Intelligence Bureau (IB) Assistant Central Intelligence Officer (Grade-2) Preliminary Examination Held on October 15, 2017 Question Paper With Answer Key

Intelligence Bureau (IB) Assistant Central Intelligence Officer (Grade-2) Preliminary Examination Held on October 15, 2017

In this exam, total 100 questions were asked. The questions were based on four subjects namely, Quantitative Aptitude, General Awareness, Analytical/Logical Ability and English Language. The exam duration was 60 min.

1. The average price of 80 mobile phones is Rs 30000. If the highest and lowest price mobile phones are sold out then the average price of remaining 78 mobile phones is Rs 29500. The cost of the highest mobile is Rs 80000. The cost of lowest price mobile is

(a)  Rs 18000

(b)  Rs 15000

(c)  Rs 19000

(d)  Can’t be determined

Answer: (c)

2. In a Company, the average income of all the employees is Rs 20000 per month. Recently the company announced increment of Rs 2000 per month for all the employees. The new average income of all the employees is

(a)  Rs 22000

(b)  Rs 24000

(c)  Rs 28000

(d)  Rs 26000

Answer: (a)

3. Pranav went to the bank at the speed of 60 km/h while returning for his home he covered the half of the distance at the speed of 10 km/h, but suddenly he realized that he was getting late so he increased the speed and reached the home by covering rest half of the distance at the speed of 30 km/h. The average speed of the Pranav in the whole length of journey is

(a)  24 km/h

(b)  14 km/h

(c)  16 km/h

(d)  10 km/h

Answer: (a)

4. The average expenditure of Mr. Sharma for the January to June is Rs 4200 and he spent Rs 1200 in January and Rs 1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is?

(a)  Rs 2750

(b)  Rs 3250

(c)  Rs 4250

(d)  Rs 4500

Answer: (c)

5. At the end of a business conference the ten people present all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether?

(a)  20

(b)  45

(c)  55

(d)  90

Answer: (b)

6. The average presence of students of a class in a college on Monday, Tuesday and Wednesday is 32 and on the Wednesday, Thursday, Friday and Saturday is 30. If the average number of students on all the six days is 26 then the number of students who attended the class on Wednesday is

(a)  50

(b)  40

(c)  60

(d)  70

Answer: (c)

7. Suresh started his journey from P to Q by his bike at the speed of 40 km/h and then, the same distance he travelled on his foot at the speed of 10 km/h from Q to R. Then he returned from R to P via Q at the speed of 24 km/h. The average speed of the whole trip is

(a)  18.5 km/h

(b)  19.8 km/h

(c)  18.2 km/h

(d)  19.2 km/h

Answer: (d)

8. Ramesh walked 6 km to reach the station from his house, then he boarded a train whose average speed was 60 km/h and thus he reached his destination. In this way he took a total time of 3 hours. If the average speed of the entire journey was 32 km/h then the average speed of walking is

(a)  5 km/h

(b)  8 km/h

(c)  2 km/h

(d)  4 km/h

Answer: (6 km/h)

9. Bala travels first one-third of the total distance at the speed of 10 km/h and the next one-third distance at the speed of 20 km/h and the last one-third distance at the speed of 60 km/h. What is the average speed of Bala?

(a)  18 km/h

(b)  19 km/h

(c)  16 km/h

(d)  12 km/h

Answer: (a)

10. The distance of the school and house of Suresh is 80 km. One day he was late by 1 hour than the normal time to leave for the college, so he increased his speed by 4 km/h and thus he reached to college at the normal time. What is the changed speed of Suresh?

(a)  28 km/h

(b)  25 km/h

(c)  20 km/h

(d)  24 km/h

Answer: (c)

11. Anita goes to college at 20 km/h and reaches college 4 minutes late. Next time she goes at 25 km/h and reaches the college 2 minutes earlier than the scheduled time. What is the distance of her school?

(a)  16 km

(b)  12 km

(c)  15 km

(d)  10 km

Answer: (d)

12. Two places R and S are 800 km apart from each other. Two persons start from R towards S at an interval of 2 hours. Whereas A leaves R for S before B. The speeds of A and B are 40 and 60 km/h respectively. B overtakes A at M, which is on the way from R to S. What is the ratio of time taken by A and B to meet at M?

(a)  1 : 3

(b)  1 : 2

(c)  1 : 4

(d)  3 : 2

Answer: (d)

13. Two places R and S are 800 km apart from each other. Two persons start from R towards S at an interval of 2 hours. Whereas A leaves R for S before B. The speeds of A and B are 40 km/h and 60 km/h respectively. B overtakes A at M, which is on the way from R to S. What is the distance from R, where B overtakes A?

(a)  260 km

(b)  235 km

(c)  240 km

(d)  300 km

Answer: (c)

14. Ajay covers certain distance with his own speed own, when he reduces his speed by 10 km/h, his time duration for the journey increases b y 40 hours while if, he increases his speed b y 5 km/h from his original speed, he takes 10 hours less than the original time taken. Find the distance covered by him.

(a)  1000 km

(b)  1200 km

(c)  1500 km

(d)  1800 km

Answer: (c)

15. The driver of an ambulance sees a bus 40 m ahead of him, after 20 seconds, the bus is 60 meter behind. If the speed of the ambulance is 30 km/h what is the speed of the bus?

(a)  10 km/h

(b)  12 km/h

(c)  15 km/h

(d)  22 km/h

Answer: (c)

16. Two rabbits start running towards each other, one from A to B and another from B to A. They cross each other after one hour and the first rabbit reaches B, 5/6 hour before the second rabbit reaches A. If the distance between A and B is 50 km, what is the speed of slower rabbit?

(a)  20 km/h

(b)  10 km/h

(c)  15 km/h

(d)  25 km/h

Answer: (b)

17. Pranav walked at 5 km/h for certain part of the journey and then he took an auto for the remaining part of the journey travelling at 25 km/h. If he took 10 hours for the entire journey, what part of journey did he travelled by auto if the average speed of the entire journey be 17 km/h?

(a)  750 km

(b)  100 km

(c)  150 km

(d)  200 km

Answer: (d)

18. 5, 12, ? 41, 87, 214

(a)  19

(b)  35

(c)  22

(d)  26

Answer: (c)

19. 14, ?, 13, 17.5, 21.75

(a)  10

(b)  12

(c)  12.5

(d)  13.25

Answer: (b)

20. 15, 5, 4.5, 5.8, 7.9, ?

(a)  9.6

(b)  11.42

(c)  12.23

(d)  10.74

Answer: (b)

21. Find the sum of first 30 natural numbers

(a)  470

(b)  468

(c)  465

(d)  463

Answer: (c)

22. 56% of Y is 182. What is Y?

(a)  350

(b)  364

(c)  325

(d)  330

Answer: (c)

23. Which of the following two ratios is greater 17 : 18 and 10 : 11?

(a)  17/18

(b)  10/11

(c)  Both are same

(d)  Cannot determine

Answer: (a)

24. In a palace, supplies are available for 35 days for only 75 people. 15 Guests arrive in the palace for vacation on day 1 itself. For how many days will these supplies be sufficient for all these people?

(a)  90 days

(b)  11.25 days

(c)  42 days

(d)  22.5 days

Answer: (29 days)

25. The difference between Compound Interest & Simple Interest on a certain sum of money for 2 years @ 5% p.a. is Rs 122. Find the sum.

(a)  Rs 14000

(b)  Rs 15000

(c)  Rs 16000

(d)  Rs 17000

Answer: (*)

26. 2017 India-ASEAN Youth Summit was held from August 14-19, 2017 in

(a)  New Delhi

(b)  Mumbai

(c)  Bhopal

(d)  Chennai

Answer: (c)

27. Under project ‘Navika Sagar Parikrama’ which will commence in September, 2017, a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian built sail boat named

(a)  INSV Durga

(b)  INSV Sindhu

(c)  INSV Amba

(d)  INSV Tarini

Answer: (d)

28. On August 18, 2017 which Asian country launched its first cyber court specializing in handling internet-related cases?

(a)  Japan

(b)  China

(c)  South Korea

(d)  Thailand

Answer: (b)

29. On August 18, 2017 Power Grid Corporation announced that it will get a loan of $500 million from which international financial institution for its various projects?

(a)  Asian Development Bank

(b)  World Bank

(c)  International Monetary Fund

(d)  New Development Bank

Answer: (a)

30. Who among the following cricketer has continued to be the world’s top-ranked One-day batsman in the latest ICC ODI rankings, released in Dubai on August 18, 2017?

(a)  Virat Kohli

(b)  David Warner

(c)  AB De Villiers

(d)  Joe Root

Answer: (a)

31. Who among the following has won a silver medal in the javelin throw at the first World Para Athletics Junior Championships in Nottwil, Switzerland?

(a)  Prince Ahuja

(b)  Jatinder Singh

(c)  Prakash Jaishankar

(d)  Rinku Hooda

Answer: (d)

32. ‘Requisitioning & Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill 2017’, a bill providing for amendment to the regulations governing compensation amount payable at the time of acquisition of immovable property by the Central government was introduced in the Lok Sabha on July 18, 2017. This bill is an amendment to the original act that came into force in

(a)  1952

(b)  1951

(c)  1950

(d)  1949

Answer: (a)

33. A bill providing for setting up of the Indian Institute of Petroleum and Energy in ……… was introduced in the Lok Sabha on July 18, 2018.

(a)  Punjab

(b)  Haryana

(c)  Telangana

(d)  Andhra Pradesh

Answer: (d)

34. The best example of the extinction of species due to man’s intervention is

(a)  Kiwi

(b)  Dodo

(c)  Przewalski’s horse

(d)  Bustard

Answer: (d)

35. Which of the following utilizes sunlight in a direct fashion?

(a)  Photo voltaic cell

(b)  Solar thermal cells

(c)  Bio gas production

(d)  Both (a) and (b)

Answer: (b)

36. In ‘Internet’ term WWWW, the 4th W stands for

(a)  Web

(b)  Worm

(c)  Wreck

(d)  Wsjk

Answer: (b)

37. IPv6 addresses have a size of

(a)  64 bits

(b)  128 bits

(c)  256 bits

(d)  512 bits

Answer: (b)

38. The Constitution of India recognizes

(a)  Only religious minorities

(b)  Only linguistic minorities

(c)  Religious and Linguistic minorities

(d)  Religious, Linguistic & Ethnic minorities

Answer: (c)

39. During which of the following Mughal Emperor’s rule, number of Hindus employed by Emperor’s Administration was the highest?

(a)  Humayun

(b)  Akbar

(c)  Shahjahan

(d)  Aurangzeb

Answer: (d)

40. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in

(a)  Afghanistan

(b)  Turkey

(c)  Mongolia

(d)  Persia

Answer: (c)

41. Who among the following is aid to have witnessed the regions of eight Delhi Sultans?

(a)  Ziauddin Barani

(b)  Shams-i-Siraj Afif

(c)  Minhaj-us-Siraj

(d)  Amir Khusrau

Answer: (d)

42. The President of India referred the Ayodhya issue to the Supreme Court under which Article?

(a)  143

(b)  132

(c)  138

(d)  136

Answer: (a)

43. Right to Privacy as a Fundamental Right is implied in

(a)  Right to Freedom

(b)  Right to Life & Personal Liberty

(c)  Right to Equality

(d)  Right against Exploitation

Answer: (a)

44. The interval between two sessions of Parliament must not exceed

(a)  3 months

(b)  6 months

(c)  4 months

(d)  100 days

Answer: (b)

45. With reference to inflation in India, which of the following statements is correct?

(a)  Controlling the inflation in India is the responsibility of the government of India only.

(b)  The Reserve Bank of India has no role in controlling the inflation.

(c)  Decreased money circulation helps in controlling the inflation.

(d)  Increased money circulation helps in controlling the inflation.

Answer: (c)

46. Which of the following brings out the Consumer Price Index Number for Industrial Workers?

(a)  The Reserve Bank of India

(b)  The Department of Economic Affairs

(c)  The Labour Bureau

(d)  The Department of Personnel and Training

Answer: (c)

47. ‘Golden Revolution’ is related to

(a)  Precious minerals

(b)  pulses

(c)  Jute

(d)  Horticulture

Answer: (d)

48. A country is said to be in a debt trap if

(a)  It has to abide by the conditionalities imposed by the International Monetary Fund

(b)  It has to borrow to make interest payments on outstanding loans

(c)  It has been refused loans or aid by creditors aborad

(d)  The World Bank charges a very high rate of interest on outstanding and new loans

Answer: (b)

49. With respect to GST, consider following statements GST

(1) Reduces cascading effect

(2) Is a comprehensive indirect tax

(3) Aimed at forging a common domestic market

(4) Alcohol and petroleum are exempted from GST

(a)  1, 2, 3 correct

(b)  2, 3 correct

(c)  2, 3, 4, correct

(d)  All of the above are correct

Answer: (c)

50. India’s current account deficit in Balance of Trade is mainly due to

(1) Increasing imports of oil and petroleum

(2) Increasing imports of gold and silver

(3) Increasing imports of food grains

(4) Increasing imports of iron and steel

(a)  1, 2 and 3

(b)  1 and 3

(c)  1 and 2

(d)  1 and 4

Answer: (d)

51. Find the minimum number of straight lines required to make the given figure.

(a)  16

(b)  17

(c)  18

(d)  19

Answer: (a)

52. Which of the following figures best depicts the relationship among criminals, thieves and judges?

(a)  a

(b)  b

(c)  c

(d)  d

Answer: (b)

53. Find the number of triangles in the given figure.

(a)  18

(b)  20

(c)  24

(d)  27

Answer: (c)

54. Of the following two statements, both the which cannot be true but both can also be false. Which are these two statements?

(I) All Machines make noise.

(II) Some machines are noisy.

(III) No machine makes noise.

(IV) Some machines are not noisy.

(a)  I and II

(b)  IIII and IV

(c)  I and III

(d)  II and IV

Answer: (d)

55. Insert arithmetical in signs in the equation for it to be correct 8 4 2 = 16

(a)  +, ×

(b)  −, +

(c)  ÷, +

(d)  +, ÷

Answer: (a)

56. If 84 × 13 = 8, 37 × 13 = 6, 26 × 11 = 6, then 56 × 22 = ?

(a)  3

(b)  5

(c)  7

(d)  9

Answer: (c)

57. If + means divide, × means, −, ÷ means multiply and – means plus, then find the value of 9 + 3 ÷ 4 – 8 × 2

(a)  15

(b)  17

(c)  18

(d)  20

Answer: (c)

58. Find the next term of the sequence 1, 8, 4, 27, 9, …

(a)  8

(b)  9

(c)  64

(d)  16

Answer: (c)

59. David divides 78 by half and adds 11. What number he gets at the end?

(a)  50

(b)  44½

(c)  167

(d)  83½

Answer: (c)

60. In a knockout football competition 23 teams participated. What was the least number of matches they needed to play to decide the winner?

(a)  11

(b)  21

(c)  22

(d)  62

Answer: (b)

61. At half past 5 in the evening, the smaller angle between the hour & minute hands of a clock is

(a)  10°

(b)  12°

(c)  15°

(d)  18°

Answer: (c)

62. Fill in the blanks BA_BA_BAC_ACB_CBAC

(a)  AACB

(b)  BBCA

(c)  CCBA

(d)  CBAC

Answer: (c)

63. Angles of a given triangle are in the ratio of 2 : 3 : 4. What kind of triangle is the given triangle?

(a)  Right-angled

(b)  Obtuse angle

(c)  Isosceles

(d)  Acute angle

Answer: (d)

64. The houses of A and B face each other on a road going North-South, A’s being on the western side. A comes out of his house, turns left, travels 5 km, turns right, travels 5 km to the front of D’s house. B does exactly the same and reaches the front of C’s house. In this context, which one of the following statements is correct?

(a)  C and D live on the same street.

(b)  C’s house faces South.

(c)  Houses of C & D are less than 20 km apart.

(d)  None of the above

Answer: (b)

65. BEH, DGJ, (?), EJO, GLQ, INS

(a)  FLR

(b)  FIS

(c)  FKO

(d)  FIL

Answer: (d)

66. H, V, G, T, F, R, E, P, ?

(a)  K, L

(b)  D, N

(c)  C, D

(d)  L, K

Answer: (b)

67. 4 : 10 : : 8 : ?

(a)  10

(b)  13

(c)  17

(d)  14

Answer: (d)

68. If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE

(a)  1247

(b)  4847

(c)  5247

(d)  5847

Answer: (d)

69. CALANDER is coded in a code as CALANDER. Find the code for CIRCULAR under the same rule.

(a)  LACANDER

(b)  CRIUCALR

(c)  CLANADER

(d)  None of these

Answer: (b)

70. (A) Either he is happy or he is poor.

(B) He is a happy.

Inference He is poor.

(a)  The inference is definitely true.

(b)  The inference is definitely false.

(c)  The inference is probably false or true.

(d)  The inference can not be drawn.

Answer: (b)

71. (A) Those who are honest are good teachers.

(B) Hard working people are honest.

Inference Hard work is the necessary quality of a good teacher.

(a)  The inference is definitely true.

(b)  The inference is definitely false.

(c)  The inference is probably false or true.

(d)  The inference can not be drawn.

Answer: (a)

72. Based on the following statements, which is correct conclusion drawn?

Only gentlemen can become members of the club. Many of the members of the club are officers. Some of the officers have been invited for dinner.

(a)  All the members of the club have been invited for dinner.

(b)  Some of the officers are not gentlemen.

(c)  All gentlemen are members of the club.

(d)  Only gentlemen have been invited for dinner.

Answer: (d)

73. In a family there are husband, wife, two sons and two daughters. All the ladies were invited to a dinner. Both sons went out to play. Husband did not return from office. Who was at home?

(a)  Only wife was at home

(b)  All ladies were at home

(c)  Only sons were at home

(d)  Nobody was at home

Answer: (d)

74. If A is the son of Q, Q and Y are sisters, Z is the mother of Y, P is the son of Z, then which of the following statements is correct?

(a)  P is maternal uncle of A.

(b)  P and Y are sisters.

(c)  A and P are cousins.

(d)  None of the above

Answer: (a)

75. There are 5 books A, B, C, D and E placed on a table. If A is placed below E, C is placed above D, B is placed below A and D is placed above E, then which of the following books touches the surface of the table?

(a)  C

(b)  B

(c)  A

(d)  E

Answer: (c)

76. ‘To decamp’ would mean

(a)  To remove tent

(b)  To evict campers

(c)  To decrease pressure

(d)  To leave suddenly

Answer: (d)

77. Which pairs is wrongly matched?

(a)  Discreet : Separate

(b)  Gamut : whole

(c)  Exacerbated : Increased

(d)  Allude : Escape

Answer: (d)

78. Identify the correct pair.

(a)  Elude : Dodge

(b)  Allude : Escape

(c)  Forbear

(d)  Latter : Afterwards

Answer: (b)

79. A devil’s advocate would be

(a)  An evil person

(b)  A counter argument presenter

(c)  Advocate of a criminal

(d)  Unregistered advocate

Answer: (b)

80. Satish heard it from the horse’s mouth means

(a)  from an authoritative source

(b)  from a close friend

(c)  from the closest family member

(d)  from his boss

Answer: (a)

81. Satish is seated ………. Sunita.

(a)  besides

(b)  beside

(c)  clearly

(d)  closest

Answer: (b)

82. Identify the incorrect pair.

(a)  Moot : Debatable

(b)  Singularly : Individually

(c)  Regimen : Prescription

(d)  Sever : Detach

Answer: (c)

83. ‘I haven’t studied a lot lately’. Here, ‘lately’ is a/an

(a)  Adverb

(b)  Adjective

(c)  Noun

(d)  Preposition

Answer: (a)

84. Which sentence of following is correct?

(a)  The flowers was arranged carefully.

(b)  The meeting start promptly at 1100.

(c)  Computers save time.

(d)  Lightning strike indiscriminately.

Answer: (c)

85. Identify the incorrect sentence.

(a)  None of the minutes was wasted.

(b)  None of the time was wasted.

(c)  Is any of the pizza left?

(d)  None of the above

Answer: (c)

86. Among the two statements :

(i) Either Satish or Sejal takes out the garbage.

(ii) Each of these prescriptions have side effects.

(a)  Both are correct

(b)  (i) is correct, (ii) is incorrect

(c)  (i) is incorrect, (ii) is correct

(d)  Both are incorrect.

Answer: (b)

87. Choose the sentence that has incorrect form of words.

(a)  When will you bring you’re pictures to work?

(b)  It is your responsibility to go into details

(c)  If you’re planning to attend, do let me know.

(d)  None of the above

Answer: (a)

88. I …. here speak on Friday night about the advantages of organic gardening.

(a)  will have heard

(b)  would hear

(c)  would have heard

(d)  will hear

Answer: (b)

89. Choose an incorrect/incomplete sentence.

(a)  The children in the park, including all those on the swings.

(b)  Sarita is an excellent school teacher.

(c)  She couldn’t believe the premise of the story.

(d)  I saw Dr. Ghose because Dr. Khan was on leave.

Answer: (d)

90. What is not correct if ‘nest is to bird’?

(a)  Hangar is to aircraft

(b)  Vault is to money

(c)  Orchestra is to music

(d)  Wine is to bees

Answer: (c)

91. The exact opposite of ‘Lascivious’ would mean

(a)  Devoted

(b)  Chaste

(c)  Fluid

(d)  Manifest

Answer: (b)

92. ‘Repercussion’ would mean

(a)  Reaction

(b)  Concussion

(c)  Recollection

(d)  Clever reply

Answer: (a)

93. …………. to go out to an Italian restaurant tonight?

(a)  Do you like

(b)  Are you liking

(c)  You like

(d)  Would you like

Answer: (d)

94. Excuse me, …….. time please?

(a)  you have the

(b)  what is

(c)  have you got the

(d)  what

Answer: (c)

95. He likes reading. He was a reader. (Fill in the best fitting word)

(a)  anxious

(b)  enthusiastic

(c)  voracious

(d)  fervent

Answer: (d)

96. I remember my sister taking me to the museum.

(Choose the best fit among the alternatives)

(a)  I remember I was taken to the museum.

(b)  I remember being taken to the museum by my sister.

(c)  I remember myself being taken to the museum by my sister.

(d)  I remember taken to the museum by my sister.

Answer: (c)

97. To make a clean breast of means

(a)  To gain prominence

(b)  To praise oneself

(c)  To confess everything

(d)  To destroy everything

Answer: (c)

98. ‘To be above board’ means

(a)  To have a good height

(b)  To be honest

(c)  To have no debts

(d)  To beautiful

Answer: (b)

99. That which cannot be corrected means

(a)  Unintelligible

(b)  Indelible

(c)  Illegible

(d)  Incorrigible

Answer: (d)

100. State in which the few govern the many is called

(a)  Monarchy

(b)  Oligarchy

(c)  Plutocracy

(d)  Autocracy

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...