IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year Question Paper 2006 With Answer Key

Previous Paper

IGNOU B.Ed. Entrance Test 2006

PART-A

SECTION I: GENERAL ENGLISH COMPREHENSION

Directions :  Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the four choices given in the questions that follow.

   Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery which is equally important. Under modern conditions, workers need to rewind or renew, their enthusiasm,  or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their own needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone.

     Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled ‘Learning to Be’ prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare future adults for various forms of self-learning. A viable education system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

    In view of the fact that the significance of a commitment ot lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry, For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present

Of the present organization of education. But a good beginning can be made y developing open  university programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. These institutions should also learn to cooperate with the numerous community organization such as libraries, museums, municipal recreation programmes. Health services, etc.

1. What is the main thrust of the author?

(A)  Traditional systems should be strengthened

(B)  Formal education is more important than non-formal

(C)  One should never cease to learn

(D)  There is no substitute system of open system of education.

Answer: (C)

2. Which of the following describes the purpose of the author?

(A)  To criticize the present educational system

(B)  To strengthen the present educational practices

(C)  To support non-conventional educational organizations

(D)  None of these

Answer: (B)

3. According to the passage, the present education structures assume which of the following?

(A)  All people can be educated as per their needs

(B)  Education planning at present is very much practical

(C)  Education is a one time process

(D)  Discussions on lifelong learning should continue

Answer: (A)

4. Which of the following is not true in the context of the given passage?

(A)  Lifelong learning is a recent concept

(B)  Workers’ knowledge and skills also need to be updated constantly

(C)  ‘Learning to Be’ subscribes to the view that there is a terminal point to education

(D)  Schools and colleges should also start extension services

Answer: (C)

5. According to the author, the concept of ‘lifetime education’ is

(A)  as old as traditional education

(B)  still in formative stages

(C)  in vogue in advanced countries

(D)  not practical or desirable.

Answer: (B)

6. Integrating the concepts of lifelong education with the educational structure would imply

(A)  closing down conventional schools and colleges

(B)  longer durations for all formal courses

(C)  simple rearrangement of present educational organizations

(D)  None of these

Answer: (D)

7. In the context of the passage, what is the meaning of the sentence. “The writing is already on the wall”?

(A)  Everything is uncertain now-a-days

(B)  Change have already taken place

(C)  The signs of change are already visible

(D)  You cannot change the future

Answer: (C)

8. Which of the following is closest in meaning to the word ‘meeting’ as used in the passage?

(A)  Approaching

(B)  Contacting

(C)  Introducing

(D)  Satisfying

Answer: (D)

9. Which of the following is opposite to the word ‘integral’ as used in the passage?

(A)  Essential         

(B)  Independent

(C)  Major

(D)  Minor

Answer: (B)­

10. Which of the following is opposite in meaning to the phrase ‘a far cry’ as used in the passage?

(A)  A reality

(B)  A theoretical suggestion

(C)  Very funny

(D)  Next to impossible

Answer: (A)

SECTION II: LOGICAL AND ANALYTICAL REASON

Directions: In the following questions (11-15) a series of numbers or alphabets (of English language) is being given. You have to identify the missing number or alphabet which bears the same relation with others.

11. 1, 3, 9, ?, 81

(A)  12

(B)  15

(C)  27

(D)  25

Answer: (C)

12. A, E, ?, O, U

(A)  F

(B)  I

(C)  G

(D)  L

Answer: (B)

13. 1, 2, 6, 24, 120, ?

(A)  144

(B)  480

(C)  600

(D)  720

Answer: (D)

14. 37, 47, 58, ?, 79, 89

(A)  67

(B)  68

(C)  69

(D)  71

Answer: (B)

15. 1221, 2442, 3663, 4884, ?

(A)  5885

(B)  6105

(C)  6006

(D)  8448

Answer: (B)

Directions: In the following questions (16-20), find the term from the given alternatives for the missing place marked?

16. LUNCH : OWQEK : DINNER : ?

(A)  HJPOIS

(B)  HKPPIT

(C)  GKQPHT

(D)  GKPOHT

Answer: (C)

17. AUTHENTIC : AVTIEOTJC : : GENUINE : ?

(A)  GFNUIPE

(B)  GFNVIOE

(C)  GFNVJOE

(D)  GFVNOJE

Answer: (B)

18. ODOUR : ? : : SMELL : PPBOI

(A)  LGLXO

(B)  LGKXP

(C)  LALIO

(D)  LGMYP

Answer: (A)­

19. COMMERCE : FSRSIZLO : : BEGIN : ?

(A)  EHKNU

(B)  EIMOV

(C)  EIKNU

(D)  EILOU

Answer: (D)

20. TREASON : ? : : REWARD : UHZDUG

(A)  WUGCURQ

(B)  WUHDWRQ

(C)  WUHDVRQ

(D)  WGHDVRQ

Answer: (C)

Directions: In each of the following questions (21-25), to statements are followed by two conclusions. Assuming the first two statements to be true, (however absurd it may be) decide which of the two logically follows strictly from the given statements. Select the most appropriate alternative from the ones given.

21. All apples are fruits.

No fruit is vegetable.

Conclusions:

I. All apples are vegetables.

II. All fruits are apples.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (D)

22. All watches are machines.

All machines are living beings.

Conclusions:

I. All machines are watches.

II. All watches are living beings.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (B)

23. Some birds are dolls.

All animals are dolls.

Conclusions:

I. All birds are dolls.

II. Some animals are dolls.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (D)

24. All lenses are mirrors.

Al mirrors are brushes.

Conclusions:

I. All lenses are brushes.

II. All brushes are lenses.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (A)

25. All animals are not birds.

Some animals are vertebrates.

Conclusions:

I. All birds are vertebrates.

II. Some birds are animals.

(A)  Only I follows

(B)  Only II follows

(C)  Both I and II follow

(D)  Neither I nor II follows

Answer: (B)

Directions: In the following questions (26-30)three figures resemble each other, you have to identify the odd one.

26. 

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

27. 

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (A)

28.

(A)  

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)­

29.

(A)  

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

30.

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

SECTION III: EDUCATIONAL AND GENERAL AWARENESS

Directions: Indicate the correct answer.

31. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?

(A)  Madan Mohan Malviya

(B)  Mahatma Gandhi

(C)  Mohammad Ali Jinnah

(D)  Dr. B.R. Ambedkar

Answer: (D)

32. The script of Indus Valley Civilization was

(A)  Brahmi

(B)  Tamil    

(C)  Kharosthi

(D)  Undeciphered

Answer: (D)

33. The book ‘Wings of Fire’ has been authored by

(A)  Arundhati Roy

(B)  A. B. Vajpayee

(C)  A. P. J. Abdul Kalam

(D)  V. S. Naipaul

Answer: (C)

34. ‘Lugano Trophy’ is awarded to the best men team for

(A)  Badminton

(B)  Road Walking

(C)  Hockey

(D)  Cricket

Answer: (B)

35. Fundamental Right to education for children in the age group six to fourteen years has been conferred by

(A)  73rd Constitution Amendment Act

(B)  76th Constitution Amendment Act

(C)  86th Constitution Amendment Act

(D)  93rd Constitution Amendment Act

Answer: (D)

36. Committee to review the National Policy on Education (1986) was chaired by

(A)  Triguna Sen

(B)  Acharya Narendra Dev

(C)  Acharya Ram Murti

(D)  K. C. Pant

Answer: (C)

37. Who is associated with t he creation of Pentium Chip?

(A)  Arun Netravali

(B)  C. Kumar Patel

(C)  Vinod Dham

(D)  Sabeer Bhatia

Answer: (B)

38. A red object, when seen through a thick blue glass, appears

(A)  Red

(B)  Violet

(C)  Green

(D)  Black

Answer: (D)­

39. Which of the following mountains are the oldest according to geological history?

(A)  Aravalli

(B)  Nilgiris

(C)  Satpura range

(D)  Vindhyas

Answer: (A)

40. Who presides over the joint sittings of the two houses of Parliament?

(A)  President

(B)  Vice President or a nominee of the President

(C)  Prime Minister

(D)  Speaker of the Lok Sabha

Answer: (D)

41. India is the largest producer and consumer of

(A)  Rice

(B)  Tea

(C)  Pulses

(D)  Oilseeds

Answer: (B)

42. Languages of Austric family are spoken by

(A)  Mundas

(B)  Khasis and Kols

(C)  Nicobarese

(D)  All of these

Answer: (D)

43. Which is the earliest engineering educational institution in India?

(A)  IIT Kharagpur

(B)  BHU (IT) Varanasi

(C)  Roorkee Engineering College (IIT) Roorkee

(D)  Birla Institute of Technology and Science, Pilani

Answer: (A)

44. What is ‘funny bone’?

(A)  A nerve

(B)  A muscle

(C)  A blood vessel

(D)  A bone

Answer: (A)

45. Which organization is actively involved in school education and teacher education at the national level?

(A)  NIEPA

(B)  NCERT

(C)  NCTE

(D)  NDRI    

Answer: (B)

46. Where is the poem written by Abul Fazl, inscribed?

(A)  Fathepur Sikri

(B)  On the Ibadat Khana

(C)  On the tomb of Amir Khusro

(D)  On the tomb of Salim Chishti

Answer: (B)

47. Who said “Say what you will, the indigenous native rule is by far the best”?

(A)  Mahatma Gandhi

(B)  Gopal Krishna Gokhale

(C)  Bal Gangadhar Tilak

(D)  Dayanand Saraswati

Answer: (C)

48. Who is the living legend of Shahnai?

(A)  Bismillah Khan

(B)  Bade Gulam Ali Khan

(C)  Pandit Bhim Sen Joshi

(D)  Pandit Jasraj

Answer: (A)­

49. National Science Day is celebrated every year on

(A)  February 24

(B)  February 28

(C)  March 8

(D)  May 1

Answer: (B)

50. Who is the director of the movie, Phoolan Devi Bandit Queen?

(A)  Ismail Merchant

(B)  Seema Biswas

(C)  Vinod Chopra

(D)  Shekhar Kapoor

Answer: (D)

51. When a person enters a dark room from bright light he/she cannot se anything clearly for sometime and starts seeing slowly because

(A)  the iris contracts

(B)  the iris expands

(C)  the length of lense increases

(D)  the distance between the lenses and retina increases

Answer: (B)

52. Branch of Science concerned with the study of relationship of plants to their environment is

(A)  Cytology

(B)  Physiology

(C)  Ecology

(D)  Morphology

Answer: (C)

53. When milk is converted into curd, the sour taste is due to

(A)  Acetic acid

(B)  Citric acid

(C)  Lactic acid

(D)  Tartaric acid

Answer: (C)

54. According to Buddha, the sorrow of life can be ended by

(A)  Walking of the path of Tathagata

(B)  Practising severe penance

(C)  Following the rituals of Tripitaka

(D)  Eliminating all desires

Answer: (D)

55. TRYSEM is

(A)  a training programme for young entrepreneurs for self employment

(B)  a training programme for rural youth for self employment

(C)  a training programme for urban youth for self employment

(D)  a training programme for women for self employment

Answer: (B)

SECTION IV: TEACHING-LEARNING AND THE SCHOOL

Directions: Indicate the correct answer.

56. Good education is characterized by

(A)  good schooling facilities

(B)  good teachers and good school environment

(C)  good human relationships

(D)  good class room processes and good learning by children

Answer: (C)

57. Burden on children is due to

(A)  heavy school bags

(B)  parental apathy

(C)  non comprehension

(D)  poor facilities

Answer: (C)

58. Main aim of teaching should be

(A)  to develop self confidence among children

(B)  to train them in vocational activities

(C)  to facilitate learning

(D)  to promote them to next class     

Answer: (C)­

59. On finding a child putting too many questions in the class, you would like to

(A)  ignore the child

(B)  ask him to keep quiet and not to disturb

(C)  satisfy the queries in and outside the class

(D)  ask the child to call his parents to meet the teacher

Answer: (C)

60. Problems in language learning arise due to lack of

(A)  methodology of teaching

(B)  availability of materials

(C)  teaching of mother tongue

(D)  teacher’s competence

Answer: (D)

61. Co-curricular activities are necessary to

(A)  entertain children

(B)  promote harmonius development of personality

(C)  ensure inter-personal relationships

(D)  identify a team of children for cultural programmes

Answer: (B)

62. You are taking a class and children are requesting you to allow them to watch the snake charmer conducting a show nearby, you would like to

(A)  counsel the children and involve them into classroom activity making it interesting

(B)  allow them for 5-10 minutes as they would not take interest in the lesson otherwise

(C)  leave the class and ask the snake charmer to go away

(D)  rebuke them to behave properly

Answer: (A)

63. Private tuitions should be

(A)  acceptable as these are required by weak children

(B)  acceptable as thee supplement teacher’s income

(C)  banned as these affect classroom teaching

(D)  banned as these encourage malpractices

Answer: (C)

64. Concept of “Neighbourhood School of System” was highlighted by

(A)  Radhakrishanan Commission

(B)  Mudalier Commission

(C)  Kothari Commission

(D)  National Policy on Education, 1986

Answer: (D)

65. Corporal Punishment should be permitted

(A)  to maintain discipline

(B)  to reinforce positive behaviour

(C)  to develop respect for teachers

(D)  under no circumstances

Answer: (D)

66. Usual teaching-learning processes can be supplemented by the following to improve the quality:

(A)  Extra coaching

(B)  Diagnostic and remedial teaching

(C)  Enrichment programmes

(D)  Inservice teacher education

Answer: (D)

67. School based evaluation can solve the problem of

(A)  Mass copying

(B)  Students’ indiscipline

(C)  Unrealistic assessment

(D)  Teacher’s social reputation

Answer: (C)

68. A true teacher is one who

(A)  teaches the subject well

(B)  inspires the students

(C)  behaves friendly with the students

(D)  is a disciplinarian

Answer: (B)­

69. Level of teacher motivation depends on

(A)  high salaries

(B)  officer like status

(C)  professional training

(D)  commitment towards pupils and profession

Answer: (D)

70. Main aim of schooling should be

(A)  high pass percentage

(B)  completion of course in time

(C)  disciplined life of children

(D)  acquisition of competencies among children

Answer: (D)

71. School curriculum should not include the following in a secular democratic country:

(A)  religious education

(B)  education for values

(C)  education about religions

(D)  moral education

Answer: (A)

72. Insistence about admission of twenty per cent children from weaker sections of society into fee charging institutions is

(A)  justified

(B)  confusing

(C)  superfluous

(D)  unjustified

Answer: (A)

73. Parents should

(A)  monitor teacher’s work

(B)  arrange for tuitions

(C)  periodically discuss the progress of their child

(D)  not interfere in school activities

Answer: (C)

74. Privately managed schools generally are preferred by people because

(A)  they are English medium schools

(B)  they have better qualified teachers

(C)  they  have no corruption

(D)  they ensure quality through proper monitoring

Answer: (D)

75. Rabindranath Tagore emphasized the following in education:

(A)  purposiveness

(B)  organic linkage with the environment

(C)  perfection

(D)  relevance

Answer: (A)

76. Alternative schooling does not cater to the

(A)  street children

(B)  migrant children

(C)  out of school children

(D)  children in school

Answer: (D)

77. The term inclusive education refers to

(A)  education of SC/ST children

(B)  education of children of minority groups

(C)  education of children with disabilities alongwith normal ones.

(D)  education in multigrade settings

Answer: (C)

78. Failing of students is mainly a reflection on

(A)  students’ intelligence

(B)  parental carelesseness

(C)  the system of education

(D)  examination pattern

Answer: (C)­

79. Success of students in education ,mainly depends upon

(A)  quality instructional time

(B)  money spent

(C)  quality home facilities

(D)  tuitions

Answer: (A)

80. As a teacher you do not agree to the statement that

(A)  teachers should be given due place in the society

(B)  teachers should be given immunity about children’s failure

(C)  teachers should be given recurrent training

(D)  teachers should be given awards for excellent performance

Answer: (B)

PART-B

SECTION V: (I) SCIENCE

81. Which of the following are not electromagnetic waves?

(A)  Infra-red waves

(B)  Laser waves

(C)  Ultrasonic waves

(D)  Microwaves

Answer: (C)

82. Domestic electric meters record the consumption of electricity in

(A)  Volts

(B)  Amperes

(C)  Watts

(D)  Ohms

Answer: (C)

83. Which of the following is used for time keeping in an atomic clock?

(A)  Cesium

(B)  Helium

(C)  Plutonium

(D)  Nitrogen

Answer: (A)

84. When an aeroplane takes off, air pressure on the

(A)  top surface of its wings is less than the air pressure on the bottom surface

(B)  top surface of it wings is more than the air pressure on the bottom surface

(C)  top and bottom surfaces of its wings is exactly equal

(D)  wings is zero

Answer: (A)

85. The pH value of pure water is

(A)  7

(B)  0

(C)  14

(D)  −1.0

Answer: (A)

86. The substance which readily hardens, when mixed with water is

(A)  Plaster of Paris

(B)  Granite

(C)  Lime

(D)  Silica

Answer: (A)

87. The gas commonly used for cooling in a domestic refrigerator is

(A)  Carbon monoxide

(B)  Propane and butane mixture

(C)  Helium

(D)  Neon

Answer: (D)

88. Stainless steel, is basically formed by the combination of iron and

(A)  Chromium

(B)  Carbon  

(C)  Manganese

(D)  Cobalt

Answer: (A)­

89. The tube which connects the mouth to the stomach is known as

(A)  oesophagus

(B)  trachea

(C)  larynx

(D)  intestine

Answer: (A)

90. DNA molecules have the shape of

(A)  a string of beads

(B)  a double helix

(C)  a cylindrical mass

(D)  None of the above

Answer: (B)

91. Which portion of the egg contains cholesterol?

(A)  Egg white

(B)  Shell of the egg

(C)  Egg yolk

(D)  All parts equally

Answer: (C)

92. Aspirin is the common name of

(A)  salicylic acid

(B)  salicylate

(C)  acetyl salicylic acid

(D)  methyl salicylate

Answer: (C)

93. During galvanization, the substance which is coated on the surface of irionto protect it from rusting is

(A)  galium

(B)  aluminium

(C)  tin

(D)  zinc

Answer: (D)

94. The intensity of earthquakes is measured by

(A)  Algal scale      

(B)  Crescograph

(C)  Ritcher scale   

(D)  Cryptograph

Answer: (C)

95. Solar eclipse occurs when

(A)  earth comes between sun and moon

(B)  moon is at right angle to the earth

(C)  moon comes between sun and earth

(D)  sun comes between moon and earth

Answer: (C)

96. Which of the following are fossil fuels?

(A)  Coal and biogas

(B)  Petroleum and biogas

(C)  Biogas and coal gas

(D)  Coal, petroleum and natural gas

Answer: (D)

97. Clouds of intersteller matter found in space is known as

(A)  galaxies

(B)  constellations

(C)  quasars

(D)  nebula

Answer: (D)

98. The mass of a material divided by its volume is its

(A)  gravity

(B)  relative density

(C)  specific gravity

(D)  density

Answer: (D)­

99. The removal of a piece of tissue from a living person for examination is known as

(A)  autopsy

(B)  necropsy

(C)  biopsy

(D)  histology

Answer: (C)

100. If a red colour rose is examined in green light, it will appear

(A)  white

(B)  black

(C)  grey

(D)  brown

Answer: (B)

(II) MATHEMATICS

101. The value of (ax – y)x+y ∙ (ay – z)y+z ∙ (az – x)z+x is

(A)  0

(B)  1

(C)  −1

(D)  x + y + z

Answer: (B)

102. If  then the value of  is

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Answer: (D)

103. Two numbers are in the ratio 3 : 4. If the sum of their squares is 900, the smaller number is

(A)  18

(B)  24

(C)  16

(D)  27

Answer: (A)

104. If 4 men or 6 boys can do a piece of work in 20 days then 12 men and 2 boys will do the same work in

(A)  10 days

(B)  8 days

(C)  6 days

(D)  5 days

Answer: (C)

105. The difference between simple interest and compound interest on a sum at 5% in 2 years is Rs. 2.50. The sum is

(A)  Rs. 2,500

(B)  Rs. 2,000

(C)  Rs. 1,000

(D)  Rs. 1,500

Answer: (C)

106. The value of sin 60° cos 30° + cos 60° sin 30° is

(A)  0

(B)  1

(C)  1/2

(D)  √3/2

Answer: (B)

107. If I had walked 1 km/hour faster I would have taken 10 minutes less to walk a distance of 2 km. The rate of my walking is

(A)  4 km/hour

(B)  3 km/hour

(C)  6 km/hour

(D)  3.5 km/hour

Answer: (B)

108. The radius of a semicircular disc is 10.5 cm. The perimeter of the disc is

(A)  33 cm

(B)  21 cm

(C)  44 cm

(D)  54 cm

Answer: (D)­

109. Three consecutive vertices of parallelogram are A(1, 2), B(1, 0) and C(4, 0). The fourth vertex D is

(A)  (5/2, 1)

(B)  (2, 1)

(C)  (4, 2)

(D)  (2, 4)

Answer: (C)

110. One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son’s age. The present age of the son is

(A)  5 years

(B)  6 years

(C)  7 years

(D)  8 years

Answer: (C)

111. PT is a tangent to a circle from an exterior point P and PAB is a secant intersecting the circle at A and B such that PA = 3 cm and PT = 6 cm. The measure of PB is

(A)  9 cm

(B)  10 cm

(C)  12 cm

(D)  8 cm

Answer: (C)

112. A bag contains 4 red, 5 black and 6 white balls. A ball is drawn at random. The probability that the ball drawn is red or white is

(A)  2/5

(B)  4/15

(C)  1/3

(D)  2/3

Answer: (A)

113. If 4 times the fourth term of an AP is equal to 7 times the 1st term, then the ratio of 1st term to the common difference is

(A)  4 : 1

(B)  1 : 4

(C)  2 : 3

(D)  3 : 2

Answer: (A)

114. The circumference of the base of a 9 m high cone is 44 m. The volume of the cone is

(A)  1386 m3

(B)  198 m3

(C)  154 m3

(D)  462 m3

Answer: (D)

115. The mode for the series 2, 3, 2, 5, 6, 3, 4, 7, 4, 9 is

(A)  4.5

(B)  4

(C)  3

(D)  3.5

Answer: (A)

116. The HCF of x2 + x – (2k + 2) and 2x2 + kx – 12 is x + 4. The value of k is

(A)  0

(B)  1

(C)  2

(D)  4

Answer: (B)

117. If sec θ + tan θ = a then  is equal to

(A)  sin θ

(B)  cos θ

(C)  cosec θ

(D)  cot θ

Answer: (A)

118. The area of a square that can be inscribed in a circle of radius r is

(A)  πr2

(B)  √2r2

(C)  4r2

(D)  2r2

Answer: (D)­

119. Two isosceles triangles have equal vertical angles and their areas are in the ratio 4 : 25. The ratio of their corresponding heights is

(A)  2 : 5

(B)  1 : 5

(C)  2 : 1

(D)  1 : 4

Answer: (A)

120. A rectangular piece of paper is 22 cm long and 12 cm wise. A cylinder is formed by rolling the paper along its length. The volume of the cylinder is

(A)  66 cm3

(B)  21 cm3

(C)  132 cm3

(D)  462 cm3

Answer: (D)

(III) SOCIAL SCIENCE

121. What is the name of the man who discovered that the Monsoon winds blow regularly across the Arabian Sea in summer?

(A)  Ptolemy

(B)  Hippalus

(C)  Pliny

(D)  Megasthenes

Answer: (B)

122. Who is remembered as the pioneer of Economic Nationalism?

(A)  Bipin Chandar Paul

(B)  Gokhale

(C)  R.  C. Dutt

(D)  Madan Mohan Malviya

Answer: (C)

123. In the Allhabad district in 1929, at a time of the world-wide economic depression, ‘no tax’ campaign on behalf of peasants was led by

(A)  Jawahar Lal Nehru

(B)  Sahajanand Saraswati

(C)  M. N. Roy

(D)  P.C. Joshi

Answer: (B)

124. ‘My own belief is that the Congress is tottering, and one of my great ambition is to assist to a peaceful death.’ Who said it?

(A)  Winston Churchill

(B)  Lord Canning

(C)  Lord Curzon

(D)  Mohammad Ali Jinnah

Answer: (C)

125. Aurangzeb was a scholar of

(A)  Poetry

(B)  Muslim theology and jurispruddence

(C)  Persian literature

(D)  Persian warfare

Answer: (B)

126. Who is connected with the ‘Blue Water’ Policy?

(A)  Albuquerque

(B)  Dupleix

(C)  De Almedia

(D)  Robert Clive

Answer: (A)

127. Who was called the ‘Rapheal of the East’?

(A)  Brihzad of Herat

(B)  Sayyad Ali

(C)  Khwaja Abdus Samad

(D)  Farrukh Beg

Answer: (A)

128. Fiscal policy is connected with

(A)  Exports and imports

(B)  Public revenue and expenditure

(C)  Issue of currency

(D)  Population control

Answer: (B)­

129. The expression, ‘The Union of States’ used in the Constitution has been taken from the Constitution of

(A)  Canada

(B)  USA

(C)  USSR

(D)  Germany

Answer: (A)

130. Which one of the following statements correctly describes ‘a hung Parliament’

(A)  A Parliament in which no party has a clear majority

(B)  The Prime Minister has resigned but he Parliament is not dissolved

(C)  The Parliament lacks the quorum to conduct business

(D)  A lame duck Parliament

Answer: (A)

131. For what is Philadelphia well known?

(A)  Ship building

(B)  Dairy industries

(C)  Locomotives

(D)  Silk textiles

Answer: (A)

132. Which state is the leading producer of thorium?

(A)  Kerala

(B)  Bihar

(C)  Orissa

(D)  Madhya Pradesh    

  

Answer: (B)

133. Who are believed to be the oldest inhabitants of India?

(A)  Mediterraneans

(B)  Negritoes

(C)  Nordics

(D)  Mongoloids

Answer: (B)

134. Most of the precipitation in India is

(A)  Cyclonic

(B)  Convectional

(C)  Orographic

(D)  Stormy

Answer: (C)

135. Who put forth the nebular hypothesis explaining the origin of the earth?

(A)  Wegener

(B)  Laplace

(C)  Kant

(D)  Jeans and Jeffreys

Answer: (B)

136. Leeds is well known for

(A)  Cotton textiles

(B)  Iron smelting

(C)  Films

(D)  Woolen textiles

Answer: (D)

137. The plan holiday refers to the period

(A)  1965-68

(B)  1966-69

(C)  1967-70

(D)  1978-80

Answer: (B)

138. Which of the following is the Indian contribution of Parliamentary procedures?

(A)  Zero session

(B)  Cut-motion

(C)  Adjournment motion

(D)  Guillotine

Answer: (A)­

139. The only European country which did not prohibit or impose heavy duties on the import of Indian cotton goods was

(A)  Germany        

(B)  France

(C)  Holland

(D)  Italy

Answer: (C)

140. Regarding the earliest surviving Buddhist art, what cannot be said to be have particularly appealed to the Europeans is that it was

(A)  Non-symbolic

(B)  Anecdotal

(C)  Iconographic

(D)  Narrative

Answer: (C)

(IV) ENGLISH

141. The synonym of the word ‘infinite’ is

(A)  unique

(B)  indefinite

(C)  vague

(D)  endless

Answer: (D)

142. The word ‘enjoined’ in the sentence ‘Dinesh’s mother enjoined him to change his ways’ can be replaced by

(A)  asked

(B)  pleaded

(C)  urged

(D)  threatened

Answer: (D)

143. The antonym of ‘audacious’ is

(A)  timid

(B)  vulgar

(C)  low

(D)  incredible

Answer: (A)

144. The one-word substitute for ‘A person who hates women’ is

(A)  Misanthropist

(B)  Masochist

(C)  Misogynist

(D)  Misogamist

Answer: (C)

145. Which word can fill in the blank in the sentence: The prolonged illness left him totally _______

(A)  enervated

(B)  invalid

(C)  indisposed

(D)  healthy

Answer: (A)

146. Pick out the most appropriate pair of words to fill in the blanks in the sentence:

We must prevent endangered wild animal species from becoming _______ in order that our future generations may ______ the great diversity of human life.

(A)  rare ______ escape

(B)  extinct _____ enjoy

(C)  outdated ______ know

(D)  powerful______ notice

Answer: (B)

147. Choose the correct meaning of the idiom:

Hobson’s choice

(A)  feeling of insecurity

(B)  accept or leave the offer

(C)  excellent choice

(D)  no choice at all

Answer: (D)

148. Choose the correct meaning of the idiom underlined in the sentence:

In almost every meeting, Rakesh tries to rule the roost.

(A)  to make friends

(B)  to remain aloof

(C)  to become popular

(D)  to dominate

Answer: (D)­

149. Choose the meaning of the underlined phrase in the sentence:

He has been working on and off for several years on this project.

(A)  at intervals

(B)  rarely

(C)  painstakingly

(D)  continuously

 

Answer: (A)

150. Pick out the meaning of the underlined phrase in the sentence:

I must take exception to your remark.

(A)  accept gladly

(B)  consider carefully

(C)  object to

(D)  ignore

Answer: (C)

151. Pick out the most appropriate phrase to fill in the blank in the sentence: He managed to _____ in the examination.

(A)  get out

(B)  get up

(C)  get through

(D)  get on

Answer: (C)

152. The sentence, ‘You must look into this matter.’ Is in Active voice. Pick out the correct sentence in Passive voice.

(A)  This matter has been looked into by you.

(B)  This matter may be looked into by you.

(C)  This matter should be looked into by you.

(D)  This matter will be looked into by you.

Answer: (C)

153. The sentence, ‘Do you communicate with others?’ is in Active voice. Pick out the correct sentence in Passive voice.

(A)  Are others communicated with by you?

(B)  Are others being communicated with by you?

(C)  Were others being communicated with by you?

(D)  Have others been communicated with by you?

Answer: (A)

154. She asked the teacher, “Is tomorrow a holiday?” is in Direct speech. Choose the correct sentence in Indirect speech.

(A)  She asked the teacher whether it was a holiday the next day.

(B)  She asked the teacher whether it is a holiday the next day.

(C)  She asked the teacher whether it was a holiday tomorrow.         

(D)  She asked the teacher whether it is a holiday tomorrow.

Answer: (A)

155. Rashmi told Amit, “I bought a car yesterday,” is in Direct speech. Choose the correct sentence in Indirect speech.

(A)  Rashmi said to Amit that I have bought a car the previous day.

(B)  Rashmi told Amit that she had bought a car the previous day.

(C)  Rashmi said to Amit that she had bought a car the previous day.

(D)  Rashmi told Amit that she had bought a car yesterday.

Answer: (B)

156. Choose the correctly spelt word:

(A)  Emarasment

(B)  Embarassment

(C)  Embarrasment

(D)  Embarrassment

Answer: (D)

157. Choose the wrongly spelt word:

(A)  Believe

(B)  Relieve

(C)  Grieve   

(D)  Decieve

Answer: (D)

158. The poem ‘Ode on Intimations of Immortality’ was written by

(A)  William Wordsworth

(B)  Thomas Grey

(C)  Lord Byron

(D)  Alfred Tennyson

Answer: (A)­

159. The novel ‘Woothering heights’ was written by

(A)  Thomas Hardy

(B)  Charlotte Bronte

(C)  Emily Bronte

(D)  Joseph Conrad

Answer: (C)

160. The play ‘Desire under the Elms’ was written by

(A)  William Shakespeare

(B)  Hendrick Ibsen

(C)  Bernard Shaw

(D)  Eugene O’Neill

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...