IDBI Executive Officers Examination Held on 11-07-2015 Reasoning Question Paper With Answer Key

IDBI Executive Officers Examination Held on 11-07-2015

Reasoning

Directions-(Q. 1-6) Study the given information and answer the question-

        When a word and number arrangement machine is given an input line of words and n umbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of  input and rearrangement. (All the numbers are two digit numbers)

Input : 18 42 guidance 83 important for 91 decision making 65

Step I : decision 42 guidance 43 important for 91 making 65 18

Step II : 42 decision guidance 83 important 91 making 65 18 for

Step III : guidance 42 decision 83 important 91 making 18 for 65

Step IV : 83 guidance 42 decision 91 making 18 for 65 important

Step V : making 83 guidance 42 decision 18 for 65 important 91

Step VI : is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

    As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input : balance 87 34 of payment 15 is a 21 must 59 62

1. What is the position of ‘is’ from the right end in the second last step of the arrangement based on the given input ?

(A)  Fifth

(B)  Second

(C)  Tenth

(D)  Eighth

(E)  Seventh

Answer: (C)

2. In step I of t he arrangement ‘a’ is related to ‘87’ and ‘21’ is related to ‘59’ following a certain pattern, which of the following is ‘payment’ related to, following the same pattern ?

(A)  21

(B)  cannot be determined

(C)  62

(D)  must

(E)  87

Answer: (A)

3. Which elements is exactly between ‘59’ and ‘is’ in the second step of the arrangement based on the given input ?

(A)  Only ‘must’

(B)  Only ‘62’

(C)  Both ‘15’ and ‘62’

(D)  Both ‘21’ and ‘must’

(E)  Only ‘21’

Answer: (A)

4. In which step are the elements ’21 a 15 balance’ found in the same order?

(A)  Fourth

(B)  Fifth

(C)  Third

(D)  Sixth

(E)  The given order of elements is not found in any step

Answer: (D)

5. Which elements is sixth to the left of the element which is eight from the left end of the third step ?

(A)  is

(B)  must

(C)  21

(D)  34

(E)  balance

Answer: (C)

6. What is the position of ‘21’ from the left of ‘balance’ in the fourth step of the arrangement based on the given input ?

(A)  Third

(B)  Fifth

(C)  Tenth

(D)  Seventh

(E)  Fourth

Answer: (D)

7. Study the given information to answer the given question.

“I am a regular passenger of ‘Fly-High Airlines’. Their crew members have always been rated high in their demeanour and services towards the passengers. This is the first time I saw two of their air hostesses behave in such a bad way.”-said Mr. Narang, a frequent passenger of the airlines. Which of the following can be a reason for the different behaviour of the two air hostesses.

(a) Owing to recession, Fly-High Airlines have denied giving the yearly 7% pay rise. Instead, the crew members will receive only 2% pay rise this year.

(b) Some passengers in a particular flight changed their food and beverage orders twice.

(c) A group of four passengers was constantly taking photographs of a few air hostesses despite getting many warning from the crew members.

(d) Fly High airlines have been highly successful and famous since their inception 12 years ago. As a result, the crew members have become indifferent to the way they behave with passengers.

(A)  Only (a)

(B)  Only (b) and (d)

(C)  Only (c)

(D)  Only (b)

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions-(Q. 8-13) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known fats and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts :

(A) Only conclusion I follows

(B) Neither conclusion I nor II follows

(C) Only conclusion II follows

(D) Either conclusion I or conclusion II follows

(E) Both conclusion I and II follows

8. Statements : Some gifts are parcels. Some parcels are boxes.

Conclusions :

I. Atleast some gifts are boxes.

II. All parcels being gifts is a possibility.

Answer: (B)

9. Statements : Some offices are godowns. All godowns are mills. All offices are factories.

Conclusions :

I. Some mills are factories.

II. All mills are factories.

Answer: (A)

10. Statements : All texts are messages. All calls are texts. No message is a ringtone.

Conclusions :

I. No text is a ringtone.

II. All calls are messages.

Answer: (E)

11. Statements : No cycle is a bike. All bikes are flights. Some flights are trucks.

Conclusions :

I. Atleast some trucks are bikes.

II. No cycle is a truck.

Answer: (B)

12. Statements : Some offices are godowns. All godowns are mills. All offices are factories.

Conclusions :

I. All mills being offices is a possibility

II. Some factories are definitely not godowns.

Answer: (C)

13. Statements : All expenses are payments. Some payments are savings. All savings are income.

Conclusions :

I. All income being expenses is a possibility.

II. No payment is an income.

Answer: (B)

Directions-(Q. 14-19) Study the following information to answer the given question.

       Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North while some are facing South.

• B sits fourth to left of H. H faces north. Neither B nor H sits at any of extreme ends of the line.

• Both the immediate neighbours of B face north.

• D is one of the immediate neighbours of H. G sits third to right of D.

• Both the immediate neighbours of E face south. E does not sit at any of the extreme ends of the line. E is not an immediate neighbour of G.

• A sits second to left of C.

• G and C face opposite directions (i.e. if one neighbour faces north then the other faces south and vice-versa).

14. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  D

(B)  C

(C)  G

(D)  F

(E)  B

Answer: (B)

15. Which of the following pairs represents persons seated at two extreme ends of the line ?

(A)  C, D

(B)  A, F

(C)  F, G

(D)  D, F

(E)  A, G

Answer: (D)

16. How many persons are seated between E and H ?

(A)  Four

(B)  Three

(C)  None

(D)  Two

(E)  One

Answer: (A)

17. Who amongst the following sits exactly between A and C ?

(A)  D

(B)  B

(C)  H

(D)  G

(E)  E

Answer: (D)

18. What is the position of E with respect to G ?

(A)  Fourth to the left

(B)  Second to the left

(C)  Second to the right

(D)  Third to the right

(E)  Fourth to the right

Answer: (D)

19. Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to F ?

(A)  Only one person sit  between F and C

(B)  No one sits to the left of F

(C)  F is one of the immediate neighbours of H

(D)  F sits to immediate right of E

(E)  None of the given options is true

Answer: (E)

Directions-(Q. 20-22) Study the following information and answer the given question.

     Point B is 5 m to the South of point A. C is 2.5 m to the East of point B. Point D is 5 m to the South of point C. Point E is 3 m to the East of point D. Point F is 10 m to the North of point E. Point G is to the South of point E such that points F and G form a straight line of 20 m.

20. If point J is 2.5 m to the east of point A, then which of the following points is closest to point J ?

(A)  Point B

(B)  Point E

(C)  Point F

(D)  Point C

(E)  Point D

Answer: (C)

21. Which of the following represents the direction of point D with respect to point G ?

(A)  South-East

(B)  South-West

(C)  North-East

(D)  North

(E)  North-West

Answer: (E)

22. How far is point F far from point A ?

(A)  5.5 metres

(B)  2.5 metres

(C)  10 metres

(D)  6.5 metres

(E)  3 metres

Answer: (A)

Directions-Study the following information carefully and answer the given question.

    Eight persons-(Q. 23 -28) A, B, C, D, E, F, G & H are sitting around a circular table with equal distance between each other, facing the centre, but not necessarily in the same order. Each one of them works for a different bank viz SBI, PNB, Corporation Bank, Axis Bank, HDFC Bank, Indian Bank, Dena Bank and Bank of India, but not necessarily in the same order.

     D sits second to the right of C. H and F are immediate neighbours of D. Only three people sit between F and E. E is not an immediate neighbour of C. Only two persons sit between E and the one who works for Axis Bank. The one who works for Corporation Bank sits second to the right of E. Only one person sits between A and B. A is not an immediate neighbour of H. Only three people sit between the one who works for Corporation Bank and the one who works for PNB. The one who works for SBI sits third to the left of the one who works for PNB. The one who works for HDFC Bank sits second to the left of the one who works for SBI. Only one person sits between the one who works for HDFC Bank and the one who works for Indian Bank. E does not work for Dena Bank.

23. Who sits exactly between H and the persons who works for Bank of India, when counted from the right of H ?

(A)  G

(B)  B

(C)  F

(D)  A

(E)  C

Answer: (B)

24. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group ?

(A)  BG

(B)  GF

(C)  CD

(D)  AB

(E)  EH

Answer: (A)

25. Who among the following works for HDFC Bank ?

(A)  A

(B)  F

(C)  B

(D)  Other than those given as options

(E)  E

Answer: (A)

26. If all the persons are made to sit in the alphabetical order in anticlockwise direction starting from A, the position of how many of them will remain unchanged (excluding A) ?

(A)  Two

(B)  None

(C)  Four

(D)  Three

(E)  One

Answer: (E)

27. Who sits second to the left of G ?

(A)  E

(B)  The one who works for PNB

(C)  F

(D)  B

(E)  The one who works for Axis Bank

Answer: (A)

28. Which of the following statements is not true as per the given information ?

(A)  C and D are immediate neighbours of F

(B)  B works for Indian Bank

(C)  B sits second to the right of D

(D)  All the given statements are true

(E)  Only three persons sit between G and H

Answer: (D)

Directions-(Q. 29-32) Study the given information carefully to answer the given question.

      In a certain code language,

     ‘animals in the circus’ is written as ‘ju te mo si’

      ‘the animals are happy’ is written as ‘mo ac pr si’

      ‘happy crowd of circus’ is written as ‘ju pr ly kg’

       ‘crowd in local bus’ is written as ‘ly pb te fx’

(All codes are two letter codes only)

29. In the given code language, what does the code ‘pb’ stand for ?

(A)  crowd

(B)  either ‘the’ or ‘circus’

(C)  either ‘bus’ or ‘local’

(D)  in

(E)  of

Answer: (C)

30. What is the code for ‘happy’ in the given code language ?

(A)  mo

(B)  si

(C)  ju

(D)  pr

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

31. What may be the possible code for ‘are in happy mood’ in the given code language ?

(A)  ac ve ly kg

(B)  te pr ac mo

(C)  ve pr ly si

(D)  pr ve fx kg

(E)  ve pr ac te

Answer: (E)

32. What is the code for ‘circus’ in the given code language ?

(A)  either ‘mo’ or ‘si’

(B)  te

(C)  ju

(D)  pb

(E)  either ‘pr’ or ‘kg’

Answer: (C)

33. Read the following information and answer the question.

A large number of students who have passed their XII standard examination in the City X could not get admission to colleges in City X as the numbers of seats available are inadequate.

Which of the following could be the most feasible long term course of action ? (A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc.)

(A)  The Government should encourage the private sector to open new

(B)  The students should enroll in distance learning programs

(C)  Colleges of City X should increase the minimum cut-off for admission

(D)  The parents should be asked to send their children abroad for higher studies

(E)  The evaluation system of XII standard examination should be made tougher so that fewer students pass the examination

Answer: (C)

Directions-(Q. 34-36) Study the following information and answer the given question.

    D is the mother of J and L. J is the brother of F. F is the son of K. K has only three children. Y is the son-in-law of D. M is the son of Y. M is the brother of S.

34. As per the given information, how is D related to M ?

(A)  Sister-in-law

(B)  Mother

(C)  Mother-in-law

(D)  Grandmother

(E)  Cannot be determined

Answer: (D)

35. If S is married to T, then how is T related to Y ?

(A)  Son-in-law

(B)  Cannot be determined

(C)  Daughter

(D)  Sister-in-law

(E)  Nephew

Answer: (A)

36. As per the given information, how is L related to K ?

(A)  Niece

(B)  Cannot be determined

(C)  Daughter

(D)  Son-in-law

(E)  Daughter-in-law

Answer: (B)

37. Read the given information and answer the question.

This year, all the stores and malls of City Y have decided to restrict their timings from 7 am to 12 midnight during the shopping festival celebrated in the city for a week each year. Before this year the stores and malls would be open throughout the night. As a result of this decision the total revenue generated this year has reduced by around 20% as compared to last year.

 Which of the following may be a reason for this decision by the owners of stores and malls of City Y ?

(A)  A few residents have complained in the past that the festival has created nuisance due to overcrowding on the highways.

(B)  Last year, during the shopping festival, a number of criminal activities had taken place in the vicinity of the stores and malls post midnight despite tight security, thus scaring many tourists away.

(C)  The shopping festival celebrated last year did not attract as many people as it did the year before despite the fact that in both the years the stores and malls were open throughout the night.

(D)  As the shopping festival is  held towards the end of the North, people might not be willing to spend in the same.

(E)  Although more number of people was seen in the malls and stores throughout the night during the shopping festival, the total number of sales in the morning and night were almost equal.

Answer: (A)

38. Read the following information carefully and answer the question which follows :

“We must change our brand name such that it sound similar to ‘Zeust’ toys in order to make higher profits,” A woker at ‘Vegsus’ toys.

Which of the following statements can be inferred from the worker’s statement ?

(A)  ‘Zeust’ toys have a considerably good holding in the market of toys.

(B)  Vegsus is a fairly new brand launched recently in the market.

(C)  Most other toy companies in the market resemble the name ‘Zeust’.

(D)  Vegsus toys have been making losses at present.

(E)  Brand name is the only factor behind Vegsus toys failing to make the desired profits.

Answer: (A)

Directions-(Q. 39-44) Study the given information carefully to answer the given question.

     P, Q, R, S, T, U, V and W live one eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them belongs to different states namely-Punjab, Assam, Bihar, Haryana, Goa, Kerala, Maharashtra and Nagaland (but not necessarily in the same order).

    P lives on the floor numbered 5. Only three people live between P and T. The one who belongs to Kerala lives immediately above T. Only one person lives between R and Q. R lives on one of the floors above Q.

    Only four people live between the one who belongs to Bihar and the one who belongs to Maharashtra. The one who belongs to Bihar lives on one of the floors below the one who belongs to Maharashtra. The one who belongs to Goa lives immediately above the one who belongs to Maharashtra.

      Only two persons live between the one who belongs to Goa and the one who belongs to Nagaland. S lives on the floor immediately above W. W neither belongs to Goa nor to Kerala.

       Only two persons live between the one who belongs to Assam and the one who belongs to Haryana. The one who belongs to Assam does not live on an odd numbered floor. R does not live on the topmost floor. U does not belong to Punjab.

39. Which of the following states does V belong to ?

(A)  Punjab

(B)  Goa

(C)  Kerala

(D)  Assam

(E)  Haryana

Answer: (A)

40. Which of the following statements is the true with respect to the given arrangement ?

(A)  None of the given options is true

(B)  Only two people live between Q and T

(C)  The one who belongs to Assam lives o the topmost floor

(D)  V lives on an odd numbered floor

(E)  Q belongs to Goa

Answer: (C)

41. Fall the people are made to live in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged ?

(A)  Two

(B)  None

(C)  Four

(D)  One

(E)  Three

Answer: (B)

42. Who amongst the following lives on floor numbered 7 ?

(A)  The one who belongs to Kerala

(B)  R

(C)  V

(D)  T

(E)  The one who belongs to Goa

Answer: (E)

43. Which of the following persons belong to Bihar ?

(A)  T

(B)  Q

(C)  V

(D)  W

(E)  S

Answer: (A)

44. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement ?

(A)  S-Assam

(B)  R-Nagaland

(C)  W-Haryana

(D)  Q-Bihar

(E)  P-Goa

Answer: (B)

Directions-(Q. 45-50) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer as follows-

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Both conclusion I and II follows

(D) Either conclusion I or conclusion II follows

(E) Neither conclusion I nor II follows

45. Statements :

D > F = L < N; P > L ≥ T

Conclusions : I. D > T

II. N < P

Answer: (A)

46. Statements :

Z = T ≤ R ≥ U; R < M

Conclusions : I. M > Z

II. U < M

Answer: (E)

47. Statements :

P  ≥ A < R ≥ K; S < A; R ≥ B

Conclusions : II. P ≤S

II. K < B

Answer: (B)

48. Statements : Q < C = R ≥ M ≥ Y = X

Conclusions : I. X ≤ C

II. Q < Y

Answer: (A)

49. Statements :

D > F = L < N; P > L ≥ T

Conclusions : I. P > D

II. T < N

Answer: (C)

50. Statements :

P ≥ A < R ≥ K; S < A; R ≥ B

Conclusions : I. R > P

II. S < R

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...