IDBI Bank Executive Exam-2018 Held on 28-4-2018 Reasoning Question Paper With Answer Key

IDBI Bank Executive Exam-2018 Held on 28-4-2018

Reasoning

Directions- (Q. 1 to 6) Study the given information carefully and answer the given questions.

    Ten people A, B, C, D, E, V, W, X, Y and Z appeared for the same exam in one of the  years, viz., 1998, 2003, 2006, 2011 and 2018. In each year these people appeared in either March or September, with only one person having an exam in a month of the respective year.

     C and the exam in September 2003. Only one person had an exam between C and Y. As many people had exams after Y as before V. Only three people had exams between X and D. X had his exam in one of the year before D. X did not have his exam in March. More than three people had exams between D and W. W and Y did not have exams in the same year. Only three people had exams between W and B. A had his exam in one of the year before E but in one of the year after Z.

1. How many people had exams between C and E?

(A)  Six

(B)  None

(C)  Four

(D)  Five

(E)  Three

Answer: (E)

2. When did A have his exam?

(A)  March

(B)  Sept

(C)  Immediately before D

(D)  Immediately by after W

(E)  None of these

Answer: (A)

3. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(A)  E had the exam before X

(B)  C and A had exams in the same year

(C)  Y had the exam in 2006

(D)  Z had the exam before all others

(E)  C had the exam in one of t he months between A and X

Answer: (D)

4. How many people had exams after B?

(A)  Six

(B)  Two

(C)  Four

(D)  One

(E)  Three

Answer: (E)

5. Which of the following combinations is correct based on the given information?

(A)  V-September

(B)  X-2003

(C)  W-2006

(D)  E-March

(E)  D-2018

Answer: (E)

6. Four of the following five are alike in a certain way based on the English alphabetical order and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(A)  GAEF

(B)  TSWX

(C)  WQUV

(D)  PJNO

(E)  RLPQ

Answer: (B)

Directions-(Q. 7 to 10) Read the given information to answer the given questions.

            P and B are the only children of G, B is married to K, the only daughter of H and V. S is the only son of B. J is the grandfather of S. J has only one son. P is unmarried.

7. How is S related to G?

(A)  Grandson

(B)  Son

(C)  Nephew

(D)  Brother

(E)  Uncle

Answer: (A)

8. How is P related to J?

(A)  Brother

(B)  Son

(C)  Grand Daughter

(D)  Niece

(E)  Nephew

Answer: (C)

9. If X is the brother-in-law of B, how is X related to H?

(A)  Father-in-law

(B)  Son

(C)  Cousin

(D)  Nephew

(E)  Uncle

Answer: (B)

10. The positions of how many alphabets will remain the same if each of the alphabets in the word INDULGES is rearranged in alphabetical order from left to right?

(A)  Two

(B)  None

(C)  Four

(D)  One

(E)  Three

Answer: (D)

Directions- (Q. 11 to 13) Study the information carefully and answer the questions:

    L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular area at equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some people face the centre while some face outside (i.e., in a direction opposite to the centre).

• O faces the centre. S sits third to the right of O. Only one person sits between S and L (either from left or right).

• P sits second to the left of L.

• R sits second to the right of N. N is not an immediate neighbour of S.

• Q sits to the immediate left of M. M and L face the same direction (i.e., M faces centre then L also faces the centre and vice-versa.)

• Immediate neighbours of Q face opposite directions (i.e., if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.)

• Immediate neighbours of O face opposite directions (i.e., if one neighbor faces the centre then the other face outside and vice-versa.)

• Immediate neighbours of S faces the same direction as S. (i.e., If S faces outside then both the immediate neighbours of S also faces outside and vice-versa.)

11. What is M’s position with respect to L?

(A)  Second to the right

(B)  Third to the left

(C)  Fourth to the right

(D)  Second to the left

(E)  Third to the right

Answer: (C)

12. Who amongst the following are immediate neighbours of O?

(A)  R, M

(B)  M, Q

(C)  P, M

(D)  L, Q

(E)  L, N

Answer: (C)

13. Four of the following five are alike in a certain way, based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A)  P

(B)  M

(C)  S

(D)  R

(E)  Q

Answer: (B)

Directions-(Q. 14 to 16) In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between strong argument and weak argument in so far as they relate to the question. Strong arguments are those which are both important and directly relate to the question. Weak arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question and answered as-

(A) Argument I weakens the statement while argument II strengthen the statement

(B) Argument I strengthen the statement while statement II weakens the statement

(C) Argument I and argument II both are strong statements

(D) Argument I and argument II both are weak statements

(E) Both arguments are neutral

14. Statement : Should be public sector undertakings be allowed to adopt hire-and-fire policy.

Arguments:

(I) Yes, as this will help the public sector undertakings to get rid of non-performing employees and will also help to reward the performing employees.

(II) No, the management may not be able to implement the policy in an unbiased manner and the employees will suffer due to the high-handedness of the management.

Answer: (B)

15. Statement : Should one close relative of a retiring government employee be given a job in government in India?

Arguments :

(I) Yes, where else will the relative get a job like this ?

(II) No, it will close doors of government service to competent and needy youth.

Answer: (A)

16. Statement : Should be term of the elected members of parliament be reduced to two years in India?

Arguments:

(I) Yes, even otherwise the election are generally held every alternate year in India.

(II) No, every round of Parliament election needs huge amount of money and it’s a national waste.

Answer: (A)

Directions- (Q. 17 to 20) Study the following information carefully and answer the given questions :

In a certain code

   ‘here is tunnel she stop’ is written as ‘isa kin ha ti la’,

   ‘he goes through tunnel’ is written as ‘nit ti pi sit’,

   ‘she goes here often’ is written as sit la tin isa’ and

    ‘tunnel is far through here’ is written as ‘ha nit la ti fa’

17. Which of the following is the code for ‘tunnel’?

(A)  nit

(B)  ti

(C)  la

(D)  na

(E)  None of these

Answer: (B)

18. What does code ‘sit’ stand for?

(A)  goes

(B)  through

(C)  he

(D)  cannot be determined

(E)  None of these

Answer: (A)

19. ‘he is often’ can be coded as-

(A)  sa pi la

(B)  fa tin ha

(C)  pi ha tin

(D)  kin tip sit

(E)  None of these

Answer: (C)

20. Which of the following is the code for ‘stop’?

(A)  sit la fa kin

(B)  la fa pi tin

(C)  ha kin sit nit

(D)  Cannot be determined

(E)  None of these

Answer: (E)

Directions-(Q. 21 to 25) Study the given information carefully and answer the given question.

  Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H sit on a line and all of them face towards north direction but not necessarily in same order. All of them lives at different floors of a eight storeyed building viz. 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th but not necessarily in same order.

  The one who lives on 3rd floor sits second to right of one who lives on 2nd floor. C lives on 5th floor. A sits fourth to left of the one who lives on 8th floor sit on the extreme end of the line. B sits third to let of F. There is only one person who sits between the G, who lives on 1st floor and the person who lives on 8th floor. There are two persons sit between G and the one who lives on 7th floor. H sits immediate left of one who lives on 7th floor. There are two persons sit between H and F, who lives on 6th floor.

21. B lives on which of the following floor?

(A)  6th

(B)  2nd

(C)  7th

(D)  5th

(E)  3rd

Answer: (B)

22. How many persons sit between G and B?

(A)  Two

(B)  One

(C)  Three

(D)  Four

(E)  None of these

Answer: (C)

23. D lives on which of the following floor?

(A)  2nd

(B)  3rd

(C)  4th

(D)  8th

(E)  7th

Answer: (C)

24. Who among the following sits immediate right of the person on who lives on 7th floor?

(A)  No one

(B)  F

(C)  D

(D)  B

(E)  A

Answer: (A)

25. Who among following sits third to right of A?

(A)  H 

(B)  C

(C)  F

(D)  G

(E)  E

Answer: (B)

Directions-(Q. 26 to 29) Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

(A) If data in statement I is sufficient to answer the question while data in statement II is not sufficient to answer the question

(B) Data in statement II is sufficient to answer the question while statement I is not sufficient to answer the question

(C) Both the statements I and II together are necessary to answer the question

(D) Both the statements together are not sufficient to answer the question

(E) Data in either statement I or statement II alone is sufficient to answer the question

26. How is ‘also written in a code language’?

(I) ‘he also show data’ is written as ‘sx fa mn ca’ and ‘now many person also’ is written as ‘zb ct s ya’ in that code language.

(II) ‘she visit the also’ is written as ‘sx lm nc ty’ and ‘she visit the always’ is written as ‘lm kc ty nc’ in that code language.

Answer: (E)

27. Point Q is in which direction with respect to Point P?

(I) Point P is in east of Point L. Point L is in north of Point M. Point M is in west of Point N. Point N is in south of Point O Point O is in west of Point Q.

(II) Point L is in west of Point P and north of Point M. Point M is in east of Point N which is south of Point O. Point is in east of Point O and north of Point L.

Answer: (E)

28. Six persons viz., A, B, C, D, E and F are sitting on a circular table for lunch, who among them sits immediate left of F (If all the persons are facing towards the centre?

(I) A sits third to right of F. one person sits between A and C. E sits third to left of C.

(II) Only one person sits between E and D. F sits second to right of D. A sits third to left of F.

Answer: (C)

29. Sharvan’s birthday is in which of the following month in a year?

(I) Sharvan’s mother correctly remembers that Sharvans’ birthday will come after September but not in the month which has 30 days.

(II) Sharvan’s father correctly remember that Sharvan’s birthday will not come in first and last month of the year.

Answer: (C)

Directions- (Q. 30 to 34) A company decided to appoint Content Manager (CM) to give a new impetus to its business. Following are the criteria laid down by the company.

The candidate must have-

(i) A Graduate degree from a recognized university with at least 65% marks.

(ii) Qualified in at least 5 written examinations of Bank PO.

(iii) Obtained at least 60% marks in the written test (total marks = 200) conducting by the company.

(iv) Obtained at least 40% marks out of 75 marks in the interview for the above post conducted by the company

(v) a working knowledge of computers.

(vi) Completed 30 year of age as on 14th January, 2018

who fulfills all these criteria except

(1) (i) above, but is a graduate, is to be referred to the Director of the company.

(2) (ii) above, is to be referred to the Assistant Vice President of the company.

   Based on the above criteria and the information given in each of the following cases, you have to take decision. You are not assume anything. In case you find that the given data is insufficient to make a decision, given ‘data inadequate’ as your answer. The cases are being given to you as on 14-01-2018.

30. Surbhi Gaurav, was born on 12th January, 1987 has done her Graduation with 67% marks. It was the fifth interview for him when she appeared before the interview board constituted for Union Bank of India. She has a working knowledge of computers. She got 121 marks and 38 marks in the written examination and interview respectively, conducted by the company.

(A)  If the candidate is to be selected as CM

(B)  If the candidate is not to be selected as CM

(C)  If the case is to be referred to the Director of the company

(D)  If the case is to be referred to the Assistant Vice President of the company

(E)  If the data are inadequate to take any decision

Answer: (E)

31. Vineet Pehal has a working knowledge of computers. He got 125 marks and 32 marks in the written examination and interview examination and interview respectively, conducted by the company. When he appeared before the interview board for PO for Bank of India, it was his sixth interview for Bank PO. He performed a good dance on 10th January, 2018 on the eve of the birthday of his sister, who is 8 year younger than him.

(A)  If the candidate is to be selected as CM

(B)  If the candidate is not be selected as CM

(C)  If the case is to be referred to the Director of the company

(D)  If the case is to be referred to the Assistant Vice President of the company

(E)  If the data are inadequate to take any decision

Answer: (E)

32. Malik Anand a talented working computer engineer, is 31 year of age. He has already qualified six exams for Bank Pos. He is a Graduate with 65% marks. He got 60% marks in the interview and 40% marks in the written test conducted by the company for CM.

(A)  If the candidate is to be selected as CM

(B)  If the candidate is not to be selected as CM

(C)  If the case is to be referred to the Director of the company

(D)  If the case is to be referred to the Assistant Vice President of the Company

(E)  If the data are inadequate to take any decision

Answer: (D)

33. Shobha Vijay has a working knowledge of computers. She is a Graduate with 65% marks. She has qualified five written examinations of Bank PO. She has obtained 40% marks and 60% marks in interview and written examinations respectively, conducted by the company for CM. For the last three years her age has been more than 18.

(A)  If the candidate is to be selected as CM

(B)  If the candidate is not to be selected as CM

(C)  If the case is to be referred to the Director of the company

(D)  If the case is to be referred to the Assistant Vice President of the company

(E)  If the data are inadequate to take any decision

Answer: (E)

34. Alankrita Mangal is Graduate with 65% marks. She has obtained 30 marks in the interview and 123 marks in the written examination conducted by the company, for CM. She is 32 years old and possesses working knowledge of computers. She has given more than five interview of Bank PO exam.

(A)  If the candidate is to be selected as CM

(B)  If the candidate is not to be selected as CM

(C)  If the case is to be referred to the Director of the Company

(D)  If the case is to be referred to the Assistant Vice President of the company

(E)  If the data is inadequate to take any decision 

Answer: (A)

35. How many such pairs of letter are there in the world SYSTEMATIC each of which has as many letters between them in the world as in the English alphabet?

(A)  None

(B)  One

(C)  Two

(D)  Three

(E)  More than three

Answer: (C)

Directions- (Q. 36 to 40) In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

36. Statements : Some villages are towns. Some towns are huts. All huts are rivers. Some rivers are tents.

Conclusions :

(I) Some tents are towns.

(II) Some rivers are towns.

(III) Some huts are villages.

(A)  I, II, III follows

(B)  Only II follows

(C)  Only I and II follows

(D)  Only II and III follows

(E)  Only I and II follows

Answer: (B)

37. Statements : All hotels are buses. Some buses are cars. All cars are trams. Some trams are clouds.

Conclusions :

(I) Some trams are buses.

(II) Some trams are hotels.

(III) Some clouds are cars.

(A)  I, II, III follows

(B)  Only I follows

(C)  Only II follows

(D)  Only I and III follows

(E)  Only I and II follows

Answer: (B)

38. Statements : All flowers are books. All books are carpets. Some carpets are keys. Some keys are locks.

Conclusions :

(I) Some keys are books.

(II) Some keys are flowers.

(III) Some locks are books.

(A)  I, II, III follows

(B)  Only I follows

(C)  Only II follows

(D)  Only I and III follow

(E)  Neither of the three follows

Answer: (E)

39. Statements : All boxes are cups. All chairs are cups. All cups are mirrors. All tables are mirrors.

Conclusions:

(I) Some tables are chairs.

(II) Some mirrors are boxes.

(III) Some mirrors are chairs.

(A)  I, II, III follows

(B)  Only I follows

(C)  Only I and III follows

(D)  Only II and III follows

(E)  None of these

Answer: (D)

40. Statements : Some pins are needles. All needles are ropes. Some ropes are buckets. All buckets are trees.

Conclusions :

(I) Some buckets are pins.

(II) Some ropes are pins.

(III) No bucket is pin.

(A)  Either I or III and conclusion II follow

(B)  All I, II, III follow

(C)  None of these

(D)  Only I follows

(E)  Only III follows

Answer: (A)

Directions- (Q. 41 to 45) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

R 4 3% M @ K E F 5 A # J N 1 8 U © D B P 6 1 W 7 δ Q * Z

41. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be fourth to the left of ninth from the left end?

(A)  K

(B)  E

(C)  M

(D)  3

(E)  None of these

Answer: (A)

42. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be seventh to the right of eighteenth from the right end?

(A)  J

(B)  #

(C)  U

(D)  N

(E)  None of these

Answer: (D)

43. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?

(A)  None

(B)  One

(C)  Two

(D)  Three

(E)  More than three

Answer: (A)

44. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A)  J A 1

(B)  3 R %

(C)  8 © 1

(D)  # N A

(E)  δ W Q

Answer: (A)

45. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a letter but not immediately preceded by a symbol?

(A)  None

(B)  One

(C)  Two

(D)  Three

(E)  More than three

Answer: (E)

Directions- (Q. 46 to 50) Study the following information carefully and answer the given questions.

  A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input : cup for hot 34 69 72 tea 27

Step I : 27 cup for hot 34 69 72 tea

Step II : 27 tea cup for hot 34 69 72

Step III : 27 tea 34 cup for hot 69 72

Step IV : 27 tea 34 hot cup for 69 72

Step V : 27 tea 34 hot 69 cup for 72

Step VI : 27 tea 34 hot 69 for cup 72

Step VII : 27 tea 34 hot 69 for 72 cup

And step VII is the last step of the above arrangement.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following question, the appropriate step for the given input.

46. Input : Kind 12 96 heart water 59 42 yes.

How many steps will be required to complete the rearrangement?

(A)  Three

(B)  Four

(C)  Five

(D)  Six

(E)  None of these

Answer: (C)

47. Input : jungle 43 mode 25 basket 39 target 19

Which of the following steps will be the last but one?

(A)  VII

(B)  VIIII

(C)  IX

(D)  VI

(E)  None of these

Answer: (E)

48. Step III of an input is : 12 world 31 ask cart ball 87 75

Which of the following will definitely be the input?

(A)  31 ask cart ball 87 75 world 12

(B)  31 ask cart ball 87 75 12  world

(C)  31 ask 12 world cart ball 87 75

(D)  Cannot be determined

(E)  None of these

Answer: (D)

49. Step II of an input is : 24 years 56 43 last part 64 over

How many more steps will be required to complete the rearrangement?

(A)  Five

(B)  Six

(C)  Seven

(D)  Four

(E)  None of these

Answer: (D)

50. Step III of an input : 32 station 46 81 73 march go for is-

(A)  32 station 46 march 73 go for 81

(B)  32 station 46 march 73 81 go for

(C)  32 station 46 march 73 go 81 for

(D)  There will be no such step

(E)  None of these

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...