L.I.C (AAO) Examination Held on 6-3-2016 Reasoning Question Paper with Answer Key

L.I.C (AAO) Examination, 2016

Held on 6-3-2016

Reasoning

Directions – (Q. 1-5) Study the information carefully and answer the question.

       J, J, K, L, M, N, O and P are sitting around a circular area at equal distance between each other, t but not necessarily in the same order. Some people face the centre while some face the outside (i.e. in a direction opposite to the centre.)

      J sits third to the right of M. M faces outside. Only one person sits between J and N.

      Both the immediate neighbours of N face outside.

      Only three people sit between O and P. O is not an immediate  neighbour of J.

      Both the immediate neighbours of L face the centre. L is not an immediate neighbour of O.

     Both the immediate neighbours of K face the centre.

     Both the immediate negihbours of M face a direction opposite to that of O (i.e. if O faces the centre then both the immediate neighbours of M face outside and vice-versa.)

1. Which of the following is true regarding I as per the given arrangement ?

(A)  P is one of the immediate neighbours of I

(B)  I faces the centre

(C)  I sits third to the left of L

(D)  Only three people sit between I and N

(E)  None of the given options is true

Ans: (C)

2. Who is sitting to immediate right of L ?

(A)  J

(B)  M

(C)  I

(D)  P

(E)  K

Ans: (A)

3. What is O’s position with respect to K ?

(A)  Fifth to the right

(B)  Second to the right

(C)  Third to the right

(D)  To the  immediate left

(E)  Fourth to the right

Ans: (D)

4. Who amongst the following are immediate neighbours of N ?

(A)  P, M

(B)  L, M

(C)  O, P

(D)  I, O

(E)  I, K

Ans: (A)

5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  J

(B)  K

(C)  P

(D)  L

(E)  O

Ans: (C)

Directions (Q. 6-10) Study the given information carefully and answer the given question.

       Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 B, C, D, E, F and G are seated and all of them are facing south. In row-2 P, Q, RR, S, T and U are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. (Please Note : None of the information given is necessarily in the same order.)

        R sits second to the right of S. Only one person sits between R and U. C sits to the immediate right of the one who faces U. Only two people sit between G and F. Q sits fourth to the left of T. D. is an immediate neighbour of the one who faces T. D does not face R. B sits third to the right of D. E is an immediate right of G. G does not face R.

6. Who amongst the following is facing C ?

(A)  U

(B)  S

(C)  R

(D)  P

(E)  T

Ans: (D)

7. Which of the following statements is true regarding P ?

(A)  G is an immediate neighbour of the one who faces P

(B)  Only one person sits between P and T

(C)  P sits to the  immediate right of U

(D)  None of the given statements is true

(E)  Q is an immediate neighbour of P

Ans: (B)

8. Four of the given five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group ?

(A)  F

(B)  G

(C)  S

(D)  T

(E)  E

Ans: (A)

9. What is the position of B with respect to C ?

(A)  Second to the right

(B)  Second to the left

(C)  Fourth to the right

(D)  Immediate right

(E)  Third to the left

Ans: (A)

10. Who amongst the following is facing Q ?

(A)  B

(B)  E

(C)  F

(D)  C

(E)  D

Ans: (A)

Directions – (Q. 11-15) Study the following information and answer the given question.

      L has only two daughters-U and P. P is married to K. K is the father of S. S is the son-in-law of Y. U is married to Q.

11. If Z is the daughter-in-law of P, then how is Z related to S ?

(A)  Mother

(B)  Mother-in-law

(C)  Sister

(D)  Niece

(E)  Wife

Ans: (E)

12. How is Q related to L ?

(A)  Brother-in-law

(B)  Brother 

(C)  Son

(D)  Nephew

(E)  Son-in-law

Ans: (E)

Directions- (Q. 13 and 14) Study the given information carefully to answer the given question.

     Kunal starts from Point A, walks 14 m to the north and reaches Point B. He then takes a right turn and walks 5 m. He finally takes a left turn and walks 4m and stops at Point D.

     Shubhra who is standing at point Z which is 6 m to the west of point B walks 7m towards south, takes a left turn and walks for 11 m and stops at point Y.

13. How far and in which direction is Point D with respect to Point Y ?

(A)  9m towards south

(B)  11m towards north

(C)  11m towards south

(D)  10m towards south

(E)  9m towards north

Ans: (B)

14. If Shubhra walks 4m towards North form pint Z, in which direction will she have to walk in order to reach point D ?

(A)  South-east

(B)  North-west

(C)  East

(D)  West

(E)  North

Ans: (C)

Directions – (Q. 15-19) In this question, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts. Giver answers :

(A) If only the conclusion I is true.

(B) If only the conclusion II is true.

(C) If either in conclusion I or the conclusion II is true.

(D) If neither the conclusion I nor the II is true.

(E) If both the conclusion I and II are true.

15. Statements: No cream is a lotion. Some lotions are perfumes

Conclusions :

I. All perfumes are lotions.

II. No cream is a perfume.

Ans: (D)

16. Statements: All legumes are pulses. Some pulses are grains. No grain is a

Conclusions :

I. All legumes are crops.

II. All pulses can never be crops.

Ans: (B)

17. Statements: Some oceans are rivers. All oceans are waterfalls.

Conclusions :

I. All rivers are waterfalls.

II. Some rivers are waterfalls.

Ans: (B)

18. Statements: Some curtains are pillows. All pillows are blankets. All blankets are doormats.

Conclusions :

I. All curtains can never be blankets.

II. All doormats begin curtains is a possibility

Ans: (B)

19. Statements: All legumes are pulses. Some pulses are grains. No grain is a crop.

Conclusions :

I. All crops being pulses is a possibility

II. Atleast some grains are legumes.

Ans: (A)

Directions – (Q. 20-24) Study the following information and answer the question.

      Seven people, namely M, N, O, P, Q, R and S like seven different cars namely, Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Nissan, Jaguar and Fiat, but not necessarily in the same order. They will also attend a screening not necessarily in the same order, from Monday to Sunday (of the same week).

     M will attend a screening on Friday. Only one person will attend a screening between M and the one who likes Jaguar. Only two people will attend a screening between R and the one who likes Jaguar. The one who likes Nissan will attend a screening immediately before N. Only three people will attend a screening between the one who likes Nissan and O. Only one person will attend a screening between the one who likes Mercedes and O. Q does not like Nissan. S will attend the screening immediately before Q. Only there people will attend a screening between Q and the one who likes Audi. Only two people will attend a screening between the one who likes Volkswagen and the one who likes BMW. The one who likes BMW will attend the screening before the one who likes Volkswagen. N does not like Audi.

20. Which of the following pairs represent the people who attend screening immediately before and immediately after M ?

(A)  Q, N

(B)  N, O

(C)  N, P

(D)  Q, O

(E)  R, P

Ans: (B)

21. Four of the following five are alike as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  M-BMW

(B)  Q-Audi

(C)  S-Mercedes

(D)  P-Fiat

(E)  R-Jaguar

Ans: (C)

22. On which of the following days will N attend a screening ?

(A)  Tuesday

(B)  Monday

(C)  Wednesday

(D)  Thursday

(E)  Sunday

Ans: (D)

23. Which of the following cars does P like ?

(A)  Audi

(B)  Fiat

(C)  BMW

(D)  Nissan

(E)  Jaguar

Ans: (E)

24. As per the given arrangement S is related to Friday and R is related to Sunday in a certain way. To which of the following is Q related to in the same way ?

(A)  Saturday

(B)  Monday

(C)  Wednesday

(D)  Friday

(E)  Tuesday

Ans: (A)

Directions – (Q. 25-28) Study the given information carefully to answer the given question.

        Eight people J, K, L, M, N, O, P and Q live on eight different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight.

       P lives on the floor numbered 3. Only one person lives between J and P.  Only three people live between M and J. O lives immediately above M. There are as many people between O and J as there are between P and Q. K lives on an even numbered floor. Only three people live between K and L.

25. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of them does not belong to the group ?

(A)  LP

(B)  OK

(C)  MO

(D)  KN

(E)  NQ

Ans: (B)

26. Who amongst the following lives immediately below N ?

(A)  O

(B)  K

(C)  P

(D)  Q

(E)  No one

Ans: (D)

27. If all the people are made to live in alphabetical order from bottom to top, the positions of how many people will remain unchanged ?

(A)  Two

(B)  None

(C)  One

(D)  Three

(E)  More than three

Ans: (B)

28. How many people live between Q and P ?

(A)  One

(B)  Three

(C)  None

(D)  Two

(E)  More than three

Ans: (D)

Directions – (Q. 29-30) Study the given information carefully to answer the given question.

     Five people, A, B, C, D and E won different number of competitions. Only two people won more number of competitions than E. B won more competitions than D, but less than A. C won more competitions than D. D neither won the maximum number of competitions nor second lowest number of competitions. The one who won the second lowest number of competitions won 8 competitions.

29. If the difference between the number of competitions won by B and A is 16, then which of the following may possible represent the number of competitions won by E?

(A)  5

(B)  25

(C)  7

(D)  14

(E)  23

Ans: (D)

30. Who among the following who won the second highest number of competitions ?

(A)  C

(B)  E

(C)  D

(D)  B

(E)  A

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...