Intelligence Bureau (IB) Personal Assistant Examination 2015-16 Held on March 20, 2016 Paper-I Question Paper With Answer Key

Intelligence Bureau (IB) Personal Assistant Examination 2015-16 Held on March 20, 2016

Paper-I

1. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

(a)   Rs 375

(b)   Rs 400

(c)   Rs 600

(d)   Rs 800

Answer: (b)

2. At present, the ratio between the ages of A and B is 4 : 3. After 6 years, A’s age will be 26 years. What is the age of B at present?

(a)   12 yr

(b)   19 yr

(c)   21 yr

(d)   15 yr

Answer: (d)

3. Solve : 112 × 54 = ?

(a)   67000

(b)   70000

(c)   76500

(d)   77200

Answer: (b)

4. What least number must be added to 1056 so that the sum is completely divisible by 23?

(a)   2

(b)   3

(c)   18

(d)   21

Answer: (a)

5. ‘Boita Bandana’ and ‘Nua Khai’ are festivals of which State?

(a)   Odisha

(b)   Jharkhand

(c)   Bihar

(d)   Assam

Answer: (a)

6. ‘Jallikattu’, a festival on which the Supreme Court of India has recently upheld its ban, is celebrated in

(a)   Andhra Pradesh

(b)   Telangana

(c)   Karnataka

(d)   Tamil Nadu

Answer: (d)

7. Tim Cook, the Chief Operating Officers of Apple Inc. which produces iPhones in US, was recently in news

(a)   for receiving and welcoming PM of India during his recent US visit

(b)   being the closest friend of Sundar Pichai

(c)   for highlighting the legacy of Steve Jobs

(d)   for refusing to share the code of Apple iPhones with FBI

Answer: (d)

8. Entomology is the science that studies

(a)   behaviour of human beings

(b)   insects

(c)   origin and history of technical and scientific terms

(d)   rocks

Answer: (b)

9. SAARC Secretariat is based at

(a)   Kathmandu

(b)   Islamabad

(c)   Colombo

(d)   New Delhi

Answer: (a)

10. Which is the oldest paramilitary force in India?

(a)   Border Security Force

(b)   ITBP

(c)   Coast Guard

(d)   Assam Rifles

Answer: (d)

11. Mahatma Gandhi was assassinated on

(a)   January 30, 1947

(b)   January 30, 1948

(c)   January 30, 1949

(d)   January 31, 1948

Answer: (b)

12. Who amongst the following retired as the Delhi Police Commissioner in February, 2016?

(a)   BS Bassi

(b)   Neeraj Kumar

(c)   AK Sinha

(d)   Alok Kumar Verma

Answer: (a)

13. Which among the following has never been the Union Home Minister?

(a)   P. Chidambaram

(b)   Sharad Pawar

(c)   Sushil Kumar Shinde

(d)   Rajnath Singh

Answer: (b)

14. Who is the ex-officio Chairperson of National Disaster Management Authority ?

(a)   President

(b)   Home Minister

(c)   Prime Minister

(d)   Vice-President

Answer: (c)

15. Which of the following causes ‘poliomyelitis’ (commonly known as polio)?

(a)   Enterovirus

(b)   Mumps virus

(c)   Dengue virus

(d)   Rotavirus

Answer: (a)

16. Languages of which region of India belong to the Dravidian family?

(a)   Northern region

(b)   Southern region

(c)   Easter region

(d)   Western region

Answer: (b)

17. Headquarters of UNESCO is located in

(a)   Paris

(b)   London

(c)   Lisbon

(d)   New York

Answer: (a)

18. Who painted the famous portrait of ‘Mona Lisa’?

(a)   Columbus

(b)   Francesco Albani

(c)   Vasco da Gama

(d)   Leonardo da Vinci

Answer: (d)

19. The headquarters of State Bank of India is located in

(a)   Mumbai

(b)   New Delhi

(c)   Ahmedabad

(d)   Chennai

Answer: (a)

20. The Olympic symbol consists of how many intertwined rings?

(a)   4

(b)   6

(c)   7

(d)   5

Answer: (d)

21.Who was the first black President of South Africa?

(a)   Thabo Mbeki

(b)   Jacob Zuma

(c)   Nelson Mandela

(d)   PW Botha

Answer: (c)

22. Which is the highest literary award of the world?

(a)   Noble Prize

(b)   Booker Prize

(c)   Pulitzer Prize

(d)   Magsaysay Prize

Answer: (b)

23. Potato is the outgrowth of

(a)   root

(b)   fruit

(c)   leaf

(d)   stem

Answer: (d)

24. Ptyalin is an enzyme produced by which of the following glands?

(a)   Pituitary

(b)   Thyroid

(c)   Salivary

(d)   Pancreas

Answer: (c)

25. On August, 2015, which bank has launched the first of its kind fully automated digital locker ‘Smart Vault’?

(a)   ICICI

(b)   HDFC

(c)   SBI

(d)   PNB

Answer: (a)

26. Indigenous Visibility Measuring System to check the runway visual range, developed by CSIR, called a ‘Dristi’ has been recently installed at

(a)   Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad

(b)   Indira Gandhi International Airport, New Delhi

(c)   Sardar Patel International Airport, Ahmedabad

(d)   Chatrapati Shivaji International Airport, Mumbai

Answer: (b)

27. Matti Makhonan, a Finish Engineer, who died in June, 2015, was the founder of which revolutionary service of mobile phones?

(a)   Video sharing

(b)   Multimedia Messaging Service

(c)   Short Messaging Service

(d)   Radio on mobile

Answer: (c)

28. The new catchphrase launched by e-Commerce company ‘Quikr’ is

(a)   Aasaan hai Badlna

(b)   Ab Badalna Aasaan Hai

(c)   Badalna hua Aasaan

(d)   Badal Dalo Sab

Answer: (a)

29. The Srilankan flag consists of

(a)   tiger

(b)   lion

(c)   horse

(d)   elephant

Answer: (b)

30. Which among the following is not a fundamental fight?

(a)   Right to information

(b)   Right to equality

(c)   Right against exploitation

(d)   Right to freedom of religion

Answer: (a)

31. The founder and CEO of Yes Bank’ is

(a)   Ashok Kapoor

(b)   Rana Kapoor

(c)   Uday Kapoor

(d)   Mohit Kapoor

Answer: (b)

32. Which planet is also called the ‘Blue planet’?

(a)   Earth

(b)   Saturn

(c)   Mars

(d)   Venus

Answer: (a)

33. Which data has been declared as the ‘World Yoga Day’ by the United Nations?

(a)   February 21

(b)   August 21

(c)   January 21

(d)   June 21

Answer: (d)

34. August 30 is observed as

(a)   Sadbhavana Diwas

(b)   Earth Day

(c)   No Tobacco Day

(d)   None of the above

Answer: (a)

35. In which of the following festivals are boat races a special feature ?

(a)   Bihu

(b)   Onam

(c)   Pongal

(d)   Navratri

Answer: (b)

36. Who is known as ‘the Most Qualified Person in India’ according to Limca Book of Records?

(a)   Dr. Shrikant Jichkar

(b)   Dr. APJ Abdul Kalam

(c)   Dr. Sumitra Devi

(d)   Dr. Kushal Chaterjee

Answer: (a)

37. Simple interest on Rs 1000 @ 10% per annum is

(a)   Rs 10

(b)   Rs 50

(c)   Rs 200

(d)   Rs 100

Answer: (d)

38. A woman is 5 years younger than her husband and 3 times as old as her daughter. If the daughter attains 21 years of age after 6 years, what is the present age of the husband?

(a)   50 yr

(b)   55 yr

(c)   40 yr

(d)   45 yr

Answer: (a)

39. If 35 ×35 = 1225, then 3.5 ×5 is

(a)   122.5

(b)   12.25

(c)   1.225

(d)   1121.5

Answer: (b)

40. Rahul purchases a watch for Rs 250 and sells it for Rs 500. His profit percentage is

(a)   200%

(b)   50%

(c)   300%

(d)   100%

Answer: (d)

41. Who gives recognition to political parties in India?

(a)   Speaker, Lok Sabha

(b)   Election Commission of India

(c)   Prime Minister

(d)   Supreme Court

Answer: (b)

42. The minimum age of the voter in India

(a)   15 yr

(b)   18 yr

(c)   21 yr

(d)   25 yr

Answer: (b)

43. The present Lok Sabha is the

(a)   13th Lok Sabha

(b)   14th Lok Sabha

(c)   15th Lok Sabha

(d)   16th Lok Sabha

Answer: (d)

44. The President convenes and prorogues all sessions of the Parliament in consultation with

(a)   Speaker, Lok Sabha

(b)   Prime Minister

(c)   the Prime Minister and the leader of opposition in Lok Sabha

(d)   None of the above

Answer: (b)

45. The President can dissolve the Lok Sabha on the

(a)   advice of the Prime Minister

(b)   advice of the Chief Justice of India

(c)   recommendation of the Lok Sabha

(d)   recommendation of the Rajya Sabha

Answer: (a)

46. The Census in India is done after a gap of how many years?

(a)   15 yr

(b)   10 yr

(c)   5 yr

(d)   20 yr

Answer: (b)

47. The National Chemical Laboratory, a constituent member of the CSIR, is situated in

(a)   New Delhi

(b)   Pune

(c)   Bengaluru

(d)   Patna

Answer: (b)

48. ‘National Archives’ is located in

(a)   Pune

(b)   Kolkata

(c)   New Delhi

(d)   Mumbai

Answer: (c)

49. Find out the next member in the series.

36, 34, 30, 28, 24, ….

(a)   20

(b)   22

(c)   23

(d)   26

Answer: (b)

50.  Find out the next number in the series.

80, 10, 70, 15, 60, …..

(a)   20

(b)   25

(c)   50

(d)   45

Answer: (a)

51. Ajanta Ellora caves are situated near

(a)   Ajmer

(b)   Jaipur

(c)   Patna

(d)   Aurangabad

Answer: (d)

52. Swine flu is caused by

(a)   bacteria

(b)   virus

(c)   fungus

(d)   None of these

Answer: (b)

53. Which organ gets affected in Hepatitis ?

(a)   Lungs

(b)   Brain

(c)   Heart

(d)   Liver

Answer: (b)

54. Which one is not the blood group?

(a)   A

(b)   B

(c)   K

(d)   O

Answer: (c)

55. AIDS is an acronym for

(a)   Anti Immuno Deficiency Syndrome

(b)   Acquired Immuno Deficiency Syndrome

(c)   Anti Immuno Deficiency Symptom

(d)   Acquired Immuno Deficiency Symptom

Answer: (b)

56. ‘Apsara’ is the name of India’s first

(a)   railway locomotive

(b)   helicopter

(c)   nuclear reactor

(d)   unmanned aircraft

Answer: (c)

57. Siachen is a

(a)   desert frontier zone between India Pakistan

(b)   frontier zone between Afghanistan and India

(c)   frontier zone in India and Myanmar

(d)   glacier frontier zone between India and Pakistan

Answer: (d)

58. Golconda fort is a in which State?

(a)   Telangana

(b)   Gujarat

(c)   Andhra Pradesh

(d)   Karnataka

Answer: (a)

59. The pigment that gives colour to the skin is

(a)   carotin

(b)   melanin

(c)   gelatin

(d)   haemoglobin

Answer: (b)

60. As per ICC ranking list released on December 31, 2015, which Indian cricketer was declared No. 1 test bowler?

(a)   Harbhajan Singh

(b)   Ravindra Jadeja

(c)   Mohd. Shami

(d)   Ravichandran Ashwin

Answer: (d)

61. 2016 Olympics are being held at

(a)   Paris

(b)   Rio de Janeiro

(c)   Brazilia

(d)   Seoul

Answer: (b)

62. Which country is not a member of BRICS?

(a)   Russia

(b)   India

(c)   Bhutan

(d)   China

Answer: (c)

63. The intersecting lines drawn on maps and globes are

(a)   latitudes

(b)   longitudes

(c)   geographic grids

(d)   None of these

Answer: (c)

64. The land area of which of these continents is the least?

(a)   Africa

(b)   Asia

(c)   Europe

(d)   Australia

Answer: (d)

65. Himalayan Mountaineering Institute is at

(a)   Darjeeling

(b)   Dehradun

(c)   Shimla

(d)   Dispur

Answer: (a)

66. Which of the following is used in pencils?

(a)   Sulphur

(b)   Graphite

(c)   Charcoal

(d)   None of these

Answer: (b)

67. Which keys enable the input of numbers quickly?

(a)   Ctrl, shift and alt

(b)   Function keys

(c)   Arrow keys

(d)   Numeric keypad

Answer: (d)

68. On CD-RW, you can

(a)   read and write

(b)   only read information

(c)   read, write and rewrite information

(d)   only write information

Answer: (c)

69. ASCII stands for

(a)   American Special Computer for Information Interchange

(b)   American Standard Computer for Information Interchange

(c)   American Standard Code for Information Interchange

(d)   American Special Code for Information Interchange

Answer: (c)

70. Which of the following can input images, pictures, etc to a computer?

(a)   Plotter

(b)   Mouse

(c)   Printer

(d)   Scanner

Answer: (d)

71. The range of frequencies that a medium can pass is called

(a)   Bit

(b)   Bit rate

(c)   Bandwidth

(d)   Bit interval

Answer: (c)

72. Who was the Chief Guest at the Republic Day Parade of January, 2016?

(a)   Francois Hollande, French President

(b)   Barack Obama, US President

(c)   Shinzo Abe, PM Japan

(d)   Yingluck Shinawatra, PM Thailand

Answer: (a)

73. Where is Paradip port?

(a)   Tamil Nadu

(b)   Odisha

(c)   Andhra Pradesh

(d)   Kerala

Answer: (b)

74. A chair is bought for Rs 900 and sold at Rs 810. Find the gain or loss percentage?

(a)   10% gain

(b)   10% loss

(c)   12% loss

(d)   12% gain

Answer: (b)

75. Solve : 64% of 2650 + 40% of 320 = ?

(a)   1824

(b)   1902

(c)   1829

(d)   1964

Answer: (a)

76. Who is the present Chief of Army Staff?

(a)   Dalbir Singh Suhaag

(b)   VK Singh

(c)   Bikram Singh

(d)   Deepak Kumar

Answer: (a)

77. Fiscal policy in India is formulated by

(a)   Reserve Bank of India

(b)   NITI Aayog

(c)   Ministry of Finance

(d)   None of the above

Answer: (c)

78. For which category of differently abled candidates has the USC allowed the use of scribes?

(a)   Deaf

(b)   Blind

(c)   Physically impaired

(d)   Dumb

Answer: (b)

79. The Reserve Bank of India (RBI) was nationalized in the year

(a)   1935

(b)   1945

(c)   1949

(d)   1969

Answer: (c)

80. The present kit sponsor of Indian cricket team, is

(a)   Reebok

(b)   Adidas

(c)   Puma

(d)   Nike

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...