India Post Payments Bank (IPPB) Assistant Manager Preliminary Online Examination November 4 2016 Question Paper with Answer Key

India Post Payments Bank (IPPB)

Assistant Manager Pre Exam 2016 (Online Exam)

Held on November 4, 2016

 

1. The sum of 5 consecutive odd numbers of set A is 125. What will be the sum of set B containing 4 consecutive odd numbers, if the smallest odd number of set B is 16 more than the highest odd number of set A?

(a)  156

(b)  184

(c)  192

(d)  202

(e)  198

Answer: (c)

2. Perimeter of a square, shoe diagonal is 34√2 m, is equal to the perimeter of a rectangle. if the difference between length and breadth of the rectangle is 12 m, what is the area of the rectangle?

(a)  1120 m2

(b)  1080 m2

(c)  840 m2

(d)  1840 m2

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

3. Rimi and Simi spend 60% and 75% of their respective monthly salaries in monthly expenditures. Simi kept 60% of the monthly expenditure as savings and has given the remaining Rs. 2100 to his sister. What was Rimi’s monthly expenditure if his monthly salary is 25% less than that of Simi?

(a)  Rs. 3150

(b)  Rs. 1880

(c)  Rs. 2070

(d)  Rs. 2120

(e)  Rs. 1890

Answer: (a)

4. A jar contains a mixture of mango juice and water in the ratio of 12 : 13 respectively. 50 L of mixture was taken out and 25 L of water was added to it. If water was 34% in the resultant mixture, then what was the initial quantity of mixture in the jar?

(a)  175 L

(b)  125 L

(c)  150 L

(d)  75 L

(e)  100 L

Answer: (d)

5. Train A running at 108 km/h takes 15 seconds to cross a pole. How much time will train B take running at 54 km/h to cross the pole, if length is one-third that of train A?

(a)  12 sec

(b)  10 sec

(c)  15 sec

(d)  18 sec

(e)  20 sec

Answer: (b)

6. A trader sold an article at 12% loss. Had he sold the article for Rs. 109.20 more, he would have earned a profit of 30%. What would be the selling price of the article if the article is sold at 40% profit?

(a)  Rs. 364

(b)  Rs. 392

(c)  Rs. 350

(d)  Rs. 332

(e)  Other than those given as options

Answer: (a)

7. A boat can travel 6.4 km downstream in 16 min and 8.7 km upstream in 29 min. What is the total time taken by the boat to travel 36 km upstream and the same distance downstream together?

(a)  3 h 45 min

(b)  4 h 11 min

(c)  4 h

(d)  3 h 30 min

(e)  3 h

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 8-12) Refer to the table and answer the given questions.

8. In museum A, during Wednesday 30% of male visitors and 70% of female visitors were from school X. What was the number of visitors (male + female) in museum A from school X during Wednesday?

(a)  165

(b)  183

(c)  161

(d)  153

(e)  157

Answer: (c)

9. Number of visitors (male + female) in museums A and B increased by 5% and 15% respectively from Thursday to Saturday. If the total number of female visitors in museums A and B together was equal during Thursday and Saturday, what was the total number of male visitors in museum A and B together on Saturday?

(a)  268

(b)  238

(c)  242

(d)  248

(e)  252

Answer: (a)

10. In museum B, the respective ratio of female visitors during Tuesday and Friday was 2 : 3. If female visitors constituted 50% of the number of visitors (male + female) during Friday, what was the number of visitors (male + female) in museum B on Friday?

(a)  288

(b)  296

(c)  294

(d)  282

(e)  276

Answer: (d)

11. In museum A, what is the difference between the total number of male visitors during Monday and Tuesday together and that during Wednesday and Thursday together?

(a)  183

(b)  177

(c)  185

(d)  187

(e)  181

Answer: (e)

12. What is the average number of male visitors in museum B during Monday, Wednesday and Thursday?

(a)  134

(b)  188

(c)  185

(d)  175

(e)  184

Answer: (a)

13. A’s age eight years ago was equal to twice of B’s age two years ago. C is six years older than B. If the respective ratio between present ages of A and C is 8 : 5, what is B’ present age?

(a)  18 yr

(b)  12 yr

(c)  15 yr

(d)  20 yr

(e)  None of these

Answer: (e)

14. A and B started a business. B’s investment was Rs. 4000 more than that of A. At the end of 3 months from the start of the business, B left and C joined with an investment which was Rs. 6000 more than that of A. If the respective ratio between total annual profit and C’s share in profit was 12:5, what was the investment made by A?

(a)  Rs. 4000

(b)  Rs. 6000

(c)  Rs. 12000

(d)  Rs. 8000

(e)  None of these

Answer: (e)

15. A can finish a price of work in 40 days. He worked alone for 15 days and then B joined him. Together they could finish the remaining work in 15 days, in how many days B alone can finish the same work?

(a)  58

(b)  45

(c)  60

(d)  75

(e)  80

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 16-20) What will come in place of question marks in the given number series?

16. 3 72  129  173  203  ?

(a)  248

(b)  227

(c)  254

(d)  252

(e)  218

Answer: (e)

17. 4 3  5  14  5  ?

(a)  285

(b)  274

(c)  319

(d)  315

(e)  265

Answer: (b)

18. 3 3  12  108  ?  43200

(a)  2700

(b)  1728

(c)  972

(d)  432

(e)  None of these

Answer: (b)

19. 24 12  12  18  36  ?

(a)  92

(b)  90

(c)  94.5

(d)  81.5

(e)  108

Answer: (b)

20. 126 64  34  20  ?  12

(a)  18

(b)  12

(c)  14

(d)  16

(e)  15

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 21-25) In each of the following questions there are two equations. You have to solve both equations and given answer

(a) if x > y               (b) if x ≥ y           (c) if x < y            (d) if x ≤ y

(e) if x = y or relation cannot be established.

21. I. x2 + 11x + 18 = 0 II. y2 + 16y + 48 = 0

Answer: (e)

22. I. 3x2 + 10x + 7 = 0 II. 3y2 + 4y + 1 = 0

Answer: (d)

23. I. 5x2 – 7x + 2 = 0 II. 2y2 – 7y + 3 = 0

Answer: (e)

24. I. 2x2 – 3x + 1 = 0 II. y2 – 8y + 15 = 0

Answer: (c)

25. I. x = (−4)2 II. y2 = 256

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 26-30) What approximate value will come in place of question marks in the given equations? (Your are not expected calculate the exact value)

26. 05 × 8.99 – 52.05 = ?

(a)  140

(b)  75

(c)  160

(d)  110

(e)  15

Answer: (d)

27. 96 × 3.02 – 114.57 × 1.93 = ?

(a)  170

(b)  220

(c)  310

(d)  190

(e)  260

Answer: (b)

28. 04 ÷ 4.97 = ? ÷ 12.99

(a)  104

(b)  91

(c)  120

(d)  117

(e)  143

Answer: (d)

29. 59 ÷ 7.62 × 2.93 = 75.01% of ?

(a)  80

(b)  60

(c)  40

(d)  20

(e)  None of these

Answer: (e)

30. 05% of (289.96 + 142.01) = ?2

(a)  10

(b)  16

(c)  14

(d)  18

(e)  12

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 31-35) Read the following diagram carefully and answer the question given below.

31. Number of students in college S in 2010 is what percent of the number of students in college P in both the years together?

(a)  44%

(b)  56%

(c)  55%

(d)  50%

(e)  60%

Answer: (c)

32. What is the difference between the total number of students in colleges P and Q together in year 2015 and that in the same colleges together in 2010?

(a)  80

(b)  110

(c)  90

(d)  120

(e)  60

Answer: (a)

33. The average number of girls in college R and S in year 2015 was 72. Number of boys in colleges S was 58 more than that in college R in the same year. Number of girls in college S was approximately, what percent more than that in college R?

(a)  40%

(b)  50%

(c)  42%

(d)  36%

(e)  20%

Answer: (d)

34. Number of students in 2015 in college T was what percent less than in year 2010?

(a)  22%

(b) 

(c)  15%

(d)  20%

(e) 

Answer: (d)

35. In the year 2016, the number of students in college R was 40% more than that in the same college in the year 2010. Number of students in college R in 2016 was how many more than that in the same college in 2015?

(a)  18

(b)  12

(c)  24

(d)  32

(e)  36

Answer: (c)

Part II Reasoning

Directions (Q. Nos. 36-40) Study the following information to answer the given questions.

Eight people R, S, T, U, V, W, X and Y are sitting around a square table (but not necessarily in the same order), in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting in the middle of the sides are facing outside (i.e. opposite to the centre) and the ones sitting in the corners are facing the centre.

T sits in middle of one of the sides. Only two persons sits between T and Y. V sits second to the left of X. X faces same direction as Y (I.e. if Y faces the centre then X also faces the centre and vice-versa). Only three persons sit between X and U. R is an immediate neighbor of U, but not Y. Only one person sits between R and S.

36. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?

(a)  U

(b)  R

(c)  Y

(d)  V

(e)  X

Answer: (b)

37. What is the position of S with respect to R?

(a)  Second to the right

(b)  Fourth to the right

(c)  Third to the left

(d)  Third to the right

(e)  Second to the left

Answer: (a)

38. Who sits exactly between T and Y when counted from the left of T?

(a)  R, S

(b)  V, W

(c)  W, X

(d)  R, V

(e)  U, V

Answer: (c)

39. Which of the following is true regarding W as per the given arrangement?

(a)  W sits at one of the corners of the table.

(b)  W sits second to the left of S.

(c)  W is an immediate neighbour of both V and T.

(d)  None of the given options is true.

(e)  Only three people sit between W and Y.

Answer: (d)

40. How many people sit between U and V when counted from the left of V?

(a)  One

(b)  Three

(c)  More than three

(d)  None

(e)  Two

Answer: (a)

41. In a certain code language, ‘gave your book’ is coded as ‘sk dg ap’ and ‘book my tickets’ is coded as ‘dg le nb’. What is the code for ‘give’ in the given code language?

(a)  dg

(b)  nb

(c)  Either ‘ap’ or ‘sk’

(d)  Either ‘dg’ or ‘nb’

(e)  le

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 42-46) Study the following information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input of rearrangement.

(All the numbers are two-digit number)

Input 49 78 risen zebra 56 casio 26 house

Step I casio 49 78 risen zebra 56 26 house

Sep II casio 49 78 rise zebra 56 house 26

Step III house casio 49 78 risen zebra 56 26

Step IV house casio 78 risen zebra 56 26 49

Step V risen house casio 78 zebra 56 26 49

Step VI risen house casio 78 zebra 26 49 56

Step VII zebra risen house casio 78 26 49 56

Step VIII zebra risen house casio 26 49 56 78

Step VIII is the last step of the given arrangement as the intended output of the arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps find the appropriate steps for the given input.

Input 36 15 queen grams tiger 84 yatch 67

42. What is the fourth element to the left of the seventh element from the left and in step VI of t he given arrangement?

(a)  queen

(b)  67

(c)  grams

(d)  yatch

(e)  15

Answer: (c)

43. In which of the following steps of the given arrangement is ’36 queen tiger’ found consecutively in the same order?

(a)  Step IV

(b)  Step VI

(c)  Step II

(d)  Both steps VII and VI

(e)  Both steps II and V

Answer: (c)

44. How many elements are there between ‘gram’ and ‘15’ in step VII?

(a)  One

(b)  Three

(c)  None

(d)  More than three

(e)  Two

Answer: (a)

45. How many elements are there between ‘queen and ‘67’ in step V?

(a)  Two

(b)  Three

(c)  One

(d)  More than three

(e)  None

Answer: (b)

46. In step I, ‘grams’ is related to ‘15’ following a certain pattern. Following the same pattern, ‘84’ is related to ‘67’ in step IV. In step VIII, to which of the following is ‘queen’ related to following the same pattern?

(a)  36

(b)  15

(c)  yatch

(d)  84

(e)  67

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 47-49) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

Give answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if neither conclusion I nor II is true

(c) if only conclusion II is true

(d) if both the conclusions are true

(e) if either conclusion I or II is true

47. Statements D < E ≤ F < G; R < F ≤ C

Conclusion I. G < C                  II. R ≤ D

Answer: (b)

48. Statements D < E ≤ F < G; R < F ≤C

Conclusions I. C ≤ D                II. R < G

Answer: (d)

49. Statements I ≥ M = A ≤ W < V; A ≥ E

Conclusions I. I ≥ E                  II. V = E

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 50-54) Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people J, K, L, M, N, O and P have to attend a seminar on seven different days of the same week starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order,

K has to attend a seminar on Wednesday. Only one person has to attend a seminar between K and P, J attends a seminar immediately after P. The number of people who have to attend a seminar before J is same as who have to attend a seminar after L. Only one person has to attend a seminar between L and M. O has to attend a seminar immediately after M.

50. On which of the following days does N have to attend a seminar?

(a)  Sunday

(b)  Thursday

(c)  Saturday

(d)  Wednesday

(e)  Tuesday

Answer: (a)

51. If all the people are made to attend a seminar in alphabetical order form Monday to Sunday, the day of attending a seminar of how many people will remain unchanged?

(a)  More than three

(b)  Three

(c)  One

(d)  Two

(e)  None

Answer: (c)

52. As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(a)  M-Friday

(b)  M-Wednesday

(c)  O-Sunday

(d)  O-Thursday

(e)  J-Wednesday

Answer: (c)

53. Who amongst the following has to attend a seminar on Friday?

(a)  N

(b)  O

(c)  P

(d)  J

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

54. How many people have to attend a seminar after J?

(a)  One

(b)  Two

(c)  More than three

(d)  Three

(e)  None

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 55-57) Study the given information carefully to answer the given questions.

D is the son of P. P is the daughter of M. S is married to M. R and H are not children of S. W is the husband of H. K is the son of W.

55. If M does not have any son, then how is R related to D?

(a)  Uncle

(b)  Son-in-law

(c)  Sister

(d)  Brother

(e)  Aunt

Answer: (e)

56. How is D related to K?

(a)  Father-in-law

(b)  Cousin

(c)  Grandfather

(d)  Uncle

(e)  Brother-in-law

Answer: (b)

57. How W related to P?

(a)  Brother-in-law

(b)  Uncle

(c)  Father

(d)  Father-in-law

(e)  Grandfather

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 5862) Study the following information to answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D, E, F G and H are seated in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North while some of them are facing South.

C sits fourth to the left of B. B faces North. G sits fourth to the right of D.

H sits third to the left of C. Immediate neighbours of H face the opposite directions (i.e. if one neighbour faces the North then the other faces South and vice-versa).

A sits to the immediate left of D.

F sits second to the right of E and face the opposite direction to that of E. E does not sit at an extreme and of the line.

Immediate neighbours of E face the same direction (i.e. if one neighbour face the North then the other also faces the North and vice-versa.)

Persons sitting at the extreme ends face the same direction (i.e. if one person faces North then the other also faces North and vice-versa.)

H faces a direction opposite to t hat of F (i.e. if F faces North then H faces South and vice-versa.)

58. How many persons sit between B and A?

(a)  One

(b)  More than three

(c)  Three

(d)  None

(e)  Two

Answer: (b)

59. Which of the following represented the persons sitting at the extreme ends of the line?

(a)  F, G

(b)  A, F

(c)  C, F

(d)  A, C

(e)  A, B

Answer: (e)

60. What is the position of H with respect to E?

(a)  Immediate left

(b)  Second to the right

(c)  Immediate right

(d)  Third to the right

(e)  Second to the left

Answer: (e)

61. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?

(a)  F

(b)  D

(c)  C

(d)  A

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

62. Which of the following is true with respect to the given arrangement?

(a)  Only two people sit between G and E.

(b)  D sits second to the left of C.

(c)  D and E face the same direction.

(d)  H is an immediate neighbour of A.

(e)  None of the given statements is true.

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 63-66) In these questions three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to e true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Given answer

(a) if only conclusion I follows

(b) if only conclusion II follows

(c) if either conclusion I or II follows

(d) if neither conclusion I nor II follows

(e) if both conclusions I and II follow

63. Statement All shows are movies.

All plays are shows.

All movies are theatres.

Conclusion I. All plays are theatres.

II. Some shows are definitely not theatres.

Answer: (a)

64. Statement Some jerks are scratches.

No pain is a scratch.

Some marks are jerk.

Conclusion I. All scratches can never be jerks.

II. All pains being marks is a possibility.

Answer: (b)

65. Statement All shows are moves.

All plays are shows.

All movies are theatres.

Conclusion I. At least some theatres are shows.

II. No movie is a play.

Answer: (a)

66. Statement Some jerks are scratches. No pain is a scratch. Some marks are jerk.

Conclusion I. No pain is a jerk.

II. At least some pain is a jerk.

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 67-69) Study the given information carefully to answer the given questions.

Among six persons- J, K, L, M, N and O, each having a different score in an exam. K scored less than only M. J score more than L and O, but lest than N. O did not score the lowest. The person who scored second highest scored 85 marks. The person who scored second lowest scored 50 marks.

67. How many persons scored more than O?

(a)  More than three

(b)  None

(c)  One

(d)  Three

(e)  Two

Answer: (a)

68. With respect to the score of the persons. If K + M = 179, then M + O = …..

(a)  121

(b)  135

(c)  Other than those given as options

(d)  150

(e)  144

Answer: (e)

69. If N’s score is 21 more than that of O’s score, then which of the following is true about N?

(a)  N’s score is 28 marks less than that of K’s score.

(b)  None of the given statements is true.

(c)  The sum of N’s and L’s score is more than 130 marks.

(d)  No scored 69 marks.

(e)  N’s score is an odd number.

Answer: (e)

70. How many such pairs of letter are there in the word BORINGLY each of which has as many letter between them in the word in both directions (forward and backward directions) as in the English alphabetical series?

(a)  More than three

(b)  None

(c)  Three

(d)  Two

(e)  One

Answer: (a)

Part II English Language

Directions (Q. Nos. 71-80) Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Power concepts, so too does a resource-rich economy, like Nigeria’s, where easy access to oil revenues opens the door to palm-greasing. Of 168 countries surveyed by Transparency International, an anti-corruption group in Germany, in its annual Corruption Perception Index, Nigeria ranks 32nd from the bottom. Whistle-blowers sometimes try to estimate how much cash has gone missing form Nigeria’s public purse. In 2014, a respected former Central bank Governor lost his job after claiming that $ 20 billion had been stolen. But this captures only small share of the damage done by corruption.

The much bigger question is where Nigeria could be if its politicians and officials were a little more honest. One answer comes from economists at Price water house Coppers (PwC). They compared Nigeria to three other resource-producing countries that are somewhat less corrupt than it, though by no means squeaky clean : Ghana, Malaysia and Colombia. PwC concluded that Nigeria’s economy, which was worth $ 513 billion in 2014, might have been 22% bigger if its level of corruption were closer to Ghana’s, a nearby West African country. By 2030, the size of Africa’s biggest economy should triple in real terms come what may. Yet if Nigeria manages to reduce corruption to levels comparable to Malaysia (itself hardly above suspicion), its economy could be some 37% bigger still. The additional gain would be worth some $ 534 billion (adjusted for inflation) or about as much as the economy is currently worth. If it does nothing to change then the cost of corruption in Nigeria would amount to almost $2000 per person a year by 2030, PwC reckons. Some of this damage is visible.

When public cash-most of which comes from oil pumped in the Southern Niger delta-is siphoned off, investment in health, education and roads suffers. But corruption also affects the economy in more surreptitious ways. Public institutions often hire the family and friends of the boss rather than the best candidates. In turn those institutions become more inefficient and deliver less of what they are meant to, whether it is education or roads. In addition countries where corruption is high attract less foreign investment. Given rampant theft, many people are reluctant to pay their taxes on the ground that the money will just be squandered.

This may in part explain why, despite its oil wealth, there is a rising share of Nigerians who are classified as below the poverty line. A survey of living standards (using data from 2010, the most recent figures available) suggested that 61.2% of the population lives in absolute poverty, an increase of over six percentage points on the previous figures from 2004. At least 25 million people who should have been lifted into low-or middle-income still reside below the breadline thanks to ‘excess corruption’ say PwC’s chief economist in Nigeria. Last year, the President, swept to power on the votes of Nigerians who have had enough. Since then, anti-fraud agencies have arrested senior politicians and sidekicks accused of embezzlement and new corruption bills have been put before Parliament. Such measures to clean up Nigeria will be a Herculean task. But the rewards are equally fabulous.

71. Which of the following is the same in meaning as the word ‘Suffers’ as used in the passage?

(a)  Cries

(b)  Diagnosed with

(c)  Is impaired

(d)  Endures

(e)  Grieved

Answer: (c)

72. Which of the following is the opposite of the word ‘Surreptitious’ as used in the passage?

(a)  Open

(b)  Devious

(c)  Mean

(d)  Vulnerable

(e)  Hidden

Answer: (a)

73. What can be concluded from the PwC statistics cited in the passage?

(a)  Corruption has had a tremendous economic cost on Nigeria

(b)  Despite heavy investment in education and healthcare, these facilities are poor in Nigeria.

(c)  Nigeria is the worst corrupt out of 168 countries

(d)  Half of Nigeria’s population is poor

(e)  Nigeria has the largest economy in Africa

Answer: (a)

74. Which of the following is the opposite of the word ‘Clean’ as used in the passage?

(a)  Hygienic

(b)  Dull

(c)  Nasty

(d)  Dishonest

(e)  Fair

Answer: (d)

75. Which of the following is the author’s view about Nigeria efforts to clean up corruption?

A. It will be difficult.

B. The steps taken in recent times are a step in the right direction.

C. More reforms should be implemented.

(a)  Only A

(b)  Only B

(c)  All of these

(d)  B and C

(e)  A and B

Answer: (c)

76. Which of the following is the central idea of the passage?

(a)  Nigeria has been badly affected by corruption

(b)  Nigeria is the poorest of African countries and in dire need of aid

(c)  Nigeria’s economy is tremendously dependent on oil

(d)  The standard of living is improving in Nigeria’s cities

(e)  Cutting subsidies and raising taxes will benefit Nigeria

Answer: (a)

77. Which of the following is same in meaning as the word ‘Share’ as used in the passage?

(a)  Divide

(b)  Allocate

(c)  Segment

(d)  Contribute

(e)  Reveal

Answer: (c)

78. Which of the following his/have been the impact(s) of corruption in Nigeria?

A. Poverty has been exacerbated.

B. Foreign investment deferred.

C. Organization have become inefficient.

(a) Only A

(b)  Only B

(c)  A and B

(d)  B and C

(e)  All of these

Answer: (e)

79. Which of the following conveys the meaning of the phrase ‘Some of this damage is visible’?

(a)  Exploitation of Nigeria’s resources has damaged the environment irreparably

(b)  Damage to the economy, after the recession is yet to be lift

(c)  The arrest of government officers has hampered the economy

(d)  Resources in countries in Africa have been excessively exploited by Asian countries

(e)  None of the above

Answer: (e)

80. Which of the following is true in the context of the passage?

(a)  Over 25 million Nigerians have rise out of poverty

(b)  Nigeria has tremendous potential which is not being  used appropriately

(c)  Nigeria’s banking system is on the verge of collapse

(d)  There has been tremendous protest against the current President and his government

(e)  None of the above

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 81-90) Read these sentences to find out whether there is any grammatical mistake/error in them. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the p art with the error as your answer. If there is not error, make ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

81. The principal of t he/college was arrested by the/police yesterday evening on/charging fraud.

(a)  The principal of the

(b)  college was arrested by the

(c)  police yesterday evening on

(d)  charging fraud

(e)  No error

Answer: (d)

82. Recently, the Railways has devised/a technique that enable trains to/move safely through fog/and will soon commercialise it.

(a)  Recently, the Railways has devised

(b)  a technique that enable trains to

(c)  move safely through fog

(d)  and will soon comercialise it

(e)  No error

Answer: (b)

83. E-commerce has huge growth/potential in India, given the/current’s demographics and/the country’s diversity.

(a)  E-commerce has huge growth

(b)  potential in India, given the

(c)  current’s demographics and

(d)  the country’s diversity

(e)  No error

Answer: (c)

84. If not properly deal/with, termites can be a menace/as these can reduce/wooden furniture to dust.

(a)  If not properly deal

(b)  with, termites can be a menace

(c)  as these can reduce

(d)  wooden furniture to dust

(e)  No error

Answer: (a)

85. As per an amendment in the/law, the salaries of all employee/of any firm are supposed to be/paid by digital means.

(a)  As per an amendment in the

(b)  law, the salaries of all employee

(c)  of any firm are supposed to be

(d)  paid by digital means

(e)  No error

Answer: (b)

86. The cricket stadium in our city/was renovated a few/years ago and made compliant/with international sporting standards.

(a)  The cricket stadium in our city

(b)  was renovated a few

(c)  years ago and made compliant

(d)  with international sporting standards

(e)  No error

Answer: (e)

87. As per a report from/WHO, the number of cases/of HIV among the lower/class has reduced drastically.

(a)  As per a report from

(b)  WHO, the number of cases

(c)  of HIV among the lower

(d)  class has reduced drastically

(e)  No error

Answer: (e)

88. A probe has been/ordered to look in the/accident that occurred at/the dockyard yesterday.

(a)  A probe has been

(b)  ordered to look in the

(c)  accident that occurred

(d)  the dockyard yesterday

(e)  No error

Answer: (b)

89. It seems, the next food/end would be not only/about the ingredients, but also/the cutlery used to serve it.

(a)  It seems, the next food

(b)  tend would be not only

(c)  about the ingredients, but also

(d)  the cutlery used to serve it

(e)  No error

Answer: (b)

90. Using LPG as a fuel for automobiles/is not that much beneficial, as using/the same increases the levels/of carbon monoxides to the air.

(a)  Using LPG as fuel for automobiles

(b)  is not that beneficial, as using

(c)  the same increases the levels

(d)  of carbon monoxides to the air

(e)  No error

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 91-100) In the given passage, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each blanks, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words in each case.

FAST trains in Europe ended 2014 with a flourish. In December ‘Eurostar, which connects London, Paris and Brussels, started selling tickets for a new, year-round service to the Mediterranean, starting this May. Poland (91) its first high-speed service, between Warsaw and Krakow; Serbia signed an agreement with China to build a last line from Belgrade to Budapest; and Turkey inaugurated a line from Istanbul to Konya, having opened one between Istanbul and Ankara in July.,

high-speed rail is controversial. This week, as work began on California’s “bullet train” project, taxpayer groups (92) it as a monstrous waste of money. Indeed, high-speed trains usually (93) on public subsidy, yet their tickets are often (94) for may potential users, so they may not fill enough seats to avoid (95). The counter-argument is that over distances of 300-800 km, fast trains between big population centres are quicker and less polluting than most forms of transport. No one is keener on them (96) the European Commission. (97) by the EU and national subsides, Europe has added more time at 250 kph (155 mph) or more-to the 1000 km or so it had in 1990. Much more is under construction or planned, In 2015, a new line opened from Laipzig to Erfurt. A Milan-Brescia service may (98) in 2016. By 2017 no fewer than four new French lines will (99) into service. The EU, which is itching to (100) more on infrastructure, plans to finance a € 4.5 billion ($ 5.3 billion) fast-rail link between Estonia, Latvia, Lithuania and Poland.

91.

(a)  receive

(b)  starting

(c)  begun

(d)  acquainted

(e)  introduced

Answer: (e)

92. 

(a)  colluded

(b)  toadied

(c)  condemned

(d)  saddened

(e)  hurried

Answer: (c)

93.

(a)  allow

(b)  independent

(c)  outside

(d)  depend

(e)  inside

Answer: (d)

94.

(a)  affordable

(b)  unaffordable

(c)  inaccessible

(d)  accessible

(e)  excessive

Answer: (b)

95.

(a)  casuality

(b)  errors

(c)  fortune

(d)  bankruptcy

(e)  disaster

Answer: (d)

96. 

(a)  then

(b)  as of

(c)  that

(d)  their

(e)  than

Answer: (e)

97. 

(a)  expensive

(b)  growth

(c)  measure

(d)  case

(e)  spend

Answer: (a)

98.

(a)  hung

(b)  stopped

(c)  begin

(d)  introduced

(e)  impulse

Answer: (c)

99.

(a)  fall

(b)  under

(c)  come

(d)  shed

(e)  handled

Answer: (c)

100.

(a)  get

(b)  earn

(c)  begin

(d)  spend

(e)  heal

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...