 years

(D)  20 years

(E)  42 years

Ans: (C)

10. A jar has 60 It milk. From the jar, 12 lts of m ilk was taken out and replaced by an equal amount of water. If 12 lts of the newly formed mixture is taken out of the jar, what is the final quantity of milk left in the jar ?

(A)  38.4 lts

(B)  40 lts

(C)  36 lts

(D)  28.6 lts

(E)  36.5 lts

Ans: (A)

Directions – (Q. 11-16) Refer to the graph and answer the given question.

Data regarding number of tourists in two cities – A and B in five different months in the year 2005. Data are given in hundreds

11. Number of tourists in City B in April are what percent more than that in City A in the same month ?

(A)  25

(B)  35

(C)  20

(D)  30

(E)  45

Ans: (E)

12. In the month of December of the previous year (2004), the total number of tourists in both the cities together were 25% more than that in January 2005. What was the number of tourists in both the cities together in December 2004

(A)  57,500

(B)  52,000

(C)  60,500

(D)  54,250

(E)  60,000

Ans: (A)

13. What is the difference between total number of tourists in cities A and B together in January and that in February ?

(A)  2, 500

(B)  2,200

(C)  1,000

(D)  1,500

(E)  2,000

Ans: (E)

14. What is the average number of tourists in city A in February and March ?

(A)  25,000

(B)  28,000

(C)  27,000

(D)  26,000

(E)  28,500

Ans: (C)

15. What is the respective ratio between the total number of tourist in city A in April and May together and that in City Bin the same month together ?

(A)  7 : 16

(B)  7 : 12

(C)  5 : 12

(D)  8 : 13

(E)  7 : 8

Ans: (B)

16. The number of tourists in City B in March is what percent less than that in the same city in May ?

(A)  25

(B)  20

(C) 

(D)   

(E)  

Ans: (C)

Directions – (Q. 17-21) What approximate value will come in place of question mark (?) in the given questions ? (You are not expected to calculate the exact value)

17. √? = (1346.92 + 46.94) ÷ 99.9 – 6.98

(A)  121

(B)  441

(C)  1024

(D)  49

(E)  196

Ans: (D)

18. 012 × 5121/3 × 33.992 ÷ (29 × 16.972) = 2?

(A)  3

(B)  4

(C)  9

(D)  10

(E)  6

Ans: (E)

19. (14.99% of 4799.995) ÷ ? = (170% of 7.111)2

(A)  150

(B)  25

(C)  100

(D)  50

(E)  5

Ans: (E)

20. 3/20 of 239 = ? ÷ (1.6 ×499)

(A)  30

(B)  300

(C)  600

(D)  120

(E)  80

Ans: (A)

21. 

(A)  80

(B)  8

(C)  4

(D)  120

(E)  40

Ans: (E)

22. In the year 2013, the population of a village A was 30% more than the population of village B. The population of village A in 2014 increased by 20% as compared to the previous year. If the population of Village A in 2014 was 7176, what was the population of village B in 2013 ?

(A)  4000

(B)  5000

(C)  4800

(D)  4600

(E)  5200

Ans: (D)

23. Tom gave 20% of a certain amount of money to Ali. From the money Ali received, he spent 25% on school fees and 35% on buying school uniform. After the mentioned expenses, Ali had Rs. 2800 remaining with him. How much money did Tom have initially ?

(A)  Rs. 21,000

(B)  Rs. 35,000

(C)  Rs. 30,000

(D)  Rs. 27,000

(E)  Rs. 28,000

Ans: (B)

24. A and B started a business with an investment of Rs. 3500 and Rs. 2500 respectively. After 4 months C joined with Rs. 6000. If the difference between C’s share and B’s share in the annual profit was Rs. 1977, what was the total annual profit ?

(A)  Rs. 15,620

(B)  Rs. 16,240

(C)  Rs. 14,490

(D)  Rs. 12,770

(E)  Rs. 13,180

Ans: (E)

Directions – (Q. 25-31) Study the table and answer the given questions.

Data regarding number of books sold in either hard bounds or paperback editions and also the categories of books sold in fiction and non-fiction category by four different shops, in a particular month (February 2015).

Book

Shops

Respective ratio between number of hard bounds sold and number of paperbacks sold Number of paperbacks sold out of total %of fictions (hard-bound + paperback) sold out of total books sold
A

B

C

D

2 : 3

1 : 5

1 : 3

3 : 5

1200

1000

600

675

60

65

70

75

Note – (i) Total books sold = number of hard bounds + number of paperbacks sold

25. Number of hard bound editions sold by shop C is what percent less than that sold by shop A ?

(A)  90

(B)  50

(C)  75

(D)  70

(E)  80

Ans: (C)

26. Number of non-fictions sold by shop B is what percent of number of non-fictions sold by shop A ?

(A)  52.5

(B)  64.75

(C)  50

(D)  40

(E)  60

Ans: (A)

27. Total number of books sold by shop B is what percent more than that sold by shop D ?

(A)  

(B)  25

(C)  30

(D)  10

(E)  

Ans: (E)

28. What is the average number of fictions sold by shops A and B ?

(A)  900

(B)  720

(C)  880

(D)  1100

(E)  990

Ans: (E)

29. In March 2015, the number of paperback editions sold by shop D was 20% more than the same sold by the same shop in the previous month. The number of paperback editions sold in March 2015 by shop D constituted 50% of the total number of books sold by shop D in March 2015. What was the total number of books sold in March 2015 by shop D ?

(A)  1860

(B)  1240

(C)  1861

(D)  1600

(E)  1620

Ans: (E)

30. What is the respective ratio between the number of non-fictions sold by shop C and number of non-fictions sod by shop D ?

(A)  7 : 9

(B)  8 : 9

(C)  6 : 7

(D)  8 : 11

(E)  3 : 5

Ans: (B)

31. The distance between two places A and B is 140 kms. 1st scooter departs from place A to B, at a speed of 50 kmph at 10 a.m. 2nd scooter departs from place B to A at a speed of 30 kmph at 12 pm. At what time will both the scooters meet each other ?

(A)  12 : 30 pm

(B)  01 : 50 pm

(C)  1 : 00 pm

(D)  12 : 50 pm

(E)  1 : 30 pm

Ans: (A)

32. Two mobile phones were purchased at the same price. One was sold at a profit of 30% and the second was sold at a price which was Rs. 2500 less than the price at which the first was sold. If the overall profit earned by selling both the mobile phones was 5%, what was the cost price of one mobile phone ?

(A)  Rs. 8000

(B)  Rs. 5000

(C)  Rs. 6000

(D)  Rs. 4500

(E)  Rs. 5500

Ans: (B)

Directions (Q. 33-38) In these questions two equation numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate option.

33. I. 2x2 – 21x + 52 = 0

II. 2y – 11y + 12 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (C)

34. I. 3x2 – 13x + 14 = 0

II. 2y2 – 5y + 3 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (A)

35. I. 4x2 – 8x + 3 = 0

II. 4y2 – 15y + 14 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (D)

36. I. 2x2 – 9x + 9 = 0

II. y2 – 7y + 12 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (B)

37. I. 4x2 + 19x + 22 = 0

II. 2y2 + 11y + 15 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (E)

38. I. x2 + 8x + 15 = 0

II. y2 + 3y + 2 = 0

(A)  x > y

(B)  x ≤ y

(C)  x ≥ y

(D)  x < y

(E)  Relationship between x and y cannot be determined

Ans: (D)

Directions – (Q. 39-44) What will come in place of (?) in the given number series ?

39. 606 201  66  21  6  ?

(A)  0.5

(B)  2

(C)  5

(D)  1

(E)  3

Ans: (D)

40. 19 10  11  18  38  ?

(A)  97.5

(B)  110

(C)  115

(D)  124.5

(E)  99.5

Ans: (A)

41. 6 4  5  11  ?  189

(A)  44

(B)  39

(C)  65

(D)  96

(E)  62

Ans: (B)

42. 24 26  20  32  12  ?

(A)  42

(B)  54

(C)  56

(D)  46

(E)  64

Ans: (A)

43. 18 19  24  37  66  ?

(A)  158

(B)  224

(C)  219

(D)  192

(E)  127

Ans: (E)

44. 19 6  20.8  23.2  28  ?

(A)  35.7

(B)  37.6

(C)  31.8

(D)  39.8

(E)  38.2

Ans: (B)

Directions – (Q. 45-49) These questions consists of a question and two statements I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read the both the statements and choose the appropriate option.

(A) if statement I alone in sufficient to answer the question.

(B) if statement II alone is sufficient to answer the question.

(C) if both statement I and II are needed to answer the question.

(D) If the given data is not sufficient to answer the question.

(E) Either statement I or statement II in needed to answer the question.

45. What is the curved surface area of the right circular cylinder ?

I. Area of the base of the cylinder is 154 cm2.

II. Volume of the cylinder is 1232 cm2.

Ans: (C)

46. What is the area of the circular field ?

I. Area of the largest square that can be inscribed in the given square field is 2450 cm2.

II. Are of the smallest square in which the given circular field can be inscribed is 4900 cm2.

Ans: (B)

47. In how many days can ‘B’ alone complete the work ?

I. A , B and C together can complete the work in  days, A and B together can complete the work in  days, B and C together can complete it in 

II. A, B and C together can complete the piece of work in  days, A and C together can complete the work in 

Ans: (E)

48. What was the initial quantity of mixture of juice and water ?

I. Juice and water were in the ratio of 8 : 3 respectively in the mixture initially.

II. When 11 litres of mixture is taken out and 6 litres of juice is added, the ratio between juice and water becomes 10 : 3 respectively.

Ans: (C)

49. How much money did Mr. Rajesh receive as retirement funds ?

I. Out of the total money received Mr. Rajesh invested 51% in various schemes, gave 35% of the total money received to his wife and remaining money he spent on miscellaneous items.

II. Out of the total money received, Mr. Rajesh spent 5% on son’s wedding and gave 35% to his wife. Out of the remaining, he invested 28% in insurance policies, 22% in pension fund scheme, 35% in share market and remaining Rs. 4,500,000 he spent on furnishing the house.

Ans: (B)

50. The speed of a boat in still water is 15 km/h and the speed of the current is 3 km/h. The distance travelled by the boat from point A to point B downstream is 24 km more than the distance covered by the same boat from point B to point C upstream in the same time. How much time will the boat take to travel from C to B downstream ?

(A)  2 hrs

(B)  2 hrs 30 mins

(C)  2 hrs 40 mins

(D)  2 hrs 10 mins

(E)  3 hrs 20 mins

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...