Indian Bank Clerks’ Grade Recruitment Examination Held on 21-06-2009 Question Paper With Answer Key

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...

Indian Bank

Clerks’ Grade Recruitment Examination

Held on 21-06-2009

Test I

Reasoning Ability

1. How many such pairs of letters are there in the word DOUBTS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   None of these

Answer: (2)

2. How many meaningful English words can be made with the letters ESDO using each letter only once in each word ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

3. In a certain code ‘GUIDE’ is written as ‘49132’ and ‘BEAM’ is written as ‘8257’. How is ‘IMAGE’ written in that code ?

(1)   17542

(2)   15742

(3)   27541

(4)   18542

(5)   None of these

Answer: (1)

4. What should come next in the following letter series ?

H G F E D C B A H G F E D C B A H F E D C B A H

(1)   G

(2)   E

(3)   F

(4)   I

(5)   None of these

Answer: (3)

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(1)   Mustard

(2)   Jowar

(3)   Wheat

(4)   Paddy

(5)   Bajra

Answer: (4)

6. How many such pairs of digits are there in the number 536142 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in ascending order within the number?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (1)

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(1)   45

(2)   35

(3)   85

(4)   25

(5)   75

Answer: (4)

8. In a certain code ‘ORGANISE’ is written as ‘BHSPDRHM’. Ho is ‘DESTINED’ written in that code ?

(1)   SRDCCDMH

(2)   SRDCEFOJ

(3)   UTFECDMH

(4)   UTFEEFMH

(5)   None of these

Answer: (3)

9. ‘FI’ is related to ‘KN’ in the same way as ‘PS’ is related to- ?

(1)   VY

(2)   UX

(3)   WZ

(4)   UY

(5)   None of these

Answer: (2)

10. ‘Day’ is related to ‘Night’ in the same way as ‘White’ is related to ?

(1)   Green

(2)   Red

(3)   Yellow

(4)   Blue

(5)   Black

Answer: (5)

11. If ‘P’ denotes ‘÷’, ‘Q’ denotes ‘−’, ‘R’ denotes ‘×’ and ‘T’ denotes ‘+’, then

24T16Q32P8R4 = ?

(1)   4

(2)   39

(3)   1/4

(4)   40

(5)   None of these

Answer: (5)

12. ‘Steel’ is related to ‘Alloy’ in the same way as ‘Zinc’ is related to -?

(1)   Metal

(2)   Alloy

(3)   Non-Metal

(4)   Halogen

(5)   Compound

Answer: (1)

Directions (Q. 13-16) : Following questions are based on the five three digit numbers given below.

528      619    374    295    483

13. If the position of the first and third digits in each number are reversed, which of the following will be the middle digit of the lowest number?

(1)   2

(2)   1

(3)   7

(4)   9

(5)   8

Answer: (5)

14. If the position of the first and the second digits within each number are reversed which of the following will be the third digit of the highest number?

(1)   8

(2)   9

(3)   4

(4)   5

(5)   3

Answer: (4)

15. If the position of the second and the third digits each number are reversed, which of the following will be the sum of the first and the second digits of the second highest number?

(1)   13

(2)   15

(3)   7

(4)   11

(5)   12

Answer: (3)

16. If the second digit of the second lowest n umber is subtracted from the third digit of the highest number, what will be the outcome ?

(1)   4

(2)   2

(3)   6

(4)   5

(5)   None of these

Answer: (2)

Directions (Q. 17-22) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

P 4 D % I 9 K F 1 J 3 # T 6 @ A Q 2 Z © 5 ⋆ 7 E W $ 8 B H

17. Which of the following is the seventh to the right of the sixteenth from the right end of the above arrangement?

(1)   5

(2)   1

(3)   7

(4)   K

(5)   None of these

Answer: (1)

18. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (3)

19. Which of the following is the fourth to the right of sixth to the right of K ?

(1)   3

(2)   T

(3)   2

(4)   Q

(5)   None of these

Answer: (4)

20. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(1)   9FI

(2)   Z52

(3)   7W⋆

(4)   W78

(5)   @Q6

Answer: (4)

21. If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the fifteenth from the left end ?

(1)   T

(2)   Q

(3)   6

(4)   Z

(5)   None of these

Answer: (5)

22. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a consonant ?

(1)   None

(2)   One

(3)   Two

(4)   Three

(5)   More than three

Answer: (2)

Directions (Q. 23-28) : In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

Give answer (1) if only conclusion I follows.

Give answer (2) if only conclusion II follows.

Give answer (3) if either conclusion I or II follows.

Give answer (4) if neither conclusion I nor II follows.

Give answer (5) if both conclusions I and II follow.

23. Statements : Some shirts are pants. All pants are clothes. Some clothes are napkins.

Conclusions : I. Some napkins are shirts.

II. Some clothes are shirts.

Answer: (5)

24. Statements : All packets are tents. All tents are houses. Some boxes are houses.

Conclusions : I. Some house are packets.

II. Some boxes are tents.

Answer: (5)

25. Statements : Some nuts are bolts. Some bolts are hammers. Some hammers are nails.

Conclusions : I. Some nails are bolts.

II. No nail is bolt.

Answer: (1)

26. Statements : All windows are doors. No door is mountain. Some mountains are roads.

Conclusions : I. Some roads are windows.

II. Some roads are doors.

Answer: (4)

27. Statements : Some phones are bangles. Some bangles are rings. All rings are sticks.

Conclusions : I. Some rings are phones.

II. Some sticks are bangles.

Answer: (5)

28. Statements : All bricks are walls. All stones are walls. All candles are walls.

Conclusions : I. Some walls are bricks.

II. Some walls are candles.

Answer: (5)

Directions (Q. 29-34) : Each of the questions below consists of a question and two statement numbered I and II given  below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (3) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

Give answer (4) if the data in both the Statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Give answer (5) if the data in both the Statement I and II together are necessary to answer the question.

29. Among M, N, T, R and F each scoring different marks in an examination, who scored the highest ?

I. T scored more than M, F and R.

II. N scored less than M.

Answer: (5)

30. How is K related to S ?

I. K has only two children.

II. M is mother of S and D and wife of K’s brother.

Answer: (2)

31. In a column of 40 boys, what is D’s position ?

I. There are ten boys ahead of H.

II. There are six boys behind M who is tenth behind D.

Answer: (4)

32. How is ‘come’ written in a code language ?

I. ‘When will you come’ is written as ‘da na pa ka.’

II. ‘Can you come back’ is written as ‘sa pa ka ho.’

Answer: (5)

33. Who among M, T, J and B is towards West of R?

I. T is towards South of R and East of J.

II. B is towards South of M who is towards North-West of R.

Answer: (5)

34. On which day in March was W’s birthday?

I. W’s brother correctly remembers that W’s birthday was before fifteenth but after thirteenth March.

II. W’s sister correctly remembers that W’s birthday was after eleventh but before sixteenth March.

Answer: (1)

Directions (Q. 35-40) : Study the following information carefully and answer the questions given below.

B, D, F, K, J, R, T and W are sitting around a circle facing centre. F is fourth to the right of W and second to the left of D. K is third to the left of J who is not an immediate neighbour of either W or D. T is second to the right of B and is not an immediate neighbour of D.

35. Who is to the immediate right of J?

(1)   T

(2)   F

(3)   B

(4)   W

(5)   None of these

Answer: (1)

36. Who is second to the left of B ?

(1)   D

(2)   K

(3)   R

(4)   Data inadequate

(5)   None of these

Answer: (2)

37. Who is third to the left of T ?

(1)   R

(2)   W

(3)   D

(4)   Data inadequate

(5)   None of these

Answer: (2)

38. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person ?

(1)   TJ

(2)   FT

(3)   WK

(4)   DR

(5)   BJ

Answer: (3)

39. If B and K interchange their positions who will be third to the left of F?

(1)   B

(2)   T

(3)   W

(4)   K

(5)   None of these

Answer: (4)

40. What is R’s position with respect to J ?

(1)   Third to the left

(2)   Fourth to the left

(3)   Fifth to the right

(4)   Fifth to the left

(5)   Sixth to the right

Answer: (4)

Directions (Q. 41-50) : In each of the questions given below which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued?

41. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (3)

42. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (4)

43. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (2)

44. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (2)

45. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (1)

46. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (2)

47. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (5)

48. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (*)

49. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (4)

50. Problem Figures

Answer Figures

Answer: (1)

Test II

Numerical Ability

Directions (Q. 51-75) : What should come in place of the question mark (?) in  the following questions ?

51. 75938 – 36211 + 12673 = ?

(1)   52100

(2)   26754

(3)   43820

(4)   51250

(5)   None of these

Answer: (1)

52. 8474 ÷ 200 + ? = 90.37

(1)   84

(2)   46

(3)   42.37

(4)   36.48

(5)   None of these

Answer: (5)

53. (4.5)2 ÷ (2.5)2 × 5 = ?

(1)   15.4

(2)   16.2

(3)   25.4

(4)   25.3125

(5)   None of these

Answer: (2)

54. 

(1)   1296

(2)   32

(3)   1024

(4)   36

(5)   None of these

Answer: (4)

55. 78 + 652 + 6+ 41 + 119 = ?

(1)   905

(2)   855

(3)   896

(4)   890

(5)   None of these

Answer: (3)

56. 250% of 1400 – ?% of 1600 = 1580

(1)   110

(2)   120

(3)   140

(4)   160

(5)   None of these

Answer: (2)

57. 

(1)   553

(2)   351

(3)   451

(4)   463

(5)   None of these

Answer: (3)

58. 

(1)   19

(2)   17

(3)   21

(4)   15

(5)   None of these

Answer: (1)

59. 864 ÷ ? ÷ 9 = 3

(1)   39

(2)   21

(3)   36

(4)   27

(5)   None of these

Answer: (5)

60. 5 + 6.4 × 3.2 = ?

(1)   48.5

(2)   32.98

(3)   33.08

(4)   46.4

(5)   None of these

Answer: (2)

61. 8963 – 5413 – 2869 = ?

(1)   861

(2)   663

(3)   681

(4)   654

(5)   None of these

Answer: (3)

62. 

(1)   56.9

(2)   5.96

(3)   5.69

(4)   59.6

(5)   None of these

Answer: (2)

63. 

(1)   8

(2)   24

(3)   4

(4)   16

(5)   None of these

Answer: (4)

64. 180 ÷ 40 × 24 = 3 × ?

(1)   48

(2)   42

(3)   32

(4)   28

(5)   None of these

Answer: (5)

65. (678 – 455 + 132) × 0.4 = ?

(1)   142

(2)   878.5

(3)   887.5

(4)   156

(5)   None of these

Answer: (1)

66. ? × 54 = 6588

(1)   132

(2)   136

(3)   124

(4)   122

(5)   None of these

Answer: (4)

67. 

(1)   32

(2)   1296

(3)   784

(4)   28

(5)   None of these

Answer: (5)

68. 54 + 259.31 – 588.39 = ?

(1)   23.28

(2)   25.46

(3)   24.56

(4)   28.58

(5)   None of these

Answer: (2)

69. (396 ÷ 36) × (648 ÷ 24) = ?

(1)   297

(2)   264

(3)   319

(4)   231

(5)   None of these

Answer: (1)

70. 065 + 3.08 + 0.0012 = ?

(1)   35.7312

(2)   35.157

(3)   35.1462

(4)   35.8662

(5)   None of these

Answer: (3)

71. 4580 – 36% of ? = 4529.6

(1)   180

(2)   120

(3)   150

(4)   140

(5)   None of these

Answer: (4)

72. 650 ÷ 25 × (0.6)2 = ?

(1)   9.26

(2)   15.6

(3)   9.36

(4)   6.5

(5)   None of these

Answer: (3)

73. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5)  None of these

Answer: (1)

74. 742 ÷ 28 + 13.5 = ? ÷ 65

(1)   2400

(2)   2650

(3)   2500

(4)   2580

(5)   None of these

Answer: (5)

75. (429 × 36) ÷ ? = 702

(1)   16

(2)   22

(3)   24

(4)   18

(5)   None of these

Answer: (2)

76. A car covers a distance from town A to town B at the speed of 58 km/h and covers the distance from town B to town A at the speed of 52 km/h. What is the approximate average speed of the car ?

(1)   55 km/h

(2)   52 km/h

(3)   48 km/h

(4)   50 km/h

(5)   60 km/h

Answer: (1)

77. Phanse invets an amount of Rs 24200 at the rate of 4% per annum for 6 yr to obtain a simple interest. Later he invests the principal amount as well as the amount obtained as simple interest for another 4 yr at the same rate of interest. What amount of simple interest will he obtain at the end of the last 4 yr?

(1)   Rs 4800

(2)   Rs 4850.32

(3)   Rs 4801.28

(4)   Rs 4700

(5)   None of these

Answer: (3)

78. In a sale, perfumes are available at a discount of 25% on the selling price. If a perfume costs Rs 5895 in the sale, what is the selling price of the perfume?

(1)   Rs 6020

(2)   Rs 7860

(3)   Rs 7680

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (2)

79. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question ?

(1)   294

(2)   276

(3)   265

(4)   300

(5)   288

Answer: (5)

80. The cost of 15 digital cameras and 21 handy cameras is Rs 354900. What is the cost of 5 digital cameras and 7 handy cameras?

(1)   Rs 125500

(2)   Rs 118300

(3)   Rs 215100

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (2)

81. A canteen requires 56 kg of rice for seven days. How many kilogram of rice will it require for the months of April and May together ?

(1)   496

(2)   480

(3)   498

(4)   488

(5)   None of these

Answer: (4)

82. What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

56        84      ?        189    283.5          425.25

(1)   168

(2)   132

(3)   136

(4)   126

(5)   None of these

Answer: (4)

83. The total number of students in a school is 31700. If the ratio of boys to the girls in the school is 743 : 842 respectively, what is the total number of girls in the school ?

(1)   14860

(2)   16480

(3)   15340

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (5)

84. The sum of five consecutive even number A, B, C, D and E is 130. What is the product of A and E ?

(1)   720

(2)   616

(3)   660

(4)   672

(5)   None of these

Answer: (3)

85. If the square of a number is subtracted from 4052 and difference is multiplied by 15, the answer so obtained is 41340. What is the number ?

(1)   36

(2)   1024

(3)   32

(4)   1296

(5)   None of these

Answer: (1)

86. The population of a town 2 yr ago was 245000. It increased by 12% in the first year and then increased by 15% in the second year. What is the current population of the town ?

(1)   315560

(2)   274400

(3)   351560

(4)   294400

(5)   None of these

Answer: (1)

87. The perimeter of a square is 504 cm. What is the area of the square ?

(1)   2016 sq cm

(2)   15876 sq cm

(3)   15376 sq cm

(4)   1008 sq cm

(5)   None of the above

Answer: (2)

88. Sheela spends 18% of her monthly income for her children’s education. She spends 32% of her monthly income in household expenses and 12% in travelling. She spends 45% of the remaining amount in gambling and manages to save only Rs 9405 at the end of the month. What is Mrs. Sheela’s monthly income ?

(1)   Rs 36000

(2)   Rs 50000

(3)   Rs 45000

(4)   Cannot be determined

(5)   None of the above

Answer: (3)

89. Find the average of the following set of scores

746      348    1163 49      214    358    79      163

(1)   384

(2)   396

(3)   382

(4)   390

(5)   None of these

Answer: (4)

90. Tanya obtained 95% marks in Physics, Chemistry and Maths together and she obtained 225 marks in Social Science, English and Hindi together. If the maximum marks one can obtain in each of the subjects is 100, what is Tanya’s overall percentage in all the six subjects together?

(1)   80

(2)   75

(3)   90

(4)   95

(5)   None of these

Answer: (5)

91. A alone can complete a piece of work in 6 days and B alone can complete the same piece of work in 12 days. In how m any days can A and B together complete the same piece of work ?

(1)   5 days

(2)   4 days

(3)   3 days

(4)   2 days

(5)   None of these

Answer: (2)

92. A car covers a distance of 136 km in 4 h. What is the speed of the car ?

(1)   34 km/h

(2)   40 km/h

(3)   36 km/h

(4)   32 km/h

(5)   None of the above

Answer: (1)

93. Farida invests an amount of Rs 3600 for 3 yr at the rate of 6% per annum. What approximate amount of compound interest will she obtain at the end of 3 yr?

(1)   Rs 648

(2)   Rs 695

(3)   Rs 676

(4)   Rs 666

(5)   Rs 688

Answer: (5)

94. The product of two consecutive even numbers is 1088, which is the larger number ?

(1)   38

(2)   32

(3)   36

(4)   34

(5)   None of these

Answer: (4)

95. Sunita, Vinita and Anita begin to jog around a circular stadium. They complete their revolutions in 36 s, 48 s and 56 s respectively. After how many seconds will they come together at the starting point ?

(1)   958

(2)   908

(3)   1008

(4)   1018

(5)   None of these

Answer: (3)

96. If the numerator of a fraction is increased by 200% and the denominator is increased by 300% the fraction obtained is 1/3. What is the original fraction?

(1)   4/7

(2)   3/11

(3)   5/9

(4)   2/9

(5)   None of these

Answer: (5)

97. There are two numbers such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 141 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 174. Which is the larger number ?

(1)   52

(2)   36

(3)   48

(4)   24

(5)   None of these

Answer: (3)

98. If 36a + 36b = 576, then what is the average of a and b ?

(1)   16

(2)   8

(3)   12

(4)   6

(5)   None of these

Answer: (2)

99. By how much is 1/6th of 1536 less than 4/5th of 1450 ?

(1)   894

(2)   908

(3)   902

(4)   904

(5)   None of these

Answer: (4)

100. If the fractions  are arranged in the ascending order, which fraction will be at the 3rd place?

(1)   1/3

(2)   3/5

(3)   2/11

(4)   3/8

(5)   None of these

Answer: (4)

Test III

Clerical Aptitude

Directions (Q. 101-135) : In each question below a combination of Name and Address is given in the first unnumbered column at the left followed by four such combinations one each under the columns 1, 2, 3 and 4. You have to find out the combination which is exactly the same as the combination in the first unnumbered column. The number of that column which contains that combination is the answer. If all the combination are different, the answer is ‘5’.

101. Ghanlal Math

Boipuria Lane

Surat-900406

(1)   Ghanlal Math

 Boipuria Lane

 Surat-900406

(2)   Ghanlal Math

 Boiparia Lane

 Surat-900406

(3)   Ghanlal Matt

 Boipuria Lane

 Surat-900406

(4)   Ghanlal Math

 Boipuria Lane

 Surat-900046

(5)   None

Answer: (1)

102. L. C. Chisthi

M. J. Fubi Beach

Salem-400062

(1)   L. C. Chisthi

 M. J. Fubi Beach

 Salem-400602

(2)   L. C. Chesthi

 M. J. Fubi Beach

 Salem-400062

(3)   L. C. Chisthi

 M. J. Fubi Beech

 Salem-400062

(4)   L. C. Chisthi

 M. J. Fubi Beach

 Salem-400062

(5)   None

Answer: (4)

103. Sangram Seth

Odipus Campus

Kolivari-49

(1)   Sangram Sath

 Odipus Campus

 Kolivari-49

(2)   Sangram Seth

 Odupus Campus

 Kolivari-49

(3)   Sangram Seth

 Odipus Campus

 Kolivori-49

(4)   Sagram Seth

 Odipus Campus

 Kalivari-49

(5)   None

Answer: (5)

104. Bablya Sweets

Karandibai Road

Ratnagiri-36

(1)   Babalya Sweets

 Karandibai Road

 Ratnagiri-36

(2)   Bablya Sweets

 Karandibai Road

 Ratnagiri-36

(3)   Bablya Sweets

 Karandibai Road

 Ratnagiri-63

(4)   Bablya Sweets

 Karamdibai Road

 Ratnagiri-36

(5)   None

Answer: (2)

105. Vaastav Clinic

Karigar Nagar

Tel-43225678

(1)   Vaastav Clinic

 Karigor Nagar

 Tel-431225678

(2)   Vastav Clinic

 Karigar Nagar

 Tel-43225678

(3)   Vaastav Clinic

 Karigar Nagar

 Tel-43225678

(4)   Vaastav Clinic

 Karigar nagar

 Pin-43225678

(5)   None

Answer: (3)

106. Tapoti Bose

Shondha Mahal

Jamshedpur-52

(1)   Tapoti Bose

 Shondha Mahal

 Jamshodpur-52

(2)   Taputi Bose

 Shondha Mahal

 Jamshedpur-52

(3)   Tapoti Bose

 Shondha Mahal

 Jamshedpur-52

(4)   Tapoti Bose

 Shomdha Mahal

 Jamshedpur-52

(5)   None

Answer: (3)

107. Tadikat Besur

Ganjachand Rd

Lingampalli-98

(1)   Tadikat Besur

 Gangachand Rd

 Lingampalli-98

(2)   Tadikat Besur

 Ganjachand  Rd

 Linganpalli-98

(3)   Tadikat Besur

 Ganjachand Rd

 Lingompalli-98

(4)   Tadikat Basur

 Ganjachand Rd

 Lingampelli-98

(5)   None

Answer: (5)

108. Audio Junction

Opp Zaveri Bazar

Ph-96264731

(1)   Audio Junction

 Opp Zaveri Bazar

 Ph-96264731

(2)   Audio Junction

 App Zaveri Bazar

 Ph-96264731

(3)   Audio Junction

 Opp Zavori Bazar

 Ph-96264731

(4)   Audio Junction

 Opp Zaveri Bazar

 Ph-96267431

(5)   None

Answer: (1)

109. Saklain Mushtaq

II-Rahat Manzil

Bara Mulla-48

(1)   Saklain Mshtak

 II-Rahat Manzil

 Bara Mulla-48

(2)   Saklain Mushtaq

 II-Rahat Manzil

 Bara Mulla-48

(3)   Saklain Mushtaq

 I-Rahat Manzil

 Bara Mulla-48

(4)   Saklain Mushtaq

 II-Rahat Manzil

 Bara Mulla-84

(5)   None

Answer: (2)

110. Vijaya Kajeri

Senior (Exct) HR

Ph-9622591748

(1)   Vijaya Kajeri

 Senior (Exct) AR

 Ph-9622591748

(2)   Vijaya Kaejri

 Senior (Exct) HR

 Ph-9622591748

(3)   Vijaya Kajeri

 Senior (Exct) HR

 Ph-9622597148

(4)   Vijaya Kajeri

 Senior (Exct) HR

 Ph-9622591748

(5)   None

Answer: (4)

111. Saptam Salwars

Kings Garden

Road

Pin-5142396

(1)   Saptam Salwars

 Kings Garden

 Lane

 Pin-5142396

(2)   Saptam Salwars

 Kings Garden

 Road

 Pin-5142396

(3)   Saptam Salvars

 Kings Garden

 Road

 Pin-5142396

(4)   Saptam Salwars

 Kings Garden

 Road

 Ph-5142396

(5)   None

Answer: (2)

112. Faida Traders

Tel-9399432815

Fax-26981537

(1)   Faida  Traders

 Tel-9399432815

 Fax-26981557

(2)   Foida Traders

 Tel-9399432815

 Fax-26981537

(3)   Faida Traders

 Tel-9399342815

 Fax-26981537

(4)   Faida Traders

 Tel-9399432815

 Fax-26981537

(5)   None

Answer: (4)

113. Kinjal Sarees

Maganlal Estate

Alkapuri-13

(1)   Kingal Sarees

 Maganlal Estate

 Alkapuri-13

(2)   Kinjal Sarees

 Majanlal Estate

 Alkapuri-13

(3)   Kinjal Sarees

 Maganlal Estate

 Alkapuri-13

(4)   Kinjal Sarees

 Maganlal Estate

 Alkapuri-31

(5)   None

Answer: (3)

114. Seema Galgale

Mahalakshmi Rd

Kolhapur-08

(1)   Seema Galgale

 Mahalakshmi Rd

 Kohlapur-08

(2)   Seema Galgale

 Mahalaskhmi Rd

 Kolhapur-08

(3)   Seema Galagale

 Mahalakshmi Rd

 Kohapur-08

(4)   Seema Galagale

 Mahalakshmi Rd

 Kolhapur-08

(5)   None

Answer: (5)

115. Pavar Singh Bedi

Gobindji Galli-3

Palghat-9714

(1)   Pavar Singh Bedi

 Gobindji Galli-3

 Palghat-9714

(2)   Pavar Singh Bodi

 Govindji Galli-2

 Palghat-9714

(3)   Pavar Singh Bedi

 Gobindji Galli-2

 Palghat-9714

(4)   Pavar Singh Bedi

 Gobindji Golli-3

 Palghat-9714

(5)   None

Answer: (1)

116. Charandeep

Sayam IV-C

Kilawar Apts.

Gadchiroli-45

(1)   Charandeep

 Sayam VI-C

 Kilawar Apts.

 Gadchiroli-45

(2)   Charandeep

 Sayam IV-C

 Kilawar Apts.

 Gadchiroli-45

(3)   Charandeep

 Sayam IV-C

 Kilawar Apts.

 Gadchiroli-45

(4)   Charandip

 Sayam IV-C

 Kilaar Apts.

 Godcchiroli-45

(5)   None

Answer: (2)

117. Chanda Motor

Marine Plaza

Tel-38591720

(1)   Chanda Motor

 Marini Plaza

 Tel-38591720

(2)   Chandu Motor

 Marine Plaza

 Tel-38591720

(3)   Chanda Motor

 Marine Plaza

 Tel-38951720

(4)   Chanda Motor

 Marine Plaza

 Fax-38591720

(5)   None

Answer: (5)

118. Junaid Jaffer

Manoranjan Park

Tel-56834023

(1)   Junaid Jaffer

 Manoranjan Park

 Tel-56834022

(2)   Junaid Jaffer

 Monaranjan Park

 Tel-56834023

(3)   Junaid Jaffer

 Manoranjan Park

 Tel-56834023

(4)   Junaed Jaffer

 Manoranjan Park

 Tel-56834023

(5)   None

Answer: (3)

119. Ravan Atapatu

Sainath Temple

Tel-43421975

(1)   Ravan Atapatu

 Saimath Temple

 Tel-43421975

(2)   Ravan Atapatu

 Sainath Temple

 Tel-43412975

(3)   Ravan Apatapu

 Sainath Temple

 Tel-43421975

(4)   Ravan Atapatu

 Sainath Temple

 Tel-43421975

(5)   None

Answer: (4)

120. Rambo Toys

Katinagam Lane

Gokarna-3196

(1)   Rambo Toys

 Katinagam Lane

 Gokarna-3196

(2)   Rombo Toys

 Katingam Lane

 Gokarna-3196

(3)   Rambo Toys

 Katimgam Lane

 Gokarna-3196

(4)   Tambo Toys

 Katingam Lane

 Gokarma-3196

(5)   None

Answer: (1)

121. Bhishan Chadda

II-B Gulbahar

Apt Dindoshi-49

(1)   Bhishan Chadda

 II-B Gulbahar

 Apt Dindushi-49

(2)   Bhushan Chadda

 II-B Gulbahar

 AptDindoshi-49

(3)   Bhishan Chadda

 II-P Gulbahar Apt

 Dindoshi-49

(4)   Bhishan Chadda

 II-B Gulbahar

 Apt Dindoshi-49

(5)   None

Answer: (4)

122. Sandhya Bhosale

12/A Ganga

Vihar

Mob-9813469457

(1)   Sandhya Bhoslee

 12//A Ganga

 Vihar

 Mob-9813469457

(2)   Sandhya Bhosale

 12/A Ganga

 Vihar

 Mob-9813469457

(3)   Sandhya Bhosale

 12/A Ganga

 Vihar

 Mob-9813496457

(4)   Sandhya Bhosale

 21/A Ganga

 Vihar

 Mob-9813469457

(5)   None

Answer: (2)

123. Annie Antonio

St. Marys School

Kalina-400056

(1)   Annie Antonio

 St. Marys School

 Kalina-400056

(2)   Annie Antonio

 St. Marys School

 Kalina-400065

(3)   Annie Antonio

 St. Morys School

 Kalina-400056

(4)   Annie Aontonio

 St. Marys School

 Kalina-400056

(5)   None

Answer: (1)

124. Venkat Rajgopal

Sr. Mgr.

(EDP&IT)

Mob-9114328609

(1)   Venkat Rajgopal

 Sr. Mgr.

 (EPD&IT)

 Mob-9114328609

(2)   Venkat Ragjopal

 Sr. Mgr.

 (EDP&IT)

 Mob-9114328609

(3)   Venkat Rajgopal

 Sr. Mgr.

 (EDP&IT)

 Mob-9114386209

(4)   Venkat Rajgopal

 Jr. Mgr.

 (EDP&IT)

 Mob-9114328609

(5)   None

Answer: (5)

125. Jumpie Travels

Markinsons Strt

Tel-51637928

(1)   Jumpy Travels

 Markinsons Strt

 Tel-51637928

(2)   Jumpie Travels

 Markensons Strt

 Tel-51637928

(3)   Jumpie Travels

 Karkinsons Strt

 Tel-51637928

(4)   Jumpie Travels

 Markinsons Strt

 Tel-51639728

(5)   None

Answer: (3)

126. Royale Lamps

Mithi Greek Rd

Dahisar (W)-29

(1)   Royale Lamps

 Mathi Greek Rd

 Dahisar (W)-29

(2)   Royale Lamps

 Mithi Greek Rd

 Dahisar (W)-29

(3)   Royale Lamps

 Mithi Greek Rd

 Dahisar (E)-29

(4)   Royele Lamps

 Mithi Greek Rd

 Dahisar (W)-29

(5)   None

Answer: (2)

127. Dalilchand Toys

Virveda Nagar

Raipur-11706

(1)   Dalilchand Toys

 Virveda Nagar

 Raipur-11706

(2)   Delalchand Toys

 Virveda Nagar

 Raipur-11706

(3)   Dalilchand Toys

 Virveda Nagar

 Roipur-11706

(4)   Dalilchand Toys

 Virveda Nager

 Raipur-11706

(5)   None

Answer: (1)

128. Kitab Varma R

Pinal Canal Rd

Navsari-66

(1)   Kitab Varma R

 Pinal Canal Rd

 Navsari-36

(2)   Kitab Varma R

 Penal Canal Rd

 Navsari-66

(3)   Kitab Varma R

 Pinal Canal Rd

 Navsari-66

(4)   Kutab Varma R

 Pinal Canal Rd

 Navsari-66

(5)   None

Answer: (3)

129. Kannulal Dey

Regional Office

Tel-25833471

(1)   Kannulal Dey

 Regeonal Office

 Tel-25833471

(2)   Kannulal Dey

 Regional Office

 Tel-28533471

(3)   Kannulal Day

 Regional Office

 Tel-25833471

(4)   Kannulal Dey

 Regional Office

 Pin-25833471

(5)   None

Answer: (5)

130. Hasmukhari Chai

Wadi Circle Rd

Ph-59673540

(1)   Hasmukhrai Chai

 Wadi Circle Rd

 Ph-59673540

(2)   Hasmukhrai Chai

 Wadi Circle Rd

 Ph-59675340

(3)   Hasmukhrai Chai

 Wadi Circle Rd

 Ph-59673540

(4)   Hasmukhrai Chai

 Vadi Circle Rd

 Ph-59673540

(5)   None

Answer: (3)

131. Parijat Nursery

354-Kurry Road

Tel-36284150

(1)   Parijat Nursery

 354-Curry Road

 Tel-36284150

(2)   Parijat Nursery

 354-Kurry Road

 Tel-36284150

(3)   Perijat Nursery

 354-Kurry Road

 Tel-36284150

(4)   Parijat Nursery

 354-Kurry Road

 Tel-36281450

(5)   None

Answer: (2)

132. Gurupreet

Chotta Pheonix

Towers

Delhi-413829

(1)   Gurupreet

 Chotta Pheonix

 Towers

 Delhi-413839

(2)   Gurupreet

 Chatta Pheonix

 Towers

 Delhi-413829

(3)   Gurupreet

 Chotta Phoenix

 Towers

 Delhi-43829

(4)   Gurupreet

 Chotta Pheonix

 Towers

 Delhi-413829

(5)   None

Answer: (4)

133. Chiragbhai Shah

New Kiran

Apts-11 Nanadas

Road-47

(1)   Chiragbhai Shah

 Nev Kiran

 Apts-11 Nanadas

 Road-47

(2)   Chirogbhai Shah

 New Kiran

 Apts-11 Nanadas

 Road-47

(3)   Chiragbhai Shah

 New Kiran

 Apts-21 Nanadas

 Road-47

(4)   Chiragbhai Shah

 New Kiran

 Apts-11 Nanabas

 Road-47

(5)   None

Answer: (5)

134. Suraiya Caterers

II/C-12 Khau

Gali

Tel-86124507

(1)   Suraiya Caterers

 II/C-12 Khau

 Gali

 Tel-86124507

(2)   Suraiya Caterers

 II/C-12 Khau

 Gali

 Tel-86124507

(3)   Suraiya Caterers

 III/C-12 Khau

 Gali

 Tel-86124507

(4)   Suriaya Catereres

 II/C-12 Khau

 Gali

 Tel-86124507

(5)   None

Answer: (1)

135. Vanavyl Dyes Ltd.

5 Balram Village

Tel-5492383

(1)   Vanavyl Dyes Ltd.

 5 Balram Village

 Tel-5492383

(2)   Vanavyl Dyes Ltd.

 5 Bal Kam Village

 Tel-5492383

(3)   Vanavyl Dyes Ltd.

 5 Balram Village

 Tel-5492383

(4)   Vanaval Dyes Ltd.

 5 Balram Village

 Tel-5492383

(5)   None

Answer: (3)

Directions (Q. 136-140) : The news item in each question below is to be classified in one of the following areas.

(1) Politics

(2) Social Issues

(3) Science and Health

(4) Sports

(5) Miscellaneous

The number of the area (1) or (2) or (3) or (4) or (5) as the case may be is the answer.

136. The superstar of the yester years suffers from Alzheimers.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (5)

137. The new Youth Party looks confident about winning the elections.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (1)

138. A Report says “Recession has led to rise in Psychosomatic disorders.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (3)

139. A new born girl child found in the trash can.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (2)

140. The Indian Premier League has more followers than any One-Day Cricket Series.

(1)   Politics

(2)   Social Issues

(3)   Science and Health

(4)   Sports

(5)   Miscellaneous

Answer: (4)

Directions (Q. 141-145) : Below in each question, five words are given. Which of them will come at the third position if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?

141.

(1)   Idiom

(2)   Identify

(3)   Idealist

(4)   Idle

(5)   Idea

Answer: (2)

142.

(1)   Pump

(2)   Purchase

(3)   Pungent

(4)   Punch

(5)   Puppet

Answer: (3)

143.

(1)   Banner

(2)   Bandage

(3)   Banquet

(4)   Bankrupt

(5)   Banyan

Answer: (1)

144.

(1)   Circumference

(2)   Circulate

(3)   Citrus

(4)   Civil

(5)   Citizen

Answer: (5)

145.

(1)   Frown

(2)   Front

(3)   Frozen

(4)   Froth

(5)   Frolic

Answer: (4)

Directions (Q. 146-150) : The letter group in each question below is to be codified in the following number codes.

Letters  : S  L  O  A  T  B  U  D  K  R

Number : 6  4   1   8   5   0   9  3  7  2

Codes

You have to find out which of the following answers (1) or (2) or (3) or (4) has the correct coded form of the given letters and indicate it on your answer sheet. If none of the coded form is correct, mark (5) as the answer.

146. LBTSORA

(1)   4156028

(2)   4056218

(3)   4506128

(4)   4065128

(5)   None of these

Answer: (5)

147. USKORSA

(1)   9761268

(2)   9671248

(3)   9671268

(4)   9672168

(5)   None of these

Answer: (3)

148. BDLOKTU

(1)   3041759

(2)   0431759

(3)   1340759

(4)   0341759

(5)   None of these

Answer: (4)

149. ATRBDRA

(1)   8520328

(2)   8530328

(3)   5820328

(4)   8520238

(5)   None of these

Answer: (1)

150. DOSURBK

(1)   3069217

(2)   3169207

(3)   3196207

(4)   3162907

(5)   None of these

Answer: (2)

Test IV

English Language

Directions (Q. 151-165) : Read the following passage carefully and answer the questions below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a rich merchant who had four wives. He loved the fourth wife the most and adorned her with rich robes and treated her to delicacies. He took great care of her and gave her nothing but the best. He also loved the third wife very much. he was very proud of her and always wanted to show her off to his friends. However, the merchant was always in great fear that she might run away with some other men. He loved his second wife too. She was very considerate person, always patient and in fact was the merchant’s confidante. Whenever the merchant faced some problems, he always turned to his second wife and she would always help him out and tide him through difficult times. Now, the merchant’s first wife was very loyal partner and had made great contributions in maintaining his wealth and business as well as taking care of the household. However, the merchant did not love the first wife and although she loved him deeply, he hardly took notice of her.

One day, the merchant fell ill. Before long, he knew that he was going to die soon. He thought of his luxurious life and told himself, “Now I have four wives with me. But when I did, I’ll be alone. How lonely I’ll be!” Thus, he asked the fourth wife, “I loved you most, endowed you with the finest clothing and showered great care over you. Now, that I’m dying, will you follow me and keep me company ?” “No way !” replied the fourth wife and she walked away without another word. The answer cut like a sharp knife right into the merchant’s heart. The sad merchant than asked the third wife, “I have loved you so much for all my life. Now, that I’m dying, will you follow me and keep me company ?” “No !” replied the third wife. “Life is so good over her ! I’m going to remarry when you did !” The merchant’s heart sank and turned cold. he then asked the second wife, “I always turned to you for help and you’ve always helped me out. Now I need you help again. When I die, will you follow me and keep me company ?” “I’m sorry, I can’t help you out this time !” replied the second fie. “At the very most, I can only send you to your grave.” The answer came like a bolt of thunder and the merchant was devastated. Then a voice called out, “I’ll leave with you. I’ll follow you  no matter where you go.” The merchant looked up and there was his first wife. She was so skinny, almost like she suffered from malnutrition. Greatly grieved, the merchant said, “I should have taken much better care of you while I could have !”

Actually, we all have four wives in our lives. The fourth wife is our body. No matter how much time and effort we lavish in making it look good, it’ll leave us when we die. Our third wife is our possessions, status and wealth. When we die, they all go to others. The second wife is our family and friends. No matter how close they had been to us when we’re alive, the furthest they can stay by us is up to the grave. The first wife is in fact our soul, often neglected in our pursuit of material, wealth and sensual pleasure. It is actually the only thing that follows us where ever we go. Perhaps it’s a good idea to cultivate and strengthen it now rather than to wait until we’re in our deathbed to lament.

151. What did the merchant want to do with his third wife ?

(1)   To buy good clothes for her

(2)   To give her away to his friends

(3)   To show her off to his friends

(4)   To share his problems with her

(5)   None of the above

Answer: (3)

152. What was the second wife’s quality ?

(1)   She helped the merchant during tough times

(2)   She helped the merchant in his business

(3)   She made the merchant feel proud

(4)   She contributed to the merchant’s wealth

(5)   None of the above

Answer: (1)

153. What does the phrase’ cut like a sharp knife’ as used in the passage mean?

(1)   Injure

(2)   Bleed

(3)   Dangerous

(4)   Hurt

(5)   None of the above

Answer: (4)

154. Which of the following is possible NOT a characteristics of the first wife as given in the passage ?

(1)   Caring

(2)   Beautiful

(3)   Thin

(4)   Loyal

(5)   All of the above are characteristics of the first wife

Answer: (2)

155. What fead did the merchant have about his third wife?

(1)   That she would kill him

(2)   That she would not accompany him when he died

(3)   That she would run away with all his money

(4)   That she would not look beautiful anymore

(5)   None of the above

Answer: (5)

156. What explanation did the fourth wife give for not accompanying the merchant when he was dying?

(1)   She wanted more money

(2)   She did not give any explanation

(3)   She wanted to marry someone else after the merchant’s death

(4)   She was afraid to go with him

(5)   None of the above

Answer: (2)

157. Why did the first wife offer to go with the merchant when he died ?

(1)   Because she loved him

(2)   Because she was afraid to stay alone

(3)   Because she hated the other wives

(4)   Because she was undernourished and was going to die anyway

(5)   None of the above

Answer: (1)

158. The author has compared the merchant’s fourth wife to our …………

(1)   soul

(2)   wealth

(3)   friends

(4)   status

(5)   None of these

Answer: (5)

159. What does the author have to say about our soul ?

(1)   That it is well taken care of

(2)   That it can give us company only till our death

(3)   That it has been ignored in the chase for worldly pleasures

(4)   That it belongs to someone else after our death

(5)   None of the above

Answer: (3)

160. What does the phrase ‘like a bolt of thunder’ used in the passage mean ?

(1)   Like a very bright light

(2)   Like a pleasant feeling

(3)   Like a loud noise

(4)   Like a shock

(5)   None of the above

Answer: (4)

Directions (Q. 161-163) : Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

161. ADORNED

(1)   spent

(2)   dressed

(3)   tried

(4)   carried

(5)   neckless

Answer: (2)

162. SHOWERED

(1)   bestowed

(2)   cleaned

(3)   pleased

(4)   bathed

(5)   threw

Answer: (1)

163. LAMENT

(1)   fear

(2)   tell

(3)   grieve

(4)   care

(5)   forget

Answer: (3)

Directions (Q. 164-165) : Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

164. CONSIDERATE

(1)   ignorant

(2)   lazy

(3)   angry

(4)   thoughtful

(5)   insensitive

Answer: (5)

165. FURTHEST

(1)   longest

(2)   closest

(3)   greatest

(4)   shortest

(5)   wildest

Answer: (2)

Directions (Q. 166-170) : Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (5) as the answer.

166. I work up early in the morning and had a steamer cup of coffee.

(1)   has a steamer

(2)   has a steaming

(3)   had a steaming

(4)   had a steam

(5)   No correction required

Answer: (3)

167. Tried of being harassed by the goons, I finally called the police and complained.

(1)   in being harassed

(2)   of being harass

(3)   in be harassed

(4)   of be harass

(5)   No correction required

Answer: (5)

168. A friendship founded on business is best than a business founded on friendship.

(1)   is good than

(2)   is better than

(3)   is bestest than

(4)   is better then

(5)   No correction required

Answer: (2)

169. Right action cannot came out of nothing, it must be preceded by thought.

(1)   come out of

(2)   came out off

(3)   come off

(4)   coming out of

(5)   No correction required

Answer: (1)

170. One of the base laws of nature is that adaptability is the price of survival.

(1)   basis laws of

(2)   basic law of

(3)   base law of

(4)   basic laws of

(5)   No correction required

Answer: (4)

Directions (Q. 171-175) : In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (1), (2), (3) and (4). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any, the number of that words is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (5) ie, ‘All correct’ as your answer.

171. Opportunities multiply when they are

 (1)                   (2)

seized and die when they are not. All correct

 (3)            (4)                                      (5)

Answer: (1)

172. He realized he was alone in the house and

 (1)                      (2)

rushed to bolt all the doors and windows.

 (3)          (4)

All correct

 (5)

Answer: (5)

173. The information provided to the staff was

 (1)             (2)

not adequate and everyone retaliated.

 (3)                                     (4)

All correct

 (5)

Answer: (3)

174. Worried that he will fail in the exams, Satish

 (1)

stayed up the whole knight and studied.

 (2)                              (3)              (4)

All correct

 (5)

Answer: (3)

175. Thomas could not cook very well and thus

 (1)

had to stay food from a restaurant.

 (2)              (3)            (4)

All correct

 (5)

Answer: (2)

Directions (Q. 176-180) : Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) She eased out something from her waist folds.

(B) Maganlal welcomed a customer early in the day.

(C) Once visible, Maganlal realized it was a pair of gold bangles.

(D) The woman carefully counted the money and then left.

(E) He took the bangles and placed some money in the woman’s palm.

(F) This customer was a peasant woman wearing a discoloured sari and old anklets.

176. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

(5)   E

Answer: (2)

177. Which of the following should be the SECOND sentence after are rearrangement?

(1)   B

(2)   C

(3)   D

(4)   E

(5)   F

Answer: (5)

178. Which of the following should be the THIRD sentence after are rearrangement?

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

(5)   E

Answer: (1)

179. Which of the following should be the FOURTH sentence after are rearrangement?

(1)   B

(2)   C

(3)   D

(4)   E

(5)   F

Answer: (2)

180. Which of the following should be the SECOND sentence after are rearrangement?

(1)   B

(2)   C

(3)   D

(4)   E

(5)   F

Answer: (3)

Directions (Q. 181-190) : Read the sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence, the number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

181. Progress is impossible / (1) without change, and those / (2) who cannot change their minds / (3) cannot change nothing. / (4) No error./ (5)

 

Answer: (4)

182. She was allergic / (1) to some medicines / (2) and informed / (3) the doctor about it. / (4) No error./ (5)

Answer: (3)

183. He walked as faster / (1) as he could so that / (2) he would not / (3) iss the train to work. / (4) No error./ (5)

Answer: (1)

184. She shared / (1) all her secrets with / (2) Suman as they had been / (3) friends with childhood. / (4) No error./ (5)

Answer: (4)

185. Gautam did not care / (1) so many about / (2) anything else as much / (3) as he cared for this dog. / (4) No error./ (5)

Answer: (2)

186. You cannot change / (1) people, but you / (2) can definitely / (3) change own. / (4) No error./ (5)

Answer: (4)

187. Veena wanted to/ (1) become a surgeon / (2) and worked very hardly / (3) to achieve this. / (4) No error./ (5)

Answer: (3)

188. Krishna ran to the / (1) nearing grocery store to / (2) buy biscuits as his parents / (3) were expecting guests. / (4) No error./ (5)

Answer: (2)

189. As soon as / (1) he came home / (2) he showered and got / (3) ready to go out again. / (4) No error./ (5)

Answer: (1)

190. She failed to remember / (1) that it was Rema’s birthday / (2) and did not buy / (3) a present for her. / (4) No error./ (5)

Answer: (5)

Directions (191-200) : In following passage there are a blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One of the good things that happened to me … (191) … in Patliputra, …. (192) … the friendship of the farmer’s daughter. This nine year old girl ….(193) … became very fond of me and her parents …(194) … her that she could keep me forever as her toy. She was very good at needlecraft and ….(195)… clothes for her doll. In fact, on my first night there and ….(196)… the rest of my stay in the farmer’;s house, I slept in her doll’s cradle. That first night, they put the cradle on …(197)… of a shelf far away from the danger of rats. As I slowly got to learn their language, I was …(198)… to talk to the girl and let her know my needs and she was able to make me …(199)… comfortable. She made me seven shirts and was my teacher of the language. When I pointed to anything, she would …(200).. it by name, and soon I was able to talk easily with her.

191.

(1)   waiting

(2)   truly

(3)   till

(4)   still

(5)   while

Answer: (5)

192.

(1)   for

(2)   was

(3)   because

(4)   is

(5)   it

Answer: (2)

193.

(1)   soon

(2)   had

(3)   was

(4)   has

(5)   forever

Answer: (1)

194.

(1)   handled

(2)   worried

(3)   taught

(4)   promised

(5)   carried

Answer: (4)

195.

(1)   tore

(2)   tearing

(3)   making

(4)   wore

(5)   make

Answer: (3)

196.

(1)   to

(2)   as

(3)   for

(4)   of

(5)   if

Answer: (3)

197.

(1)   bottom

(2)   top

(3)   coating

(4)   height

(5)   wide

Answer: (2)

198.

(1)   possible

(2)   happiness

(3)   eagerly

(4)   able

(5)   request

Answer: (4)

199.

(1)   every

(2)   thorough

(3)   total

(4)   high

(5)   more

Answer: (5)

200.

(1)   call

(2)   ask

(3)   throw

(4)   help

(5)   hit

Answer: (1)