IBPS Specialist Officers IT (Pre.) Examination Held on 30-10-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

IBPS Specialist Officers IT (Pre.) Examination Held on 30-10-2017

Reasoning

Directions- (Q. 1 to 3) This question consists of a question and two statements numbered I and Ii given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option and answered as-

(A) Only statement I is sufficient to answer the question while statement II is not

(B) Only statement II is sufficient to answer the question while statement I is not

(C) Statement I and statement II together are necessary to answer the question

(D) Either statement I alone are sufficient to answer the question or statement II alone are sufficient to answer the question

(E) Neither statement I nor statement II are sufficient to answer the question

1. How many students are there in class 8 in school K?

(I) The class teacher of class 8 correctly remembers that the number of students in her class is more than 21but less than 32. The number of students in her class is exactly divisible by 6.

(II) The principal of school K correctly remembers that the difference between the number of students in class 7 and class 8 is less than nine. There are 33 students in class 7.

Answer: (C)

2. Among A, B, C, D and E, seated around a circular table, facing the centre, who sits second to the right of C?

(I) C sits to the immediate right of A. Only two person sits between B and A (when counted from left to right).

(II) Both D and C are immediate neighbours of B. E sits second to the right of B.

Answer: (C)

3. Amongst five bags, L , M, N, O and P, each having a different weight, which is the lightest?

(I) Only two bags are heavier than O. O is heavier than P but lighter than M.

(II) N is lighter than O but heavier than P. L is heavier than O, but not the heaviest.

Answer: (B)

Directions  (Q. 4 to 8) In this questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

(A) Only conclusions I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Either conclusion I or II follows

(D) Neither conclusion I nor II follows

(E) Both conclusion I and II follows

4. Statements : P ≥ R > O = S ≤ A = Q

Conclusions: I. P > S       II. O ≤ Q

Answer: (E)

5. Statements : R ≤ A < C = E ≤ D

Conclusions: I. R < D      II. R = D

Answer: (A)

6. Statements: V ≥ E = N ≥ I ≥ C > E

Conclusions: I. C ≤ V      II. N > E

Answer: (A)

7. Statements: C ≤ D < L ≤ F ≥ G; K ≥ L > M

Conclusions : I. C < M    II. K ≥ G

Answer: (D)

8. Statements: J ≤ L ≤ P ≤ E; K ≥ P > M

Conclusions: I. M > E      II. J ≤ K

Answer: (B)

9. Read the following information carefully and answer the question which follows.

‘A variety of duplicate products have snatched our market. Our profits are reducing by almost 10% each passing year. Despite much longer durability of our handmade products, people these days are settling for the second copies only because of their prices and easy availability”-statement by the owner of a handmade products store in City Y. Which of the following can be inferred from the owner’s statements?

(An inference is something by which you can logically deduce something to be true based).

(A)  The market of handmade products will dissolve completely in the coming few years

(B)  Manufacturing of second copies or duplicate articles is recent trend in City Y

(C)  Reducing the price of handmade articles by 10% will attract more customers

(D)  Making handmade products more widely available at reduced prices will help its market revive atleast to some extent

(E)  Durability is the least important factor that affects the choice of customers while buying such items

Answer: (B)

Directions-(Q. 10 to 14) Study the given information carefully to answer the given question.

In a certain code language.

  ‘give me your number’ is coded as ‘tm ct ar bp’

  ‘highest number in English’ is coded as ‘bp dg sk mi’

  ‘test your English skills’ is coded as ‘tm fo ve dg’

  ‘skills in pencil sketches’ is coded as ‘nu ve ky sk’

  (Note: All codes are two letter codes only)

10. What is the code for ‘English’ in the given code language?

(A)  ve

(B)  tm

(C)  nu

(D)  ky

(E)  dg

Answer: (E)

11. What does the code ‘ct’ stand for in the given code language?

(A)  test

(B)  Either ‘give’ or ‘me’

(C)  Either ‘your’ or ‘number’

(D)  number

(E)  highest

Answer: (B)

12. What may be the possible code for ‘your hidden skills’ in the given code language?

(A)  mi tm fo

(B)  ve fo tm

(C)  ve rb sk

(D)  ve rb tm

(E)  rb tm ky

Answer: (D)

13. If in the given code language, ‘colour of pencil’ is coded as ‘nu xg hf’, what will be the code for ‘number of sketches’?

(A)  bp xg ve

(B)  hf fo xg

(C)  fo tm hf

(D)  Cannot be determined

(E)  ky tm nu

Answer: (D)

14. What does the code ‘fo’ stand for in the given code language?

(A)  None of the given options

(B)  your

(C)  test

(D)  skills

(E)  English

Answer: (C)

Directions- (Q. 15 to 18) Study the given information carefully to answer the given question.

  A certain number of people are sitting in a straight line facing north. B sits fifth to the right of K. Only two people sit between K and S. M sits seventh to the left of S.R sits at one of the positions to the right of M. The number of people between S and B is one less than that between M and R. Q sits at one of the positions between S and R. Q is not an immediate neighbour of K. L sits seventh to the right of Q. L sits at an extreme end. As many people sit between L and B as to the left of M.

15. Who sits second to the left of B?

(A)  S

(B)  R

(C)  L

(D)  M

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

16. Which of the following represents the positions of R in the given line?

(A)  Exactly between Q and K

(B)  Second to the right of S

(C)  Eighth from the right end of the line

(D)  Sixth to the left of L

(E)  Seventh from the left end of the line

Answer: (E)

17. Which of the following statements is true as per the given information?

(A)  K is an immediate neighbour of L

(B)  None of the given statements is due

(C)  Only six people sit between B and L

(D)  Only one person sits to the left of M

(E)  More than three people sits between M and R

Answer: (B)

18. How many people are sitting in the given line?

(A)  17

(B)  20

(C)  15

(D)  22

(E)  Cannot be determined

Answer: (A)

Directions- (Q. 19 to 23) Study the given information carefully to answer the given question.

  Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 A, B, C, D, E and F are seated (not necessarily in the same order) and all of them are facing north. In row-2 P, Q, R, S, T and U are seated (not necessarily in the same order) and all of them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other now.

  B sits third to the right of A. The one who faces A sits second to the right of P. R sits second to the left of P. Only two people sit between C and the one who faces R. As many people sit to the right of E as to the left of C. D faces U. Only one person sits between U and T. The one who faces F sits second to the left of Q.

19. Which of the given statements is TRUE with respect to the given information?

(i) C faces G

(ii) Its at an extreme end

(iii) D faces an immediate neighbour of R

(A)  Only (iii)

(B)  All (i), (ii) and (iii)

(C)  Both (ii) and (iii)

(D)  Both (i) and (ii)        

(E)  Only (ii)

Answer: (A)

20. Who amongst the following faces T?

(A)  B

(B)  D

(C)  E

(D)  C

(E)  A

Answer: (A)

21. If all the people of Row-1 are made to sit in alphabetical order from left to right, then who amongst the following will face P as per the new arrangement?

(A)  F

(B)  A

(C)  D

(D)  C

(E)  B

Answer: (D)

22. As per the given arrangement, B is related to Q in the same way as P is related to D. Following the same pattern, to whom is E related?

(A)  U

(B)  The one who faces A

(C)  S

(D)  The one who faces D

(E)  T

Answer: (C)

23. Who among the following does not sit at any of the extreme end of the rows?

(A)  The one who faces A

(B)  The one who sits to the immediate left of C

(C)  U

(D)  R

(E)  D

Answer: (D)

Directions- (Q. 24 to 28) Study the given information carefully to answer the given question.

  Eight people D, E, F, G, R, S, T and U are sitting around a square table facing the centre. Four people are sitting at the corners and four in the middle of the sides of the table. The ages of the ones sitting in the middle of the sides are multiples of 3 and that of those sitting at the corners are multiples of 7.

  D sits second to the right of the 36 year old. One of the immediate neighbours of D is 28 years old. Only three people sit between E and the 28 year old. The age of the one who sits second to the left of E is less than 15 and also a multiple of 2. G is an immediate neighbour of the 51 year old. G is neither 14 nor 28 year old.Only one person sits between G and U (when counted from left or right). F is 27 years old. Only three people sit between F and T. The one who sits to the immediate left of S is 49 years old. G’s age is less than 10 years. The difference between ages of G and D is 11.

24. How many people sit between T and the 51 year old, when counted from the left of T?

(A)  One

(B)  None

(C)  More than three

(D)  Two

(E)  Three

Answer: (A)

25. How many people are younger than D?

(A)  Two

(B)  More than four

(C)  Four

(D)  Three

(E)  One

Answer: (A)

26. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  T is 51 years old

(B)  None of the given statements is true

(C)  F is an immediate neighbour of U

(D)  The differences of the ages of E and F is 8

(E)  T sits to the immediate right of the 7 year old

Answer: (E)

27. Who amongst the following is 14 years old?

(A)  None of the given options

(B)  E

(C)  T

(D)  U

(E)  R

Answer: (E)

28. What is the age of D (in years)?

(A)  48

(B)  15

(C)  18

(D)  27

(E)  9

Answer: (C)

29. Study the given information carefully to answer the given question.

Bus no. 218 is the only bus which plies on the only route between localities A and G of city Haroya. There are three huge factories between these areas. Though the bus has always been very punctual and well maintained, last week, it was decided to discontinue the bus for certain reason.

Which of the following cannot be reason behind discontinuing Bus no. 218?

(A)  Soon AC buses will start playing between localities A and G, whose fare will be just 2% more than that of Bus no. 218. It is anticipated that Bus 218 will not make much profit thereafter

(B)  All the given options can be possible reasons for discontinuing the bus

(C)  It has been decided to increase the number of e-ricksh was playing between areas A and G by 40% hence making them more easily and frequently available to the customers as compared to the bus. Also, as a result, the additional pollution caused by buses in these areas can brought down to the great extent

(D)  Under the recently completed metro rails project of Haroya, there are more frequent train between localities A and G as compared to the frequency of Bus no. 218. The metro fare is also lower than that of the bus.

(E)  The number of chain snatching and pick-pocketing cases near locality G of Haroya have drastically increased. As a result, Bus no. 218 has considerably lesser passengers now.

Answer: (B)

30. This consist of a decision and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statements weaken/s or strengthen/s the decision and mark the appropriate answer.

Decision : ‘Health-Wise’ is a chain of stores of healthcare products in country K. It has decided to keep products on only 20 companies in its store from now onwards.

(I) These 20 companies have been associated with ‘Health-Wise’ for almost a decade and hence the time between the supply and demand of products is very less.

(II) 90% of the 20 listed companies have been awarded as the best healthcare products providing companies of the country.

(A)  Both statement I and II are neutral statements

(B)  Statements I weakens the decision and while statement II strengthens the decision

(C)  Both statement I and II weaken the decision

(D)  Statement I strengthens the decision while statement II weakens the decision

(E)  Both statement I and II strengthen the decision

Answer: (E)

31. Study the given information carefully to answer the given question.

Despite giving repeated waning to the science students of School, Z, it has been found in this academic year that students who have not opted for Biology frequently enter the Biology Lab without permission. A few of such students were also found to have damaged the microscopes in the laboratory.

Which of the given two options can be a feasible course of action for the given situation?

(I) Biology students must be given additional ID cards specifically to enter the laboratory. Any student without the card should strictly not be allowed inside the lab unless specified by the teacher.

(II) Only the teacher should be allowed to touch or use the microscopes.

(A)  Only Ii is a feasible course of action

(B)  Both I and II are feasible course of actions

(C)  Either I or II is a feasible course of action

(D)  Neither I nor II is a feasible course of action

(E)  Only I is a feasible course of action

Answer: (E)

Directions- (Q. 32 to 35) In this question three statements followed by two conclusions numbered I and II given below it. You have to take the given statements to b e true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements and answered as-

(A) Only conclusion I is true

(B) Only conclusion II is true

(C) Both conclusion I and II are true

(D) Neither conclusion I nor conclusion II is true

(E) Either conclusion I or II is true

32. Statements : Some juices are fruits. No fruit is a potato. Some potatoes are cakes.

Conclusions:

(I) Some cakes are fruits.

(II) No fruit is a cake.

Answer: (E)

33. Statements : Some juices are fruits. No fruit is a potato. Some potatoes are cakes.

Conclusions:

(I) All cakes being juices is a possibility.

(II) All juices can never be potatoes.

Answer: (B)

34. Statements : All sketches are paintings. Some paintings are drawings. All drawings are letters.

Conclusions:

(I) All paintings can never be letters.

(II) Atleast some sketches are drawings.

Answer: (D)

35. Statements: All cubs are kittens. No kitten is a zebra. All zebras are bears.

Conclusions:

(I) All zebras being cubs is a possibility.

(II) No kitten is a bear.

Answer: (B)

36. What will come in place of the question mark (?) in the given series?

AZ-4 BY-6 DW-10 GT-16 ?

(A)  KP-20

(B)  JO-20

(C)  KN-24

(D)  KP-24

(E)  JO-22

Answer: (D)

37. In a straight line of six people (all facing north), Q sits at an extreme end of the line. Only two people sit between Q and G. R sits second to the right of G. L sits third to the right of A. Only one person sits between Q and B. Who sits to the immediate right of B?

(A)  No one as B sits at the extreme right end

(B)  L

(C)  G

(D)  A

(E)  Cannot be determined

Answer: (C)

38. Five boxes A, B, C, D and E are stacked above one another but not necessarily in the same order. Only one box is kept between A and B. C is kept at one of the positions above B but not at the top of the stack. Only two boxes are kept between C and D. Which of the following box is kept second from the bottom of the stack?

(A)  D

(B)  B

(C)  A

(D)  C

(E)  Cannot be determined

Answer: (D)

39. In the word PATRONISE, the letter immediately before each vowel is replaced with the next alphabet (as per the English alphabetical order) and all others remain unchanged. Which of the following letters will appear twice in the word thus formed?

(A)  Only T

(B)  Both T and O

(C)  Both S and O

(D)  Only Q

(E)  Only E

Answer: (B)

40. If it is possible to make only one meaningful English word with the fourth, the eighth, the ninth and the eleventh letters from the left of the word EXAMINATION using all the letter but each letter only once, which would be the second letter of the world from the left end ? (If more than one such word can be formed, given ‘Z’ as your answer. If no such word can be formed, ,given ‘Y’ as your answer.

(A)  Z

(B)  T

(C)  Y

(D)  M

(E)  I

Answer: (E)

Directions- (Q. 41 to 45) Study the given information carefully to answer the given question.

  Seven people A, B, F, G, L, M and X were born on seven different days of the same week starting from Monday and ending on Sunday. Each one of them works in different companies-Dell, Capegemini, Convergys and IBM. Atleast one person works in each of the given companies.

  A was born on Thursday. Only two people were born between F and A. F works for Capegemini. One of the persons who works for IBM was born on Tuesday. Only two people were born between L and the one born on Tuesday. X works for Dell, and was born on one of the days after L. The person born on one of the days after L. The person born immediately after X works for Capegemini. One of the persons who works for Covergys was born immediately before M. Only two people were born between B and one of the persons who work for the same company. One of the persons born after G works for IBM.

41. Who amongst the following was born on Monday?

(A)  L

(B)  F

(C)  None of the given options

(D)  One of the persons who work for Capegeminin

(E)  One of the persons who work for IBM

Answer: (C)

42. In which of the given companies, does only one person work?

(A)  None

(B)  Only Convergys       

(C)  Both Capegemini and Convergys

(D)  Both Dell and Capegemini

(E)  Only Dell

Answer: (D)

43. X was born on which of the following days?

(A)  Friday

(B)  Wednesday

(C)  Tuesday

(D)  Other than those given as options

(E)  Saturday

Answer: (E)

44. Which of the following represents the people who work or IBM?

(A)  L, B, A

(B)  G, M

(C)  A, M

(D)  G, L, M

(E)  L, G

Answer: (D)

45. How many people were born between M and the one who works for Capegemini?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  One

(D)  More than three

(E)  None

Answer: (D)

46. Study the given information to answer the given question.

A very famous play ‘Jhankaar’ was set to be staged in one of the biggest theatres of city X on 27th of December. The theatre usually closes booking of its tickets two days before the play. Despite all promotions and large scale advertisements, the theater sold only 70% of his tickets for the play by 25th December.

Which of the following can be an effect of given situation?

(I) The theatre will not give its premises to the director of ‘Jhankaar’ to stage any of his future plays.

(II) The theatre can decide to remain open for booking tickets till a few hours before the play.

(A)  Either I or II can be an effect

(B)  Only II can be an effect

(C)  Neither I nor II can be an effect

(D)  Both I and II can be effects

(E)  Only I can be an effect

Answer: (B)

Directions- (Q. 47 to 50) Study the given information carefully to answer the given question.

  Point A is 12 m to the north of Point B. Point C is 8 m to the east of Point B. Point D is 4 m south of Point C.

  Madhav who is standing at Point A, walks 10 m towards west, takes left turn and walks for 14 m to reach Point  S. He takes a left turn again, walks for 5 m and stops at Point Q. Aditya who is standing at Point D walks 6 m towards west, takes a right turn, walks for 2 m and stops at Point Y. Point Z is 7 m away from Points S.

47. In which direction is Point S with respect to Point D?

(A)  North-West

(B)  West

(C)  South-West

(D)  North-East

(E)  East

Answer: (A)

48. If point L is to the north of Point B such that point Z and Point L form a horizontal straight line, then which of the following will be true?

(A)  Distance between points A and L is 7 m

(B)  Point L is to the north west of Point D

(C)  Point Y is to the south east of Point Z

(D)  Point Z is to the north of Point S

(E)  All the given statements are true

Answer: (E)

49. What is the distance between Point Q and Point Y?

(A)  5 m

(B)  13 m

(C)  7 m

(D)  Cannot be determined

(E)  9 m

Answer: (C)

50. If 2 is added to all odd digits of the number 4738261 and 1 is subtracted from all the even digits, then how many digits will be greater than 5 in the new number thus formed?

(A)  Five

(B)  Two

(C)  Four

(D)  Three

(E)  One

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...