Indian Bank Probationary Officer (PO) Preliminary Examination 2016 Held on January 21, 2017 Question Paper with Answer Key

Indian Bank Probationary Officer (PO) Pre. Exam-2016 Held on January 21, 2017

Part-I Quantitative Aptitude

 

Directions (Q. Nos. 1-5) What approximate value should come in place of questions marks in the given equations?

1. 

(a)  4100

(b)  4800

(c)  3800

(d)  3400

(e)  4900

Answer: (a)

2. 12 ÷ 11.956 ÷ ? = 55

(a)  8

(b)  6

(c)  10

(d)  12

(e)  4

Answer: (a)

3. 31% of 561.32 + 43% of 684.89 = ?% of 1735.23

(a)  35

(b)  33

(c)  27

(d)  27

(e)  37

Answer: (c)

4. 001 × 14.001 ÷ 3.4999 + 22 = ?

(a)  500

(b)  450

(c)  525

(d)  475

(e)  550

Answer: (a)

5. 99 × 72.01 – (3.98)2 = ?

(a)  9460

(b)  9600

(c)  9240

(d)  9200

(e)  9280

Answer: (d)

6. A boat can travel 20 km downstream is 24 minutes. The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 4 : 1. How much time will the boat take to cover 15 km upstream?

(a)  20 min

(b)  22 min

(c)  25 min

(d)  30 min

(e)  35 min

Answer: (d)

7. Ram purchased 40 dozen notebooks at Rs. 50 per dozen. He sold 10 dozens of its at 15% profit and the remaining 30 dozen at 25% profit. What is his percentage profit in the whole transaction?

(a)  18.8%

(b)  20%

(c)  22.5%

(d)  25%

(e)  28.5%

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 8-12) In these questions, two equations (I and II) are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option.

Give answer

(a) if x > y        b. if x ≥ y

(c) if x < y        d. if x ≤ y

(e) if x = y relation cannot be established

8. I. x2 – 6x = 7 II. 2y2 + 13y – 15 = 0

Answer: (e)

9. I. 3x2 – 7x + 2 = 0 II. 2y2 – 11y + 15 = 0

Answer: (c)

10. I. 10x2 – 7x + 1 = 0 II. 35y2 – 12y + 1 = 0

Answer: (b)

11. I. 4x2 = 25 II. 2y2 – 13y + 21 = 0

Answer: (c)

12. I. 3x2 + 7x = 6 II. 6(2y2 + 1) = 17y

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 13-17) Study the following graph to answer the given questions.

13. The strength of the school increased from 2008 to 2009 by what percent?

(a)  1.7%

(b)  1.8%

(c)  1.9%

(d)  2.0%

(e)  1.6%

Answer: (a)

14. What is the total number of students studying the school during the year 2010?

(a)  3100

(b)  3000

(c)  3150

(d)  3250

(e)  2950

Answer: (c)

15. During which of the following pairs of years, the strength of school was same?

(a)  2008 and 2009

(b)  2010 and 2011

(c)  2010 and 2012

(d)  2007 and 2011

(e)  2009 and 2012

Answer: (d)

16. The number of students studying in the school in 2009 was what percent of the number of students studying in the school in 2012?

(a)  90.75%

(b)  91.75%

(c)  92.75%

(d)  93.75%

(e)  89.75%

Answer: (d)

17. For which of the following years, the percentage rise of fall in the number of students who left the school compared to previous year is maximum?

(a)  2008

(b)  2009

(c)  2010

(d)  2012

(e)  2011

Answer: (c)

18. A certain sum of money amounts of Rs. 1008 in 2 years and the same sum of money amounts to Rs. 1164 in 3 years and 6 months. Find the sum and the rate of interest.

(a)  900, 14%

(b)  800, 13%

(c)  700, 12%

(d)  800, 19%

(e)  700, 13%

Answer: (b)

19. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then what time will B take to complete the same task?

(a)  15 days

(b)  20 days

(c)  25 days

(d)  30 days

(e)  35 days

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 20-24) What will come in place of question marks in the given number series?

20. 6 14 36  98  276  ?

(a)  836

(b)  974

(c)  1104

(d)  794

(e)  584

Answer: (d)

21. 2 4 12  84  ?  6526884

(a)  420

(b)  3762

(c)  3612

(d)  2994

(e)  336

Answer: (c)

22. 1 10  24  43  67  ?

(a)  36

(b)  45

(c)  84

(d)  96

(e)  134

Answer: (d)

23. 21 32  54  87  131  ?

(a)  296

(b)  168

(c)  186

(d)  196

(e)  184

Answer: (c)

24. 8 27  ?  343  1331

(a)  36

(b)  64

(c)  125

(d)  216

(e)  324

Answer: (c)

25. A train travelling at 72 km/h crosses a platform in 30 seconds and a man standing on the platform in 18 seconds. What is the length of the platform?

(a)  240 m

(b)  360 m

(c)  420 m

(d)  600 m

(e)  400 m

Answer: (a)

26. A and B started a business by investing Rs. 18000 and Rs. 24000 respectively. At the end of 4 months from the start of the business, C joins with Rs. 15000. After 8 months, B quits and C invests Rs. 3000 more. At the end 10 months B rejoins with the same investment. If the profit at the end of year is Rs. 12005, what B’s share of profit?

(a)  Rs. 5800

(b)  Rs. 4700

(c)  Rs. 4200

(d)  Rs. 4900

(e)  Rs. 5600

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 27-31) Study the table and answer the given question.

27. If the male population above poverty line for State R is 1.9 million, then what is the total population of State R?

(a)  4.5 million

(b)  4.85 million

(c)  5.35 million

(d)  6.25 million

(e)  4.90 million

Answer: (d)

28. What will be the number of females above the poverty line in the State S if it is known that the population of State S is 7 million?

(a)  3 million

(b)  2.43 million

(c)  1.33 million

(d)  5.7 million

(e)  5 million

Answer: (b)

29. What will be the male population above poverty line for State P if the female population below poverty line for State P is 2.1 million?

(a)  2.1 million

(b)  2.3 million

(c)  2.7 million

(d)  3.3 million

(e)  3.5 million

Answer: (d)

30. If the population of males below poverty line for State Q is 2.4 million and that for state T is 6 million, then what is the ratio between the total population of States Q and T ?

(a)  1 : 3

(b)  2 : 5

(c)  3 : 7

(d)  4 : 9

(e)  5 : 8

Answer: (b)

31. What is the difference between the male and female population below poverty line for State T if the total population of State is 12 million?

(a)  0.7 million

(b)  1.25 million

(c)  0.5 million

(d)  1.62 million

(e)  0.17 million

Answer: (c)

32. The difference between compound interest and simple interest on a certain sum at 12% per annum for two years Rs. 90. What will be the value of the amount at the end of the 3 years compounded annually.

(a)  Rs. 9000

(b)  Rs. 6250

(c)  Rs. 8530.80

(d)  Rs. 8780.80

(e)  Rs. 8900

Answer: (d)

33. The average age of a husband, his wife and his son 3 years ago was 29 years and that of his wife and son 5 years ago was 21 years. What is husband’s present age?

(a)  54 yr

(b)  38 yr

(c)  39 yr

(d)  44 yr

(e)  47 yr

Answer: (d)

34. Average weight of 25 boys in a class is 48 kg. The average weight of the class of 40 students is 45 kg. What is the average weight of the 15 girls in the class?

(a)  44 kg

(b)  42 kg

(c)  40 kg

(d)  39 kg

(e)  42.5 kg

Answer: (c)

35. The volume of a wall, 5 times as high as it is broad and 8 times as long as it is high, is 12.8 cm3. Find the breadth of the wall.

(a)  40 cm

(b)  30 cm

(c)  20 cm

(d)  10 cm

(e)  50 cm

Answer: (a)

Part II

Reasoning

 

36. Read the following information and answer the question which follows.

‘The upcoming marathon seems to be an impossible task for me. I can only run 5 km at a stretch. Even if I double that I would still not reach half way through the marathon’s Rohan.

Which of the following statements can be inferred from Rohan’s statement?

(a)  An runner who can complete the marathon can definitely finish first five kilometres of the marathon faster than Rohan

(b)  If Rohan runs four times his capacity, he would finish the marathon

(c)  Had the specified time for marathon been one hour, Rohan would have completed it in two hours’ time

(d)  The specified distance of the upcoming marathon is definitely more than 20 km

(e)  If Rohan runs 5 more kilometers, he will reach exactly half way through the marathon’s specified distance

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 37-39) Read the following information and answer the given questions :

Q is the brother of P, K is the mother of P, Q is married to C. C is the daughter-in-law of L. P is the mother of N. N is the sister of V.

37. How is K related to C?

(a)  Sister

(b)  Daughter-in-law

(c)  Mother

(d)  Daughter

(e)  Mother-in-law

Answer: (e)

38. How is related to N?

(a)  Grandfather

(b)  Uncle

(c)  Grandson

(d)  Son

(e)  Son-in-law

Answer: (a)

39. If N has only one brother as sibling, how is V related to Q?

(a)  Father

(b)  Nephew

(c)  Uncle

(d)  Son

(e)  Brother

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 40-44) In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.

Given answer

(a) if only conclusion I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if either conclusion I or II is true

(d) if none of the conclusions is true

(e) if both conclusions are true

40. Statements T > R > A > C < K; N < E < C < S > D

Conclusions I. S > A        II. K < E

Answer: (d)

41. Statements S = L ≤ U = M; Z ≥ R > C = M

Conclusions I. Z > S                  II. S = Z

Answer: (a)

42. Statement T > R > A > C < K; N< E < C > S > D

Conclusions I. D < T       II. N < R

Answer: (e)

43. Statements Y ≤ E < L = O ≥ W; S ≥ P > L ≥ I ≤ T

Conclusions I. E < P        II. I > E

Answer: (a)

44. Statements Y E < L = O ≥ W; S ≥ P > L ≥ I ≤ T

Conclusion I. Y ≤ T                  II. S > W

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 45-49) Study the following information carefully to answer the given questions.

In a certain code language,

‘plot for all persons’ is written as ‘fn bo dl sw’

‘find the hidden plot’ is written as ‘dl et ga nu’

‘try and find out’ is written as ‘ga yc mp zh’

‘for the lock out’ is written as ‘nu mp fn rv’

(All codes are two-letter codes only)

45. If ‘try the key’ is coded as ‘nu ka yc’ in the given code language, then how will ‘key and lock’ be coded as?

(a)  ka bo zn

(b)  zh ga ka

(c)  ka zh rv

(d)  bo rv ga

(e)  Other than those given as options

Answer: (c)

46. In the given code language, what does the code ‘sw’ stand for?

(a)  either ‘for’ or ‘find’

(b)  either ‘persons’ or ‘all’

(c)  hidden

(d)  for

(e)  plot

Answer: (b)

47. Which of the following may represent the code for ‘find friends’ in the given code language?

(a)  bo ga

(b)  ga cl

(c)  fn ga

(d)  et bo

(e)  cl et

Answer: (b)

48. What is the code for ‘for hidden plot’ in the given code language?

(a)  fn et dl

(b)  fn dl bo

(c)  gab o fn

(d)  mp rv et

(e)  dl et ga

Answer: (a)

49. What is the code for ‘out’ in the given code language?

(a)  fn

(b)  mp

(c)  rv

(d)  nu

(e)  Other than those given as options

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 50-54) In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Given answer

(a) if only conclusions I is true

(b) if only conclusion II is true

(c) if both conclusions are true

(d) if none of the conclusions is true

(e) if either conclusion I or II is true

50. Statements Some clouds are gates.

No gate is a flip-flop.

Conclusions I. No cloud is a flip-flop.

II. All memories can never be gates.

Answer: (b)

51. Statements All crackers are parcels.

Some parcels are gifts.

No gift is a box.

Conclusions I. No Cracker is a gift.

II. Some parcels are definitely not boxes.

Answer: (b)

52. Statements Some chips are diodes.

All diodes are transistors

Conclusions I. Some chips are definitely not diodes.

II. At least some transistors are chips.

Answer: (c)

53. Statements All crackers are parcels.

Some parcels are gifts.

Conclusions I. All gifts being parcels is a possibility.

II. Some boxes are crackers.

Answer: (a)

[/bg_collapse]

54. Statements Some clouds are gates.

No gate is a flip-flop.

Conclusions I. No gate is memory.

II. At least some gates are memory.

Answer: (e)

[/bg_collapse]

Directions (Q. Nos. 55-59) Study the following information and answer the given questions.

Seven people, namely P, Q, R, S, T, U and V like seven different cities namely, Agra, Mumbai, Delhi, Jaipur, Patna, Chandigarh and Kolkata. Each of them works in either of the three departments of a company viz. Production, HR and IT with at least two of them in a department.

R works in HR department with the one who likes Mumbai. So works with the one who likes Patna. S does not work with R. P works with only the one who likes Delhi. P neither likes Patna nor works in production department.

The one who likes Agra works with the one who likes Jaipur, Neither R nor Q likes Jaipur. Q works with only T. U likes Chandigarh. U does not work in IT department.

Note None of the information given is necessarily in the same order.

55. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(a)  V-Kolkata

(b)  P-Patna

(c)  Q-Jaipur

(d)  S-Chandigarh

(e)  T-Agra

Answer: (b)

56. Who amongst the following likes Kolkata?

(a)  R

(b)  P

(c)  T

(d)  S

(e)  Q

Answer: (d)

57. Which of the following statements is true as per the given arrangement?

(a)  None of the given statements is true.

(b)  R likes Agra city.

(c)  U works in the same department in which S works.

(d)  V works with only the one who likes Chandigarh.

(e)  Both Q and T work in production department.

Answer: (c)

58. Which of the following combinations represent the combination of people working in IT department?

(a)  S, P and the one who likes Kolkata.

(b)  P and V.

(c)  R, the one who likes Mumbai.

(d)  The one who likes Agra and T.

(e)  T, the one who likes Patna and Agra.

Answer: (d)

59. Which of the following combinations represents the department in which V works and the city he likes?

(a)  IT-Delhi

(b)  IT-Kolkata

(c)  Production-Kolkata

(d)  Production-Patna

(e)  HR-Patna

Answer: (d)

60. Read the following information and answer given question.

The number of workers joining trade union in company B has decreased tremendously in the past few years.

Which of the following cannot be a reason for the decreased number of workers joining these unions?

(a)  The wages and other benefits offered in company B are better than that received by workers in other companies.

(b)  Social events and activities for the welfare of society are organized by the employers of company B regularly.

(c)  The employers in company B ensure that the grievances of worker’s are receive well in time.

(d)  The management of company B consider the view of workers in all decision related to their welfare.

(e)  The intervention of government in regulation of trade unions has decreased in recent times.

Answer: (e)

Directions (Q. Nos. 61-65) Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven people P, Q, R, S, T U and V live on seven different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the top most floor is numbered seven. Each one of them likes a different watch-Casio, Citizen, Fossil, Seiko, Tissot, Omega and Fastrack, but not necessarily in the same order.

U lives on floor number 4. Only two people live between U and the one who likes Citizen. Only three people live between the one who likes Citizen and the one who likes Fastrack. S lives on one of the even numbered floors above the one who likes Fastrack. Only one person lives between S and the one who likes Seiko. V lives one of the odd numbered floors below the one who likes Seiko. Only one person lives between V and the one who likes Fossil. P lives either immediately above or immediately below the one who likes Fossil. T lives immediately below the one who likes Fossil. T lives immediately above P. Only one person lives between Q and the one who likes Casio. The one who likes Tissot lives on one of the floors above the one who likes Omega.

61. Who lives immediately below S?

(a)  T

(b)  Q

(c)  U

(d)  The one likes Omega

(e)  The one who likes Tissot

Answer: (b)

62. How many people live above the one who likes Seiko?

(a)  More than three

(b)  Two

(c)  None

(d)  Three

(e)  One

Answer: (d)

63. Which of the following watches does T like?

(a)  Omega

(b)  Fastrack

(c)  Fossil

(d)  Tissot

(e)  Casio

Answer: (c)

64. On which of the following floor numbers does Q live?

(a)  7

(b)  5

(c)  3

(d)  2

(e)  6

Answer: (b)

65. How many people live between the one who likes Fastrack the one who likes Casio?

(a)  None

(b)  One

(c)  More than three

(d)  Two

(e)  Three

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 66-70) Study the following information carefully and answer the questions. When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers)

Input turn 12 84 mist  hike 45 vast 26 site gate 72 56

Step I gate turn 12 mist hike 45 vast 26 site 42 56 84

Step II 72 gate turn 12 mist 45 vast 26 site 56 84 hike

Step IV 45 mist 72 gate turn 12 vast 26 84 hike 56 site

Step V turn 45 mist 72 gate 12 vast 84 hike 56 site 26

Sep VI 12 turns 45 mist 72 gate 84 hike 56 site 26 vast

Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

Input 15 role air 96 63 born with 77 hike 39 some 52

66. How many elements are there between ‘with and ‘born’ in the step IV?

(a)  None

(b)  One

(c)  Two

(d)  Three

(e)  Five

Answer: (d)

67. In which of the following steps is ’15 some 52’ found consecutively in the same order?

(a)  Step V

(b)  Step VI

(c)  Step II

(d)  Step I

(e)  Step III

Answer: (b)

68. Which of the following is the second element to the left of the ninth element from the left in the second step?

(a)  39

(b)  like

(c)  with

(d)  role

(e)  air

Answer: (b)

[/bg_collapse]

69. In step I, ‘some’ is related to ‘77’ following a certain pattern. Following the same pattern, in step V, ‘role’ is related to ‘96’. In step IV, to which of the following is ‘born’ related to?

(a)  with

(b)  63

(c)  like

(d)  39

(e)  role

Answer: (d)

70. In step II, which elements appears exactly between ‘77’ and ‘15’?

(a)  Only ‘role’

(b)  Both ‘born’ and ‘52’

(c)  Only ‘air’

(d)  Only ‘some’

(e)  Both ‘like’ and ‘39’

Answer: (c)

Part III

English Language

 

Directions (Q. Nos. 71-80) Read these sentence to find out whether there is any grammatical. mistake/error in them. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the errors as y our answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)

71. Many citizens are gravitation/towards the nation’s/second-largest state because it offer/ample job opportunities.

(a)  Many citizens are gravitating

(b)  toward the nation’s

(c)  second-largest state because it offer

(d)  ample job opportunities

(e)  No error

Answer: (c)

72. Most African nations were largely/shielded from the 2008 financial crisis/by China’s insatiable demand/for natural resources.

(a)  most African nations were largely

(b)  shielded from the 2008 financial crisis

(c)  by China’s insatiable demand

(d)  for natural resources

(e)  No error

Answer: (c)

73. Skeptics worries that the devaluation/of the country’s currency is/a desperate move to/bail out struggling exporters.

(a)  Skeptics worries that the devaluation

(b)  of the country’s currency is

(c)  as desperate move to

(d)  bail out struggling exporters

(e)  No error

Answer: (a)

74. Consumers are constantly been/encouraged to take/advantage of the/lowered interest rates.

(a)  Consumers are constantly been

(b)  encouraged to take

(c)  advantage of the

(d)  lowered interest rates

(e)  No error

Answer: (a)

75. Emerging economies are/dominating the news/but for/all the wrong reasons.

(a)  Emerging economies are

(b)  dominating the news

(c)  but for

(d)  all the wrong reasons

(e)  No error

Answer: (c)

76. With 80% of the working age population,/already employed, there is limited room/for employment growth to contribute strong about/economic activities in the future.

(a)  With 80% of the working age population

(b)  already employed, there is limited room

(c)  for employment growth to contribute strong about

(d)  economic activities in the future

(e)  No error

Answer: (c)

77. The global economy, slaved by/stagnation in Europe and Japan, is being/further hampered/by England’s decelerating growth.

(a)  The global economy, slaved by

(b)  stagnation in Europe and Japan, is being

(c)  further hampered

(d)  by England’s decelerating growth

(e)  No error

Answer: (e)

78. The country’s economic growth/could be fade dramatically/in the years to come/owing to an aging population.

(a)  The country’s economic growth

(b)  could fade dramatically

(c)  as the years to come

(d)  owing to an aging population

(e)  No error

Answer: (b)

79. The country’s economic growth will/largely be stable in the third quarter/as the impact of a stock market plunge/is been lessened.

(a)  The country’s economic growth will

(b)  largely be stable in the third quarter

(c)  as the impact of a stock market plunge

(d)  is been lessened

(e)  No error

Answer: (d)

80. A major component supporting/the nation’s rapid/economic growth has/been growth of exports.

(a)  A major component supporting

(b)  the nation’s rapid

(c)  economic growth has

(d)  been growth of exports

(e)  No error

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 81-90) Read the following passage carefully and answer the questions given. Certain words/phrase are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time there was a boy named Lenny. Lenny invented all kinds of contraptions. One day Lenny decided he wanted to fly, but I need your help. “said Lenny. Wings?” asked Rudy. “Yes,” said Lenny. “They’re a little heavy though. I need you to help me drag them up to the top of Kill Devil Hill. I made them out of some scrap metal. I had laying around from when I built may helicopter last year,” said Lenny. “Metal ! Don’t you think that will be too heavy to use for wings?” asked Rudy. “No, I will be like human airplane, “said Lenny. “Ok, I will be over the we’ll try them out,” said Rudy.

The next morning they dragged the wings up to the tp of the hill and Lenny strapped them on. “The faster I run, the lighter they will get. The wind will lift me up and I will be flying, “said Lenny, quite confidently. So, Lenny backed up about fifty feet and started running. As he ran, the weight of the wings started to wear out his legs and h e got lower on this face. “I guess you may be right they are a little heavy, but I know the shape is just right. I will just go back to the workshop and make them out of something lighter,” said Lenny.

A couple of weeks later Lenny called up Rudy, “I’ve done it,” said Lenny. “I reworked the wings. I made them out of wood and tissue paper. These things are so light I may get going by simple jumping off the roof. “When Rudy arrived, Lenny was already up on the roof with these wings. Lenny backed up a little and took a quick dash and a jump, SMACK! The wings broke right off and Lenny landed on his head in the middle of some bushes next to the hose. “ I guess they may have been a little weak, but I know the shape is just right, I will just go back to the workshop and make them out of something not a heavy as the scrap metal and not as light as the tissue paper,” said Lenny.

A couple of seeks later Lenny called up Rudy, “I reworked the wings. I made them out of wax and balsa wood. These things must look bird’s wings. Meet me at Kill Devil Hill,” said Lenny backed up and began running towards the crest of the  hill. He didn’t slow down and just as he got to the edge of the h ill, he started to lift up into the air. He was flying! He flew higher and higher. he was really getting high now, and he started to worry. “How do I and these things”? he asked himself.

That question was about to be answered. All of a sudden, he noticed that his wings were starting to melt. He had risen so high, that the sun was starting to melt the wax he used to make the wings. Pretty soon he had little tiny wings and he was flying about a hundred miles an hour down towards the woods. he crashed into the  trees. Rudy ran up. “Are you all right? he asked. “Yeah, I think so, but I am definitely going to quite trying to fly. This is too rough on the body,” said Lenny.

81. Why could Lenny not fly the first time around with the wings he had designed?

(a)  These were not tied securely and fell off.

(b)  These were made of a material which melted in the rain.

(c)  These broke on jumping off the cliff.

(d)  These were too light to help carry h is weight.

(e)  Other than those given as options.

Answer: (e)

82. Which of the following is true according to the story?

(a)  Rudy to tried to fly with the help of Lenny’s contraption.

(b)  Rudy was as brilliant as Lenny when it came to inventing things.

(c)  Lenny had to pay with his life order of his dream to become a reality.

(d)  Although Lenny did manage to fly in the end, he did not know how to land.

(e)  All the given statements are true.

Answer: (d)

83. Choose the word which is most opposite in meaning to the word ‘Backed up’ given in bold as used in the passage.

(a)  Proceeded

(b)  Protested

(c)  Supported

(d)  Topped

(e)  Jumped

Answer: (a)

84. Which of the following can be the most appropriate little for the story?

(a)  Lenny-The Flying Inventor

(b)  The Story of Rudy

(c)  The Failure Named Lenny

(d)  How to Make Airplanes

(e)  Flying Across a Cliff

Answer: (a)

85. Which of the following cannot be said about Lenny?

(A) Lenny successfully learnt from h is mistakes and improved upon them.

(B) Lenny sought Rudy’s help several times so that he could use his wings to fly.

(C) Lenny continued to make better wings for flying till the end of h is life.

(a)  Only A

(b) Both A and B

(c)  Only C

(d)  All of these

(e)  Both A and C

Answer: (c)

86. Choose the word which is most opposite in meaning to the word ‘Crest’ given in bold as used in the passage.

(a)  Depth

(b)  Bottom

(c)  Back

(d)  Peak

(e)  Feather

Answer: (b)

87. Which one of the following aspects of Lenny’s personality comes across very strongly in the story?

(a)  He was an extremely friendly person and made a lot of friends

(b)  He was physically very strong

(c)  He excelled at studies

(d)  His imagination was completely out of control

(e)  He was determine and focused

Answer: (e)

88. Choose the word which is most similar in meaning to the word ‘Rough’ given in bold as used in the passage.

(a)  smooth

(b)  coarse

(c)  uneven

(d)  harsh

(e)  spotted

Answer: (d)

89. Which of the following can be said about Rudy?

(A) He was in fact jealous of Lenny.

(B) He was a supportive friend.

(C) He never once questioned Lenny’s ideas.

(a)  Only A

(b)  Only B

(c)  Only C

(d)  All of these

(e)  Both A and B

Answer: (b)

90. Choose the word which is most similar in meaning to the word ‘Wear out’ given in bold as used in the passage.

(a)  sport

(b)  bear

(c)  tire

(d)  done

(e)  display

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 91-100) In the given passage, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each blank five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The progressive chances introduced by the Centre to the rules governing grant of passports were long (91). The simplify, in great measure, the paperwork needed for an Indian citizen to get the document. In order to (92) applications to prevent impersonation, some of the earlier rulers may have made sense at some point of time, but over the years the bureaucratic (93) that the (94) requirements posed to (95) applicants were so severe that many had to knock on the doors of high courts for remedy. Some rules were targeted at women. The most specious form of harassment of women passport applicants related to those who were either separated or divorced.

Even something as routine as (96) a passport without any change of name or detail or getting passport in the name of a child was a laborious process, as passport official insisted on either the father’s consent or demanded a divorce decree. Following the (97) of an inter-ministerial committee comprising officials of the Ministries of External Affairs and Women and Child Development, crucial changes have been introduced. The application form now requires only the name of one parent, not both.

This will enable single parents to apply for passports for their children without the name of either the father or the mother being printed in the document. The (98) that marriage certifications and divorce decrees should be provided has been removed; the (99) concept of getting documents attested by (100) or magistrates  has also been jettisoned, and self-declaration on plain paper would now be accepted.

91.

(a)  overdue

(b)  aboriginal

(c)  untimely

(d)  prima

(e)  proterozoic

Answer: (a)

92.

(a)  visual

(b)  opaque

(c)  blur

(d)  screen

(e)  rigid

Answer: (d)

93.

(a)  absense

(b)  predicate

(c)  archean

(d)  impediments

(e)  premature

Answer: (d)

94.

(a)  controlled

(b)  delicate

(c)  harmonious

(d)  exquisite

(e)  cumbersome

Answer: (e)

95.

(a)  adverse

(b)  detest

(c)  genuine

(d)  loathe

(e)  balletic

Answer: (c)

96.

(a)  renewing

(b)  abusive

(c)  rude

(d)  lucid

(e)  mean

Answer: (a)

97.

(a)  recommendations

(b)  condemnation

(c)  discouragement

(d)  disapproval

(e)  abandon

Answer: (a)

98.

(a)  implication

(b)  request

(c)  prevalent

(d)  stipulation

(e)  wish

Answer: (a)

99.

(a)  perceive

(b)  obsolete

(c)  translate

(d)  gather

(e)  comprehend

Answer: (b)

100.

(a)  notaries

(b)  scratch

(c)  glance

(d)  peruse

(e)  construct

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...