Indian Bank PO Officers Preliminary Examination Held on 21-1-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Indian Bank PO Officers Preliminary Examination Held on 21-1-2017

Quantitative Aptitude

1. Train A travelling at 63 kmph can cross a platform 199.5 m long in 21 seconds. How much time would train A take to completely cross (from the moment they meet). Train B, 257 m long and travelling at 54 kmph in opposite direction in which Train A is travelling ?

(A)  16 sec

(B)  18 sec

(C)  12 sec

(D)  14 sec

(E)  10 sec

Answer: (D)

Directions – (Q. 2 to6) What will come in place of question-mark (?) in the given question ?

2. 40  54  82  ?  180  250

(A)  142

(B)  124

(C)  136

(D)  163

(E)  143

Answer: (B)

3. 1  3  10  36  152  770  4632  ?

(A)  34650

(B)  32432

(C)  32438

(D)  32460

(E)  32439

Answer: (C)

4. 13  14  30  93  ?  1885

(A)  364

(B)  388

(C)  382

(D)  356

(E)  376

Answer: (E)

5. 1252  250  62  20  ?  7

(A)  13

(B)  7

(C)  11

(D)  12

(E)  9

Answer: (E)

6. 15  21  32  48  69  ?

(A)  85

(B)  103

(C)  100

(D)  89

(E)  95

Answer: (E)

7. A boat running downstream covers a distance of 30 km in 2 hours. While coming back the boat takes 6 hours to cover the same distance. If the speed of the current is half that of the boat, what is the speed of that boat ? (in km/h)

(A)  15

(B)  5

(C)  10

(D)  20

(E)  None of these

Answer: (C)

8. The respective ratio of milk and water in the mixture is 4 : 3 respectively. If 6 litres of water is added to this mixture, the respective ratio of milk and water becomes 8 : 7. What is the quantity of milk in the original mixture ?

(A)  96 litres

(B)  36 litres

(C)  84 litres

(D)  48 litres

(E)  None of these

Answer: (D)

9. A, B and C invested Rs 45,000 Rs 70,000 and Rs 90,000 respectively to start a business. At the end of two years, they earned a profit of Rs 1,64,000. What will be B’s share in the total profit ?

(A)  Rs 56,000

(B)  Rs 36,000

(C)  Rs 72,000

(D)  Rs 64,000

(E)  Rs 59,000

Answer: (A)

Directions – (Q. 10 to 14) Study the table and answer the given question.

   The following data are regarding number of shoes sold by five shops- A, B, C, D and E in five different months-July, August, September, October and November.

10. What is the average number of shoes sold by shop A in the months of July, August and September ?

(A)  120

(B)  125

(C)  136

(D)  122

(E)  139

Answer: (D)

11. Number of shoes sold by shop E in September was approximately what per cent more than the number of shoes sold by shop B in the same month?

(A)  60

(B)  65

(C)  78

(D)  72

(E)  84

Answer: (D)

12. Total number of shoes sold by all the shops together in June were 30% more than the total number of shoes sold by all the shoes together in July. How m any shoes were sold by all the shops together in June ?

(A)  760

(B)  740

(C)  690

(D)  780

(E)  820

Answer: (D)

13. What is the respective ratio between total number of shoes sold by shop B in October and November together and total number of shoes sold by shop C in the same months together ?

(A)  17 : 14

(B)  16 : 15

(C)  17 : 15

(D)  14 : 13

(E)  16 : 13

Answer: (C)

14. Total number of shoes sold by store D in October and November together is what per cent of the number of shoes sold by shop E in the same months together ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (B)

15. The respective ratio between two positive numbers ‘X’ and ‘Y’ is 4 : 7. Now, X is increased  by 25% and 3 is added to it, Y is doubled and 3 is added to it. The respective ratio of the resultant X and Y becomes 2 : 5. What is the original value of Y?

(A)  24

(B)  12

(C)  21

(D)  10

(E)  15

Answer: (C)

Directions – (Q. 16 to 20) in each of these questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer, if-

(A) x > y

(B) x < y

(C) x = y or relationship cannot be established

(D) x ≥ y

(E) x ≤ y

16. I. 15x2 + 26x + 8 = 0

II. 25y2 + 15y + 2 = 0

Answer: (E)

17. I. 6x2 – 19x + 15 = 0

II. 5y2 – 22y + 24 = 0

Answer: (B)

18. I. 4x2 – 12x + 5 = 0

II. 4y2 – 8y + 3 = 0

Answer: (C)

19. I. 10x2 + 21x + 8 = 0

II. 5y2 + 19y + 18 = 0

Answer: (A)

20. I. 6x2 – 5x + 1 = 0

II. 12y2 – 23y + 10 = 0

Answer: (B)

21. A project requires 12 women to complete it in 16 days. 12 women started working and after a few days from the start of the project, 4 women left. If the remaining project was completed in 18 days, in how many days the whole project was completed?

(A) 

(B)  26

(C)  22

(D) 

(E)  20

Answer: (C)

Directions – (Q. 22 to 26) What approximate value should come in place of the question-mark (?) in the following questions ? (Note – you are not expected to calculate the exact value)-

22. 

(A)  50

(B)  45

(C)  80

(D)  70

(E)  60

Answer: (D)

23. 2171 ÷ 14 + 24.03 ×97 = ?

(A)  175

(B)  275

(C)  325

(D)  450

(E)  225

Answer: (B)

24. 

(A)  9

(B)  37

(C)  17

(D)  13

(E)  27

Answer: (C)

25. 98% of 599.85 × 0.801 + 92 = ?

(A)  144

(B)  272

(C)  380

(D)  108

(E)  94

Answer: (C)

26. 

(A)  40

(B)  32

(C)  24

(D)  16

(E)  8

Answer: (D)

27. Present age of A is equal to B’s age four years ago the respective ratio between the present ages of A and C is 6 : 5.

If B is 8 years older to C, what is B’s present age ? (in years)

(A)  20

(B)  24

(C)  28

(D)  32

(E)  26

Answer: (C)

Directions – (Q. 28 to 32) Refer to the graph and answer the given question.

28. What is the respective ratio of total number of calories burned by A and B together on Wednesday and that by the same individuals together on Tuesday ?

(A)  45 : 59

(B)  43 : 57

(C)  41 : 57

(D)  43: 61

(E)  47: 61

Answer: (B)

29. If the number of calories burned by A and B increased by 10% and 20% respectively from Friday to Saturday, what was the total number of calories burned by them together on Saturday ?

(A)  378

(B)  372

(C)  368

(D)  384

(E)  364

Answer: (B)

30. What is the total number of calories burned by A in Tuesday, Wednesday and Thursday together ?

(A)  425

(B)  440

(C)  430

(D)  445

(E)  435

Answer: (E)

31. If the average number of calories burned by B on Thursday, Friday and Saturday together is 125, what was the number of calories burned by B on Saturday ?

(A)  110

(B)  95

(C)  115

(D)  90

(E)  105

Answer: (B)

32. Number of calories burned by B increased by what per cent from Monday to Thursday ?

(A)  80

(B)  60

(C)  70

(D)  75

(E)  65

Answer: (A)

33. There are four consecutive positive odd numbers and four consecutive positive even numbers. The sum of the highest even number and highest odd number is 33. What is the sum of all the four consecutive odd and even numbers ?

(A)  94

(B)  108

(C)  88

(D)  86

(E)  96

Answer: (B)

34. A playground is built 1/5th of the area of a rectangular plot. The area of the playground is 1260 meter square and the length of the plot is seven times the breadth of the plot. What is the perimeter of the plot ?

(A)  400 metres

(B)  380 metres

(C)  480 metres

(D)  440 metres

(E)  420 metres

Answer: (C)

35. The compound interest (compounded annually) on Rs 9300 for 2 years @ R% p.a. is Rs 4092. Had the rate of interest been (R-10)% what would have been the interest on the same sum of money for the same time ? (2 years)

(A)  Rs 1945

(B)  Rs 2046

(C)  Rs 1974

(D)  Rs 2027

(E)  Rs 1953

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...